View Full Version : Slecht tot geen signaal via cai-wandcontactdoos (rijgdoos).


sjaakhaas
12 november 2009, 23:11
Dag allen,

Vandaag Ziggo aangesloten... na een hoop gevochten te hebben met de CI+ module (verificatie fout error 17) en mijn 46W5500 van sony welke ik aangesloten had via een cai-wandcontactdoos (wcd) was mijn laatste wanhoops-actie om de tv kabel rechtstreeks aan te sluiten op het abbonnee overname punt (aop) ... en wat denk je? Het werkt en alles loopt nu op rolletjes!

Alleen heb ik nu dus een kabel door mijn woonkamer liggen naar de meterkast toe... welke ik eigenlijk op de cai-wcd wil aansluiten... maar al ik dit doe heb ik digitaal 0 signaal en analoog ontzettend slechte kwaliteit.

Mijn vraag is dan ook, moet ik de standaard cai splitter ( deze gaat naar wcd eerste verdieping en wcd begane grond ) bij het aop in de meterkast vervangen door een 20db versterker met 2 uitgangen? Zodat ik mijn tv in de woonkamer (en slaapkamer) kan aansluiten op de cai-wcd?

GolfTouch
12 november 2009, 23:19
Wat voor merk en type splitter is dat?
Hoe lang zijn je kabels vanaf het AOP naar de woonkamer en naar boven?
Wat voor kwaliteit kabel is dit + evt merk/type van deze kabel.

sjaakhaas
12 november 2009, 23:25
De kabels, de splitter en de wcd's zijn door de aannemer aangelegt... de kabel (waar ik nu mee aan het testen ben) naar de woonkamer gaat eerst omhoog en dan denk ik door het plafond naar de hoek van de woonkamer naar de wcd...

Lengte kabel naar wcd begane grond gok ik op ongeveer: 10-15 meter...
Naar de eerste verdieping misschien net onder de 10 meter.

Deze zijn dus aan de ene kant aangesloten op de wcd's en aan de andere kant aangesloten op de splitter welke op zijn beurt is aangesloten op het aop...

Merk splitter: Astro
5-1000 Mhz
3,8 dB

Type/Merk kabels naar WCD's: Cai 2009 Bedea COAX TWAALF

GolfTouch
12 november 2009, 23:40
De kabels zijn goed.
Begrijp ik het goed dat als je de wandcontactdoos direct aansluit op het AOP (zonder de Astro splitter) dat het signaal wel prima is?

sjaakhaas
12 november 2009, 23:49
als ik de tv rechtstreeks aansluit op het AOP het ik perfect signaal... de wcd rechtstreeks aansluiten op het AOP zonder splitter is momenteel lastig omdat de kabel van de wcd een schroef kabel is (zijn aan de splitter geschroeft...) en het AOP een normaal cai vrouwtje vereist...

GolfTouch
12 november 2009, 23:56
Je geeft ook aan dat je WCD's rijgdozen zijn. Is daar een reden voor dat het geen einddozen zijn?

Qua lengte en de kabels die je gebruikt zou je geen versterker nodig hebben. Er wordt meestal tot ongeveer 10 meter gerekend.
Ik zou de splitter vervangen door een verdeelelement, bv de Hirschmann VFC0421 (http://www.vego.nl/hirschmann/vfc0421/vfc0421.htm).
Mocht je alsnog een versterker nodig hebben zou een goede keus bv de Hirschmann GHV20M (http://www.vego.nl/hirschmann/ghv20m/ghv20m.htm)zijn. Dat is een versterker met multitap in 1.

Maar zoals gezegd zou ik eerst testen met een goede kwaliteit verdeelelement.

sjaakhaas
12 november 2009, 23:57
Is het wellicht slim om dit eerst te proberen met een F-connector female naar Coax-female? zoals: http://www.sky4caravans.co.uk/images/product41.jpg

sjaakhaas
13 november 2009, 10:02
Nee sorry, ik denk inderdaad dat het gewoon einddozen zijn!

Maar is een splitter niet hetzelfde als een verdeelelement?

Ik denk dat ik morgen ff de signaalsterkte boven bekijk (met een extra tv) en even een f-connector naar coax-female kopje koop zodat ik de wcd rechtstreeks op het AOP kan aansluiten!

GolfTouch
13 november 2009, 17:45
Even uitleg over een splitter. Dit is in principe een verzamelwoord. Onder splitters vallen bv verdeelelementen, aftakelementen en multitaps.
Ieder heeft zijn eigen specificaties en doeleinden.
Is het al een wat oudere splitter van Astro?
Mijn ervaring is dat het vervangen van deze splitter voor bv een Hirschmann VF0431 veel problemen oplost. Deze verdeelt n.l. het signaal gelijkwaardig. Dus geen verschillende demping per "uitgang". Een multitap en verdeelelement hebben dat wel. Dat is ook uiteraard de bedoeling maar in jou geval niet wenselijk. Als beide kabels inderdaad ongeveer even lang zijn. Het signaal moet in jou geval gelijkwaardig verdeelt worden.

