View Full Version : nieuw tv en sommige kanalen zien er niet uit.


ict-boy
11 december 2007, 08:11
Sinds gisteren ben ik in het bezit van een Philips pfl5322 prachtige tv en het beeld prachtig bij het afspelen van een dvd. Bij de Nederlandse kanalen is het beeld ook goed bij live shop ziet het er niet uit en bij discovery (alle versies) is het beeld minder maar niet zo blokkerig als bij live shop (gelukkig kijk ik er niet altijd naar). Ik heb een humax fox decoder die ik ingesteld heb op 16:9. De kabel vanaf de splitter naar de decoder is nog geen 2 meter dus daar ligt het niet aan. De decoder terug zetten naar fabrieksinstellingen helpt ook niet. Iemand een idee of moet ik het gewoon maar voor lief nemen. :(

CeeS
11 december 2007, 09:49
Sommige zenders worden gewoon met een lagere kwaliteit aangeboden/uitgezonden, vooral lifeshop en nog wat andere zenders. Vooral als je een goede TV hebt gekocht valt dat nu extra op vergeleken met een oude/kleinere TV.

Als je een slecht antenne signal zou hebben zie je dat vooral door blokken en stilstaand beeld. Je kunt controleren door de signaalkwaliteit op te vragen op zo'n 'verdacht' kanaal: zet het kanaal op dan de menuknop, dan kies je status, dan signaalontvangst.
De signaalsterkte is niet interessant, het gaat om kwaliteit, die normaal 100% moet zijn en de BER [E-6] die op nul moet blijven. Als dat zo is, is er met je signaal niets aan de hand en ligt het dus aan het aangeboden programma als het wazig of blokkerig is.

hmolen
11 december 2007, 11:23
Goed antwoord, Cees, ik zie nl. hetzelfde en dacht in het begin ook zoals ict-boy, maar toen ik naar de buren ging en daar hetzelfde zag was ik gerustgesteld.
Zo'n kanaal (of Regio22 of zo) moet zo goedkoop mogelijk gemaakt worden en dan gaan ze daar geen dure camera's voor aanschaffen natuurlijk.

Nog een vraagje voor ict-boy, waarom kijk je in godsnaam naar live-shop, dat is toch gewoon kanaalvervuiling of ben ik de enige die daar zo over denkt?
Zelfs het MK informatiekanaal is intressanter :o

Kortom, ict-boy, je bent niet alleen, voor wat dat waard is.
Hans.

ict-boy
11 december 2007, 11:45
@hmolen

Ik keek even naar tijdens het zappen maar het viel me gewoon op dat dat kanaal vele malen slechter is dan de rest. Qua vervuiling heb je helemaal gelijk er zijn betere zenders.

@cees

Kwaliteit is overal 100% het ligt dus aan de lagere kwaliteit van het uitgezonden kanaal. Je bent dus de dupe van het kopen van een goede tv. Kan multikabel sommige kanalen versterken of is dit niet mogelijk?
Het lijkt me namelijk dat de zenders waar veel mensen naar kijken alle rtl en de publieke omroepen veel scherper zijn dan de overige. Discovery mag van mij dan ook wel wat beter gemaakt worden.

CeeS
11 december 2007, 22:40
Kan multikabel sommige kanalen versterken of is dit niet mogelijk?
Het lijkt me namelijk dat de zenders waar veel mensen naar kijken alle rtl en de publieke omroepen veel scherper zijn dan de overige. Discovery mag van mij dan ook wel wat beter gemaakt worden.

Ze kunnen niet beter gemaakt worden dan de kwaliteit waarin ze aangeleverd worden. "Versterken" of zo heeft dus geen zin. Een aantal (nederlandse) kanalen worden met een hoge bitrate direct via glasvezel vanuit met mediacentrum in Hilversum aangevoerd, die zijn door hun hogere bitrate dan mooier dan de overige kanalen die via een andere weg binnenkomen (satelliet of zo). Als ze niet door de "makers" beter aangeleverd worden of als dit te duur wordt zal dat denk ik niet beter worden. In die gevallen heb je dus dezelfde kwaliteit als dat je via de satelliet zou kijken. Maar troost is misschien dat de kwaliteit van de zenders via de kabel vele malen beter is dan dat je dit via bijvoorbeeld digitenne zou kunnen krijgen.

