View Full Version : aansluiting digitale tv zonder scart


Roos 05
29 maart 2009, 11:26
Ik heb een nog prima oude tv zonder scart. Om toch digitaal tv te kunnen kijken heb ik een audio-video modulator gekocht. Ik heb alles aangesloten en heb een goede ontvangst, maar ik heb geen geluid. Ik heb de humax-ir-fox C.
Wat kan ik doen om toch geluid te krijgen?

The_Doman
29 maart 2009, 11:46
Ik heb een nog prima oude tv zonder scart. Om toch digitaal tv te kunnen kijken heb ik een audio-video modulator gekocht. Ik heb alles aangesloten en heb een goede ontvangst, maar ik heb geen geluid. Ik heb de humax-ir-fox C.
Wat kan ik doen om toch geluid te krijgen?

Welke RF modulator is het precies en hoe is deze aangesloten?
Het zou kunnen dat je een Engelse (UK) audio-video modulator hebt?
In de UK wordt PAL-I gebruikt voor RF uitzendingen, de audio zit hierbij op een andere frequentie dan in Nederland waardoor je dus geen geluid hebt.
Misschien zitten er hiervoor instellingen op de modulator?

NB
Ook TV's zonder SCART hebben vaak toch wel audio/video ingangen (tulp/cinch), maar ik neem aan dat je dat ook wel gecontroleerd hebt.

Roos 05
29 maart 2009, 13:39
Dank je wel voor je antwoord.http://ziggo-gebruikers.nl/forum/images/icons/icon7.gif
Het is een kleine modulator (kostte zo'n 16 euro), vorig jaar gekocht bij Stuut en Bruin in Den Haag. Er zit alleen een ingang in voor antenne in en een voor tv uit en een ingang voor de stroom met DC 12 volt. Er staat nog op "channel 30-39, maar ik weet niet wat het betekent. Ook weet ik niet het merk van de modulator, want er staat niets op en het doosje heb ik niet meer. Ik heb hem vorig jaar gekocht voor mijn tv in Frankrijk, ook zonder scart. Dat ging prima met prima geluid. Ik kijk daar met een satelliet. Inmiddels heb ik in Frankrijk een kleine flatscreen gekocht en daar zat scart op.
Nu gaat bij ziggo TV 5 er uit en daar kijk ik vaak naar. Maar ik wil geen andere tv kopen, omdat ziggo zo maar het aanbod verandert en omdat ik er geen geld voor heb. Deze sony KV-1882EC tv is nog prima. Op de achterkant zit alleen een ingang voor de antenne, verder niets.
Ik heb er geen verstand van. Nu heb ik diverse kabels lopen tussen de tv, modulator, video en de antenne aansluiting van Ziggo. Ik kan alles ontvangen, maar zonder geluid dus. Het is goed mogelijk dat ik iets fout heb gedaan. De video ontdekte ik als laatste, daar moest ik dus ook een kabel van gebruiken. De kabel van de video van RF out heb ik in de antenne-in van de modulator gedaan. De kabel van de antenne aansluiting van Ziggo dus, heb ik in de ontvanger gedaan, in de "cable in" ingang. De ontvanger en de tv heb ik met de bijgeleverde kabel verbonden van tv out op de ontvanger in de antenne ingang van de tv. Op de ontvanger zit nog een ingang "tv/vcr" en daar zit nu niks in. Dat begrijp ik niet, want dat is toch de video. De beide scart kabels zitten goed in de ontvanger en ook in de scartingang van de video. Ik heb naar mijn weten goede coax kabels. Op de video zit ook een "RF in" ingang, maar daar heb ik ook niets in.
Omdat ik eerst geen signaal kreeg heb ik steeds op een andere manier de kabels aangesloten. Zoals het nu zit werkt het. Als ik iets verander valt het signaal weer weg. De ontvangst is 46%, is dat voldoende?

------------------------------------

Ik heb zonet gebeld met ziggo. Die lieten mij weten dat modulators niet door hen ondersteund worden en dat ik een andere tv moet kopen.http://ziggo-gebruikers.nl/forum/images/icons/icon8.gif

Is er iemand die een oplossing weet voor mijn probleem, want ik wil heel graag ook na 9 april naar TV5 blijven kijken.

tja
29 maart 2009, 21:42
Het kan ook zonder modulator als je video een scart-in poort heeft:

Coaxkabel:

Wandcontactdoos -> RF in van de decoder
RF uit van de decoder -> RF in van de VCR
RF uit van de VCR -> TV

Daarnaast een scartkabel van de decoder naar de video (scart-in).

Je kunt nu de digitale zenders bekijken door de video op de externe ingang te zetten (L-1 of Ext), terwijl je TV op het video kanaal staat ingesteld. Je verliest natuurlijk wel wat kwaliteit op deze manier, maar als het je vooral om de zender en minder om de kwaliteit te doen is, is dit misschien je oplossing.

Roos 05
29 maart 2009, 22:25
Dank je wel voor je adviezen, Tja.http://ziggo-gebruikers.nl/forum/images/icons/icon7.gif
Ik ga het morgen proberen. Ik weet alleen niet wat die "externe ingang" is van de video, die L-1 of Ext. :shock: Ik zie dat nergens staan. Bedoel je misschien het knopje om het beeld op de tv te krijgen met de zwarte en witte strepen om de videokanalen in te stellen? Ik heb (ook) een oudere video van Panasonic. Gelukkig heeft hij wel een scartaansluiting.

tja
29 maart 2009, 22:27
Is die scart aansluiting ook een ingang, of alleen een uitgang? In het laatste geval gaat mijn verhaal niet op...

