View Full Version : Caiway schrapt 9 analoge televisiekanalen en breidt HD aanbod nog deze maand uit


propper
4 november 2009, 22:48
Televisieaanbieder Caiway start nog deze maand met het uitfaseren van het analoge televisiepakket. Dit is een voorloper op de volledige uitschakeling van analoge televisie. Deze staat bij Caiway gepland voor 10 oktober 2010.
Op 30 november schakelt Caiway als eerste 9 analoge televisiezenders uit en verminderd hiermee het analoge televisieaanbod tot 15 kanalen. Dit zijn dan de 15 populairste televisiezenders die analoog beschikbaar blijven. Caiway zegt dat men nu al ruimte nodig heeft om de abonnees te kunnen laten genieten van nieuwe mogelijkheden als meer HDTV zenders en nieuwe digitale diensten. Als Caiway op 30 november de 9 analoge zenders uitschakelt wordt het HD aanbod op diezelfde dag verder uitgebreid. Caiway kan nog geen duidelijkheid geven over deze aanstaande HD zenderuitbreiding. “Helaas zijn er nog geen namen te noemen. We zijn bezig met de afronding” aldus Wendy Rodenburg van Caiway. Wel wil Rodenburg kwijt dat Caiway op 30 november waarschijnlijk rond de 5 HD kanalen aan het HD aanbod gaat toevoegen. Maar dat is volgens Rodenburg op korte termijn nog niet alles. “Daarnaast zijn we nog bezig met enkele SD zenders. En een aantal HD zenders die begin 2010 verwacht worden.”
Om de abonnee voor te breiden op complete overgang naar digitale televisie is men op dit moment al begonnen met een publiekscampagne. Op de televisietoestellen waar de klant nu al digitaal kijkt, merkt men niets van de stap naar volledig digitaal. Voor alle overige toestellen in huis worden diverse oplossingen aangeboden, variërend van gratis tot € 199,- en van eenvoudig tot uitgebreid. Caiway komt ook met een handige online check, te vinden op www.caiway.nl/check. Zo kan men in een paar stappen zien wat er nodig is om digitaal te kijken en welke oplossing voor de thuissituatie het beste is. Klanten worden hierover deze week per brief geïnformeerd. Later start ook de campagne op televisie.
Uit de digitale check blijkt overigens dat Caiway gaat starten met de doorgifte van 18 televisiezenders via de DVB-T techniek. Caiway heeft dit inmiddels al via haar kabelnetwerk uitgetest. Met het uitzenden van een DVB-T zenderpakket via het kabelnetwerk wil Caiway het mogelijk maken dat men in slaapkamers kan kijken naar digitale televisie. De meeste LCD en plasma schermen zijn inmiddels al enkele jaren standaard voorzien van een ingebouwde DVB-T tuner.

Bron: TotaalTV

Link: http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2544

pboes
8 november 2009, 11:00
Hoe zo ongelijkheid?
Als Ziggo dit zou doen krijgen ze toch minimaal zes instanties op hun dak dat dat allemaal niet kan en mag.

Hengelerweend
8 november 2009, 12:15
Dat voorbeeld zou Ziggo zeker moeten volgen.
Het huidige digitale basispakket ongecodeerd zowel via DVB-T als DVB-C uitzenden en het analoge pakket verminderen naar 10 tot hooguit 15 zenders, en tegen 2015 deze "steenkolentijdperk" technologie voor goed uitschakelen.

Henk2304
8 november 2009, 12:33
Dat voorbeeld zou Ziggo zeker moeten volgen.
Het huidige digitale basispakket ongecodeerd zowel via DVB-T als DVB-C uitzenden en het analoge pakket verminderen naar 10 tot hooguit 15 zenders, en tegen 2015 deze "steenkolentijdperk" technologie voor goed uitschakelen.Ziggo en DVB-T? Dat is net zoiets als Digitenne over de kabel. De "T" staat voor terrestrial (= antenne, het domein van Digitenne). De "C" staat voor cable dus dat wat Ziggo doet. Maar inderdaad. het basispakket ongecodeerd doorgeven zou best wel handig zijn.

