View Full Version : tussen kunst en kitsch in hd


egbertjan
12 november 2009, 16:32
Ik kwam vanmiddag tijdens het zappen tussen kunst en kitsch tegen. Het zag er wel erg mooi uit het beeld. Volgens mij word het in hd uitgezonden(maar kan ook goed geupscaled zijn). Als het echt in hd was dan is de AVRO goed bezig. Is er iemand die hier meer van weet

SchenkOnline
12 november 2009, 17:02
Zo zou maar kunnen :)

http://www.immovator.nl/hd-ontwikkelingen-bij-de-omroepen-een-vooruitblik-op-2009

tebruut
12 november 2009, 17:59
het was zeker in HD. heb voor de zekerheid effu geswitcht tussen de "gewone "nederland een en er was zeker een dik verschi

twigger
12 november 2009, 18:29
Je zie altijd verschil tussen HD en SD ook al is het geen HD uitzending is de beeldkwaliteit toch altijd beter dan de SD versie.

Rob7
12 november 2009, 19:06
Je zie altijd verschil tussen HD en SD ook al is het geen HD uitzending is de beeldkwaliteit toch altijd beter dan de SD versie.
En juist daardoor had ik de idee dat niet alles HD was. Met name als er iets bijzonders getoond werd was het m.i. geen HD. Kan natuurlijk ook zo zijn dat ik het totaal bij het verkeerde eind heb.

Mr_Parker
12 november 2009, 21:57
Dat wat ik gisteren van de uitzending gezien heb leek mij inderdaad in HD.
De fijne details van diverse beelden en schilderijen waren bij mij echt haar scherp op NED 1 HD. De diepte was in het geheel ook veel duidelijker.

Ik ben het niet helemaal eens met de stelling dat alles op het HD kanaal beter uitziet dan op het SD kanaal ook al is het slechts upscale.
Iets dat op het SD kanaal is wordt immers hoe dan ook geupscaled als ik de decoder aan een HD-ready of Full-HD scherm heb hangen.
Het enige verschil is de kwaliteit van de scaler. Nu zal de scaler die NPO gebruikt iets krachtiger zijn dan de scaler van mijn decoder of tv (naar gelang de resolutie die men kiest op de decoder wordt de scaling door de decoder of door de tv gedaan). Toch zal het verschil niet zo groot zijn als nu te zien was tussen Ned 1 SD en NED 1 HD.

tjmartin
3 december 2009, 16:19
Ik heb wel het gevoel dat het beeld scherper is, ook al is het upscaled SD. Misschien heeft het ermee te maken dat de HD versie van de NPO zenders een hogere bitrate hebben.

Humaxfan
4 december 2009, 06:40
Als je goed op let zie voor het programma begint een avro logo met daar onder HD. Het is heel kort in beeld voordat het begint.

Riparius
5 december 2009, 02:20
Ik heb wel het gevoel dat het beeld scherper is, ook al is het upscaled SD. Misschien heeft het ermee te maken dat de HD versie van de NPO zenders een hogere bitrate hebben.

Ik denk het niet, want vanwege de hogere resolutie is er ook gewoon een hogere bitrate nodig om geen al te zichtbare artefacten te krijgen. Het aantal pixels van een HD plaatje met een resolutie van 1920x1080 is vijf maal zo groot als het aantal pixels van een gedigitaliseerd PAL signaal met 720x576 pixels. Gelukkig is H.264/MPEG-4 AVC wel een stuk efficiënter dan MPEG2, anders zouden we dus bitrates rond de 40 Mbps nodig hebben voor een fair vergelijk met de 8 Mbps SD plaatjes van de landelijke Nederlandse zenders. De efficiency van H.264/MPEG-4 AVC is ongeveer het dubbele van die van MPEG2, zodat bitrates rond de 20 Mbps geen overbodige luxe zouden zijn om alles uit de 1080i standaard te halen wat er in zit. Die bitrates worden echter momenteel lang niet gehaald, je mag voorlopig blij zijn met zo'n 12 Mbps, ook al omdat sommige zogenaamd 'gecertificeerde' HD decoders zich lijken te verslikken in al te hoge bitrates. Dit zou ook wel eens de reden kunnen zijn waarom het verschil tussen native HD en opgeschaald SD bij de publieken een stuk minder spectaculair uitvalt dan het zou kunnen zijn.

