View Full Version : Vraag: WRT160N-EU probleempje.


bossie
8 januari 2009, 16:16
Hallo ik heb een Z3 abbo en sinds kort een LinksysWRT160N-Eu router geinstalleerd.
Op de ethernet poort zit een Dell Dimension 3100 met XP en mijn ACER 3770 Laptop Vista Home premium is via Wifi verbonden.
Beide pc's hebben toegang tot het internet.
Maar nu wil ik de printer en wat bestanden en mappen van de Dell delen met de laptop.
De del heeft als IPadres 192.168.1.101 en de Acer 192.168.1.102 ik kan van beide machines de standaar gateway pingen 192.168.1.1 maar onderling niet en ik kan dus ook niet de shares leggen.
Linksys support adviseerde mij om van beide pc's en de router de firewal uit te schakelen en het daarna nog eens te proberen.
Ook dat werkt niet, hierna werd nl.support@linksys.com erg stil verder.
Dus vraag ik het maar hier, heeft iemand van jullie enig idee?

grt Piet.

Ed
8 januari 2009, 16:34
Hallo ik heb een Z3 abbo en sinds kort een LinksysWRT160N-Eu router geinstalleerd.
Op de ethernet poort zit een Dell Dimension 3100 met XP en mijn ACER 3770 Laptop Vista Home premium is via Wifi verbonden.
Beide pc's hebben toegang tot het internet.
Maar nu wil ik de printer en wat bestanden en mappen van de Dell delen met de laptop.

Om bestanden, mappen en printers te delen hoef je helemaal geen instellingen in de router aan te passen.

Dat moet in het besturingssysteem van de 'hoofd-pc' zelf.
Dus in je Dell moet je de printer delen en de mappen delen en via de 'netwerk' knop in het startmenu op de laptop worden die dan zichtbaar.
Zet wel even 'delen met wachtwoord' in Vista op de laptop uit (Netwerkcentrum). Zorg ook voor eenzelfde werkgroep naam. In XP standaard 'MSHOME' en in Vista standaard 'WORKGROUP'

Oja, ik heb dezelfde router en mijn 'hoofd-pc' fungeert als netwerkopslag. Aangesloten printer is gedeeld, samen met een 1TB schijf voor opslag. Gewoon zonder poespas te bereiken voor elke laptop in het netwerk.

bossie
8 januari 2009, 17:42
Om bestanden, mappen en printers te delen hoef je helemaal geen instellingen in de router aan te passen.Ik vond dat ook al een gek idee.
Dat moet in het besturingssysteem van de 'hoofd-pc' zelf.
Dus in je Dell moet je de printer delen en de mappen delen en via de 'netwerk' knop in het startmenu op de laptop worden die dan zichtbaar.Dat heb ik gedaan, maar dat werkt niet.
Zet wel even 'delen met wachtwoord' in Vista op de laptop uit (Netwerkcentrum). Zorg ook voor eenzelfde werkgroep naam. In XP standaard 'MSHOME' en in Vista standaard 'WORKGROUP'
Waar stel je die Werkgroepen in?
Oja, ik heb dezelfde router en mijn 'hoofd-pc' fungeert als netwerkopslag. Aangesloten printer is gedeeld, samen met een 1TB schijf voor opslag. Gewoon zonder poespas te bereiken voor elke laptop in het netwerk.Dat was nou precies ook mijn bedoeling.
Kun je me ook uitleggen waarom ik niet kan pingen tussen de pc's onderling?
Heeft dat ook met die werkgroepen te maken?

Excalibur
8 januari 2009, 19:28
Kan je vanaf beide machines de andere niet pingen of alleen van een van beide machines?

bossie
8 januari 2009, 20:31
Ik kan van de XP machine de Vista niet pingen en andersom ook niet.
Mijn gevoel zegt dat er dus op IP niveau iets niet goed zit.
En ik denk dus aan een instelling op de router, maar welke?
En gezien de reaktie van Brammetje zou je zeggen dat het zo zonder toestanden moet werken.

Excalibur
8 januari 2009, 20:35
Of de firewall van beide windows machine's staat zo ingesteld dat er niet gereageerd word op ping aanvragen.

bossie
8 januari 2009, 20:46
Of de firewall van beide windows machine's staat zo ingesteld dat er niet gereageerd word op ping aanvragen.Dat is waar, maar ik heb in mijn eerste bericht geschreven dat ik getest heb met de firewalls uit, dus dat kan het niet zijn.

CeeS
8 januari 2009, 23:22
Dat is waar, maar ik heb in mijn eerste bericht geschreven dat ik getest heb met de firewalls uit, dus dat kan het niet zijn.

