View Full Version : Verbinding modem valt continu weg


jOzh
16 juni 2009, 16:36
Sinds anderhalve maand heb ik een alles-in-1 plus abonnement, en sinds de installatie heb ik last van een constant wegvallende verbinding. Het modem (Motorola) probeert dan opnieuw verbinding te maken maar het lampje US blijft knipperen. Na een modem reset (stekker 30 seconden uit stopcontact) lukt het soms wel, soms niet om verbinding te krijgen. Soms lukt het het modem om uit zichzelf een verbinding tot stand te brengen, maar helaas valt deze na verloop van tijd (kan soms enkele uren zijn) weer weg.

Een Ziggo monteur heeft onlangs mijn binneninstallatie bekeken en kwam tot de conclusie dat het AOP niet netjes afgemonteerd was. Dit heeft hij hersteld, maar helaas heeft dit het probleem niet opgelost. Met zijn meetapparatuur kon hij vaststellen dat het binnenkomende signaal ruim voldoende was (69 DB staat me bij, kan dit kloppen?).

Ik heb zelf de waarden in het modem gecontroleerd op het moment dat ik weer eens verbinding had, deze leken mij niet uitzonderlijk:
Downstream power: -4
Downstream SNR: 39
Upstream power: 52

Ik word er zo langzamerhand een beetje moedeloos van. Nu kwam ik vandaag op dit forum een post tegen van iemand met een vergelijkbaar probleem (http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=15715) waaruit ik de conclusie trek dat mijn modem wel eens defect zou kunnen zijn. Maar hoe controleer ik dit? Moet ik weer een Ziggo monteur laten komen? Zijn er andere dingen die ik zou kunnen overwegen/controleren?

Bedankt alvast voor het meedenken...

jOzh
17 juni 2009, 08:25
Gisteravond kreeg ik nog (via e-mail, binnen 1 dag!) reactie van een helpdeskmedewerker op bovenstaande problemen. Hij had m'n modem uitgelezen en de waarden zagen er volgens hem 'perfect' uit.

Als tip kreeg ik nog mee om de router er tussenuit te halen. Ik heb het idee dat Ziggo die oplossing voor elk probleem aandraagt, bij mij heeft het in ieder geval niet geholpen. Zowel met als zonder router hetzelfde probleem.

Ed
17 juni 2009, 08:52
Als tip kreeg ik nog mee om de router er tussenuit te halen. Ik heb het idee dat Ziggo die oplossing voor elk probleem aandraagt, bij mij heeft het in ieder geval niet geholpen. Zowel met als zonder router hetzelfde probleem.Als je eens wist hoeveel mensen zeggen dat de router niet het probleem is, maar als de router vervolgens losgekoppeld wordt werkt alles als een zonnetje. Vandaar dat er een standaardprotocol gevolgd wordt om zodoende alle problemen eventueel af te kunnen vinken. Dat het bij jou niet van toepassing was, wil niet zeggen dat het gelijk voor niemand een goede tip is.

jOzh
17 juni 2009, 09:57
Als je eens wist hoeveel mensen zeggen dat de router niet het probleem is, maar als de router vervolgens losgekoppeld wordt werkt alles als een zonnetje. Vandaar dat er een standaardprotocol gevolgd wordt om zodoende alle problemen eventueel af te kunnen vinken. Dat het bij jou niet van toepassing was, wil niet zeggen dat het gelijk voor niemand een goede tip is.

Dit zal ongetwijfeld vaak het probleem zijn maar in mijn geval helaas niet.

Ik lees op dit forum vaak dat knipperende (US of DS) lampjes op het modem duiden op een probleem met het signaal. Dit lijkt bij mij niet het geval te zijn (waarden in mijn modem zijn ok, binnenkomende signaal is voldoende sterk).

Dan blijft mijns inziens alleen het modem, de AOP of de splitter over als probleemveroorzaker. Zonder splitter (dus kabelmodem direct aangesloten op AOP) heb ik echter hetzelfde probleem, dus die lijkt ook af te vallen.

Hoe waarschijnlijk is het dat er een probleem met mijn AOP (Tratec tras, net nieuw (nieuwbouw)) is? Ik heb het ding opengschroeft, er lijkt me niet veel stuk aan te kunnen. Aansluiten kun je ook amper fout doen toch?

Kom ik toch weer uit op het modem als boosdoener...

RCV
17 juni 2009, 13:03
Ik heb nu 2 dagen precies hetzelfde probleem, gisteren viel me internet en telefoon om de haverklap uit, en vandaag 1x maar wel voor enkele uren.
Alles ertussen uit gehaald en gereset, zonder enig resultaat.
Alleen de eerste 2 lampjes bleven branden. :evil:

Modem waardes (van dit moment met internet)

Frequency 210000000 Hz
Signal to Noise Ratio 37 dB
Downstream Modulation QAM256
Network Access Control Object ON
Power Level -1 dBmV


Upstream Value
Channel ID 2
Frequency 36000000 Hz
Ranging Service ID 8245
Symbol Rate 5.120 Msym/s
Power Level 54 dBmV
Upstream Modulation
[3] QPSK
[1] 32QAM
[2] 64QAM

Signal Stats Value
Total Unerrored Codewords 101926002
Total Correctable Codewords 12271
Total Uncorrectable Codewords 386

jOzh
17 juni 2009, 18:45
Nu net weer even verbinding; snel even een printscreen van de waarden in mijn modem gemaakt:

http://img20.imageshack.us/img20/3729/motorola.jpg

Onder total unerrored codewords stond op dat moment nog
0 corrected codewords
0 uncorrectable codewords

Lijkt me niets mis met deze waarden toch?

meesdroo
17 juni 2009, 19:05
jOzh: je waarden op moment van meting zijn zondermeer goed. Je hebt echter ook andere (eerdere) waarden opgegeven (-4 dBmV; 52dB) die weliswaar ook nog door de beugel kunnen, maar door hun variatie op een niet-stabiele situatie zouden kunnen duiden.
RCV: je downstream-waarden zijn goed; je upstream-waarden zijn in combinatie met het vrij grote aantal uncorrectable codewords verdacht.

