View Full Version : Mededeling: Advies programmaraden kan HDTV in de weg staan


Bullet NL
1 juli 2009, 14:03
Advies programmaraden kan HDTV in de weg staan


Als Ziggo adviezen van programmaraden ten uitvoer moet brengen kan dat weleens ten koste gaan van het HDTV aanbod bij het kabelbedrijf. Het is dan zelfs mogelijk dat Ziggo niet alle HD kanalen die men wilt aanbieden daadwerkelijk kan doorgeven.
Naar aanleiding van de aankondiging van RTL Nederland om nog dit najaar te willen starten met vier HD kanalen laat Gradus Vos weten dat er in principe capaciteit op het netwerk beschikbaar is om deze kanalen door te geven. Vos maakt echter wel duidelijk dat als Ziggo gedwongen wordt de adviezen van programmaraden in het analoge aanbod door te geven dat het dan niet met zekerheid te zeggen is dat Ziggo alle HD zenders die men wil doorgeven ook daadwerkelijk kan gaan doorgeven. “Als wij gedwongen worden om de zenders geadviseerd door de programmaraden, zoals TV5 en TVE, moeten terugzetten op ons net kunnen wij tegen een probleem aanlopen.” Ziggo moet dan naar andere mogelijkheden zoeken om toch de benodigde capaciteit voor de HD zenders op het netwerk te kunnen vrijmaken. “Wij moeten dan andere zenders verwijderen en het is maar de vraag of dat contractueel kan. Kan dat niet dan is het mogelijk dat wij dit jaar niet alle HD zenders kunnen doorgeven” aldus Vos.
Het Commissariaat voor de Media besliste afgelopen maand dat Ziggo vooralsnog verplicht is om het programma-advies van de programmaraden op te moeten volgen. Ziggo heeft al bekend gemaakt dat men deze beslissing gaat aanvechten en dat men dit, zo nodig, tot de laatste juridische mogelijkheid blijft doen.
Bron: www.TotaalTV.nl (http://www.TotaalTV.nl)

Bullet NL
1 juli 2009, 14:12
TV5 en TVE en andere analoge zenders mogen van mij direct verplaatst worden naar het digitale pakket. Helemaal als deze zenders de uitrol van nieuwe HD zenders in de weg staan.

Snap niet dat de programma raden zo star vast willen houden aan het analoge pakket. Helemaal gezien het feit dat je voor digitaal reeds betaald in het maand bedrag. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een decoder (mag ook SD zijn) en een smartcard.

Ander punt is dat er geen beeldbuis tv meer wordt verkocht, de LCD, Plasma of LED TV's zijn op dit moment de markt.
Proef ondervindelijk is aangetoond dat deze tv's beter presteren met een HD/SD Digitale Decoder.

Ik begrijp ook wel dat de programa raden het hele SD/HD gebeuren zien als een bedreiging van haar eigen bestaan. Men heeft immers alleen wat te zeggen over de analoge zenders uit het basispakket.

Denk dat het heel belangrijk is dat de kabelraden moeten onderkennen dat ze met haar advies de voor uit gang niet moet tegen werken.

mijn stelling is, meer HD uitzendinging, dus minder analoog. De techniek is er klaar voor en het is een daadwerkelijke toevoeging.

xahmol
1 juli 2009, 15:49
Zoals ik ook al in andere threads heb gezegd: het is inderdaad bespottelijk dat programmaraden TV5 en TVE analoog uitgezonden willen hebben voor die 1 à 2 mensen die er te vinden zijn in heel Nederland die én frans of spaanstalig zijn én geen decoder voor digitale TV hebben én geen schotel hebben. Volslagen wereldvreemd.

Wellicht dat we maar een petitie moeten beginnen voor de opheffing van de programmaraden. Tot nu toe waren ze vooral vermakelijk in hun wereldvreemdheid, nu worden ze dus gewoon schadelijk.

Zeker ook omdat de concurrenten van Ziggo nergens last hebben van programmaraden.

Damandan
1 juli 2009, 16:11
Zoals ik ook al in andere threads heb gezegd: het is inderdaad bespottelijk dat programmaraden TV5 en TVE analoog uitgezonden willen hebben voor die 1 à 2 mensen die er te vinden zijn in heel Nederland die én frans of spaanstalig zijn én geen decoder voor digitale TV hebben én geen schotel hebben. Volslagen wereldvreemd.