Hoe staan de ip-instellingen van beide pc's ? Heb je die op automatisch staan ? En hoe staat het subnet ingesteld ?

(kun je zien bij de eigenschappen van tcp/ip van je netwerkkaart in windows, of eventueel door in een cmd/dos venster in te typen:
ipconfig /all )

Doe eens een copy/paste actie en post de resultaten van dit commando hier eens ?

bossie
9 januari 2009, 00:08
Beide pc's krijgen een ipadres via DHCP van de linksys.
de default gateway is 192.168.1.1
Desktop:
192.168.1.102 255.255.255.0
Laptop:
102.168.1.101 255.255.255.0
Dus ze zouden elkaar moeten kunnen zien.

grt Piet.

Ed
9 januari 2009, 11:04
Dat heb ik gedaan, maar dat werkt niet.Maar zo hoort het wel ;) Dus typisch iets aan de instellingen die niet goed zijn. Anders had het hier niet gewerkt met 1 PC met Vista, 1 laptop met Vista en 1 laptop met XP. IP adressen worden uitgegeven op basis van MAC-adres, dus iedereen heeft altijd dezelfde adressen, buiten de standaard range van 3 adressen die voor de iPhone's zijn. 'DHCP Reservation' heet dat geloof ik. Alles werkt prima...

Daarnaast hoef je alleen maar te 'stoeien' met de hoofd-pc. De andere gebruikers krijgen toegang zonder er iets voor te hoeven doen.

Ten eerste de printer delen (Vista).

Kan via 'Netwerkcentrum' -> 'Printers delen' of via 'Configuratiescherm' -> 'Printers' -> Printer uitkiezen -> Rechtermuisklik -> 'Delen' -> Instellingen wijzigen voor delen.

Ten tweede mappen delen (Vista).

Selecteer een map -> Rechtermuisklik -> 'Delen' -> En dan krijg je een scherm waar 1 gebruiker reeds in staat en dat is het hoofd-account van de pc. Als je geen andere accounts op de pc hebt staan, hoeven gebruikers op andere laptops geen wachtwoorden in te voeren als zij op jouw pc willen komen. Maar goed, we gaan verder -> Je selecteert in het dropdown menu wie of wat je wil toevoegen -> 'Je kiest 'Iedereen (Alle gebruikers in deze lijst)' en dan op 'Toevoegen' drukken. Nu staat die keuze beneden in dat scherm en zet je het machtigingsniveau van 'Lezer' naar 'Mede-eigenaar'.

Zo moeten de desbetreffende printers en mappen gewoon zichtbaar zijn via de button 'Netwerk' op de laptop. Men hoeft helemaal geen aanpassingen te doen aan de firewalls of aan de router.

bossie
9 januari 2009, 12:19
Brammetje, kun jij wel pingen van je pc die op het ethernet staat naar een pc in het wifi lan?
Zou jij eens kunnen kijken hoe bij jou in Advanced Wireless Settings de AP Isolation staat ingesteld?

grt Piet.

Ed
9 januari 2009, 12:34
Brammetje, kun jij wel pingen van je pc die op het ethernet staat naar een pc in het wifi lan?
Zou jij eens kunnen kijken hoe bij jou in Advanced Wireless Settings de AP Isolation staat ingesteld?Alles staat 'Default'. Ook 'AP Isolation'.

Wireless configuration: 'Manual'.
Network mode: Mixed.
Radioband: Standard 20MHz.

Pingen gaat nu even niet, die anderen staan uit en nu even geen tijd ook.
Ik kijk vanavond als ik terug ben uit Brussel wel wat je allemaal gedaan hebt en dergelijke.

Suc6!

bossie
12 januari 2009, 21:37
Brammetje is nog niet terug uit Brussel zeker?
En CeesS had niets aan mijn info?
Ik voel me wel alleen staan zo hoor!:lol:

CeeS
12 januari 2009, 23:17
Brammetje is nog niet terug uit Brussel zeker?
En CeesS had niets aan mijn info?
Ik voel me wel alleen staan zo hoor!:lol:

Goed dat je nog even reageert, want ik zie zoveel berichten dat het bijna niet is bij te houden. Ik vroeg om je ip-adressen om te zien of ze wel in hetzelfde subnet zitten en dat is zo, dus het zou in principe moeten werken. Kan dus nog een firewall zijn in je pc's, maar dat had je al gecontroleerd. Verder kan het dan alleen nog zijn dat de draadloze poort van je router geen map-delen toestaat omdat dit natuurlijk redelijk onveilig is. Misschien kun je daar nog iets van vinden in de configuratie ?

