View Full Version : "vernederlandsen" van oorspronkelijk interessante zenders


The_Doman
15 juni 2009, 11:02
Trouwens, ik zit nog analoog zelf thuis en dacht erover om digitaal te gaan omdat ik aannam dat ik dan tenminste taalkeuze had dankzij digitale techniek, en toen ik bij vrienden keek en ik zag dat je dus niet kon kiezen als ze een programma op discovery of NGC vernederlandsen, toen had ik toch iets van 'het is een beter idee om een schotel op het dak te laten zetten voor dat geld', dus ja zo gaat dat.

En over het kanaal in de originele topic, kinderen leren heel makelijk meerdere talen (wetenschapelijk bewezen), maar voor volwassenen is dat veel moeilijker, dus als je kinderen heb wil je ze misschien de kans geven denk ik zo.

Zelf vind ik het "vernederlandsen" van oorspronkelijk interessante zenders ook uitermate irritant en jammer.

Zie ook deze, zeer terechte, commentaren op het UPC forum:
Chelloo UPC Forum: Discovery, Nederlandse stem. (http://www.chelloo.com/upc/index.php?topic=30264.msg349489)

Waarom is discovery nu zon beetje elk programma aan het "nasynchroniseren".

bij elk nieuw programma halen ze de engelse of amerikaanse "vertel" stem eruit en hebben ze een ontzettend irritante nederlandse stem er voor in de plaats gedaan.

Alles word nog eens op een infantiele manier verteld net of ik een debiel ben en bijna geen een conversie naar celcius of meters, etc. klopt.

Ik wil gewoon de originele engelse audio track erbij, MET of ZONDER ondertitel.

Ja daarom kijk ik ook geen discovery meer, eerst zogenaamd naar breedbeeld, en nu deze onzin, moet je eens kijken of het forum van discovery staat vol met klachten en ze hebben er gewoon bout aan, kijkcijfers zijn niet voor jan met de korte achternaam zo laag geworden.

Nasinchonisatie is echt het slechtste wat er is.

Originele soundtracks heeft mij geholpen mijn engels en duits te leren.
Je ziet het tegenwoordig ook met al die tekenfilm series.
Alles is nederlands.

Ik snap het aan de ene kant wel want dan is de doelgroep groter, maar het leer effect raak je er wel mee kwijt.
TV is je beste vriend, en zeker voor kinderen als je een andere taal wilt leren.

Stop nasynchonisatie ( m.u.v. de duitse porno want dat is gewoon hilarisch )

The_Doman
15 juni 2009, 12:55
En op het forum van Discovery Channel zelf:

Discovery Channel Forums: STOP NU MET NEDERLANDSE VOICEOVERS!! (http://community.discoverychannel.nl/eve/forums/a/frm/f/2031045)

thomas999
16 juni 2009, 10:32
Mod-edit: Off-topic tekst verwijderd. Houd het on-topic.


Overigens ben ik met OP eens dat bij een buitenlandse zender, naast een eventueel nederlands geluid, altijd het originele doorgegeven zou moeten worden.

Jassy
16 juni 2009, 23:03
Bij kinderzenders kan ik er nog enigsinds inkomen dat men dit Nederlands gesproken doet, maar een engels geluidsspoor voor de wat oudere kinderen (Zoals ik) zou niet verkeerd zijn!

Gelukkig maar dat op Nick Toons 's avonds de 'kinderprogramma's' engels gesproken zijn, een genot!

Voor Cartoon Network ben ik inmiddels uitgeweken naar de schotel, waar wel gewoon een Engels taalspoor aanwezig is én wat gewoon 24 uur uitzendt.

Bij zenders als Discovery vind ik het grote waanzin dat alles in het Nederlands is. Ondertitels lijken mij wel voldoende. Doelgroepvergroting lijkt mij niet aan de orde:

1) Vanaf 12 jaar ben je toch wel in staat min of meer de ondertitels te volgen,
2) 'Domme' mensen of mensen die Discovery niet interesseert omdat ze er de ballen van (willen) snappen kijken ook niet als het Nederlands gesproken is. Doelgroepvergroting gaat dus imo niet op.

