View Full Version : Verplaatsen AOP en verder.


keroner
31 oktober 2009, 14:21
Hallo allemaal,

Allereerst Hulde voor het forum. Heb hier in een uurtje tijd een hoop geleerd. :applause:
Toch wil ik het volgende nog even aan jullie voorleggen.

Zoals de titel al zegt wil ik mijn AOP verleggen naar de meterkast. Na deze uit de muur te hebben teruggetrokken (coax 9 groen) blijkt deze van de verkeerde kant te komen en haalt hij dus de meterkast niet :evil: .
Deze eindigt nu in de kruipruimte.
Ik wil deze dus koppelen op een nieuw stuk coax 9 groen om hem in de meterkast te krijgen (ca 7 meter).

Vanaf de meterkast wil ik dan de nieuwe AOP (indien mogelijk direct met f-connector? of nieuw AOP maken?) op een goede/juiste splitter/versterker zetten, vanwaar er 2 doorgaan naar nieuwe aansluitpunten (beneden KOKA 799, boven RG59).

Vanaf deze WCD's (Jung) ga ik beneden naar een decoder (samsung H360R) en boven direct naar de TV (CI+ module).
Tussen de WCD's en de toestellen zitten KOKA 799 met zware afgeschermde IEC stekkers.
De splitter/versterker moet 1 reserveaansluiting hebben voor een toekomstig toestel (eindweerstand 75ohm?)

De vraag is; Waar kan ik coax 9 groen bestellen en een benodigd koppelstuk (of f-connectoren met f-koppelstuk?), en de juiste splitter/versterker. En wat raden jullie mij aan?

Alvast bedankt voor alle tips,trucs en leerzame feedback !!!!

CeeS
31 oktober 2009, 14:37
De vraag is; Waar kan ik coax 9 groen bestellen en een benodigd koppelstuk (of f-connectoren met f-koppelstuk?), en de juiste splitter/versterker. En wat raden jullie mij aan?


Weet je zeker dat het coax-9 is en niet coax-12 ??

Hier (http://www.elektro-online.nl/elektro/default.php?cPath=9027_12947_10015) vindt je bijvorbeeld professionele koppelstukken, maar via google kun je nog meer bronnen vinden.
Bij genoemde zaak hebben ze ook coax-12 groen.

Als AOP moet je een TRAS-1000 (http://www.elektro-online.nl/elektro/advanced_search_result.php?fld%5Bproductname%5D=tr as1000)nemen. Je huisinstallatie is dan galvanisch gescheiden van de kabel en deze kan ook geaard worden (zit aarddraad bij) Daar zit dus geen F-connector op, maar dat is ook niet nodig als je een professionele connector gebruikt. Daarna kun je een hirchmann versterker/splitter gebruiken. Je hebt ze met meerdere uitgangen, ook retourgeschikt voor een eventueel kabelmodem of interactieve TV. Bijvoorbeeld een GHV20M (zie hier (http://www.elektro-online.nl/elektro/product_info.php?page=1&&manufacturers_id=&products_id=132172&cPath=9027_12945)of hier (http://www.vego.nl/hirschmann/ghv20m/ghv20m.htm)), niet gebruikte uitgangen kun je voorzien van een F-connector met afsluitweerstand (ook standaard te koop).

keroner
31 oktober 2009, 15:16
Bedankt voor je reply Cees!

Het zal dan ongetwijfeld coax 12 zijn. Kwam coax 9 in een ander topic tegen dus dit was een veronderstelling.

Ik heb alles gevonden wat ik nodig heb bij de winkel uit je links.
Ik twijfel alleen nog een beetje over de Hirschman versterker. Deze is behoorlijk prijzig maar als er geen andere optie is zij het zo. Retour is niet belangrijk, dus mag ook zonder.
Zijn er nog andere (betaalbaardere) versterkers voor mijn situatie?
De Tratec FDU-44 schijnt een goed apparaat te zijn, echter kan ik geen winkel vinden die deze verkoopt en tegen welke prijs.

Kan de RG59 die ik naar boven heb liggen (ca 15 meter) nog een probleem worden? Ik gebruikte deze vroeger in CCTV systemen, maar dat was allemaal niet digitaal.

GolfTouch
4 november 2009, 10:26
Een andere optie dan de Hirschmann versterker GHV-20M zou de Konig PRO20M kunnen zijn (link) (http://www.erconline.nl/20db-4weg-cai-versterker-p-5021.html).
Echter ken ik deze persoonlijk niet.
Hirschmann is een zeer goed en professioneel merk waar je lang profijt van zult hebben. De winkel waarna CeeS in zijn links verwijst is een erg klantvriendelijke winkel (geen reclame of aandelen). Een defecte versterker werd zonder vragen omgewisseld en heb geen dag zonder versterker gezeten.
Zij kunnen je ook adviseren met de keuze van een aantal artikelen. Zeker als je je hoofdkabel (groene kabel) gaat verlengen.
Zorg er altijd voor dat je een goede koppeling krijgt die vochtdicht is.

Als je toch bezig bent zou ik meteen de RG59 kabel vervangen door een Koka799.

tja
5 november 2009, 00:52
Weet je zeker dat het coax-9 is en niet coax-12 ??

In nieuwbouw wordt steeds vaker C9 aangelegd in plaats van C12. Even goed opletten dus wat de al aanwezige kabel is (staat er meestal wel opgedrukt) ivm de benodigde koppeling.

C9 en C12 zijn 'van buiten' even dik, maar C9 heeft een dikkere kern.

GolfTouch
5 november 2009, 11:57
In nieuwbouw wordt steeds vaker C9 aangelegd in plaats van C12. Even goed opletten dus wat de al aanwezige kabel is (staat er meestal wel opgedrukt) ivm de benodigde koppeling.

C9 en C12 zijn 'van buiten' even dik, maar C9 heeft een dikkere kern.

Vandaar ook even het advies om met de/een elektrozaak contact op te nemen welk koppelstuk te gebruiken. Voorkomt een hoop geprutst of een teleurstelling bij het monteren.

Voor de ge´nteresseerden:
Link (http://www.eldra.nl/brochures/Sterk%20in%20Maatwerk%20-%20Coax9%20-%20Coax12%20(40402)%20-%20Electro-Draad%20B.V..pdf) naar de specs van Coax 9 en 12.