Wellicht dat we maar een petitie moeten beginnen voor de opheffing van de programmaraden. Tot nu toe waren ze vooral vermakelijk in hun wereldvreemdheid, nu worden ze dus gewoon schadelijk.

Zeker ook omdat de concurrenten van Ziggo nergens last hebben van programmaraden.

Helemaal mee eens!

madeleine-b
1 juli 2009, 16:12
“Wij moeten dan andere zenders verwijderen en het is maar de vraag of dat contractueel kan. Kan dat niet dan is het mogelijk dat wij dit jaar niet alle HD zenders kunnen doorgeven” aldus Vos.
Dus Ziggo maakt het zichzelf moeilijk door naast de verplichte analoge kanalen ook nog eens contracten af te sluiten....

Los van het feit dat 98% van de klanten niet naar Rai Uno kijkt en die andere 2% toevallig langszapt blijft het een zelf gecreëerd probleem.

Laat Ziggo maar met een aanbod komen, gratis decoder per huishouden ofzo.
Ik kijk dan wel nooit analoog, ik vind het onterecht dat klanten op kosten gejaagd worden (minimaal €125) omdat Ziggo gretig was met extra contracten...

digitalekabeltelevisie
1 juli 2009, 18:45
Ziggo heeft weer eens een stok gevonden om de programmaraden te slaan, en men slikt het voor zoete koek. Ziggo mag nog 15 zenders verwijderen zonder dat programmaraden of de mediawet daar wat aan kunnen doen. Dus als ze nou beginnen met de RTL en SBS zenders analoog te verwijderen, probleem opgelost. Dan kan een programmaraad altijd nog besluiten (een deel ervan) weer te adviseren, in plaats van franse zenders oid.

En als het overstappen op digitaal zo'n klein bezwaar is kan het analoog uitschakelen van RTL en SBS natuurlijk geen enkel probleem zijn. Als het kopen van een decoder geen probleem is voor mensen die Spaanse zenders willen kijken, is het ook geen probleem voor mensen die naar Luxemburgse zenders willen kijken (daar hebben we er naar verhouding toch al teveel van, er wonen meer Spanjaarden dan Luxemburgers in Nederland)

Wat een veel groter risico is voor het niet doorgeven van de HD zenders van RTL en SBS is dat Ziggo er voor moet gaan betalen. Dat durft Ziggo (nog) niet door te bereken aan abonnees, en zal het toch terug willen verdienen. Zolang ze daar nog niet uit zijn kan het wel even duren. Dat is een veel groter probleem dan wat ruimte vinden voor die HD-zenders. Maar de programmaraden zijn een leuke afleiding van het echte probleem.

xahmol
1 juli 2009, 20:01
Sorry Digitalekabeltelevisie, vaak heb je erg zinnige posts, maar dit is toch echt onzin.

TV5 vergelijken met de RTL zenders slaat natuurlijk nergens op. De RTL zenders hebben een massapubliek, TV5 in Nederland is echt een niche.

En voor niches is digitale TV ideaal. Niet de schaarse analoge ruimte.

digitalekabeltelevisie
2 juli 2009, 08:03
TV5 vergelijken met de RTL zenders slaat natuurlijk nergens op. De RTL zenders hebben een massapubliek, TV5 in Nederland is echt een niche.
Ik heb het nergens over TV5 gehad. Dat zou ook nergens op slaan, want TV5 is bij Ziggo niet (meer) beschikbaar voor analoge doorgifte. De programmaraden hebben deze zender dan ook niet geadviseerd, maar in plaats daarvan France2.

Maar waarom zou het wel acceptabel zijn om niche zenders alleen digitaal door te geven, en niet de populaire? Digitaal is toch de toekomst? En wie bepaalt wat een niche zender is, waar leg je de grens? Hou je daarbij rekening met plaatselijke voorkeuren, in het oosten zijn Duitse zenders waarschijnlijk populairder dan in het westen?

De RTLen verplaatsten naar digitaal zou voor Ziggo wel de oplossing zijn. Iedereen (of een flinke meerderheid) koopt noodgedwongen een decoder (die mensen krijgen 4 van hun favoriete zenders daarmee terug). Daarmee kijkt opeens niet langer een significant deel analoog, en dan heeft Ziggo geen last meer van een verplicht door te geven basispakket. Ook programmaraden hebben dan geen zeggenschap meer...

