View Full Version : Beeldkwaliteit analoge ned 1, 2 en 3 verslechterd?


xenan
26 november 2006, 15:49
Het valt mij op dat sinds enige tijd het analoge signaal van de publieke omroep verslechterd is. Volgens mij zendt Multikabel het niet meer rechtstreeks analoog uit, maar pakken ze het digitale signaal en maken ze dat weer analoog. Alle compressieartifacten (macroblokken, posterisatie, pixelatie) die in het digitale signaal zitten, zijn nu ook te zien in het analoge signaal.

Tot voor kort was het analoge beeld beter dan het digitale beeld omdat er in het analoge beeld geen compressie-artefacten in zaten (wel iets ruis).

Ook loopt het geluid op de publieke omroep niet meer synchroon met het beeld.

Nu is het digitale beeld beter dan analoog. Niet omdat het digitale beeld verbeterd is, maar omdat het analoge signaal verslechterd is. Dat is nu het matige digitale beeld + analoge ruis.

Wat is dat nu weer voor streek van Multikabel? Iedereen zo laten overstappen op digitale TV?

Weet jij iets ArChie?

The_Doman
26 november 2006, 16:12
Klopt helemaal....
Sinds een paar weken gebruikt men niet meer het analoge ethersignaal maar (waarschijnlijk) het digitale signaal van de SAT (canal digitaal)
Sindsdien is de analoge kwaliteit erg achteruit gegaan, inderdaad.

Hopenlijk wordt het beter als ze het signaal straks rechtstreeks in hoge bitrate binnenkrijgen en dit ook gaan gebruiken voor analoge doorgifte. :D
Zie ook:
Binnenkort nieuwe digitale kanalen bij Multikabel! (http://mgv.multikabel.nl/phpnuke//modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1254)

ArChie
26 november 2006, 16:52
Wat is dat nu weer voor streek van Multikabel? Iedereen zo laten overstappen op digitale TV?

Weet jij iets ArChie?
Nee, en ik denk ook niet dat Multikabel mij dat zal vertellen. Het ligt overigens wel in mijn lijn van verwachtingen dat de kabelbedrijven, en dus ook Multikabel, intern aan het overschakelen zijn naar het digitale TV platvorm en voor zolang er nog analoge TV wordt doorgegeven het digitale signaal weer analogiseren. Het is natuurlijk een dure grap om twee ontvangst technieken in stand te houden en de toekomst is nu eenmaal digitale TV.

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat de klanten alvast kunnen wennen aan "digitale kwaliteit". Zeker voor de lage bitrate kanalen ben ik namelijk van mening dat de dure en kwalitatief betere satelliet ontvangers, zoals gebruikt door de kabelbedrijven om het analoge TV signaal te genereren, tot betere beeldweergave in staat zijn dan de goedkope kabel ontvangers die de consumenten mogen kopen.

Hoever men al gevorderd is met de overgang kan je trouwens zelf controleren als je over twee TV's beschikt. Als de digitale en analoge variant qua beeld en geluid nagenoeg synchroon lopen dan kan je er min of meer van uit gaan dat Multikabel het digitale kabel TV signaal zelf ook door een kabel ontvanger trekt voor het genereren van het analoge TV signaal.

CeeS
27 november 2006, 12:39
Sinds 21 november wordt gebruik gemaakt van een ander (nood-) ontvangsstation voor Ned 1/2/3 omdat er problemen waren met de normale feed voor NED1/2/3. (die normale feed was overigens ook redelijk nieuw). Die problemen bestonden o.a. uit het niet goed synchroon lopen van beeld en geluid, wat niet alleen bij Multikabel optrad. Dit is hierdoor verholpen, maar blijkbaar ten koste van het beeld. De verwachting is dat eind november de originele feed weer in gebruik genomen wordt zonder de geluidsproblemen. Dan moet het analoge beeld ook weer goed zijn.

jojet
5 december 2006, 14:43
Bij mij in Hoofddorp is het beeld nog steeds niet goed. Blijf van die bekende artefacten houden terwijl ik gewoon analoog tv-signaal heb. Hebben anderen daar ook nog last van? Eind november is als voorbij maar ik zie geen verbetering.


john

The_Doman
5 december 2006, 15:54
Bij mij in Hoofddorp is het beeld nog steeds niet goed. Blijf van die bekende artefacten houden terwijl ik gewoon analoog tv-signaal heb.
Hier hetzelfde hoor.
Vooral bij nieuws/sport uitzendingen is het regelmatig heel erg.
Kwaliteit heeft geen prioriteit meer tegenwoordig.

En "gewoon analoog" wordt er natuurlijk niet meer doorgegeven, bijna alles komt momenteel van een digitale bron.