Probeer allebij eens het modemlog uit te lezen (als dat tenmimste niet vol staat met onzin-meldingen) en blijf de signaalwaarden eens over wat lange tijd volgen (steeds refreshen) om te kijken hoe stabiel ze blijven.

Mees de Roo

MrDroopy
17 juni 2009, 19:21
54 db is echt te hoog. Hoe lang is de kabel van het aop tot je modem en heb je deze al een keer vervangen?
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/15.0.015; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

RCV
17 juni 2009, 20:07
In me modem log staat dit.
Me modem is met bijgeleverd snoertje verbonden met de aop. (kort dus)
http://img3.imageshack.us/img3/9558/knipsel2v.jpg (http://img3.imageshack.us/i/knipsel2v.jpg/)

Ed
17 juni 2009, 20:14
Me modem is met bijgeleverd snoertje verbonden met de aop. (kort dus)Geen splitter er tussen? Tratec of zo? Die signaal van AOP scheidt in DATA en TV? Dan van DATA pas naar je modem?

meesdroo
17 juni 2009, 20:33
RCV: Dit log (in kombinatie met je eerder genoemde signaal-waarden) duidt zondermeer op een buiten alle aanvaardbare specificaties vallende upstream verbinding. Aangezien voorzover ik begrijp AOP, splitter en verbindingskabel boven verdenking staan, blijft er niets anders over dan de helpdesk te bellen.
Die zullen dan vervolgens een monteur moeten sturen; mocht je tegen verhaaltjes oplopen dat alles in orde is (wat ik overigens niet verwacht) dan zal je voet bij stuk moeten houden dat zulks niet het geval is.

Mees de Roo

RCV
18 juni 2009, 09:25
Zo heb ik het aangesloten, hier is toch niks mis mee.
Aop zit rechtstreeks op de groene kabel, die ik van de woonkamer (aop inbouw doos) terug heb gelegd naar de meterkast, door de kruipruimte (is dus niet verlengt of geknikt)
Tv signaal is in orde met een ber waarde van 0
[/URL][URL="http://img37.imageshack.us/i/dsc03974.jpg/"]http://img37.imageshack.us/img37/7301/dsc03974.jpg (http://img37.imageshack.us/i/dsc03974.jpg/)

RCV
18 juni 2009, 09:38
Vanmorgen de modem en router gereset en nu zijn de waarden.
En in de log staat voor vandaag alleen deze melding.
2009-06-18 07:59:07 7-Information B401.0 Authorized
http://img15.imageshack.us/img15/1891/nieuwt.jpg (http://img15.imageshack.us/i/nieuwt.jpg/)

Ed
18 juni 2009, 09:46
Niet om je af te vallen, maar die aansluitdoos rechts is dat je AOP? Daar zit de groene kabel op? Normaal gesproken sluit je op het AOP een 'network termination unit' aan en deze verdeelt internet en televisie. Op deze NTU sluit je dan weer het modem en de televisie aan. Zo is het door Multikabel (Ziggo) geleverd.

Voorbeeld zal ik hier ook even plaatsen...

http://img193.imageshack.us/img193/9797/ntui.jpg

Foto is even vlug met iPhone genomen en derhalve niet van goede kwaliteit vanwege weinig licht. Maar dit kastje zit weer op AOP via aansluiting 6 (rechts) en aan dit kastje zit dus op aansluiting 1 het modem en op aansluitingen 4 en 5 zit de TV.

Tevens zou ik ook de kabal naar je modem vervangen door een type met correcte connectoren, just in case.

RCV
18 juni 2009, 10:04
Ik heb dit geleverd gekregen, de aop op de foto bestaat uit 2 delen een 1 gats doos en daarop de verdeel doos, modem, en tv/radio.
De kabel die ik gebruik is ook degene die ik geleverd heb gekregen, en als ik het zo zie is dat dezelfde als die jij gebruikt, alleen heb ik dat vastdraai hulpstuk erop laten zitten.
Of zie ik wat over het hoofd :)

jOzh
18 juni 2009, 10:29
In hoeverre kunnen mijn problemen veroorzaakt worden door een constant draaiende (en uploadende) bittorrent client? Op de spaarzame momenten dat ik de afgelopen weken verbinding had, had ik altijd een bittorrent client draaien.

Sinds gisteravond heeft mijn modem een werkende verbinding in stand weten te houden, en heb ik ter test de bittorrent client eens achterwege gelaten. Zou dit er ook maar iets mee te maken kunnen hebben?

jOzh: je waarden op moment van meting zijn zondermeer goed. Je hebt echter ook andere (eerdere) waarden opgegeven (-4 dBmV; 52dB) die weliswaar ook nog door de beugel kunnen, maar door hun variatie op een niet-stabiele situatie zouden kunnen duiden.

