View Full Version : wellicht vind ik hier de oplossing


rijkaart
30 april 2009, 13:32
Ik ben al maanden in de clinch met Ziggo. Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel op internet kan maar zodra ik met behulp van een router een tweede pc aan wil sluiten lukt dat niet. (sitecom dc202 welke door Ziggo geadviseerd wordt.)

Ik heb al van alles geprobeerd. Ik heb op het, zeer kundige forum, van tweakers.net naar oplossingen gevraagd maar ook daar gaf men de hoop op. En dat wil best wat zeggen zo is mijn ervaring. In de wijk hebben meer mensen dit probleem. Ik en nog twee personen zijn met 6 pc's en inmiddels 14 routers van verschillende merken en typen in de weer geweest maar zonder resultaat.

Reactie van ziggo... routertje, aan routertje uit, modempje aan modempje uit. Nee het ligt bij de routerfabrikant. Bij alle 14? Dan ligt het aan de pc. Aan alle 6?

Wat heb ik al gedaan. Alle kabels gecontroleerd. Alle mogelijk resets van moden pc en router. Alle firmware upgrades. Alle mogelijke combinaties van router/modem aan en uit. 3 a4tjes vol met aanwijzingen van sitecom doorlopen. Router geinstalleerd met en zonder wizard. Op aanraden van Ziggo zelf de router geinstalleerd met de instellingen van UPC. Mac adres gecloned etc etc etc.

De router kan ik wel in. De router ziet beide pc's echter niet het modem. Router functioneert elders in het dorp wel. Opmerkelijk (frustrerend genoeg eigenlijk) doet men daar een utp aan de ene kant erin, twee aan de andere kant en hij doet het meteen!:thankyou: Bij mij dus niet.:cry:

Inmiddels heb ik begrepen van de lokale pc leverancier dat dit een veel voorkomend probleem is. Wat werkt wel;

DHCP uitzetten en handmatig een ip toewijzen. Dat gaat goed totdat Ziggo het ip wijzigt. En dat komt dus wel voor.

Weet iemand hier een oplossing voor mij en mijn vrienden?

Decibert
30 april 2009, 13:37
Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel op internet kan maar zodra ik met behulp van een router een tweede pc aan wil sluiten lukt dat niet.

Ziggo levert tot aan de deur, daarbinnen ben je zelf verantwoordelijk. Als je gewoon wel verbinding hebt, is het toch iets in je installatie thuis. Ik ben geen router specialist (verder dan een beetje port forwarde kom ik niet), en waarom mijn huidige Fritz!box beter werkt dan mijn oude Linksys heb ik geen flauw benul van, maar wellicht dat anderen hier je verder kunnen helpen. Succes.

rijkaart
30 april 2009, 13:58
Ziggo levert tot aan de deur, daarbinnen ben je zelf verantwoordelijk. Als je gewoon wel verbinding hebt, is het toch iets in je installatie thuis. Ik ben geen router specialist (verder dan een beetje port forwarde kom ik niet), en waarom mijn huidige Fritz!box beter werkt dan mijn oude Linksys heb ik geen flauw benul van, maar wellicht dat anderen hier je verder kunnen helpen. Succes.

Ik ben dat met je eens maar volgens mij is de modem ook nog het pakkie aan van Ziggo, als die niet kan communiceren met mijn router is dat denk ik wel het probleem van ziggo. Zeker als Ziggo mij deze router heeft aangeraden.

Decibert
30 april 2009, 14:13
Tja er zijn verschillende mogelijkheden. Werkt er iets niet goed in je modem, is Ziggo wel verantwoordelijk. Zit't 'm in je instellingen, ben je wel zelf verantwoordelijk.
Als je router ergens anders wel functioneert (ook Ziggo-internet op dat adres?) zit daar't probleem in ieder geval niet in.

FRanatic
30 april 2009, 14:26
Mogelijk geeft de router ip adressen uit in dezelfde range als de dhcp server van je modem.

Indien je dit al hebt uitgesloten beschouw dit bericht dan als niet geschreven.

Je kunt in het modem (bereikbaar op http://192.168.100.1) inloggen met username: admin, wachtwoord: motorola.
Je kunt in de webbased utilility onder 'configuration' de dhcp server uitzetten.

Of je schakelt de dhcp server uit van je router.

EDIT: Ik ga er gemakshalve van uit dat je een motorola modem hebt.

Aion
30 april 2009, 14:52
Hoi Rijkaart,

Persoonlijk zou ik zeggen dump die sitecom (ben ik blij dat ik geen official ben XD)

Ik heb zelf een hele slechte ervaring met sitecom en ben er 100% niet van te spreken (linksys cisco daarintegen is wel leuk , netgear is ook nice :) )

Je geeft aan dat als je een router aansluit op je aansluiting de verbinding niet meer werkt.

wat gebeurt er precies (aangezien ik hier niet op t.net kan)?

zoiezo al om te controleren.

je hebt als klant 1 of 2 public ip's (2 als je in casema gebied woont)

Hangt ervanaf welk gebied je zit, maar je kan of laptop + normale computer even 1 voor 1 aansluiten. hierdoor zou de modem op allebei een ander IP moeten geven (en allebei zouden ze op internet kunnen als ze direct op modem staan).

Krijgen ze wel een IP en werkt het beiden idividueel, gooi je dan de router erop en hij werkt niet meer , dan ja zou ik zeggen het is weer shitcom.

geeft hij geen verbinding op de 2e computer die je aansluit (zonder het modem te rebooten) dan krijgt de computer dus geen 2e IP door voor bv een 2e eind user. Dit zou dan ook betekenen dat als jij een router +pc los erop koppelt , of de router of de PC het Ip adres zou krijgen (meeste gevallen je PC dus)

Controleer even of je Sitecom toevallig een Cloon MAC ID mogelijkheid heeft en zet dat dan even op het ID van je pc , kijk of het dan wel werkt.

groet.

rijkaart
30 april 2009, 20:26
DHCP uitzetten is geen optie. Immers als ziggo weer eens IP adressen verandert ben ik weer aan de beurt.

Wat er precies gebeurt is dat de router geen ip krijgt van de modem. De afzonderlijke pc's wel en vanaf de router gezine is er ook verbinding met de pc's. Aangezien de router op een andere lokatie in het dorp wel functioneert, met eenzelfde model modem, lijkt eea toch echt bij Ziggo te liggen. Na aansluiten bij mij krijgen beide pc's geen verbinding.

Clonen van mac heb ik al eens geprobeert en werkt niet. Shitcom...? Denk t niet, ik heb 5 modellen sitecom geprobeerd, geen oplossing, Tweex, Netgear, linksys.... geen oplossing. Eerlijk gezegd Sitecom of niet, als alle modellen het zelfde euvel hebben geloof ik al niet dat een ander merk het wel gaat doen.

Laten we heel eerlijk wezen, als 3 mensen, 3 adresssen, 6 pc's, 14 routers niet online kunnen komen? Hoe waarschijnlijk is het dan nog dat het NIET bij Ziggo ligt? Ter info; een van de 3 personen is zelf werkzaam als IT-er. Vanmiddag na het posten sprak ik op Koninginnedag iemand, ook werkzaam als systeembeheerder, En ik was nog geen twee zinnen onderweg en hij vulde mijn verhaal al in.

Resten eigenlijk 2 vragen; Heo waarschijnlijk is het dat er iets buiten Ziggo om fout is? en; Zou een nieuw modem een oplossing kunnen bieden?

om1
1 mei 2009, 10:36
Hmmm. Wat ik nu ga zeggen is pure speculatie, maar het zou kunnen dat er op je aansluiting een tweede DHCP server actief is. Van een andere klant, of een van Ziggo die er niet hoort te zijn.

Normaalgesproken zou Ziggo DHCP verkeer van niet-Ziggo DHCP servers moeten blokkeren zodat het nooit bij andere klanten komt, maar wellicht gaat dat hier niet goed ergens.

Maar wat ik al zei, dit is speculatie. Door een network sniffer op je aansluiting te zetten zou Ziggo dit verder moeten kunnen analyseren, maar dit vereist wel de nodige kennis van degene die dat doet. En de wil van Ziggo om hier echt aandacht aan te besteden...