Waarvandaan zou het nu komen momenteel?
Blijkbaar niet dezelfde bron als het digitale pakket?
Zondagnacht gingen namelijk de analoge NL 1,2,3 zenders hier zomaar op zwart terwijl via digitaal er niets aan de hand was.

CeeS
5 december 2006, 23:00
En "gewoon analoog" wordt er natuurlijk niet meer doorgegeven, bijna alles komt momenteel van een digitale bron.


DAT lijkt me ook de enige mogelijkheid nog. Over een week worden de analoge zenders uitgezet, dus het signaal echt analoog oppikken zal niet meer gaan, daarom is de feed dus ook gewijzigd een tijdje terug. Het komt nu via glasvezel binnen volgens mij en het wordt dan weer analoog gemaakt en op het kabelnet gezet. Omdat er een synchronisatie probleem was tussen beeld en geluid is een tijdje gebruik gemaakt van het noodontvangsstation voor analoog en dat zou rond deze tijd weer teruggeschakeld worden naar de hogere kwaliteits feed. Ik weet niet of die nu weer online is, maar er waren gisteren wel werkzaamheden aan ned/1/2/3.

The_Doman
7 december 2006, 14:09
Blijkbaar zijn er dus nog steeds problemen met de analoge aanvoer van NL 1,2,3 8O

Sinds korte tijd zijn er namelijk regelmatig hinderlijke (kortstondige) onderbrekeningen in het beeld/geluid.
Gisterenavond was dit dus ook weer het geval, beeld gaat dan voor korte tijd op zwart.

Familiededen van mij begonnen al te denken aan een probleem met hun TV toestel. :wink:

Problemen met de decoders misschien? :lol:

jojet
7 december 2006, 22:46
Die kortstondige onderbrekingen komen mij ook bekend voor. Vooral gisterenavond veel last van gehad. Dacht eerst dat het aan de zender lag, maar het gebeurde wel heel vaak. Ongeveer 1 a 2 seconden per keer zomaar op zwart.

Vanavond nog niet gehad. Nog maar even afkloppen!


john

Rogier
23 december 2006, 13:43
Mmmh ik erger me dus ook al een tijd aan de beeldkwaleit.. inderdaad begin november... intro van Man bijt Hond.. EEUH lijkt wel zeer slechte digitale kwaliteit (1 en al blokjes!)... kort daarna verschillende voetbalwedstrijden.. het kijken niet meer waard... op dit moment schaatsen.. en ja... wanneer er in een bocht wordt ingezoomd en er dus een snelle achtergrond verschijnt is het een en al blokken.... Puuuuf ik zit nog niet te wachten op digitale tv.... misschien de opvolger van de huidige variant maar nu nog niet...

Maar als ik het bovenstaande lees weet ik 1000% zeker dat analoog slecht beeld blijft.. bedankt MK! :(

The_Doman
23 december 2006, 16:10
Het klopt inderdaad dat de analoge zenders van NL1,2,3 nog steeds in slechte kwaliteit (blokkerig) worden doorgegeven.
Dit komt gewoon omdat er nog steeds een slechte digitale bron (Canal Digitaal Sat??) wordt gebruikt voor de analoge zenders.
Dit is gewoon inferieur aan het oorspronkelijke analoge signaal.

Voor de digitale doorgifte gebruikt men sinds ongeveer een week echter wel een hoge kwaliteit (8 Mbit?) bron.
Dit ziet er dus wel goed uit met heel weinig blokvorming.

Logisch zou dus zijn dat Multikabel ditzelfde hoge kwaliteitssignaal ook gaat gebruiken voor de analoge doorgifte. :)

Of men gaat natuurlijk een gemene zaak maken en blijft het slechte digitale bronsignaal gebruiken voor analoog... :twisted:
Zo heeft men natuurlijk weer een extra reden om de mensen aan de digitale decoder te krijgen..

Leonardo
23 december 2006, 20:29
Dan zal het daaraan ook wel liggen dat mijn 4:3 TV af en toe moeite heeft met omschakelen naar breedbeeld *). (zwarte balk boven en onder) En visa versa.

Dit sinds een week of twee drie.
Bij andere zenders geen last.

*) Dan heb ik een ~ 26" breedbeeld-beeld.

The_Doman
26 december 2006, 14:45
Ik zat hier net even stukje herhaling van het NOS Sportgala via zowel analoge- als digitale ontvangst te bekijken.

Duidelijk is dan te zien dat het analoge signaal vol zit met MPEG artifacten terwijl dit bij het digitale signaal minimaal is.

Weet iemand hier al (contacten van MGV?) of dit zo blijft of dat Multikabel ook voor de analoge doorgifte hetzelfde hoge kwaliteit bronsignaal als voor digitaal gaat gebruiken??