Eduard08
5 december 2009, 08:39
ook al omdat sommige zogenaamd 'gecertificeerde' HD decoders zich lijken te verslikken in al te hoge bitrates. Dit zou ook wel eens de reden kunnen zijn waarom het verschil tussen native HD en opgeschaald SD bij de publieken een stuk minder spectaculair uitvalt dan het zou kunnen zijn.
Dit vind ik een opmerkelijke vaststelling. Kun je daar wat meer over zeggen
(of moeten we hier een apart draadje voor openen)?

Eric - HWI
7 december 2009, 13:20
Ik denk het niet, want vanwege de hogere resolutie is er ook gewoon een hogere bitrate nodig om geen al te zichtbare artefacten te krijgen. Het aantal pixels van een HD plaatje met een resolutie van 1920x1080 is vijf maal zo groot als het aantal pixels van een gedigitaliseerd PAL signaal met 720x576 pixels.

Dat klopt niet helemaal. Want hoewel het signaal dat na upscaling bij de h264 encoder aankomt 1920x1080 pixels telt, heeft een upscaled signaal geen 1920x1080 pixels aan UNIEKE informatie: het is en blijft uscaled, dus bevat het beeld veel minder details dan wat binnen een écht 1920x1080 signaal zou passen. En voor een encoder is vooral die hoeveelheid unieke informatie van belang. Want details die er niet zijn hoeven ook niet geencodeert te worden en nemen dus geen bandbreedte in beslag.
Een PAL beeld dat geupscaled wordt naar 1080i neem, ondanks de 5x hogere resolutie, dus niet 5x zoveel bandbreedte in beslag.

Riparius
7 december 2009, 15:48
Dat klopt niet helemaal. Want hoewel het signaal dat na upscaling bij de h264 encoder aankomt 1920x1080 pixels telt, heeft een upscaled signaal geen 1920x1080 pixels aan UNIEKE informatie: het is en blijft upscaled, dus bevat het beeld veel minder details dan wat binnen een écht 1920x1080 signaal zou passen. En voor een encoder is vooral die hoeveelheid unieke informatie van belang. Want details die er niet zijn hoeven ook niet geencodeerd te worden en nemen dus geen bandbreedte in beslag.
Een PAL beeld dat geupscaled wordt naar 1080i neemt, ondanks de 5x hogere resolutie, dus niet 5x zoveel bandbreedte in beslag.

Je mist helemaal mijn punt. Wat ik heb beweerd is dat voor 1080i HD uitzendingen een bitrate rond de 20 Mbps nodig zou zijn om alles uit de standaard te kunnen halen wat er in zit. En aangezien dat momenteel niet het geval is en er slechts met bitrates rond de 12 Mbps wordt gewerkt is het verschil bij de NPO HD kanalen tussen upscaled SD en native HD niet zo saillant als het zou kunnen (en moeten) zijn. De gemiddelde bitrate bij de NPO kanalen is overigens constant en verandert dus niet bij de overgang tussen upscaled SD en native HD of omgekeerd.

Eric - HWI
7 december 2009, 15:58
Je mist helemaal mijn punt.
Jij reageerde volgens op iemand die stelde dat het beeld van de HD zenders er scherper uitziet, ook als is het upscaled SD. Ik reageer daar vervolgens weer op. :roll:

Wat ik heb beweerd is dat voor 1080i HD uitzendingen een bitrate rond de 20 Mbps nodig zou zijn om alles uit de standaard te kunnen halen wat er in zit. En aangezien dat momenteel niet het geval is en er slechts met bitrates rond de 12 Mbps wordt gewerkt is het verschil bij de NPO HD kanalen tussen upscaled SD en native HD niet zo saillant als het zou kunnen (en moeten) zijn. De gemiddelde bitrate bij de NPO kanalen is overigens constant en verandert dus niet bij de overgang tussen upscaled SD en native HD of omgekeerd.

De NPO HD kanalen hebben geen 'gemiddelde bitrate', maar een vaste bitrate, het is CBR encoding. Ik heb nergens beweerd dat de bitrate verschil bij upscaled SD ten opzichte van native HD.

Overigens geldt dat de h.264 encoders voor broadcasting steeds beter worden, ik weet dat er in Hilversum al met veel lagere bitrates exeperimenteerd wordt (niet voor kabel, wees gerust ;)). Natuurlijk ziet 20 Mbit er altijd nog beter uit dan 12 Mbit, maar qua scherpte maakt het (zeker bij tussen Kunst en Kitsch dat veel statische beelden heeft) geen wereld van verschil.