View Full Version : Vraag: DVB-C + Philips essence


yuku
2 april 2009, 13:20
Goedemiddag,
Ik wil graag een philips essence met de hub waar o.a. een ci slot inzit.
In de handleiding van de essence staat dat er een dvb-c tuner aanwezig is (wordt nergens op het net en winkel over gepraat)en ik wil er dus een cam insteken voor hd tv zodat alles via de tv bediend kan worden. Is er iemand die hier al ervaring mee heeft?of advies kan geven?
alvast dank!

Mr_Parker
4 april 2009, 11:29
Philips heeft van de op dit moment in de handel zijnde modellen (de xx03 serie) doorgaans twee uitvoeringen. Een zgn D model en een H model.

Zo ook van de Essence modellen:
42PES0001D (http://www.p4c.philips.com/files/4/42pes0001d_10/42pes0001d_10_pss_nld.pdf)
42PES0001H (http://www.p4c.philips.com/files/4/42pes0001h_10/42pes0001h_10_pss_eng.pdf)

D modellen beschikken over een DVB-T tuner, welk in combinatie met een Conax CAM in Nederland gebruikt kunnen worden voor Digitenne (zonder CAM kun je alleen kijken naar Ned1, 2, 3 en je eigen regionale zender).
H modellen beschikken naast over een DVB-T tuner ook over een DVB-C tuner. Deze is echter niet door de Nederlandse kabelaars gecertificeerd en er is dus geen door hen ondersteunde CAM voor. Je kunt hem wel gebruiken met een Alphacrypt module maar daar zitten wat "risico's" aan door de CI+ ontwikkeling welk niet 100% compatible is. Zie voor meer info hier op het forum bij alle Alphacrypt onderwerpen.

De H modellen zijn officieël niet door Philips voor de Nederlandse markt bedoelt, omdat dus die meerwaarde hier niet ondersteund wordt en zij dus niet de klachten van "hij doet het niet" willen hebben. De H modellen zijn oa voor Denemarken, Noorwegen en Finland bedoelt (vandaar ook dat er geen Nederlandse spec sheet van is).
H modellen kun je soms via webwinkels kopen, de meeste normale handelaren hebben echter veel moeite om deze bij Philips te krijgen.
De meeste web winkels spreken dus niet over de DVB-C mogelijkheid omdat ze de D versie hebben.

De aankomende modellen van Philips zullen over een CI+ slot beschikken. CI+ wordt wel ondersteund (binnenkort) door Ziggo (UPC nog geen bericht van). Het beschikken over een CI+ slot is echter nog geen garantie op werking, daarom test Ziggo op dit moment oa de nieuwe modellen van Philips en Sony. Of er ook een nieuwe versie van de Essence komt is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er voorlopig niet op eerlijk gezegd.

yuku
7 april 2009, 09:42
Hartelijk dank Mr Parker voor de reactie, ik ben er een stuk verder mee nu maar twijfel of ik niet even moet wachten dan..Heb je ook enig idee waarom er geen opvolger lijkt te komenvan de essence? (het is het toch het mooiste ontwerp, beste testresultaten door consumentengids april, en maar 2 kabels naar de tv)maarja das persoonlijk he?
Nogmaals dank.

Mr_Parker
7 april 2009, 19:50
De reden dat er (nog) geen opvolger is kan eenvoudig weg zijn dat het model nog te recent is. Het was immers zo'n beetje de laatste die aan het rijtje toegevoegd werd. Bij de sites van Philips die over de komende modellen gaan, en de pers presentatie uit portugal staat naast de "nieuwe" modellen dan ook gewoon de Aurea v2 en de PES0001.

De consumenten bond moet je niet te veel geloven. Ze doen best aardige dingen maar vaak moet je de test resultaten even zelf goed bekijken en beoordelen.
De tv kwam wellicht als beste uit de test, maar waar is hij mee vergeleken?
Ik heb de test zelf niet gezien en kan dus niet zo 1-2-3 over oordelen, heb het blad bij mijn ouders nog niet nagekeken.
De huidige 9703 heeft in ieder geval betere specificaties zover het op het paneel aankomt en zou dus beter moeten zijn. De 9803 (led backlight) is dan weer persoonlijk. Van (lokaal) dynamisch contrast wordt ik in ieder geval niet vrolijk en is voor mij dus een optie die nooit geactiveerd zou worden.