Frenk
26 december 2006, 23:05
De slechte beeldkwaliteit viel me ook al een tijdje op. Het lijkt wel of je naar een slecht gecodeerde svcd aan zit te kijken. Mijn beeldervaring bij familie, welke al een tijdje digitale ontvangst had, deed me juist besluiten om zelf analoog aan te houden vanwege de uitstekende kwaliteit. Dit is nu dus een enorme domper omdat het nieuwe "analoge" signaal juist veel slechter is dan via een decoder. En dat terwijl ik het digitale beeld al niet goed genoeg vind.

Ik vind echt dat Multikabel een passend antwoord moet geven omdat de geleverde kwaliteit van hun produkt sterk achteruit is gegaan en de prijs niet.

Binnenkort even bellen met de helpdesk voor een antwoord. Misschien is 't wel tijdelijk. Ik denk ook dat er veel meer mensen moeten gaan klagen over de kwaliteit!

Rogier
1 januari 2007, 21:18
PUuuf vandaag even "geprobeerd" te kijken naar de nieuwjaarsski-wedstrijd... wat een blokken :( :(... dit is echt niet fijn! Ik heb net een mail gestuurd naar de tv servicedesk met de vraag wanneer dit opgelost gaat worden.. ik was tot half november erg tevreden over het analoge signaal (mede dankzij mijn nieuwe bekabeling en versterker) maar dit is nu echt niet leuk meer!

Ik hou jullie op de hoogte... mmmh wel de prijs verhogen voor het tv/radio pakket maar de kwaliteit terugschroeven :(....

pjotr
2 januari 2007, 00:32
je zou er haast wat van gaan denken!
zouden ze soms iedereen als digitale klant willen hebben?

ArChie
2 januari 2007, 22:18
Zouden ze soms geen vertrouwen hebben in de eigen aanbevolen digitale kabel ontvangers? Anders zou je toch zeggen dat het niet zo moeilijk moet zijn om even drie digitale kabel ontvangertjes aan te sluiten op het eigen digitale kabel signaal van Nederland 1, 2 en 3 en het analoge output signaal van deze ontvangers als input signaal voor de analoge modulator te gebruiken...

Leonardo
2 januari 2007, 23:07
Zouden ze soms geen vertrouwen hebben in de eigen aanbevolen digitale kabel ontvangers?
[slightly OT] Als ik alles lees over digitale ontvangkassies hoef ik nog geen digitale beelden.
Eerst dat maar eens op orde brengen.[/slightly OT]

Overigens heb ik geen last met Nederland 1, 2 of 3 op mijn CRT-kast.

Rogier
5 januari 2007, 16:24
mmhm zoals beloofd hier de reactie van Multikabel... Ze geven aan dat er geen probleem (meer) is... gisteravond zag ik ze nog voorbij komen maar vanmiddag (zie mail) zijn ze er niet meer.. ik ben zeer benieuwd...

Ik ga de komende dagen even goed opletten...

"Geachte mevrouw/meneer de Boer,

Hierbij een reactie op uw mail van 1 Januari 2007

Zojuist heb ik de zenders nederland1, nederland2 en nederland3 bekeken en geen blokjes kunnen zien bij snelle bewegingen. Heeft u nog steeds last van dit probleem ?

Probeert u een andere televisie rechtstreeks aan te sluiten op de wandcontactdoos en te controlleren of er dan ook blokjes in beeld verschijnen bij snelle bewegingen.

Mocht u naar aanleiding van deze e-mail nog vragen hebben dan horen wij dit graag van u.

Met vriendelijke groet,

*********
Multikabel afdeling Klantrelaties"

Rogier
5 januari 2007, 16:27
zouden ze soms iedereen als digitale klant willen hebben?
Ik ga er vanuit dat er de komende jaren(!!!) nog wel een analoog signaal blijft naast het digitale.. ik zie het niet zitten om meerdere kasten in mijn huis te moeten zetten (tv boven, computer boven, dvd-rec + tv beneden etc....)

Een jaar geleden hoorde ik iemand zeggen dat ze nog minimaal 10 jaar het analoge signaal er bij zouden houden.. mmmh tot die tijd is er nog geen knappe oplossing.. eeuh ipv een twin-kastje een 10-kastje ;)??!?

The_Doman
6 januari 2007, 16:00
mmhm zoals beloofd hier de reactie van Multikabel... Ze geven aan dat er geen probleem (meer) is... gisteravond zag ik ze nog voorbij komen maar vanmiddag (zie mail) zijn ze er niet meer.. ik ben zeer benieuwd...
Nou er is niet veel veranderd hoor..

Ik zit weer even NOS schaatsen te kijken/vergelijken, nog steeds vertoont het beeld van analoog (bij veel bewegingen) VEEL meer blokvorming dan het beeld wat via digitaal binnenkomt.
Ik vergelijk het beeld hier gewoon met een goede kwaliteit CRT PAL monitor.

