View Full Version : Vraag: Idee: nummer/IVR overzicht op het forum


Decibert
12 juni 2009, 03:20
Nou zal menigeen onder ons het IVR van de Ziggo nummers 0900-1884 en 0900-0730 wel uit zijn/haar hoofd weten. Maar voor de beginnende helpdeskbeller kan het menu onduidelijk zijn. Ook zijn er genoeg zaken waarbij externe nummers of speciale emailadressen worden gebruikt.

Mijn voorstel is dus allereerst een overzicht van de IVR met een toelichting, en daarnaast een lijstje van specifieke gevallen (bijvoorbeeld: het nummer van DMS Geleen wat de cashbackactie verzorgde vorige maand, of het emailadres voor degenen die meededen met het testtraject ITV).

Zo kunnen alle vragen wat betreft de ingangen bij Ziggo sneller beantwoord worden door te verwijzen naar (een deel van) het overzicht, en met een beetje geluk een groot deel voorkomen door het overzicht een prominente plaats te geven.

Omdat zo'n opzet snel onoverzichtelijk wordt, terwijl het hele idee nou juist is om de overzichtelijkheid ten goede te komen, is het belangrijk dat dit vantevoren goed doordacht is (gewoon één thread met de IVR's en toelichtingen van alle bekende nummers bevat ofwel te weinig informatie of wordt te snel onleesbaar).

Kortom, hoe zou zo'n overzicht het best geïmplementeerd kunnen worden? En ziet men daar überhaupt het nut van in? Ik denk zelf aan een structuur waarin een lijst wordt gehanteerd in één thread, met het algemene nummer bovenaan en daaronder een lijst van nummers voor speciale gevallen (met een beknopte toelichting), elk nummer linkt door naar een afzonderlijke thread waarin de IVR wordt toegelicht met wat uitgebreidere toelichting.

Natuurlijk zal niet elke bezoeker het meteen 100% duidelijk hebben (of er naar omkijken), maar het geeft alle anderen wel meteen een manier om snel een goed antwoord gereed te hebben op vragen die hierop betrekking heben.

Wat zijn de meningen hierover? Is het IVR duidelijk genoeg en de andere ingangen te weinig nodig? Of is er dringende behoefte aan een simpele index? Suggesties?

EDIT: ArChie stelde voor, als hier echt behoefte aan is omdat Ziggo zo'n overzicht zelf achterwege laat, het in de vorm van een wiki uit te voeren, iets wat ik zelf ook een beter voorstel vind:

Als na overleg met Ziggo blijkt dat Ziggo niet van plan is om deze verbetering van de dienstverlening uit te voeren, dan is het denk ik verstandiger om aan dit forum een Ziggo Wiki te hangen zodat iedereen de auteur kan zijn van dergelijke informatie. De kans is dan groter dat het onderhouden wordt en dus up to date blijft.

Ed
12 juni 2009, 09:57
Simpelgezegd zoiets als een sitemap alleen dan voor de helpdesk?

Ik heb optie 2 gekozen... als ik me dan bedenk hoe 'oudjes' of minder bedeelde mensen zich moeten zien te redden in de wirwar van keuzes en opties? Vast geen pretje.

BenJ
12 juni 2009, 10:57
FAQ? Dit zou m.i. mooi passen in de plannen van Cees om een "structuur" te implementeren waarin vaak voorkomende forum issues als een vraagbaak worden onderhouden. Dat zou veel voorkomende vragen kunnen ondervangen en even zovele beantwoordingen. Een verwijzing naar de FAQ/info zou dan voldoende zijn in eerste instantie en je weet als beantwoorder dan wat er al is onderzocht. Punt is natuurlijk wel dat er een groepe mensen is dat deze info "uptodate" houdt.

Ed
12 juni 2009, 11:38
FAQ? Dit zou m.i. mooi passen in de plannen van Cees om een "structuur" te implementeren waarin vaak voorkomende forum issues als een vraagbaak worden onderhouden. Dat zou veel voorkomende vragen kunnen ondervangen en even zovele beantwoordingen. Een verwijzing naar de FAQ/info zou dan voldoende zijn in eerste instantie en je weet als beantwoorder dan wat er al is onderzocht. Punt is natuurlijk wel dat er een groepe mensen is dat deze info "uptodate" houdt.En dan zal er in die FAQ toch een simpele uitleg van te nemen hordes betreffende de klantenservice vermeld moeten worden. Soms is het niet duidelijk waar je met welke problemen terecht kunt. Op zich wel handig natuurlijk om een up to date 'route' bij te houden. Er zijn aardig wat mensen die een specifiek probleem hebben, nergens een goed passende omschrijving hebben en maar een toets indrukken.

