View Full Version : PDC via kabel minder accuraat?


TacoBorg
19 juni 2009, 09:54
Onderstaande vraag heeft niet specifiek betrekking op analoge of digitale tv maar elders zie ik geen rubriek waarin ik de vraag kan posten, dus op goed geluk zet ik 'm hier neer.

Bij het programmeren van uitzendingen via analoge tv gebruik ik zonder uitzondering pdc. Ik neem aan dat jullie weten wat dat is. Ik controleer de pdc altijd via teletekstpagina's 201-203 en check dan via de ?knop of het pdc getal correspondeert met de uitzendtijd. Is dat namelijk niet het geval, dan wordt er niet opgenomen op de vastgestelde tijd maar via het paarse pdc-getal. Met name de Vlaamse zenders willen die getallen / tijden nogaleens wijzigen.

Nu mislukte deze week mijn opname van Midsomer Murders (woensdag, KRO, Ned. 1). Nog aan de vooravond checkte ik uitzendtijd en pdc-getal en zag geen wijziging. Toch vond de opname niet plaats en daarover heb ik de p. in.

Nu zijn er twee mogelijkheden: de KRO zond het pdc signaal niet mee of mijn apparatuur heeft dienst geweigerd.
De eerste optie is de meest waarschijnlijke om twee redenen: de apparatuur werkt al jaren feilloos en het pdc wordt in Nederland nog steeds handmatig ingegeven bij aanvang van een uitzending, raar maar waar. Dit had natuurlijk allang, zoals bij de zuiderburen, geautomatiseerd moeten zijn maar om verschillende redenen gebeurt dat niet. Bovendien wordt PDC door de verschillende zendgemachtigden niet altijd even accuraat ingegeven, en komt met name na 23:00 nogaleens er bekaaid vanaf.

Kunnen kabelaars in PDC filteren? Dan denk ik aan het gegeven dat bv RDS wel op de losse radiootjes (en in de auto) zicht- en hoorbaar is en niet via de kabel.

Hoe dan ook, hoe vergroot ik de zekerheid dat de opname wel plaatsvindt?

PS Voor de zekerheid vraag ik KRO of het pdc wel meegezonden was, maar vermoedelijk krijg ik geen antwoord. Als dat wel zo is, laat ik het jullie weten.

PPS Ik heb het nadrukkelijk niet over EPG of Guide Plus, dat is weer een heel ander systeem!

Albertos
19 juni 2009, 14:11
Mijn eerste videorecorder met PDC kocht ik in 1993. Best duur toen. Nu in 2009 werkt PDC nog steeds allerbelabberst in Nederland zoals je zelf hebt geconstateerd. Ofwel veel reclame voor en erna, of de uitzending wordt te vroeg afgebroken of het programma wordt helemaal niet opgenomen.

Een week of twee geleden lag PDC er helemaal uit; heb hierover gemaild naar de NOS, kreeg keurig een mail terug dat er een storing was. Waarom dan niet even een berichtje op Teletekst zou je zeggen.

Dus ik neem aan dat jouw mislukte opname ook aan een storing te wijten was. Een veel gehoord maar waardevol advies: Neem op zonder PDC en zet er een kwartierje extra achteraan. Veel veiliger.

Ziggo filtert de PDC er in ieder geval niet uit. Zelfs in het digitale signaal komt het nog mee (NL en BelgiŽ).

Harold
20 juni 2009, 00:44
Ik gebruik pdc al jaren niet meer, dankzij de publieke omroepen. Het ging zo vaak de fout in...
Maar misschien zou ik het weer moeten proberen, misschien is het verbeterd. (Zo te lezen niet)

Moet ik ook even uit gaan zoeken of het nog bij de BBC zit.

Sjoop1985
20 juni 2009, 15:45
Dan denk ik aan het gegeven dat bv RDS wel op de losse radiootjes (en in de auto) zicht- en hoorbaar is en niet via de kabel.
Ik weet niks van PDC, maar dit is gewoon niet waar.
Hier in huis staan twee stereo installaties met FM tuners die RDS capable zijn en hun signaal via de kabel krijgen. Die geven beiden heel netjes de RDS informatie door ;)

Harold
20 juni 2009, 22:53
Ja, RDS werkt gewoon via de analoge kabel.

TacoBorg
25 juni 2009, 10:29
PS Voor de zekerheid vraag ik KRO of het pdc wel meegezonden was, maar vermoedelijk krijg ik geen antwoord. Als dat wel zo is, laat ik het jullie weten.

Een week later: de KRO reageerde totnutoe niet.

28 juli (...) kwam deze reactie:

Geachte heer

Hartelijk dank voor uw reactie aan de KRO.

Wij ontvingen uw klacht over het niet goed functioneren van het PDC-signaal
op woensdagavond 17 juni.
Dit systeem verloopt in Nederland helaas niet vlekkeloos.
Dat komt omdat het nog niet volledig geautomatiseerd .
Het NOB is bezig over te gaan op een volledig computergestuurd systeem.
Wanneer dit gerealiseerd zal zijn is nog niet bekend.

Tot die tijd adviseren wij u uw recorder handmatig te programmeren.
Daarbij doet u er verstandig aan de opnametijd te verruimen.

Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

N.N.
KRO Servicelijn

TacoBorg
12 juli 2009, 17:16
Mijn eerste videorecorder met PDC kocht ik in 1993. Best duur toen. Nu in 2009 werkt PDC nog steeds allerbelabberst in Nederland zoals je zelf hebt geconstateerd. Ofwel veel reclame voor en erna, of de uitzending wordt te vroeg afgebroken of het programma wordt helemaal niet opgenomen.

Een veel gehoord maar waardevol advies: Neem op zonder PDC en zet er een kwartierje extra achteraan. Veel veiliger.

Ik ben er uiteindelijk achter gekomen - denk ik - waarom PDC-opnamen van detective-films zoals Midsomer Murders en Inspector Morse steeds mislukken: de KRO zendt de PDC-codes hiervan niet mee. Vanaf deze constatering is geen enkele opname van MM en IM via PDC gelukt, en zijn alle uitzendingen zonder PDC wel opgenomen. Vragen aan de KRO worden niet beantwoord.

Conclusie: 'dan koopt U de DVD-boxen maar via onze webwinkel' ....