Gelukkig maar dat de Discovery Themakanalen en History er nog zijn, die zenden gewoon Engels uit met DVB ondertitels. Hulde! Nu alleen hopen dat dat ook zo blijft, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

Decibert
16 juni 2009, 23:43
Vreselijk vind ik het ook, elk programma van Discovery wat een Nederlandse voice-over krijgt kijk ik gelijk niet meer, ik vind het zo jammer maar voor mij verpest het het plezier erin.

madeleine-b
17 juni 2009, 01:35
Gelukkig heb ik er als Discovery World/Travel&Living kijker weinig last van :mrgreen: maar Discovery heeft een hoog "Kijk Mike, It's Amazing" gehalte met die Nederlandse voice-overs.

Jdd
17 juni 2009, 07:09
Gelukkig heb ik er als Discovery World/Travel&Living kijker weinig last van :mrgreen: maar Discovery heeft een hoog "Kijk Mike, It's Amazing" gehalte met die Nederlandse voice-overs.

Ik heb meer het thomas de stoomtrein gevoel. Als of alle Nederlanders 3 jaar zijn. :cry:
Maar goed als Discovery denkt zo hun doel groep te vergroten....

GolfTouch
17 juni 2009, 09:58
Ik heb meer het thomas de stoomtrijn gevoel. Als of alle Nederlanders 3 jaar zijn. :cry:
Maar goed als Discovery denkt zo hun doel groep te vergroten....

Daarbij is het vertaalniveau ook af en toe ver beneden pijl. Heb je een keer niet die vervelende voice-over dan laat het vertalen te wensen over en/of is het vertaald alsof we idd een 3 jarige zijn.
Dat was in het verleden wel anders.

vinnie-terranova
17 juni 2009, 10:39
inderdaad niet meer interressant als het na gesynchroniseerd wordt. Onze oosterburen staan erom bekend, maar laten we dit a.u.b. niet gaan overnemen. Kinderprogramma's, lijkt me logisch....... ook niet erg..... maar houdt verder alles in originele staat. Ondertiteling is nog steeds een prima uitvinding!

Leetje65
17 juni 2009, 14:33
was me van de week ook al opgevallen.
dacht nog dat het met een enkel programma van doen had maar nu blijkt dus alles nage synchroniseerd te worden

gaan we de kant van Duitsland op die ook alles nasynchroniseren

gewoon lekker de orginele taal eronder latene en onder titelen

tja
17 juni 2009, 22:07
Behalve natuurlijk Bennie Jolink onder 'Die Ludolfs'. Verder helemaal met bovenstaande eens.

GolfTouch
17 juni 2009, 23:27
was me van de week ook al opgevallen.
dacht nog dat het met een enkel programma van doen had maar nu blijkt dus alles nage synchroniseerd te worden

gaan we de kant van Duitsland op die ook alles nasynchroniseren

gewoon lekker de orginele taal eronder latene en onder titelen

Ik denk dat je 2 verschillende zaken door elkaar haalt.
Nasynchroniseren en voice-over.
Welke zender bedoel je hiermee?

Sjoop1985
19 juni 2009, 10:27
Kinderprogramma's, lijkt me logisch....... ook niet erg..... Ik vind Spongebob Squarepants en Fairly Odd Parents veel leuker in het Engels!! :-P

Behalve natuurlijk Bennie Jolink onder 'Die Ludolfs'.
Die past inderdaad helemaal, zijn stemgeluid en ook de teksten passen mooi bij het programma.

Wat betreft het niveau: ik denk dat om het commentaar bij de beelden te laten passen, het toch redelijk letterlijk vertaald moet worden, dus het niveau van het origineel zal ook wel omlaag gaan. De kwaliteit van de vertaling zelf (zowel voice-over als ondertitels) en de toon van sommige Nederlandse voice-overs is inderdaad vaak tenenkrommend.

Wat ik nog veel erger vind aan het dalende niveau zijn de programma's zelf. Wat mij betreft mag dat hele Miami-Ink gebeuren wel naar MTV ofzo, inclusief al die auto/motorprogramma's. Wheeler Dealers was leuk, OC Choppers was al veel meer een drama tussen vader en zoon Teutul (in de loop der tijd ook steeds minder aantrekkelijk geworden) en al die programma's die daarop volgden zijn ronduit verschrikkelijk. Voor je het weet gaan ze ook nog Pimp My Ride uitzenden. Als je dan toch reality-drama achige dingen met een technisch randje wil programmeren, zet er dan Deadliest Catch of Oil, Sweat & Rigs neer, dat gaat tenminste nog ergens over.

