View Full Version : Vraag: Aansluiting en werking Humax Digital Cable Set Top Box IR-FOX C


Bigsmoke
22 maart 2009, 22:55
Dag allemaal,

Ben blij dat ik dit forum gevonden heb! Heb het gevoel dat ik helemaal gek aan het worden ben! Of ben ik zwaar opgelicht of ben ik misschien (te) blond??

De voorgaande feiten:
In september 2008 na een tijdje sparen, een mooie LCD TV gekosht van meneer Philips, 32 PFL9632D, een bijbehorende HD-recorder (van dezelfde meneer, maar die ging na 4 weken en 3 grote storingen voorgoed terug naar de leverancier) van Sony RDR-HX980 en om te kunnen genieten van de digitale kwaliteiten (jawel meneer!) van de superieure spullen ook meteen van Ziggo een Humax IR-FOX C, het aanradertje van mijn retailer Expert!! Alles werd aangesloten, en nadat ik dat na veel vijven en zessen nog eens gedurende een dag heb overgedaan werkte alles zo'n beetje.

Het werkte als volgt:
TV (extern 2) is op Humax ( scart TV) aangesloten voor digitale ontvangst van signaal.

HDD ( line1/decoder) is op Humax( scart vcr) aangesloten, maar ook met ("set top-box controller") G-link met een plakkertje en "oog" vlak voor de IR aansluiting op de Humax.
Verder is er een gewone coax kabel van de Humax ( Aerial out) naar de HD-recorder( Aerial in).
Om Cd's Mp3 te kunnen luisteren een "omgebouwde" scart van Hd recorder ( Line 3 TV aansluiting) naar (oude) stereo-receiver , geen andere mogelijkheid voorhanden.
Verder nog HDMI van Hdd naar de TV (HDMI 1).

Opnemen op de HD alleen analoog. TV kijken ging digitaal via de HUMAX en films en opnames bekijken weer via de HD recorder.
Betekende wel steeds in de weer met 3 afstandsbedieningen, maar vooruit.

NU MIJN GIGAPROBLEEM:
Ziggo deelt in al haar wijsheid mee dat de voor mij zeer favoriete zender SAT1 binnenkort net als RTL+ uit het analoge pakket verdwijnt en alleen nog digitaal te bewonderen valt. Op zich niks mis mee, maar dann zal ik toch digitaal moeten gaan opnemen nietwaar?
Dus Ziggo telefonisch gevraagd: Een aardige juffrouw van verkoop wilde mi jvertellen dat ik NOOIT via mijn HDD recorder van e Humax digitaal kon opnemen, de HDD recorder zou maar 1 kanaal (het hostlkanaal)kunnen zien en dus de door mij via de timer (guide+)geselecteerde zenders nooit vinden en dus niks opnemen. Dat kon alleen hun HDD recorder met ingebouwde harde schijf van € 399,- De storingsdienst van Ziggo die ik in hetzelfde gesprek ook nog benaderde, stelde dat hetgeen ik wilde geen enkel probleem kon zijn, ik kon gewoon enkel via de scart, alles digitaal opnemen op mijn HDD recorder.
Dus toch nog hoop op een opossing.

En daar zit hem nou net de kneep, ik ben de gehele dag aan het klooien geweest om een en ander in te regelen, en heb het (denk ik) zelfs aan de gang gekregen, maar de (timer!! opnames) toekomst zal dat moeten uitwijzen.
Wat ik echt niet begrijp en niet goed kan krijgen is echter het feit dat er
(proef opname gemaakt) alleen zwart/wit wordt opgenomen, en als ik naar de gewone uitzending kijk via de HD recorder is die ook alleen in ZWART WIT, ongeacht de zender, die overigens alleen via de afstandsbediening
van de HUMAX te wijzigen is.
Kijk ik naar de humax (TV ingang) rechtstreeks op de TV dan is het beeld in kleur, analoog ( coax kabeltje nu in TV geplugt) dan ook kleur.
Film van HDD of DVD is OOK in kleur.

Ik ben helemaal van de weg af en weet het echt niet meer, dus alle hulp, tips en medeleven :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:is van harte welkom.

The_Doman
22 maart 2009, 23:48
Wat ik echt niet begrijp en niet goed kan krijgen is echter het feit dat er (proef opname gemaakt) alleen zwart/wit wordt opgenomen, en als ik naar de gewone uitzending kijk via de HD recorder is die ook alleen in ZWART WIT, ongeacht de zender, die overigens alleen via de afstandsbediening van de HUMAX te wijzigen is.
Kijk ik naar de humax (TV ingang) rechtstreeks op de TV dan is het beeld in kleur, analoog ( coax kabeltje nu in TV geplugt) dan ook kleur.
Film van HDD of DVD is OOK in kleur.


Het probleem is hoogst waarschijnlijk dat de SCART2 (VCR) uitgang van de Humax ingesteld staat op S-Video terwijl de SCART ingang van de DVD recorder op composiet (CVBS) staat.
Dit heeft dan inderdaad als resultaat een zwart/wit videobeeld.
Zorg er dus voor dat zowel de uitgang van de Humax en de ingang van de DVD recorder dezelfde video instelling (S-Video of composiet (CVBS)) hebben.
Het is zeer aan te raden om het S-Video signaal te gebruiken, dit geeft een aanmerkelijk beter beeld dan composiet (CVBS).
Raadpleeg hiervoor ook de handleiding van de DVD recorder of/hoe dit eventueel is in te stellen.

Wil je de maximale opnamekwaliteit halen dan moet je het RGB signaal opnemen.
Zie hiervoor dit onderwerp:

Humax IR-FOX C: Tegenvallende beeldkwaliteit SCART 2 (http://www.ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=14634)

Zie eventueel ook nog dit onderwerp:

Digitale TV zenders instellen via timer HDD-recorder (http://www.ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?p=139724#post139724)

De meeste DVD/HD recorders hebben tegenwoordig de mogenlijkheid om automatisch van een bepaalde SCART ingang op te nemen zodra hier een videosignaal op komt te staan. Deze functie wordt ook wel Synchro Record (Sony) of EXT Link (Panasonic) genoemd.
Hierbij start de recorder automatisch een opname zodra er een videosignaal op een van de ingestelde SCART ingangen komt te staan.
In combinatie met de timer/standby functie van de decoder kun je op deze wijze eenvoudig opnames maken met behulp van de EPG van de decoder.

Jammer genoeg blijkt echter dat de timer/standby functie bij veel decoders die momenteel in omloop zijn niet goed functioneert.
Vooral de Humax decoders schijnen hier veel problemen mee te hebben.

Riparius
23 maart 2009, 04:41
Dag allemaal,

Ben blij dat ik dit forum gevonden heb! Heb het gevoel dat ik helemaal gek aan het worden ben! Of ben ik zwaar opgelicht of ben ik misschien (te) blond??


Tja, we zullen zien ...


De voorgaande feiten:
In september 2008 na een tijdje sparen, een mooie LCD TV gekocht van meneer Philips, 32 PFL9632D, een bijbehorende HD-recorder (van dezelfde meneer, maar die ging na 4 weken en 3 grote storingen voorgoed terug naar de leverancier) van Sony RDR-HX980 en om te kunnen genieten van de digitale kwaliteiten (jawel meneer!) van de superieure spullen ook meteen van Ziggo een Humax IR-FOX C, het aanradertje van mijn retailer Expert!! Alles werd aangesloten, en nadat ik dat na veel vijven en zessen nog eens gedurende een dag heb overgedaan werkte alles zo'n beetje.

Het werkte als volgt:
TV (extern 2) is op Humax ( scart TV) aangesloten voor digitale ontvangst van signaal.

HDD ( line1/decoder) is op Humax( scart vcr) aangesloten, maar ook met ("set top-box controller") G-link met een plakkertje en "oog" vlak voor de IR aansluiting op de Humax.
Verder is er een gewone coax kabel van de Humax ( Aerial out) naar de HD-recorder( Aerial in).
Om Cd's Mp3 te kunnen luisteren een "omgebouwde" scart van Hd recorder ( Line 3 TV aansluiting) naar (oude) stereo-receiver , geen andere mogelijkheid voorhanden.
Verder nog HDMI van Hdd naar de TV (HDMI 1).

De gemaakte aansluitingen verdienen geen schoonheidsprijs, dat moet echt anders, en wel om meerdere redenen.

