View Full Version : blokjesstoring in beeld


robweijling
25 januari 2009, 14:05
Heb sinds 5 jan. een humax 5000 aangesloten op een Samsung Full hd lcd. Via Ziggo een z1 abbonnement aangevraagd met HDTV aanvulling. De eerste 2 weken perfect beeld. Sinds een week hebben een groot deel van de zenders last van storing door middel van blokjesstroken in beeld die steeds verdwijnen en dan weer terugkomen. Vooral bij de nederlandse commercielen heel erg. Waar ligt dit aan, is de aanmelding bij Ziggo nog niet goed verwerkt of andere oorzaak?

kamphajm
25 januari 2009, 15:22
Misschien storing van een nieuwe Digitenne zendmast in de buurt? Dat is uitgebreid beschreven op www.stai.nl (http://www.stai.nl)
Vooral mensen met kwalitatief mindere bekabeling en stekkers schijnen last van interferentie te hebben. Je kunt bij klachten over de ontvangst een aansluitset van betere kwaliteit bestellen.
Dat zou een oorzaak kunnen zijn. Het is sowieso raadzaam om beter afgeschermde kabels en stekkers te gebruiken (bijvoorbeeld Hirschmann KOKA799 kabel en bijbehorende stekkers).

varel
25 januari 2009, 19:22
Hier is alleen discovery hd soms blokkerig,signaal sterkte is maar 8% terwijl de rest varieert tussen 52 en 80 %.
Dit ondanks goede hirshman koka kabels en stekkers.
Het zal ongetwijffeld wel aan de bandbreedte liggen die hiervoor gebruikt wordt.

CeeS
26 januari 2009, 14:40
Waar ligt dit aan, is de aanmelding bij Ziggo nog niet goed verwerkt of andere oorzaak?

Blokken zijn vrijwel altijd een gevolg van een slechte ontvangst:
Te weinig signaal of storing van buitenaf, meestal door gebruik van slechte (niet goed afgeschermde) kabels, splitters en stekkers.
Vermoedelijk is op die kanalen je BER (Bit Error Rate) ook slecht (niet gelijk aan nul).

robweijling
1 februari 2009, 14:54
Het probleem is inmiddels opgelost, het lag aan de antenneversterker. Het signaal komt binnen in de meterkast, waarbij de binnenkomende antennekabel naar de ingang van de antenneversterker werd geleid. Daar vandaan zijn er 4 uitgangen, waarvan er een naar de dig. tv ging. Deze loopt er nu buitenom, via een splitter. Van deze splitter loopt er nu een kabel naar de versterker die de overige 3 verder versterkt.