View Full Version : Snelheid nieuwsserver?


CeeS
12 november 2007, 19:02
Nu de capaciteitsproblemen in Heerhugowaard e.o. verbeterd zijn (afgelopen vrijdag is daar iets aangepast en deze week nog een vervolgactie) een inventarisatie hoe het downloaden van de newsserver momenteel beleefd wordt.

Zelf merk ik dat ik 'savonds een veel lagere snelheid heb dan overdag. Dat ligt niet aan mijn verbinding zelf, maar lijkt te liggen aan de lijnen richting de newsserver, want de server zelf heeft nog capaciteit over.

Vandaar de oproep om hier eens wat testjes te plaatsen:

- tijdstip
- snelheid
- programma
- hoeveel stream je gebruikt bij downloaden
- postcode

Ook dus als je goede snelheden haalt graag een rapportje.

kreesiekeesie
12 november 2007, 20:28
Hallo CeeS,

ik zit nu te downloaden uit a.b. x, snelheid rond de 1300 KB/s, programma
Grabit, 4 streams, postcode 1689 MK.
Mijn router een Eminent EM4422 (met draadjes).
Ik klaag helemaal niet als ik de ellende van andere mensen zie die er geweest is.
Ik heb de afgelopen maanden altijd een goede snelheid gehad, gemiddeld een uurtje voor een DVD van 4,7 en 23 Gb in een nacht tijd.
Over het algemeen download ik altijd in de avonduren.

Groetjes,
Cees

Laberest
12 november 2007, 22:01
Ik heb sinds vorige week woensdag een heel slechte verbinding, 1/5 snelheid van mijn power abbo. Heb al 4x gebeld naar Multikabel, ze zijn er mee bezig maar het duurt nu toch wel heel lang. Het vreemde is dat mijn buurman(zelfde abbo) wel zijn snelheid haalt! Ik hoop dat ze een beetje haast maken om de problemen op te lossen!

midstar
12 november 2007, 22:05
S,ochtends 6 uur snelheid 1600 KB
S,avonds na 7 uur 450 a 500 KB
Met Grabbit
X-tra Abbo
Heerhugowaard 1703
Dus zakt aardig in, ook na de oplossing van afgelopen vrijdag nog niet een goede snelheid met diversen speedtests en stresstesten
max is zo,n beetje 1600 KB met het nulbestand op de vroege uurtjes.

Wel veel beter dan afgelopen weken maar nog niet helemaal oke.
Met router of direct aangesloten zelfde waardes.

Wimmel
14 november 2007, 21:58
's Morgens 1400+ 08-11-2007 07u27 http://home.quicknet.nl/qn/prive/wimmel/images/1400k.png
's Avonds 400+ 14-11-2007 21u45 http://home.quicknet.nl/qn/prive/wimmel/images/400k.png

a.b.games
alt.binz
4 threads
powerbundel
1785 Den Helder

Linksys wrt54g met thibor fw. Haalde vorige maand met dezelfde setup ook 's avonds nog 1400+. Wat opvalt is dat de grafiek als een streepje is. Weinig schommelingen in de snelheid.

martinbeens
17 november 2007, 17:02
Download van de nieuwsserver loopt nog steeds flink terug naarmate de dag vordert:

's morgens 1300 kB/sec en zit in het begin van de avond op een schamele 300 kB/sec. Het lijkt dat de performanceverbetering van vrijdag j.l. niet veel geholpen heeft. Vr de 20e deze maand staat echter wederom een verbetering voor de deur.

Als men hierna nog steeds in gebreke blijft donder ik mijn hele powerbundel de deur uit en ga terug naar mijn oude vertrouwde ADSL.

Ik begin het nu een beetje spuugzat te worden

postcode 1701 Heerhugowaard
powerbundel

CeeS
17 november 2007, 17:15
Als men hierna nog steeds in gebreke blijft
Tsja, dat is moeilijk hard te maken.....