Decibert
19 juni 2009, 11:24
Voor je het weet gaan ze ook nog Pimp My Ride uitzenden. Als je dan toch reality-drama achige dingen met een technisch randje wil programmeren, zet er dan Deadliest Catch of Oil, Sweat & Rigs neer, dat gaat tenminste nog ergens over.

Hear hear!

Ook wat betreft educatie is het een stuk nuttiger Engelse taal in kinderprogramma's te hebben. Mijn Engels is als klein kind altijd relatief goed geweest. Waarom? Ik keek altijd Engelse cartoons en films, later is het allemaal verbeterd door het lezen van Engelse literatuur en met het internet lees en schrijf ik dagelijks meer Engels dan Nederlands, maar mijn basis heb ik gebouwd op die Engelse programma's, dat was de enige weg waarlangs ik Engels voorgeschoteld kreeg (op school ging het nergens over) en daar kwam ik een flink eind mee.

Ik begrijp het idee van doelgroepvergroting, maar de doelgroep die je al hád vervreem je zo van je zender. De vraag is of je daar op vooruit gaat.

madeleine-b
19 juni 2009, 14:05
Als je dan toch reality-drama achige dingen met een technisch randje wil programmeren, zet er dan Deadliest Catch of Oil, Sweat & Rigs neer, dat gaat tenminste nog ergens over.
Maar daarvoor is nu net Discovery Science bestemd, Discovery Channel is meer een 'best off' van de verschillende zenders.

Sjoop1985
19 juni 2009, 18:02
Maar daarvoor is nu net Discovery Science bestemd, Discovery Channel is meer een 'best off' van de verschillende zenders.
Ten eerste vind ik Deadliest Catch en Oil Sweat and Rigs meer human interest dan pure science.
Ten tweede noem ik OC Choppers en Miami Ink nu niet bepaald een "best of" :P
Toen ik eens langs Miami Ink zapte, dacht ik dat ik per ongeluk MTV op had gezet, dat programma past daar echt veel beter.

DonaldDuck
19 juni 2009, 20:39
Indeed. Stop met die voice-overs. Verlaagt het niveau alleen maar. Overigens, is er geen mogelijkheid tot het doorgeven van een Discovery Channel UK of US? Zodat we die Nederlandse zooi links kunnen laten liggen. Ondertitels heb ik persoonlijk niet (overal) nodig. Beste zou natuurlijk zijn (in het belang van kijkers die het Engels niet kunnen volgen) om gewoon Discovery NL te houden, met originele soundtrack + Nederlandse ondertitels:).

rinus1249
19 juni 2009, 21:29
We zijn het er wel over eens dat de originele soundtrack meegezonden moet worden maar wat zou ik graag zien dat de ondertiteling ook nog "on request" zou zijn. Dat is nu misschien technisch nog niet helemaal mogelijk maar het altijd maar moeten kijken naar bijv. speelfilms met ondertiteling vind ik uiterst hinderlijk. Temeer omdat de vertaling soms zover afwijkt van de originele tekst.

The_Doman
25 juni 2009, 15:01
Op SatelliteMagazine.com (http://www.satellitemagazine.com/?action=pagina&id=49&id2=2198&title=Column%3A+Discovery+Channel+is+zichzelf+niet +meer) is ook nog wat commentaar te lezen over de recente veranderingen bij Discovery Channel.

Column: Discovery Channel is zichzelf niet meer

Op diverse mediaforums verschijnen langzamerhand steeds meer reacties van gefrustreerde kijkers die teleurgesteld zijn over de koers die Discovery Channel vaart. Het gaat dan om de gewone SD zender, het hoofdkanaal, dat via het basispakket van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, de analoge kabel en digitenne te zien is.

Wat is er dan mis mee? Discovery Channel was oorspronkelijk een meer educatieve zender, gericht op hoger opgeleiden. Het lijkt erop dat na het aanpassen van de programmering met meer populair, nu ook is besloten dat de doelgroep het Engels in geen geval kan begrijpen. Gelukkig maar dat we nog Discovery Science en Discovery HD hebben.

Lees hier de column: Discovery Channel zakt af tot SBS niveau (http://www.satellitemagazine.com/?action=pagina&id=54&id2=76&title=Opinie+%2F+Blogs)

quartex
2 juli 2009, 12:28
Vergeet ook niet dat de afleveringen waarvan wij denken dat het de originele engelse voice over is, infeite gewoon de UK voice over is, en niet de echte originele US versie.