ArChie
11 december 2007, 23:33
Dat is nu net het probleem. We krijgen tegenwoordig niet meer dezelfde kwaliteit geleverd als de kwaliteit van het bronsignaal dat Casema krijgt aangeleverd. Casema schroeft in de multiplexers de originele bitrate van veel kanalen terug naar een lagere bitrate om zo meer kanalen in een Transport Stream te kunnen persen. Helaas komt tegenwoordig het digitale TV signaal voor de Multikabel abonnees uit de multiplexers van Casema dus ook hier is de beeldkwaliteit vermindert t.o.v. de beeldkwaliteit die we vroeger van Multikabel kregen omdat Multikabel niet aan bitrate beperking deed. Ook @Home als één van andere Zesko kabelbedrijven doet dit bij mijn weten niet wat wel blijkt uit bitrate metingen die de maker van de digitale kabeltelevisie website af en toe maakt in vergelijking met de bitrate zoals die bij Casema/Multikabel klanten binnenkomt.

Casema beperkt de bitrate door MPEG informatie uit te filteren uit het originele bronsignaal. Simpel gezegd er wordt MPEG data weggelaten, een techniek waarbij ze het signaal niet opnieuw moeten MPEG encoderen. Die bitrate beperking kunnen ze procentueel per digitaal kanaal instellen. Het weglaten van MPEG data gaat ten koste van de details in beeld en het beeld wordt er onrustiger/schokkiger door. Naar mate het LCD/Plasma TV scherm groter wordt ga je dit soort kwaliteitsverlies meer zien, maar als je er oog voor hebt kan je het ook al waarnemen met een kleiner formaat CRT TV. Door de toegepaste bitrate beperkings techniek heeft dat invloed op zowel de lage als de hoge bitrate kanalen. Van een hoge bitrate kanaal gaat dus net zo goed de beeldkwaliteit achteruit door de bitrate beperking waarin de mate afhankelijk is van de procentuele instelling voor het kanaal in de multiplexer.

Op basis van de laatste bitrate meting die ik destijds heb gemaakt van het digitale TV signaal zoals dat door Multikabel zelf werd doorgegeven heb ik een vergelijking gemaakt hoe dat nu is sinds dat signaal bij Casema vandaan komt voor de kanalen die destijds bij Multikabel een constante bitrate hadden. Voor nagenoeg alle kanalen in onderstaand overzicht geldt dat het niet langer een constante bitrate is, maar een variabele bitrate is geworden. Een eerste teken dat Casema aan het bronsignaal zit te rommelen. Dit geldt ook voor de hoge bitrate kanalen in dit overzicht die door de afrondingen gelijk lijken te zijn aan constante bitrate die ze destijds bij Multikabel hadden. Dat geeft alleen maar aan dat Casema bij die kanalen de bitrate beperking niet volledig uit heeft gezet, maar toch nog steeds een lage procentuele bitrate beperking toepast. Bij volledig uit is de bitrate immers constant en niet licht variabel.

http://img411.imageshack.us/img411/1078/bitratevergelijkingmultps2.jpg

Overigens blijkt het beperken van de bitrate door Casema in veel gevallen niet noodzakelijk te zijn als Casema de kanalen wat handiger over de Transport Stream zou verdelen. Onderzoek van de vrije ruimte in de Transport Streams wijst namelijk het volgende uit:

TS 1 -> 9,5 mbps
TS 2 -> 5,6 mbps
TS 3 -> 3,6 mbps
TS 4 -> 12,5 mbps
TS 5 -> 8,9 mbps
TS 6 -> 7,5 mbps
TS 7 -> 11,5 mbps
TS 8 -> 1,2 mbps
TS 9 -> 3,7 mbps
TS 10 -> 5,1 mbps
TS 11 -> 6,3 mbps
TS 12 -> 7,7 mbps
TS 13 -> 5,8 mbps
TS 14 -> 5,1 mbps
TS 15 -> 4,7 mbps
TS 16 -> 0,4 mbps
TS 17 -> 2,0 mbps
TS 18 -> 3,5 mbps
TS 19 -> 1,4 mbps
TS 20 -> 0,9 mbps
TS 21 -> 10,5 mbps
TS 22 -> 10,9 mbps
TS 23 -> 9,7 mbps
TS 24 -> 15,4 mbps

Het lijkt er echter op dat Casema er standaard vanuit gaat dat de klanten het niet merken en dus standaard de bitrate beperking op de kanalen aan zet in plaats van dit alleen toe te passen op een zo beperkt mogelijk aantal kanalen wanneer er echt sprake is van ruimte gebrek in een Transport Stream.