1. De VCR SCART van de Humax is bedoeld voor aansluiting van (jawel) een VCR. Een 'ouderwetse' videorecorder dus. Deze SCART aansluiting levert alleen een composiet of een S-video signaal (afhankelijk van de instellingen in het setup menu van de Humax), maar geen RGB signaal. En dat terwijl je een recorder hebt die RGB signalen kan opnemen. Je moet de VCR SCART van de Humax daarom niet gebruiken voor aansluiting op een DVD/HDD recorder. Alleen met RGB krijg je een goede beeldkwaliteit van je opnamen.

2. De DVD/HDD recorder heeft aan de achterzijde twee SCART aansluitingen, en die zitten er niet voor niks. De recorder kan namelijk zowel composiet als RGB signalen doorlussen, ook als de recorder 'uit' staat. Dat doorlussen werkt bij jouw recorder voor wat betreft RGB signalen in één richting, namelijk van L1 (input) naar L3 (output).

3. De Humax kan RGB output leveren, echter alleen via de TV SCART uitgang, en alleen als dit ook is ingesteld in het setup menu van de Humax.

4. Uit punt 2 en punt 3 volgt dat je de TV SCART van de Humax aan moet sluiten op SCART ingang L1 van de DVD/HDD recorder en SCART uitgang L3 van de recorder aan moet sluiten op een SCART ingang van je TV.

Let op: vergeet hierbij niet dat je ook de ingang L1 van de recorder in moet stellen op het accepteren van RGB signalen. Zie hiervoor de handleiding van de recorder.

De meeste moderne TV's hebben twee SCART ingangen die beide RGB signalen accepteren, zodat het niet uitmaakt of je de eerste of de tweede SCART ingang op de TV gebruikt. Echter, in verband met eventueel handmatig omschakelen is het comfortabeler om de eerste SCART ingang op de TV te gebruiken, deze heet meestal AV1.

5. Omdat je voor het doorlussen van het RGB signaal van de Humax decoder via de DVD/HDD recorder naar de TV beide SCART aansluitingen op de DVD/HDD recorder nodig hebt, kun je de stereo receiver niet meer via een SCART aansluiting op de DVD/HDD recorder aansluiten, en dat is ook helemaal niet erg, want dat is sowieso niet de bedoeling.

Je zegt hierboven dat er geen andere mogelijkheid was om de stereo receiver aan te sluiten, maar dat is gewoon niet waar. Op de achterzijde van de DVD/HDD recorder bevindt zich namelijk ook nog een uitgang die uit drie tulpaansluitingen bestaat en die gemarkeerd is als LINE 2 OUT. De witte en rode tulpaansluitingen leveren een normaal analoog stereosignaal, dus alles wat je hoeft te doen is een gewone stereo tulpkabel aansluiten tussen de DVD/HDD recorder en een lijningang van je stereo receiver. Die geïmproviseerde SCART kabel kan weg (en moet weg).

6. Nog een opmerking over de HDMI verbinding tussen de DVD/HDD recorder en de TV. Deze verbinding moet je uiteraard handhaven. Het verbaast mij echter dat in de handleiding van jouw recorder staat dat L3 geen RGB signalen uitvoert wanneer de HDMI aansluiting wordt gebruikt. Dit is vreemd omdat de twee SCART aansluitingen expliciet (en ook volgens de handleiding) zijn bedoeld om RGB signalen door te lussen. Voor zover ik weet heeft mijn DVD/HDD recorder (ook Sony) deze beperking niet, en er staat ook niets over in mijn handleiding in het overeenkomstige hoofdstuk. Ik ben momenteel niet in de gelegenheid dit te testen, maar dit ga ik nog eens uitzoeken. Mogelijk is het zo dat het doorlussen van RGB wel werkt als de recorder 'uit' staat en de HDMI uitgang dus niet actief kan zijn.

Uit de handleiding (blz. 137) blijkt dat de HDMI uitgang ook signalen kan opschalen naar bijvoorbeeld 1080i of zelfs 1080p wanneer je TV full HD is en dit laatste dus aankan. Dit is interessant omdat het mogelijk een betere beeldkwaliteit oplevert bij weergave van DVD's of opgenomen programma's, maar ook omdat je zo de signalen die de Humax via SCART levert aan ingang L1 kunt opschalen. In dat geval moet de Sony echter wel aanstaan om de signalen van de Humax tijdens live TV-kijken op te kunnen schalen.


Opnemen op de HD alleen analoog. TV kijken ging digitaal via de HUMAX en films en opnames bekijken weer via de HD recorder.
Betekende wel steeds in de weer met 3 afstandsbedieningen, maar vooruit.

NU MIJN GIGAPROBLEEM:
Ziggo deelt in al haar wijsheid mee dat de voor mij zeer favoriete zender SAT1 binnenkort net als RTL+ uit het analoge pakket verdwijnt en alleen nog digitaal te bewonderen valt. Op zich niks mis mee, maar dann zal ik toch digitaal moeten gaan opnemen nietwaar?
Dus Ziggo telefonisch gevraagd: Een aardige juffrouw van verkoop wilde mij vertellen dat ik NOOIT via mijn HDD recorder van de Humax digitaal kon opnemen, de HDD recorder zou maar 1 kanaal (het hostlkanaal) kunnen zien en dus de door mij via de timer (guide+) geselecteerde zenders nooit vinden en dus niks opnemen.

Dat zijn halve waarheden (en dus ook halve onwaarheden). Natuurlijk is het mogelijk met je DVD/HDD recorder iets op te nemen van een externe bron (in casu de Humax), ook bij gebruik van de timer van de recorder. Dat staat ook beschreven in de handleiding (http://pdf.crse.com/manuals/3293881411.pdf) van je recorder. Heb je die wel eens goed bestudeerd? Het is echter niet mogelijk om één digitaal kanaal op te nemen en gelijktijdig naar een ander digitaal kanaal te kijken, simpelweg omdat je maar één digitale tuner in huis hebt, namelijk de Humax.Dat kon alleen hun HDD recorder met ingebouwde harde schijf van € 399,- De storingsdienst van Ziggo die ik in hetzelfde gesprek ook nog benaderde, stelde dat hetgeen ik wilde geen enkel probleem kon zijn, ik kon gewoon enkel via de scart, alles digitaal opnemen op mijn HDD recorder.
Dus toch nog hoop op een opossing.

De storingsdienst heeft het op zich bij het rechte eind, maar gewoon handmatig een opname starten van de zender die de Humax op dat moment weergeeft is natuurlijk wel even stukken simpeler dan via een timer een digitaal programma laten opnemen.


En daar zit hem nou net de kneep, ik ben de gehele dag aan het klooien geweest om een en ander in te regelen, en heb het (denk ik) zelfs aan de gang gekregen, maar de (timer!! opnames) toekomst zal dat moeten uitwijzen.
Wat ik echt niet begrijp en niet goed kan krijgen is echter het feit dat er
(proef opname gemaakt) alleen zwart/wit wordt opgenomen, en als ik naar de gewone uitzending kijk via de HD recorder is die ook alleen in ZWART WIT, ongeacht de zender, die overigens alleen via de afstandsbediening
van de HUMAX te wijzigen is.

Dat je alleen een zwart-wit beeld krijgt is heel simpel te verklaren en hierboven in essentie door de vorige respondent al uitgelegd: de Humax levert momenteel via de VCR SCART S-video signalen, maar de L1 ingang van de recorder heb je hoogstwaarschijnlijk nog op de default instelling (composiet) staan. Je kunt de Sony ook S-video signalen laten opnemen door de instelling van L1 te wijzigen zoals beschreven in de handleiding op blz. 128, maar dat moet je niet doen, want zoals uiteengezet moet je eerst de complete bekabeling herzien om een echt goed resultaat te krijgen.


Kijk ik naar de humax (TV ingang) rechtstreeks op de TV dan is het beeld in kleur, analoog ( coax kabeltje nu in TV geplugt) dan ook kleur.
Film van HDD of DVD is OOK in kleur.
Klopt precies, je hebt de Humax immers rechtstreeks op de TV aangesloten via een SCART kabel en de DVD/HDD recorder eveneens rechtstreeks op de TV aangesloten via een HDMI kabel.


Ik ben helemaal van de weg af en weet het echt niet meer, dus alle hulp, tips en medeleven :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:is van harte welkom.Alles wat je beschrijft is zo klaar als een klontje, geen enkele reden om van de weg af te raken. Begin nu met het herzien van de bekabeling zoals hierboven is beschreven, en vergeet vooral niet de juiste (RGB) instellingen te maken in het setup menu van zowel de Humax als de Sony.