Het ontwerp van de PES is aardig, hoewel sony met de X1 er ook wat van kan.
Bij de nieuwe modellen zijn er ook extra platte, maar deze hebben "alles" ingebouwd ipv een externe hub. Afhankelijk van je overige installatie zou dit 2, 3 of meer kabels betekenen.
Meer: Je sluit alles direct op de tv aan.
3: Je gaat gebruik maken van de interne tuner die hopelijk gecertificeerd wordt door ziggo en je sluit verder een fatsoenlijke receiver via hdmi 1.3a aan op de tv. Op die receiver sluit je vervolgens alle andere bronnen aan. Voordeel is meteen dat al het geluid via lip sync (mits de receiver het ondersteund want het is een optionele feature van 1.3a welk dus niet perse aanwezig hoeft te zijn op een 1.3a receiver) automatisch gecorrigeerd wordt.
2: Je neemt ipv de interne tuner een losse hd tuner die bijv ook kan opnemen en of interactieve tv aan kan. Deze decoder sluit je dan ook aan via de receiver zoals bij 3 kabels.
Je receiver gaat dan dus als "hub" werken.

Bowen
23 april 2009, 20:09
Vlgs Hardware.info gaat Ziggo vanaf mei CAM's ondersteunen obv CI+. De alphacrypt in mijn CI-slot blijft nog wel werken, maar dat kan elk moment afgelopen zijn. Weet iemand of een normale CI interface in mijn TV via een softwareupdate of andere aanpassing geschikt gemaakt kan worden voor CI+? Ik wil wel zo'n Ziggo-CAM gaan gebruiken, maar ik wil er geen nieuwe TV voor kopen (net als de rest van Nederland die opgescheept zit met een CI-slot voor hun DVB-C tuner).

anoniem
23 april 2009, 21:21
Vlgs Hardware.info gaat Ziggo vanaf mei CAM's ondersteunen obv CI+. De alphacrypt in mijn CI-slot blijft nog wel werken, maar dat kan elk moment afgelopen zijn. Weet iemand of een normale CI interface in mijn TV via een softwareupdate of andere aanpassing geschikt gemaakt kan worden voor CI+? Ik wil wel zo'n Ziggo-CAM gaan gebruiken, maar ik wil er geen nieuwe TV voor kopen (net als de rest van Nederland die opgescheept zit met een CI-slot voor hun DVB-C tuner).

Helaas, bestaande TV's met een 'normale' CI kunnen NIET opgewaardeerd worden naar CI+.

ber000000-6
23 april 2009, 22:06
softwarematig niet nee, maar waarom kan een tv-fabrikant geen hardware matige update doen? de loewe heeft ook losse ci-modules, dus deze eruit, en een ci+ terugbouwen?
zeg maar net als je computer,pci-slot...kaartje eruit, kaartje erin?

zal vast wel een oplossing voor komen, tja betalen zal je zekers moeten, maar als dit redelijk is, waarom niet?

berrie

BenJ
24 april 2009, 09:19
Daarnaast ben ik ook uitermate benieuwd naar wat het effect zal zijn als je een CI+ module in een CI slot gaat stoppen. Tenminste als het al niet mechanisch wordt geblokkeerd.

digitalekabeltelevisie
24 april 2009, 10:50
Daarnaast ben ik ook uitermate benieuwd naar wat het effect zal zijn als je een CI+ module in een CI slot gaat stoppen. Tenminste als het al niet mechanisch wordt geblokkeerd.
Een CI+ cam in een gewone CI-decoder zou moeten werken als een gebruikelijke CAM, maar dan alleen voor kanalen waarvan de provider heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is.

Tot zover de theorie volgens de specs. De praktijk zal uitwijzen of het echt zo werkt, en voor welke kanalen de extra beveiliging ingeschakeld zal zijn.

ArChie
24 april 2009, 12:54
Een CI+ cam in een gewone CI-decoder zou moeten werken als een gebruikelijke CAM, maar dan alleen voor kanalen waarvan de provider heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is.
Om het niet complexer te maken dan het al is stel ik voor om "standaard DVB CI slot" te gebruiken i.p.v. "gewone CI-decoder" en "standaard DVB CI CAM" i.p.v. "gebruikelijke CAM". Dan is er een duidelijk onderscheid met "CI+ slot" en "CI+ CAM".

De CI+ specificatie geeft aan dat de CI+ CAM in backwardscompatibility mode met het standaard DVB CI slot moet kunnen functioneren, dus lijkt het mij dat daar ook opgetest wordt door het gekozen keurings/certificeringsinstituut. Anders mag een CI+ CAM immers het CI+ logo niet dragen. Als straks blijkt dat de Ziggo CI+ CAM van Ziggo in een standaard DVB CI slot bij geen enkel kanaal zorgt voor weergave, dan kan de conclusie getrokken worden dat Ziggo bij alle kanalen de extra beveiliging heeft aangezet.