Daarnaast denk ik dat het een beetje overdreven is de RTLen drie keer door te geven; analoog, digitaal en in HD. Over ruimte verspilling gesproken...
En voor niches is digitale TV ideaal. Niet de schaarse analoge ruimte.
Analoge ruimte is niet schaars. Ruimte in het algemeen op de kabel is beperkt. Kabelbedrijven hebben grof gezegd zo'n 800 MHz bandbreedte tot hun beschikking. Daarbij hebben ze de verplichting om 15 zenders analoog door te geven. Dat kost 15*8=120 MHz bandbreedte. Oftewel 15% van hun ruimte. Dat is al jaren in de wet vastgelegd, en daar moet een bedrijf in zijn planning gewoon rekening mee houden.

De rest mogen ze mee doen wat ze willen. Meer of minder analoge kanalen, ruimte voor snel internet, Video On demand, HDTV, etc. Alleen dan moet je wel keuzes maken, bandbreedte kan je maar één keer gebruiken. Het is een keuze van Ziggo om veel ruimte te reserveren voor Video On Demand. Daar zouden met gemak de HD zenders van de commerciëlen in kunnen. Het is een keuze van Ziggo om langdurige contracten voor analoge doorgifte van bepaalde zenders af te sluiten. Als je die keuze maakt moet je ook de consequenties daarvan dragen, en niet als je in de problemen komt de schuld bij een ander proberen neer te leggen.

Dan is het een gelegenheidsargument om te zeggen dat de programmaraden de schuld zouden van het niet doorgeven van HDzenders. De programmaraden bepalen maar 8% van de invulling van de capaciteit, en dat weet Ziggo al jaren.

Het dispuut tussen Ziggo en een aantal programmaraden gaat meestal maar over één of twee 'exotische' zenders, de andere zenders die de raden adviseren geeft Ziggo al lang door. Die een of twee zenders zouden ruimte op leveren voor hooguit 5 HD-zenders. Daarmee is het 'probleem' nog steeds niet opgelost, want de commercielen willen al 7 kanalen, en dan hebben we het nog niet over MTV, Animal Planet, etc...

HD_Albert
2 juli 2009, 08:27
Wat een onzin van Ziggo zeg.

Hun digitale pakket zit vol met nuttloze junk zenders.
http://www.ziggo.nl/producten/televisie/zenderoverzicht/
Als RTL zenders aanbied in HD dan kunnen ze zo zonder meer 10 zenders uit hun digitale pakket halen zonder dat het vrijwel iemand opvalt.

En waarom kan Ziggo analoog op het kabel kanaal een gemeentelijke specifieke zender aanbieden maar moeten er in het digitale pakket 12 verschillende regiozender worden aangeboden ipv 1 of 2

om1
2 juli 2009, 09:25
Ik ben het helemaal eens met digitalekabeltelevisie. De programmaraden bepalen maar een miniem stukje van het aanbod.

Het probleem zit hem in de slechte planning van Ziggo. Zoals zo vaak probeert Ziggo problemen af te schuiven op andere partijen.

Toen Ziggo begon, wisten ze de wettelijke eisen en de beschikbare ruimte die ze zelf mochten invullen. Het overgrote deel van de ruimte kan door Ziggo zelf ingedeeld worden. En nu zitten ze te mekkeren over die paar procent die door de programmaraden ingevuld wordt.

xahmol
2 juli 2009, 10:01
Maar wat is dan het nut nog van programmaraden:
- ze gaan alleen over analoog, niet over digitaal;
- ze gaan over een pakket van 15 zenders waar het gros (Ned 1/2/3, de Belgen, de regionalen) al vast staan in de Mediawet;
- ze gaan niet over DIgitenne, IPTV of satelliet

Kortom: in het beste geval wordt belastinggeld versplild aan iets compleet irrelevants.

In het slechtste geval belemmerd het kabelaars in hun ruimte tot beleidskeuzes en zet het ze op een achterstand tot concurrerende technieken die niets te maken hebben met kabelraden.

En dat alles voor die paar mensen in Nederland ide TV5, France 2, TVE of Rai Uno willen ontvangen zonder aan een decoder of schotel te willen.

om1
2 juli 2009, 10:11
Maar wat is dan het nut nog van programmaraden:
- ze gaan alleen over analoog, niet over digitaal;
- ze gaan over een pakket van 15 zenders waar het gros (Ned 1/2/3, de Belgen, de regionalen) al vast staan in de Mediawet;
- ze gaan niet over DIgitenne, IPTV of satelliet

Kortom: in het beste geval wordt belastinggeld versplild aan iets compleet irrelevants.