Decibert
12 juni 2009, 12:58
Overigens, voor degenen die het niet duidelijk is, IVR staat voor Interactive Voice Response en wordt in de call centre-wereld vaak gebruikt als aanduiding voor het automatische keuzemenu wat je krijgt als je bijvoorbeeld 0900-1884 belt. Excuus voor het jargon ;).

ArChie
12 juni 2009, 13:20
Lijkt het jullie niet verstandiger dat het ZGV zich bij Ziggo druk maakt om een dergelijke helpdesk telefoon optie roadmap op de Ziggo website te laten plaatsen en onderhouden. Bij wijzigingen in het IVR systeem kan Ziggo dan zelf de webpagina up to date houden, want wie gaat het hier tot in lengte van dagen onderhouden en dus ook actief controleren of er iets gewijzigd is?

Het lijkt mij toch niet de bedoeling dat dit forum de rol van helpdesk gaat overnemen en/of de toegankelijkheid van de helpdesk gaat trachten te stroomlijnen. Dat is een taak van Ziggo zelf en de rol van het forum en de vereniging is om aan Ziggo verbeteringen te signaleren.

Decibert
12 juni 2009, 13:34
Het lijkt mij toch niet de bedoeling dat dit forum de rol van helpdesk gaat overnemen en/of de toegankelijkheid van de helpdesk gaat trachten te stroomlijnen. Natuurlijk zou het beter zijn als Ziggo zelf zo'n duidelijk overzicht maakt. De ervaring leert dat de website zeer zelden up-to-date is, en externe nummers, zelfs als die wel door de klantenservice worden gegeven als je erom vraagt, zullen daar echt nooit op geplaatst worden. Dat is geen reden om mensen in de tussentijd de dupe daarvan te laten worden.

Het is in ieders voordeel het contact met de helpdesk te stroomlijnen: de klant zelf, die daardoor sneller en beter geholpen kan worden, alle andere klanten die sneller aan de beurt komen omdat iemand die weet waar hij moet zijn niet eerst drie keer de verkeerde afdeling belt, ten koste van anderen die wel op die afdelingen moeten zijn, en Ziggo zelf omdat ze dan klanten beter kunnen helpen. Win/win/win situatie.

We kunnen ook wel bijna alle vragen die in dit forum gesteld worden doorverwijzen naar de klantenservice als we vast willen houden aan de absolute stelling dat het niet de rol van dit forum is bepaalde taken over te nemen. Dat is het natuurlijk ook niet, maar ervaringen en kennis onderling delen, wat uiteindelijk als resultaat heeft dat er vragen beantwoord worden die vallen onder de verantwoordelijkheid van de klantenservice, is dacht ik wél de opzet van dit forum.

wie gaat het hier tot in lengte van dagen onderhouden en dus ook actief controleren of er iets gewijzigd is?Als je er een thread aan koppelt, zoals bijvoorbeeld in mijn opzet of losstaande "discussieer" thread moet dat toch geen probleem zijn, zolang het geheel maar een prominente plaats krijgt. Één persoon wordt het snel zat de zaak bij te houden. Tientallen klanten die een kleinigheidje aan informatie bijdragen maken er een peuleschil van.

Deze thread is er dan ook voornamelijk om de behoefte hieraan en de haalbaarheid hiervan te peilen en de discussie erover te starten, dus zie het vooral niet als aanval dat ik het niet met je eens ben.

Ed
12 juni 2009, 13:40
Overigens, voor degenen die het niet duidelijk is, IVR staat voor Interactive Voice Response en wordt in de call centre-wereld vaak gebruikt als aanduiding voor het automatische keuzemenu wat je krijgt als je bijvoorbeeld 0900-1884 belt. Excuus voor het jargon ;).Dank U ;)

CeeS
12 juni 2009, 13:43
Er zitten 2 kanten aan. Inderdaad willen wij geen helpdesk spelen. Aan de andere kant zal Ziggo de 'plattegrond' van het IVR niet standaard op de website plaatsen verwacht ik omdat de indeling/inhoud nog wel eens wijzigt en ze misschien via het telefoon menu nog dingen aan de klanten willen melden. Soms hoor je al een storingsmelding voordat je het verdere menu krijgt, dat zou je dan missen als iemand blind naar een bepaalde optie doorklikt. Aan de andere kant zie ik in het forum vaak tips dat je voor bepaalde zaken beter direct naar 'afdeling x of y' kunt doorverbinden die je direct via menuoptie ..... aan de lijn krijgt. Dat zijn wel tips waar mensen wat aan hebben. Scheelt weer het uitluisteren van het bandje of toch uitkomen bij de helpdesk omdat je niet zo snel weet wat je moet kiezen. Als op het forum dan verwezen kan worden naar 1 post is dat wellicht handig. Ook als samenvatting van allerhande lopende zaken zoals de al genoemde 'geld terugactie' of bijvoorbeeld de speciale telefoonnummers bij wijzigingen (nummerherkennings-systeem wijziging bij Casema of andere speciale tijdelijk telefoonnummers) kan nuttig zijn.
Maar in alle gevallen moet er zich wel iemand opwerpen om zo'n overzicht actueel te houden anders heeft het weinig nut.