Mijn verbinding zelf is bijvoorbeeld prima. Ik heb continue een test lopen waarbij ik elke 10 minuten van 6 testservers tegelijk een bestand ophaal. De beloofde 12Mbit haal ik altijd dan, ofwel mijn verbinding is prima. Maar als ik tijdens "spitsuur" een speedtest op maar 1 zo'n test-site doe haal ik de snelheid niet. Dat is dus niet het probleem van mijn verbinding/snelheid, maar van die speedtest-server of lijnen er naartoe die de drukte niet aankan en zijn capactiteit verdeelt over de gebruikers ervan.

Bij de newsserver zie je zo'n beetje hetzelfde gebeuren. Tijdens de rustige uren haal ik mijn hele bandbreedte ook op de newsserver, maar gedurende de avond en in het weekeinde ook overdag zakt de snelheid in tot 3 tot 7 Mbit, terwijl mijn volledige verbinding goed blijft als ik van meer servers tegelijk test.
De nieuwsserver zelf is ook niet het probleem, want die zit nog lang niet vol. Blijkbaar zijn de lijntjes er naartoe vol waardoor iedereen een beetje minder krijgt. Maar aangezien je geen gegarandeerde snelheid hebt van een bepaalde server kun je moeilijk stellen dat Multikabel "in gebreke" blijft als je verbinding zelf wel goed is.

Hopelijk wordt dit probleem wel opgelost voor de interne-multikabel servers als het inderdaad een capaciteitsgebrek is op de lijntjes tussen bepaalde regio's en het serverpark in Alkmaar. Voor externe servers waarbij de "wegversmalling" buiten het Multikabel-gebied zit kan Multikabel daar niets aan doen.

martinbeens
17 november 2007, 23:13
Nou Cees, daar denk ik toch iets anders over hoor. Met begrip mijnerzijds en alle respect voor je heldere uitleg vindt ik toch dat multikabel zijn beloofde snelheid niet waarmaakt. Ik als powerbundel abonnee komt bij lange na niet aan de snelheid zoals notabene op de eerste pagina van multikabel staat vermeld. Ook wordt er geen melding gemaakt van "niet gegarandeerde snelheid" zodat ik verwacht dat ik krijg wat er staat.

Uiteraard zijn er (technische) redenen te bedenken ( zoals je zelf al aangeeft) waardoor het internetverkeer minder snel verloopt. Ik, als abonnee, heb hier niets mee van doen en wil alleen de door mij betaalde snelheid. Hier betaal ik immers voor?

Om deze reden handhaaf ikvoorlopig mijn standpunt dat multikabel tot op heden zijn belofte niet nakomt.

CeeS
18 november 2007, 14:29
Ik, als abonnee, heb hier niets mee van doen en wil alleen de door mij betaalde snelheid. Hier betaal ik immers voor?

Tot op zekere hoogte heb je natuurlijk gelijk, maar alles wat "buiten" de verantwoordelijkheid van Multikabel ligt, kun jij geen aanspraak op maken. Als jij iets van een site in Timboektoe (of elders in Nederland) ophaalt en die site heeft zelf een bandbreedte probleem kan het best zijn dat jij je snelheid daar vandaan niet haalt. Dat kan je Multikabel nooit aanrekenen en kun je nooit hardmaken bij een conflict over rekeningen en zo.
Maar voor de 'interne diensten' zou je dat wel mogen verwachten, dat ben ik met je eens, omdat ze daar wel invloed op hebben. Tenzij expliciet voor die dienst genoemd wordt dat er geen garantie op gegeven wordt.

martinbeens
18 november 2007, 22:05
Ik kan mij helemaal vinden in je uitleg, Cees. Ik begrijp dat mijn provider nooit een snelheidsgarantie kan geven in het geval dat
data van een externe ( timboektoe.. :lol: ) partij afkomstig is.

De reden van posten in dit topic is dat mijn klacht gebaseerd is op de snelheid van onze nieuwsserver. Hier zijn volgens mij geen externe partijen bij betrokken. Feit blijft dat de snelheid in elkaar dondert naarmate de dag vordert ( en weer beter wordt als het later wordt)

Dank trouwens voor de moeite die je steeds neemt om te reageren op mijn berichten.