FRanatic
1 mei 2009, 15:46
DHCP uitzetten is geen optie. Immers als ziggo weer eens IP adressen verandert ben ik weer aan de beurt.

...knip...


Ik bedoelde de dhcp server van je modem. Deze beheert de interne ip adressen, als je bijvoorbeeld een 'domme' switch gebruikt.
Als er 2 dhcp servers (modem en router) achter elkaar ip adressen uitdelen in dezelfde range kan dit conflicten opleveren. Het is het proberen waard.

Ik hoop dat ziggo je wil helpen met dit probleem. De lijn en het modem werken correct, zoals jij zelf hebt geconstateerd. Zodra er een router bij komt faalt de boel. En ziggo's verantwoordelijkheid houdt op bij het modem.

Mogelijk kun je eens een van de ziggo medewerkers op dit forum om hulp vragen. Zij kunnen misschien wel wat deuren openen.

Excalibur
1 mei 2009, 20:07
Als ik het goed begrijp functioneert de boel wel als je een van de pc's direct op het modem aansluit? Zo ja kan je het modem uitsluiten.

En als je de router ertussen zet, wat is precies de procedure die je volgt bij het aansluiten?

En ik neem aan dat je de firmware van de router al geupdate hebt naar de meest recente versie?

rijkaart
8 mei 2009, 15:26
ik heb alles al op tig verschillende manieren aangesloten eindconclusie blijft; pc's zien de router, router ziet de pc's. Modem ziet de router, router zegt geen ip te krijgen van modem.

Router aangesloten op andere lokatie... in een keer doen zonder verdere installatie/firmware etc etc.

Ik denk dat mijn modem gewoon weigert een ip te geven aan een router en wellicht dat zelfs de DNS dienst weigert omdat mijn buurman precies hetzelfde heeft.

redfoxert
8 mei 2009, 16:11
Clone het mac adres van een van de pc's die werken eens in de router (vrijwel alle routers ondersteunen dit, ik vermoed de Sitecom dus ook). Jij zegt dat je modem geen ip wilt geven aan je router, dan lijkt me dit een goeie kans van slagen.

Heb je ook je pcs geprobeert op die andere lokatie waar het wel werkt? Dus het hele zaakje inclusief pcs en router naar die andere lokatie verhuizen.

Waar het ook nog aan kan liggen is de NETBIOS naam van je router/pcs. Wellicht dat daar conflicterende dingen in zitten? Je wilt niet dezelfde namen gebruiken, ongeacht aan welke kant van het netwerk ze zitten.


Zomaar een paar dingen die bij mij in mn gedachten schieten als ik je verhalen zo lees.

meesdroo
8 mei 2009, 16:42
Twee opmerkingen.

1. Geef eens precies aan welk MAC-adres, IP-adres en IP-mask aan het modem, de WAN poort van de router, de LAN poort van de router, en de PC's worden/zijn gegeven wanneer je communicatie faalt. Kijk ook welke Gateway (IP-adres), welke DHCP-server (IP-adres) en welke DNS-server (IP-adres) je router en je PC daarbij verwachten!

2. Het Surfboard modem bridged (= geeft zijn van de ziggo DHCP server verkregen IP adres door) of zou moeten bridgen naar het erachter gelegen apparaat (= PC of router; dat zou niet uit moeten maken).
De PC gaat goed; de router niet. Verschillen tussen PC router kunnen zijn:

2.1. De PC is erg DHCP gevoelig (d.w.z. controleert zijn IP vaak en vraagt bij twijfel snel om een nieuw IP adres). Sommige routers zijn uitgesproken DHCP lui. Gaat je router het b.v. ook na een uur, of voor mijn part een hele nacht niet doen?

2.2. De PC gebruikt IP adressen direct.De router 'vertaalt' (=NAT) pakketten die het van ziggo krijgt op je via DHCP verkregen IP adres naar locale IP adressen. Voorwaarden voor die lokale adressen zijn:

2.2.1. Zij mogen niet op internet voorkomen. Om daar zeker van te zijn moeten zij in de blokken 10.0.0.0/8 (Class A), 172.16.0.0/12 (Class B) of 192.168.0.0/16 (Class C) zitten.

2.2.2. Ziggo gebruikt voor een aantal netwerk functies binnen haar domain Class A pakketten (die komen daardoor dus aan de 'verkeerde' WAN-kant van het modem voor). Vergeet die dus liever voor je thuis-netwerk, dat kan apparaten in de war maken.

2.2.3. Ziggo gebruikt voor het Surfboardmodem 192.168.100.1 (een Class C adres). Maak daar dus nooit gebruik van in je thuis-netwerk en maak voor alle zekerheid liever geen gebruik van het hele 192.168.100.0/24 blok.

2.2.4. Voor een zekere test krijg je dan de volgende instellingen:

2.2.4.1. Surfboard modem standaard instellingen (reset desnoods met de paperclip methode, al kost dat de nodige tijd), DHCP aan.

2.2.4.2. Router WAN automatisch verkregen IP adres (geeft ook Ziggo router en Ziggo DNS-server adressen door); Dus WAN DHCP aan. LET OP! eventuele MAC-adres kopiën van PC's terugzetten naar de default MAC voor deze router (anders krijg je problemen met MAC's die in het netwerk twee keer voorkomen).

2.2.4.3. Router LAN instellen op Class B dus b.v. IP = 172.16.0.1 netmask = 255.255.255.0. LET OP! een netmask = 255.255.255.255 kent alleen zichzelf en kan dus geen PC's bedienen. Sommige routers willen hier ook een default-gateway adres hebben; vul daar voorlopig 0.0.0.0 in. DHCP (DHCP <server>, wanneer je zeker weet dat er niet nog iemand anders zoals een NAS staat te DHCP-en) voor de PC's inschakelen (b.v. van 172.16.0.100-172.16.0.199). Let er in ieder geval op dat de door DHCP uitgegeven adressen binnen het LAN blok vallen!

2.2.4.4. PC's IP laten geven via DHCP of fixed instellen in b.v. de range 172.16.0.2-172.16.0.99. LET OP! Bij fixed instellingen moet ook het Gateway adres (in dit geval 172.16.0.1) en minstens één DNS adres (in dit geval 172.16.0.1 of, wanneer deze router dat niet support het externe IP-adres van een (Ziggo) DNS-server. LET nog eens OP! Het is mogelijk om je PC via DHCP zijn IP-adres te laten krijgen, maar toch fixed Gateway en/of DNS adressen in te vullen. Zorg er vooral voor dat dit niet het geval is, of dat ze dan in ieder geval goed ingesteld staan (zie boven).

2.3. Sommige routers hebben een ingebouwde firewall; zorg in ieder geval tijdens het testen voor dat die uitstaat.

Als dat klaar is hoor ik je graag weer!

Mees de Roo

rijkaart
8 mei 2009, 17:01
Das een puist info. Ik ga een poging wagen. Echter, eerlijk gezegd is het natuurlijk absurd dat ik dit soort fratsen uit moet halen. Ik ben geen pc expert namelijk. Voor een gewone cunsument (ik wellicht een heel klein pietsie erboven) is dit niet te doen.

Hier een link naar het topic in tweakers met wat ik al uitgehaald heb.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1344539

tcbakker
11 mei 2009, 16:27
Jou modem is een bridge, dit betekent dus dat alles wat binnenkomt op het modem direct wordt doorgestuurd dus zo ook het IP-adress die je krijgt van ziggo. Je zit in oud casema gebied zie ik en als ik het goed heb krijg je daar 2 publieke IP adressen. Wat je nu moet doen is het volgende:

modem >>> router >>> PC 1 , PC 2

Zet wel eerst het modem uit voordat je er aan begint en reset hem desnoods even want anders heeft jou modem nog een MAC adres in zn tabel staan waar een IP adres aangekoppeld is (de pc die je aangesloten had). zodra de mac-table leeg is kun je je router aansluiten en krijgt die ook een publiek IP adress.