Gisteravond meerdere keren gecheckt en de waarden bleven eigenlijk keurig constant (met een kleine variatie van 1dB in de downstream signal to noise ratio, schommelt tussen 38 en 39)

Decibert
18 juni 2009, 12:08
Heeft sowieso geen invloed op de signal/noise ratio.

Vooral bepaalde routers kunnen problemen hebben met programma's die heel erg veel connecties tegelijk aangaan (wat juist de kracht van een torrentprogramma is), iets wat bij mij indertijd is opgelost door een firmware update.

Zoals je het nu beschrijft klinkt het me meer naar een probleem met je aansluiting.

jOzh
18 juni 2009, 12:59
Heeft sowieso geen invloed op de signal/noise ratio.

Vooral bepaalde routers kunnen problemen hebben met programma's die heel erg veel connecties tegelijk aangaan (wat juist de kracht van een torrentprogramma is), iets wat bij mij indertijd is opgelost door een firmware update.

Ja dat dacht ik ook, daarom heb ik het ook niet eerder ter sprake gebracht (of zelf getest). Nu lijkt het echter alsof het modem de verbinding toch in stand weet te houden indien er geen torrent-software draait. Maar dit zou wellicht ook te maken kunnen hebben met het de mogelijkheid dat veel uploadbezigheden in combinatie met een niet geheel perfect signaal tot problemen leidt...

Ik zal in ieder geval de verbinding nog even zonder torrentsoftware blijven testen, als ie in stand blijft dan lijkt het toch alsof bittorrent de problemen veroorzaakt.


Zoals je het nu beschrijft klinkt het me meer naar een probleem met je aansluiting.

Ik zal m'n ervaringen hier in ieder geval blijven posten...

meesdroo
18 juni 2009, 16:06
jOzh: Zoals Decibert al opmerkt, is je router die de bittorrent load niet aankan bij jou veruit de meest waarschijnlijke oorzaak van je problemen. Die load bestaat uit drie delen:

1. De feitelijke datatransfer. Hiermee zou eigenlijk geen enkele router moeite mogen hebben (of het moet om een extreem oude die nog op 10Mbit draait gaan).
2. Het snel achter elkaar opbouwen van een groot aantal verbindingen. Uiteindelijk helpt hier alleen een firmware-update of in het ergste geval een nieuwe router. Toch kan je het nog lang uitzingen door je bittorrent programma op dit punt te knijpen; de vertraging van de torrent-download daardoor blijkt in de praktijk erg mee te vallen.
3. DNS verkeer gerelateerd aan de onder 2 genoemde verbindingen (wanneer de router als DNS server staat ingesteld). Je kunt die belasting geheel wegnemen door op alle PC's op de hand externe DNS servers in te stellen, ipv. de router (via DHCP?) daarvoor op te laten draaien.

Je Signaal-waarden blijven goed en kunnen door de torrents inderdaad niet beïnvloed worden.

Mees de Roo

jOzh
18 juni 2009, 16:19
jOzh: Zoals Decibert al opmerkt, is je router die de bittorrent load niet aankan bij jou veruit de meest waarschijnlijke oorzaak van je problemen. Die load bestaat uit drie delen:

1. De feitelijke datatransfer. Hiermee zou eigenlijk geen enkele router moeite mogen hebben (of het moet om een extreem oude die nog op 10Mbit draait gaan).
2. Het snel achter elkaar opbouwen van een groot aantal verbindingen. Uiteindelijk helpt hier alleen een firmware-update of in het ergste geval een nieuwe router. Toch kan je het nog lang uitzingen door je bittorrent programma op dit punt te knijpen; de vertraging van de torrent-download daardoor blijkt in de praktijk erg mee te vallen.
3. DNS verkeer gerelateerd aan de onder 2 genoemde verbindingen (wanneer de router als DNS server staat ingesteld). Je kunt die belasting geheel wegnemen door op alle PC's op de hand externe DNS servers in te stellen, ipv. de router (via DHCP?) daarvoor op te laten draaien.

Je Signaal-waarden blijven goed en kunnen door de torrents inderdaad niet beïnvloed worden.

Mees de Roo

Maar kan een overload van de router ervoor zorgen dat het kabelmodem zijn verbinding met het Ziggo netwerk verliest? Want het startpunt van mijn probleem was toch het kabelmodem dat niet 'online' weet te komen en blijft hangen bij een knipperend 'US' lampje.
Het verwijderen van de router zou dan logischerwijs het probleem moeten oplossen en dat lijkt bij mij toch niet het geval aangezien het kabelmodem ook zonder router soms niet online komt (knipperend US lampje).

Vandaar mijn vermoeden dat wellicht het modem niet goed om kan gaan met een constant uploadende bittorrent client, wellicht als gevolg van een niet geheel stabiel inkomend signaal.

Ik ga vanavond weer even de waarden in het modem checken en zal ook het log controleren.

meesdroo
18 juni 2009, 16:25
RCV: Je downstream waarden zijn gewoon goed. Je upstream signaal zit dicht tegen de bovengrens, al blijven de codewords op je laatste signaal-voorbeeld zich heel netjes gedragen.
Je hebt geen actieve componenten tussen AOP en modem, dus de dempingswaarden van downstream en upstream zouden niet veel mogen verschillen. Kijk wel even of de splitter en de kabel tussen AOP en Modem goed vastzitten, contact maken en onbeschadigd zijn; de anders ontstane staande golven kunnen anders eenvoudig per frequentieband zowel verzwakkingen als versterkingen van het signaal geven.
Om ook staande golven in de groene kabel uit te sluiten moet je er zeker van zijn dat die AOP door jou geheel volgens de voorschriften (let op sluiting makende isolatiedraadjes, de mm's weggenomen isolatie en blank maken!) is uitgevoerd. Een bijkomend verschijnsel van staande golven in de groene kabel zijn trouwens duidelijke verschillen in signaalsterkte van de analoge tv-zenders. Je hebt dan sommige van die zenders met perfect signaal terwijl andere sneeuw vertonen.