Helaas kan je door deze acties van Casema dus niet langer zeggen dat een kanaal dat van origine bij Casema binnenkomt met een hoge bitrate ook altijd een goede beeldkwaliteit zal hebben als aan de klanten wordt doorgegeven. Dat is tegenwoordig namelijk afhankelijk van de procentuele bitrate beperking die ze op het kanaal toepassen. Toen we net over gingen op het signaal van Casema werden de Nederlandse publieke kanalen veel meer geknepen dan nu het geval is. Normaal is de bitrate van die publieke kanalen afgerond zo'n 8.2 mbps (constant), maar dat was toen nog maar 7.4 mbps. Na publicatie van die meting heeft Casema die instelling snel aangepast zodat het tegenwoordig weer zo'n 8.2 mbps al is het nog steeds licht variabel in plaats van constant.

Als klanten van de Zesko kabelbedrijven hebben we dus de pech dat ons signaal tegenwoordig door Casema gemaakt wordt. Zouden we zijn toegevoegd aan het netwerk van @Home dan was er aan de beeldkwaliteit niet veel veranderd. In de toekomst blijven dit twee aparte kopstations die ieder een deel van het netwerk bedienen, dus we kunnen alleen maar hopen dat er bij Casema ooit nog een keer besloten wordt om niet langer te rommelen aan de bitrate zodat we dan net als de @Home klanten van de Zesko kabelbedrijven weer de originele bitrate/beeldkwaliteit van het bronsignaal krijgen.

hmolen
12 december 2007, 12:38
En na dit geweldige epistel denk ik dat dit ook ter sprake zou moeten komen in de gesprekken van de MGV en MK.

BenJ
12 december 2007, 12:43
En na dit geweldige epistel denk ik dat dit ook ter sprake zou moeten komen in de gesprekken van de MGV en MK.
Da's bijna een open deur.

hmolen
12 december 2007, 12:47
Ok, ik was iets overenthousiast. :roll:

The_Doman
12 december 2007, 13:54
Discovery mag van mij dan ook wel wat beter gemaakt worden.
Inderdaad is de kwaliteit hiervan maar zeer matig.
De kanalen van Discovery en Animal Planet worden dan ook uitgezonden in de lage resolutie van 544x576 inplaats van volledig PAL 720(704)x576!!

pboes
12 december 2007, 18:04
Het is nu wel zo dat de tv-zenders en kabelmaatschappijen aan zet zijn!
Nederland is massaal overgestapt op LCD en Plasma van 80 cm en groter en gaat nu (terecht) klagen dat het beeld toch niet altijd je van het is! Ik vind Eurosport, waar ik 's winters graag naar kijk, in feite ook een drama als het om de beeldkwaliteit gaat, daar zullen ze nu toch echt wat aan moeten doen!

The_Doman
12 december 2007, 23:08
Ik vind Eurosport, waar ik 's winters graag naar kijk, in feite ook een drama als het om de beeldkwaliteit gaat, daar zullen ze nu toch echt wat aan moeten doen!
Tja Eurosport... :cry:
De bitrate van deze zender(s) komt nauwelijks meer boven de 4 mbps uit.
Leuk voor een flim of talkshow maar wat natuurlijk volstrekt onvoldoende is voor een sport kanaal!

De oude analoge SAT aanvoer was dan gewoon stukken beter dan de "Digitale Kwaliteit" die we nu in onze huiskamers krijgen...

ict-boy
17 december 2007, 12:49
En na dit geweldige epistel denk ik dat dit ook ter sprake zou moeten komen in de gesprekken van de MGV en MK.
Da's bijna een open deur.

dus het gaat besproken worden ?

BenJ
17 december 2007, 13:07
dus het gaat besproken worden ?
Is idd besproken, alleen het antwoord hebben we nog te goed omdat men een en ander eerst gaat navragen.

hmolen
18 december 2007, 10:00
Komen de notulen hier op dit forum of moeten we dan eerst lid worden en kunnen we dan een "geheim" hoekje van dit forum in ?
Ik heb er niks op tegen om lid te worden maar wil wel weten of het iets bijdraagt aan de algemene kwaliteit van de service en zenderaanbod.

Sorry als dit al is besproken hier, maar ik was gewoon benieuwd.

Hans.

BenJ
18 december 2007, 12:31
Komen de notulen hier op dit forum of moeten we dan eerst lid worden en kunnen we dan een "geheim" hoekje van dit forum in ?
Ik heb er niks op tegen om lid te worden maar wil wel weten of het iets bijdraagt aan de algemene kwaliteit van de service en zenderaanbod.
Sorry als dit al is besproken hier, maar ik was gewoon benieuwd.
Hans.
Inderdaad hebben we daar niet veel over gezegd op dit forum. In z'n algemeenheid sluit dit forum aan bij de primaire doelstelling van de MGV het behartigen van de belangen van "alle" Multikabel abonnees. Dit forum is dan ook een platform dat bijdraagt aan de beeldvorming over MK. MK is, naar blijkt, ook erg gevoelig voor hoe we als klanten daar tegenaan kijken. Het komt regelmatig voor dat niet wij als MGV zaken aandragen, maar door MK zelf worden opgepakt.