Al met al overwegende denk ik dat het toch zeker een toegevoegde waarde kan hebben.

ArChie
12 juni 2009, 13:58
Maar in alle gevallen moet er zich wel iemand opwerpen om zo'n overzicht actueel te houden anders heeft het weinig nut.
En in de praktijk is dat meestal het probleem van dit soort initiatieven. Kijk maar naar de goede intenties van personen die zich opwerpen om buglijstjes bij te gaan houden en dan na enige tijd de interesse verliezen omdat ze zich niet realiseren hoeveel werk dat is of omdat ze na enige tijd niet of nauwelijks meer op het forum komen.

Het grote probleem van een dergelijke IVR optie lijst hier op het forum is dat het niet te automatiseren valt om de boel up to date te houden en er ook vanuit Ziggo geen signalen komen dat de boel bijgewerkt moet worden. Als Ziggo die signalering zelf belegt bij de afdeling die verantwoordelijk is voor het IVR script dan is het natuurlijk niet zo moeilijk om de procedures van die medewerkers aan te passen met het versturen van een mailtje naar de afdeling die verantwoordelijk is voor de content van de Ziggo website.

Al met al overwegende denk ik dat het toch zeker een toegevoegde waarde kan hebben.
Op zich heeft een dergelijk overzicht toegevoegde waarde, maar alleen als het up to date blijft. Een taak dan voor het bestuur of de moderators.

ArChie
12 juni 2009, 14:25
Natuurlijk zou het beter zijn als Ziggo zelf zo'n duidelijk overzicht maakt. De ervaring leert dat de website zeer zelden up-to-date is, en externe nummers, zelfs als die wel door de klantenservice worden gegeven als je erom vraagt, zullen daar echt nooit op geplaatst worden. Dat is geen reden om mensen in de tussentijd de dupe daarvan te laten worden.
Dan is het toch de onze taak om aan Ziggo te signaleren dat de informatie niet up to date is? We zijn hier toch geen vervanging van de Ziggo helpdesk of website? Als je hier de rol van Ziggo wil gaan overnemen dan heb je daar een dagtaak aan. Daarvoor heeft Ziggo toch zelf personeel in dienst om er voor te zorgen dat de boel up to date is en goed functioneert?

Het is in ieders voordeel het contact met de helpdesk te stroomlijnen: de klant zelf, die daardoor sneller en beter geholpen kan worden, alle andere klanten die sneller aan de beurt komen omdat iemand die weet waar hij moet zijn niet eerst drie keer de verkeerde afdeling belt, ten koste van anderen die wel op die afdelingen moeten zijn, en Ziggo zelf omdat ze dan klanten beter kunnen helpen. Win/win/win situatie.
En dus een taak van Martine Ferment om dit op te pakken en een taak van het ZGV om dit bij Ziggo aan te kaarten.

We kunnen ook wel bijna alle vragen die in dit forum gesteld worden doorverwijzen naar de klantenservice als we vast willen houden aan de absolute stelling dat het niet de rol van dit forum is bepaalde taken over te nemen. Dat is het natuurlijk ook niet, maar ervaringen en kennis onderling delen, wat uiteindelijk als resultaat heeft dat er vragen beantwoord worden die vallen onder de verantwoordelijkheid van de klantenservice, is dacht ik wél de opzet van dit forum.
Waarom moet het altijd weer zwart/wit worden gesteld. De doelstelling van het ZGV met het forum is volgens mij om signalen te krijgen vanuit de achterban over zaken die zij bij Ziggo kunnen aankaarten voor betere dienstverlening. Jij komt met een goed idee over een webpagina waarop alle te kiezen opties van het IVR systeem van Ziggo worden bijgehouden zodat de klanten sneller bij de juiste afdeling terecht kunnen komen. Een goede verbetering van de support bij Ziggo waaraan voor Ziggo geen extra kosten zijn verbonden en prima zijn te realiseren. In mijn ogen is dit dan één van die zaken waarmee de ZGV prima kan aankloppen bij Ziggo. Dat neemt nog steeds niet weg dat er hier klanten elkaar proberen te helpen, maar i.p.v. dat de helper zelf het telefoon nummer uit het hoofd gaat leren met de bijbehorende te kiezen opties kan de helper afsluitend van zijn bericht verwijzen naar die Ziggo webpagina.