Opnamen maken van digitale zenders via de timer van de Sony kan eventueel nog een probleem worden, de handleiding is hier helaas niet duidelijk over.

Ik werk zelf met een Sony recorder die een Synchro-Rec functie heeft, en dat bevalt mij uitstekend. Dat komt erop neer dat ik alleen de timer van mijn decoder (de oude Samsung) programmeer, en dat de recorder dan begint op te nemen zodra deze via de SCART een (RGB) signaal krijgt van de Samsung. De recorder stopt ook weer met opnemen zodra de timer in de Samsung de decoder weer op standby schakelt. Simpel maar uiterst betrouwbaar, althans met de oude 9401 decoder (niet met de nieuwere 270 decoder). Maar jouw recorder heeft geen Synchro-Rec, dus deze optie vervalt.

Je moet je realiseren dat de Sony recorder geen ingebouwde digitale tuner heeft en dus ook absoluut geen weet heeft van digitale kanalen. Maar ... de bedoeling van het G-Link kabeltje met het LEDje is dat de timer van de Sony DVD/HDD recorder de Humax bij aanvang van de opname naar de juiste zender kan overschakelen. Hiervoor is het wel nodig dat de Humax al aanstaat, anders zal de recorder de Humax niet over kunnen schakelen naar de juiste zender. De recorder kan de Humax ook niet inschakelen als deze uit (standby) staat, dus als de Humax uit staat ten tijde van een timeropname, dan zal de opname mislukken. Dit is precies tegenovergesteld aan de werkwijze met Synchro-Rec, want daarbij moet de decoder juist uit (standby) staan voorafgaand aan een timeropname.

Hoe het maken van een timeropname vanaf een externe bron (de Humax dus) in jouw geval precies in zijn werk gaat is mij niet geheel duidelijk, maar in ieder geval zul je geen gebruik kunnen maken van Guide+, want dat is gerelateerd aan de interne tuner van de Sony, en die heeft zoals gezegd geen weet van digitale kanalen. Maar stel dat je een timeropname wil maken van SAT1. Dan moet je de timer van de Sony (handmatig, niet via Guide+) programmeren en daarbij als kanaal 607 opgeven. De Sony heeft echt geen flauw idee wat kanaal 607 is, maar als het goed is stuurt de timer bij aanvang van de opname via het G-Link kabeltje een instructie naar de Humax om te wisselen naar kanaal 607, zodat inderdaad SAT1 wordt opgenomen via de SCART ingang.

Bigsmoke
23 maart 2009, 16:50
Allereerst mijn hartelijke dank voor de snelle reacties!
Ik ga hiermee aan de slag.

Een aantal vragen en opmerkingen blijven bestaan:

1) Het aansluiten van de AUDIOversterker via de tulppluggen vande HDD recorder kan wel, maar het uitgangssignaal daarop is ALTIJD dat van de HD (tv tuner) en NIET van de DVD welke ik op dat moment wil draaien.
Dat houdt in dat als de recorder opneemt (altijd op HD) en ik wil een CD of mp3 horen op mijn stereo, dan gaat dat niet lukken, want de tulpstekeruitgang geeft UITSLUITEND het geluid weer van het TV programma welk net wordt opgenomen of waarop de recorder het laatst is ingesteld (dus ook bij NIET opnamestand).

2) In feite heb ik met de (dure) HD recorder dus een miskoop gedaan, want als de recorder straks als ik de juiste aansluitingen alsnog heb gemaakt gaat opnemen, kan ik kiezen: Ofwel ik kijk naar een ANALOOG programma op de TV, (dus straks niet meer RTL of SAT1) en neem digitaal op, ofwel ik kijk Digitaal naar de TV, maar dan schakelt de HD recorder zelfstandig bij opname naar de ingestelde (andere zender) en ben ik dus gedwongen om TOCH naar de de zender/programma te kijken welke ik eigenlijk wil OPNEMEN.

3) IS de aanschaf van een 2de Humax IR-FOX C wellicht de oplossing voor mijn probleem?

Voor de rest vind ik het ongelofelijk dat mijn retailer mij NIKS over de hier beschreven problemen heeft gezegd toen ik bij hem was voor advies!
Wellicht had ik dan idd beter de HD recorder van Ziggo kunnen kopen, die kan WEL digitaal opnemen en tegelijk een digitaal ander kanaal doorgeven!

Ben nog steeds behoorlijk verward door deze gang van zaken, maa rga vooreerst aan de slag met jullie goede raad!
Mijn dank :thankyou:is groot!

Riparius
23 maart 2009, 18:40
Allereerst mijn hartelijke dank voor de snelle reacties!
Ik ga hiermee aan de slag.

Een aantal vragen en opmerkingen blijven bestaan:

1) Het aansluiten van de AUDIOversterker via de tulppluggen vande HDD recorder kan wel, maar het uitgangssignaal daarop is ALTIJD dat van de HD (tv tuner) en NIET van de DVD welke ik op dat moment wil draaien.
Dat houdt in dat als de recorder opneemt (altijd op HD) en ik wil een CD of mp3 horen op mijn stereo, dan gaat dat niet lukken, want de tulpstekeruitgang geeft UITSLUITEND het geluid weer van het TV programma welk net wordt opgenomen of waarop de recorder het laatst is ingesteld (dus ook bij NIET opnamestand).

OK. Ik heb zelf de LINE 2 OUT uitgang niet in gebruik, dus hier had ik niet aan gedacht. Maar als ik het goed begrijp is dit alleen een probleem als er gelijktijdig wordt opgenomen en een CD moet worden afgespeeld. Volgens de handleiding levert LINE 2 OUT wel een audiosignaal bij het afspelen, maar dus kennelijk niet het geluid van de afgespeelde CD wanneer er tegelijk een opname bezig is. Dit moet ik nog eens onderzoeken bij mijn eigen Sony recorder. Aangezien via de SCART uitgang L3 wel het geluid van de afgespeelde CD wordt weergegeven zou je je kunnen behelpen met een SCART breakout box die je op L3 aansluit tussen de recorder en de SCART kabel:

http://www.elektronica-online.nl/productimages/7529.jpg2) In feite heb ik met de (dure) HD recorder dus een miskoop gedaan, want als de recorder straks als ik de juiste aansluitingen alsnog heb gemaakt gaat opnemen, kan ik kiezen: Ofwel ik kijk naar een ANALOOG programma op de TV, (dus straks niet meer RTL of SAT1) en neem digitaal op, ofwel ik kijk Digitaal naar de TV, maar dan schakelt de HD recorder zelfstandig bij opname naar de ingestelde (andere zender) en ben ik dus gedwongen om TOCH naar de de zender/programma te kijken welke ik eigenlijk wil OPNEMEN.
Inderdaad. In concreto is het straks met je huidige apparatuur niet meer mogelijk om bijvoorbeeld naar RTL te kijken en gelijktijdig SAT1 op te nemen.


3) IS de aanschaf van een 2de Humax IR-FOX C wellicht de oplossing voor mijn probleem?

Ja, maar het is zaak om eerst met je huidige apparatuur te beproeven of betrouwbare timeropnamen mogelijk zijn op de hierboven beschreven manier, anders koop je wellicht voor niets een tweede Humax.

Zelf heb ik een Sony TV met een ingebouwde DVB-C tuner, zodat het hele gehannes met decoders niet meer nodig is om digitaal TV te kijken. Mijn oude Samsung decoder heb ik echter ook nog aangesloten staan, en daar kan ik ook nog steeds TV mee kijken als ik dat wil, maar deze doet nu feitelijk uitsluitend dienst als bron voor opnamen op mijn DVD/HDD recorder. Zo kan ik volledig onafhankelijk van elkaar één digitale zender (alleen SD) opnemen, al dan niet met de timer, en tegelijk naar een andere digitale zender (SD of HD) kijken.


Voor de rest vind ik het ongelofelijk dat mijn retailer mij NIKS over de hier beschreven problemen heeft gezegd toen ik bij hem was voor advies!
Wellicht had ik dan idd beter de HD recorder van Ziggo kunnen kopen, die kan WEL digitaal opnemen en tegelijk een digitaal ander kanaal doorgeven!
Retailers weten vaak ook maar heel weinig van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de spullen die ze zelf verkopen. Het hangt er ook een beetje van af wat je met de opgenomen programma's wil doen. Als je veel opgenomen programma's duurzaam wil bewaren, dan moet je ze over kunnen zetten op een DVD en dat gaat nu juist met een DVD/HDD recorder erg makkelijk en met de meeste PVR's helemaal niet, omdat die geen ingebouwde DVD brander hebben en meestal ook geen mogelijkheid om de opgenomen programma's uit het apparaat te krijgen. Een gunstige uitzondering is de nieuwe Humax 5050, maar daarbij moet je bedenken dat er nog heel wat komt kijken bij het overzetten van een opgenomen programma op DVD. Je hebt dan in ieder geval een computer met geschikte software nodig en zowel de computer als de Humax moeten dan op een router zijn aangesloten om via FTP met elkaar te kunnen communiceren.