Als er sprake is van een ingang, en je hebt geen aparte knop voor het externe kanaal, probeer dan eens vanaf zender 1 omlaag te zappen.

The_Doman
29 maart 2009, 22:31
Ik heb een nog prima oude tv zonder scart. Om toch digitaal tv te kunnen kijken heb ik een audio-video modulator gekocht. Ik heb alles aangesloten en heb een goede ontvangst, maar ik heb geen geluid. Ik heb de humax-ir-fox C.
Wat kan ik doen om toch geluid te krijgen?

Misschien staat het geluid bij de Humax IR-Fox geconfigureerd voor digital/dolby?
Dan wordt er namelijk geen geluid uitgegeven op de SCART uitgang.

Roos 05
29 maart 2009, 22:54
Ik ben helemaal niet thuis op dit gebied en begrijp niet wat jullie bedoelen. Sorry. :?

Ik ben weer gaan kijken en ik zie achter op de video een scart aansluiting zitten, maar ik weet niet of dat een in- of uitgang is..... In de gebruiksaanwijzing van de video staat vermeld dat de AV aansluiting(scart dus begrijp ik) is voor het opnemen en weergeven van beeld en geluid. Deze AV aansluiting gaat naar de tv. Op de video is een andere ingang voor de antenne van buiten. Ook staat er apart bij vermeld dat je maar slechts bij één van beide ingangskeuzeschakelaars van tv en video in de euro av stand kan zetten, want dat er dan bij gebruik van sommige tv toestellen klank- en beeldvervorming optreden. Op mijn tv zit geen euro av, dus dat kan niet. Ik schrijf het hier zo, omdat ik er niets van begrijp en iemand misschien er iets mee kan om mij te helpen? :?:

Wat bedoel je met omlaag te zappen vanaf zender 1? Ik heb geen min nummers op mijn afstandbediening??
En hoe kan ik erachter komen of de humax geconfigureerd is voor digitaal/dolby? :?:

tja
29 maart 2009, 23:03
Welk merk/type video heb je? Dan ga ik eens op zoek naar een handleiding.

piotje
29 maart 2009, 23:58
probeer eens de video er tussen uit te laten deze heeft namelijk ook
een ingeboude modulator die tussen kanaal 30 en 36 zit

dus aop/wcd-------digtale ontvanger --- via de scart u eigen modulator aansluiten en dan naar de tv
geen geluid kan ook betekenen dat hij iets naast de frequntie staat
:)

Roos 05
30 maart 2009, 18:48
Mijn video is Panasonic NV-G12EO. Is dus ook al een paar jaartjes oud :frons: maar doet het ook nog prima.

Ik ga nu eerst eten en dan ga ik jullie tips uitproberen, want gisteravond was het te laat. Ik zal straks schrijven hoe dat gegaan is.

Dank jullie wel voor jullie proberen mij te helpen. Ik hoop dat het gaat lukken.......:cool:

Roos 05
30 maart 2009, 21:15
Ik heb net alle adviezen uitgeprobeerd, voor zover ik het begreep, maar niets lukt. Ik heb nu alle kabels er op alle manieren in gedaan, met of zonder modulator, met of zonder video. Ook heb ik vanaf 1 teruggezapt, dan kom ik op 0, en dan op 35 en meer kanalen heb ik niet. Ook dat helpt niet.

Wat ik niet begrijp is wat jij, Potje, schrijft over dat de tv iets naast de frequentie kan staan. Ik kan me herinneren dat een aantal jaar geleden Casema iets veranderd had, waardoor ik geen goede ontvangst meer had. Toen heb ik iets achter op de video veranderd, een klein schroefje of zoiets. Ik denk dat het naast de Euro AV aansluiting zit, maar ik durf er niet aan te draaien, want straks ontregel ik alles. Kan ik daarmee de door jou genoemde frequentie veranderen?
Ik begin de moed op te geven....:sad:

piotje
30 maart 2009, 22:34
1* sluit de decoder aan op de wandcontactdoos (coax)en zet deze uit
2* sluit de video aan op de decoder (coax)
3* sluit de tv aan op de video (coax )
4* sluit de decoder aan op de video ( scart )
5* test met een band in de video op je beeld heb
6* laat de tv op deze zender staan ( als je beeld heb)
7* stop de videoband
8* kijk op de videorecoder of je kan omschakelen naar ext1 of av1 ( ext2of av2) wordt soms ook L1 of L2 genoemd
9* zet daarna de decoder aan en zap naar een andere zender

indien dit werkt heb je dus geen lose modulator nodig
maar moet je wel je videorecorder aan laten staan als je digitale televisie wilt kijken
:)

probeer anders eens een paar foto`s te maken hoe het er uitziet
als dit mogelijk is stuur ik mijn emailadres via een pm bericht

Roos 05
30 maart 2009, 23:01
Gelukt! Geweldig! Reuze bedankt Piotje voor je hele duidelijke opsomming van handelingen voor zo'n digibeet als ik. Nu kan ik toch fijn naar TV5 kijken!
Ook iedereen die mij adviezen heeft gegeven wil ik hartelijk bedanken!:thankyou: :pompom::applause::lol: :pompom::applause::lol: :pompom::applause::pompom::lol:

piotje
30 maart 2009, 23:34
Graag gedaanGelukt! Geweldig! Reuze bedankt Piotje voor je hele duidelijke opsomming van handelingen voor zo'n digibeet als ik. Nu kan ik toch fijn naar TV5 kijken!
Ook iedereen die mij adviezen heeft gegeven wil ik hartelijk bedanken!:thankyou: :pompom::applause::lol: :pompom::applause::lol: :pompom::applause::pompom::lol:

tja
31 maart 2009, 00:07
Ook graag gedaan!