Wanneer alle bovenstaande zaken in orde zijn ontkom je er niet meer aan om de helpdesk te bellen; zij zijn de enigen die je upstream signaal-demping zo kunnen onderzoeken en verbeteren dat dit weer in de 45dBmV regionen belandt.

Mees de Roo

meesdroo
18 juni 2009, 16:34
jOzh: Je vergeet dat die router door het modem gebridged wordt en daarna het feitelijk aanspreekpunt voor ziggo wordt. Het modem is dan niet meer dan een doorgeefluik, en wanneer de router in de problemen komt moeten zij samen (in een soort onderling overleg) die verbinding herstellen. Dat kan bij een half hangende router dus wel eens niet lukken, waardoor (afhankelijk van de firmware) een soort pat-stelling ontstaat.

Het modem in zijn ééntje kan eigenlijk alleen last hebben van torrents (of alle andere vormen van downloads), wanneer het temperatuur-problemen heeft. Is het extreem warm in die kast, is het modem extreem warm, zijn alle ventilatieopeningen vrij en ontdaan van alle stof?

Mees de Roo

jOzh
18 juni 2009, 17:47
Ik vond zojuist de volgende waarden in mijn modem:
http://img7.imageshack.us/img7/2448/motorola1806.jpg

Dit was er in het log te vinden:
http://img7.imageshack.us/img7/6009/motorola1806log.jpg
Log ziet er niet zo hoopgevend uit...

meesdroo
18 juni 2009, 18:23
jOhz: De signaal-waarden zijn niet optimaal maar ook niet verontrustend. De uncorrectable codewords lijken ongewenst; datzelfde geldt voor de T3 timeouts. Interpretatie is echter nauwelijks mogelijk; was het modem b.v. gewoon aan het opstarten?

Je presentatie is namelijk chaotisch; zo nu en dan zomaar een opname van het modem zonder preciese voor/tijdens/nageschiedenis zegt weinig.

Je moet allereerst, liefst getimed, regelmatig kijken, zodat je kan aangeven wanneer ongeveer die uncorrectable codewords optreden. Dan weten wij of ze allemaal in een keer gebeuren of over een lange tijd één voor één. Dan kan ook een link gelegd worden tussen je signaal-waarden, je codewords en je modem log-entries (die uncorrectable codewords kunnen nu een dag eerder gebeurd zijn dan je T3 timeouts). Bovendien ontbreken nog steeds je router log entries (over precies dezelfde periode svp.). En last but not least, moet je ook aangeven wat deze gegevens te maken hebben met je klachten; liep alles gewoon door, draaide je een bittorrent, knipperde er lampjes en zo ja welke enz. enz. En let vooral zorgvuldig op de tijd; anders wordt een oorzaak>gevolg eenvoudig aangezien voor een gevolg>oorzaak.

Mees de Roo

jOzh
18 juni 2009, 21:49
4 uur later zien de waarden er zo uit:

Total Unerrored Codewords: -978801855
Total Correctable Codewords: 1513
Total Uncorrectable Codewords: 1077

Met Signal to noise van 38 dB
Downstream power level van -4 dBmV
Upstream power level van 49 dBmV

In het log is niets veranderd. Verder geen dingen met internet gedaan in de afgelopen 4 uur, op een minimaal beetje browsen na. Geen upload/download/bittorrent enz. Overigens wel 10 minuten gebeld.

Momenteel branden alle modemlampjes nog correct en heb ik niet het idee dat de internetverbiding verbroken is geweest.

Ik ben niet zo thuis in mijn router configuratie. Welke gegevens zou je daarvan willen zien?

[edit]
Na een speedtest.nl testje zijn de total uncorrectable codewords met 300 toegenomen...
En direct een No Ranging Response received - T3 time-out foutmelding in het modem log. Modem is nog wel online.

[edit2]
Nog een aantal speedtest.nl testjes gedaan, nu leidt het niet tot een toename van uncorrectable codewords. Ook geen nieuwe meldingen in het log.

[edit3]
5 minuten later, tijdens intensief browsen, klapt de verbinding eruit. Modem probeert opnieuw verbinding te krijgen. Na stekker eruit voor 30 sec. weer verbinding, met acceptabele modemwaarden:
Met Signal to noise van 38 dB
Downstream power level van -3 dBmV
Upstream power level van 49 dBmV

meesdroo
18 juni 2009, 22:42
Ik neem aan dat je de uitgebreide discussies in dit forum over dect telefoons, mobiele telefoons, wifi-routers en andere electronische apparatuur die te dicht bij je modem staat hebt gelezen?
Je hebt me ook nog niet verteld of het modem heet kan lopen door een warme meterkast, slechte ventilatie, stof (in modem en ventilatiegaten).
Van de router ben ik voorlopig alleen geïnteresserd in het routerlog.
Als je problemen hebt dat te vinden, moet ik merk en type weten en moet je van je PC opzoeken wat IP-adres, netmask, gateway, dns-server, dhcp-server is.