Als dit allemaal niet helpt blijft jou lease waarschijnlijk beperkt tot de pc en blijft die op de 1 of andere manier hangen waardoor je geen IP adres meer kan krijgen, alleen dan je pc.

meesdroo
11 mei 2009, 23:50
De zojuist voorgestelde schakeling waarbij twee externe adressen worden doorgegeven aan twee verschillende PC's zou alleen mogelijk zijn wanneer ook de router in staat zou zijn tot bridging en dat nog wel voor twee poorten tegelijk. Je zult mij niet horen zeggen dat zoiets niet bestaat, maar bij een particulier .......
Overigens zijn er ook (veel meer) routers aan wie meer dan één extern ip-adres toegewezen kan worden (en die op dat ip-nummer hun routing tabellen kunnen aansturen). Zelfs die zal je niet snel bij een particulier aantreffen. Bovendien blijft het ook achter die routers nog steeds een lokaal (NAT) netwerk. Tenzij je in het bezit bent van een heel ip-blok, maar als particulier.......

Mijn advies blijft nog steeds het netwerk op te zetten adhv. de eerder geschetste opzet. Dat heeft het grote voordeel dat, in geval het geheel niet of slechts gedeeltelijk blijkt te functioneren, per interface makkelijk zichtbaar wordt wat er is gebeurd versus wat had moeten gebeuren.

Ik wacht met spanning op het volgende rapport,

Mees de Roo

tcbakker
12 mei 2009, 09:37
goed, ter verduidelijking van mesdroo heb ik een tekeningetje gemaakt hoe ik mijn netwerk opgezet heb.

http://img17.imageshack.us/img17/2152/networko.jpg
zoals je ziet heb ik een switch achter de bridge (motorola) gezet en daar achter mn server en de router om te natten.

CeeS
12 mei 2009, 12:13
zoals je ziet heb ik een switch achter de bridge (motorola) gezet en daar achter mn server en de router om te natten.
Dat werkt op dit moment bij jou nog omdat Casema 2 ip-adressen kan uitdelen. Bij de rest van Ziggo is dat maar 1 IP-adres, dus je hebt grote kans dat dit in de toekomst niet meer werkt. Je server zul je dan dus ook achter je router moeten zetten en dus geen switch na de modem gebruiken.

meesdroo
12 mei 2009, 14:47
Zeer bedankt voor het mooie plaatje, dat alles in 1x goed duidelijk en overzichtelijk maakt.:thumb up: Met een switch ertussen werkt het inderdaad ook; die optie had ik nagelaten te vermelden, omdat ik uit je eerste bericht een heel andere configuratie afleidde.
Deze schakeling is binnen het voormalige Casema domein bovendien betaalbaar en uitvoerbaar voor particulieren, al wijst CeeS er terecht op dat dit (ook door het nijpende tekort aan ipv4-adressen en het uitblijven van ipv6-implementatie) helaas wel eens van heel korte duur zou kunnen zijn.

Misschien moet ik, mede in het licht van dit plaatje, mijn voorkeur voor adressen in het 172.16.0.0/12 (Class B) blok even toelichten. Het is absoluut namelijk níet zo dat die technisch gezien beter zijn dan adressen uit het 192.168.0.0/16 (Class C) blok.
Maar het is wel zo, dat veel apparaten aan een network vaak voor-ingesteld zijn/worden op Class C adressen (zie b.v. het modem en de door ziggo meegeleverde routers). Dan is het daardoor eenvoudig mogelijk dat sommige apparaten in het blok 192.168.0.0/24 anderen weer in de blokken 192.168.1.0/24 of 192.168.100.0/24 terecht komen; ook een aantal PC-programma's maakt zich trouwens aan dergelijke voor-instellingen schuldig.

Bovenstaande is nauwelijks een bezwaar wanneer je ter plaatse aanwezig bent om een network op te zetten of een network-probleem uit te zoeken, maar via een forum of nog erger via de telefoon wordt dat een heel ander verhaal.

Dwing ik nu echter het netwerk naar class B, dan springen alle Class C adressen er meteen uit als niet/gedeeltelijk/verkeerd/vergeten geconfigureerde network-apparatuur/programmatuur (dat geldt zelfs in sterkere mate bij het nalopen van logfiles, tenzij je daar de moeite neemt allerlei filters te installeren). Mijn voorkeur voor class B is dus vrijwel uitsluitend diagnosties en niet technisch.

Mees de Roo

rijkaart
13 mei 2009, 15:35
Ziggo heeft inmiddels toegegeven dat er een probleem is. Dus er is meer aan de hand. Men onderzoekt dit...

Daarnaast heeft mijn buurman de router vervangen door een switch en dat lijkt nu al 3 dagen goed te gaan. Kan dit kloppen of is dit van korte duur?

CeeS
13 mei 2009, 16:16
Ziggo heeft inmiddels toegegeven dat er een probleem is. Dus er is meer aan de hand. Men onderzoekt dit...

Daarnaast heeft mijn buurman de router vervangen door een switch en dat lijkt nu al 3 dagen goed te gaan. Kan dit kloppen of is dit van korte duur?

Bij Casema kun je (nog) 2 computers aansluiten op je modem. Zonder router gaat dat dus wel, maar je hebt dan geen firewall-functie van de router meer. Of je in de toekomst nog steeds 2 ip-adressen blijft krijgen weet ik niet, dus de kans dat het ineens niet meer werkt is aanwezig.

rijkaart
13 mei 2009, 19:56
Bij Casema kun je (nog) 2 computers aansluiten op je modem. Zonder router gaat dat dus wel, maar je hebt dan geen firewall-functie van de router meer. Of je in de toekomst nog steeds 2 ip-adressen blijft krijgen weet ik niet, dus de kans dat het ineens niet meer werkt is aanwezig.


Dan heb ik op beide pc's nog een firewall.

Wellicht een heel idiote vraag; Als ik nou met een splittertje van meneer Sweex a 11 euro klaar ben... Waarom wordt ik dan doodgegooid met die routers van 80 tot 150 euro? En waarom komt Ziggo zelf hier niet mee?

Ed
13 mei 2009, 20:08
Wellicht een heel idiote vraag; Als ik nou met een splittertje van meneer Sweex a 11 euro klaar ben... Waarom wordt ik dan doodgegooid met die routers van 80 tot 150 euro? En waarom komt Ziggo zelf hier niet mee?Hmja Sweex, je mag het proberen, zolang het werkt ;)

En los daarvan, die routers werken gewoon... alleen bij jou is weer een hele vreemde situatie. Dus totdat die situatie opgelost is, zou ik even helemaal niets doen. En routers heb je ook al voor €50 euro, goede routers dan (Linksys, Netgear), niet die prut van Sweex en zo. Maar goed, dat is een andere discussie.

CeeS
13 mei 2009, 22:01
Dan heb ik op beide pc's nog een firewall.

Wellicht een heel idiote vraag; Als ik nou met een splittertje van meneer Sweex a 11 euro klaar ben... Waarom wordt ik dan doodgegooid met die routers van 80 tot 150 euro? En waarom komt Ziggo zelf hier niet mee?

Omdat Ziggo maar 1 IP-adres uitdeelt. Dus zodra je meer dan 1 pc aansluit heb je een router nodig. Casema deelde van oudsher 2 ip-adressen uit waardoor je daar zonder router 2 computers kon aansluiten, maar dit werd volgens mij ook niet gesupport. Ik vermoed dat als alle systemen gelijk getrokken zijn bij Ziggo je straks bij Casema ook nog maar 1 ip-adres hebt.

rijkaart
13 mei 2009, 22:35
Omdat Ziggo maar 1 IP-adres uitdeelt. Dus zodra je meer dan 1 pc aansluit heb je een router nodig. Casema deelde van oudsher 2 ip-adressen uit waardoor je daar zonder router 2 computers kon aansluiten, maar dit werd volgens mij ook niet gesupport. Ik vermoed dat als alle systemen gelijk getrokken zijn bij Ziggo je straks bij Casema ook nog maar 1 ip-adres hebt.