De vraag is dus nog steeds waarom het hoge kwaliteits signaal wat beschikbaar is voor de digitale doorgifte nog steeds niet gebruikt wordt voor analoog? :?

BMWMaX
7 januari 2007, 01:46
Alle zenders hebben hier evengoed beeld. Ik vind ehet beeld juist erg goed.

Rogier
7 januari 2007, 20:00
Ik zit weer even NOS schaatsen te kijken/vergelijken, nog steeds vertoont het beeld van analoog (bij veel bewegingen) VEEL meer blokvorming
Dit zag ik dus gisteren (bij de buren op een breedbeeld van Sony) ook.. en ja... natuurlijk thuis vanmiddag ook.. het schaatsen is tijdens de "ingezoomde" snelle bochten niet om aan te zien.... Jammer dat er door de weeks geen schaatsen op tv is ... ik denk dat Multikabel het dan ook wel zou zien :( ;)

Rogier
7 januari 2007, 20:01
Alle zenders hebben hier evengoed beeld. Ik vind ehet beeld juist erg goed.
Buiten snelle beelden op Ned 1, Ned 2 en Ned 3 heb ik ook super goed beeld.... bij de intro van man bijt hond en ook bij het jeugdjournaal zijn de blokken erg duidelijk te zien...

BMWMaX
8 januari 2007, 15:57
Alle zenders hebben hier evengoed beeld. Ik vind ehet beeld juist erg goed.
Buiten snelle beelden op Ned 1, Ned 2 en Ned 3 heb ik ook super goed beeld.... bij de intro van man bijt hond en ook bij het jeugdjournaal zijn de blokken erg duidelijk te zien...

Geen last van. Ook niet op me goedekope Aldi tv van bijna 5 jaar oud. :wink:

Rogier
8 januari 2007, 21:24
Geen last van. Ook niet op me goedekope Aldi tv van bijna 5 jaar oud. :wink:
Zou dan toch onze Philips 100Hrtz CRT sinds de half november kuren geven ;) mmmh nee... deze digitale blokken kan een tv echt niet produceren....

The_Doman
9 januari 2007, 17:47
Grappig om te lezen dat de situatie bij UPC (kuch kuch) nu net andersom is. :lol:

Analoog komt hier juist direct van de "mediagateway" in Hilversum.
Voor digitaal wordt nog steeds het slechte ASTRA SAT signaal gebruikt.

Chello Underground: NL 1t/m3 stijf van de compressie? (http://www.chelloo.com/forum/index.php?topic=16892.msg184261#msg184261)

Nog even alle feiten op een rijtje:

- We ontvangen analoge tv al via de mediagateway in Hilversum
- We hebben een feed voor digitale tv via satelliet met variabele bandbreedte, welke we onverkort doorzetten
- De verwachting is dat we in Q1 via de Mediagateway signaal aangeleverd gaan krijgen (voor Digital TV);
- Deze feed heeft een vaste bandbreedte van 8 Mb;

jojet
11 januari 2007, 12:10
Ook hier (hoofddorp) geen enkele vernadering in het beeld. De sprintkampioneschappen van afgelopen weekend waren niet om aan te zien. Vooral bij de opnames in de bochten veel blokvorming.

De "oplossing" van Multikabel (tv aansluiten op de kabeldoos) heb ik niet geprobeerd maar lijkt mij ook weinig uitkomst te bieden: een goed half jaar geleden had ik in dezelfde opzet gewoon een prima beeld zonder blokvorming e.d. Dus daar ligt het niet aan. Ik kan niet anders vaststellen dan dat er een minder signaal wordt doorgegeven via analoog. Nu wij onlangs van crt naar plasma zijn overgestapt blijft het probleem hetzelfde (had ook niet verwacht dat de tv ermee te maken had).

Is het de bedoeling dat we allemaal naar digitaal overgaan. Is het digitale beeld inderdaad kwalitatief beter (als ik het hier op forum zo volg is dat zeer wisselvallig)?

Internet van multikabel gaat prima maar de tv is toch maar een rommeltje.

john

CeeS
11 januari 2007, 12:21
Nu wij onlangs van crt naar plasma zijn overgestapt blijft het probleem hetzelfde (had ook niet verwacht dat de tv ermee te maken had).

Is het de bedoeling dat we allemaal naar digitaal overgaan. Is het digitale beeld inderdaad kwalitatief beter (als ik het hier op forum zo volg is dat zeer wisselvallig)?


Het beeld van digitale TV is inderdaad een stuk mooier als je nederland 1/2/3 vergelijkt. Andere kanalen geven ook vaak een mooier en rustiger beeld te zien, de 'ruis spikkeltjes' die je op analoog nog wel eens ziet heb je bij digitale TV niet.