Ben nog steeds behoorlijk verward door deze gang van zaken, maar ga vooreerst aan de slag met jullie goede raad!
Mijn dank :thankyou:is groot!

Bigsmoke
24 maart 2009, 14:34
Nog een andere ( dure) maar definitieve oplossing zou het aanschaffen van een schotel zijn. om daarmee hetzij op te nemen danwel uitsluitend TV te kijken.

Hoe dan ook, ik voel mij behoorlijk beetgenomen door Ziggo, deze haalt ongevraagd en puur om eigen commerciële redenen een aantal zenders uit het analoge pakket, en dat terwijl de programmaraad zegt er niks aan te kunnen doen hoewel ze tegen zijn, en zet zo niet alleen mijn persoon maar ook heel veel andere kijkers/ opname makers gewoon in de kou.

Ik ga dit eens aanzwengelen bij diverse consumentenorganisaties en bij VROM, als concurrentieloze alleenheerser kan Ziggo nu dus feitelijk doen waar ze zin in hebben, zonder rekening te hoeven houden met de finianciële of technische konsekwenties voor de afnemers/abonnnees die nergens anders terecht kunnen....(tenminste niet in mijn regio).

IK BAAL BEHOORLIJK!!!! :evil::evil::evil::evil::evil:

Bigsmoke
24 maart 2009, 15:14
@ Riparius: Mijn TV van Philips heeft ook een DVB tuner, er staat in de gebruiksaanwijzing echter niets over hoe deze aan te sluiten/ te activeren? IS dat uitsluitend het inbrengen van een Conditionel Acces Module aan de achterkant van de TV?
En werkt de Homax dan los daarvan, uitsluitend voor de HD recorder??

MrDroopy
24 maart 2009, 15:49
@ Riparius: Mijn TV van Philips heeft ook een DVB tuner, er staat in de gebruiksaanwijzing echter niets over hoe deze aan te sluiten/ te activeren? IS dat uitsluitend het inbrengen van een Conditionel Acces Module aan de achterkant van de TV?
En werkt de Homax dan los daarvan, uitsluitend voor de HD recorder??
Jouw tv heeft een DVB-T(errestial) decoder en geen DVB-C(able). In gewoon hollands betekent dit dat de tv een digitenne kaart aankan (geen aanrader) maar geen kabelkaart.

Naar aanleiding van het bovenstaande: Als je de mogelijkheid hebt om (een deel van) de apparatuur te ruilen, zou ik een decoder met ingebouwde harddisk aanschaffen aangezien dat gekunstelde oplossingen met een tweede decoder voorkomt. Je sony zou er dan tussenuit kunnen/moeten en de humax naar de slaapkamer of zo. Op de Ziggo site staan verschillende pvr's genoemd. Met al deze apparaten kun je tegelijkertijd opnemen en kijken, timeshiften en bij sommigen zelfs 2 programma's gelijkertijd opnemen. Let wel: deze pvr's bevatten geen dvd speler, dus om dvd's af te spelen zul je nog wel een losse dvd speler moeten hebben.

Bigsmoke
25 maart 2009, 14:01
Dus eigenlijk is het eerder gestelde dus toch waar. Ziggo haalt, naar eigen goeddunken, hoe langer hoe meer zenders weg uit het analoge pakket en zet deze over naar het digitale pakket.

Dat betekent voor alle tienduizenden Ziggo abonnees die een "gewone" video of DVD/HD recorder hebben dat deze vroeg of laat GEDWONGEN worden door het handelen van Ziggo, om andere spullen aan te schaffen die alleen Ziggo verkoopt......! En wel omdat de spullen die ze hebben niet kapot zijn maar gewoon niet meer werken in de digitale omgeving.
Dat heet toch koppel verkoop en is bij wet verboden?:no::no::no:

Helemaal onbegrijpelijk vind ik het dat "gewone" ,voor digitale ontvangst dus onbruikbare, recorders nog bij nagenoeg alle retailers te koop zijn.
In de nabije toekomst dus gewoon onbruikbaar spul!?? ( de mijne net in sept. 2008 gekocht voor € 499,--):sad::sad::sad:

Waarom lees/hoor je hier niks over? Niet bij consumenten organisaties, niet op forums nergens geen info of ophef over deze gang van zaken?
Of maak ik me druk om niks?:censored::censored::censored:

Wellicht iets om hier via forum eens aan te zwengelen? Het gaat tenslotte om veel mensen die hierdoor geraakt worden!

thomas999
25 maart 2009, 17:06
Je kan toch met een DVD/harddisk recorder gewoon digitale zenders opnemen? OK, het gaat misschien wat lastiger om dat er geen digitale tuner inzit, maar ik doe het al jaren met veel plezier.

Dat analoog op termijn uitgefaseerd wordt, gebeurt over de hele wereld, dat is geen ideetje van Ziggo. Met het verwijderen van 1 analoog kanaal kunnen ca. 5-8 digitale kanalen geplaatst worden en dat in een veel betere kwaliteit.
Alle analoge zenders die vervallen kan je zonder hogere abonnementskosten digitaal kijken.
Maar ja, toen de kleuren TV kwam zeiden veel mensen, ik hoef niet zo'n ding zwart/wit is ook mooi.... ;)

Bigsmoke
25 maart 2009, 17:15
@Thomas999:

Je snapt de boodschap niet! Lees dit topic eens goed door. Je leest dan ondermeer dat ik straks met de apparatuur die ik heb:
LCD TV. HD/dvc recorder, en Humax digitale ontvanger gewoon NIET meer
kan opnemen EN tegelijkertijd kan kijken naar een ander programma dat ook digitaal wordt utgezonden.

Nu kan je digitaal kijken EN (analoog) opnemen van elke gewenste positie, straks ben je VERPLICHT om allerlei dure randapparatuur te kopen alleen om hetzelfde te kunnen blijven doen waarbij het opnemen dan ook NOODGEDWONGEN digitaal zal zijn.

Toen de KTV kwam kon je met je ZW TV gewoon blijven kijken, nu moet je (veel) geld uitgeven om hetzelfde te kunnen blijven doen, kijken en opnemen tegelijk...!!

Dat is toch wel even iets HEEL ANDERS!!

Riparius
25 maart 2009, 20:14
Dus eigenlijk is het eerder gestelde dus toch waar. Ziggo haalt, naar eigen goeddunken, hoe langer hoe meer zenders weg uit het analoge pakket en zet deze over naar het digitale pakket.

Dat betekent voor alle tienduizenden Ziggo abonnees die een "gewone" video of DVD/HD recorder hebben dat deze vroeg of laat GEDWONGEN worden door het handelen van Ziggo, om andere spullen aan te schaffen die alleen Ziggo verkoopt......! En wel omdat de spullen die ze hebben niet kapot zijn maar gewoon niet meer werken in de digitale omgeving.
Dat heet toch koppel verkoop en is bij wet verboden?:no::no::no:


Het is niet waar dat je bij Ziggo alleen digitale TV kunt ontvangen met apparatuur die alleen Ziggo verkoopt. Sterker nog, alle door Ziggo gecertificeerde apparatuur is gewoon in de winkel te koop. Verder verplicht niemand je om bij Ziggo van gecertificeerde apparatuur gebruik te maken. TV's met een ingebouwde DVB-C tuner en een CI slot werken gewoon bij Ziggo, en dat kun je van UPC niet zeggen. Daar zijn alle digitale TV kijkers dus wel verplicht om gebruik te maken van zo'n lompe UPC mediabox. Dergelijke praktijken zijn in Amerika (het moederland van UPC) inderdaad verboden, maar hier in Nederland kunnen ze (nog) hun eigen gang gaan. Wees blij dat je bij Ziggo wel (tot op zekere hoogte) kunt kiezen welke ontvangst- en opname-apparatuur je wil gebruiken.