Sterker nog, vaak zijn de afleveringen van de originele amerikaanse series, zoals bv Mythbusters, American Chopper etc, gewoon totaal anders dan wij ze hier in europa zien.

Daar ben ik eigenlijk wel blij mee, gezien de US versie nogal een groot MTV gehalte heb. (Snelle cuts, replay after replay, weinig background info)

Maar back ontopic, ja, idd, gewoon een engelse audio track erbij en laat de NL voice over maar weg.

crapz0rs
2 juli 2009, 16:17
Valt wel mee geloof ik.
Voor meestal doet een UK iemand even de voice, en gebruikt enkel wat ander taalgebruik.

Waarom zou je al je docu's 2x gaan monteren/editten ?

Overigens heb ik het liever origineel, dus alles maar downloaden zoals deadliest catch van HD trackers.

Sjoop1985
21 september 2009, 10:25
(Ongelooflijke topicbump, hoop dat de mods het niet erg vinden :P)
Valt wel mee geloof ik.
Voor meestal doet een UK iemand even de voice, en gebruikt enkel wat ander taalgebruik.

Waarom zou je al je docu's 2x gaan monteren/editten ?

Overigens heb ik het liever origineel, dus alles maar downloaden zoals deadliest catch van HD trackers.
Hoewel ik wel een Mike Rowe-fan ben, vind ik het Schotse stemgeluid van Bill Petrie wel bij Deadliest Catch passen, lekker piraat-achtig :)

Over de montagestijl kun je discussiëren. Ik kan me goed voorstellen dat de US-versies wat flitsender en MTV-achtiger zijn, maar wat is beter? Verschilt denk ik per programma. Ik heb laatst de US HD variant van Storm Chasers gedownload (shame on me :P) en die vond ik toch leuker en vollediger dan de Euro-versie die rond die tijd op "onze" Discovery was. Ik kon ook niet zeggen dat het teveel "dumbed-down" was voor het Amerikaanse publiek.

Ik zag trouwens dat ze bij Z@p tegenwoordig ook die Australische jeugdseries nasynchroniseren (Wicked Science en die serie met die meerminnetjes bv.), dat is echt totally uncalled for.
Sowieso, niet-tekenfilmpjes moet je niet gaan nasynchroniseren, volgens mij is het voor de doelgroep ook minder leuk als het er zo nep uitziet.

Gisteren zag ik ook nog een mooi staaltje van vertalen en omrekenen... Bij Mythbusters hadden ze het eerst over 50 yards en later over 50 feet (dat is dan een inconsistentie die ze zelf maken). In beide gevallen werd dat echter vertaald als "50 meter". In het eerste geval kan ik me nog wel verenigen met het feit dat ze een yard gelijkstellen aan een meter (hoewel het toch een kleine 10 centimeter scheelt, wat van 50 yd ong. 45 meter maakt), maar het tweede geval is natuurlijk onvergeeflijk. 50 ft. is immers maar een meter of 15!
Gezien de experimentele opstelling, leek 50 ft. wel correcter, maar dat komt voor rekening van de Mythbusters zelf :P

Tv-Kijker
24 september 2009, 21:19
het vertalen hoort sowieso met ondertiteling anders kunnen ze het net zo goed geluidsloos aanleveren en dan iederland zelf het geluid erop laten zetten. Ik vond het als kind ook vaak iriterend als orgineel amrikaans of engels gepsroken programma's opeens nederlands waren dan wilde ik niet kijken. Hier was ik niet de enige in andere kids vonden het ook maar niks wij wilden gewoon engels we waren het van begin basisschool gewnt RTL veronique bestond toen nog niet dus er was alleen engels op sky en super channel toem kwamen er op rtl veronique en later dus rtl4 opeens tekenfilms in het nederland :S maybe dat er toendertijd veel klachten kwamen bij rtl en dat alles weer engels wer. Toen kwam FoxKids eerst in engels en steeds meer in het nederlands :S Zoals Jetix nu is geworden is dus. Nu gaan ze het met volwassen prgramma's ook al toen en programma's voor kids vanaf groep7 en 8 :S

funrider
25 september 2009, 13:48
Ben ook groot voorstander ervan om sowieso bij volwassen programma's/series te ondertitelen.

Bij kids/puber series zou je dat ook vanaf de leeftijd moeten doen als ze goed kunnen lezen.

