View Full Version : Storend en krakend geluid


Mark8
11 mei 2009, 21:45
Sinds kort ben ik in het bezit van de Samsung Dcb-H360R en ben erg tevreden over de beeldkwaliteit. Heb de receiver uiteraard aangesloten via Hdmi. Nu valt me alleen op dat bij sommige programma's op sommige kanalen het geluid stoort en kraakt. Heb al van alles geprobeed met instellingen maar kom er niet uit. Nu bijvoorbeeld ook weer met het programma Voetbal International is het weer zover.En op andere kanalen heb ik dat nu niet. Iemand misschien een idee wat dit is?

Decibert
11 mei 2009, 23:55
Dergelijke problemen liggen negen van de tien keer aan de gebruikte bekabeling. Loop het eerst eens allemaal na, zit alles goed aangesloten? En heb je oude kabeltjes, of goedkope kabeltjes met plastic aansluitingen, of nieuwe degelijke kabels (liefst met metalen aansluitingen)?
Vervolgens kun je vaststellen of het iets is met je kabeltjes door gewoon te testen. Hangt ervan af wat in jouw situatie het makkelijkst is: de decoder zo dicht mogelijk bij het aansluitpunt waar de COAX het huis binnenkomt proberen, andere kabeltjes proberen, eventueel kijken of je decoder bij de buren hetzelfde probleem geeft (of andersom uiteraard). Indien uit de test naar voren komt dat het inderdaad je kabels zijn, kun je het best kabels aanschaffen met het Kabel Keur-keurmerk.

Probleem is namelijk vaak dat, kortgezegd, slechtere kabeltjes niet goed afschermen. Dan gaan er andere signalen doorheen en als die zich op dezelfde frequentie bevinden als het signaal van de zender waar je naar kijkt, krijg je storing (bekend voorbeeld is Digitenne, de grootste oorzaak van interferentie).

Dit verhaal is echter meestal ook van toepassing op beeldstoringen, daar heb je helemaal geen last van? Wat dan ook de moeite loont, is even checken of er geen apparaten met sterke magnetische velden vlak naast de decoder staan.