In het verleden was het digitale TV signaal van nederland 1/2/3 en andere zenders vaak van een mindere kwaliteit dan het analoge TV signaal wat men uit de lucht plukte. Maar aangezien die zenders alleen maar digitaal uitzenden kan dat niet meer. Blijkbaar wordt er voor de analoge kanalen ned 1/2/3 een andere (digitale)feed gebruikt dan die van de digitale-kanalen (met een veel hogere bitrate), want nu zijn die zenders veel mooier via digitaal. Analoog is op dit moment vergelijkbaar met het digitale signaal van een maand geleden. Digitaal is stukken mooier geworden.

Maar als je een (hd-ready??) plasma hebt is het misschien niet onverstandig om eens te kijken of je het beeld mooier vind vanaf een digitale ontvanger. Misschien kun je een ontvanger lenen om eens te kijken of je het wat vindt ?

The_Doman
11 januari 2007, 12:34
Blijkbaar wordt er voor de analoge kanalen ned 1/2/3 een andere feed gebruikt dan digitaal wat een veel hogere bitrate heeft want nu zijn die zenders veel mooier via digitaal. Analoog is op dit moment vergelijkbaar met het digitale signaal van een maand geleden. Digitaal is stukken mooier geworden.
De vraag is nu dus of deze (onnodige!) situatie zo blijft voortbestaan of dat voor analoog ook hetzelfde hoge kwaliteitssignaal gebruikt gaat worden als voor digitaal.?
Weet de MGV (met goede MK contacten?) hier nu al al wat meer over?
Anders is het een belangrijk onderwerp bij het volgende MK overleg!

We hebben dezelfde situatie (kortstondig) ook gehad met National Geographic, deze zender ziet er nu zowel analoog als digitaal prima uit!

CeeS
11 januari 2007, 13:51
Anders is het een belangrijk onderwerp bij het volgende MK overleg!

We hebben dezelfde situatie (kortstondig) ook gehad met National Geographic, deze zender ziet er nu zowel analoog als digitaal prima uit!
Loopt / vraag staat uit, en komt in elk geval bij het komende overleg weer ter sprake als voor die tijd al niet meer duidelijkheid is.

Maar ik bedoelde met mijn reactie hierboven dat afgezien van het bronsignaal ook de 'analoge kwaliteit' op een plasma misschien wel verbeterd kan worden door een digitale ontvanger te gebruiken. En dat kan jojet beter zelf beoordelen met een leen-ontvanger van iemand op zijn eigen toestel aangesloten lijkt me.

jojet
12 januari 2007, 15:41
Cees,

Bedankt voor je reactie. Mijn buurman die onlangs een lcd aanschafte wilde al op digitaal over maar er waren geen samsung kastjes meer begreep ik. Zodra hij het heeft ga ik zeker dat eens bekijken.

Zit er wel een beetje tegen aan te hikken. Zo'n kastje moet ook weer aan bepaalde eisen voldoen (twintuner, want je wilt soms kijken en tegelijk opnemen) en daar is niet zoveel keus in.

Afwachten bij de buurman dus, kom er nog wel een keer op terug.


john

Frenk
13 januari 2007, 22:21
Helpdesk van multikabel gebeld - die me overigens correct behandelde- maar daar kwam totaal geen oplossing uit. Ik moest maar eens een rechtstreekse kabel aansluiten op m'n tv. Nog maar eens uitgelegd dat de bekabeling al jaren van hoge kwaliteit is (HF afgeschermd,dure coax etc.) en dat het probleem aan de bron ligt. Het Ned 1, 2 en 3 signaal is een digitaal signaal met een veel te lage bitrate dat naar analoog wordt geconverteerd. Of ze begrijpen het niet, of ze ontkennen het glashard bij Multikabel; haar antwoord was nl. dat ze een monteur wilde laten langskomen.....
Enorm teleurgesteld het gesprek maar beeindigd zonder enig resultaat.

Ik hoop met recht dat dit probleem goed bij Multikabel neergelegd wordt, dat ze het probleem erkennen en dat ze hun produkt (met prijsverhoging) snel weer minimaal met de normale kwaliteit gaan leveren. Deze situatie is voor mij onacceptabel!

Rogier
14 januari 2007, 09:01
Helpdesk van multikabel gebeld - die me overigens correct behandelde- maar daar kwam totaal geen oplossing uit. Ik moest maar eens een rechtstreekse kabel aansluiten op m'n tv.
Ik kreeg als reactie om de "digitale" decorder uit te zetten en dan weer aan te zetten ;) ... mmmh ik zou niet "weten" waar die bij mij in huis staat aangezien ik het aanmeld voor analoge tv...

De afgelopen dagen is er weer veel schaatsen op tv en het is echt niet om aan te zien....

BMWMaX
14 januari 2007, 23:45
Het probleem zal vast niet MK liggen want hier is het beeld net zo goed als het altijd al was. Niets aan de hand dus.

