View Full Version : Blokjes/Slecht vervormd beeld


Bazch
25 november 2009, 00:14
Hallo..

Ik heb de laatste tijd veel last van dat het beeld vervormd is. Er komen dan blokjes of strepen door het beeld. Ziet er dan een beetje vervormd uit.
Heb een Samsung LE32B652T4PXXN Televisie met CI+ cam module erin.
Zijn er meer mensen die hier last van hebben of zou ik een nieuwe update moeten nemen?
Huidige versie is: 2009/09/01_002004.

Hoop dat jullie een oplossing weten.
Bas

JW-NHS
25 november 2009, 00:35
Kun je in het menu zien hoe de signaal sterkte en kwaliteit is?
Dit duidt op een probleem met het signaal......

Groet,
JW

Bazch
25 november 2009, 09:15
De signaal sterkte zit rond de 78-80
zou toch voldoende moeten zijn?
Is hier eventueel iets aan te doen?
groet,
Bas

Excalibur
25 november 2009, 09:40
Signaalsterkte is niet heel erg relevant, wel relevant is de signaalkwaliteit. Waar staat die op? Het signaal kan nog zo "hard" zijn, dit wil niet zeggen dat het signaal ook goed van kwaliteit is, een slecht signaal kan ook "hard" doorkomen.

zwattuh
25 november 2009, 10:05
Hallo..

Ik heb de laatste tijd veel last van dat het beeld vervormd is. Er komen dan blokjes of strepen door het beeld. Ziet er dan een beetje vervormd uit.
Heb een Samsung LE32B652T4PXXN Televisie met CI+ cam module erin.
Zijn er meer mensen die hier last van hebben of zou ik een nieuwe update moeten nemen?
Huidige versie is: 2009/09/01_002004.

Hoop dat jullie een oplossing weten.
Bas

Ik heb de 40 inch versie met de nieuwste firmware maar ik heb deze problemen ook. Dus aan de firmware ligt het niet.

Maar het lijkt mij sowieso handig om de niewste firmware er op te zetten. Er zijn al twee updates sinds de 2004 versie.

zwattuh
25 november 2009, 10:08
Signaalsterkte is niet heel erg relevant, wel relevant is de signaalkwaliteit. Waar staat die op? Het signaal kan nog zo "hard" zijn, dit wil niet zeggen dat het signaal ook goed van kwaliteit is, een slecht signaal kan ook "hard" doorkomen.

Bedoel je hiermee de bitfoutfrequentie? Dit en de signaalsterkte is het enige wat je krijgt te zien in het menu.

Deze staat bij mij op 0.

Excalibur
25 november 2009, 16:14
Niet lullig bedoeld, maar dat lijkt mij een manco van de apparatuur cq de bijbehorende soft/firmware. De signaalsterkte zegt namelijk niets over de signaalkwaliteit. Is leuke informatie, maar het is geen daadwerkelijke informatie waar je echt iets mee kan.

Heb je een decoder van Ziggo? Wat geeft die aan voor signaalkwaliteit?

zwattuh
25 november 2009, 16:33
Niet lullig bedoeld, maar dat lijkt mij een manco van de apparatuur cq de bijbehorende soft/firmware. De signaalsterkte zegt namelijk niets over de signaalkwaliteit. Is leuke informatie, maar het is geen daadwerkelijke informatie waar je echt iets mee kan.

Heb je een decoder van Ziggo? Wat geeft die aan voor signaalkwaliteit?

Tja daar probeer ik nu juist achter te komen hoe ik kan zien wat de signaalkwaliteit is. Ik heb geen decoder maar een cam.

Ik kan enkel in het menu van de tv de signaalsterkte zien en de bitfoutfrequentie.

migroen
25 november 2009, 16:34
Niet lullig bedoeld, maar dat lijkt mij een manco van de apparatuur cq de bijbehorende soft/firmware. De signaalsterkte zegt namelijk niets over de signaalkwaliteit. Is leuke informatie, maar het is geen daadwerkelijke informatie waar je echt iets mee kan.

Heb je een decoder van Ziggo? Wat geeft die aan voor signaalkwaliteit?

Er zit een CI+ cam module in zoals in de eerste reactie is te lezen. Deze geeft icm Samung alleen maar 2 opties (Bitfoutfreqentie & Signaalsterkte)

Excalibur
25 november 2009, 17:51
Er zit een CI+ cam module in zoals in de eerste reactie is te lezen. Deze geeft icm Samung alleen maar 2 opties (Bitfoutfreqentie & Signaalsterkte)
En dat vind ik dus een manco van de hardware/software. Dat dat de bitoutfrequentie getoond word is mooi, dit is handige info. Dat wel de signaalsterkte, maar niet de signaalkwaliteit word getoond is zeer jammer. Ze laten van deze 2 degene zien waar je nu juist eigenlijk niets aan hebt.