Als je er een thread aan koppelt, zoals bijvoorbeeld in mijn opzet of losstaande "discussieer" thread moet dat toch geen probleem zijn, zolang het geheel maar een prominente plaats krijgt. Één persoon wordt het snel zat de zaak bij te houden. Tientallen klanten die een kleinigheidje aan informatie bijdragen maken er een peuleschil van.
Een discussieer thread gaat zeker niet werken. Dat zie je nu al met die lange discussieer threads waarbij nieuwe forumleden niet eens meer de moeite nemen om de hele thread te lezen. Er zal dus een overzicht moeten zijn in de openingspost van een thread of een FAQ, maar dan is het probleem dat één persoon dat moet gaan bijhouden en als die het zat is de rechten op die openingspost of FAQ moet kunnen overdragen aan iemand die het stokje wil overnemen. Ik heb zelf in het verleden een aantal FAQ topics op het oude MGV forum onderhouden en anderen opgeroepen bijdragen te leveren en kan uit ervaring spreken dat die bijdragen van anderen niet of nauwelijks van de grond komen.

Als na overleg met Ziggo blijkt dat Ziggo niet van plan is om deze verbetering van de dienstverlening uit te voeren, dan is het denk ik verstandiger om aan dit forum een Ziggo Wiki te hangen zodat iedereen de auteur kan zijn van dergelijke informatie. De kans is dan groter dat het onderhouden wordt en dus up to date blijft.

Deze thread is er dan ook voornamelijk om de behoefte hieraan en de haalbaarheid hiervan te peilen en de discussie erover te starten, dus zie het vooral niet als aanval dat ik het niet met je eens ben.
Doe ik ook niet, ik draag alleen argumenten aan waarom ik denk dat het niet haalbaar is in de opzet die jou voorstaat.

Decibert
12 juni 2009, 14:35
Een discussieer thread gaat zeker niet werken. Dat zie je nu al met die lange discussieer threads waarbij nieuwe forumleden niet eens meer de moeite nemen om de hele thread te lezen. Er zal dus een overzicht moeten zijn in de openingspost van een thread of een FAQ, maar dan is het probleem dat één persoon dat moet gaan bijhouden en als die het zat is de rechten op die openingspost of FAQ moet kunnen overdragen aan iemand die het stokje wil overnemen.

Dat is ongeveer wat ik bedoelde ja.

Als na overleg met Ziggo blijkt dat Ziggo niet van plan is om deze verbetering van de dienstverlening uit te voeren, dan is het denk ik verstandiger om aan dit forum een Ziggo Wiki te hangen zodat iedereen de auteur kan zijn van dergelijke informatie. De kans is dan groter dat het onderhouden wordt en dus up to date blijft.

Als de ZGV inderdaad van plan is dit aan te kaarten bij Ziggo, wat ik zou toejuichen, en zij doen er niks mee, dan is de noodzaak voor een dergelijk overzicht inderdaad groter dan deze nou is.
Een wiki zou ideaal zijn, de grootste zwakte van mijn voorstel is dat inderdaad maar één persoon uiteindelijk verantwoordelijk is voor de hoofdpost, hoewel moderators ook berichten kunnen wijzigen, en er een oplossing te verzinnen is met een gedeelde account voor een aantal mensen die het overzicht bijwerken aan de hand van posts in de bijbehorende thread.
Dat is allemaal wel weer veel te omslachtig, dus een wiki of een soortgelijk initiatief is een stuk praktischer in gebruik. Dat zou eventueel gelijk gebruikt kunnen worden voor de andere voorgestelde FAQ's. Moet dat natuurlijk wel eerst van de grond komen, wat weer minder simpel is.

BenJ
12 juni 2009, 14:49
Dat IVR is een issue dat (zelfs) al vanaf de MK tijd op ons lijstje staat. Idd om bepaalde facetten zelf maar ter hand te nemen moet aan de ene kant een prikkel zijn voor Ziggo om daar eens iets aan te doen. Maar het gaat verder dan alleen maar het IVR-menu.
Op de Ziggo site zal je altijd een door Ziggo ingekleurde informatie zien en wij vinden dat met een klantenbrilletje de informatie anders van karakter zal zijn. Ziggo neigt er toe om zaken weg te masseren, terwijl we ze vanuit klantoptiek niet nalaten ze te benoemen.
Ook is bekend dat voordat iets is gerealiseerd bij Ziggo het soms een lange weg te gaan heeft. In de overbrugging van die tijd kan de info hier op het forum ook wel degelijk een rol vervullen.

