View Full Version : Tip! Tip voor ontvangst probleem Ned 1/2/3 HD


TVdigitaal
10 november 2009, 13:26
Klacht: Sinds 1 juli jl. zendt Ziggo Ned. 1, 2 en 3 in HD-kwaliteit uit. Deze wijziging kan in bepaalde gevallen geen of slechte ontvangst van Ned 1, 2 en 3 HD tot gevolg hebben.

Oorzaak: Het huisnet (antenne-/coaxkabel cq. kabelaansluitdoos) is niet geaard. De afscherming van de kabelaansluitdoos/coaxkabel dient aan de huisnetzijde deugdelijk geaard te zijn. In sommige gevallen is nagelaten deze (noodzakelijke) aarding aan te brengen. Meestal gaat het in dat geval om aansluitdozen die niet in de meterkast zijn gemonteerd maar bijv. in de huiskamer.

Oplossing: aarding van de kabelaansluitdoos aan huisnetzijde aan een deugdelijk aardingsaansluitpunt.

Voorbeeld zie pagina 8 in de volgende PDF:
http://www.digiproof.nl/WebRoot/InHome/pictures/manual/Pakket%202%20installatie%20handleiding.pdf

bakval
27 februari 2010, 13:55
Ik heb sinds kort de Humax 5000c.
Mijn Tv is een Panasonic HD plasma.
Na installatie perfect beeld maar vond de kleuren iets te vel.
Na correctie kleuren op mijn TV een wazig beeld.
Tweede HDMI aansluiting het zelfde na correctie kleuren.

Ik heb toen eerst de kabelaansluitdoos geaard en de fabrieksinstellingen weer terug gezet.

Hoera, tot op heden(1 week) perfect beeld. nok nok.

Met vriendelijke groet,

bakval

richard.aarts
14 mei 2010, 14:42
Kan ik die aarddraad ook aan de verwarming monteren ?

om1
14 mei 2010, 15:04
Kan ik die aarddraad ook aan de verwarming monteren ?

Nee, aarding van CV is vaak niet goed. Zeker bij moderne huizen worden er bv plastic leidingen gebruikt.

richard.aarts
14 mei 2010, 16:55
Nee, aarding van CV is vaak niet goed. Zeker bij moderne huizen worden er bv plastic leidingen gebruikt.

Hoe kan ik die dan aarden, het kastje zit gewoon in de woonkamer.

Uniseat
7 juni 2010, 08:20
Als er metalen buizen gebruikt worden en zeker met wat oudere huizen.
Kan je hem best aarden hierop.(het is niet ideaal)
Vroeger ook met m'n oude pc'tje gedaan en dat ging ook prima.

Grtz Bas

frankrs6
4 april 2011, 21:06
Kan het linkje bijgewerkt worden? Ik heb dit probleem, wil het oplossen, maar het linkje verwijst naar een PDF dat er niet meer staat. Thanks!!!

vera26
28 juli 2011, 22:56
Kan het linkje bijgewerkt worden? Ik heb dit probleem, wil het oplossen, maar het linkje verwijst naar een PDF dat er niet meer staat. Thanks!!!

Links werkt nog steeds niet!

mennomulder
29 juli 2011, 09:28
Aarding hoofdaansluiting op pagina 12 van
https://static.ziggo.nl/images/handleiding-interactieve-televisie-installatie-hoofdaansluiting_tcm14-1916.pdf

geertliesveld
19 februari 2013, 17:52
Ik heb al enige jaren het alles in 1 pakket. Wat me pas is opgevallen na de aankoop van een nieuwe TV met HD ontvanger, is de slechte kwaliteit van de ontvangst op ned 3 en rtl 4.
Aangezien ik hier in huis meerdere TV aansluitingen heb geplaast op de slaapkamers d.m.v. passieve splitters, nam ik aan dat het mijn eigen schuld was dat het signaal te zwak was.
Echter, na enige navraag bij vrienden en familie die ook ziggo abonnee zijn, werd het me duidelijk dat het signaal van ned 3 en rtl 4 gewoon al erg zwak is vertegenwoordigd op het ziggo systeem door heel limburg.
De digitale TV kanalen worden per 2 zenders op een draaggolf gedistrubueerd. Zo zitten ned 1 en ned 2 op een draaggolf, en ned 3 en rtl 4 op weer een volgende...etc..etc..
Dat verklaart dus dat als je last hebt met ned 3, dan is rtl 4 ook slecht.
Ik had alle bekabeling nagekeken, slechte en zwakke kabels vervangen, en ik kreeg via de tv instellingen te zien dat ik op de draaggolf van ned 3 en rtl 4 een signaalsterkte had van 54 % met een kwaliteit van 60%. dat was net genoeg om af en toe wat beeld te krijgen in HD met een hoop blokken en storing ook op het geluid.
De splitter die ik er nog tussen had was een passieve, met -3 dB verlies.
die heb ik nu vervangen door een antenneversterker met 2 uitgangen en een versterking van +3 dB. Het resultaat is verbazingwekkend!!!
Op de draaggolf die ned 3 en rtl 4 distribueert op 498 MHz, meette ik ineens een signaalsterkte van 94 % met een kwaliteit van 100%.

Mijn probleem is dus opgelost en ik vond het nuttig deze info te plaatsen hier zodat andere abonnee's er nut van hebben.

Pas echter wel op met het toepassen van een antenneversterker. Het is een systeem dat signalen alleen doorlaat in 1 richting. Hij is dus absoluut niet geschikt om het signaal van het internet modem te versterken.
De juiste volgorde is dus... van de groene kabel die uit de grond komt, eerst de filterset die ziggo mee levert met een alles-in-1 pakket. Verbind vervolgens de ingang van de antenneversterker met de uitgang op dat filter voor TV of TV/Radio. Vanuit de uitgangen van de antenneversterker kan het signaal verder verdeeld worden naar de woonkamer en andere kamers in huis.
Koop ook niet gelijk een antenneversterker met een te grote versterking. Bij mij was +3dB al genoeg om het probleem op te lossen. Een te hoge versterking kan tot gevolg hebben dat het signaal juist vervormd word waardoor er nog meer storing gaat optreden dan voorheen !
Koop daarom een antenneversterker met een redelijke versterking van +3 db tot hooguit +9dB en ga niet hoger dan dat!

Veel succes !!

Geert

mesa57
19 februari 2013, 20:49
Volgens mij was er wat anders aan de hand bij jou. Een signaalsterkte van 54% is namelijk meer dan genoeg. Een versterker was dus niet nodig. Dat het bij jou geholpen heeft kan ook liggen aan een defecte plugt of iets dergelijks. Bij een signaalsterke van 54% zou ik in ieder geval GEEN versterker aanraden. ( btw: Er zitten verder meer dan 2 zenders op 1 transportstream).

beev
21 februari 2013, 20:39
....
De splitter die ik er nog tussen had was een passieve, met -3 dB verlies.
die heb ik nu vervangen door een antenneversterker met 2 uitgangen en een versterking van +3 dB. Het resultaat is verbazingwekkend!!!
Op de draaggolf die ned 3 en rtl 4 distribueert op 498 MHz, meette ik ineens een signaalsterkte van 94 % met een kwaliteit van 100%.

Mooi resultaat.
Zou je kunnen melden werk merk en type antenneversterker je hebt gebruikt.
Alvast bedankt.

geertliesveld
22 februari 2013, 09:57
Mesa57:

Wat ik hier zie is dat er steeds 2 zenders per draaggolf meekomen. Wat er eventueel meer op zit is voor het verhaal niet belangrijk. Punt is dat die 2 zwakke zenders precies op 1 draaggolf zitten.
Verder pas ik inderdaad liever helemaal geen antenneversterker toe. Dat had ook niet nodig geweest als ziggo de distributie van alle zenders op hetzelfde niveau had gedaan. De draaggolf op 498,75 MHz is overal in limburg erg zwak t.o.v. de andere zenders dus helaas..

Beev:

Sorry, maar het is een oud model dat ik nog had liggen. Het merkplaatje is er af gevallen. Van vroeger weet ik nog dat er op vermeld stond dat hij de VHF en UHF band met +3 dB versterkt.
Ik neem aan dat als u een beetje zoekt naar beschikbare modellen dat u wel een goede versterker vind.

CeeS
22 februari 2013, 10:32
Verder pas ik inderdaad liever helemaal geen antenneversterker toe. Dat had ook niet nodig geweest als ziggo de distributie van alle zenders op hetzelfde niveau had gedaan. De draaggolf op 498,75 MHz is overal in limburg erg zwak t.o.v. de andere zenders dus helaas..

Ik denk dat je conclusie dat 498.75 zwakker op de kabel gezet wordt dan de andere streams niet klopt. Ziggo zorgt er echt wel voor dat alle streams de juiste power hebben. Wat wel kan is dat in Limburg de 498.75 MHz (of daar in de buurt) gebruikt wordt door andere diensten die in de Ether uitzenden. Als je coax kabels van je huisinstallatie niet genoeg afschermen of als je coax-stekkers of splitters gebruikt die plastic kapjes of behuizingen hebben kan zo'n sigaal uit de lucht in de coax terecht komen en daar het bestaande signaal verstoren. Dat zorgt dan voor blokjes in je TV beeld.

Die frequentie 498 MHz is door Digitenne in gebruik in Limburg. Er staan zenders in Maastricht (10 Kilowatt), Sittard (20 Kilowatt), Roermond (20 Kilowatt) en Heerlen (20 Kilowatt). Die zenders (http://radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html) hebben dus een zeer groot vermogen en als je huisinstallatie al een klein beetje 'lek' is zul je dat merken. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen dat echt alle kabel en verbindingskabeltjes goede kwaliteit zijn en metalen stekkers gebruiken waarbij de afscherming van de kabel (de mantel en folie) goed aangesloten zijn. Ook de korte plastic coax kabeltjes die vaak bij apparaten zitten zijn onvoldoende. En zo'n kabel of plastic coax stekker hoef dus niet bij de TV te zitten die stoort. Een open kabel (die niet aangesloten is) of een slechte plug die boven in de slaapkamer zit, kan voor een 'lek' zorgen waardoor signalen van buiten in de coax huisinstallatie komen en dan overal in die installatie kunnen storen op TV's die eraan hangen.

De oplossing met een versterker kan dus een schijnoplossing zijn. Als je het signaal van de kabel nu sterker gemaakt hebt dan het stoorsignaal van buiten kan je het probleem kwijt zijn, maar dat wil niet zeggen dat het op en gegeven moment niet terug komt als je bijvoorbeeld de kabels die de storing oppikken iets anders neerlegt.

De 'sterkte' indicatie 50% of 80% zegt helemaal niets, dat is een relatief getal wat bij elke ontvanger anders is. Ik heb hier een Humax die aangeeft dat ik maar 10% sterkte zou hebben, maar een perfect signaal. Een andere TV op dezelfde aansluiting geeft dan 80% aan.

Samenvattend:
Storing komt vrijwel altijd door storing van buitenaf die binnendringt in je huisinstallatie. In Limburg is dat onder andere op 498MHz, maar er zijn veel meer frequenties door Digitenne, C2000, binnenkort 4G telefoons in de 800Mhz en vele andere diensten in gebruik en dat wordt steeds meer. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat je huisinstallatie heel goed is. En een heel goede installatie kan helemaal verpest worden door 1 foute plug of kabeltje in die installatie.

PS:
De 20Kilowatt zender waar jij last van hebt is deze (https://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=51.1851,5.973644&spn=0.011634,0.033023&sll=52.674552,4.911011&sspn=2.881293,8.453979&oq=roerderwe&t=h&hnear=Roerderweg,+Roermond,+Limburg&z=16&layer=c&cbll=51.184752,5.973375&panoid=B3ASVivb1FuzF0zTNrKhlw&cbp=12,136.26,,0,-17.6) die zo te zien midden in een woonwijk staat...... Daar worden ook de frequenties 522, 578, 714 en 738 MHz gebruikt met 20kW, op streams rond die frequenties zul je dus ook wel problemen hebben.

geertliesveld
23 februari 2013, 13:21
Ok bedankt voor die info. Een sterke zender in de buurt van die frequenties zou inderdaad ook de oorzaak kunnen zijn van de matige ontvangst van die draaggolf. Dat zou ook kunnen verklaren waarom zoveel mensen er last van hebben.
Ook verklaart het waarom die antenneversterker oplossing bij mij zo goed werkt. Ik heb namelijk de aansluiting en de filters van Ziggo in de kelder zitten, waar het signaal van zo'n zender echt niet sterk kan zijn. Daar zit dus nu ook de antenneversterker met ongeveer 1 meter coax tussen dat filter en de ingang van die versterker. Zodoende wordt er nu een zo zuiver mogelijk signaal versterkt. Dat signaal in de coax is dus nu veel sterker en zal een veel betere verhouding hebben ten opzichte van de storende invloed van die zender. Het resultaat is zoals gezegd een veel betere prestatie.