Helemaal onbegrijpelijk vind ik het dat "gewone" ,voor digitale ontvangst dus onbruikbare, recorders nog bij nagenoeg alle retailers te koop zijn.
In de nabije toekomst dus gewoon onbruikbaar spul!?? ( de mijne net in sept. 2008 gekocht voor € 499,--):sad::sad::sad:
Je pas gekochte DVD/HDD recorder is niet onbruikbaar en wordt dat ook niet. Er zit alleen geen digitale tuner in, maar dat had je kunnen weten toen je het ding kocht. Ik neem zelf ook al zeker drie jaar alle TV-programma's die ik wil opnemen digitaal op met een Sony DVD/HDD recorder en dat werkt uitstekend.


Waarom lees/hoor je hier niks over? Niet bij consumenten organisaties, niet op forums nergens geen info of ophef over deze gang van zaken?
Of maak ik me druk om niks?:censored::censored::censored:

Wellicht iets om hier via forum eens aan te zwengelen? Het gaat tenslotte om veel mensen die hierdoor geraakt worden!Ik denk dat je niet de enige bent die met frustraties zit, maar die frustraties komen toch voort uit je eigen onwetendheid. Want je kunt toch op je vingers natellen dat het onmogelijk is om gelijktijdig één digitaal programma te kijken en een ander digitaal programma op te nemen als je maar één (enkelvoudige) digitale tuner in huis hebt.

Bigsmoke
26 maart 2009, 21:59
Beste allemaal, NEE, ik en met mij (tien) duizenden kunnen NIET op onze vingers natellen, dat wij gedwongen worden om extra apparatuur aan te schaffen als wij gewoon het "normale" al -tig jaren bestaande zenderpakket willen bekijken en zo af en toe eens een programma of serie die gelijktijdig wordt uitgezonden op een andere zender willen opnemen.

Dat wordt door GEEN ENKELE signaalaanbieder duidelijk gemaakt en ook al de retailzaken zwijgen hierover in alle talen, bang als ze zijn dat ze omzet verliezen.

Het moge meer dan duidelijk zijn, dat als ik van de (on) mogelijkheden van digitaal onvangen en opnemen, kennis had gedragen, ik heel andere apparatuur had aangeschaft!

Het ergste is nog dat je een en ander als zijnde toch VANZELFSPREKEND door je strot geduwd krijgt, en tevens als nitwit in de hoek wordt gezet als zijnde een typisch geval van : "eigen schuld, dikke bult ".
Deze reactie proef ik uit diverse contacten met Ziggo zelf, maar ook hier op dit en andere fora. Ik vind dat heel jammer.

Ik ga dit item eens wat breder uitmeten over meerdere fora en andere "ouderwetse" media, kranten, RADAR, Consumentenbond, VROM, Programmaraad.......het gaat hier niet om mijn persoon of mijn bevinden, maar over het duperen van vele, inderdaad onwetende, abonnees van sdignaalaanbieders, die nu nog (uitsluitend) analoog kijken en opnemen.
Deze mensen worden en masse gedwongen om (zeer ) forse extra uitgaves te gaan doen willen ze DEZELFDE zenders blijven bekijken/opnemen dan ze nu al doen.

Dat daarbij in dit topic veelvuldig de naam Ziggo valt komt door een rondschrijven van deze firma d.d. 16-03-09, waarin zij het verdwijnen van een aantal analoge zenders ten faveure van uitbreiding van het digitale pakket aanzeggen, als een vaststaand feit.
Tevens maakt men in dat schrijven zeer fors en indringend reclame voor HUN EIGEN digitale decoders/opname apparatuur.

Het begrip "digitale kwaliteit"is voor het gros van de abonnees van ondergeschikt belang, als je een tijdje alleen analoog of alleen digitaal gekeken hebt zie je het verschil toch niet meer! Dat zie je alleen.....IN DE WINKEL en daar kom je hoogstens eens in de 10 jaar voor een nieuw apparaat

Ik verzoek iedereen die meent een zinvole bijdrage aan dit topic te (kunnen) leveren, vooral te willen reageren!
Wellicht dat er zo een voor iedereen bevredigende oplossing bedacht kan worden en dat is het enige waar m.i. naar toe gewerkt zou moeten worden.

Ik hoop dat niemand zich aangevallen voelt, dat is niet de intentie, noch de bedoeling van dit topic of deze reply!!

:oops::oops::oops::oops:

Riparius
26 maart 2009, 23:24
Beste allemaal, NEE, ik en met mij (tien) duizenden kunnen NIET op onze vingers natellen, dat wij gedwongen worden om extra apparatuur aan te schaffen als wij gewoon het "normale" al -tig jaren bestaande zenderpakket willen bekijken en zo af en toe eens een programma of serie die gelijktijdig wordt uitgezonden op een andere zender willen opnemen.

Dat wordt door GEEN ENKELE signaalaanbieder duidelijk gemaakt en ook al de retailzaken zwijgen hierover in alle talen, bang als ze zijn dat ze omzet verliezen.


Ze geven het heus wel toe als je ze ermee confronteert, en wellicht raden ze je dan eerder een decoder met dubbele tuner en ingebouwde harddisk aan (een PVR dus). Verder blijf ik erbij dat je het had kunnen weten. Vergelijk het maar met een gewoon ouderwets cassettedeck. Daar kon je opnamen mee maken van de radio, en vele mensen deden dat ook. Maar iedereen wist dat je niet gelijktijdig één radioprogramma kon opnemen en naar een ander radioprogramma kon luisteren, tenzij je een tweede tuner(versterker) of extra 'losse' radio had natuurlijk. Iedereen begreep dat, en niemand deed daar destijds moeilijk over.


Het moge meer dan duidelijk zijn, dat als ik van de (on)mogelijkheden van digitaal ontvangen en opnemen, kennis had gedragen, ik heel andere apparatuur had aangeschaft!
Als je had geweten wat je nu weet, wat zou je dan hebben aangeschaft? Daar ben ik wel benieuwd naar, want zoals uiteengezet heeft elke oplossing zijn eigen voor- en nadelen.


Het ergste is nog dat je een en ander als zijnde toch VANZELFSPREKEND door je strot geduwd krijgt, en tevens als nitwit in de hoek wordt gezet als zijnde een typisch geval van : "eigen schuld, dikke bult ".
Deze reactie proef ik uit diverse contacten met Ziggo zelf, maar ook hier op dit en andere fora. Ik vind dat heel jammer.
Tja, de techniek staat nou eenmaal niet stil, en er is al jaren geleden in Europees verband besloten om de overgang van analoge naar digitale televisie te gaan maken. Zo is er in Nederland al sinds december 2006 geen analoge televisie meer via de ether. De enige reden waarom analoge televisietoestellen in Nederland nog werken (zonder decoder erbij) is omdat de kabelexploitanten een aantal zenders omzetten naar analoog en deze analoge signalen via de kabel verspreiden. Alle televisiezenders worden allang uitsluitend digitaal aangevoerd.

Verder is het zo dat de overgang van analoog naar digitaal natuurlijk niet de eerste technische innovatie is sinds het begin van de televisie die nadelen of extra kosten met zich meebracht voor kijkers die niet over geschikte apparatuur beschikten om de nieuwe ontwikkelingen mee te kunnen maken.

Hier is al de introductie van de kleurentelevisie genoemd, maar dat is natuurlijk een slecht voorbeeld, omdat mensen met een zwart-wit toestel gewoon in zwart-wit naar kleurenuitzendingen konden blijven kijken. Of toch niet?

Ik heb zelf de opkomst van de kleurentelevisie meegemaakt, en ik weet dat zwart-wit kijkers met een wat ouder toestel wel degelijk werden gedupeerd door de komst van de kleurentelevisie. Op oudere zwart-wit toestellen kon je namelijk direct zien dat een programma in kleur werd uitgezonden. Klinkt misschien ongelooflijk, maar het was toch zo. Op oudere toestellen ontstonden door de 4,43 MHz kleurendraaggolf en het daarop gemoduleerde chrominantiesignaal namelijk lelijke kriebellijntjes in egale vlakken, en daar was niets aan te doen behalve een nieuw (!) zwart-wit toestel kopen met een ingebouwd filter, of (voor veel geld) een filter laten inbouwen in het bestaande toestel, wat overigens ten koste ging van de beeldscherpte ...

Dit is maar één voorbeeld waarbij mensen werden gedupeerd, maar er zijn er meer. Bij de komst van het tweede net in 1964 beschikten veel kijkers uiteraard over een toestel dat enkele jaren eerder was gekocht. Maar wat bleek? Toestellen die vóór ca. 1962 waren geproduceerd konden alleen VHF kanalen ontvangen, terwijl het tweede net gebruik maakte van de destijds nieuwe UHF kanalen. Voor mensen met zo'n ouder toestel zat er niets anders op dan voor veel geld een losse UHF converter erbij te kopen óf een nieuw (zwart-wit) toestel natuurlijk, dat dan drie jaar later bij de introductie van de kleurentelevisie ook weer achterhaald was en problemen zou gaan geven, maar ja, dat wisten ze in 1964 nog niet ...