De grap is dat je dan ook moet zorgen dat dit soort "dubbele" info toegevoegde waarde heeft. Bij het telefoonmenu zou je bv kunnen denken aan ipv/naast de bekende boomstructuren ook gewoon een tabelletje te maken met de meest voorkomende problemen en daar direct de reeks in te toetsen cijfers te geven. Voeg daarbij een korte beschrijving met hints en vragen van de HD waar men tegen aanloopt, zodat men goed beslagen ten ijs komt.

Zorg om uptodate te houden is idd meer dan terecht. Maar er vanuit gaande dat er verhoudingsgewijs genoeg publiek is en omdat het om "actuele" info gaat, mag je aannemen dat de info heel frequent wordt getoetst en hopenlijk ook op fouten wordt gewezen. Dus is het denk ik meer een kwestie van een aantal mensen die de info bijhouden.

Ed
15 juni 2009, 08:44
En gaat dit topic ook een vervolg hebben òf bloed dit dood?

Decibert
15 juni 2009, 11:52
Zou toch jammer zijn. :P

Het hangt ervan af wat haalbaar is, als er mogelijkheden zijn tot een wiki heeft het zeker zin daar mee te experimenteren, als blijkt dat er voldoende mensen aan blijven knutselen kan het ook gebruikt worden voor andere artikelen. Als er nou helemaal niks mee wordt gedaan, weten we dat ook gelijk.

Als het teveel gevraagd is op die manier, dan moet er wat geklooid gaan worden met posts, onderwerpen en doorlinken, dan hangt't een beetje van de beheerders af hoe zij dat het liefst zien, met een gedeelte beheernaam voor die post of gewoon één iemand die het bijhoudt n.a.v. de bijbehorende thread.

BenJ
15 juni 2009, 15:43
Hallo, topic staat er maar liefst al 3 dagen. Dit opzetten kost wel ff wat meer tijd en over tijd beschikken we niet bepaald in overvloed.
Wat ik op korte termijn kan voorstellen is een gebruikersgroep met editrechten op een FAQ forumdeel. Maar zelfs dat moet dan nog even worden gestroomlijnd. Eventjes vlug, vlug en halverwege weer op iets anders moeten overgaan is nu ook niet bepaald wat we willen.
Wat natuurlijk wel snel kan is de methode zoals die in de Cisco wish&buglist wordt gehanteerd, wellicht met authorisatie voor meer dan 1 persoon, dan is de info wel al beschikbaar en kunnen we die later overzetten naar de definitieve omgeving.

Ed
15 juni 2009, 15:48
Je moet de ijzers smeden als ze gloeiendheet zijn... Topic is inderdaad jong maar het is een goed idee, vandaar de vraag.
Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 2_2_1 like Mac OS X; nl-nl) AppleWebKit/525.18.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.1.1 Mobile/5H11 Safari/525.20

Decibert
16 juni 2009, 00:22
Hallo, topic staat er maar liefst al 3 dagen. Dit opzetten kost wel ff wat meer tijd en over tijd beschikken we niet bepaald in overvloed.

Ik had ook niet verwacht dat't er met een dag zou staan, 't was meer de discussie op gang houden wat mij betreft. Alle tijd die nodig is moet gewoon genomen worden.

Wat natuurlijk wel snel kan is de methode zoals die in de Cisco wish&buglist wordt gehanteerd, wellicht met authorisatie voor meer dan 1 persoon, dan is de info wel al beschikbaar en kunnen we die later overzetten naar de definitieve omgeving.

Dus gewoon een first post met de info en een thread eronder waarin toevoegingen/wijzigingen kunnen worden gepost? Was precies mijn idee :P. Een wiki is denk ik ideaal, is in eerste instantie een grotere investering om het op te zetten qua moeite, het voordeel is wel weer dat je het platform daarna ook gelijk kunt gebruiken voor allerlei andere gidsjes.

Wat ik op korte termijn kan voorstellen is een gebruikersgroep met editrechten op een FAQ forumdeel.

Dat kan natuurlijk ook, alleen ook dan is het handig per FAQ een thread te hebben in het gewone forumdeel waarin gewone gebruikers updates kunnen plaatsen.

Ed
16 juni 2009, 06:41
Ik had ook niet verwacht dat't er met een dag zou staan, 't was meer de discussie op gang houden wat mij betreft. Alle tijd die nodig is moet gewoon genomen worden.Precies... niets mis mee.