Bowen
24 april 2009, 19:05
Dus (vlgs hardware.info) zijn 300.000 gebruikers van de alphacrypt met een DVB-CI-slot de pineut (want LCD-televisies met een CI+-slot moeten nog op de markt komen) want Ziggo wil niet dat de content na de encryptie ongecodeerd het internet op kan???
Dus omdat zij geen CI+-slot hebben moeten ze dus weer terug naar de STB's en krijgen ze weer het gestuntel met twee AB's, los kastje bij de overige apparatuur, meer stroomgebruik, etc.etc.
Wanneer wordt de kabel eindelijk eens vrijgegeven aan de vrije markt dan zijn we verlost van de dictatuur van deze monopolisten (Ziggo en UPC).

Decibert
24 april 2009, 19:15
monopolisten

Zucht... Geen monopolisten, als de kabel je niet bevalt stap je over op Digitenne of de schotel. Als je wilt zeggen dat de kabelleveranciers monopolisten op de kabel zijn, dan bedoel je daarmee ook dat KPN monopolist is op Digitenne ontvangst, en Canal Digitaal op het satelliet-signaal.

Bowen
25 april 2009, 20:07
@ geen loonstrookje Ziggo (of wel?)
Kabel (ooit door de gemeenten verkwanselt voor een paar centen en zogenaamde zeggenschap in de programmaraden) en telefoon liggen fysiek in de grond. KPN geeft wel capaciteit aan tele2, Ziggo en UPC geven GEEN capaciteit aan derden, ergo het zijn monop-olisten. Digitenne (terrestial) en schotel lijkt me een beetje vreemd om dan over monopolisme te spreken, iedereen kan frequenties kopen of een satelliet de lucht in sturen.

Decibert
26 april 2009, 08:28
iedereen kan frequenties kopen of een satelliet de lucht in sturen. Daar gaat het niet om. Ik noemde de betrekkelijke leveranciers ook geen monopolisten, omdat ze dat net zo min als Ziggo zijn. Nog afgezien van het feit dat er vast een reden is dat op de genoemde alternatieve aanvoerwegen nog steeds ook maar één grote aanbieder is. Dat betekent dat wat dat betreft tussen droom en daad nog steeds wat wetten en praktische bezwaren liggen (qua reguleringen gok ik dat het makkelijker is de kabel over te nemen van een andere leverancier dan om een satelliet de ruimte in te gooien, maar goed, dat is een aanname).

Het gaat erom dat je dezelfde dienst van verschillende partijen kunt ontvangen (als voorbeeld, televisie). Zolang er meerdere partijen zijn die dezelfde dienst leveren, is er geen sprake van een monopolie. Dat de aanvoer van die dienst verschilt (Digitenne, schotel of kabel), is van secundair belang voor de pure definitie van het woord.

De naam is overigens Decibert.
[/off-topic]

Terug naar het onderwerp waar deze thread over ging.

Riparius
26 april 2009, 14:14
Zucht... Geen monopolisten, als de kabel je niet bevalt stap je over op Digitenne of de schotel. Als je wilt zeggen dat de kabelleveranciers monopolisten op de kabel zijn, dan bedoel je daarmee ook dat KPN monopolist is op Digitenne ontvangst, en Canal Digitaal op het satelliet-signaal.

Ik vind dit wat te kort door de bocht. De facto is een kabelbedrijf zoals Ziggo gewoon een monopolist, ook al wordt dat door economen wellicht niet zo gezien. Waarom? Nu, heel simpel. Om maar wat te noemen:

- Alleen de kabel levert (nog) analoge televisiesignalen
- Alleen de kabel levert de signalen van de Nederlandse publieke themakanalen.

ArChie
26 april 2009, 14:35
- Alleen de kabel levert de signalen van de Nederlandse publieke themakanalen.
Dat klopt niet, bij CanalDigitaal (http://www.canaldigitaal.nl/zenderpakketten/thema-pakket.aspx) hebben ze ook de themakanalen.

Maar goed, we hebben het hier over theoretische concurrentie gezien de beperkingen die er bijvoorbeeld op mijn adres zijn qua werkelijke mogelijkheden. En dan kijk ik ook naar de (theoretisch) mogelijke beeldkwaliteit via de diverse aanbieders.

G.bruiker
28 april 2009, 10:35
Ik vind dit wat te kort door de bocht. De facto is een kabelbedrijf zoals Ziggo gewoon een monopolist, ook al wordt dat door economen wellicht niet zo gezien. Waarom? Nu, heel simpel. Om maar wat te noemen:

- Alleen de kabel levert (nog) analoge televisiesignalen
- Alleen de kabel levert de signalen van de Nederlandse publieke themakanalen.

Doen lijbrandt en xms ook.. via hun glasvezel... heb ze alle 3 in huis.