Zoals gezegd wacht ik de komende update van 20 nov a.s nog even af.

vriendelijke groet,

Martin

Saywhat
20 november 2007, 19:36
Ga maar eens vragen hoe het zit aan mk zelf... de newsserver is een gratis dienst die dus geen snelheden garandeerd. Als je dus een zeer fanatiek gebruiker daarvan bent zal je moeten uitwijken naar een payserver.
Belangrijk punt is overigens dat er geen andere provider in nederland zo een goede gratis newsserver heeft.

En ja ook ik haal graag mijn volledige snelheid :cry:

kneh
26 november 2007, 23:30
den helder cq julianadorp download ook nog slecht internet zelf voldoet aan de eis maar uit de newsserver is het een bak ellende en dan niet 1 of 2 dagen maar almeer dan een week niet sneller dan 500kbs terwijl je met power velemalen hoger moet zitten.
dit wordt echt vervelend.
ik heb er geeen woorden voor,alles is al gezegt.
dit moest ik even kwijt

Saywhat
27 november 2007, 19:28
Misschien een payserver? Die zijn specifiek in het leven geroepen om het newsplatform te bieden, en aangezien dat betaald is hebben ze ook een ander beleid over die servers.

Een mogelijkheid kan zijn bv via Astraweb met een soort prepaid systeem. Je kan dan je normale download via mk laten lopen, en dan aanvullen met astraweb (of welke andere payserver dan ook).
3 voordelen, je hebt nooit last van een incomplete post, en je haalt mits je internetverbinding in orde is altijd de volle snelheid!
3e is dat als je alles wel snel en compleet haalt bij Multikabel je kan kiezen niks te gebruiken van Astraweb, en daardoor bewaar je de gekochte data voor later.

momfer
27 november 2007, 22:28
Ga maar eens vragen hoe het zit aan mk zelf... de newsserver is een gratis dienst die dus geen snelheden garandeerd. Als je dus een zeer fanatiek gebruiker daarvan bent zal je moeten uitwijken naar een payserver.
Belangrijk punt is overigens dat er geen andere provider in nederland zo een goede gratis newsserver heeft.

En ja ook ik haal graag mijn volledige snelheid :cry:

Ik vind zeggen dat het gratis is wel teveel van het goede, immers het is in de prijs mee berekend die jij maandelijks betaald en dus wil ik ook graag de normale snelheid halen die ik altijd haalde.

Saywhat
28 november 2007, 17:23
Tja laat mij maar eens zien waar jij betaald voor de nieuwsserver...

Het is niet door mij bedacht wat ik eerder aangaf over de gratis dienst, dat is een antwoord wat ik zelf plus minus een jaar terug heb gehad.

kreesiekeesie
28 november 2007, 23:09
Hallo,

ergens moet dat lek toch boven water komen en zou iedereen in het dekkingsgebied van MK toch dezelfde snelheid moeten hebben.
Hier in het Zwaagse is bijna nooit een probleem met de snelheid van de
newsserver, als het al wat langzamer gaat zit ik altijd nog boven de 1200 en meestal 1400+.

Groetjes,
Cees

Saywhat
29 november 2007, 10:22
Ik zit met een extra abbo op gemiddeld 1300 wat plus minus 2500 altijd is geweest. zou dus zomaar kunnen dat je met een power abbo dan net mazzel hebt als je via een andere route binnenkom

Carni4
18 december 2007, 19:53
Hij is hier nog steeds kak traag. 424 kb/s gemiddeld, ipv de gebruikelijk 1,3 MB/s . Is hier al meer over bekent?

CeeS
18 december 2007, 21:16
Hij is hier nog steeds kak traag. 424 kb/s gemiddeld, ipv de gebruikelijk 1,3 MB/s . Is hier al meer over bekent?

Nog niet, maar wat is je woonplaats ?

Het is namelijk niet de newsserver zelf die traag is, maar lijkt eerder op de lijntjes 'ernaartoe'. Vanaf huis komt ik bijvoorbeeld lang niet aan mijn abonnements-snelheid, terwijl mijn verbinding op zich wel snel is.
Vanaf een punt buiten het Multikabel netwerk (zakelijke lijn ten zuiden van amsterdam met een 20Mbit lijntje) kan ik wel met die 20Mbit downloaden vanaf de newsserver op hetzelfde moment als ik vanaf huis niet boven de 4Mbit uitkom terwijl dat 11Mbit zou moeten kunnen zijn.
Aangezien niet iedereen een tragere newsserver ondervindt, lijkt het mij "het lijntje" vanuit een bepaalde regio te zijn.

