View Full Version : Vraag: soms vreemd IP adres


hoonteweg
13 juni 2009, 10:25
Met enige regelmaat deelt mijn router, (motorola modem SBV2151E/netgear WNR2000 wireless N300 router) vreemde IP adressen uit. Nooit aan de PC's die ik in huis heb maar wel aan de HP wireless printer, aan de Playstation 3 en ook aan mijn smartphone. Verbinding maken wil dan niet. Even de "handel" (modem en router) van de stroom af en dan komen er wel weer goede IP adressen.Op dit moment heb ik 1 pc aan en de printer aangezet. Kan geen verbinding krijgen met de printer. Ip adressen zijn nu
PC 192.168.1.3
Printer 169.254.122.168

Iemand enig idee hoe tot een oplossing te komen. Ik heb in het modem DHCP al eens uit gezet, maakt niets uit, probleem blijft.

Ed
13 juni 2009, 10:30
Ip adressen zijn nu
PC 192.168.1.3
Printer 169.254.122.168

Iemand enig idee hoe tot een oplossing te komen. Ik heb in het modem DHCP al eens uit gezet, maakt niets uit, probleem blijft.169 adressen zijn geen goed teken. Probeer in je router eens ip adressen vast te zetten op MAC adres (DHCP Reservation) en anders heeft bijna elke modern netwerkapparaat wel de mogelijkheid een vast ip adres in te voeren.

om1
13 juni 2009, 10:49
169.* adressen worden niet uitgedeeld door de router, maar worden zelf door de client gekozen als het verkrijgen van de lease niet lukt. Het probleem zit dus in de bekabeling of de bereikbaardheid van de router in het algemeen.

Ed
13 juni 2009, 11:15
169.* addressen worden niet uitgedeeld door de router, maar worden zelf door de client gekozen als het verkrijgen van de lease niet lukt. Het probleem zit dus in de bekabeling of de bereikbaardheid van de router in het algemeen.Bedankt voor het aanvullen...
Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 2_2_1 like Mac OS X; nl-nl) AppleWebKit/525.18.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.1.1 Mobile/5H11 Safari/525.20

Angelo
22 juni 2009, 12:19
HP JetDirect kaarten willen nog wel eens last hebben van het feit dat ze geen goed ip adres krijgen. Ik denk dat je je printer het beste gewoon een vast ip kunt geven. Dan ben je van alles af.

Ed
22 juni 2009, 12:38
HP JetDirect kaarten willen nog wel eens last hebben van het feit dat ze geen goed ip adres krijgen. Ik denk dat je je printer het beste gewoon een vast ip kunt geven. Dan ben je van alles af.De vraagsteller deelt niet mede of het inmiddels gelukt is, hij is wel aanwezig op het forum. Dus het zal wel gelukt zijn, jammer dat er geen oplossing gemeld wordt.

hoonteweg
22 juni 2009, 18:35
De vraagsteller deelt niet mede of het inmiddels gelukt is, hij is wel aanwezig op het forum. Dus het zal wel gelukt zijn, jammer dat er geen oplossing gemeld wordt.
Het is helaas nog niet gelukt. Ik had de supportdesk van Netgear (= router) dit probleem ook voorgelegd. Stom toevallig (of niet) heden antwoord ontvangen. Schiet ik ook niet veel mee op, maar ik blijf verder zoeken en proberen. hun reactie was:
Aangezien uw modem ook een router en DHCP server is moeten we verifiëren welke van de aparaten (de modem of de router) de IP adressen uitdeelt. U zei in uw eerste mail dat u ook wel eens de DHCP server in de modem heeft uitgezet, dit betekend dat uw modem dus als DHCP server functioneert en dat die de IP adressen toewijst aan de verschillende aparaten. Ik adviseer u daarom dan ook om contact op te nemen met de leverancier van uw modem (indien u de modem via Ziggo heeft ontvangen dient u met hen contact op te nemen) om u te ondersteunen dit probleem te verhelpen.

