View Full Version : Internetverbinding valt weg bij gebruik Torrents


Bleet
26 augustus 2009, 09:08
Ik heb een vraag aan mijn mede forumgebruikers en ik hoop dat jullie mij wat meer kunnen vertellen.

Mijn probleem
Ik ben al jaren een tevreden klant bij @home en nu Ziggo. Echter heb ik sinds een paar weken problemen met mijn internetverbinding. Ik kan altijd gewoon surfen, forums checken, youtuben etc, maar ik heb last van een wegvallende internetverbinding als ik mijn torrents aanzet.

router
Ik heb jarenlang een Linksys WRT54G v 2.2 gehad. Toen ik last kreeg van een wegvallende verbinding, heb ik de firmware geupgrade naar de laatste versie (4.21 ofzo). Toen is het weer een tijd goed gegaan, maar sinds kort is het bekende probleem weer terug, namelijk dat mijn internet wegvalt als ik mijn torrents aanzet(dus niet tijdens het 'gewone surfen'. Uiteraard heb ik hier veel onderzoek naar gedaan op internet, en gezien de vele topics over de WRT54G en Ziggo, ging ik er bijna wel vanuit dat het aan mijn router moest liggen.

Dus sinds gisteren een nieuwe router, de Sitecom WL-306 Wireless Gigabit Router 300N-XR, in de hoop dat mijn internetverbinding nu wel overeind blijft. Het installeren was verder geen probleem. Dus vol goede hoop weer een torrent aangezet, maar helaas http://gathering.tweakers.net/global/smileys/nosmile2.gif Internetten ging weer goed, alleen bij de torrents valt mijn verbinding met internet weg. Ik blijf wel verbinding houden met mijn Sitecom.

Modem
Nu viel mij gister 1 ding op, waarvan ik denk dat het de oorzaak is. Normaal hangt de modem in een hoekje waar ik eigenlijk niet kijk, maar gister wel en toen viel mij 1 ding op. Als ik mijn torrents aanzet en ik download dus een tijdje met mijn maximale verbinding, gaan plotseling alle lampjes uit op de router, behalve die van de power. Gevolg is dat mijn verbinding wegvalt en ik dus geen internet meer heb. Na enkele seconden is dat weer hersteld, maar mijn torrent kan ik dus weer opnieuw opstarten. Vrij lastig als je je pc het liefst 'snachts aanzet.

Mijn vraag
Heeft iemand enig idee waardoor het kan dat mijn modem 'zomaar' wegvalt en kan ik er iets aan doen om dat op te lossen. Ik dacht, ik stel eerst hier mijn vraag, voordat ik de Helpdesk ga bellen.

Hoe en wat aangesloten
Ziggo modem, Arris ... (weet niet precies welk model)
Sitecom WL-306 Wireless Gigabit Router 300N-XR
Vanuit daar 2 Kabels naar pc en xbox360
Wireless met WEP beveiliging

TRaSH
26 augustus 2009, 11:24
heb je het ook getest zonder router, denk dat daar je probleem is namelijk. Bt maakt veel verbindingen en daar door lopen sommige routess op vast.
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Bleet
26 augustus 2009, 13:02
heb je het ook getest zonder router, denk dat daar je probleem is namelijk. Bt maakt veel verbindingen en daar door lopen sommige routess op vast.
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Heb dat geprobeerd, het ziet er naar uit dat dat werk, maar ik wil natuurlijk wel met meerdere pc's kunnen internetten. Is er een oplossing voor het probleem dat routers dan niet aankunnen. Moet wel zeggen dat mijn sitecom wel behoorlijk nieuw is, of maakt dat geen verschil?

TRaSH
26 augustus 2009, 13:18
persoonlijk vind ik sitecom uit ervaring niet zo super. Oplossing zou zijn een andere router of je bt clint instellen op minder connecties
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

pdukers
26 augustus 2009, 16:47
Is er een oplossing voor het probleem dat routers dan niet aankunnen.

In je bittorrent client kun je het maximaal aantal connecties aanpassen. Even trial en error tot je een acceptabele setting gevonden hebt.