CeeS
15 januari 2007, 08:55
Het probleem zal vast niet MK liggen want hier is het beeld net zo goed als het altijd al was. Niets aan de hand dus.
Dat er "niets aan de hand is" is pertinent niet waar. De kwaliteit van nederland 1/2/3 is een stuk slechter dan de ned 1/2/3 kwaliteit van de digitale zenders. Het kan zijn dat Multikabel vind dat dit "de nieuwe norm" voor analoge TV is, dat is ons nog niet duidelijk, het kan ook een tijdelijk probleem zijn, maar het zou beter moeten kunnen dan nu.

Maar je moet om op te vallen daarvoor wel snel veranderende beelden hebben, zoals bijvoorbeeld bij het schaatsen er ingezoomd wordt op een schaatser die de bocht doorgaat. De achtergrond gaat dan heel snel voorbij en daar zie je heel duidelijk vierkante blokjes verschijnen. Daar is op zich niets mis mee, want dat is gewoon het gevolg van het overbrengen van de signalen in digitale kwaliteit met een lagere bitrate. Op de satelliet via Canal-digitaal heb je dat ook bijvoorbeeld. Maar het zou veel beter moeten kunnen als dezelfde bron gebruikt zou worden als voor nederland 1/2/3 op de digitale TV. Vroeger werd voor analoge TV een andere bron gebruikt die wel goed was. Misschien was dat door het gewoon 'analoog uit de lucht te plukken'.

Bij UPC hebben ze een vergelijkbaar probleem, daar is echter het analoge signaal wel prima en komt uit een hoge kwaliteit bron, daar is de bron voor digitale-TV de uitzending van canal-digitaal en is die blokkerig bij snelle beeldwijzigingen.

En ik zie het zelf dus ook, en heb geen plasma of LCD tv, maar een gewone ouderwetse beeldbuis, maar je hebt dus wel snel-veranderende beelden nodig om het echt goed op te laten vallen.

bigguy
15 januari 2007, 10:27
Het probleem zal vast niet MK liggen want hier is het beeld net zo goed als het altijd al was. Niets aan de hand dus.

Ik heb zelf ook een grote breedbeeld CRT tv, 82cm Philips PixelPlus2 tv, en daar merk ik echt dat digitaal veel beter is dan analoog... het is altijd al groot verschil geweest, want digitaal is anamorph breedbeeld (dus volle resolutie beeld) en veel voller contrast... maar nu is het verschil inderdaad veel groter...
Maar stel je hebt een wat oudere tv/kleinere tv, dan merk je niet zo snel die storingen op... ik kan me best voorstellen dat je het niet ziet op een tv kleiner dan 51cm...

CeeS
20 januari 2007, 11:02
(Om verwarring voor meelezers te voorkomen die dit onderwerp niet helemaal doorgelezen hebben: dit gaat dus over analoog nederland 1/2/3, digitaal waren die al goed)

Ik zie gisteren en vandaag (zaterdag 20 januari) op nederland 1 af en toe weer een klein verschil tussen beeld en geluid. Alsof je naar een slecht nagesynchroniseerde film zit te kijken soms. Dat probleem was er al eerder (in november 2006). Dat kwam toen door de gebruikte feed voor nederland 1/2/3. Dit "probleem" is toen opgelost door een andere bron te gebruiken, maar dat had weer als effect dat de beeld-kwaliteit slechter was. (compressie-effecten, blokken in achtergrond en slecht beeld bij snelle beelden zoals schaatsen)

Het lijkt erop dat dus nu weer de 'goede kwaliteit' bron aangezet is op nederland-1, maar dat heeft dus zo te zien als nadeel dat beeld en geluid niet altijd helemaal synchroon lopen. Misschien is dit gedaan vanwege het schaatsen op TV dit weekeinde, want daar was het beeld-kwaliteit-probleem altijd het ergste. Misschien willen de mensen die hier meelezen eens kijken of mijn vermoeden klopt ? In dat geval zou het beeld dus een stuk beter moeten zijn bij het schaatsen vanmiddag.

En is dit alleen nederland-1 wat gewijzigd is, of ook op 2 en 3 ?