Mees de Roo

jOzh
19 juni 2009, 08:29
Ik neem aan dat je de uitgebreide discussies in dit forum over dect telefoons, mobiele telefoons, wifi-routers en andere electronische apparatuur die te dicht bij je modem staat hebt gelezen?

Ik heb me er niet heel erg in verdiept maar weet wel van de problemen die zich kunnen voordoen door electronische apparatuur die te dicht bij het modem staat. Het is inderdaad zo dat mijn wifi-router (Sitecom WL-173, via Ziggo direct bij mijn alles in 1 abonnement besteld) dicht bij het modem hangt (aangesloten op het modem met bijgeleverde, korte, kabel) verder geen telefoons ed. in de meterkast.

Ik zal vanavond het router een aantal meter bij het modem vandaan zetten, eens kijken of dit scheelt.


Je hebt me ook nog niet verteld of het modem heet kan lopen door een warme meterkast, slechte ventilatie, stof (in modem en ventilatiegaten).Je hebt gelijk. Ik heb gevoeld, modem lijkt niet warm te worden. Verder is er voldoende ventilatie mogelijkheid in de meterkast (het is er niet warm) en qua stof in/op het modem viel me niets op.


Van de router ben ik voorlopig alleen geïnteresserd in het routerlog.
Als je problemen hebt dat te vinden, moet ik merk en type weten en moet je van je PC opzoeken wat IP-adres, netmask, gateway, dns-server, dhcp-server is.

Mees de RooIk zie in mijn routeroverzicht een SYS log, een DoS log en een NAT log. Het DoS log is leeg, ben je geinteresseerd in beide andere logs? Maar dan waarschijnlijk ook met name over een bepaalde periode waarin er ook 'interessante' dingen in het modem gebeuren? Dan zal ik dat van het weekend eens moeten timen/testen...

Overigens, sinds gisteravond kwart voor 11 is het modem online geweest. Vannacht heb ik geen enkele gebruik gemaakt van de internetverbinding (geen upload/download/bittorrent/enz.) maar toch zijn is het aantal uncorrectable codewords flink opgelopen:
Total unerrored codewords: 1107620211
Total correctable codewords: 1333
Total uncorrectable codewords: 2405

[edit]
Zojuist mbv bittorrent een bestand van 4gb gedownload. Verbinding bleef de gehele tijd stabiel en het aantal uncorrectable codewords is in deze periode niet toegenomen.

meesdroo
19 juni 2009, 12:24
Mijn grootste interesse gaat uit naar het syslog.

Het Doslog zou leeg moeten zijn; toch moet je ook dit goed in de gaten blijven houden. Veel goedkope routers interpreteren een groot aantal nieuwe en/of halfopen verbindingen namelijk als een Dos-aanval, met alle gevolgen van dien voor de verbinding.

Het NATlog zou ook niets bijzonders moeten laten zien; toch maar even laten kijken of daar niets mee mis is?

Zorg dat je datum en tijd op je router goed instelt; dat helpt bij de log-interpretatie.

Mees de Roo

RCV
20 juni 2009, 10:24
Ik heb het even een paar dagen aangekeken, en de snoeren wat beter geordend in de meterkast, evenals de aop nagekeken.
Nu is mijn upstream wel wat beter.
Ik heb ook geen uitval meer gehad sinds 17 Juni.
Had al een monteur besteld, maar is dit nu nog nodig met onderstaande waarden.
http://img14.imageshack.us/img14/3207/20juni.jpg (http://img14.imageshack.us/i/20juni.jpg/)
http://img14.imageshack.us/img14/2958/20junilog.jpg (http://img14.imageshack.us/i/20junilog.jpg/)

meesdroo
20 juni 2009, 11:28
Lastig om dat zondermeer te stellen. Upstream is beter maar nog lang niet optimaal. Heb je informatie van andere Ziggo-gebruikers bij jou in de buurt over hun verbinding? Kan je bij iemand anders nakijken wat daar de signal-waarden (met name upstream) zijn? Dat geeft wat extra informatie over de locatie van de problemen (wijkkast of eigen kabel).

Mees de Roo

RCV
20 juni 2009, 14:01
Ik ken niemand in de straat die ziggo internet heeft, degene die ik ken hebben allen adsl. :shock:

RCV
21 juni 2009, 07:16
Gisteren gedownload uit nieuwsgroepen, ik heb toen me modem eens uitgelezen.
Met dit als resultaat.
Upstream Power Level 54 dBmV
Total Unerrored Codewords 649390580
Total Correctable Codewords 2028194
Total Uncorrectable Codewords 518962
En vandaag staat me upstream power level op 53 dBmV

meesdroo
21 juni 2009, 12:02
Toch maar de monteur laten komen; deze waarden zijn al weer slechter en met name het aantal uncorrectables is zorgwekkend.

Mees de Roo

RCV
22 juni 2009, 10:39
Vanochtend weer geen verbinding. :evil:
Er zit een verschil in waardes, ligt dit nu aan mij kant, of aan de kant van ziggo.
De upstream power level schommelt nu tussen de 52 dBmV en de 53 dBmV
http://img524.imageshack.us/img524/9633/92256489.jpg (http://img524.imageshack.us/i/92256489.jpg/)

Ed
22 juni 2009, 10:48
Verschillende downstream-frequenties...