Bleet
26 augustus 2009, 17:49
Hm, ben nu weer thuis en heb dus nogmaal mijn modem rechtstreeks op mijn laptop aangesloten. Echter nu valt de verbinding dus ook weg bij gebruik van torrents.. Iemand enig idee:giveup:

Edit: Heb nu mijn router uitgelezen. Dit moest ik doen met de internetkabel er uit, dus enkel een kabel van modem naar laptop. Ik kreeg dan de volgende waarden:

http://img217.imageshack.us/img217/7026/18781695.jpg


http://img217.imageshack.us/img217/7026/18781695.jpg

Sjaool
26 augustus 2009, 22:04
Even een korte vraag tussendoor. Welke torrentclient gebruik je?
Is mischien wel even handig om te weten want het lijkt er op dat je torrentclient je router/modem op tilt gooit.

ipje68
27 augustus 2009, 12:13
Het is een hele kleine kans, want niemand begint erover..... maar ligt het mischien aan het Arris modem of Ziggo? waar vele mensen problemen mee hebben? Torrent programma's doen ook aan uploaden en zo gauw ik een paar dagen geleden ging uploaden viel naar enkele seconden mijn verbinding er ook uit. Stopte ik de upload dan kwam de verbinding ook weer terug, opeens was mijn probleem opgelost, hoe... dat blijft de grote vraag. Ziggo hult zich in stil zwijgen... geeft de firmware de schuld van het Arris modem maar twijfel... want mijn probleem is verdwenen zonder firmware update.
Dus voordat je advies krijgt om maar een andere router te kopen, je dect telefoon te verplaatsten, je modem stralings vrij te maken, instellingen te gaan wijzigen, je senso ergens anders neer te zetten....
Zoek niet de fout meteen bij jezelf maar lees en verbaas je over dezelfde soort soorten problemen die andere ook hebben en vooral het stil zwijgen van Ziggo.
Ik gebruik ook de gaming router van sitecom en kan je vertellen dat deze goed samenwerkt met het arris modem. De tijdelijke problemen die ik heb gehad en nu opeens zijn opgelost hebben niets met de combinatie modem/router te maken. Ik denk meer dat je moet zoeken richting Ziggo... maar dat is hier vloeken in de kerk en dat wil ik niet.

TRaSH
27 augustus 2009, 13:08
het probleem van langzamer worden internet als je bt gebruikt is al een tijdje bekend. Of dat je router vast loopt.
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

meesdroo
27 augustus 2009, 13:23
Torrents kunnen buitengewoon goed een enorme druk op de upload leggen.
Wanneer je verstandig bent, beperk je ze daarom. Ook je download (en andere gebruikers op je netwerk), hebben namelijk een beperkte upload nodig om aan te geven dat alles is goed/fout-gegaan en of ze klaar zijn voor de volgende lading.

Wanneer je dat niet doet verpest je niet alleen je eigen download, maar je laat ook nog eens de upstream-buffer van je modem 100% vollopen (zelfs een antiek 10Mbit/s netwerk kan vlugger data aanleveren dan het snelste abbo er uit gooit). Dit kan nog verslechteren door instelling van een groot send-window (meestal een bijproduct van het vergroten van het receive-window).

Het blijkt nu dat sommige modems (o.a. de hier vertoonde Arris 450B) door een dergelijke buffer-overflow (kunnen) crashen. Dat zou niet moeten; bij een volle send-buffer zouden nieuwe pakketten gewoon gedropt moeten worden.
Dus er is sprake van een firmware-fout van het modem, die opgelost zou moeten worden. Het is niet duidelijk of de nieuwe Arris TM702 ook last heeft van dit probleem; er is nooit gemeld dat er duidelijk verband bestond tussen de crashes van dit modem en torrent-achtige activiteiten.

Je moet een dergelijke modem-fout dus zeker melden aan Ziggo; je kunt daarbij vragen om nieuwe firmware, of wanneer het modem daarvoor te oud is, een nieuw(er) modem.

Maar in de tussentijd is een juiste instelling van de upload van je torrent een veel snellere oplossing, die ook nog eens in je eigen download-voordeel uit kan pakken.

Mees de Roo

Sjaool
27 augustus 2009, 13:42
Maar in de tussentijd is een juiste instelling van de upload van je torrent een veel snellere oplossing, die ook nog eens in je eigen download-voordeel uit kan pakken.

Dit is mijn ervaring ook.

Beperk de upload tot 50-75% van je totale uploadsnelheid en je torrents komen ook nog eens sneller binnen. :)

Heb je je downloads binnen dan kun je de upload wel weer wat opschroeven maar zet hem nooit totaal open want dit smoort je hele internetverbinding soms zelfs zo erg dat normaal internetten niet meer mogelijk is.

griebeltje1
27 augustus 2009, 14:16
heb je al eens aan een virus gedacht?

meesdroo
27 augustus 2009, 18:21
Virussen, malware en trojans kunnen een PC (geheel of gedeeltelijk) overnemen en die daarna gebruiken als een (ftp/http/mail-)server. De hoge upload die bij dit servergebruik hoort zou inderdaad hetzelfde effect kunnen hebben als bittorrents.
Aangezien aangegeven is dat er geen probleem was bij uitzetten van de bittorrents (waar virussen, malware en trojans zich niets van aan zouden trekken), is dit zeker niet het eerste waar je in dit geval aan moet denken/ naar zoeken.