Ik woon in t casema gebied. Maar es contact opnemen met ziggo of t binnenkort staat te gebeuren dat ze over gaan naar 1 ip.

Overigens blijft het angstvallig stil bij Ziggo momenteel.

Mijn opstelling is overigens; Ziggo aansluiting voor tv/internet>>> Modem Motorola>>> Router Sitecom (bedraad) >>> pc1 en pc 2.

Dat is hoe het in heel t dorp werkt.... in de vorm plug and play. Hier alleen even niet. Elders hoeft men geeneens een installatie door te voeren. Geoown inpluggen en klaar. Ik ben een jaloers mensch...

Doe ik; Ziggo aansluiting voor tv/internet>>> Modem Motorola>>> pc1 Werkt alles direct.

CeeS
14 mei 2009, 13:32
Mijn opstelling is overigens; Ziggo aansluiting voor tv/internet>>> Modem Motorola>>> Router Sitecom (bedraad) >>> pc1 en pc 2.

Dat is hoe het in heel t dorp werkt.... in de vorm plug and play. Hier alleen even niet. Elders hoeft men geeneens een installatie door te voeren. Geoown inpluggen en klaar. Ik ben een jaloers mensch...

Doe ik; Ziggo aansluiting voor tv/internet>>> Modem Motorola>>> pc1 Werkt alles direct.

Dat moet ook gewoon werken. Het zou kunnen dat de firmware in je router geupgrade moet worden bijvoorbeeld. Maar je modem kan het niet zijn, want anders zou je PC ook niet werken. En de modems delen de ip-adressen niet uit, dat doet de dhcp server die ook het ip-adres aan je computer uitdeelt.

Ik weet niet of je dat al gedaan hebt:
maak het mac-adres van je router eens gelijk aan dat van één van je computers. Vaak zit er een mac-clone mogelijkheid in de setup van het modem.
Daarna:

modem en router en pc's uitzetten
modem aanzetten en wachten tot hij helemaal is opgestart
router aanzetten en wachten tot hij helemaal is opgestart
pc opstarten en wachten tot hij is opgestart
Wat krijg je daarna voor ip-adres in pc en router ?

rijkaart
14 mei 2009, 15:59
Ik ga bovenstaande (nog maar eens) proberen.

Mac adres clonen heb ik al gedaan. Werkt niet.
Frimware upgraden heb ik al gedaan. Werkt niet. Zou ook niet nodig moeten zijn aangezein deze router twee straten verderop gewoon werkt. Zonder installatie, zonder firmware.
Alle combo's van aan uitzetten en opstarten gedaan, zonder resulttaat.
Maar ik ga t nogmaals doen.

Ziggo had ik gebeld over de status van hun onderzoek. Men kon t niet vinden! Niet de oorzaak, nee gewoon de gehele melding. Men wist niet waar ik t over had. Ref.nr opgegeven... niks. Moest ik maar een contactformulier invullen. Dat gedaan en alles eronder geplakt uit eerdere communicatie.

Vandaag antwoord; "we kunnen onder dat ref.nr. geen informatie vinden. " niks meer niks minder. Hij was dus te lam om de hele melding te lezen en deed t af met 1 zinnetje. Kennelijk is het onderzoek wat men zou doen... ook verdwenen. Ergens sta ik er geeneens meer van te kijken.

Dus maar even een klacht gestuurd.

Samen met jullie ben ik nog bezig naar een oplossing te zoeken. Dat werk ik natuurlijk eerst uit maar ik heb alvast een voorschot genomen en ze een officiele ingebreke stelling aangezegd en een jurist in de arm genomen.

meesdroo
14 mei 2009, 17:02
Je bent volgens mij het stadium van "iets proberen" al lang gepasseerd; ook bij de helpdesk zou dat al lang een escalatie-procedure hebben moeten starten.

Dit betekent nu, dat alleen een strikt systematische aanpak, waarbij elke volgende stap een beredeneerd gevolg is van alle voorgaande, je nog iets kan bieden. Dat houdt ook in dat vorige stappen, die niet leken te helpen, weer ongedaan gemaakt moeten worden alvorens iets nieuws geprobeerd wordt (anders krijg je de wet van behoud van ellende). Wanneer je moeite hebt om je die veranderingen te herinneren, kan je modem en router eventueel ook terugzetten op fabrieks-specificaties.

Als eerste moet daarom de uitgangs-situatie volledig en éénduidig vastgelegd worden.
Dat wil zeggen dat je je netwerk aansluit zoals het zou moeten werken. Alle bijzondere acties en instellingen die je eerder hebt geprobeerd laat je achterwege of bouw je terug. Alleen de updates van de firmware kan je laten zitten.

Wanneer je alles hebt bekabeld/aangesloten zoals dat moet doe je het volgende:

1. Je zet de router aan en wacht tot die tot rust komt.
2. Je zet het modem aan en wacht tot dat tot rust komt.
3. Je zet alle PC's (2?) aan, logt aan en ... je raadt het al.

Wacht nu rustig minstens een uur.
Geef daarna op dit forum eens precies aan welk MAC-adres(sen?), IP-adres(sen?) en IP-mask aan het modem, de WAN poort van de router, de LAN poort van de router, en de PC's worden/zijn gegeven wanneer je communicatie faalt. Kijk ook welke Gateway (IP-adres), welke DHCP-server (IP-adres) en vooral ook welke DNS-server (IP-adres(sen?)) je router en je PC's daarbij verwachten/gekregen hebben!

Bovendien zou ik van enige applicaties (b.v. een browser, een mailprogramma en een newsprogramma) de letterlijke foutmelding/nummer willen weten.

Ik waarschuw je alvast; wanneer we straks (andere) instellingen gaan uitproberen, dan wil ik al die gegevens na elk probeersel opnieuw weten; zonder die documentatie is een beredeneerde aanpak namelijk vruchteloos.

Ik weet dat dat veel en vervelend werk is; geloof me, wanneer ik wat dichterbij zat kwam ik even bij je langs om het zelf te doen!

Mees de Roo

rijkaart
14 mei 2009, 21:06
Ik ben wel benieuwd wat de escalatie procedure inhoud?
De bovenstaande wijze van aanluiten uitgevoerd en toen had ik verbinding! Op 2 pc's! Voor 2 minuten. Dus de procedure verder doorgelopen.

De opstelling is als volgt;
Wandaansluiting Ziggo>Modem>Router> PC Frank en PC Marjan

Gegevens PC Frank;
Foutmelding; Er is een probleem gevonden dat niet kan worden opgelost.
Netwerkverbinding;
Fysiek adres; 00 22 15 A3 46 23
DHCP INgeschakeld
IPv4; 192.168.0.2
subnet; 255.255.255.0
Ipv4 Gateway; 192.168.0.1
DHCP server; 192.168.0.1
DNS server; 192.168.0.1
 
Gegevens pc Marjan;
Foutmelding; Neem contact op met de internetprovider.
Adrestype; Door DHCP toegekend
IPv4; 192.168.0.3
Subnet; 255.255.255.0
gateway; 192.168.0.1
DHCP server; 192.168.0.1
Dns Server; 192.168.0.1

Dan wat er in de router is te zien.

Na opstarten gaf de router middels de lampjes aan beide pc's te zien en ook verbinding te hebben met het modem.

Dan in het router menu;
IP adres; 192.168.0.1
Subnet; 255.255.255.0
Connected clients; 2
DHCP; enabled
firewall; disable
Lan MAC adres; 00 0c f6 4c ff 26
Wan Mac adres; 00 0c f6 ff 27

Clients;

Pc Marjan
ip 192.168.0.3
Mac 00 16 36 18 39 3d

Pc Frank
ip 192.168.0.2
Mac 00 22 15 a3 46 23

CeeS
14 mei 2009, 21:09
En wat voor WAN ip-adres laat je router zien ?
Er moet ergens een status pagina van je WAN poort zijn waar diverse gegevens staan.