The_Doman
25 september 2009, 14:04
Toen kwam FoxKids eerst in engels en steeds meer in het nederlands :S Zoals Jetix nu is geworden is dus. Nu gaan ze het met volwassen prgramma's ook al toen en programma's voor kids vanaf groep7 en 8 :S

En zo krijgen we dus langzaam aan een generatie die niet beter meer weet dan dat straks alles is nagesynchroniseerd. :giveup:

Dumbing them down.....

Sjoop1985
25 september 2009, 14:49
En zo krijgen we dus langzaam aan een generatie die niet beter meer weet dan dat straks alles is nagesynchroniseerd. :giveup:

Dumbing them down.....
Een generatie Duitsers dus, die als ze in het buitenland komen onverstoorbaar in hun eigen taal beginnen te kleppen, in de veronderstelling dat de ander wel de moeite zal doen om hen te begrijpen.
Nederlanders staan internationaal bekend om hun goede kennis van Engels en andere vreemde talen. Dat wordt in de zakenwereld heel erg op prijs gesteld... Waar moet dat heen...

Harold
25 september 2009, 16:42
Yes indeed, I really don't like those Dutch voice overs!
Also see: this (http://studysuccessful.com/why-you-should-watch-a-lot-of-series-to-learn-another-language/) :)

catastrofus
25 september 2009, 22:05
Yes indeed, I really don't like those Dutch voice overs!
Also see: this (http://studysuccessful.com/why-you-should-watch-a-lot-of-series-to-learn-another-language/) :)

Weet je dat cartoons op Nick Toons op Sky Engeland zo af en toe ook een voice-over hebben die irritant zit te vertellen wat er op een scherm gebeurt? Dus, in het geval van SpongeBob SquarePants hoor je naast de gewone teksten ook nog zo'n klojo die zit te vertellen wat er allemaal aan de hand is... Dus zo af en toe is alleen nasynchronisatie niet zo slecht.

Gert.

The_Doman
25 september 2009, 22:16
Weet je dat cartoons op Nick Toons op Sky Engeland zo af en toe ook een voice-over hebben die irritant zit te vertellen wat er op een scherm gebeurt? Dus, in het geval van SpongeBob SquarePants hoor je naast de gewone teksten ook nog zo'n klojo die zit te vertellen wat er allemaal aan de hand is... Dus zo af en toe is alleen nasynchronisatie niet zo slecht.

Nou ja klojo?
Waarschijnlijk heb je dan een zogenaamd narrative/audio description geluidsspoor geselecteerd welke bedoeld zijn voor visueel gehandicapten. :wink:

Check:
BBC: Ouch Guide to ... Audio Description (http://feeds.bbc.co.uk/ouch/fact/ouch_guide_to_audio_description.shtml)

catastrofus
25 september 2009, 22:28
Nou ja klojo?
Waarschijnlijk heb je dan een zogenaamd narrative/audio description geluidsspoor geselecteerd welke bedoeld zijn voor visueel gehandicapten. :wink:

Check:
BBC: Ouch Guide to ... Audio Description (http://feeds.bbc.co.uk/ouch/fact/ouch_guide_to_audio_description.shtml)

Zoiets dacht ik al, alleen daar is geen apart geluidspoor voor, althans niet bij mij. Net zoals de ondertiteling voor doven snap ik dat wel alleen er is geen peil op te trekken wanneer die voiceover wel of niet begint te babbelen. Laat ik het zo formuleren, als jij naar het nieuws zit te kijken en er begint opeens een mannetje te vertellen wat de nieuwslezer zit te vertellen dan is dat een beetje vreemd. En het is alleen 's middags met een uitzondering van soms ook 's ochtends. En 's avonds kijken/luisteren er blijkbaar geen visueel gehandicapten... :wink: want dan is die voiceover er nooit.

Gert.

Kolade
25 september 2009, 22:44
gaan we de kant van Duitsland op die ook alles nasynchroniseren


In Duitsland had je altijd de optie van Zweikanalton,of nagesynchroniseerd of het origineel.

Tv-Kijker
30 september 2009, 16:22
Zenders moeten gewoon het orginele geluid meezenden en dat de kijker gewoon kiest welk geluid die wil horen Je kan dan je decoder zo instellen dat die automatisch engels neem indien dat beschikbaar is dus je hoeft maar een keer te kiezen daarna nooit meer. Ze kunnen dat voor analoog ook doen werkt dan alleen wanneer je tv dit ondersteunt