Mees de Roo

sokolum
28 augustus 2009, 00:06
Alles in 1: 50/5

Ik heb sinds een week ook last van trage bittorrent verkeer. De uploads zijn bijzonder traag geworden.

edit 1:
Nah, net gekeken met speedtest.nl, de upload is net 1mbit.


edit 2: Zojusit mijn PC direct op de kabel modem aangesloten.
Ik moet altijd eerst mij kabel modem (Arris) uit/aan zetten voordat hij weer een IP adres weg geeft.

Ik heb dus een 50/5:

Tja, als je denkt dat je 5Mbit up hebt en je verstuur al 1mbit aan data verkeer (1mbit is max), dan zakt je download inelkaar omdat je je upload al vol zit.
Want je download vertuurt ACK pakketjes terug, wat dus niet gaat.

http://www.speedtest.net/result/550174348.png (http://www.speedtest.net)Bij Ziggo speedtest
http://speedtest.ziggo.nl

Download: 48 Mbit
Upload: 0.8 Mbit

Morgen maar eens weer bellen.... de zoveelste keer...

Montoya
28 augustus 2009, 01:52
Download: 48 Mbit
Upload: 0.8 Mbit

Had hetzelfde probleem met de upload die ook rond de 1 tot 1,5Mbit lag en had daarbij een erg brakke verbinding die er soms uitklapte op de eerste dag dat ik het modem aansloot. De download was net als bij jouw in orde.

Heb toen deze link gebruikt om het modem de down en upload frequenties opnieuw in te laten scannen (gevonden in een ander topic hierzo):

PAS OP :!::!::!:, alleen klikken op de link als je problemen hebt met je verbinding, want je verbinding wordt er gelijk uitgegooid :!::!::!:

http://192.168.100.1/cgi-bin/scanover_cgi

Dit scannen duurde vervolgens bij mij een uurtje of twee, voordat de boel weer online kwam, maar had daarna helemaal geen problemen meer met het modem en is de up en download weer zoals het zou moeten zijn. Ik heb dit scannen trouwens uitgevoerd tijdens de drukke avonduren op het Ziggo netwerk rond 21.30, misschien dat dat ook nog uitmaakt, maar misschien ook niet.

Het viel me ook op dat toen ik problemen had met de brakke verbinding, dat ik toen een IP kreeg toegewezen in de 83 of 84 range. Na de scanover (en waarschijnlijk ook een na een "release en renew IP adress" via m'n router uitgevoerd te hebben) zat ik in de 94 range en heb sindsdien geen problemen meer :thankyou:

http://www.speedtest.net/result/550223070.png (http://www.speedtest.net)

Laat iemand effe weten of bovenstaande oplossing voor jullie ook helpt :wink:

TwenteNL
28 augustus 2009, 02:52
Dit is mijn ervaring ook.

Beperk de upload tot 50-75% van je totale uploadsnelheid en je torrents komen ook nog eens sneller binnen. :)

Heb je je downloads binnen dan kun je de upload wel weer wat opschroeven maar zet hem nooit totaal open want dit smoort je hele internetverbinding soms zelfs zo erg dat normaal internetten niet meer mogelijk is.Mijn ervaring is dat je met 20% van je upload capaciteit de beste resultaten krijgt. (utorrent)
Overigens, nieuwsgroepen werkt veel prettiger.

Bleet
28 augustus 2009, 11:16
Oke, gister had ik dus eindelijk een stabiele verbinding bij gebruik van mijn torrents. Naar aanleiding van het advies op mijn upload te cappen op een percentage van de 4 mbit die ik heb, ben ik dat gaan doen. Helaas had dat dus geen succes, behalve als ik mijn max upload op 1!! kb/s zette, niet echt wenselijk dus.

Ben toen eens andere instellingen in Utorrent gaan aanpassen en toen kreeg ik ineens wel een stabiele verbinding. Wat heb ik nou precies aangepast?

Ik heb het aantal connected peers per torrent naar beneden bijgeschroefd. Defealt in Utorrent is 50 peers per torrent. Deze heb ik na veel proberen bijgesteld naar 40 per torrent en heb totaal geen problemen meer van mijn modem die reset:thumb up: Ook kan ik gewoon maximaal gebruik maken van mijn 25/4.