En van veel recenter datum is natuurlijk de introductie van breedbeeld televisie. Praktisch alle recente producties worden nu in 16:9 gedraaid en uitgezonden, en daardoor worden mensen die nog met een 4:3 beeldbuis TV kijken in toenemende mate gedupeerd, omdat 1/4 van het (toch al kleine) beeldoppervlak vrijwel permanent wordt ingenomen door de twee zwarte balken.


Ik ga dit item eens wat breder uitmeten over meerdere fora en andere "ouderwetse" media, kranten, RADAR, Consumentenbond, VROM, Programmaraad.......het gaat hier niet om mijn persoon of mijn bevinden, maar over het duperen van vele, inderdaad onwetende, abonnees van sdignaalaanbieders, die nu nog (uitsluitend) analoog kijken en opnemen.
Deze mensen worden en masse gedwongen om (zeer ) forse extra uitgaves te gaan doen willen ze DEZELFDE zenders blijven bekijken/opnemen dan ze nu al doen.

Dat daarbij in dit topic veelvuldig de naam Ziggo valt komt door een rondschrijven van deze firma d.d. 16-03-09, waarin zij het verdwijnen van een aantal analoge zenders ten faveure van uitbreiding van het digitale pakket aanzeggen, als een vaststaand feit.
Tevens maakt men in dat schrijven zeer fors en indringend reclame voor HUN EIGEN digitale decoders/opname apparatuur.

Je bent aan het vechten tegen windmolens, en dat besef je volgens mij heel goed. Zonder van je energie en je tijd en je bereikt er niets mee. Een tip: bekijk de Nederlandse film Off Screen eens.


Het begrip "digitale kwaliteit"is voor het gros van de abonnees van ondergeschikt belang, als je een tijdje alleen analoog of alleen digitaal gekeken hebt zie je het verschil toch niet meer! Dat zie je alleen.....IN DE WINKEL en daar kom je hoogstens eens in de 10 jaar voor een nieuw apparaat
Dit is niet mijn ervaring. Als ik weer eens bij familie of kennissen kom die nog analoog TV kijken (en dat opvallend genoeg wel steeds vaker met een moderne flatscreen TV!) dan valt mij altijd op hoe slecht de beeldkwaliteit eigenlijk is als je zelf gewend bent digitaal te kijken (via de kabel, niet via Digitenne). Er is meestal wel een klein beetje analoge beeldruis (luminantie én chroma) zichtbaar, of reflecties, of moiré, of nog allerlei andere problemen.

De beeldscherpte bij 16:9 uitzendingen die analoog worden ontvangen op een breedbeeld TV laat ook te wensen over, om de simpele reden dat breedbeeld uitzendingen analoog in 4:3 letterbox worden doorgegeven om een correcte weergave op oude analoge 4:3 toestellen te kunnen garanderen. Het gevolg hiervan is dat er analoog maar 3/4 van de 576 beschikbare beeldlijnen oftewel slechts 432 beeldlijnen effectief worden gebruikt. Een verticale resolutie dus die nog slechter is dan die van het toch al dramatisch slechte Amerikaanse NTSC systeem. Digitaal worden 16:9 uitzendingen daarentegen anamorf doorgegeven waardoor dus alle beeldlijnen worden benut, net als dat het geval is op DVD's met anamorf breedbeeld.Ik verzoek iedereen die meent een zinvole bijdrage aan dit topic te (kunnen) leveren, vooral te willen reageren!
Wellicht dat er zo een voor iedereen bevredigende oplossing bedacht kan worden en dat is het enige waar m.i. naar toe gewerkt zou moeten worden.

Ik hoop dat niemand zich aangevallen voelt, dat is niet de intentie, noch de bedoeling van dit topic of deze reply!!

:oops::oops::oops::oops:

Bigsmoke
27 maart 2009, 00:16
reparius: Bedankt voor je bijdrage! Je vraagt welk product ik dan zou hebben gekozen voor de opname/digitaal TV kijken. dat zou dan de
Humax PVR-9200C zijn geworden, een apparaat met 2 digitale tuners, ondanks dat deze slechte beoordelingen kent in diverse testen.
Wellicht dat jij een betere oplossing weet, welke door Ziggo ondersteunt wordt, ik moet immers hun kaartje gebruiken?

Bigsmoke
27 maart 2009, 00:37
er is wel nog een betere uitvoering maar die kost helamaal de hoofdprijs € 399,- Alleen om hetzelfde te kunnen wat ik nu al kan......!
Humax idhr 50505c..

Riparius
27 maart 2009, 01:39
reparius: Bedankt voor je bijdrage! Je vraagt welk product ik dan zou hebben gekozen voor de opname/digitaal TV kijken. dat zou dan de
Humax PVR-9200C zijn geworden, een apparaat met 2 digitale tuners, ondanks dat deze slechte beoordelingen kent in diverse testen.


Kijk, je moet natuurlijk nooit iets kopen waarvan je vantevoren al weet dat er van alles mee aan de hand is. Verder is die Humax PVR-9200C nu toch echt wel verouderd en het is een crime om daar opgenomen bestanden uit te krijgen vanwege de trage USB aansluiting. Je maakt niet duidelijk of je alleen maar aan timeshifting wil doen of ook opnamen duurzaam wil bewaren, maar in dat laatste geval is dit zeker een foute keuze.

Wellicht dat jij een betere oplossing weet, welke door Ziggo ondersteund wordt, ik moet immers hun kaartje gebruiken?Ja, de nieuwe Humax 5050 is in jouw geval toch wel een aanrader denk ik. Je kunt daar in ieder geval wel meer mee dan met de apparatuur die je nu hebt, zoals bijvoorbeeld ook twee programma's gelijktijdig opnemen. Daar al eens aan gedacht? En vergeet ook niet dat je met de nieuwe Humax ook HD kanalen kunt ontvangen en opnemen, terwijl je dat nu helemaal niet kunt, ondanks dat je een HDTV (full HD of HD ready?) hebt. HD is nu nog niet zo belangrijk, maar dat wordt het wel. En je wil toch niet over een poosje weer hier komen klagen dat je niet wist dat je voor de ontvangst en opname van HD uitzendingen weer andere apparatuur moest aanschaffen?

Aan die prijs is nog wel wat te doen. Houd de prijsontwikkeling op kieskeurig (http://www.kieskeurig.nl/digitale_decoder/humax/ihdr-5050c/prijzen/304352/#prijzen) even in de gaten, en probeer je DVD/HDD recorder goed te verkopen. Of houd deze gewoon om DVD's mee af te spelen en uitzendingen die je wil bewaren vanaf de Humax 5050 over te zetten naar DVD. Je oude Humax decoder kun je dan ook dumpen, of in de slaapkamer neerzetten als je daar een tweede TV hebt. Eventueel kan dan ook de Sony recorder naar de slaapkamer.

Bigsmoke
28 maart 2009, 11:05
@ Riparius: Je suggestie om een en ander naar de slaap/hobby kamer te verbannen is al overdacht, maar ook daar zijn dan weer extra kosten aan verbonden (zegt Ziggo) want je moet dan een splitter EN een regelbare signaalversterker kopen, het signaal komt immers maar 1 x je huis binnen en moet daar dan "gesplitst" worden (nogmaals, dat zegt Ziggo).

Ook verkoop wordt al overwogen, alleen wat vertel je de aspirant koper dan als reden dat je de (bijna nieuwe) Sony alweer weg doet? Liegen is niet mijn sterktste kant, vandaar.....!

Mijn TV kan HD aan, dat is geen probleem, de recorder wordt, maar ik dacht dat dat al duidelijk was geworden, vrijwel uitsluitend gebruikt
om programma opnames te maken om die de dagen erna te bekijken en dan weer te wissen. Ook wordt er met grote regelmaat een DVD bekeken of voor muziekdoeleinden een MP3 schijf gebruikt.

Uit je commentaar begrijp ik dat er nog geen "dubbel" digitale tuner/recorder MET ingebouwde DVD speler te koop is?