ArChie
20 januari 2007, 11:30
Het lijkt erop dat dus nu weer de 'goede kwaliteit' bron aangezet is op nederland-1, maar dat heeft dus zo te zien als nadeel dat beeld en geluid niet altijd helemaal synchroon lopen. Misschien is dit gedaan vanwege het schaatsen op TV dit weekeinde, want daar was het beeld-kwaliteit-probleem altijd het ergste. Misschien willen de mensen die hier meelezen eens kijken of mijn vermoeden klopt ? In dat geval zou het beeld dus een stuk beter moeten zijn bij het schaatsen vanmiddag.
Ik begrijp dit gerommel van Multikabel met de analoge Nederlandse publieke zenders echt niet. Hoelang zijn ze hier nu al mee bezig? We weten dat ze een perfect signaal rechtstreeks vanuit Hilversum aangeleverd krijgen wat gebruikt wordt als bronsignaal voor de digitale TV uitvoeringen van de Nederlandse publieke zenders. Waarom gebruiken ze dan nog steeds niet dit goede bronsignaal ook niet voor de analoge uitvoeringen? Als de door Multikabel gebruikte apparatuur voor het analoge kabel signaal niet kan omgaan met de hoge bitrate van de Nederlandse zenders dan hadden ze ondertussen toch wel eens aangepaste apparatuur moeten hebben, want dit gedoe duurt al lang genoeg. Denken ze soms dat ook dit vanzelf over zal gaan of zo?

Het is toch triest, de prijs van het standaard analoge pakket gaat omhoog terwijl er ook nog analoge kanalen verdwijnen en de kwaliteit achteruit gaat.

ArChie
20 januari 2007, 11:49
Een mogelijke oorzaak van de verbeterde beeldkwaliteit van Nederland 1, 2 en 3 kan ook het aanzetten van de B-Frames zijn geweest op 16 januari door Canal Digitaal:

"Wij hebben zelf niet vast kunnen stellen dat het beeld op Nederland 1,2 en 3 optisch verslechterd is. Maar we nemen de klachten van gebruikers daarover serieus en hebben daarom vanochtend actie ondernomen. De transponder waarop Nederland 1,2 en 3 op uitzenden is geoptimaliseerd en de B-frames optie is geactiveerd. Hiermee is het voor klanten met een een Pace 500G4 decoder niet meer mogelijk om de Nederlandse zenders te ontvangen. De komende twee weken zullen nog een aantal activiteiten uitgevoerd worden, waaronder de verhuizing van Spice Platinum naar een andere transponder, waardoor er nog meer bandbreedte beschikbaar komt voor deze zenders." aldus Canal Digitaal woordvoerder Martijn van Hout tegenover Satellietnieuws.nl
Bron: Satellietnieuws.nl (http://www.satplaza.com/wordpres/?p=1502)

Dat zou dan kunnen betekenen dat Multikabel zelf nog helemaal geen actie ondernomen heeft om iets te verbeteren aan de hier geuite klachten.

The_Doman
20 januari 2007, 21:31
Het lijkt erop dat dus nu weer de 'goede kwaliteit' bron aangezet is op nederland-1, maar dat heeft dus zo te zien als nadeel dat beeld en geluid niet altijd helemaal synchroon lopen.
Ik zit nu vanavond even naar NL2 analoog te kijken (Parla)...
Inderdaad lopen beeld en geluid dus niet synchroon. :?
Deze problemen spelen nu toch al geruime tijd dacht ik zo.

De "radiostilte" van Multikabel over deze kwestie is ook wel tekenend natuurlijk..
Blijkbaar wil Multikabel gewoon niet het hoge kwaliteitssignaal gebruiken voor de analoge doorgifte.

Edit:
Het asynchroon lopen van beeld/geluid was blijkbaar tijdelijk zo te zien/horen.
Later op de avond lijkt het weer ok..

jojet
22 januari 2007, 11:49
Hallo,

Wat schaatsen bekeken afgelopen weekend en inderdaad duidelijk veel minder blokjes/compressie artefacten etc, was zo veel beter om aan te kijken.

Helaas is nu wel het geluid a-synchroon (op alle tv's in huis zowel crt als plasma).

Blijft modderen zo.

john

The_Doman
22 januari 2007, 11:55
Wat schaatsen bekeken afgelopen weekend en inderdaad duidelijk veel minder blokjes/compressie artefacten etc, was zo veel beter om aan te kijken.
Inderdaad is het beeld een stuk beter, maar nog niet zo goed als het digitale signaal wat betreft compressie artifacten.


Helaas is nu wel het geluid a-synchroon (op alle tv's in huis zowel crt als plasma).
Ja, ik blijf er ook last van hebben, soms lijkt alles in orde, maar op een ander moment loopt het weer asynchroon.. :?

CeeS
22 januari 2007, 21:42
Helaas is nu wel het geluid a-synchroon (op alle tv's in huis zowel crt als plasma).
Ja, ik blijf er ook last van hebben, soms lijkt alles in orde, maar op een ander moment loopt het weer asynchroon.. :?
Ja heb ik ook, en dat was in november hetzelfde. Af en toe is het prima, maar soms is de synchronisatie zoek en zit er een duidelijk merkbaar verschil in....