DMKcas
14 mei 2009, 21:11
het klonen van het mac-adres in je router moet wel bedraad gebeuren , en dus niet draadloos .. is mijn ervaring iig bedraad lukte het en draadloos niet !

rijkaart
14 mei 2009, 21:44
Ter info,

Mijn router heeft geen wireless functie. Het is een Sitecom dc202. Deze wordt aanbevolen door....Ziggo.

En wat voor WAN ip-adres laat je router zien ?
Er moet ergens een status pagina van je WAN poort zijn waar diverse gegevens staan.


View the current internet connection status and related information
Internet Status :DISCONNECT
WAN IP :0.0.0.0
Subnet Mask :0.0.0.0
Gateway :0.0.0.0
Wan Mac Address :00-0C-F6-4C-FF-27
DNS :0.0.0.0
Secundary DNS :0.0.0.0
Connection Type; Dynamic IP

meesdroo
14 mei 2009, 22:00
Deze router Sitecom DC-202 heeft geen draadloze mogelijkheden.

Maar ik ben inderdaad heel benieuwd naar de WAN gegevens. Volgens de manual kom je allereerst op de "system status" pagina, en heb jij je gegevens uit de "system" tab zojuist hier weergegeven. De volgende tab heet "connection" en daar vind je internet status, WAN IP, subnet mask, gateway, WAN MAC adres, DNS1 IP, DNS2 IP en connection type. Die willen we heel graag weten!

Op deze pagina zie je ook 2 knoppen; connect en disconnect.
Zou je, wanneer je de situatie zoals je die aantrof hebt overgeschreven of ge copied, eens wat willen experimenteren door een paar keer achter elkaar een disconnect (even wachten tot de status dat ook zegt) gevolgd door een connect (weer rustig wachten tot de status meeloopt) te doen; Ik wil heel graag weten of dat (na elke connect) verandering brengt in de eerder overgeschreven waarden, en hoe lang zo'n eventuele connect blijft bestaan.

Mees de Roo

meesdroo
14 mei 2009, 22:03
Oeps ik was net te laat zie ik:censored:.
Experimenteer dus verder met connect-disconnect

Mees de Roo

rijkaart
14 mei 2009, 22:18
Ik neem aan dat je alleen wil weten of er in dat WAN tebelletje iets verandert;

Ik heb geen connect of disconnect. Wel release en renew.
Begonnen met renew. Een keer of tien en geen resultaat. Dan release idem, toen weer renew. Idem
Tabel blijft zoals hierboven.

CeeS
14 mei 2009, 22:25
Weet je zeker dat je een netwerk-kabel op de juiste plaats heb aangesloten, dus van de WAN poort van de router naar de netwerk poort van het modem ? Het lijkt wel of je router de modem niet ziet omdat er ook een disconnected melding staat in je router.
Zitten er lampjes bij de WAN poort van het modem en zo ja gaan die aan als je de netwerk stekker er in doet ? Ook op het Motorola modem zit aan de voorkant een lampje (led eigenlijk) waar 'link' bij staat. Brand dat als je de netwerk stekker tussen modem en router erin hebt (oranje zou het moeten zijn en knipperen bij netwerk activiteit)

meesdroo
14 mei 2009, 22:27
Je kunt inderdaad steeds in ditzelfde scherm blijven; je LAN gedeelte is standaard en probleemloos zo te zien. Wanneer de status nu Disconnect zegt, dan druk je 1x op renew. Ik denk niet dat het scherm zichzelf automatisch ververst, dus zou ik de gagina na die renew gedurende een minuut een flink aantal malen zelf verversen (= opnieuw oproepen). Daarbij goed opletten of alles echt steeds 0.0.0.0 blijft.
Je meldde dat je even verbinding had. Betekende dat je vanaf 1 of 2 PC's even echt internet-pagina's kon oproepen; weet je zeker dat die niet uit cache konden komen? Waren er ook andere (bij)verschijnselen/meldingen?

Mees de Roo

rijkaart
14 mei 2009, 22:43
Ik had op 2 pc's verbinding. Om hetgeen jij schetst te ondervangen heb ik via google video twee filmpjes van nick en simon aangezet... die deden het.

Aangezien ik normaal metallica aan heb staan weet ik vrij zeker dat die niet in het cache zaten:wink:

Morgen ga ik nog even een keer of wat verversen. Maar ik had het idee dat de pagina dat zelf al deed omdat ik onderin de browser een balkje razensnel voorbij zag flitsen. Maar goed. Zekerheid voor alles.

CeeS
14 mei 2009, 22:47
Ik had op 2 pc's verbinding. Om hetgeen jij schetst te ondervangen heb ik via google video twee filmpjes van nick en simon aangezet... die deden het.

Aangezien ik normaal metallica aan heb staan weet ik vrij zeker dat die niet in het cache zaten:wink:

Morgen ga ik nog even een keer of wat verversen. Maar ik had het idee dat de pagina dat zelf al deed omdat ik onderin de browser een balkje razensnel voorbij zag flitsen. Maar goed. Zekerheid voor alles.

Je reset toch wel je modem nadat je de router aangesloten hebt ipv je computer ?? En had je mijn vraag nog gezien over de kabel tussen modem en router en de ledjes en zo ?

meesdroo
14 mei 2009, 22:55
Ik vraag dit uitproberen om de volgende redenen:
Het is duidelijk dat er iets mis gaat met de DHCP. Dat kunnen problemen zijn met het verkrijgen daarvan (in welk geval je eigenlijk nooit een verbinding zou verwachten), of met het vasthouden ervan (in welk geval je steeds een korte, wegvallende verbinding zou verwachten. Jij meldt nu iets anders, nl een goede verbinding, die echter kort en eenmalige is. Voordat we verder kunnen moeten we daar heel erg zeker van zijn; dwz. we moeten zeker weten dat het niet mogelijk is die verbinding na de eerste verbreking weer tot stand te brengen en dat gedrag moet elke keer hetzelfde zijn.
Klopt het dat je met (een) andere router(s) hetzelfde probleem hebt, en zo ja, met welke? Welke andere modem's heb je geprobeerd of is daar te moeilijk aan te komen?

Mees de Roo

CeeS
14 mei 2009, 23:02
Hmm, ik begreep juist dat hij met die 2 pc's juist alleen verbinding had zonder de router ertussen, en dat zijn router wel werkt als hij hem bij andere mensen aansluit. En dat hij nu dit bevestigde, op de 2 pc's heeft hij dus de filmpjes gezien.

Dan blijft naar mijn mening alleen het kabeltje tussen de router en de modem over als dat niet bij de andere mensen getest is.

Wat ook kan is dat hij zijn modem niet reset nadat hij een ander apparaat heeft aangesloten. Met de 2 ip's die je bij Casema kunt krijgen kun je dan precies de 2 pc's een keer aansluiten, maar de router slikt hij dan niet meer, tot je de modem reset.

meesdroo
14 mei 2009, 23:19
Dat toont goed aan hoe moeilijk hulp op afstand is. Ik heb een aantal jaren leiding gegeven aan een groep die dat voor main-frame computers moest doen, en geloof me, je blijft jezelf tegenkomen.
rijkaart zegt letterlijk:
"De bovenstaande wijze van aanluiten uitgevoerd en toen had ik verbinding! Op 2 pc's! Voor 2 minuten."
Vandaar mijn conclusies.
Dat maakt aansluiting van het modem op een LAN-poort onwaarschijnlijk. De adressen uit het blok 192.168.0.0/24 kunnen nauwelijks naar internet, en als dat op de een of andere rare manier nog wel zou lukken, gaat in ieder geval de DNS volkomen fout (die heeft de router namelijk als enige mogelijke bron en die kan niet antwoorden vanaf 0.0.0.0).

Mees de Roo

rijkaart
14 mei 2009, 23:19
Hmm, ik begreep juist dat hij met die 2 pc's juist alleen verbinding had zonder de router ertussen, en dat zijn router wel werkt als hij hem bij andere mensen aansluit. En dat hij nu dit bevestigde, op de 2 pc's heeft hij dus de filmpjes gezien.

Dan blijft naar mijn mening alleen het kabeltje tussen de router en de modem over als dat niet bij de andere mensen getest is.