Carni4
19 december 2007, 10:39
Akersloot

Heilow
19 december 2007, 22:28
In Heiloo hetzelfde. Sinds 2 maanden denk ik, snelheid omlaag van stabiel 1.3 Mb, naar schommellend 600 Kb/s gemiddeld nu (<Edit> Power Abbo , ongeacht tijdstip</Edit>).

Log:
21-12 21:55 900Kb/s gem.

CeeS
20 december 2007, 11:22
In Heiloo hetzelfde. Sinds 2 maanden denk ik, snelheid omlaag van stabiel 1.3 Mb, naar schommellend 600 Kb/s gemiddeld nu.
Dank voor de mededeling.

Voor meelezers:
Om het nog wat beter in kaart te krijgen zag ik graag nog wat meldingen van anderen, ook als je wel de volle snelheid haalt op de newsserver, graag dan je gemiddelde snelheid in de avond en je woonplaats of postcode en je abbo-vorm erbij. En of dit de laatste maanden/weken is ontstaan of dat het altijd al zo was.

Javabean
20 december 2007, 14:07
In Heiloo hetzelfde. Sinds 2 maanden denk ik, snelheid omlaag van stabiel 1.3 Mb, naar schommellend 600 Kb/s gemiddeld nu.

Hier in Den Helder hetzelfde verhaal (Power). Is nu al een aantal maanden aan de gang wat uiteraard erg jammer is gezien de prima ervaringen in het begin (altijd maximale snelheid!)

momfer
20 december 2007, 14:55
hoi,

Ik had problemen, met de nieuwsserversnelheid maar na een aantal telefoontjes naar helpdesk en een monteur en een nieuw modem, haal ik volgens mij (ik kijk niet iedere minuut) toch wel behoorlijk de volledige snelheid, alhoewel dit heel erg vaak af hangt van welke newsgroepen je gebruikt.

Ik zit in Schagen, postcode 1741, powerabbo

Ik zal vanavond nog even wat tests doen en dan zet ik mijn ervaringen er nog even bij. In de middag haal ik in ieder geval de juiste snelheid.

om 16:07 20dec 2007: Download speed: 1323.96 kb/s waar deze piekt naar 1350 kb/s

Nog ff een edit: 21dec 2007 18:38 Download speed: 1330.32 kb/s dat is wel zijn piek, over het algemeen hinkt ie tussen 1225 kb/s en bovenstaande.

ADDG
20 december 2007, 20:16
In Limmen is het ook niet heel best maar het had erger kunnen zijn. Ik heb net even wat uit een nieuwsgroep gedownload en de snelheid was heel wisselend. Het ging van 1.35 MB/s naar 600KB/s en dan bleef het weer een tijdje hangen op 1MB/s. Twee maanden geleden was het op elk tijdstip van de dag nog 1.4MB/s.

Saywhat
20 december 2007, 20:30
Belangrijk punt is ook het tijdstip waarop men download.

CeeS
20 december 2007, 21:36
Belangrijk punt is ook het tijdstip waarop men download.
Klopt, vooral in de avond zo tussen 18:00 en 23:00 uur zakt het in, dus graag ook van deze tijd wat meldingen over snelheid van de newsserver en hoe snel je dan (als je even stopt op de newsserver) op datzelfde tijdstip de snelheidstest op http://speed10.multikabel.net krijgt.

Ik heb contact met Multikabel hierover gehad en het probleem is in onderzoek, maar er zijn maar heel weinig calls hiervan binnengekomen.

Dus ik wil iedereen aanraden die 's avonds een trage download snelheid heeft van de newsserver, maar op dat moment verder wel een goede verbinding heeft naar bijvoorbeeld http://speed10.multikabel.net (en andere sites) hiervan via de helpdesk een melding te doen en een call aan te laten maken. Zeg er dan wel duidelijk bij dat het alleen om de newsserver gaat en dat het niet een probleem met je eigen verbinding is, anders komt er misschien een monteur. (tenzij iemand natuurlijk wl een slechte algemene verbinding heeft.)