Ik heb/ken zelf die router niet dus ik filosofeer er maar wat op los :wink:

Kun je de pc die je nu draadloos erop hebt, niet tijdelijk even via een netwerk kabel op dezelfde router aansluiten. Werkt het dan wel, dan weet je dat het in het draadloze deel moet zitten. Werkt dat ook niet dan zit het in de pc zelf in de settings. Zorg eerst dat het met draad perfect werkt en probeer daarna het draadloos te laten werken kan ik alleen maar als tip meegeven.

bossie
13 januari 2009, 00:06
Zorg eerst dat het met draad perfect werkt en probeer daarna het draadloos te laten werken kan ik alleen maar als tip meegeven.Ja dat is een goede tip, daar ga ik mee aan de gang.
Er zit ook zoiets als AP-isolation in de router, heb ik me laten vertellen.
Het wordt in de handleiding genoemd, maar niet verklaard.:sad:

Dat zou bewerkstelligen dat je interne thuisnetwerk te isoleren is van het Wifi deel.
Default staat dit uit zegt linksys, maar ik moet het controleren.:confused:
Dat zou ook een heleboel kunnen verklaren.

grt Piet.

Ed
13 januari 2009, 13:21
Wat ik allemaal kan lezen op diverse sites op het internet (http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&q=AP+isolation&btnG=Zoeken&meta=lr%3Dlang_nl) is dat bij een netwerk AP Isolation in 9 van de 10 gevallen 'uit' moet staan. Zodat ze elkaar kunnen zien. Ik kan overigens gewoon pingen naar de laptop die via WiFi verbonden is. Misschien dat je toch eerst eens moet kijken naar de ip adressen. Stel deze echt eens 'static' in, bijvoorbeeld 192.169.1.121 voor de PC en 192.168.1.122 voor de laptop en daarna de DHCP server van de router uitschakelen.

Qua router hoef je weinig te veranderen, je moet toch echt eens gaan kijken op 'client' niveau, dus je PC en laptop. Eigenschappen van lan-verbinding en dan de instellingen van 'ip4'. Hier kun je de static adressen invoeren.

CeeS
13 januari 2009, 16:06
Stel deze echt eens 'static' in, bijvoorbeeld 192.169.1.121 voor de PC en 192.168.1.122 voor de laptop en daarna de DHCP server van de router uitschakelen.

Als je dit doet, dan niet vergeten op die computers ook handmatig nog het ipadres van je router in te voeren als DNS server en default gateway.

Maar een vast lokaal ip-adres zou niet nodig hoeven te zijn. Al mijn computers thuis draaien met dhcp en werken zowel draadloos als met draad in een windows/samba/linux netwerk.

bossie
22 januari 2009, 16:19
Het heeft even geduurd, maar dit is het resultaat:
AP Isolation gecontroleerd, (Stond uit zoals de handleiding meldt) en ik kan geen mappen sharen.
Helaas, ook een ping van de vista laptop -> de XP desktop komt niet aan.
Evenals de andere kant op.
Ik ga dit weekend wel met mijn laptop op pad, om eens te kijken of het van XP -> XP wel lukt.
Ik begin toch zo'n medelijden te krijgen met Vista bezitters......:rolleyes:

grt P.

Ed
22 januari 2009, 22:47
Ik begin toch zo'n medelijden te krijgen met Vista bezitters......:rolleyes:Sorry hoor, maar dat is totale kwatsch!

Zoals ik al zei, netwerk hier bestaat uit een PC met Vista Ultimate, een laptop met Vista Home Premium en een laptop met XP Home (allemaal verbonden met het internet via de WRT160N) en het werkt hier gewoon zonder uitzonderlijke instellingen te moeten doen. De gedeelde mappen zijn voor iedereen binnen het netwerk bereikbaar. Eigenlijk hoort de router zo 'out of the box' te werken... Zoals ik al zei, het ligt allemaal aan de instellingen van de 'hoofd'-PC. Daar moet je de apparaten en mappen delen en dan werkt het gewoon.

Je hoeft geen vaste ip-adressen in te voeren, heb het even getest en met DHCP ingeschakeld en de computers ingeschakeld op 'Automatisch IP adres verkrijgen' werkt het ook gewoon.