JW-NHS
25 november 2009, 18:17
Dat is niet juist, de BER (BitErrorRate) is een zeer belangrijke informatie. Als die altijd op NUL staat heb je een goede indicatie.
Extra info over de kwaliteit is dan aardig, maar heeft dan geen toegevoegde waarde als de BER op NUL staat.

Bij mijn Sat-ontvanger kijk ik altijd naar de BER als er iets niet goed gaat, en dan weet ik of de schotel optimaal uitgericht staat.
En als het een keer echt slecht weer is zie je de BER omhoogschieten, en tegelijk komen dan de blokjes, of erger nog: totale uitval.

Groet,
JW

Excalibur
25 november 2009, 21:11
BER is een leuke en handige indicatie, ook dat zegt echter niet alles. Eigenlijk zou je en de signaalkwaliteit in combinatie met de BER moeten zien.

Een lagere signaalkwaliteit kan nog steeds een BER van 0 opleveren, maar een verminderde signaalkwaliteit, ondanks dat de BER nog op 0 staat, kan al wel een indicatie zijn dat er ergens een probleem zit. Zonder die informatie kan je dus enkel gissen naar de signaalkwaliteit daar dit niet te herleiden is uit de sterkte en/of de BER.

Het blijft in mijn optiek dus een manco van de hardware/software dat men dergelijk belangrijke informatie niet toont. Beter had men ervoor kunnen kiezen om de sterkte weg te laten, en de kwaliteit te tonen.

ArChie
25 november 2009, 21:18
BER is een leuke en handige indicatie, ook dat zegt echter niet alles. Eigenlijk zou je en de signaalkwaliteit in combinatie met de BER moeten zien.

Een lagere signaalkwaliteit kan nog steeds een BER van 0 opleveren, maar een verminderde signaalkwaliteit, ondanks dat de BER nog op 0 staat, kan al wel een indicatie zijn dat er ergens een probleem zit. Zonder die informatie kan je dus enkel gissen naar de signaalkwaliteit daar dit niet te herleiden is uit de sterkte en/of de BER.

Het blijft in mijn optiek dus een manco van de hardware/software dat men dergelijk belangrijke informatie niet toont. Beter had men ervoor kunnen kiezen om de sterkte weg te laten, en de kwaliteit te tonen.
Mijn ervaring is dat dit net andersom is. Lage BER waarden zijn nog steeds te herstellen zodat dit geen consequenties heeft voor de signaal kwaliteit die dan op 100% blijft staan. Zodra de BER waarde echter boven de 100 komt (als ik het mij goed herinner) begint de signaal kwaliteit in te zakken. Dat is tenminste het gedrag van de Humax IR-FOX C bij de diverse signaal probleem periodes die ik hier heb mogen ervaren.

Excalibur
25 november 2009, 22:49
Daar zeg je zowaar wat, zou ook goed kunnen.

Ik denk in elk geval dat we het erover eens zijn dat de signaalsterkte een waarde is die eigenlijk niet echt informatie bied waar je iets aan hebt, daar het niets over de kwaliteit en/of de BER verteld. De signaalkwaliteit en BER zijn dan wel weer waarden die van belang kunnen zijn. Ofwel, zou men beter de sterkte weg kunnen laten en de kwaliteit tonen.

catastrofus
26 november 2009, 21:40
Daar zeg je zowaar wat, zou ook goed kunnen.

Ik denk in elk geval dat we het erover eens zijn dat de signaalsterkte een waarde is die eigenlijk niet echt informatie bied waar je iets aan hebt, daar het niets over de kwaliteit en/of de BER verteld. De signaalkwaliteit en BER zijn dan wel weer waarden die van belang kunnen zijn. Ofwel, zou men beter de sterkte weg kunnen laten en de kwaliteit tonen.

[off-topic]
Bij de meeste satontvangers dus niet denk ik. Want als de sterkte instort, vanwege zwaar onweer, stortregen e.d., komt (evt) de BER naar voren. De sterkte van het signaal bepaald dan voor mij de kwaliteit.
Stel ik zit RTL7 te kijken, dan is bij normaal weer de sterkte 14 dB. Gaat het onweren dan kan de sterkte zakken naar bijv 6, 7 of 8 dB en dan dus gaat de BER meespelen. Zolang de BER 0 is kan er prima gekeken worden. Dit is wat JW-NHS waarschijnlijk wilde zeggen.
[/off-topic]

Gert.