Wat ook kan is dat hij zijn modem niet reset nadat hij een ander apparaat heeft aangesloten. Met de 2 ip's die je bij Casema kunt krijgen kun je dan precies de 2 pc's een keer aansluiten, maar de router slikt hij dan niet meer, tot je de modem reset.

Kabeltje werkt iig wel. Dat heb ik al getest.

Dus concreet zeg jij. Modem van de stroom af Router resetten en van de stroom af. Uur wachten. Pc's uit. Router aan. Wachten, modem aan(die is hierdoor gereset), wachten en dan pc's aan.

Dat deed ik dus net en toen had ik even verbinding en toen niet meer.

Lampjes branden allemaal. Ook de link lampjes. Verder brand op de router het lampje van WAN zodra ik het moden aanzet. Daarnaast weet ik dat Ziggo kan zien dat ik een router heb en zelfs het merk konden ze zien en de status. Dus het modem ziet de router wel.

CeeS
14 mei 2009, 23:25
Kabeltje werkt iig wel. Dat heb ik al getest.

Dus concreet zeg jij. Modem van de stroom af Router resetten en van de stroom af. Uur wachten. Pc's uit. Router aan. Wachten, modem aan, wachten en dan pc's aan.

Dat deed ik dus net en toen had ik even verbinding en toen niet meer.
Een uur wachten is niet nodig hoor, maar steeds als je een ander apparaat aansluit op je modem moet je het modem even uit en weer aanzetten zodat de MAC-tabel in de modem leeg gemaakt wordt.

rijkaart
14 mei 2009, 23:30
Ik heb reeds geantwoord Cees, had m nog effe nabewerkt..

Aangaande de routers. Ik heb 5 modellen van sitecom geprobeerd en een sweex en een netgear. Mijn buurman 3 sweex 3 netgear en een sitecom.

Alles bedraad en wireless. Alles tussen 5 tientjes en 180 euro. Zonder succes.

meesdroo
14 mei 2009, 23:54
Heb je ook een ander modem kunnen proberen?

Het lijkt (wat jijzelf van het begin af aan al vermoedde) steeds meer een DHCP probleem (dat zou het correct functioneren met fixed extern IP-adres ook goed verklaren).

Wanneer dit mijn netwerk was, of wanneer je in de buurt woonde zou if nu in het traject Modem>>>router een hub of y-kabel opnemen, en met een extra PC en b.v. wireshark een trace uitvoeren op de pakketten die modem en router uitwisselen bij zo'n DHCP poging (sniffen). Dat zou uitsluitsel moeten geven over het feit of de ellende van je modem, of de dichtstbijzijnde Ziggo gateway, of van de dienstdoende Ziggo DHCP server (vermoedelijk iets uit het 10.0.0.0/8 blok) komt.

Kan je dit zelf doen, of heb je iemand in de buurt waaraan je dat kunt vragen? De wireshark file met paketten kan je zonodig aan me toesturen voor analyse.

Mees de Roo

meesdroo
15 mei 2009, 00:00
Even een hele rare vraag rijkaart. Je woont toch niet toevallig vlak in de buurt van door de PTT of aanverwante clubs geplaatste antennes voor mobiele telefonie, digitenne of soortgelijke ethervervuiling?

Mees de Roo

rijkaart
15 mei 2009, 14:53
Hemelsbreed 400 meter van de dichtsbijzijnde mast bij mijn weten.

Dat gebeuren met wireshark, kan je dat ook zo doen;

wandaansluiting>modem> pc met wireshark> router> Pc.

Immers ook met een pc aan het eind kom ik er ook niet op. Daarnaast gaat het alleen om het opvangen van signalenen tussen modem en router. Of zie ik dat verkeerd?

meesdroo
15 mei 2009, 15:19
400 meter zou voldoende afstand moeten zijn om uit de problemen te blijven, tenzij die mast op zodanige hoogte geplaatst is dat jij op ongeveer dezelfde hoogte woont. In dat geval zou je de kabel tussen modem en router eens in zilverpapier (keukenrol) kunnen wikkelen, anders heeft dat geen enkele zin.

Nee, de door jou voorgestelde meetmethode werkt niet. De PC die snifft moet ahw "niet bestaan" voor het netwerk (anders kan je niet zien wat er gebeurt o.a. omdat die PC een IP adres van het modem krijgt en de router niet).
Dat kan alleen met een hub of y-kabel tussen modem en router. Zelfs met een hub zou je eigenlijk een "aangepaste" kabel moeten gebruiken, die alleen ontvangt (eventuele lookup via 2e interface op een ander netwerk; anders geen lookup). Wanneer je de sniffende PC een fixed IP-adres uit het blok 10.0.0.0/8 geeft, promiscuous mode voor de sniffende netwerkkaart gebruikt, en geen gateway en DNS server adres meegeeft, lukt het ook wel.
Het probleem zit hem in y-kabel of hub, die worden (bijna?) niet meer gemaakt, en de switches die geforceerd kunnen "hubben" zijn duur.

Is je buurman de enige die dit verschijnsel ook heeft of zijn er nog meer mensen? Wanneer jullie tweeën de enige zijn, moet je de modems eens wisselen.

Mees de Roo

rijkaart
15 mei 2009, 17:02
Nee er zijn nog meer mensen in de wijk. Echter die zijn mij niet bekend. Ik heb dat van de lokale pc leverancier/monteur. Dus het is niet een op zichzelfstaand probleem.

Daarom neem ik ook alvast een voorschot door Ziggo de schuld te geven.:wink:

meesdroo
15 mei 2009, 17:38
Het is jammer dat je van die meerdere problemen geen betere bevestiging kunt verkrijgen dan een mogelijk niet geheel objectieve monteur. Toch lijkt me de situatie, zeker wanneer het je niet lukt zelf te sniffen, voldoende richting Ziggo (DHCP-server) te wijzen, om erop te kunnen staan dat er een ziggo-monteur langskomt. Die zou zelf in staat moeten kunnen zijn om dat sniffen uit te voeren, en indien niet, dan hebben ze je de verkeerde gestuurd!

Probeer je nog wel even een paar keer om de verbinding tot stand te brengen. Dit liefst ook met een koude start (die één keer gewerkt heeft), waarna je zo vlug mogelijk gaat kijken wat je als WAN IP,mask,gateway,DNS1,DNS2 e.d. krijgt (voordat alles weer op 0 staat).
Verder natuurlijk via "renew" en dan vlug pagina verversen om te zien of de nullen echt steeds blijven.

Mees de Roo

rijkaart
16 mei 2009, 09:39
Ik verkondig u grote blijdschap....

de Nullen... blijven gewoon staan.

Het is me ook niet meer gelukt om de twee minuten verbinding te reproduceren.

meesdroo
16 mei 2009, 12:15
Dan houdt het voor mij nu even op. Alleen de tijd dat het modem aan/uitgestaan heeft (warm/koud/vasthouden van tabellen op de server) kan dan nog van invloed zijn geweest, maar zonder trace komen we daarmee ook niet veel verder. Op naar de helpdesk, vrees ik

Sterkte,

Mees de Roo

rijkaart
16 mei 2009, 12:28
Nog eens teruglezende, is het een idee om of van de router of van het modem DHCP uit te zetten?

Wellicht dat deze vorm van "dubbelop" niet zo lekker loopt?

meesdroo
16 mei 2009, 13:40
Die "dubbelop" loopt bij mijn weten overal anders wel goed. Hooguit zou je in het voormalig casema domain de DHCP op het modem uit kunnen zetten in de hoop dat de bridging functie daardoor (wat meer) geforceerd wordt. De WAN DHCP van de router is een must wanneer je IP adres (en aanverwanten) automatisch wilt verkrijgen.

Je kunt, zoals je al eerder gedaan schijnt te hebben, de router het fixed IP-adres geven, wat je losse (=routerloze) PC wel goed krijgt als je verbinding maakt. Het risico van een veranderend IP-adres ken je (maar merk je meteen); volgens CeeS zou dat trouwens erg mee moeten vallen (hij kan het weten en praat in termen van jaren). Let er wel op dat je in dat geval niet alleen het IP-adres maar ook netmask,gateway,DNS1,DNS2 correct moet overnemen en instellen.