RCV
22 juni 2009, 11:08
haha en dat is goed of juist niet. (sry ben een noob op dit gebied)
Ik heb er nog 1, deze is van vanmorgen vroeg.
http://img301.imageshack.us/img301/5144/22junigeenverbinding2r.jpg (http://img301.imageshack.us/i/22junigeenverbinding2r.jpg/)

meesdroo
22 juni 2009, 15:05
Je waarden gaan wild op en neer. Je modem blijft zoeken naar andere (niet noodzakelijk betere) frequenties.
Zorg er voor dat de monteur dat te zien krijgt voor hij a.d.h.v. (zeer tijdelijk) acceptabele cijfers en/of verbinding besluit dat er niets aan de hand is (murphy weet je wel?).
Houdt de kwaliteit van je verbinding enig verband met de hoeveelheid regen (met enige vertraging) die er bij jou in de buurt valt?

Mees de Roo

P.S. ben je er zeker van dat de kabel tijdens de omzet van huiskamer naar meterkast niet geknikt is (terugbuigen is vaak niet voldoende om dat weer goed te krijgen)

RCV
22 juni 2009, 17:43
Dat met de regen is mij niet echt opgevallen, in ieder geval met de uitval regende het niet in de regio.
Nee de kabel is niet geknikt geweest, ben er juist heel omzichtig mee te werk gegaan.
Ik zou zo eens me berichten terugkijken, toen ik net internet van ziggo had, had ik ook geen internet de eerste week, met een upstream van in de 50.
En deze aansluiting was gewoon op het originele punt. (huiskamer)

RCV
22 juni 2009, 17:51
Toen was me upstream 50
Ik hen nu ff gekeken en nu heb ik deze waarden.
Het schommeld lekker vandaag. :shock:
http://img188.imageshack.us/img188/1633/22junmiddag.jpg (http://img188.imageshack.us/i/22junmiddag.jpg/)

meesdroo
22 juni 2009, 22:23
Volstrekt instabiel; tijd voor de hardwareboeren (hoop dat je een goede treft).

Mees de Roo

RCV
22 juni 2009, 22:34
Ok, bedankt Mees de Roo :thumb up:, ik wacht het morgen maar af.
Zal de screenshots morgen even uitprinten, en ze aan hem geven.

RCV
24 juni 2009, 07:37
Nou de monteur is geweest.
Deze heeft de modem en de aop en de verdeler (of hoe dat ding ook heet) vervangen.
Hij wou ook in de meterkast ook het signaal wat opschroeven, maar de sleutel paste niet.
Het signaal zou nu beter moeten zijn, maar wat blijkt, nu staat me upstream vrolijk op 54 dBmVte draaien, waar hij gisteren op 50 stond voor hij kwam.
Maar me Total Uncorrectable Codewords staat nu maar op 1, waar hij altijd na de nacht op 70 tot een paar honderd stond.
En geen errors in me log.
Tot op heden geen uitval gehad, ga straks nog maar eens de groene kabel nakijken in de kruipruimte. (ik weet zeker dat de groene kabel niet is geknikt)

jOzh
24 juni 2009, 10:33
Hier ook weer eens een update van de TS.

De afgelopen dagen heb ik zonder router gedraaid om nogmaals die uit te sluiten. Nog steeds viel minimaal eens per dag de verbinding weg.

Vanochtend is bij mij eveneens de monteur geweest (voor de 2e maal, dit keer wel een andere monteur). Hij kon geen vreemde dingen vinden in het signaal of modemwaarden. Voor mijn gemoedsrust heeft ie me wel een nieuwe modem gegeven. De downstream power level is nu 0dBmV, zo'n goede waarde heb ik nog niet eerder gezien. Signal to noise is 38dB en de upstream power level is 46dBmV.

Het enige wat de monteur me nog kon meegeven was dat het zou kunnen zijn dat de wijkcentrale nog ingeregeld moet worden. Aangezien ik midden in een nieuwbouwwijk ben komen te wonen, waar nog flink gebouwd wordt, zou het kunnen zijn dat dit nog niet (goed) gebeurd is. Wel zou volgens hem in Woerden (waar ik woon) binnenkort alle centrales opnieuw ingeregeld worden.

Tja, we wachten maar weer even af hoe het nu gaat met een nieuw modem.

meesdroo
24 juni 2009, 14:29
jOzh: je signaal-waarden zijn vrijwel optimaal. Probeer eens uit te vinden of die 1x per dag verbinding verlies te maken heeft met het verlopen van de DHCP lease (modem-log).
RCV: blijf je signaal en uncorrectables in de gaten houden; in het ergste geval moet er een monteur met een betere sleutel komen :schater::schater::schater:

Mees de Roo

Rossdale
28 juni 2009, 21:49
Sinds een maand of 3 hebben wij hier in huis ook vrijwel dagelijks dat internet wegvalt. Soms een minuutje en soms enkele uren. Soms is het op te lossen door de router en modem te resetten, maar meestal is dit slechts een oplossing die maximaal een uurtje werkt. Ik denk dus dat er een instelling verkeerd staat ofzo, helaas houd mijn hardwarekennis hierbij zo'n beetje op.

We hebben een Motorola SB5100E modem, waarachter een Sitecom 4p 10/100 routertje zit.