ArChie
8 november 2009, 12:44
Ziggo en DVB-T? Dat is net zoiets als Digitenne over de kabel. De "T" staat voor terrestrial (= antenne, het domein van Digitenne). De "C" staat voor cable dus dat wat Ziggo doet. Maar inderdaad. het basispakket ongecodeerd doorgeven zou best wel handig zijn.
Technisch is het mogelijk om een DVB-T signaal via de kabel te verzenden. Caiway laat dit zien. Het is echter nog maar de vraag of dit handig is. Om te beginnen gaat het een hoop verwarring opleveren, want ga de klanten maar eens uitleggen dat hun TV met DVB-T tuner toch te gebruiken is om een deel van de kanalen via de kabel op te vangen terwijl we net een beetje worden opgevoed met het concept dat je daar een DVB-C tuner voor moet hebben. Het wordt er dus niet duidelijker op. Verder is het ook niet de meest gunstige signaal overdrachtsmethode voor de kabel en in de praktijk komt het erop neer dat Caiway nu nog steeds een deel van de kanalen dubbel moet doorgeven, namelijk één keer via de DVB-T methode en één keer via de DVB-C methode.

De Nederlandse kabelbedrijven hadden er dus beter aangedaan om in het verleden gewoon hun specificaties openbaar te maken zodat er al veel langer TV's met geïntegreerde DVB-C tuner te koop zouden zijn in Nederland en het afschaffen van analoge TV minder moeizaam verloopt.

G.bruiker
8 november 2009, 12:45
Ik denk dat Ziggo stiekum wel naar Caiway kijkt en dit als een soort van studiemateriaal gebruikt.
Officieel houdt Caiway zich aan de wet en geeft de 15 door de programma raad geadviseerde zenders analoog nog steeds door.
De rest gaat dan over de frequenties van DVB-T.
Zie:
http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2009/07/caiway_test_dvbt_via_kabe.shtml

Er schijnt wel een verschil qua rechtspositie te zijn tussen caiway en Ziggo,ik heb hier ooit eens iets van gelezen.
Als je onder een bepaald percentage zit van gebruikers schijnen bepaalde regels niet te gelden.
Dit kan omdat caiway veel kleiner is dan Ziggo.
Ook schijnt de programmaraad minder te zeggen te hebben.
Misschien kan iemand anders dit invullen.

anoniem
8 november 2009, 17:00
Er schijnt wel een verschil qua rechtspositie te zijn tussen caiway en Ziggo,ik heb hier ooit eens iets van gelezen.
.

Ziggo wordt vanuit NMA beschouwd als aanmerkelijke marktmacht (niet vanwege rechtspositie maar vanwege haar marktgrootte / omvang) en dient om die redenen aan meer eisen te voldoen dan de kleinere kabelbedrijven.

Riparius
8 november 2009, 19:03
Dat voorbeeld zou Ziggo zeker moeten volgen.
Het huidige digitale basispakket ongecodeerd zowel via DVB-T als DVB-C uitzenden en het analoge pakket verminderen naar 10 tot hooguit 15 zenders, en tegen 2015 deze "steenkolentijdperk" technologie voor goed uitschakelen.

Nee. Simulcast in DVB-T en DVB-C via de kabel is een heel slecht idee. De capaciteitsverspilling is zelfs nog groter dan je op het eerste gezicht zou denken omdat er bij DVB-T meer redundantie (foutcorrectie) wordt gebruikt. Ik sluit me aan bij ArChie en merk op dat zowel de industrie als de EU hier kansen hebben laten liggen. Er had al jaren geleden regelgeving moeten zijn die inhoudt dat alle nieuwe TV's vanaf pakweg 26 inch zouden moeten zijn voorzien van zowel een DVB-C en een DVB-T tuner, en er had ook regelgeving moeten worden gemaakt die signaalaanbieders in de EU verplicht gebruik te maken van één standaard, zodat het hele gehannes wat we nu zien met de zogenaamde 'certificatie' van TV's en het opdringen door exploitanten van beperkingen in bijvoorbeeld de gebruikersinterface of koppelverkoop van (proprietaire) hardware en abonnementen (zoals bij UPC) volledig achterwege had kunnen blijven. En natuurlijk zouden signaalaanbieders ook wettelijk verplicht moeten worden om een uitgebreid basispakket onversleuteld aan te bieden, ongeveer zoals dat nu bij CAIWAY in praktijk wordt gebracht.

G.bruiker
8 november 2009, 21:23
Ziggo wordt vanuit NMA beschouwd als aanmerkelijke marktmacht (niet vanwege rechtspositie maar vanwege haar marktgrootte / omvang) en kent om dient om die redenen aan meer eisen te voldoen dan de kleinere kabelbedrijven.
Ik wist dat ik het gelezen had,bedankt !

propper
10 november 2009, 12:44
Dus als ik het goed begrijp kan Caiway omdat het kleiner is en dus minder abonnees heeft analoge televisie uitschakelen in 2010 en zich totaal richten op de digitale markt en de uitbreiding van HD tv.