Carni4
22 december 2007, 15:19
Het is nu 's middags. Ik woon in 1921 en heb een Power abbo.

speedtest:
Deze test genereert 8192 KB (8 MB) dataverkeer. Een ogenblik geduld alstublieft.

Uw downloadsnelheid is 11406 kbps (1426 KB/s)

avg. snelheid in nieuwsleecher: 710,8 kb/s met een uitschieter naar 800 kb/s

Dus als hier wat aan gedaan kan worden zou dat erg fijn zijn.

Esy
24 december 2007, 18:32
Belangrijk punt is ook het tijdstip waarop men download.
Klopt, vooral in de avond zo tussen 18:00 en 23:00 uur zakt het in,

Ja dat merk ik ook. Eigenlijk vind ik het wel triest dat ik in de avond soms secondenlang per bericht moet wachten tot ik het kan lezen omdat de nieuwsserver in principe oneigenlijk wordt gebruikt. :(

Niet dat ik het mijn mede-internetters misgun hoor maar die dingen zijn eigenlijk niet ontworpen om bakken met software binnen te slepen. :wink:


Eric

CeeS
24 december 2007, 21:08
Ja dat merk ik ook.
Dus even melden bij de helpdesk ! :wink:
Als niemand/weinig mensen klagen heeft dit een zeer lage prioriteit. :?

Heilow
20 januari 2008, 11:05
Het is namelijk niet de newsserver zelf die traag is, maar lijkt eerder op de lijntjes 'ernaartoe'. .

Tenzij de verschillende nieuwsgroepen (a.b.boneless, traag 600 K/s , a.b.mp3, snel 1.1 Mb/s Power) over verschillende lijntjes lopen klopt dit.

Ik houd het voorlopig op trage / overbezette newsservers sinds november.

CeeS
20 januari 2008, 11:39
Ik houd het voorlopig op trage / overbezette newsservers sinds november.
Het heeft te maken met load-verdeling naar de servers toe en is afhankelijk van de regio waar je woont. Sommigen merken er weinig van, anderen meer. Maar er schijnt nu aan gewerkt te worden.

Ligt dus niet aan de news-server zelf, want ik heb dit getest door gelijktijdig van huis en vanaf een andere computer buiten het Multikabel netwerk te downloaden waar ik remote op ingelogd was. Vanaf huis haalde ik 3Mbit en vanaf die andere computer 20Mbit vanuit dezelfde groep op dezelfde tijd. Mijn verbinding thuis had 12Mbit moeten zijn, dat haalde ik op dat moment vanaf andere (test-servers) wel.

Hetzelfde verschijnsel doet zich ook voor op de homepage en ftp servers trouwens, maar dat zal niemand verder opvallen en heeft dezelfde oorzaak.

niels_vlaar
20 januari 2008, 20:30
ik heb power abbo in postcode 1654 en ik haal dag en nacht de snelheid van mijn abbo. Dus ik heb geluk :lol: :lol:

Morph
8 februari 2008, 22:46
julianadorp

snelheden tussen de 1300-1400KB/s

met Power i-net

Theo61
17 februari 2008, 12:52
Ik heb een Xtra abo in postcode 1614 en heb vandaag een recordsnelheid gahaald van 1925 (70%) meestal kom ik niet verder dan 40%. Maar dat zal bij andere abonnementen ook wel zo zijn. Als ik de statistieken van Speedtest.nl mag geloven is een powerabonnement 3 tot 4 keer trager.

BenJ
17 februari 2008, 13:07
Ik heb een Xtra abo in postcode 1614 en heb vandaag een recordsnelheid gahaald van 1925 (70%) meestal kom ik niet verder dan 40%. Maar dat zal bij andere abonnementen ook wel zo zijn. Als ik de statistieken van Speedtest.nl mag geloven is een powerabonnement 3 tot 4 keer trager.
Nu geloof ik die speedtest sowieso al helemaal niet. Veels te klein meetsample. Ik kom daar voor mijn Power abo op 15889.6 KByte/sec (= 15 MByte/sec !!). Maar waar je nu over praat is niet je snelheid maar je toegang tot de/een news server wat zich vertaald in een op het oog lagere snelheid. En zover ik weet zijn er nog steeds problemen met de load balancing op de MK news servers.