Frenk
20 februari 2007, 21:25
Het beeld is inderdaad nu beter, laat ik 't zo zeggen : niet goed maar bijna aanvaardbaar. Ik zie namelijk nog steeds blokvorming bij snelle beeldwisselingen etc. En het kan gewoon beter! De timing van het geluid is zo nu en dan ook erg slecht en verschrikkelijk iritant.

Overigens ben ik benieuwd wat er uit het gesprek is gekomen op dit onderwerp tijdens de vergadering tussen de MKGV en Multikael zelf. Ik had begrepen (in dit topic) dat het op de "agenda" stond.

BMWMaX
21 februari 2007, 15:30
Best wel leuk om zaken te lezen die hier nog steeds niet opgemerkt zijn.

scrippie
23 februari 2007, 19:11
"Geachte mevrouw/meneer de Boer,

Probeert u een andere televisie rechtstreeks aan te sluiten op de wandcontactdoos en te controlleren of er dan ook blokjes in beeld verschijnen bij snelle bewegingen.

<Cynisch>Jaja, daar klinkt een echte specialist :cry:, alsof blokken aan je tv of kabel (in huis) liggen...</Cynisch>

Een goed analoog signaal is altijd beter (lees scherper) dan het digitalebeeld van de kabelmaatschappijen. Dit komt naar mijn idee puur door dat ze een compromie sluiten tussen beeld kwaliteit en hoeveel er op de kabel te frommellen is. Als ze het beeld meer bemonsteren krijg je meer data (hogere datarate) en past er dus minder op de kabel. DVD kwaliteit is max ongeveer 6 Mb als ik me niet vergis. Sommige zenders (Nat geo, etc) soms maar 2 Mb, vandaar de blokken. Belooft dus wat voor de toekomst als we ooit overgaan(?) naar HDTV (ongecomprimeerd 18-22 Mb)

hobbiebobbie
26 februari 2007, 15:47
DVD kwaliteit is max ongeveer 6 Mb als ik me niet vergis. Sommige zenders (Nat geo, etc) soms maar 2 Mb, vandaar de blokken. Belooft dus wat voor de toekomst als we ooit overgaan(?) naar HDTV (ongecomprimeerd 18-22 Mb)[/quote]


NgC kan tegenwoordig in 8Mbp/s CBR aan kabelaars geleverd worden...

HDTV ongecomprimeerd is 1,5 Gbp/s.........! 18-22 Mbp/s is dus wel gecomprimeerd. (ge-encodeerd dus)
HDTV wordt pas intressant als er ook Mpeg4 ge-encodeerd wordt

scrippie
26 februari 2007, 17:47
HDTV ongecomprimeerd is 1,5 Gbp/s.........! 18-22 Mbp/s is dus wel gecomprimeerd. (ge-encodeerd dus)
HDTV wordt pas intressant als er ook Mpeg4 ge-encodeerd wordt

Dan zal het zeker nog wel ff duren.... :) :)

ElineK
5 maart 2007, 21:32
waar ik niets over lees is dat nederland 1, 2 en 3 een zwarte balk onderin vertonen. Ik dacht eerst dat het aan mijn tv-kaart lag, maar wel vreemd dat andere zender het niet hebben. Nu zie ik vanavond op mijn ctr tv hetzelfde, bij 4:3 uitzendingen is een zwarte balk zichtbaar aan de onderkant op 1, 2 en 3 en op een ander ctr toestel zie ik het, nu ik het weet, ook. Op de andere zenders geen last van als ze 4:3 uitzenden.

The_Doman
6 maart 2007, 19:20
waar ik niets over lees is dat nederland 1, 2 en 3 een zwarte balk onderin vertonen. Ik dacht eerst dat het aan mijn tv-kaart lag, maar wel vreemd dat andere zender het niet hebben. Nu zie ik vanavond op mijn ctr tv hetzelfde, bij 4:3 uitzendingen is een zwarte balk zichtbaar aan de onderkant op 1, 2 en 3 en op een ander ctr toestel zie ik het, nu ik het weet, ook. Op de andere zenders geen last van als ze 4:3 uitzenden.
Heb ook even zitten spelen met mijn TV/Capture kaartjes. :)
Inderdaad ontbreekt er bij die zenders onder in beeld een (klein) stukje van het beeld.
Ook maar eens even vergeleken met het signaal uit mijn Humax (IR-Fox-C) decoder.

Multikabel, Nederland 2, Analoog
http://img233.imageshack.us/img233/123/mknl205022007analoogxe6.jpg
Multikabel, Nederland 2, Digitaal (Humax)
http://img371.imageshack.us/img371/4568/mknl205022007digitaalgr0.jpg

Ter vergelijk:
Multikabel, RTL5, Analoog
http://img235.imageshack.us/img235/2765/mkrtl506032007analoogwd1.jpg
Multikabel, RTL5, Digitaal (Humax)
http://img250.imageshack.us/img250/6570/mkrtl506032007digitaalrm4.jpg