Even screenshotje van het 'Netwerkcentrum' op de hoofd-PC met Vista.

http://i39.photobucket.com/albums/e186/Kabrio/Netwerkcentrum.jpg

Vreemd dat het bij jou dan niet werkt...

bossie
23 januari 2009, 10:36
Sorry hoor, maar dat is totale kwatsch!
<knip>
Zoals ik al zei, het ligt allemaal aan de instellingen van de 'hoofd'-PC. Daar moet je de apparaten en mappen delen en dan werkt het gewoon.Inmiddels ben ik er achter dat het met een wifi XP laptop wel werkt en met de Vista laptop "client" niet.
Nogmaals voor alle duidelijkheid.
De desktop(XP) deelt de printer en een paar mappen met het netwerk.
Vanaf de Vista laptop zijn die shares niét zichtbaar.
Maar met een XP-laptop kan is de shares wel benaderen, ik kan ook van de XP-laptop met de desktop pingen en vv.
Een ping anaf de XP laptop krijgt geen response van de Vista laptop.
Dus alles overziend is het hier de Vista laptop toch heel duidelijk de boosdoener.
Dan mag ik toch wel verzuchten dat ik medelijden heb met Vista bezitters, zonder dat dat als totale kwatsch wordt afgedaan?
Want het werkt gewoon niet zoals het zou horen te doen.

grt P.

Bullet NL
23 januari 2009, 10:48
Inmiddels ben ik er achter dat het met een wifi XP laptop wel werkt en met de Vista laptop "client" niet.
Nogmaals voor alle duidelijkheid.
De desktop(XP) deelt de printer en een paar mappen met het netwerk.
Vanaf de Vista laptop zijn die shares niét zichtbaar.
Maar met een XP-laptop kan is de shares wel benaderen, ik kan ook van de XP-laptop met de desktop pingen en vv.
Een ping anaf de XP laptop krijgt geen response van de Vista laptop.
Dus alles overziend is het hier de Vista laptop toch heel duidelijk de boosdoener.
Dan mag ik toch wel verzuchten dat ik medelijden heb met Vista bezitters, zonder dat dat als totale kwatsch wordt afgedaan?
Want het werkt gewoon niet zoals het zou horen te doen.

grt P.

Ik vermoed dat het probleem bij jou wordt veroorzaakt door de firewall/ beveiliging welke bij vista vele malen beter is dan bij XP.

Indien je schares op een vistra pc wil delen/zichtbaar maken dien je dit ook (omslachtiger???) anders te doen dan bij XP, het zelfde als met het delen van printers... ik heb hier zelf namelijk een vergelijkbare situatie, en het werkt zonder probleem....

bossie
23 januari 2009, 11:04
Ik vermoed dat het probleem bij jou wordt veroorzaakt door de firewall/ beveiliging welke bij vista vele malen beter is dan bij XP.

Indien je schares op een vistra pc wil delen/zichtbaar maken dien je dit ook (omslachtiger???) anders te doen dan bij XP, het zelfde als met het delen van printers... ik heb hier zelf namelijk een vergelijkbare situatie, en het werkt zonder probleem....
Heb je ook nog wat tips in die richting?
Want ik heb totaal geen ervaring met Vista, met XP kan ik me redelijk redden, maar dat vista brrrrrrrr..........

grt P.

Ed
25 januari 2009, 13:44
Heb je ook nog wat tips in die richting?
Want ik heb totaal geen ervaring met Vista, met XP kan ik me redelijk redden, maar dat vista brrrrrrrr..........Ik zat even Tip & Trucs door te lezen en ik kwam iets tegen dat misschien wel van toepassing is op jouw situatie.

Ik zal het stukje even via PB naar je toe sturen, aangezien er copyright op zit en ik het hier dan niet openbaar mag plaatsen.

Je hebt dus een PB'tje.

bossie
25 januari 2009, 14:10
Ik zat even Tip & Trucs door te lezen en ik kwam iets tegen dat misschien wel van toepassing is op jouw situatie.

Ik zal het stukje even via PB naar je toe sturen, aangezien er copyright op zit en ik het hier dan niet openbaar mag plaatsen.

Je hebt dus een PB'tje.Bedankt Brammetje, het werkt nu inderdaad, zoals het hoort.
Bedankt voor het meedenken.

*** Oplossing weggehaald ivm. evt copyright

Nogmaals bedankt P.

Ed
25 januari 2009, 14:22
Bedankt voor het meedenken, met jouw goedvinden plaats ik hier de oplossing, dan hebben anderen er mischien ook iets aan.
Nogmaals bedankt P.Er rust copyright op en die is van IDG Nederland. <knip> Lekker belangrijk achteraf, dus ik zal de oplossing hier even plaatsen ;)

http://i39.photobucket.com/albums/e186/Kabrio/bossiexp-vistanetwerk.jpg

Dit was alles waarmee de problemen verholpen waren ;)