Vincent
17 februari 2008, 19:39
En zover ik weet zijn er nog steeds problemen met de load balancing op de MK news servers.

Volgensmij is het geen load balancing probleem, maar is de backbone naar Alkmaar niet toereikend genoeg meer, vandaar dat het ook zo lang duurt voordat het opgelost is.

CeeS
17 februari 2008, 20:32
Volgensmij is het geen load balancing probleem, maar is de backbone naar Alkmaar niet toereikend genoeg meer, vandaar dat het ook zo lang duurt voordat het opgelost is.
Het is wel afhankelijk van de regio waar je zit, sommige regio's hebben geen probleem, anderen wel en afhankelijk van de drukte dus een langzamere newsserver (en andere servers die in Alkmaar staan). Er wordt aan gewerkt, maar de oplossing duurt (te) lang. Laatste info die ik kreeg is alweer 2 weken oud en de directe contacten hierover lopen al sinds december. Of het is een heel lastig probleem, of er wordt ivm de fusie-zaken (te) weinig tijd voor vrijgemaakt.....

Saywhat
18 februari 2008, 21:14
Backbone is het niet, dat zie je onder andere al aan wat Cees aangeeft.
Speelt inderdaad nog steeds...

peet12
19 februari 2008, 21:50
het is sinds weken weer droevig gesteld met de snelheid, het ging altijd zo goed maar haal met mijn power abo op drukke tijden nog maar 350 a 500 KB/s. s'morgens vroeg kom ik zeker aan 1300 a 1400 KB/s wat voorheen op alle tijden zo was.
jammer betaal je zoveel voor een abo , wat naar de laaste snelheidsverhoging nog duurder is geworden krijg je snelheidsverlaging????????

Dutchman01
1 juni 2008, 22:22
nou heb jij nog mazzel peet12 heb vandaag top 300kb/s nu minimum 200kb/s

om gek van te woorden dit.
s'avonds rond half 12 dan schiet ie meteen naar max contenue 1875kb/s

postcode 1784 den helder.

Ben er niet blij mee op deze manier, logies dat ze voor power bundel data limit er af kunnen halen met deze snelheden.

raymond
2 juni 2008, 00:45
Hi!

nou heb jij nog mazzel peet12 heb vandaag top 300kb/s nu minimum 200kb/s

om gek van te woorden dit.
s'avonds rond half 12 dan schiet ie meteen naar max contenue 1875kb/s

postcode 1784 den helder.

Ben er niet blij mee op deze manier, logies dat ze voor power bundel data limit er af kunnen halen met deze snelheden.

De snelheids issues zijn alleen niet naar de news server alleen, maar ook naar de FTP server van QuickNet. T'is geen generiek probleem op de news server zegmaar. Ik weet dat dat je probleem niet minder erg of vervelend maak maar dan plaatsen we het in ieder geval in het juiste daglicht.

Bye,
Raymond.

Johan123
5 juni 2008, 15:34
ik ga nu rond de 500 kb/s (casema)
rijnsburg (bij leiden) deed pas een speedtest,
toen ging in 5000 kb/s...heeft dit te maken met
dat het downloaden is? of gewoon met het moment?
dit is de eerste keer dat ik download via news-servers
dus mijn bevalt het wel:P normaal ging ik iets van 125 kb/s ofzo:P
maar dat was p2p

btw hoeveel connecties is max toegestaan? of maakt dat niet uit?

raymond
5 juni 2008, 15:41
Hi!

ik ga nu rond de 500 kb/s (casema)
rijnsburg (bij leiden) deed pas een speedtest,
toen ging in 5000 kb/s...heeft dit te maken met
dat het downloaden is? of gewoon met het moment?
dit is de eerste keer dat ik download via news-servers
dus mijn bevalt het wel:P normaal ging ik iets van 125 kb/s ofzo:P
maar dat was p2p

btw hoeveel connecties is max toegestaan? of maakt dat niet uit?

Aantal connecties is 4.

Bye,
Raymond.