Mocht u verder nog vragen en/of opmerkingen hebben, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.

Het lijkt mij dat het niet aan het (motorola) modem kan liggen. Daar staan DHCP op disabled. En het is niet alleen de HP printer die soms vreemde adressen krijgt waardoor die eigenlijk in een ander netwerk lijkt te zitten en dus nit gevonden kan worden, ook de Sony PS3 en mijn HTC smartphone.
Als ik een oplossing heb zet ik dat uiteraard op dit forum.
Dank tot zover,
Marthy

Angelo
22 juni 2009, 18:43
Ofwel: De helpdesk praat poep. Als je de modem hebt aangesloten op de WAN poort van de router en de router staat niet in bridged modus, dan is er geen mogelijkheid dat de DHCP van de router adressen uitdeelt aan de apparaten in het internet LAN. Als dat wel mogelijk is, dan moet R&D een bijscholingscursus doen. Je router staat normaal gesproken niet in bridged mode. Daar moet je hem zelf op gezet hebben en dan is je router ineens geen router meer, maar een acces point.

Ik zou gewoon de printer een vast ip geven. Dan ben je van alles af en je voorkomt dat de router de printer ineens een ander ip geeft. Dat wil wel eens tot print problemen leiden.

Spartagek
23 juni 2009, 20:20
misschien moet je de leasetijd van de dhcpserver nakijken
Zet hem op 12 of 24 uur, en kijk of je problemen houdt
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/31.0.015; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

CeeS
24 juni 2009, 10:06
En het is niet alleen de HP printer die soms vreemde adressen krijgt waardoor die eigenlijk in een ander netwerk lijkt te zitten en dus nit gevonden kan worden, ook de Sony PS3 en mijn HTC smartphone.

Nog even voor de duidelijkheid:
Je printer of de andere apparaten "krijgen" dat 169.x.x.x adres niet hoor, dat wijzen ze zichzelf toe juist als ze géén ip-adres kunnen krijgen.

Er is dus iets mis met de bekabeling naar die apparaten die geen IP krijgen, of met de router of de beveiliging van de router waardoor die geen ip-adressen uitdeelt aan bepaalde apparaten.

Spartagek
24 juni 2009, 10:33
Het lijkt er op dat het alleen voorkomt met wireless apparaten.

Kan het zijn dat je de beveiligingssleutels (regelmatig) veranderd ?
want dan melden die dingen zich wel bij de router, maar niet met de juiste sleutel.

controleer de mogelijkheden van de apparaatjes, of ze WPA2 aankunnen allemaal, of schakel een stapje terug, naar WPA

als je echt de N standaard wil gebruiken moet je ook letten op de AES encryptie

TKIP wil wel eens problemen veroorzaken.

hoonteweg
24 juni 2009, 14:04
Nog even voor de duidelijkheid:
Je printer of de andere apparaten "krijgen" dat 169.x.x.x adres niet hoor, dat wijzen ze zichzelf toe juist als ze géén ip-adres kunnen krijgen.

Er is dus iets mis met de bekabeling naar die apparaten die geen IP krijgen, of met de router of de beveiliging van de router waardoor die geen ip-adressen uitdeelt aan bepaalde apparaten.
ik heb het inderdaad over wireless apparaten, niet over bekabelde. Ik begrijp nu dat, omdat ze geen ip adres krijgen, er zelf maar eentje aanmaken. en die zit a.h.w. in een ander netwerk en daarom geen verbinding.
Wellicht is dit nog relevante info: Als ik op de PC kijk naar de eigenschappen van de printer staat daar wel een goed IP adres, kijk ik dan in de router staat er zo'n 'vreemde".

De beveiliging staat op WPA-PSK (TKIP). Zal dat eens eentje lager zetten, op WEP
Het vreemde blijft dat de ene keer wel verbinding tot stand komt en een andere keer pas na een reset (stroom/spanning er even af).

Vergeten: de sleutels verander ik nooit.