Tijdens de disconnects geeft de motorola de volgende errors:

http://xs540.xs.to/xs540/09260/modemerror310.jpg

Dit zijn de instellingen:

http://xs540.xs.to/xs540/09260/modeminstel1766.jpg

http://xs540.xs.to/xs540/09260/modeminstel2296.jpg

http://xs540.xs.to/xs540/09260/modeminstel3548.jpg

Dit zijn de instellingen van onze router:

http://xs140.xs.to/xs140/09260/router1681.jpg

http://xs940.xs.to/xs940/09260/router2175.jpg

http://xs940.xs.to/xs940/09260/router3749.jpg

Ik heb twee weken terug al de nieuwste firmware op de router geinstalleerd, maar dit had geen effect.

Ik heb geen idee meer wat ik hier mee aan moet, heeft iemand van jullie een idee?

Alvast bedankt!

tja
28 juni 2009, 22:06
Je upstream power is veel te hoog. Check even of je modem volgens de handleiding geïnstalleerd is. Zo ja, kun je een monteur bestellen, zo nee, eerst de handleiding eens gaan volgen.

Rossdale
28 juni 2009, 22:12
Het internet was al aangesloten toen ik hier kwam wonen en internet werkte ruim een jaar perfect, er is niets aan het netwerk veranderd zover ik weet. Al heb ik twee a-technische huisgenoten die misschien een instelling verkeerd hebben gezet ofzo. Ik betwijfel ten zeerste of de handleiding nog wel ergens is hier...

Wat kan de oorzaak zijn van een hoog upstream power level?

meesdroo
28 juni 2009, 22:20
Je downstream power level is onwaarschijnlijk hoog (6 dBmV t.o.v. 0 dBmV streefwaarde)
Je downstream noise level is met 31dB erg laag en niet in overeenstemming met wat je van een sterk signaal verwacht.
Je upstream power level is onwaarschijnlijk hoog (61 dBmV t.o.v. 45 dBmV streefwaarde).
Blijkens je log raak je regelmatig de verbinding met Ziggo kwijt door te zwak signaal.
Gezien het totaalbeeld zou ik gokken op een goedkope breedband versterker zonder of met uiterst gebrekkige signaal-terugvoering, die geheel in strijd met de aansluitvoorschriften tussen AOP en splitter/modem in geplaatst is.
Maar er kunnen andere problemen zijn.

De eerste vraag is dus hoe het staat met je aansluiting.

Waar komt de groene kabel je huis binnen (meterkast, woonkamer)?
Zit direct daarop gemonteerd de door Ziggo verstrekte AOP (ééngats/tweegats); dus niet eerst verlengstekkers/verlengsnoeren/tussen-dozen/aanknoopsels ?
Zit direct daarop de door ziggo geleverde splitter; is dit een passieve (zonder eigen 220V aansluiting) of actieve (met eigen 220V voeding) versterker/splitter.
Zit aan die splitter met een korte, geheel volgens de voorschriften afgeknipte/gesneden, aan de kwaliteitseisen voldoende kabel het Ziggo modem?
Zitten alle andere splitters, versterkers, tv-dozen enz. enz. uitsluitend aan de andere aansluitingen van die Ziggo-splitter?

Mees de Roo

Rossdale
28 juni 2009, 22:36
Je downstream power level is onwaarschijnlijk hoog (6 dBmV t.o.v. 0 dBmV streefwaarde)
Je downstream noise level is met 31dB erg laag en niet in overeenstemming met wat je van een sterk signaal verwacht.
Je upstream power level is onwaarschijnlijk hoog (61 dBmV t.o.v. 45 dBmV streefwaarde).
Blijkens je log raak je regelmatig de verbinding met Ziggo kwijt door te zwak signaal.
Gezien het totaalbeeld zou ik gokken op een goedkope breedband versterker zonder of met uiterst gebrekkige signaal-terugvoering, die geheel in strijd met de aansluitvoorschriften tussen AOP en splitter/modem in geplaatst is.
Maar er kunnen andere problemen zijn.

De eerste vraag is dus hoe het staat met je aansluiting.

Waar komt de groene kabel je huis binnen (meterkast, woonkamer)?
Zit direct daarop gemonteerd de door Ziggo verstrekte AOP (ééngats/tweegats); dus niet eerst verlengstekkers/verlengsnoeren/tussen-dozen/aanknoopsels ?
Zit direct daarop de door ziggo geleverde splitter; is dit een passieve (zonder eigen 220V aansluiting) of actieve (met eigen 220V voeding) versterker/splitter.
Zit aan die splitter met een korte, geheel volgens de voorschriften afgeknipte/gesneden, aan de kwaliteitseisen voldoende kabel het Ziggo modem?
Zitten alle andere splitters, versterkers, tv-dozen enz. enz. uitsluitend aan de andere aansluitingen van die Ziggo-splitter?

Mees de Roo

De groene kabel komt binnen in de meterkast op de begane grond. Hier worden zowel het TV, als het internetsignaal op doorgegeven.

Even ter info: op de eerste verdieping wonen 2 huisgenoten en staat de modem+router. Ikzelf woon op de tweede verdieping. Een jaar geleden was er een probleem dat het TV signaal bij mij te zwak was boven, dus toen is er een versterker bij moeten komen voor het TV signaal. Echter was dit ruim een half jaar voordat de internetproblemen begonnen.

De monteur (niet van ziggo, maar 1 of andere kluns die de huisbazin had ingehuurd) had het toen als volgt aangesloten. Groene kabel -> AOP -> tv versterker -> splitter en vanaf daar 1 snoer naar de modem op de eerste verdieping en de andere dus voor de TV's incl. vertakkingen etc. Toen hadden we helemaal geen internet meer (de versterker blokte het internetsignaal volgens mij)

Toen heb ik de splitter en versterker omgedraaid zodat alleen de coaxkabel voor de TV versterkt wordt en het internetsignaal niet. Dus: groene kabel -> AOP -> splitter (passieve, dus geen 220V) -> modem

De kabel vanaf de splitter naar de modem is wel +/- 4m lang gok ik, maar wel goed verbonden.