De MGV wordt gedragen door betalende leden, die puur om ideologische redenen het bestaansrecht van een MGV inzien. Juist omdat zij daar verder geen enkel "voordeel" bij hebben, hebben wij als bestuur gemeend daar toch enkele privileges tegenover te moeten stellen, zoals een nieuwsbrief en de volledige notulen van het overleg met MK. (Naast natuurlijk een stem op de Algemene Leden Vergadering). Wel worden de uitkomsten van het overleg niet aan de forumbezoekers onthouden, immers op de frontpage publiceren wij de "headlines" van het overleg en in de diverse threads zie je regelmatig een terugkoppeling.

Onze kracht naar MK wordt gevormd door een combinatie van de grootte en inhoud van dit forum, onze betalende leden en de expertise waarover wij hierdoor kunnen beschikken. Dus hoe actiever en hoe meer leden....

Een aspect dat je niet zal terugvinden, maar waar ik je kan verzekeren dat we behoorlijk "scoren" wordt gevormd door onze "conflict bemiddeling". Om privacy redenen speelt zich dat binnenskamers af. Helaas zien we niet altijd dat mensen die op dit forum een probleem aankaarten en geholpen worden, dit even terugmelden. Het zou voor de MGV toch een mooie reclame vormen.

Je vraag of je lidmaatschap en dus of de MGV iets bijdraagt hoop ik hiermee impliciet te hebben beantwoord.

Saillant is verder dat in ons jongste overleg MK heeft aangegeven na consultatie van de fusiepartners ook in de nieuwe combinatie graag met ons door te willen gaan. Op de aanstaande ALV zal deze vraag aan de leden worden voorgelegd. Op papier heten wij nog steeds een internet gebruikersvereniging. Via dit forum is dit in praktijk al uitgegroeid tot alle MK producten en nu zouden we ook voor een forse schaalvergroting komen te staan.

Kortom werk genoeg aan de winkel. Als je hieraan wilt bijdragen of je invloed wilt doen gelden dan is een MGV lidmaatschap zeker op zijn plaats.

Sorry voor dit lange antwoord, met wellicht meer dan wat je vroeg, maar ik zie dit als een mooi moment om de MGV weer eens te profileren.

En oh ja, voor dat ik het vergeet, geven ook de notulen inderdaad een aardig beeld van behaalde successen, alhoewel ook daar niet alles in zal staan domweg omdat, om voor MK commerciële redenen, een klein deel zich afspeelt buiten iedere publiciteit. Aanvankelijk hadden we de stellingname "alles wat zich afspeelt tusen MK en MGV" willen we als bestuur naar onze achterban kunnen communiceren, buiten dan natuurlijk persoonsgebonden informatie. Het ontberen van dergelijke "bedrijfsgevoelige" informatie maakte ons als bestuur in het overleg toch wat "vleugellam" vandaar dat we dit principe hebben losgelaten. Dat wil nu ook weer niet zeggen dat MK ons van alle "MK in's en out's" op de hoogte brengt. :wink:

hmolen
18 december 2007, 16:58
Dank voor een uitgebreid antwoord en ik zou idd wel graag iets meer willen weten, zou je me een PB kunnen sturen zodat we offline iets kunnen bespreken?
Bedankt voor deze (niet TE lange) uitleg/antwoord.
Ik weet nu ook wat er wel en niet kan.
Ikzelf ben nogal gauw 'op de kast' als organisaties als MK niet snel reageren op een klacht want ik heb dan altijd het idee dat ze het wel weten maar niet kunnen oplossen.
Ik weet het want ook ik heb dat in mijn dagelijkse werk, soms gaat geld voor performance, waardeloos maar wel waar.

Voor ik lid wordt en ook "iets meer" wil gaan doen wil ik ff iets meer weten, vandaar het verzoek voor een PB.
Dank,
Hans.

BenJ
18 december 2007, 20:23
Feel free. Aangezien ik geen antwoorden zonder vragen kan geven zou ik niet weten wat in een PB anders te geven dan de vele contactmogelijkheden onder mijn postings of via voorzitter@mgv.multikabel.nl (Mijn telefoonnummer ben ik zuinig mee :wink: )