De modem DHCP zou ik in dat geval alleen weghalen wanneer dat nodig blijkt om de verbinding goed te laten verlopen. Ik heb er, zonder sniffen, geen idee van in hoeverre de bridging logica daar (ook en/of tijdelijk) gebruik van maakt.

Je blijft echter zitten met een in principe niet-stabiele situatie die in een later stadium weer voor problemen kan gaan zorgen; het enige voordeel is dat je vrij bent in je keuze van tijd en plaats waarop je dit met ziggo (helpdesk/monteur) definitief regelt.

Mees de Roo

P.S.
Verder nadenkend over dit modem, dat in principe (ontwerp en uitvoering) ook router mogelijkheden bezit (wanneer die door casema/ziggo niet opzettelijk geblokkerd zijn) zou je ook het volgende kunnen proberen:

Modem standaard; DHCP uit (maar zou niet uit moeten maken)
Router WAN fixed instellen:
IP adres 192.168.100.2
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.100.1
DNS1: overnemen van PC
DNS2: overnemen van PC

Let op: gebruik hier externe DNS servers; voorbeelden:
83.80.1.236 (ziggo advies; liever maar niet gebruiken slechtste die ik ooit getest heb!)
213.132.189.250 (ex- multikabel; ziggo domain; snel)
213.73.255.52 (ex-multikabel; ziggo domain; snel)
195.241.77.54 (Green BV universeel bereikbaar en snel)
195.241.77.53 (enz.enz. je ziet maar)

Als alles klaarstaat is een volledige koude start waarschijnlijk nodig.
Voordeel van deze instelling zou zijn dat hij niet meer afhankelijk is van je externe IP-adres en dus als stabiel moet worden aangemerkt!:grin:
Een tweede voordeel is dat de dubbele NAT een extra goede beveiliging naar buiten biedt. Maar er zijn ook nadelen. Het modem als router biedt nauwelijks instelmogelijkheden en zaken als portforwarding (nodig voor b.v. servers, zeer wenselijk voor b.v. P2P) kun je dus wel vergeten.:sad:

CeeS
18 mei 2009, 19:26
Je kunt, zoals je al eerder gedaan schijnt te hebben, de router het fixed IP-adres geven, wat je losse (=routerloze) PC wel goed krijgt als je verbinding maakt. Het risico van een veranderend IP-adres ken je (maar merk je meteen); volgens CeeS zou dat trouwens erg mee moeten vallen (hij kan het weten en praat in termen van jaren). Let er wel op dat je in dat geval niet alleen het IP-adres maar ook netmask,gateway,DNS1,DNS2 correct moet overnemen en instellen.


Ah, misschien heb ik het niet helemaal duidelijk geschreven of ben ik verkeerd begrepen, maar je mag *nooit* zelf een vast ip-adres invoeren in je router. Dat gaat gegarandeerd mis, want als je dit adres niet meer laat vernieuwen door de dhcp server van ziggo zal ziggo dit adres weer opnieuw gaan uitgeven en heb je een ip-conflict wat zou kunnen resulteren in het helemaal niet meer werken of blokkeren van je modem.

Wat ik bedoelde was het overnemen van het MAC-adres van je PC in je router zodat via dhcp je het ip-adres van je pc krijgt. Je mag dus het mac adres in je router wel wijzigen, maar dus geen vast ip-adres kiezen.

Verder is het modem niet voorzien van enige router-werking, het is puur een bridge. De enige reden dat er een dhcp-server in de modems zit, is dat wanneer je internet 'down' is, je aangesloten computers toch een (lokaal) ip-adres zullen krijgen waardoor een eventueel thuisnetwerk zou blijven werken. In de praktijk heb je daar niets aan, omdat je toch maar 1 ip-adres (bij Casema nu nog 2) kan krijgen, dus een huisnetwerk kun je zowiezo niet met alleen het modem maken.

Ik kan me trouwens wel nog een aantal forumberichten herinneren een tijd terug van mensen in Casema gebied die ook problemen hadden met dhcp en bepaalde routers die een verbetering hadden indien ze de dhcp-server in de modem uitschakelden. Dat kun je dus straffeloos doen want die gebruik je niet. De DCHP server voor de lokale kant (LAN) van je router moet je wel aan laten staan omdat anders je lokale computers geen ip-adres meer krijgen.

rijkaart
18 mei 2009, 22:01
Geloof t of niet maar als ik dit zit te tikken ben ik online met 2 pc's via de router. Nu afwachten of t zo blijft. Op een bepaald moment zit ik te pielen. Een mens moet wat proberen immers. Ik zette toen de listen modus op rip 1. Geen idee wat dat inhoud. Wellicht dat iemand t me kan vertellen. En of ik de supply modus nog moet behandelen? Zie plaatje hieronder. Een uur aan de lijn met ziggo. Die vertelde dat het modem echt een ip verzond naar de router. Dus ik met mn boeren verstand dat dat ie dan niet goed luisterde en probeerde eens wat.

http://img407.imageshack.us/my.php?image=dynamisch.jpg

meesdroo
19 mei 2009, 00:42
Eerst even twee opmerking voor CeeS.

Natuurlijk weet ik dat een fixed IP ongewenst is (zeker als blijvende oplossing); ik waarschuw rijkaart er zelfs voor ("je blijft echter zitten met een in principe niet-stabiele situatie die in een later stadium weer voor problemen kan gaan zorgen; het enige voordeel is dat je vrij bent in je keuze van tijd en plaats waarop je dit met ziggo (helpdesk/monteur) definitief regelt") en suggereer een netwerk-technische betere oplossing. Maar een mens moet toch wat, en wanneer die mens geen hulp van ziggo krijgt en toch wil internetten dan is elke lelijke oplossing, zolang je je de beperkingen en tijdelijkheid maar realiseert, beter dan geen oplossing.

Ik heb niet onderzocht wat ziggo en/of casema in de modems hebben geblokkeerd; omdat zij de ftp-server beheren kunnen zij elke gewenste verandering aanbrengen. Wel weet ik zeker dat in een (vroeger surfboard) standaard modem de door mij voorgestelde configuratie die gebruik maakt van het 192.168.100.0/24 blok gewoon werkte; ik heb dat in de multikabel tijd namelijk uitgeprobeerd (en weer weggedaan omdat met firewall/routerpoorten klooien tenslotte mijn hobbie is). Dat is ook niet verwonderlijk want zonder (primitieve) router capaciteiten zou bridgen van meer dan één ip-adres ook nooit lukken.

rijkaart, je oplossing is voor zover ik kan zien van de zotte. Het enige wat dat protocol bij mijn weten doet is een aantal pakketten op port 520 sturen/ontvangen die (mbv een algorithme) de snelste/beste verbinding over het net zoeken. Voor DHCP wordt bootp (port 67-68) gebruikt. Binnen een netwerk-struktuur waar maar één verbinding aanwezig/mogelijk is, zou het RIP protocol niets kunnen doen en dus volstrekt overbodig zijn. Dan kan je aan 2 dingen denken:

1. die pakketten werken zoals vroeger het pingen om een verbinding open te houden; ik geloof daar niets van, want de huidige netwerk-activiteit van een moderne PC is zelfs in rust zo groot dat dat overbodig is, zeker op een lijn die niet eens zou mogen sluiten.

2. Er is een ernstige misconfiguratie op je externe netwerk net voorbij de router, waardoor die router denkt dat er meer dan één router/gateway, en dus meer dan één DHCP server, naar internet beschikbaar is en verkeerde keuzes maakt. Dit kan van alles zijn, van kapotte componenten (b.v. 10.0.0.0/8 pakketten doorlatende loadlevellers) via verkeerd geconfigureerde of niet uitgeschakelde ziggo-boxen tot andere klanten die al dan niet opzettelijk router/modem karakteristieken en adressen gebruiken of zelfs spoofen om te kunnen sniffen (man in the middle). Dit router protocol zou die extra router dan "ontmaskeren" omdat hij in verhouding tot de "echte" niet snel/goed genoeg was. Dit is niet in strijd met de helpdesk die zegt dat een DHCP aanvraag gehonoreerd is; wat zij niet zien zijn de andere/meerdere honoreringen van andere bron die de zaak verzieken, want zij kijken naar de verzender, niet de ontvanger.