Als het hier aan zou liggen, snap ik echter niet waarom de problemen pas maanden later op zouden gaan treden...

meesdroo
28 juni 2009, 23:04
Wanneer heb je voor het laatst in die kast gekeken?
Doe het nu even, en kijk of niemand het even heeft teruggezet.
Kijk ook even of de meteropnemer of de stofzuiger niet aan de kabels/splitter is blijven hangen, waardoor die er half uithangt en/of sluiting maakt.
Met 6 dBmV zal je TV signaal wel voldoende sterk zijn, maar is het ook ruisvrij?

Een 4m kabel naar het modem is niet ideaal, maar wanneer die van goede (b.v. satelliet) kwaliteit is zou dat niet uit mogen maken.

Controleer die kast eerst maar eens; misschien zeg je spontaan :censored:

Mees de Roo

P.S. Die splitter in de AOP is toch vooral wel de officiele ziggo-splitter en niet zo'n bouwmarkt fruts?
P.P.S. Wanneer alles onverwacht toch goed zit, probeer dan eens de TV-versterker/kabels los te trekken en kijk of je dan nog internet problemen hebt (liefst signaal-waarden nog eens meten)?

Rossdale
28 juni 2009, 23:22
Het is echt al een half jaar geleden dat ik er in gekeken heb, zal het morgen eens doen. Ik kan er nu niet in want er staat alarm op de meterkast buiten werkuren. (ik woon boven een winkel)

Ik geloof niet dat die splitter van Ziggo is, dat heeft die klu(n)sjesman geinstalleerd volgens mij. Morgen hoor je het van me.

Alvast bedankt voor het meedenken in ieder geval!

meesdroo
29 juni 2009, 13:15
Wanneer alles in orde lijkt, en ook de splitter de officiële ziggo-splitter is, let er dan ook eens goed op of de modem en de TV aansluiting op die splitter niet verwisseld zijn. Dat zou zowel het hoge signaalniveau van het modem (TV wil meer hebben) als de slechte signaal terugvoering (TV wil je i.v.m. storingen juist ontkoppelen van het net) ook kunnen verklaren. Ik weet niet of jouw type splitter verwisseling toelaat (bij moderne modellen is dat met schroefkoppelingen aardig geblokkeerd) maar het is zeker een punt van aandacht.

Mees de Roo

RCV
19 juli 2009, 08:50
Gisteren weer uitval gehad met knipperende lampjes :evil:
Heb toen eens voor de aardigheid me oude splitter (ding dat op de aop gaat) erop gezet. (monteur had die laten liggen).
Ik had toen weer gelijk signaal, en me upstream power level was gelijk 49 waar die met die andere constant op 54 stond.

meesdroo
19 juli 2009, 17:31
Dan kan het aan de splitter gelegen hebben maar dat hoeft niet persee.

Wanneer die oude splitter een minder goed dempend model was, waardoor het met lagere signaalwaarden nog functioneerde (andere provider, andere policies, andere instellingen), dan zou het toch nog beter kunnen zijn om de nieuwe splitter te monteren en gelijktijdig de signaalwaarden op te (laten) schroeven (monteur met de goede sleutels!).

Aan jou de keus.....

Ik hoor trouwens niets meer van Rossdale; toch niet opgepakt terwijl je in een meterkast probeerde in te breken? :schater:

Mees de Roo

Rossdale
8 september 2009, 15:36
Er is een tijd overheen gegaan (ruzie met ziggo over wel/geen nieuwe AOP) Maar vandaag hadden we eindelijk de officiele ziggo appartuur gekregen die ik zojuist heb geinstalleerd. Als ik naar het signaal kijk is dit wel wat verbeterd maar naar mijn gevoel nog steeds niet geweldig.

Het downstream power level is gezakt tot 1 dBmV ipv 5/6 dus dat lijkt me prima, het upstream power level is gezakt tot 54 dBmV t.o.v. de eerdere 62.

Het signla to noise ratio is echter onveranderd en blijft op 31 dB hangen.... Zou onze internetverbinding nu wel stabieler moeten zijn als eerst, zodat de verbinding niet dagelijks wegvalt of is het noise ratio nog te laag?

Het valt me wel op dat de jongens op de verdieping onder mij kun tv signaal via de datakabel van de AOP binnenkrijgen, ik krijg het mijne wel gewoon via de TV/Radio output. Hier ga ik vanavond nog eens naar kijken. Kan dit nog een probleem geven? Er worden nu zowel een TVsignaal als een internetsignaal via de DATA output van de AOP gegeven en dat lijkt me niet de bedoeling of wel?

meesdroo
8 september 2009, 17:03
Nee, de data in/uitvoer mag alleen naar je modem (één op één; zonder splitter,versterker of wat dan ook). TV's kunnen op hun TV-ingang veel stoorsignalen (van de mixer in de tuner) produceren en een eenvoudige splitter dempt die onvoldoende en/of het upstreamsignaal te veel.

Wanneer je meerdere TV-kabels aan moet sluiten moeten die allemaal op de TV-uitgang, eventueel met een (goede) splitter, en wanneer het signaal daardoor te zwak wordt, via een (goede) breedbandversterker.

Mees de Roo