Ziggo als groter bedrijf moet analoog minimaal 15 zenders blijven doorgeven en moet concurrentie toelaten die waarschijnlijk er ook nog eens voor zorgen dat het analoge pakket groter blijft das de verplichte 15 zenders omdat de concurrent een zo breed mogelijk pakket wil kunnen aanbieden. Wordt het dan niet nog moeilijker om analoge zenders te schrappen om zo ruimte te creëren voor bijv. meer HD zenders? heeft Caiway omdat het kleiner is dan niet een betere positie om te investeren in de toekomst?

G.bruiker
10 november 2009, 13:14
mja.. dit is ook indirect een vrijheid die we ons zelf hebben toegestaan,ik weet nog in de begin tijd van Casema dat als je een tweede aansluiting wilde je daarvoor moest betalen.
Natuurlijk deed geen hond dat en ging men zelf aan de gang met splitters en versterkers.
Nu zijn we de luxe gewend om minimaal in 3 kamers tv te hebben maar dat is geen officieel erkende luxe.
Hier op dit forum kijkt het merendeel digitaal (duh) maar de doorsnee kijker wil niet investeren om het tweede tv'tje ook digitaal te krijgen,of in het kinderkamertje.
Jammer is ook dat Ziggo nu de limiet keihard op 3 heeft gesteld.
Heden ten dage heeft een "normaal" gezin 2 kinderen.
Het is al standaard geworden dat in de ouder kamer een tv staat en als de kids wat ouder worden die ook een tv willen.
Dan zit je op 4.
Ziggo heeft de must carry van 15 zenders via de programma raad.
Met de overige 15 hebben ze meest langlopende kontrakten.
Die verbreken kost geld.
Uiteindelijk zal de tweede kamer moeten gaan besluiten dat die must carry opgeheven gaat worden,danwel voor digitaal gaat gelden en zal de nederlander bereid moeten zijn een paar decoders aan te gaan schaffen.
Zolang dat niet gebeurt blijf je zitten met deze situatie.
Daarnaast kan je een mens bij wijze van spreken alles afpakken maar niet zijn tv.

Jalu
15 november 2009, 18:34
Aan de mustcarry regeling, die inderdaad zo snel mogelijk voor digitaal van toepassing moet worden, moet een nieuwe eis gesteld worden: ongecodeerd doorgifte via reguliere DVB-C streams. Het is volstrekt onzin om generieke zenders gecodeerd op de kabel te zetten, het heeft voor de klant alleen maar nadelen. Ongecodeerde doorgifte betekent dat je met de meeste moderne TV's geen extra decoder meer nodig hebt.

databoy
18 november 2009, 12:36
Ik ben het helemaal met je eens.
Minimaal 50 zenders HD en SD moeten ongecodeerd worden doorgegeven.
Zoals Caiway ook doet.

Daar kost het de abonnee voor het basispakket helemaal niks extra maandelijks, als kijk je op 20 toestellen in huis.

Eric - HWI
30 november 2009, 13:50
Net 5 vanaf vandaag nog niet in HD bij Caiway (wordt later deze week) maar wel RTL 4, 5, 7 en 8, BBC HD en Een en Ketnet/Canvas in HD:

http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymicmJqXwp2ab5Y/Alle_RTL_zenders_en_BBC_in_HD_bij_Caiway/ (http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymicmJqXwp2ab5Y/Alle_RTL_zenders_en_BBC_in_HD_bij_Caiway/)

boxy
30 november 2009, 13:55
Sinds vandaag zijn de volgende zenders toegevoegd bij Caiway in het basispakket:

RTL 4 HD / RTL 5 HD / RTL 7 HD / RTL 8 HD / Eén HD / Canvas/Ketnet HD

En BBC HD in het HD pakket

Een groot gedeelte van de RTL zenders ongetwijfeld nog geupscaled, maar toch...

BBC HD is natuurlijk geweldig, die ontvang ik via de schotel, 100% origineel HD uitzendingen in 1080i.

Hopelijk snel ook bij Ziggo te zien.

*edit: Eric was net even sneller. :wink:

Humaxfan
30 november 2009, 14:06
Geef het niet graag toe, maar ben nu toch erg jaloers dat de klanten van Caiway zijn uitgebreid aanbod aan HD hebben. De commerciële zender heb ik niet zo veel mee met uitzondering van Net 5 HD daar kijk ik met regelmaat een serie. Maar BBC HD zou ik ook heel graag zien bij Ziggo. Hoop daarom nog op een leuk kerst cadeau van ZIGGO....!!

hallotjes
30 november 2009, 14:19
WOW, en alles gratis als je de gewone zenders al hebt?
Netjes. Ook mooi dat ze ook één/canvas HD doorsturen!