Punt (2) toont m.i. duidelijk aan, wat ik al eerder gezegd heb: het is nu tijd om te sniffen wat daar werkelijk gebeurt. Het is leuk dat je het netwerk aan de gang gekregen hebt, maar de blijvende waarde van dat succes is uiterst twijfelachtig.

Mees de Roo

rijkaart
19 mei 2009, 10:47
Ok, dus afwachten of t goed of fout gaat. Maar hoe kan ik dit in Jip en Janneke taal aan de helpdesk uit gaan leggen?

meesdroo
19 mei 2009, 11:23
Dat lijkt me zonder die trace in de hand onmogelijk. Het verhaal boven probeert alle verschijnselen m.b.v. logica uit te leggen maar blijft speculatie zonder dat harde bewijs.

In zekere zin ben je er zelfs op achteruitgegaan; de helpdesk zal jou oplossing maar al te graag zien als een indicatie dat er geen probleem is/was.

Mees de Roo

rijkaart
19 mei 2009, 12:44
Maar schuilt er een gevaar in? Ik begrijp een beetje dat een derde mede op mijn verbinding lijkt te zitten. Althans die mogelijkheid bestaat. En dat daardoor mijn verbindingsaanvraag geweigerd wordt. Al ik t goed zeg althans.

meesdroo
19 mei 2009, 13:30
Door de invloed van die RIP pakketten, op een plaats waar er niets te kiezen en dus geen invloed zou moeten zijn, lijkt het alsof er bij jou in de buurt op je (externe) netwerk meer dan één gateway/router/dhcp-server zit. Dat is voorlopig het enige wat ik kan bedenken gezien de door jou gerapporteerde verschijnselen (maar ook ik zie zo nu en dan iets over het hoofd, en routers in hun ééntje doen soms ook raar).

In de veelheid van oorzaken van die dubbeling, is er één specifieke waarbij iemand met een sniffer net doet alsof hij de echte gateway/router is om zo het internetverkeer te kunnen aftappen (man in the middle). Dat is zeker niet de waarschijnlijkste verklaring; domheid, slordigheid, slecht documenteren komen nog veel meer voor dan criminaliteit.

Maar dit alles blijft speculeren vanuit een bureaustoel, tot er iemand een network analyzer aan je modem-router verbinding hangt!

Maak je dus niet nodeloos druk, maar kijk b.v. wel bij jou in de buurt of er iemand is de je daarbij kan helpen.

Mees de Roo

rijkaart
19 mei 2009, 16:48
Viel mee. Men nam t heel serieuws zo leek het.

Wat ik nog was vergeten te melden dat gister, de medewerker zei dat hij kon zien dat er een ip aan de router werd gegeven. Echter de router pikte niets op, tot ik het rip protocol inschakelde.

meesdroo
20 mei 2009, 15:28
rijkaart,
kijk ook eens naar deze draad:
http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?p=167792#post167792

Kan je ook zo'n tracert uitvoeren?
(via bureau-acessoires een command prompt - dosbox opstarten en daar het regeltje intypen:
tracert 87.119.194.131
kijk eens of je ook zo'n 10.x.x.x apparaat als tweede krijgt.

Mees de Roo

rijkaart
20 mei 2009, 16:23
Ik heb nu dus verbinding, maar dus afwachten voor hoelang.

Dit is wat ik heb staan als ik verbinding heb.

Dus probeerde ik het RIP weer uit te zetten, en dan zou eea dus weg moeten vallen toch? Dus niet. Gewoon verbinding houden. Ziggo moves in mysterious ways....

C:\Users\Rijkaart>tracert 87.119.194.131
Traceren van de route naar rdns01.nouzelle.net [87.119.194.131]
via maximaal 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 5 ms 8 ms 7 ms 5351A001.cable.casema.nl [83.81.160.1]
3 7 ms 7 ms 7 ms gv-rc0011-cr101-ae11-213.core.as9143.net [213.51
.161.97]
4 8 ms 7 ms 7 ms asd-lc0006-cr101-ae8-0.core.as9143.net [213.51.1
58.12]
5 24 ms 12 ms 11 ms ge-4-0.edge1.ams1.nl.inetbone.net [195.69.144.15
5]
6 16 ms 15 ms 15 ms ge-2-0.3001.core3.ams1.nl.inetbone.net [213.203.
213.84]
7 16 ms 15 ms 15 ms rdns01.nouzelle.net [87.119.194.131]
De trace is voltooid.
C:\Users\Rijkaart>

rijkaart
20 mei 2009, 16:34
Om het geheel nog ludieker te maken...

Zojuist gebeld met Ziggo. Die waren conform goed gebruik mijn melding kwijt.

Dan dit; Ik heb op verzoek van het andere forym even geprobeerd een trace uit te voeren. Met en zonder verbinding. Met had ik asl dus om de verbinding te brengen in de orirginele status(niet werkend) zette ik het RIP vinkje weer uit en vernieuwde de verbinding. Nu wil hij dus niet meer in de oude niet werkende status komen. :0

Waarom? Geen idee. Zou het kunnen dat juist het even aan en uitzetten van het RIP de verbinding erdoor heeft geforceerd?

meesdroo
20 mei 2009, 17:11
Gezien het feit dat RIP niet uit zou moeten maken, verbaast me dat niet. Gezien het feit dat RIP groot verschil maakte val ik van m'n stoel ....
Maar je trace is goed; geen rare 10.x.x.x bakken in het rijtje, jullie hebben dus een ander probleem.

Mees de Roo

rijkaart
20 mei 2009, 19:18
Gezien het feit dat RIP niet uit zou moeten maken, verbaast me dat niet. Gezien het feit dat RIP groot verschil maakte val ik van m'n stoel ....
Maar je trace is goed; geen rare 10.x.x.x bakken in het rijtje, jullie hebben dus een ander probleem.

Mees de Roo

Als het goed is omschrijf ik dat zo;

Momenteel werkt de verbinding. Echter door de wijze waarop we het nu werkend hebben gekregen is het zeker dat er een probleem zit , vanaf de pc gezine, achter de router. Dit probleem laat zich het best omschrijven dat iemadn, al dan niet opzettenlijk gegevens van mij of mijn router lijkt te hebben. Dit is alleen uit te sluiten door het monitoeren van de verbinding tussen router en modem, het zogenaamde sniffen.

meesdroo
20 mei 2009, 19:57
Nee zo eenvoudig ligt het niet. er kan op een andere server dan je dhcp-server dhcp-serving aanstaan. Die bak kan van ziggo zijn maar een linuxPC of windowsserver met DHCP-serving (per ongeluk) aan die direct aan het modem hangt of 67-68 geforward heeft doet het ook. Bootp/DHCP is een redelijk stom protocol; wie het eerste roept die heeft hem. Het kan natuurlijk erger. Kijk maar eens hier:
http://whirlpool.net.au/news/?id=1232&show=all
maar dat verwacht ik niet echt.
Wel kan er iemand aan het experimenteren zijn om zijn firmware te uncappen (die daarvoor ip's en mac's van bestaande servers cloned; daar laat ik de link maar liever van weg denk ik).
Maar het kan ook zijn dat er (per ongeluk) routing-functies aanstaan op DNS en/of DHCP servers en het kan zijn dat een oude partij flaky loadlevellers weer in gebruik is genomen die onder stress 10.x.x.x pakketten injecteren en zo communikatie poorten verbreken (gebeurde vroeger bij DNS en FTP servers, maar zou nu met gateways/routers/servers net zo kunnen).
En tenslotte kan het een klojo zijn die gemerkt heeft dat hij een klojo is en stilletjes is gestopt te klojo-en.

Om kort te gaan; het aantal mogelijkheden is te groot en te divers en meten is weten.

Mees de Roo