Ook al ben ik blij dat mijn modem gewoon normaal doet bij deze aantallen, toch vraag ik me af of het normaal 'gedrag' is van een modem:?:

Sjaool
28 augustus 2009, 12:39
Ook al ben ik blij dat mijn modem gewoon normaal doet bij deze aantallen, toch vraag ik me af of het normaal 'gedrag' is van een modem:?:
Lijkt mij niet echt normaal gedrag maar als het nu werkt. ;)

Welke versie van uTorrent gebruik je?
Hoger dan versie 1.61 wordt niet aangeraden om te gebruiken.
Waarom weet ik ook niet precies.
Maar het schijnt iets met het doorgeven van gegevens te maken te hebben als ik het goed heb.

meesdroo
28 augustus 2009, 13:07
Allereerst moet de beperking van je bittorrent-upload worden uitgevoerd t.o.v. je werkelijke (= gemeten) upload en niet t.o.v. je theoretische upload; modems en routers doen niet aan theorie.

Het aantal peers (= gelijktijdig open/half open poorten) zou het modem niet mogen benvloeden. Maar wl de router; die kan zelfs volledig crashen door uit zijn tables/memory te lopen. Nu kan een gecrashte router meestal een modem weinig kwaad doen, maar helemaal uitgesloten (wanneer het RJ45 interface gek genoeg doet of de binnenkomende pakketten misvormd genoeg zijn) is dat niet.

Grote vragen zijn dus:
1. Wat is je werkelijke uploadsnelheid en wat is daarvan b.v. 75%; zet je torrents daar op vast.
2. Heeft je modem ook last van het aantal peers wanneer je gn router gebruikt.

Mees de Roo

TRaSH
28 augustus 2009, 13:08
hoeveel torrents heb je tegelijkertijd open ?
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Bleet
28 augustus 2009, 13:33
Hee, bedankt voor de snelle reacties allemaal:applause:

Even situatieschets van gisterenavond, heb dus 25/4 en tot voorheen nooit problemen met connectie en altijd maximale verbinding met torrents. Maargoed, gisteren dus begonnen met cappen uploadsnelheid. En mijn laptop hing direct aan mijn modem, zonder tussen komst van een router.

1e poging, 300 kb/s, modem valt uit:roll:
2e poging, 250 kb/s, modem valt uit:?
3e poging, 200 kb/s, modem valt uit:evil:
4e poging, 100 kb/s, modem valt uit:censored:
5e poging, 1 kb/s (uit kwaadheid:wink:), hij bleef het wel doen, maar ook mijn downloadsnelheid werd hierdoor benvloed op een of andere manier. Die schommelde heel erg.

Toen ben ik dus een gaan experimenteren met aantal peers per torrent en toen viel mijn modem ineens niet meer uit, en hield ik mijn maximale snelheid.

1e poging, 30 peers per torrent, stabiele verbinding
Verhoogd naar 40 peers/torrent, stabiele verbinding
verhoogd naar 50 peers/torrent, weg verbinding

Toen heb ik het aantal peers per torrent gezet op 40 en Utorrent aangezet met 1 torrent van 39 gig. Na ongeveer een half uur deed 'ie het nog steeds op volle snelheid. Daaruit trok ik de conclusie dat het nu goed was en ben gaan slapen (Was ondertussen ook al 01.00 uur ofzo)

Bowser
28 augustus 2009, 16:01
Sinds de snelheidsverhoging (26-8-2009) Z2 internet only, arris modem en in Groningen heb ik ook last van een wegvallende verbinding bij teveel connecties.

In de event viewer zie je o.a. deze melding:
The IP address lease 123.456.789.0 for the Network Card with network address 00dfgdf4B2782 has been denied by the DHCP server 192.168.100.1 (The DHCP Server sent a DHCPNACK message).
Link: http://www.microsoft.com/technet/support/ee/transform.aspx?ProdName=Windows%20Operating%20Syst em&ProdVer=5.2&EvtID=1002&EvtSrc=DHCP&LCID=1033

Instellingen van p2p applicaties (niet speciaal torrent) zijn niet veranderd, het gebeurd zelfs af en toe als ik een heleboel tabbladen tegelijk open in Firefox.

Probleem nooit eerder gehad en instellingen van Windows/p2p programma's en alles is onveranderd gebleven. Dus moet Ziggo wel iets gedaan hebben, maar wat en waarom?

siegster73
4 oktober 2009, 21:05
Sinds een tijdje valt het me op dat mijn uploadsnelheid bij U-torrent lager is dan normaal.
Ook als ik hem bijschroef tot maximaal kom ik niet hoger dan 25kb/sec.
Weet iemand waar dat aan ligt en wat ik moet doen?
Alvast bedankt.

Dream
5 oktober 2009, 19:22
http://portforward.com/
Daar staat het de oplossing er moet gewoon een poort open gezet worden in de router de handleiding staat op de site hoe je dat moet doen en kan gebruikt worden voor alle routers en Utorrent ik had ook de dezefde probleem en toen ik de poort open gezet had is het probleem verholpen