Al met al is het dus wel zo dat ik, en velen met mij, gedwongen wordt om veel geld uit te gaan geven, en alleen om HETZELFDE te kunnen blijven doen, wat ik al jaren doe.....! Ik blijf dit onbegrijpelijk en onverteerbaar vinden.

tja
29 maart 2009, 23:16
@ Riparius: Je suggestie om een en ander naar de slaap/hobby kamer te verbannen is al overdacht, maar ook daar zijn dan weer extra kosten aan verbonden (zegt Ziggo) want je moet dan een splitter EN een regelbare signaalversterker kopen, het signaal komt immers maar 1 x je huis binnen en moet daar dan "gesplitst" worden (nogmaals, dat zegt Ziggo).

Meestal is een (metalen) splitter van enkele euro's voldoende, zeker als je een goede kwaliteit kabel naar de slaapkamer hebt liggen.

Ook verkoop wordt al overwogen, alleen wat vertel je de aspirant koper dan als reden dat je de (bijna nieuwe) Sony alweer weg doet? Liegen is niet mijn sterktste kant, vandaar.....!

Als de aspirant koper alleen de Nederlandse kanalen wil opnemen, kan hij nog wel heel wat jaren vooruit.

Uit je commentaar begrijp ik dat er nog geen "dubbel" digitale tuner/recorder MET ingebouwde DVD speler te koop is?

Die is er inderdaad nog niet (tenminste niet als gecertificeerd apparaat). Aangezien een dergelijk apparaat het verspreiden van hoge kwaliteits materiaal vergemakkelijkt (opnemen op DVD, DVD in de PC, en uploaden maar), zal een dergelijk apparaat waarschijnlijk ook niet beschikbaar komen door druk/eisen van de aanvoerende partijen (zenders).

Al met al is het dus wel zo dat ik, en velen met mij, gedwongen wordt om veel geld uit te gaan geven, en alleen om HETZELFDE te kunnen blijven doen, wat ik al jaren doe.....! Ik blijf dit onbegrijpelijk en onverteerbaar vinden.

De grote massa kijkt alleen naar de eerste tien zenders die voorlopig nog analoog beschikbaar zullen blijven. In jouw situatie is de wijziging natuurlijk k*t, maar de meesten zullen er weinig van merken.

Bigsmoke
30 maart 2009, 00:13
Inmiddels een simpel ingezonden stukje in de lokale krant gezet over deze problematiek.....Lvert binnen 2 dagen meer dan 20 (telefonische) reacties op van allerlei mensen die NU PAS de op hun toekomende problemen inzake kijken en opnemen beginnen te begrijpen, en deze mensen hebben hard naar mij (niet gepubliceerde telefoonnummer en adres) moeten zoeken om mij te contacteren.
Het probleem zal dus wel degelijk bij velen gaan spelen.

Ik ga dan ook door met ageren tegen deze gang van zaken, en intussen zal ik tandenknarsend en noodgedwongen, overgaan tot de aanschaf van een HUMAX IHDR -5050C welke schier onverkrijgbaar is, want zeer gewild door zeer veel anderen die inmiddels ook op de hoogte zijn van de door mij hier aangekaarte problemen,en daar alleen voor zichzelf een oplossing voor zoeken.

€ 400,- uitgeven om na 21-04-2009 hetzelfde te kunnen blijven doen dan voorheen qua kijken en opnemen, betekent onder de streep toch dat een maand dagelijkse boodschappen NIET gedaan zullen kunnen worden.
En dat alles ten faveure van Ziggo en consorten....!
Wat ik daarvan vind weten jullie al: :censored::censored::censored::censored:

Toch wil ik iedereen die mij van commentaar en raad heeft voorzien van harte bedanken, want alleen hierdoor is onomstotelijk vast komen te staan dat het inderdaad zo is en niet anders!

Voor de rest, sta ik open voor alle suggesties en verdere commentaren, wellicht dat Ziggo, indien er voldoende druk kan worden uitgeoefend, bereid is om het huidige pakket analoge zenders nog 1 of 2 jaar in de lucht te houden, onder een gelijktijdige en allesomvattende campagne
waarin Ziggo aan alle abonnees publiekelijk tekst en uitleg geeft over de
(financiele) konsekwenties van het digitaal maken van het zenderpakket, i.p.v. alleen hoeraverhalen los te laten over de geweldige kwaliteit van de digitale zenders.....!

Daar kun je dan ook vrede mee hebben, en tijd om financieel te zorgen dat je andere apparatuur kunt aanschaffen.

Riparius
31 maart 2009, 01:25
Inmiddels een simpel ingezonden stukje in de lokale krant gezet over deze problematiek.....Levert binnen 2 dagen meer dan 20 (telefonische) reacties op van allerlei mensen die NU PAS de op hun toekomende problemen inzake kijken en opnemen beginnen te begrijpen, en deze mensen hebben hard naar mij (niet gepubliceerde telefoonnummer en adres) moeten zoeken om mij te contacteren.
Het probleem zal dus wel degelijk bij velen gaan spelen.

Vast wel, maar je verandert er niets aan en je zult zien dat al gauw na 21 april a.s. niemand er zich meer druk om maakt. De mensen die echt belang stellen in deze zenders zullen heus wel op zoek gaan naar alternatieven om de zenders te kunnen blijven ontvangen én opnemen, en die alternatieven zijn er ook.

Het verbaast mij trouwens dat je je zo druk maakt om het verdwijnen van RTL Television en SAT1 van de analoge kabel anno 2009. SAT1 is analoog namelijk nooit beschikbaar geweest op de meeste Nederlandse kabelnetten. RTL Television (ofwel RTL+ zoals het vroeger heette) was in de jaren 80 wel beschikbaar op veel Nederlandse kabelnetten, maar lang niet overal. En met de opkomst van Nederlandse commerciële televisie vanaf begin jaren 90 is RTL Television gaandeweg van steeds meer kabelnetten verdwenen. Op mijn locatie (voormalig Casema gebied) is SAT1 nooit analoog beschikbaar geweest, terwijl RTL Television al zo'n 11 jaar geleden van de analoge kabel is gehaald. En vergeet niet dat er toen geen alternatief was voor kabelkijkers die - bijvoorbeeld om bouwkundige redenen - geen schotel konden plaatsen. Nu, anno 2009 is dat alternatief er wél.


Ik ga dan ook door met ageren tegen deze gang van zaken, en intussen zal ik tandenknarsend en noodgedwongen, overgaan tot de aanschaf van een HUMAX IHDR -5050C welke schier onverkrijgbaar is, want zeer gewild door zeer veel anderen die inmiddels ook op de hoogte zijn van de door mij hier aangekaarte problemen,en daar alleen voor zichzelf een oplossing voor zoeken.
Die nieuwe Humax is natuurlijk niet voor niks zo populair aan het worden. Veel mensen geven trouwens de voorkeur aan een PVR boven een DVD/HDD recorder. Dit vanwege het gebruiksgemak en de mogelijkheid om twee uitzendingen gelijktijdig op te kunnen nemen en de mogelijkheid om één digitaal programma op te kunnen nemen en gelijktijdig een ander digitaal programma te kijken, en dat allemaal zonder extra kastjes of aansluitperikelen. En last but not least heeft de nieuwe Humax niet alleen de mogelijkheid om HD kanalen te ontvangen maar deze ook native (dus zonder kwaliteitsverlies) op te nemen.


€ 400,- uitgeven om na 21-04-2009 hetzelfde te kunnen blijven doen dan voorheen qua kijken en opnemen, betekent onder de streep toch dat een maand dagelijkse boodschappen NIET gedaan zullen kunnen worden.
En dat alles ten faveure van Ziggo en consorten....!
Wat ik daarvan vind weten jullie al: :censored::censored::censored::censored:
Zoals gezegd kun je met die Humax 5050C juist meer dan je met je huidige apparatuur kunt. Je zult zien als je het ding eenmaal in gebruik hebt dat je dan niet meer begrijpt waarom je je zo druk hebt lopen maken. En nogmaals, je moet de 'schuld' niet op Ziggo schuiven. Analoge distributie van TV-signalen wordt in de hele wereld afgebouwd en dat proces is al jaren gaande.


Toch wil ik iedereen die mij van commentaar en raad heeft voorzien van harte bedanken, want alleen hierdoor is onomstotelijk vast komen te staan dat het inderdaad zo is en niet anders!

Voor de rest, sta ik open voor alle suggesties en verdere commentaren, wellicht dat Ziggo, indien er voldoende druk kan worden uitgeoefend, bereid is om het huidige pakket analoge zenders nog 1 of 2 jaar in de lucht te houden, onder een gelijktijdige en allesomvattende campagne
waarin Ziggo aan alle abonnees publiekelijk tekst en uitleg geeft over de
(financiele) konsekwenties van het digitaal maken van het zenderpakket, i.p.v. alleen hoeraverhalen los te laten over de geweldige kwaliteit van de digitale zenders.....!