Het kerstcadeau van ziggo is de tariefstijging :evil:

rick70
30 november 2009, 14:42
Wat een geweldige uitbreiding.:thumb up: BBC HD en zelfs Een HD en KetnetCanvas HD:!:

Zou Ziggo nog met een kerstcadeautje komen:?: Valt erg tegen het HD aanbod van Ziggo.:sad:

pboes
30 november 2009, 15:02
Op zo'n moment is het jammer dat je niet zelf je provider kunt uitkiezen en maar moet afwachten wat de kabelmaatschappij in jouw gemeente allemaal van plan is.....

Humaxfan
30 november 2009, 15:11
Op zo'n moment is het jammer dat je niet zelf je provider kunt uitkiezen en maar moet afwachten wat de kabelmaatschappij in jouw gemeente allemaal van plan is.....


Idd, want het HD aanbod van ZIGGO word ineens wel heel erg karig. KOM OP ZIGGO...!!!

Eric - HWI
30 november 2009, 15:19
Caiway heeft ons inmiddels laten weten dat Net 5 HD vanaf morgen beschikbaar zal zijn, ik heb het nieuwsbericht dus aangepast.

http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymicmJqXwp2ab5Y/Alle_RTL_zenders_Net_5_en_BBC_in_HD_bij_Caiway/

pboes
30 november 2009, 15:49
Het overzicht van HD-zenders bij Canal Digitaal klopt niet.
Nederland 1 HD moet zijn Nederland 3 HD en Canvas HD wordt niet op de satelliet uitgezonden.

Eric - HWI
30 november 2009, 16:02
Het overzicht van HD-zenders bij Canal Digitaal klopt niet.
Nederland 1 HD moet zijn Nederland 3 HD en Canvas HD wordt niet op de satelliet uitgezonden.

Dank! De info over Canvas had ik al aangepast, en dat CD was gewisseld van Ned1 naar Ned3 was mij niet bekend. Bij dezen ook aangepast!

Renatus
30 november 2009, 16:03
Idd, want het HD aanbod van ZIGGO word ineens wel heel erg karig. KOM OP ZIGGO...!!!

Zou het niet zo kunnen zijn dat de Caiway abonnees nu als een makkelijke, compacte testgroep worden gebruikt? Als er dan iets niet in orde blijkt valt de negatieve respons in ieder geval mee. :wink:

Desalniettemin zou ik uiteraard wel graag tot die testgroep willen behoren.

Gizmo©
30 november 2009, 17:01
Desalniettemin zou ik uiteraard wel graag tot die testgroep willen behoren.
Zal je moeten verhuizen.:wink:

Henk2304
30 november 2009, 21:15
Sinds vandaag zijn de volgende zenders toegevoegd bij Caiway in het basispakket:

RTL 4 HD / RTL 5 HD / RTL 7 HD / RTL 8 HD / Eén HD / Canvas/Ketnet HD

En BBC HD in het HD pakket

Een groot gedeelte van de RTL zenders ongetwijfeld nog geupscaled, maar toch...


Waaruit maar weer blijkt dat Ziggo de poot stijf moet houden en al die zenders (die afgezien van de vorm -HD- niets nieuws brengen) in het basispakket moet opnemen. BBC HD is een twijfelgeval. Vaak worden die programma's ook al gelijktijdig (?) op BBC1/2 (basispakket) 3/4 (extra pakket) uitgezonden. Het is dus alleen maar een HD-verzamelzender voor programma's die ook al gelijktijdig in SD worden uitgezonden.
Jammer voor klanten van UPC, die moeten hier dik voor betalen, maar daarvoor waren ze dan ook 't eerst :oyeah:.

databoy
1 december 2009, 00:18
Ik zie Caiway niet als testgroep.
Definitief plaatst Caiway de Nederlandse publieke en commerciele zenders in het ongecodeerde basispakket.

En Ziggo gaat ook al die zenders in het basispakket plaatsen.
Gewoon nog even geduld.

Apple740
1 december 2009, 02:43
Jammer voor klanten van UPC, die moeten hier dik voor betalen, maar daarvoor waren ze dan ook 't eerst :oyeah:.

Klanten van UPC betalen voor de bruikleen van een interactieve HDTV decoder met daarbij inbegrepen 'UitzendingGemist' en 'VoD'. Zaken die je bij Ziggo apart af moet tikken. Of zijn HD decoders en die interactieve diensten gratis bij Ziggo? In dat geval heb je een punt dat de UPC klant een poot wordt uitgedraaid.

databoy
1 december 2009, 06:09
Of nu VOD en interactieve tv geld kost bij Ziggo of niet. Het is beter dat je HD zonder meerkosten aanbiedt en de klant zelf laat kiezen voor VOD en daarvoor zelf laat kiezen er extra voor te betalen, dan de manier dat je voor 13 euro per maand extra, de klant dit door de strot duwt.
Vergeet niet dat gewoon het meeste live televisie wordt gekeken naar de eerste tien kanalen.

rick
1 december 2009, 11:24
Prima initiatieef van CaiWay, zo bevorder je de introductie van HDTV. Ik vind het sowieso raar dat er aparte HD pakketten bestaan. Alle content die nu in het basispakket wordt aangeboden zou ook zondermeer in HD vorm - mits beschikbaar - doorgegeven moeten worden (dus: de RTL en SBS commerciële zenders, maar ook de VRT zenders Eén en Ketnet/Canvas). BBC HD is idd. een twijfelgeval, maar ik zou het zeker toejuichen. Als dan over 5 jaar de marktpenetratie van HD groot genoeg is, kunnen de SD zenders 'uit'. Kost even wat extra capaciteit bij de kabelaars, maar daarmee bevorder je de omschakeling dan ook enorm. Als ze dit nou zouden doen, zou ik een extra decoder aanschaffen en meteen instemmen met de inkrimping van het analoge pakket naar 10 zenders of zelfs volledige afschaffing. Maar dan zullen Ziggo en UPC wel weer niet mogen van de overheid omdat pas de ANALOGE kabel is vrijgegeven voor concurrentie... prachtig stimuleringsbeleid.:schater:

Apple740
1 december 2009, 12:08
Of nu VOD en interactieve tv geld kost bij Ziggo of niet. Het is beter dat je HD zonder meerkosten aanbiedt en de klant zelf laat kiezen voor VOD en daarvoor zelf laat kiezen er extra voor te betalen, dan de manier dat je voor 13 euro per maand extra, de klant dit door de strot duwt.
Vergeet niet dat gewoon het meeste live televisie wordt gekeken naar de eerste tien kanalen.

Nu doe je voorkomen alsof die 13 euro enkel voor die interactieve diensten is. Die 13 euro is voor;

-een compleet HD pakket incl. Discovery-HD e.d. (waar je bij Ziggo en Cai apart op moet abonneren)
-de bruikleen voor een interactieve HD decoder (die je bij Ziggo zelf moet aanschaffen en Cai biedt geen interactiviteit aan)
-UG en VoD.

Die 13 euro per maand van UPC valt dan ineens wel mee.

Humaxfan
2 december 2009, 06:33
HDTV overzicht per leverancier


http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/hdtv-overzicht-leverancier-20091201/

databoy
2 december 2009, 08:00
Nu doe je voorkomen alsof die 13 euro enkel voor die interactieve diensten is. Die 13 euro is voor;

-een compleet HD pakket incl. Discovery-HD e.d. (waar je bij Ziggo en Cai apart op moet abonneren)
-de bruikleen voor een interactieve HD decoder (die je bij Ziggo zelf moet aanschaffen en Cai biedt geen interactiviteit aan)
-UG en VoD.

Die 13 euro per maand van UPC valt dan ineens wel mee.


Die 13 euro per maand valt helemaal niet mee.
Uit ieder onderzoek komt naar voren dat het meest naar de eerste tien zenders wordt gekeken.
Die eerste tien zenders in HD zitten nu al bij Caiway en zo meteen bij Ziggo in het basispakket.
UPC verplicht je een abonnement te nemen op HD zenders waar de meeste mensen zelden naar kijken. En die HD mediabox hoeft van de meeste mensen ook niet. Die willen gewoon met zelf gekozen hardware of ingebouwde tuner digitaal HD kunnen kijken. Iets wat bij alle andere kabelaars ook gewoon mogelijk is.

Dat UPC de kijker 13 euro per maand laat betalen voor de publieke omroep en RTL in HD vindt ik te schandalig voor woorden. Dat het ook veel klantvriendelijker en betaalbaarder kan bewijzen Caiway en Ziggo.

UPC moet gewoon de tien Nederlandse zenders en de twee publieke Vlaamse zenders in HD in het digitale basispakket stoppen en tegelijk de toeslag voor het digitale basispakket van vier euro per maand afschaffen.

Digitaal kijken en zeker HD kijken wordt voor veel gezinnen in het UPC gebied onbereikbaar.
Zoveel drempels zoals op meer toestellen in je huis digitaal en HD kunnen kijken zonder meerkosten heeft UPC nog niet weggenomen voor de klant.

Een hoop werk aan de winkel nog voor UPC.