Een meteen praktische maar ook duurdere oplossing is om een versterker met multitap aan te schaffen. Zie mijn eerdere post over de Hirschmann GHV20M. Voordeel is dat deze ook meteen retourgeschikt is.
Deze versterker kan ook gedempt worden qua versterking mocht het signaal op maximale versterking te sterk zijn.

mesa57
13 november 2009, 17:53
Normaal zou dit toch niet zo'n probleem mogen zijn. Misschien op enkele zenders wat mindere ontvangst, maar helemaal niks ?
Ik verdenk dat er ergens iets slecht kontakt maakt.
@Golftouch : in dit geval zou ik de Konig AMP 20 aanbevelen. Zitten al 4 aansluitingen op, retourgeschikt en meer als de helft goedkoper.

GolfTouch
13 november 2009, 20:09
Normaal zou dit toch niet zo'n probleem mogen zijn. Misschien op enkele zenders wat mindere ontvangst, maar helemaal niks ?
Ik verdenk dat er ergens iets slecht kontakt maakt.

Klopt. Vandaar ook eerst de tip om te kijken naar de kabel direct op het AOP en/of het gebruik van een goede splitter.

@Golftouch : in dit geval zou ik de Konig AMP 20 aanbevelen. Zitten al 4 aansluitingen op, retourgeschikt en meer als de helft goedkoper.
Ik ken persoonlijk de Konig niet en ook geen ervaringen van andere gebruikers. Maar goedkoper is (meestal) altijd goed :wink:.
Ken jij hem wel? En wat zijn je bevindingen hiermee?

mesa57
13 november 2009, 20:19
Ken jij hem wel? En wat zijn je bevindingen hiermee?
Ik heb hem hier in de kast zitten. Hij is natuurlijk bedoelt voor een stersysteem, maar ik heb er op de installatie naar boven 2 rijgdozen op zitten (15db en 10db). Omdat ik nog geen afc1211 heb, heb ik beneden ook een rijgdoos van 10db met eindweerstand zitten. Beetje rare configuratie, maar het werkt prima. De amp 20 is teruggeregeld naar ongeveer de helft / driekwart. Beneden ongeveer 8 meter koka799 en naar boven resp 10 en 5 meter. Overal uitstekend beeld en geen storingen.

sjaakhaas
16 november 2009, 09:18
Nou ik ben er achter hoor!

Eerst een female f-connector to female-coax gekocht en zo beide wcd's aan het AOP aangesloten... resultaat: wel iets beter maar nog steeds geen digitaal beeld...

Hierna heb ik de wcd's van de muur gehaald, opnieuw gemonteerd ... en wat denk je... perfect "sterk signaal" met digitale televisie! Analoog is voor Ned 1, 2 en 3 niet heel super, maar dat kijk ik toch niet...

... ik wil bij deze mijn aannemer bedanken voor mijn kopzorgen!

GolfTouch
16 november 2009, 10:00
Hierna heb ik de wcd's van de muur gehaald, opnieuw gemonteerd ... en wat denk je... perfect "sterk signaal" met digitale televisie! Analoog is voor Ned 1, 2 en 3 niet heel super, maar dat kijk ik toch niet...


Wat was het probleem dan? Maakte de buitenmantel geen goed contact?
Wat is je signaalsterkte, kwaliteit en BER nu?

mesa57
16 november 2009, 12:07
Aha, mijn verdenking van een slecht contact begint waarheid te worden ... :mrgreen:
Maar : je moet analoog toch wel een goed beeld hebben om digitale ontvangst zonder storingen te kunnen garanderen. Dus je bent m.i. nog niet klaar ...

sjaakhaas
17 november 2009, 09:05
Ik heb wel goed signaal analoog maar niet op Ned 1, 2 en 3... de meeste commerciele zenders erna wel... het is overigens ook niet heel erg... het is meer een analoog streepje op het beeld zegmaar.

Bij de wcd's heb ik de mantel wat verder teruggeschoven en het plastic rondom de kerndraad wat verder afgesneden, het leek er namelijk op dat hij niet ver genoeg in het aansluitpuntje zat... dit maakte een verschil van GEEN signaal naar "STERK SIGNAAL" ... lijkt me dan toch de kern van het probleem?!?

Exacte cijfers zal ik nog eens opzoeken (vanavond denk ik)