In het slechtste geval belemmerd het kabelaars in hun ruimte tot beleidskeuzes en zet het ze op een achterstand tot concurrerende technieken die niets te maken hebben met kabelraden.

En dat alles voor die paar mensen in Nederland ide TV5, France 2, TVE of Rai Uno willen ontvangen zonder aan een decoder of schotel te willen.

Analoog is nog zeer relevant zolang de meerdeheid nog analoog kijkt.

Verder is het denk ik goed dat het aanbod niet 100% door een commerciele partij bepaald wordt. Dit heeft een historische reden: ooit waren mensen via de gemeente of door hen zelf opgerichte zelfstandige centrale antenneinstallaties zelf de baas over het aanbod. Op een gegeven moment is de exploitatie uit handen gegeven aan commerciele partijen, maar wel met de afspraak dat een (klein) deel van het aanbod via programmaraden bepaald wordt. De kabelmaatschappijen hebben zich daar aan te houden zolang het meerendeel van de mensen nog analoog kijkt.

xahmol
2 juli 2009, 10:21
Dit heeft een historische reden.

Dit is precies mijn punt: het heeft een historische reden die zijn relevantie heeft verloren.

Toen dit werd ingesteld waren er geen (serieuze) alternatieven voor analoge kabel TV, enige alternatief was de zeer beperkt aantal kanalen via de analoge ether en de toen nog exotische schotels. Tegenwoordig is er concurrentie (Digitenne, schotel, IPTV) en alternatieven (digitale TV) en voor al deze alternatieven geld dat ze niets met een programmaraad te maken hebben.

Naar mijn mening is het terecht dat de Mediawet de must-carry zenders blijft voorschrijven zodat tenminste dat pakket analoog beschikbaar blijft. Wat mij betreft setl je meteen wettelijk vast dat de must-carry ook voor NL aanbieders van digitaal, Digitenne, schotel en IPTV geld.
Maar je moet ook een keer ophouden met micromanagen op kosten van belastinggeld. En de discussie over niet Nederlandstalige publieke omroepen is wat mij betreft echt iets waar de overheid zich niet mee hoeft te bemoeien.

digitalekabeltelevisie
2 juli 2009, 10:54
Maar wat is dan het nut nog van programmaraden:
- ze gaan alleen over analoog, niet over digitaal;
- ze gaan over een pakket van 15 zenders waar het gros (Ned 1/2/3, de Belgen, de regionalen) al vast staan in de Mediawet;
- ze gaan niet over DIgitenne, IPTV of satelliet
Over het nut valt te discussiëren, maar het is m.i. onredelijk om ze de schuld te geven van het wel of niet doorgeven van HD-kanalen. De politiek is wel bezig om te kijken naar een ander systeem dan programmaraden, maar daar komen ze nog niet echt uit. Dat zou dan ook moeten gelden voor andere aanbieders

Kortom: in het beste geval wordt belastinggeld versplild aan iets compleet irrelevants.
Niet overdrijven, niet alle raden krijgen subsidie, en als ze dat wel krijgen is dat ongeveer 0.05 euro per inwoner per jaar. (Gemeente Achtkarspelen (http://www.kabelraden.nl/nieuws/ni/10844/gemeente-achtkarspelen-hoeft--geen-subsidie-te-verlenen-aan-programmaraad-friesland/), 28.132 inwoners gaf 1.400,--. tot ze er mee stopte)

In het slechtste geval belemmerd het kabelaars in hun ruimte tot beleidskeuzes en zet het ze op een achterstand tot concurrerende technieken die niets te maken hebben met kabelraden.
Die beperking zijn nogal klein, en zeker niet zo groot als Ziggo ze probeert voor te stellen.

Decibert
2 juli 2009, 11:14
(minimaal €125)

Graag wel bij de feiten blijven hoe terecht je argument ook is. Bij Ziggo kost het volledige Installatiepakket DTV €99,- + verzendkosten €9,50. In de winkel kan het soms goedkoper zijn, ook duurder, maar dat is gewoon een kwestie van prijzen vergelijken. Op marktplaats heb je zo'n ding voor €50,-