Daar kun je dan ook vrede mee hebben, en tijd om financieel te zorgen dat je andere apparatuur kunt aanschaffen.Dat is onrealistisch. De ontwikkelingen gaan hard en je moet er eerder rekening mee houden dat er over twee jaar helemaal geen analoge TV-signalen meer via de kabelnetten zullen worden verspreid. Zo heeft CAIWAY (een kleinere kabelaar in het Westland) het aantal analoge TV-kanalen al drastisch teruggebracht en tevens aangekondigd dat de analoge transmissie uiterlijk eind 2010 geheel gestopt zal zijn. Analoge TV zenders nemen relatief veel bandbreedte in, en die bandbreedte is nu hard nodig voor nieuwe ontwikkelingen zoals HDTV.

jongetje
6 april 2009, 10:47
€ 400,- uitgeven om na 21-04-2009 hetzelfde te kunnen blijven doen dan voorheen qua kijken en opnemen, betekent onder de streep toch dat een maand dagelijkse boodschappen NIET gedaan zullen kunnen worden.

Beetje overdreven, je kunt de ontvanger voor 75euro met smartcard bestellen bij Ziggo doro de actie die ze nu hebben. Analoog kun je nog steeds opnemen, als je dan toch de kanalen wilt opnemen die digitaal zijn kun je:
1. de andere zender analoog kijken en via scart die digitale zender opnemen (of andersom)
2. Twee decoders kopen en dan ben je tussen de 150 en 175 euro kwijt.

Kom ik op een oplossing die meer dan de helft goedkoper is. Vind niet eerlijk om meteen een HD-PVR als voorbeeld te nemen.

Mensen geven tegenwoordig veel geld uit aan "een plat scherm" en vervolgens lekker analoog blijven kijken. Beetje jammer dat jij je mening opdringt hier maar wat mij betreft schaffen ze het analoge pakket helemaal af zodat er meer digitaal beschikbaar komt.

Bigsmoke
6 april 2009, 21:39
@ jongentje: Jij schijnt het gewoon niet (te willen) snappen.

Probeer ik het nog eens uit te leggen, nu in Jip en Janneke taal, wellicht dat het dan wel bergrijpelijk wordt:

Tot 21-04-2009 kan iedereen hier in (bv) Limburg lekker analoog kijken EN tegelijk hetzelfde kanaal, of een ander, analoog opnemen.
Heel veel mensen doen dat dan ook (al jaren) zo.

Nu worden er 2 veel bekeken zenders (RTL en SAT1) uit het analoge pakket gehaald en achter een digitale decoder gezet.

Dat betekent dus voor iedereen die deze zenders wil blijven bekijken dat men TENMINSTE 1 decoder moet kopen, wil je echter tevens opnemen dan moet je al 2 decoders kopen.
Maar heel veel "simpele" video recoders en de meeste dvd-recorders kunnen de decoder van Ziggo (HUMAX) NIET aansturen en dus kun je geen timergestuurde opnamen meer maken.

Verder zegt ZIGGO zelf dat je dan ook nog een splitter en een signaalversterker moet aanschaffen.

En inderdaad, als je dan (digitaal) TV wil kijken en opnemen, dan blijft er of een relatief weinig goedkopere oplossing van 2 decoders en splitter en versterker over, ofwel de duurdere maar dan wel ineens goede oplossing van een HDD- recorder van Humax met 2 digitale tuners ingebouwd.

Toch blijft dan een feit dat je de oude apparatuur kunt weggooien.
Niet iedereen heeft zoveel geld liggen om dat zo maar effe uit te geven, omdat ZIGGO besloten heeft dat.....enz. enz.

Beetje duidelijker zo?

Riparius
6 april 2009, 21:55
@ jongentje: Jij schijnt het gewoon niet (te willen) snappen.

Probeer ik het nog eens uit te leggen, nu in Jip en Janneke taal, wellicht dat het dan wel bergrijpelijk wordt:

Tot 21-04-2009 kan iedereen hier in (bv) Limburg lekker analoog kijken EN tegelijk hetzelfde kanaal, of een ander, analoog opnemen.
Heel veel mensen doen dat dan ook (al jaren) zo.

Nu worden er 2 veel bekeken zenders (RTL en SAT1) uit het analoge pakket gehaald en achter een digitale decoder gezet.

Dat betekent dus voor iedereen die deze zenders wil blijven bekijken dat men TENMINSTE 1 decoder moet kopen, wil je echter tevens opnemen dan moet je al 2 decoders kopen.

Je had kortgeleden toen je voor de aanschaf van een nieuwe TV stond ook kunnen kiezen voor een TV met ingebouwde DVB-C tuner, dan heb je geen twee (losse) decoders nodig.

Maar heel veel "simpele" video recoders en de meeste dvd-recorders kunnen de decoder van Ziggo (HUMAX) NIET aansturen en dus kun je geen timergestuurde opnamen meer maken.
Die gevolgtrekking klopt niet. Je kunt met iedere videorecorder óf DVD/HDD recorder gekoppeld aan de standaard Humax decoder timergestuurde opnamen maken, namelijk door zowel de timer in de recorder als in de decoder te programmeren. Daar al eens aan gedacht?


Verder zegt ZIGGO zelf dat je dan ook nog een splitter en een signaalversterker moet aanschaffen.
Die bewering van de Ziggo helpdesk (?) is niet juist. De medewerker die je dat op de mouw heeft gespeld is kennelijk vergeten dat elke decoder of PVR over een doorlusfaciliteit beschikt en tevens een ingebouwd RF versterkertje heeft om het signaalverlies bij doorlussen te compenseren.

En inderdaad, als je dan (digitaal) TV wil kijken en opnemen, dan blijft er of een relatief weinig goedkopere oplossing van 2 decoders en splitter en versterker over, ofwel de duurdere maar dan wel ineens goede oplossing van een HDD- recorder van Humax met 2 digitale tuners ingebouwd.
Zoals gezegd, klopt niet, je hebt geen splitters of versterker nodig.

Toch blijft dan een feit dat je de oude apparatuur kunt weggooien.
Niet iedereen heeft zoveel geld liggen om dat zo maar effe uit te geven, omdat ZIGGO besloten heeft dat.....enz. enz.

Beetje duidelijker zo?Je moet helemaal niks weggooien, zoals hier al is aangegeven kun je je probleem als het echt goedkoop moet al voor een paar tientjes oplossen door (tweedehands) een extra decoder en een smartcard te kopen.

Bigsmoke
6 april 2009, 22:35
@riparius: Ik wist toen niet eens (net al 10-duizenden anderen...) dat er zoiets bestond, laat staan dat er in de nabije toekomst geen andere alternatieven zijn dan digitaal kijken.
Ook de detailhandel, die dan schijnbaar VEEL liever verkoopt dan goed advies geeft, heeft toendertijd wel een Humax decoder aangeboden met smartcart (heb ik toen ook gekocht hoor!) maar geen woord over de recorder van Humax of de soort van digitale tuner in de TV.

Een leek, en elke consument is dat VOORDAT hij ervaringsdeskundige wordt en met een hoop gedoe wordt opgezadeld, kan niet alles weten van deze apparatuur en is afhankelijk van de goedwillendheid van zowel de detailhandel alsook de kabelaanbieder.

Het enkele feit dat ik als persoon, hier op dit forum steeds weer het gegeven moet verdedigen dat ik NIET ALLES OP VOORHAND AL WEET, of kon weten, geeft al aan dat er heel wat schort aan eerlijke en fatsoenlijke voorlichting voor dat de koop een feit is.

Ik ga sparen voor de Humax recorder en blijf het buitengewoon jammer vinden dat ik op extra kosten gejaagd wordt, daar heb ik niet om gevraagd en daar is mij ook niet op gewezen. En met mij zijn er velen!

Bigsmoke
7 mei 2009, 19:33
heb verzet en ergernis maar opgegeven, heb een bestelling voor een Hunax 5050 C gedaan. Veel geld voor hetzelfde, maar er zit niks anders op!!
Maar gewoon meehuilen met de wolven in het bos.....

Wat mij betreft, met grote tegenzin, maar toch, discussie gesloten!

Iedereen die een bijdrage heeft geleverd, van harte bedankt!!

:no::giveup::no::giveup: