View Full Version : Geluid via HDMI is pro logic ipv dolby digital


speledingetje
5 januari 2009, 13:15
Weet iemand of het mogelijk is Dolby Digital via de HDMI uitgang te krijgen?

Als ik naar een HD kanaal kijk met Dolby Digital dan wordt dat geluid correct door mijn versterker opgepikt als Dolby Digital als ik de optische output gebruik. Als ik het geluid via de HDMI (via de tv) laat lopen is het opeens Pro Logic geworden.

(Een ander apparaat dat ik op dezelfde manier heb aangesloten, een xbox360, levert wel gewoon dolby digital via hdmi via de TV aan de versterker dus de TV is hier waarschijnlijk niet de schuldige.) Geluid via de optische kabel laten lopen heeft als nadeel dat beeld en geluid een beetje uit elkaar lopen door de vertraging van de beeldbewerking in de TV.

Rolypoly
7 januari 2009, 18:27
. . . Als ik het geluid via de HDMI (via de tv) laat lopen is het opeens Pro Logic geworden. . . .

Ik neem aan dat je het geluid op je versterker dan door krijgt via een audiokabel die van je TV naar je versterker loopt.
Is dat wel een digitale uitgang, optisch of cinch (enkel)??
Zo niet, bijvoorbeeld 2x cinch = analoog audio L+R, kan het wel kloppen dat het geen Dolby Digital meer is.

Geluid via de optische kabel laten lopen heeft als nadeel dat beeld en geluid een beetje uit elkaar lopen door de vertraging van de beeldbewerking in de TV.
Dit kun je oplossen door in je versterker een vertragingstijd op te geven.
Als je een Philips TV hebt met Natural Motion dan is dit een bekend verschijnsel.

speledingetje
7 januari 2009, 21:48
Ik neem aan dat je het geluid op je versterker dan door krijgt via een audiokabel die van je TV naar je versterker loopt.

Via de optische kabel gaat alles goed, via de HDMI kabel dus niet. En HDMI zou ook gewoon Dolby Digital moeten ondersteunen want dat werkt met andere apparaten wel.

Dit kun je oplossen door in je versterker een vertragingstijd op te geven. Als je een Philips TV hebt met Natural Motion dan is dit een bekend verschijnsel.

Inderdaad een Philips met Natural Motion. Maar de vertraging in de versterker is geen goed idee, want dan wordt ook de audio van andere bronnen die wel via de TV loopt dubbel vertraagd. Mijn Philips TV vertraagd namelijk het geluid dat via de HDMI kabel loopt precies genoeg dat het weer in sync loopt. (Daarbij is het sowieso niet zo handig om de aparte optische kabel te gebruiken want dan moet je de versterker ook van ingang veranderen als je een ander apparaat selecteert) Het zou dus handiger zijn als de Dolby Digital via de HDMI kabel loopt.

Mr_Parker
7 januari 2009, 22:07
Heb je een tv uit de 9x32 serie of uit de 9x03 serie, of wellicht toch een uit een "lagere"7 of 5 serie?

Op zich is het in het algemeen een bekend probleem. Op HDMI kan een HDCP beveiliging zitten, hoeft niet maar kan wel. Zo zou het kunnen dat je Xbox deze bij spellen niet heeft, de decoder heeft het in ieder geval wel. De HDCP beveiliging zorgt er vervolgens voor dat het signaal niet in hoogste kwaliteit de tv mag verlaten, het wordt dan ook terug gezet naar een analoog signaal wat je versterker afhankelijk van de instelling kan weergeven als pro logic.

Heb je een tv uit de 9x32 serie dan kun je ervoor kiezen om de decoder op hdmi3 aan te sluiten. Bij die aansluiting is Philips waarschijnlijk vergeten om de terugschaling in audio te activeren. Het kan echter wel nodig zijn om de tv uit te zetten en weer aan te zetten, terwijl de decoder aanblijft, om het ook daadwerkelijk werkend te krijgen.

Rolypoly
7 januari 2009, 22:09
De vertraging van het geluid heb je volgens mij niet als je de audio van de TV naar je versterker stuurt via een Digitale Cinch kabel.
Ik heb echter de audio van de HD ontvanger rechtstreeks naar de receiver lopen en dan heb je last van de vertraging. Die kun je voor elk inputkanaal onafhankelijk instellen, zodat het niet voor alles geld.

Jij hebt het over aansluiten via een HDMI kabel. Je HD-ontvanger en je Xbox360 zitten via HDMI aan de TV, maar van je TV loopt toch een audiokabel naar je versterker?

speledingetje
7 januari 2009, 22:19
Je HD-ontvanger en je Xbox360 zitten via HDMI aan de TV, maar van je TV loopt toch een audiokabel naar je versterker?

Klopt, dat is namelijk handig omdat de TV voor de juiste vertraging van de audio zorgt en ik dan de versterker altijd op dezelfde ingang kan laten staan. Alleen de grap gaat bij de Samsung dus een beetje mis omdat het onderweg naar Pro Logic wordt gedegradeerd.

Wat ik mij nu dus afvraag is of iemand al eens Dolby Digital via de HDMI uit het apparaatje heeft gekregen.

Mondiaan
9 januari 2009, 15:19
Wat ik mij nu dus afvraag is of iemand al eens Dolby Digital via de HDMI uit het apparaatje heeft gekregen.

Ik heb zelf een 42PFL9632D en zal (a.h.v. voorgaande info) vanavond eens proberen om mijn PS3 op de HDMI 3 aansluiting van de TV aan te sluiten. Volgens mij gaat het nog steeds niet werken hoor maar het is het proberen waard.

Best vreemd allemaal, een digitale coax met interconnect koppelen en dan enkel PCM 2.0 eruit halen... Gelukkig heeft mijn versterker (Harman Kardon) een A/V audio sync. functie, maar dat is heus niet alles omdat je eigenlijk bij ieder formaat (bijvoorbeeld tijdens streaming media kijken via de PS3) een andere vertragingstijd zult tegenkomen.

Wat mij afgelopen week is opgevallen, is dat het spel Guitar Hero World Tour een kalibratie functie heeft om het spel te kunnen spelen. Samen met geluid en videobeelden moet je de gitaar afstellen. Het spel geeft daarna bijna 58ms aan, terwijl mijn receiver standaard op 19ms staat :shock:

Wat een gedoe, maar ik heb hoop voor vanavond... HDMI 3 -> TV uit-aan zetten.

speledingetje
9 januari 2009, 15:31
Ik heb de Philips 42pfl7862D en die vertragingstijd is ook nog eens afhankelijk van het type beeldbewerking. Bij de ene resolutie kan het langer duren dan bij de andere, dus dat krijg je nooit helemaal goed op je versterker. Daarom is het ook zo handig dat die TV automatisch het geluid vertraagd, maar niet alle types hebben die feature.

Ik zat ook met Guitar Hero te worstelen totdat ik die vertragingsfunctie daarin ontdekte. Bij Halo is die vertraging natuurlijk dodelijk.

Rolypoly
9 januari 2009, 15:33
Inderdaad een gedoe :?.
Dat 'Natural-Motion' is wel aardig maar v.w.b. het geluid is het niet handig.
Je kunt het natuurlijk uitzetten, ben je er vanaf, maar als je dan het beeld ziet wil je dat eigenlijk toch maar niet :no:.

Mondiaan
9 januari 2009, 22:17
Nou mensen... ik heb alle mogelijkheden de revue laten passeren. TV aan-uit kabel op HDMI 1 t/m 3, niets nada noppes!

Digitaal meerkanaals geluid is niet via HDMI/TV (althans via PS3 en HD decoder van Samsung) te halen :-(

Rolypoly
9 januari 2009, 22:46
Heb je in het menu van je ontvanger bij Media instellen de optie Dolby Digital op ON staan?
Check meteen even bij Digital Out of die op Dolby Digital staat i.p.v. PCM.

speledingetje
9 januari 2009, 23:16
Bedankt voor het checken. Dan geef ik het maar op. Raar dat het je via de PS3 ook niet lukt trouwens, via de Xbox lukt het me wel.

Tens
10 januari 2009, 01:50
Zolang je alleen een HD Passthrough versterker en TV gebruikt, en GEEN HDMI versterker, is optisch sowieso het beste geluid dat je krijgt, iig voor muziek.
HD Passthrough geeft alleen HD geluid door aan andere uitvoer apparaten.
Maw. je versterker en TV geeft dan alleen HDMI beeld, zonder geluid.

Je opties zijn dan via de versterker
-Splitscreen TV / console (DVD of MD/Tape)
OF
-geen splitscreen maar beter geluid (AUX), DTS of dolbi via console / speler

mits je niet telkens de kabels wilt wisselen.

Mondiaan
10 januari 2009, 07:44
Heb je in het menu van je ontvanger bij Media instellen de optie Dolby Digital op ON staan?
Check meteen even bij Digital Out of die op Dolby Digital staat i.p.v. PCM.

Yep! Done that... bin there... :cry:

Is idd vreemd dat zelfs het geluid van de PS3 in PCM2.0 wordt doorgegeven. Als ik terugschakel naar optisch, geeft de versterker onheroepelijk een multikanaal aan. :giveup:

speledingetje
10 januari 2009, 09:45
Zolang je alleen een HD Passthrough versterker en TV gebruikt, en GEEN HDMI versterker, is optisch sowieso het beste geluid dat je krijgt, iig voor muziek.

Er loopt bij mij dus HDMI naar de TV en van daaraf via spdif naar de versterker. Dat is in theorie nog beter dan direct optisch naar de versterker omdat het geluid dan precies de juiste vertragingstijd krijgt wordt. (Ik heb dus geen HDMI versterker).

Tens
10 januari 2009, 15:05
Ik probeerde mijn reactie zo simpel mogelijk te houden want je hebt het anders ook over verschillende ranges.

Muziek moet eigenlijk altijd in stereo, behalve als je het gevoel wilt hebben een concert bij te wonen. Dat werkt dan wel weer goed als je surround sound uitzend, omdat het geluid van tevoren al gericht wordt gesplitst en gefilterd maar net als bij het gebruik van een equalizer of digitaal geluid tegenover analoog geluid, (bijv. tape versus CD), ervaar je daar wel frequency verlies mee. Een filter is namelijk nooit positief voor je geluidskwaliteit maar kan wel positief zijn voor je geluidservaring, waar het uiteindelijk om draait.
Wat het beste is hangt erg af van je voorkeur.
Vandaar dat je never nooit moet besparen op bekabeling voor geluid.
Dat zie je erg terug in het surround effect en helderheid van het geluid als je audiofiel bent (mits je volume en systeem dat duidelijk maken). Bij geluidsbekabeling is goedkoop echt duurkoop.

Zelf moest ik kiezen ik voor optisch omdat de PS3 wel HD passhtrough ondersteund, (nb geluid is eigenlijk alleen HD), maar omdat ik geen HD versterker heb maar een HD passthrough versterker, moest er ook een optische lijn vanuit de PS3 komen naar de TV voor het geluid. De versterker ontvangt het signaal namelijk wel goed, maar alleen maar om eventueel door te sturen naar een andere uitvoerder. Vanaf de TV en radio zitten er wel HDMI stekkers, maar eigenlijk is dat een beetje overbodig. Ik had ze gewoon extra dus scheelde dat in de bedrading.
De console kent geen andere aansluiting dan dat buiten een HD, dus ik krjig geen optimaal surround effect, al is dat erg afhankelijk van het spel. Soul Calibur IV is bijvoorbeeld een mierenneuker en geeft soms stug geen DTS geluid waar andere titels of een Bluray dat wel gewoon doen.
Zoals in mijn vorige reactie koos ik voor deze opzet omdat ik beter geluid wilde, ook vanaf mijn tv naar de versterker en vanaf de AV kanalen voor digitale TV, zonder stekkers te hoeven wisselen.
Maar dan zit je dus zonder kanaal splitsing behalve met een klein schermpje in je PC.
Het is zo dus wel voetbal kijken, maar geen voetbal en PS3 of voetbal en Langs de Lijn radio.

HD geluid is nu nog takke duur of nep, zoals van Onkyo.
Dan neem ik dit systeem dus maar.
Sommige versterkers en televisie toestellen, (alleen LCD want softwarematig te updaten per onderdeel), zoals de mijne kun je ook synchroniseren bijvoorbeeld via de PC, maar daar kom ik niet aan.
Er is hier geen audio of beeld vertraging omdat beide signalen tegelijk worden uitgezonden en uitgevoerd in een syteem met een Bravia versterker en een Bravia LCD (de versterker was toevallig ook van Bravia, want andere versterkers pasten door hun formaat niet in mijn kast, ben niet erg gek op Sony hoor). Ik heb alleen last van beeldvertraging van maximaal 40 miliseconde, maar alleen bij spellen als Guitar Hero, waar het makkelijk aanpasbaar is.
Audiovertraging komt eigenlijk nooit voor met een optisch geluid.
Het is in Guitar Hero wel instelbaar, want het gaat daar om een twaalfde responsetijd
net als bij vechtspellen, maar ik moet de eerste speler nog ontmoeten
die het inderdaad ook heeft afgesteld.

ps. overigens wilde ik persee 5.1 omdat ik anders met mijn speaker plaatsing niet uit kom.
Op de een of andere manier zit er overal altijd een deur tegenover de televisie..

voor de duidelijkheid
geluidschemaatje om freqency range uit te leggen:

__________________________max (noise reductie filter)

(ik doe ff geen echte waardes maar numeriek)

/ schiet omhoog, wordt weg gefilterd, anders kraakt je geluid in surround
FQ 1

===================
surround / digitaal kanaal 1 range

FQ 2 --- blijft gelijk, veranderd van kanaal, ongewijzigd goed hoobaar, vooral in surround

FQ 3 / gaat omhoog, ongewijzigd goed hoorbaar in surround en vooral in multi stereo

surround / digitaal kanaal 1 range
===================

FQ 4
\ daalt in range, vervalt in surround of digitaal geluid is het onhoorbaar of ruis
en doet de data vergroten

FQ 5 = samengekomen FQ 4 en FQ 6, produceerd nu wel geluid, alleen hoorbaar in stereo

FQ6 / steigt in range, maar valt buiten de surround range, idem FQ 4
___________________________min (haze filter)

Klopt niet helemaal want het is veel iingewikkelder, maar hopelijk laat het een beetje het effect van stille frequencies zien en waarom digitaal geluid of surround niet altijd beter hoeft te zijn, en vise versa.

speledingetje
10 januari 2009, 15:30
Vandaar dat je never nooit moet besparen op bekabeling voor geluid.

Vrijwel alles is tegenwoordig digitaal en ik neem aan dat je weet dat bij digitaal geluid de kwaliteit van de bekabeling niet meer relevant is voor de geluidskwaliteit. Slechte kabels gaan wellicht eerder stuk, maar alleen voor het analoge stuk, zoals van de versterker naar de speakers maakt het nog wat uit.

Mondiaan
12 januari 2009, 15:36
Vrijwel alles is tegenwoordig digitaal en ik neem aan dat je weet dat bij digitaal geluid de kwaliteit van de bekabeling niet meer relevant is voor de geluidskwaliteit. Slechte kabels gaan wellicht eerder stuk, maar alleen voor het analoge stuk, zoals van de versterker naar de speakers maakt het nog wat uit.

Nou... bijna volledig, wat duurdere (HDMI) kabels kwalitatief van elkaar onderscheidt is de mate van afscherming. :wink:

MrDroopy
12 januari 2009, 17:05
Het probleem zit niet in de Samsung (die keurig 5.1 doorgeeft wanneer dit op een kanaal aanwezig is, zoals bij Discovery HD of de surround radio) maar in de TV. Om licentietechnische redenen wordt het geluid in de tv teruggeschaald naar 2.0 pcm en zo doorgegeven naar een eventueel aangesloten versterker. In de pfl9xxx serie is de hdmi 3 poort wel bruikbaar zoals eerder aangegeven. Of dit ook bij uw tv werkt durf ik niet te zeggen, bij mijn 37pfl9732 werkt het weer uit de kunst. Na het omsteken naar HDMI3 wel alle apparatuur eerst stroomloos maken en dan eerst de tv aan en dan de decoder. Steek je de kabel gewoon om naar hdmi3 en maak je de apparatuur vervolgens niet spanningsloos komt er nog steeds geen ac3 5.1 signaal uit de digital-out maar 2.0 pcm. Werkt dit niet, dan ben ik bang dat het niet gaat lukken met deze tv.

Mondiaan
12 januari 2009, 17:32
Ik ben wel benieuwd over welke firmware wij het hebben... vorig jaar had ik nog namelijk een update uitgevoerd :sad:. Ik ben bang dat Philips deze "bug" over HDMI 3 dan heeft meegenomen.

speledingetje
13 januari 2009, 09:19
Het probleem zit niet in de Samsung (die keurig 5.1 doorgeeft wanneer dit op een kanaal aanwezig is, zoals bij Discovery HD of de surround radio) maar in de TV. Om licentietechnische redenen wordt het geluid in de tv teruggeschaald naar 2.0 pcm en zo doorgegeven naar een eventueel aangesloten versterker. In de pfl9xxx serie is de hdmi 3 poort wel bruikbaar zoals eerder aangegeven.

Interessant, 5.1 geluid uit de Samsung via HDMI kan dus toch!? Mijn pfl7xxx geeft 5.1 geluid probleemloos weer via HDMI 1 als ik de Xbox gebruik. Ik heb voor de zekerheid ook even geprobeerd de Samsung in een andere HDMI poort maar bij mij wordt het toch weer 2.0. :? Vreemd.

Rolypoly
13 januari 2009, 13:14
Blijft vreemd maar het zal wel aan de Philips TV liggen dat die het op e.o.a. manier niet door wil geven.
Heb zojuist even in de manual van mijn TV gekeken (42PFL9603), die toch best uitgebreid is, echter er staat niets in over dit probleem of over de geluidsdoorgave.
Wel kun je allerlei audioinstellingen voor de diverse in- en uitgangen configureren in de TV.
Ik heb mijn Samsung en DVD speler via HDMI aan de TV en het geluid los via digitale audio kabels.
Voordeel hiervan is dat je TV niet aan hoeft te staan als je bijvoorbeeld een CD of een Digitale radiozender beluisterd.
Ik heb al vele dingen nagezocht maar niets concreets gevonden . . . . helaas :sad:.

Mondiaan
13 januari 2009, 13:41
Ik sluit mij daarbij aan... om Johan er maar weer eens bij te halen:

"ieder nadeel heeft zijn voordeel".

Alleen wil ik graag zelf de regie hebben en de keuze zelf bepalen over mijn mijn audiogedrag.

Ik heb immers een tijd geleden een Godsvermogen uitgegeven voor een 42" Cineos Full HD met alle toeters en bellen... maar kortweg is het ook weer een gewone een lcd mt vertraging die ondervangen zou kunnen worden door de digi out.

Ook ik heb mijn Samsung direct op de versterker aangesloten en ja ik kan met de TV uit naar de radio luisteren... Maar dit is zo'n beetje "van de nood een deugd maken".

Ik snap overigens ook niets van die licentierechten, ik heb reeds betaald voor beeld- en geluiddragers en of het geluid nu nou via TV of versterker loopt?? Wat maakt Philips zich nou druk over. Hoe langer ik hierover nadenk hoe kwader ik wordt :evil:

Er is vast wel iemand die de beveiliging kan omzeilen... je mag mij een PM sturen! De koffie staat klaar :grin:

speledingetje
13 januari 2009, 14:10
IIk snap overigens ook niets van die licentierechten, ik heb reeds betaald voor beeld- en geluiddragers en of het geluid nu nou via TV of versterker loopt??

Ik ben er niet van overtuigd dat het licentierechten zijn, want bij mijn goedkopere Philips model wordt 5.1 dus wel netjes doorgegeven via de HDMI (behalve bij de Samsung dan). Ik heb trouwens nog wel een interessante bug in de TV: heel af en toe valt het geluid op de versterker weg. Het enige dat dan helpt is de TV aan en uitzetten, dus die HDMI passthrough is blijkbaar de dader. (Duurde natuurlijk eindeloos voor dat ik daar achter was, je bedenkt niet meteen dat je de TV moet resetten om je versterker aan de praat te krijgen:shock:)

Mondiaan
13 januari 2009, 15:47
jeejtje goeie tip! Dat zal ik proberen te onthouden :mrgreen:

Ik ga het v/d week nog wel weer een keertje proberen en dan nu met de Samsung i.p.v. PS3 op HDMI 3 / HDMI 1.

Spaningsloos maken etc. etc. Ik zal mijn bevindingen/ontdekkingen posten.

Rolypoly
13 januari 2009, 16:23
Ben nog even aan het zoeken geweest, maar je bent niet de enige met deze problemen:

http://forum.upclive.nl/message.jspa?messageID=4280
http://forum.fok.nl/topic/1176013

Misschien dat hier wat info uit te halen valt, heb het (nog) niet allemaal doorgelezen :wink:.

speledingetje
13 januari 2009, 16:53
http://forum.fok.nl/topic/1176013


Bedankt voor die link! Daar staat inderdaad het antwoord. Conclusie: het is geen bug maar een feature. (Wel een feature waar ik niet op zit te wachten :cry:) Alle apparaten doen wat ze moeten doen, de reden dat het via de Samsung niet werkt en de Xbox wel is dat de Samsung zijn content HDCP protected aanlevert en de Xbox meestal niet (ik kijk meestal Divx). Philips is verplicht HDCP audio te downgraden als het wordt doorgegeven aan een versterker die geen HDCP heeft (de mijne dus). Zijn we mooi klaar mee.

MrDroopy
14 januari 2009, 00:12
Bedankt voor die link! Daar staat inderdaad het antwoord. Conclusie: het is geen bug maar een feature. (Wel een feature waar ik niet op zit te wachten :cry:) Alle apparaten doen wat ze moeten doen, de reden dat het via de Samsung niet werkt en de Xbox wel is dat de Samsung zijn content HDCP protected aanlevert en de Xbox meestal niet (ik kijk meestal Divx). Philips is verplicht HDCP audio te downgraden als het wordt doorgegeven aan een versterker die geen HDCP heeft (de mijne dus). Zijn we mooi klaar mee.
Zo is het. Bij sommige oudere modellen werkt het nog wel, sommige andere oudere modellen hebben een digitale ingang waarmee het getruukt ook lukt en bij sommige (iig de pfl9632/9732 serie) is "per ongeluk" de blokkering op hdmi3 weggelaten. Ook bij die modellen loop je het risico dat een firmware update alsnog hdmi3 blokkeert. Ik ben dan ook zeer terughoudend met het updaten van mijn philips. Het lijkt er op dat de eigenaren van de nieuwe series zoals de 9603 en 9703 minder geluk hebben....

Mondiaan
14 januari 2009, 09:15
Tot slot:

Stel, je zou geluk hebben met je toestel dat het allemaal werkt... Dan moet je natuurlijk nog wl je HD Natual Motion uitzetten, daar deze alsnog voor een vertraging zorgt. Een soort kip-ei verhaal dus :rolleyes:

speledingetje
14 januari 2009, 09:25
Stel, je zou geluk hebben met je toestel dat het allemaal werkt... Dan moet je natuurlijk nog wl je HD Natual Motion uitzetten, daar deze alsnog voor een vertraging zorgt.

Mijn Philips pfl7862 berekent de vertraging die de beeldbewerking kost en vertraagd het digitale signaal dat er via de optische uitgang uitgaat navenant. Dat is juist de reden dat het handig is om geluid via de TV te laten lopen, want niet alle resoluties (1080p, 576i) hebben dezelfde vertraging en alleen de TV weet dat, dus je blijft anders klooien met de vertraging op je versterker veranderen.

Tens
14 januari 2009, 09:37
Nog een tip: onder de spaarstand instelingen van je TV menu staat waarschijnlijk de optie ' Beeld uitzetten' of iets soortgelijks waarmee je de TV kunt uitzetten zonder dat je het geluid uit zet. Let er dan wel op dat als je een gesynchrinoseerd systeem hebt, zoals ik met de twee Bravia's, dat de TV weer aan gaat als je het volume op de versterker veranderd.
Nog even over bekabeling:

Het is zeker van groot belang dat dat de kabels hierbij goed zijn.
Nieteens zo zeer om de afscherming, maar omwille van het feit dat een digitaal signaal niet erg sterk is. HD/MI heeft dan, zeker over afstanden langer dan 10 meter maar soms al bij de helft, veel baat bij een kwalitatief betere kabel dan dat je voor je geld zou kunnen kopen.

Daarnaast is de regel dat je ongeveer 3% van wat je audio apparatuur gekost heeft gaat uitgeven aan je aansluiting, om je apparatuur tot z'n recht te kunnen laten komen (maw. anders had je beter een goedkoper apparaat kunnen kopen). Een versterker a 250 euro heeft dus een aansluiting nodig vanaf 50 euro, 3 procent (daar zit je gauw op als je een goede HDMI kabel hebt a 65 euro, maar men vergeet vaak goede speakerdraden te leggen).

EDIT: pft PS3 en USB toetsenbord..

Rolypoly
14 januari 2009, 11:56
Lengte van de kabels zal meestal niet zo'n probleem zijn.
Ik wilde een hele korte Digitale Cinch en optisch. Apparatuur staat dicht bij elkaar dus hoeft het niet zo lang te zijn.
De kortste die ik gezien heb zijn 0,75 mtr, die waren erg duur, heb er nu 2 van 1,0 mtr aan zitten.
Wilde aan de TV ook nog een digitale audio kabel maar die moet ong. 2,0 mtr zijn omdat er een buis voor de kabels in de muur zit.
Enige waar ik die kabel dan voor zou gebruiken is om muziek van USB af te spelen via de TV op de receiver. Ik twijfel nog of ik die er wel aan ga hangen.

Bij mijn 9603 is het ook zo dat het Digitale Audio geluid wat uit de TV komt gesynchroniseerd is met het beeld. De vertraging van de Natural Motion is daar dus al in verwerkt.
Da's natuurlijk mooi dan hoef je dat op je receiver niet meer in te stellen. Alleen als daar niet de juiste bron uit komt . . . . :sad:.
Ik heb niet geprobeerd of er bij mij wl Dolby Digital uit de TV komt.
Omdat dit een vrij recent model TV is ga ik er maar niet vanuit . . . .

Mondiaan
14 januari 2009, 12:36
De vertraging van de Natural Motion is daar dus al in verwerkt.
Da's natuurlijk mooi dan hoef je dat op je receiver niet meer in te stellen. Alleen als daar niet de juiste bron uit komt . . . . :sad:.

Volgens mij staat het zelfs in de handleiding van Philips, dat HD Nat. Motion voor (extra) vertraging kan zorgen. Toevallig kwam ik gisteren dit probleem nog tegen tijdens een test met een film op Film1HD. Deze was zo vertraagd dat zelfs mijn vrouw het zag (en dat wil wat zeggen :wink:). Nadat ik HD Nat. Motion (zou HDNM een goede afkorting kunnen zijn voor de toekomst?) had uitgezet was de vertraging nihil... Ik heb dus een 9632 via coax aangesloten op de digi out van de TV naar mijn receiver.... output in PCM2.0 :evil: grrrrrr!

speledingetje
14 januari 2009, 12:47
Toevallig kwam ik gisteren dit probleem nog tegen tijdens een test met een film op Film1HD. Deze was zo vertraagd dat zelfs mijn vrouw het zag (en dat wil wat zeggen :wink:).

Volgens mij hebben we dezelfde film gezien, en zelfs mijn vrouw merkte het. In dit geval zat de vertraging (in ieder geval voor een deel) bij Film1 volgens mij, want bij een andere film was het lang niet zo erg.

Mondiaan
14 januari 2009, 14:50
tjeemig... om het gewoon nog complexer te maken dan :shock:

Maar heb jij dan toevallig HDNM uitgeschakeld gehad dan? Want hierna was de vertraging significant minder!

speledingetje
14 januari 2009, 15:15
ik heb wel even gekeken op de niet-HD Film1 en daar was het probleem ook niet. Maar dat kan ook duren omdat de beeldbewerking van 1080i langer duurt.

MrDroopy
14 januari 2009, 15:31
Het is zeker van groot belang dat dat de kabels hierbij goed zijn.
Nieteens zo zeer om de afscherming, maar omwille van het feit dat een digitaal signaal niet erg sterk is. HD/MI heeft dan, zeker over afstanden langer dan 10 meter maar soms al bij de helft, veel baat bij een kwalitatief betere kabel dan dat je voor je geld zou kunnen kopen.


Niet helemaal correct, tot 5 meter is er vrijwel geen significant verschil in de error rate van een "goedkope" hdmi kabel en een duurder type. Daarboven is het wel degelijk de afscherming die een rol speelt vanwege het hoogfrequente signaal en niet dat een digitaal signaal niet sterk zou zijn. Vanaf 5 meter zul je goed afgeschermde kabels moeten gebruiken, hoewel het beter is om te voorkomen dat je meer dan 5 meter nodig hebt.

Daarnaast is de regel dat je ongeveer 3% van wat je audio apparatuur gekost heeft gaat uitgeven aan je aansluiting, om je apparatuur tot z'n recht te kunnen laten komen (maw. anders had je beter een goedkoper apparaat kunnen kopen). Een versterker a 250 euro heeft dus een aansluiting nodig vanaf 50 euro, 3 procent (daar zit je gauw op als je een goede HDMI kabel hebt a 65 euro, maar men vergeet vaak goede speakerdraden te leggen).

Een beetje kort door de bocht. Het heeft alles te maken met het signaal dat over de bekabeling moet. Een speakerkabel is daarbij in de meeste gevallen de zwakste schakel en moet goed afgestemd zijn op de speakers. Deze kabels moeten zowel een hoog vermogen doorgeven alsook een breed spectrum; een lastige combinatie. Ook by analoge interconnect kabels is goedkoop duurkoop. Voor een optische spdif kabel maakt het daarentegen totaal niets uit en ook voor andere digitale verbindingen niet, zolang we het over "normale" lengtes hebben. Het 3% verhaalt klopte in het analoge tijdperk al niet (in praktijk liggen de kosten vaak een stuk hoger) maar in het digitale tijdperk is het al helemaal zaak om per kabel de juiste keuze te maken. Met een beetje 5.1 of 7.1 installatie ben je gauw 20-40 meter speakerkabel verder. Met een installatie van 5.000 zou je bij 3% 150 mogen uitgeven en dan kom je al tekort voor alleen de speakerkabels.

MrDroopy
14 januari 2009, 15:37
<knip>Ik heb dus een 9632 via coax aangesloten op de digi out van de TV naar mijn receiver.... output in PCM2.0 :evil: grrrrrr!

9632 hoort het wel te doen hoor. Op HDMI3 aansluiten en de apparatuur een keer uit en aanzetten. Bij Film1HD zit echter niet altijd 5.1. Ik kreeg gisteren ook 2.0 op het tweede geluidsspoor maar het was wel degelijk een dolby digital signaal en geen pcm. Op discovery HD of op het surround radio kanaal zou je wel 5.1 moeten hebben als je het juiste geluidsspoor selecteert.

Mondiaan
14 januari 2009, 17:23
9632 hoort het wel te doen hoor. Op HDMI3 aansluiten en de apparatuur een keer uit en aanzetten. Bij Film1HD zit echter niet altijd 5.1. Ik kreeg gisteren ook 2.0 op het tweede geluidsspoor maar het was wel degelijk een dolby digital signaal en geen pcm. Op discovery HD of op het surround radio kanaal zou je wel 5.1 moeten hebben als je het juiste geluidsspoor selecteert.

Daar gaan we weer... ik weet wat mij te doen staat vanavond, ik post mijn bevindingen, stay tuned!

MrDroopy
14 januari 2009, 17:54
Daar gaan we weer... ik weet wat mij te doen staat vanavond, ik post mijn bevindingen, stay tuned!
hehe, ik zal voor je duimen hoor ;) Overigens, het kan zijn dat je in de tv ook het devicetype op HDMI3 nog even moet instellen.

Tens
14 januari 2009, 19:40
Het probleem van HD of HDMI apparaten is dat zij vaak bovenop, naast, of onder andere HD of WIFI apparaten staan. Normaal gesproken is daar met de goedkopere kabels ook al rekening gehouden. Hetzelfde geldt vaak voor speakerdraad: het is vaak niet nodig om bijvoorbeeld een gedraaide draad te kopen omdat dit het duurste en beste isoleerd. Hoe vaak ik al niet ander soorten draden heb gelegd dan die voor speakers worden gebruikt is niet te tellen en het resultaat en het kostenplaatje mag er wezen.

Een zwak HD/MI signaal over een te korte afstand zorgt er gewoon voor dat je geen beeld krijgt of helemaal geen beeld of geluid (officieel vanaf 10 meter, maar soms korter aldus gebruikers op internet, vandaar 5 meter). Vooral met een DVI / HDMI schakeling zie je dat snel terug. Er zijjn echter wel verschillende oplossingen voor die vaak zijn ingebouwd in de apperatuur. Onder andere een soort van 'package loss condensator', die verlies door storingen verbergt zoals sommige software programma's dat vroeger hadden.

En voor 150 euro vervang je de bedrading van een hele woning voor de nieuwe EU kleuren. Beetje erbij en ik verlaag ook je wandcontactdozen.
Nu mag dat vaak niet meer door een niet-elektra bedrijf, maar toch..
Het is maar net waar en waarvoor je je spullen haalt.

Rolypoly
14 januari 2009, 20:48
Heb zojuist even een DVD'tje gekeken en aan het 'spelen' geweest met de vertraging van het geluid.
Da's nog niet zo gemakkelijk :?. Telkens dacht ik dat ik de juiste instelling had maar even later twijfelde ik weer.
Met de Digitale uitzendingen van de Samsung had ik het idee dat er nog verschil in de zenders zat.
Ik had op enkele zenders gekeken en die leken ok, echter toen ik op Sterren.nl terechtkwam, waar op dat moment hits uit de 90er jaren op waren, zat hij er echt naast :!:.
Ik heb wel gemerkt dat toen ik m'n oude Dolby Prologic stereoset nog aangesloten had met een analoge audiokabel aan de Samsung er een grotere vertraging optrad dan nu met m'n nieuwe receiver en digitale aansluiting.

Alleen al om deze ongein zou ik nu na al het testen gewoon de Digitale audio uit m'n TV halen, maar ja . . . . :?.

Mondiaan
14 januari 2009, 22:06
hehe, ik zal voor je duimen hoor ;) Overigens, het kan zijn dat je in de tv ook het devicetype op HDMI3 nog even moet instellen.

Wat bedoel je daarmee?? De naam van HDMI 3 veranderen in HD dig STB?? Heeft toch verder geen invloed op instellingen....... toch :shock:

Mondiaan
14 januari 2009, 22:18
9632 hoort het wel te doen hoor. Op HDMI3 aansluiten en de apparatuur een keer uit en aanzetten. Bij Film1HD zit echter niet altijd 5.1. Ik kreeg gisteren ook 2.0 op het tweede geluidsspoor maar het was wel degelijk een dolby digital signaal en geen pcm. Op discovery HD of op het surround radio kanaal zou je wel 5.1 moeten hebben als je het juiste geluidsspoor selecteert.

Help! Ik heb na aansluiten alles spannigsloos gemaakt, HDMI3 (devicetype ingesteld als HD dig STB, op de Samsung diverse HDMI audio uitgangsopties geprobeerd (type A, B, C en D), zenders FILM1 HD, Discovery HD en surround radio kanaal geprobeerd. De versterker verteld mij dat er nog steeds enkel PCM 2.0 wordt aangeleverd.

MrDroopy
15 januari 2009, 23:11
Help! Ik heb na aansluiten alles spannigsloos gemaakt, HDMI3 (devicetype ingesteld als HD dig STB, op de Samsung diverse HDMI audio uitgangsopties geprobeerd (type A, B, C en D), zenders FILM1 HD, Discovery HD en surround radio kanaal geprobeerd. De versterker verteld mij dat er nog steeds enkel PCM 2.0 wordt aangeleverd.
devicetype heb ik idd hetzelfde. HDMI audio type A.
Een enorm open deur waarvan ik er vanuit ga dat je hem allang ingetrapt hebt natuurlijk: met het "Alt" knopje vervolgens de 5.1 audiotrack selecteren.

Werkt het dan nog niet, dan ben ik een beetje bang dat de hdmi3 achterdeur in jouw firmware geblokkeerd is. Staat er een recente op? Heb je toevallig nog een oudere? Ik zag namelijk op avforums (http://www.avforums.com/forums/lcd-televisions/613872-philips-37-42-47-pfl9632-9732-thread-167.html)het volgende:


http://www.avforums.com/forums/images/smilies/thumbdown.gif I have 42PFL9632D/10 and with update v.17 I can't get DD5.1 through my HDMI3.

http://www.avforums.com/forums/images/smilies/xyxthumbs.gif I reverted back to v.11 and - voila! Multichannel again!

(I use v.11 because in later versions DD is not choosen as standard audio track in DTV-channels)

Ik weet zo even niet welke ik nu gebruik op mijn 9732 maar ik laat m er vooral opstaan ;) Lees de draad op avforums vooral ook even en laat weten of je nog ergens succes boekt! In ieder geval kun je daar ook weer zien dat er nog hoop is :D

Excalibur
16 januari 2009, 08:13
Voor een optische spdif kabel maakt het daarentegen totaal niets uit
Niet helemaal waar. Een minder heldere vezel (goedkope kabel) kan eerder "jitter" veroorzaken door verstoringen in de lichtdoorgave. Dit heb je met electrisch digitaal niet of nauwelijks, maar als je goed kwaliteit wilt, en kabels van 1mtr of meer hebt zou ik niet voor de meest goedkope optische kabel gaan. Hoe helderder een vezel is, hoe beter en zuiverder het signaal doorgeven word.

Mondiaan
16 januari 2009, 09:23
Een enorm open deur waarvan ik er vanuit ga dat je hem allang ingetrapt hebt natuurlijk: met het "Alt" knopje vervolgens de 5.1 audiotrack selecteren.

Dat was niet zo'n goede aanname van je want ik moet je bekennen dat dit "nieuw" is voor mij :oops:. Kun je er iets meer over vertellen?

Vanavond heb ik dus weer een aantal opdrachten zoals de avforums doorlezen en achterhalen op welke firmware mijn TV werkt. Ik heb reeds 2x eerder ge-update in de tijd dat ik mijn TV heb.

:confused: Ik zie ergens in een Quote staan: "I reverted back to v.11 and - voila! Multichannel again!". Meestal zou deze vlieger niet opgaan omdat firmware niet te downgraden is. Zelfs al zou ik het willen, dan moet het een crime zijn om deze versie te vinden... maar goed, n ding te gelijk.

MrDroopy
16 januari 2009, 12:06
Dat was niet zo'n goede aanname van je want ik moet je bekennen dat dit "nieuw" is voor mij :oops:. Kun je er iets meer over vertellen?

Vanavond heb ik dus weer een aantal opdrachten zoals de avforums doorlezen en achterhalen op welke firmware mijn TV werkt. Ik heb reeds 2x eerder ge-update in de tijd dat ik mijn TV heb.

:confused: Ik zie ergens in een Quote staan: "I reverted back to v.11 and - voila! Multichannel again!". Meestal zou deze vlieger niet opgaan omdat firmware niet te downgraden is. Zelfs al zou ik het willen, dan moet het een crime zijn om deze versie te vinden... maar goed, n ding te gelijk.

Met het Alt knopje kies je het audiokanaal. Bij zenders als Discovery zitten er meerdere audiokanalen en krijg je standaard waarschijnlijk het pcm 2.0 audiospoor. Wanneer je Alt indrukt krijg je (uit mijn hoofd hoor) een menu en daarin staat als het goed is het 5.1 signaal tussen (volgens mij met "sur" erachter). Ook op andere kanalen geldt dit. Zelfs bij de "surround radio" moet je nog expliciet kiezen voor de dolby track. De samsung onthoud deze keuze dacht ik wel.

Voor oudere firmware terugzetten is het volgens mij genoeg om deze op de normale wijze op een stick te zetten en weer in de tv te stoppen. Je moet deze oudere versie dan inderdaad nog wel hebben of vinden... ik zal eens kijken of ik er nog eentje heb bewaard...

Hopelijk kun je dit weekend nog genieten van een stevig potje surround ;)

MrDroopy
16 januari 2009, 12:58
Niet helemaal waar. Een minder heldere vezel (goedkope kabel) kan eerder "jitter" veroorzaken door verstoringen in de lichtdoorgave. Dit heb je met electrisch digitaal niet of nauwelijks, maar als je goed kwaliteit wilt, en kabels van 1mtr of meer hebt zou ik niet voor de meest goedkope optische kabel gaan. Hoe helderder een vezel is, hoe beter en zuiverder het signaal doorgeven word.


<muggenziftmodus>
jitter en helderheid staan los van elkaar. De demping van glasvezel ligt in de orde van 0,2 dB per kilometer voor singlemode vezel zoals hiervoor gebruikt. Signalen kunnen onversterkt tot enkele duizenden kilometers overbruggen in een glasvezel. Qua demping zijn er geen grote verschillen in singlemode vezels en het materiaal kost nagenoeg niets (een meter vezel kost omgerekend enkele centen. jitter wordt veroorzaakt door vervuiling en beschadiging van de buitenzijde en veroorzaakt lekkage en extra reflecties van het licht. Op een vezel van kilometers merk je dat, op 1 meter niet, zelfs als je m heel erg mishandeld. Wat wel dodelijk voor een vezelkabel is, is knikken of trekken. De treksterkte van een glasvezel is ongeveer 100 Nm oftewel, de kracht waarmee sommige mensen een stekker uit het stopcontact trekken is ruim voldoende om zo'n vezel aan gort te trekken. Ook te krappe bochten of knikken zijn slecht: plaatselijk wordt dan de brekingsindex van het glas overschreden, die ervoor zorgt dat het licht oneindig opgesloten blijft binnen het glas, en treedt het licht naar buiten. Het jitterverhaal wat op enige fora voorkomt is echt onzin te noemen aangezien toslink kabels in singlemode gebruikt worden en een laagfrequent signaal gebruikt wordt van hoogstens enkele mHz. De pulslengte is daarbij zodanig groot dat zelfs een behandeling met schuurpapier daarbij nog geen meetbare jitter in pulslengte kan veroorzaken. Bij multimode en hoogfrequente signalen zou het theoretisch kunnen uitmaken (maar ook dan slechts wanneer we praten over kabellengtes van kilometers). Mocht je echter toevallig een kabel van een kilometertje of 1000 hebben liggen en er daarmee toch wat jitter optreedt, dan zal dat nog steeds niet uitmaken aangezien het signaal door de ontvanger weer op een klokpulsje wordt gezet.

Verschillen tussen goedkope en dure kabels zit dus niet in de vezel (die is echt hetzelfde) maar in de mantel en stekkertjes (maar eigenlijk gewoon in de marketing). Een stuggere mantel kan ervoor zorgen dat de kabel minder snel knikt of een te krappe bocht maakt. Voor de kwaliteit van het signaal maakt het allemaal echter niet uit. Hiervoor geldt feitelijk: "of hij werkt 100%, of hij werkt 0% er zit niets tussenin. Optische kabels zijn volledig ongevoelig voor storingen van buitenaf en zolang je onder de kilometer blijft werken deze kabels zelfs nog als je er een knoop in weet te leggen.
</muggenziftmodus>

grep
16 januari 2009, 13:07
Interessant topic. Heb zelf recentelijk een Loewe Connect 42 gekocht en ben momenteel bezig e.e.a. met elkaar werkend te krijgen waaronder de dvd speler, tv en surround versterker. Ook bij mij momenteel surround geluid niet in sync.
Beetje offtopic vraag misschien maar ik heb de boel nu met elkaar verbonden op de "digital coax" aanlsuitingen met gele cinch kabels. Die zijn, als ik het goed heb, eigenlijk voor video signaal bedoeld, maar het werkt wel (surround versterker springt op 5.1 of dts bij afspelen dvd). Kan een "echte" digitale audio cinch kabel (kleur zwart geloof ik) nog verschil hierin maken of is de ene kabel gewoon hetzelfde als de andere (kwaliteit even daargelaten) maar met een ander kleurtje?

Mr_Parker
16 januari 2009, 13:39
Los van de kwaliteit, die bij audio altijd wat lastiger uit te leggen etc is dan bij video, is er geen verschil. Een "echte" coax s/p-dif kabel zal niet voor meer of minder vertraging etc zorgen. Het niet in sync zijn van het geluid ligt eerder aan je tv. Deze doet er namelijk een "tijdje" over om het beeld weer te geven. Je audio gaat nagenoeg direct en komt daardoor eerder uit de speakers dan dat het bijbehorende beeld getoond wordt op de tv.

grep
16 januari 2009, 15:27
Ok, misschien ga ik ze dan nog wel een keer vervangen door echte digital audio coax kabels.
Heb overigens nog wat verder zitten testen met diverse aansluitingen (rechtstreeks van dvd naar versterker, via de tv en zelfs via de versterker) maar mocht niet baten totdat.....ik een andere DVD ging proberen.
Ik teste steeds met de Pulp Fiction DVD omdat daar veel scenes in zitten met veel dialoog waarbij het gezicht goed te zien is (dus valt meer op als audio uit sync is). Toen ik echter The Matrix erin stopte was alles perfect in sync????
Snap er nu weinig meer van wat er nu eigenlijk precies aan de hand is (en wat ik er dus eventueel aan kan doen).

NB: Moderators en/of topic starter, hoop dat deze "kaping" is toegestaan. Vind het wel raakvlakken met de hier gevoerde discussie hebben. Laat anders svp even weten, dan open ik eigen topic.

speledingetje
16 januari 2009, 15:36
Nou, de topic starter heeft er in ieder geval geen probleem mee, maar de titel dekt de lading niet helmaal meer.

Die audio sync issues leiden er bij mij to dat ik vaak weer gewoon stereo ga luisteren omdat ik geen zin heb weer de vertraging in mijn versterker aan te passen (is nogal een gedoe bij de mijne). Om nou helemaal een nieuwe versterker te kopen met hdmi wordt me te gortig, ik ga eerst nog wel eens op zoek of de firmare van mijn tv niet te downgraden is op 1 of andere manier.

Rolypoly
16 januari 2009, 16:29
. . . Die audio sync issues leiden er bij mij to dat ik vaak weer gewoon stereo ga luisteren omdat ik geen zin heb weer de vertraging in mijn versterker aan te passen (is nogal een gedoe bij de mijne). . . .

Ik neem aan dat je dan weer overstapt naar het audiosignaal wat uit de TV komt?
Ben vd week aan het prullen geweest met de zg. 'Lip-Sync', maar da's niet alles. Als je denkt dat hij goed staat kom je even later weer afwijkingen tegen.
Ik had ook het idee dat de instelling bij sommige films anders ingesteld moet worden.

Bij mij op de AB vd receiver (HK) zijn het 2 toetsen en dan + of -, en het schijnt dat je voor elke ingang een aparte stand kunt vastleggen, maar toen ik hem weer naar de Samsung schakelde was daar de stand identiek aan wat ik voor DVD had ingesteld . . . :?.

speledingetje
16 januari 2009, 16:35
Ja, ik gebruik dan meer weer gewoon de audio die via de TV komt en dus gedowngrade is naar 2.0. In de gebruiksaanwijzing van de TV wordt gewaarschuwd dat de vertraging kan verschillen afhankelijk van de beeldscherminstellingen.

MrDroopy
16 januari 2009, 16:42
Nog even iets meer on-topic dan ;)

Hier zijn de meeste firmware updates van de pfl9x32 reeks:

http://rapidshare.com/files/115874622/000.059.019.000.rar (http://www.hifi-forum.de/extURL.php?goURL=http://rapidshare.com/files/115874622/000.059.019.000.rar)
http://rapidshare.com/files/115874625/000.059.028.000.rar (http://rapidshare.com/files/115874625/000.059.028.000.rar)
http://rapidshare.com/files/115891685/000.059.031.000.rar (http://rapidshare.com/files/115891685/000.059.031.000.rar)
http://rapidshare.com/files/115891687/000.064.014.004.rar (http://rapidshare.com/files/115891687/000.064.014.004.rar)
http://rapidshare.com/files/115891689/000.064.014.006.rar (http://rapidshare.com/files/115891689/000.064.014.006.rar)
http://rapidshare.com/files/115903153/000.064.014.011.rar (http://rapidshare.com/files/115903153/000.064.014.011.rar)
http://rapidshare.com/files/115903154/000.064.014.014.rar (http://rapidshare.com/files/115903154/000.064.014.014.rar)
http://rapidshare.com/files/115903155/000.064.014.015.rar (http://rapidshare.com/files/115903155/000.064.014.015.rar)
http://rapidshare.com/files/115903156/000.064.014.017.rar (http://rapidshare.com/files/115903156/000.064.014.017.rar)
http://rapidshare.com/files/115906003/000.064.014.018.rar (http://rapidshare.com/files/115906003/000.064.014.018.rar)

De berichten zijn wat gemengd, maar geruchten over het wegvallen van de 5.1 mogelijkheid via hdmi3 voor hdmi signalen met een copy inhibit flag zijn voor de .017 en .018 versies te vinden.

Ook schijnt er een revisie van de HDMI van 1.3 naar 1.3a in de modellen vanaf februari 2008 te zitten die mogelijk ook iets doet. (Die van mij is uit 2e helft 2007)

Rolypoly
16 januari 2009, 16:49
. . . Ook schijnt er een revisie van de HDMI van 1.3 naar 1.3a in de modellen vanaf februari 2008 te zitten die mogelijk ook iets doet. . . .

Dan is er misschien hoop voor mijn 9603 :?::?:
Heb het overigens nog niet geprobeert maar ik wordt wel nieuwsgierig . . .

speledingetje
16 januari 2009, 16:53
Hier zijn de meeste firmware updates van de pfl9x32 reeks:


Dank je, ik heb een pfl7862 maar de versie nummers van de firmware lijken op die van mij, ik vraag me af of dat zo maar werkt op een ander type? Ik heb met wat googelen nog geen plek gevonden voor firmware voor de 7862 dus als je nog een linkje daarvoor hebt houd ik me aanbevolen.

Rolypoly
16 januari 2009, 16:59
. . . firmware voor de 7862 dus als je nog een linkje daarvoor hebt houd ik me aanbevolen.


Probeer eens: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?scy=NL&slg=NLD&cat=FLAT_TV_CA&sct=LCD_EXTRA_LARGE_GT40_SU&grp=TV_GR&session=20090116105807_84.31.165.192&ctn=42PFL7862D/10&mid=Link_Software&hlt=Link_Software
Voor: Firmware Upgrade - Software, Version: 000.064.014.020 Nederlands. Zip-bestand (24.66 MB), 2008-12-10

MrDroopy
16 januari 2009, 17:06
Dan is er misschien hoop voor mijn 9603 :?::?:
Heb het overigens nog niet geprobeert maar ik wordt wel nieuwsgierig . . .

Voor zover ik weet zit bij de 9603 het slot er juist muurvast op helaas....

Probeer eens: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?scy=NL&slg=NLD&cat=FLAT_TV_CA&sct=LCD_EXTRA_LARGE_GT40_SU&grp=TV_GR&session=20090116105807_84.31.165.192&ctn=42PFL7862D/10&mid=Link_Software&hlt=Link_Software (http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?scy=NL&slg=NLD&cat=FLAT_TV_CA&sct=LCD_EXTRA_LARGE_GT40_SU&grp=TV_GR&session=20090116105807_84.31.165.192&ctn=42PFL7862D/10&mid=Link_Software&hlt=Link_Software)
Voor: Firmware Upgrade - Software, Version: 000.064.014.020 Nederlands. Zip-bestand (24.66 MB), 2008-12-10

Dat is de nieuwe firmware en die wil hij juist niet...

Dank je, ik heb een pfl7862 maar de versie nummers van de firmware lijken op die van mij, ik vraag me af of dat zo maar werkt op een ander type? Ik heb met wat googelen nog geen plek gevonden voor firmware voor de 7862 dus als je nog een linkje daarvoor hebt houd ik me aanbevolen.

Voor zover ik weet gebruiken de 7862 de 9632,9732 en 9900 allen hetzelfde chassis en dezelfde firmware.... Ik zou zeggen, gewoon proberen, maar ja het is dan ook niet mijn tv ;) Als het goed is checkt ie even of de firmware geschikt voor het type is hoor.....

speledingetje
16 januari 2009, 17:11
Dank je. Het lijkt er op dat die firmware wel hetzelfde is, alleen heb ik een vrij recente TV (april 2008) dus ik vind het wel en beetje eng daar en firmware op te flashen van voor de productie datum. Het lijkt me niet onmogelijk dat support voor die nieuwe tv in die oude firmware zodanig ontbreekt dat terugflashen niet meer kan...

Rolypoly
16 januari 2009, 17:44
Het jammere is dat als er een nieuwe firmware is de oude (vaak) niet meer te downloaden is, zeker niet bij Philips.

MrDroopy
16 januari 2009, 17:46
Dank je. Het lijkt er op dat die firmware wel hetzelfde is, alleen heb ik een vrij recente TV (april 2008) dus ik vind het wel en beetje eng daar en firmware op te flashen van voor de productie datum. Het lijkt me niet onmogelijk dat support voor die nieuwe tv in die oude firmware zodanig ontbreekt dat terugflashen niet meer kan...

Tsja, gewetensvraag he.... het chassis is gewoon hetzelfde dus zou niet uit mogen maken...... maar ja het blijft een risico.

Mondiaan
16 januari 2009, 20:18
Vraagje aan de techneuten onder ons... ik wil weer gaan testen alleen heb ik nog geen coax op je juiste lengte aangeschaft. Wl heb ik een Monstercable subwoofer kabel. Kan ik deze ook tijdelijk gebruiken voor het doorgeven van meerkanaals geluid? Mijn oude coax is eigenlijk tekort maar wil totdat het echt allemaal werkt nog geen nieuwe kopen.

Mondiaan
16 januari 2009, 21:24
zo mensen... tv ge-downgrade van 000.064.014.020 naar 000.064.014.015. Nu nog advies over het gebruik van een subwoofer kabel RCA <-> RCA als tijdelijke digitale verbinding tussen mijn 9632 en receiver :mrgreen:

Mondiaan
16 januari 2009, 21:53
Grappig, met mijzelf op het forum... maareh ik heb heeeeeeel goed nieuws!!!!!!!

:pompom:HET IS GELUKT!!!!! :pompom:

PS3 geeft via HDMI3 nu meerkanaals geluid door. Dat is het dus, firmware van Philips is dus echt de boosdoener. Had wel even wat zweetdruppeltjes tijdens het omlaag halen van de firmware versie, maar het is het waard!

Straks is de Samsung aan de beurt (ik moet kiezen welke apparaat er op HDMI3 kan/mag).

MrDroopy
17 januari 2009, 00:41
Grappig, met mijzelf op het forum... maareh ik heb heeeeeeel goed nieuws!!!!!!!

:pompom:HET IS GELUKT!!!!! :pompom:

PS3 geeft via HDMI3 nu meerkanaals geluid door. Dat is het dus, firmware van Philips is dus echt de boosdoener. Had wel even wat zweetdruppeltjes tijdens het omlaag halen van de firmware versie, maar het is het waard!

Straks is de Samsung aan de beurt (ik moet kiezen welke apparaat er op HDMI3 kan/mag).

Mag ik je als eerste feliciteren? :):applause::applause: De aanhouder wint.

@ Rolypoly: Daarom had ik ook wat linkjes naar oudere firmware op de vorige pagina gepost ;)

@ Speledingetje: Je ziet het, de reward is soothening...... durf je het aan?

Mondiaan
17 januari 2009, 02:16
Eerste bevindingen:


Ja, een subwooferkabel kan ook meerkanaals geluid overbrengen van TV naar receiver.
Dolby TrueHD 5.1 wordt via PS3 naar TV niet verder doorgegeven aan de receiver (Blu-Ray Disc: The Dark Knight).
Er is een beperking: De TV moet telkens uit- en aan worden gezet om geluid in meerkanaals formaat in receiver te krijgen. M.a.w. switchen tussen Decoder en PS3?? Dan TV aan- uit.

Let wel: Geluid komt wl gewoon door in PCM 2.0
Resum: Momenteel loopt de PS3 via HDMI2/optisch en de Samsung via HDMI3/Digi-out. Dagelijks TV kijken verloopt nu sowieso gesynchroniseerd en als ik wil kijken en/of luisteren naar meerkanaals zenders, dan schakel ik ff met de TV. De subwooferkabel blijft nog even hangen... ik ben namelijk nog niet helemaal overtuigd!

Rolypoly
17 januari 2009, 10:02
Da's mooi, proficiat :!:

Blijft alleen het feit dat eventuele updates in de firmware die de rest van de TV ten goede komen nu niet meegenomen worden :?.

Ik ga het bij mij ook nog eens testen, alleen moet ik dan eerst nog eens een Digital Out Cinch kabel van 2 meter weten te vinden die niet te prijzig is.
Als de test niet lukt is het sowieso handig als ik het TV geluid van normale uitzendingen via de receiver wil beluisteren dat ik het vertragingsprobleem op die manier kan omzeilen. Als alles lukt ben ik helemaal tevreden.
Maar daar ga ik maar even niet van uit . . . :wink:.

* UPDATE *:
Ben zojuist op Google aan het zoeken naar een kabeltje, kom ik dit tegen:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1312305

YES - YES :applause:

MrDroopy
17 januari 2009, 10:57
Elk willekeurig tulpkabeltje kun je gebruiken voor de test. SPDIF stelt minder hoge eisen dan een analoog signaal hoor ;)

Je verwijzing naar tweak snap ik niet helemaal, daar staat vooral dat het bij die persoon ook niet werkt.

Mondiaan
17 januari 2009, 11:36
Blijft alleen het feit dat eventuele updates in de firmware die de rest van de TV ten goede komen nu niet meegenomen worden :?.

De TV ten goede komen hmmmmm... weet je wat het is, die lummels bij Philips zijn niet helemaal helder in de vrijgave van gedetailleerde update informatie. Wie zegt nu dat ze de TV ten goede komen? In dit geval hebben ze gewoon ergens tussen firmware xxx.016 en xxx.020 de kraan dichtgedraaid als het gaat om het doorgeven van meerkanaals geluid over HDMI 3 -> digi out. Ik kan je vertellen dat er momenteel helemaal niets in de huidige weergave te bekennen is, dat ik de firmware naar beneden zou hebben gehaald.

Door gebrek van informatie wat de updates inhouden is het dan ook moeilijk controleren wat de verschillen zijn. Ik heb gewoon al een top TV (daar heb ik hem ooit zorgvuldig op uitgekozen) en als ik wil kan ik nu via de decoder gesyngroniseerde Dolby Digital 5.1 beluisteren.

Rolypoly
17 januari 2009, 11:50
. . . Je verwijzing naar tweak snap ik niet helemaal, daar staat vooral dat het bij die persoon ook niet werkt.

Er staat dat ondanks alle berichten dat het NIET zou werken het bij hem met een 9603 WEL werkt.
Daar is hij, en ik uiteraard, blij mee.
Houdt dus in dat er (waarschijnlijk) bij mijn 9603 WEL DD en DTS uit de Digital Out van de TV komt :!:.
Een ander die op die post reageert met een 9732 (2 jaar oud) meld dat het bij hem ook 'gewoon'' werkt.

MrDroopy
17 januari 2009, 13:24
Met apparaten die geen copy inhibit signaal meesturen in het HDCP signaal werkt het op alle tv's, ook de philipsen. Aangezien de decoder dit wel meestuurt, mag de tv geen dd geluid weergeven over de digital out. Door een "foutje" was dit dus mogelijk bij de 9x32 modellen tot een bepaalde firmware, vandaar het succes van Mondiaan nu. De 9603 staat potdicht voor signalen die beveiligd zijn.

Een xbox360 hoort dus prima te werken net als een dvd speler en zelfs op alle hdmi poorten, maar de decoder niet, zoals ook in de betreffende thread staat. Het ligt ook niet zozeer aan de tv zelf, maar vooral aan het feit dat het volgens de hdcp specificaties niet mag als het bronsignaal dat aangeeft.

MrDroopy
17 januari 2009, 13:31
De TV ten goede komen hmmmmm... weet je wat het is, die lummels bij Philips zijn niet helemaal helder in de vrijgave van gedetailleerde update informatie. Wie zegt nu dat ze de TV ten goede komen? In dit geval hebben ze gewoon ergens tussen firmware xxx.016 en xxx.020 de kraan dichtgedraaid als het gaat om het doorgeven van meerkanaals geluid over HDMI 3 -> digi out. Ik kan je vertellen dat er momenteel helemaal niets in de huidige weergave te bekennen is, dat ik de firmware naar beneden zou hebben gehaald.

Door gebrek van informatie wat de updates inhouden is het dan ook moeilijk controleren wat de verschillen zijn. Ik heb gewoon al een top TV (daar heb ik hem ooit zorgvuldig op uitgekozen) en als ik wil kan ik nu via de decoder gesyngroniseerde Dolby Digital 5.1 beluisteren.

Q581E_0.64.14.20
Improvement of Teletext.(no longer mixed pages or skipped parts)
Q581E_0.64.14.18
Swiss Teleraetia nagravision CAM recognized.
teletext reception on ORF1 and ORF2.
change VHF-III installation scan for France.
Q581E_0.64.14.17
Improved HDMI behaviour.
solution for brightness variations on 32PFL7862D
improved reception for Germany
Q581E_0.64.14.15
�� Picture quality improvement due to modified noise algorithm.
�� Improved start-up behavior.
�� Text correction of menu items when Slovenian language is selected.
Q581E_0.64.14.14
�� Lipsync problems with AC3 streams and TF1(France).
�� In case MPEG audio is present,it shall be choosen above AC3.
�� User still has the possibility to choose between the 2 audio formats
via audio menu.
Q581E_0.64.14.11
�� Intro new set types
�� Improvements for Hotel TV
�� Solved:hum/noise in left speaker
�� Solution for UK top-up smart card
�� Support neotion smart card

Mondiaan
17 januari 2009, 13:44
@ MrDroopy:

Zoals ik al zei... vaag en terughoudend want er wordt niet gesproken over "ons probleem". Maar goed zoals ik kan zien zijn er voor mij persoonlijk geen echte grote veranderingen doorgevoerd en kan ik voorlopig wel met xxx.015 vooruit.

In ieder geval bedankt voor het providen van deze info! :thankyou:

speledingetje
17 januari 2009, 14:34
er wordt niet gesproken over "ons probleem".

Ik denk dat "Improved HDMI behaviour" in versie 17 ons probleem is. Dat is denk ik een eufemisme om te zeggen dat ze die copy protect bit nu volgen.

Mondiaan
17 januari 2009, 19:18
Dat is denk ik een eufemisme om te zeggen dat ze die copy protect bit nu volgen.

:mrgreen: Ja mooi h... Ik ga vanavond eens rustig achterover zitten en genieten van mijn opstelling... Afgelopen week was letterlijk "bewogen" als het gaat om audio en video. Ik heb weer veel geleerd en bovendien is afgelopen week mijn PS3IRX1 binnen.

Off-topic, ik weet het... maareh nieuwsgierig? Check this: http://www.schmartstuff.com/sony-ps3-ir-upgrad.html. Nu kan ik ook mijn PS3 met een universele IR afstandsbediening bedienen :wink:

MR-Brain
24 maart 2009, 10:24
Ik heb deze discussie met veel interesse gelezen. Ik heb namelijk de Philips 42PES0001D gekocht. Aangesloten zoals in het boekje staat (dus PS3 en Digitale ontvanger via HDMI naar de TV en met een coax van de TV naar de versterker) maat ook hier niet het gewenste resultaat (Dolby Pro Logic i.p.v. Dolby Digitaal). Weet iemand of ook hier nog oudere software voor is die dit probleem zou kunnen verhelpen? Via Google kom ik niet heel veel verder daar er niet zoveel bekend schijnt te zijn over dit type tv van Philips.

Tens
24 maart 2009, 11:58
HDMI video en audio wordt normaal gesproken maar deels uitgezonden door een HDMI passthrough receiver of HDMI passthrough TV. Er is immers wel een systeem dat het HDMI signaal kan doorgeven aan een HDMI apparaat, maar er is geen geluidsbron die het HD audio signaal ook daadwerkelijk uit kan zenden, hiervoor is een dure HD versterker nodig (overigens moet je hier heel erg goed op letten want veel mensen kopen een Onkyo versterker voor de helft van wat een gemiddelde HD versterker zou kosten, denkende dat ze daadwerkelijk HD geluid krijgen).

Omdat nog bijna niemand een HD versterker heeft, is er door SONY middels firmware updates de mogelijkheid verstrekt om via een optische audio kabel een DTS signaal te verzenden die herkend wordt door de meeste versterkers.
DTS wordt, mits de console geupdate is, via de PS3 console gecodeert en via een optische audiokabel naar bijvoorbeeld de md/tape of dvd ingang van je versterker verzonden (dit kan niet met de meeste andere systemen over een optische lijn, vandaar het misverstand dat je voor PS3 surround beter geen optische kabel kan gebruiken) waarna de receiver het signaal herkend als zijnde DTS.
Als de instellingen op de console en de receiver vervolgens goed staan dan pakt je receiver automatisch de juiste instellingen op een MD / Tape of DVD kanaal en hoef je verder niets te doen.

Dus: hdmi van console naar tv,vervolges optische kabel (8 euro, 12,50 voor 3 meter), van console naar receiver (mits deze dit ondersteund, anders is dts onmogelijk).

Overigens hebben lang niet alle PS3 spellen de mogelijkheid om DTS te laten horen. In dat geval verstaat een composiet kabel voor het surround effect, maar geluid is vele malen beter via een optisch signaal.
Als DTS voor een bepaald product namelijk niet werkt dan pakt de console een ander signaal en krijg je evengoed het geluid zoals je dat door een andere verbinding zou krijgen.

Daar komt wel bij dat je op de instellingen van de console moet letten. Bitmapping instellingen bijvoorbeeld kunnen het geluid verslechteren.

Nadeel van de beste geluidsetup met de PS3 is dat je er niet voor kunt kiezen om je console via het TV geluid te horen, terwijl je bijvoorbeeld via je receiver naar de radio luistert. Je moet dus voor PS3 geluid altijd je receiver aan laten of de kabelsverwisselen en de instellingen veranderen.
Je kunt echter wel surround krijgen vanaf je andere TV kanalen.

Vergeet niet het dopje of rubbertje van de optische autio kabel aansluiting af te halen alvorens je hem probeert aan te sluiten.
Soms zijn deze niet duidelijk zichtbaar.

hd-ronnie
3 mei 2009, 23:43
Ik wil hier graag mijn bevindingen met audio via HDMI van de DCB360 delen.
Ik heb mijn DCB360 via HDMI aan mijn Philips 32PF9731D aangesloten, die op zijn beurt weer met coax SPDIF op een sony surround versterker is aangesloten. Ik gebruik dus de TV input selectie om andere (HDMI) bronnen te selecteren, niet de versterker ingang selectie.
De eerste ervaring met deze setup was dat juist de (HD) kanalen die dolby-digital geluid hebben, netjes dolby-digital op de versterker aan kwamen, maar de kanalen met gewoon MPEG-2 audio (PCM-48) na 2 seconden het geluid weg viel. Ik denk dat dit eerder een 'probleem' van de TV is dan van de STB, misschien HDCP gerelateerd. Ik heb alle updates van de TV firmware geprobeerd (tot de huidige (final) 000.101.000.000), maar geen verschil.
Ik heb dit opgelost door het geluid apart buiten de HDMI om met SPDIF op de TV aan te sluiten en die digitale audio ingang aan de HDMI ingang toe te kennen in de TV setup. Nu was er nog wel het probleem dat de STB alleen een optische audio uitgang had en de TV alleen een coax ingang. Dit heb ik opgelost door het SPDIF signaal juist voor de toslink transmitter in de DCB360 af te tappen en via een geschikt aanpasnetwerkje op een (door mij) ongebruikte tulp-bus aan te sluiten. Tulp snoertje ertussen en het probleem was opgelost. Er is nog wel enig delay verschil tussen beeld en geluid (geluid iets later), maar dat valt binnen het acceptabele. Alle kanalen hebben ook geen even goede lipsync... De versterker heeft nog wel een synchronizatie voorziening, maar die kan het geluid alleen nog maar verder vertragen.

kikkegek
10 mei 2009, 19:05
Eerste bevindingen:


Ja, een subwooferkabel kan ook meerkanaals geluid overbrengen van TV naar receiver.
Dolby TrueHD 5.1 wordt via PS3 naar TV niet verder doorgegeven aan de receiver (Blu-Ray Disc: The Dark Knight).
Er is een beperking: De TV moet telkens uit- en aan worden gezet om geluid in meerkanaals formaat in receiver te krijgen. M.a.w. switchen tussen Decoder en PS3?? Dan TV aan- uit.

Let wel: Geluid komt wl gewoon door in PCM 2.0
Resum: Momenteel loopt de PS3 via HDMI2/optisch en de Samsung via HDMI3/Digi-out. Dagelijks TV kijken verloopt nu sowieso gesynchroniseerd en als ik wil kijken en/of luisteren naar meerkanaals zenders, dan schakel ik ff met de TV. De subwooferkabel blijft nog even hangen... ik ben namelijk nog niet helemaal overtuigd!

YES SUCCES!

ik heb ook een 47"PFL9732D/10...en ik heb me gek gezocht. Ik had mijn computer aangesloten met HDMI op 1 en met de Synchronized digital out op de receiver. En inderdaad dus de hele tij PCM 2.0 geluid.

Nu, firmware naar .15 gedowngrade...computer in HDMI 3...en is WORKS!:thankyou:

heel hartelijk dank....ik ga nog even antwoorden op de andere fora die ik had lastig gevallen! top! :thankyou:

Tens
11 mei 2009, 00:50
Hier even mijn setup via het Sony Bravia systeem:

PS3
- HDMI naar tv (SONY BRAVIA KDL5200)
- Optisch naar receiver (SONY BRAVIA HMDI PASSTHROUGH)
Aangesloten op het MD / Tape kanaal van de receiver.
Geen HDMI kabel maar wel gewoon DTS mits je "afd. auto" of DTS gebruikt op je receiver.

PC
- DVI>HDMI naar TV
- audiokabel naar TV audio-in
(gezien ik alleen een DVI aansluiting heb zal de MI van HDMI niet worden ontvangen en dus dien ik de audio-out van de PC te gebruiken)
Deze gaat via mijn TV met virtual surround naar de receiver omdat de receiver geen ouderwetse PC-In aansluiting heeft.

LAPTOP
- HDMI naar TV
- TV naar receiver AUX*
*Middels de setting audiosysteem met variabele aansluiting
(vast mag ook maar dan krijg je alleen geluid uit de receiver)
Nadeel is dat je op die manier moet opletten dat je TV of receiver niet te hard of te zacht staan gezien een harder volume op de TV ook het volume van je receiver beinvloed.


DIG. ENCODER
-lijkt me duidelijk kan maar op 1 manier
- gaat ook via dezelfde AUX aansluiting als de laptop


Op deze manier hoef je geen kabels te wisselen en krijg je naar keuze DTS / dolbi of multichannel stereo vanaf bijna alle apparaten en HD beeld vanaf alle apparaten behalve de decoder (TV decoders ontvangen eigenlijk geen echt HD signaal, high definition digital is via de kabel eigenlijk nieteens mogelijk, maar ik heb tevens ook geen HD receiver met {eigenlijk gesimuleerde HD} HD kanalen).
Voorwaarde is wel dat de TV over voldoende ingangen beschikt voor de HDMI aansluitingen.

Nogmaals: de PS3 zal, mits deze is geupdate, het DTS signaal gedecodeerd doorgeven middels de optische aansluiting. De receiver zet het vervolgens om als deze hier toe in staat is.
(overigens ben ik geen sony fan maar was deze BRAVIA receiver de enige die kwa hoogte kon passen in mijn kast dus toevalligerwijs is het een hele sony set geworden, helemaal gezien de PC en de laptop ASUS met ATI/AMD zijn die toch wel redelijk sony gerelateerd zijn)


Nog even een "maar":

Windows Vista beschikt over software services die ervoor zorgen dat je geluid vanaf je laptop of PC NIET gesteund wordt door DirectSound.
Dit heeft te maken met het feit dat Microsoft gelooft dat de softwarematige verwerking beter is voor de prestaties van het systeem en de kwaliteit van het geluid.
Dit resulteert in het wegvallen van je geluid, of eigenlijk je hardware (je geluidskaart of videokaart zoals de ATI met Catalyst Control).
Het treed meestal op na een systeempause of nadat je hardwarematig iets veranderd aan je aansluiting, zowel in je PC als bij je TV of versterker.
Ook kan het getoont worden als een DirectSound buffer probleem, hetgeen logisch is omdat Vista gebruikt maakt van zo min mogelijk werkgeheugen wat het systeem hoort te versnellen (bij andere systemen wordt teveel hardwarematig geheugen niet gebruikt waardoor toepassingen onnodig grijpen naar virtueel geheugen op de schijf dat het systeem trager maakt).
Daarnaast runt Vista een service die om de halve minuut controleert of je systeem veranderd is om zo piraterij en inbreuk binnen het systeem te kunnen voorkomen.
Dit alles zorgt ervoor dat de softwarematige verwerking als preferentie niet goed uit de bus komt doordat er vaak simpelweg niet genoeg geheugen voor beschikbaar wordt gesteld wanneer er plots iets veranderd.

Affijn, mocht je geluid het niet doen vanuit de laptop en / of PC wanneer je bijvoorbeeld je versterker aan zet:

-even naar configuratiescherm

-vervolgens naar Geluid en hardware apparaten of iets soortgelijks

Daar hoort je HD aansluiting op te staan, meestal in de vorm van je versterker of receiver, (nb. verschil tussen receiver en versterker: een versterker {amplifier} ontvangt geen radiosignaal een receiver wel). In mijn geval wordt mijn Sony Bravia TV gewoon herkend.
Als je de gewenste aansluiting selecteerd dan staat er de optie "standaardaansluiting" of iets soortgelijks als knop of checkbox.
Deze aanzetten en het geluid doet het weer.

Wat ook kan is je stuurprogamma software opnieuw starten.
Denk eraan dat het geluid via laptops vaak via de videokaart moet lopen.
In het geval van ATI HD kaarten dien je dus Catalyst Control opnieuw te starten of in dit programma een nieuw profiel te laden voor je aansluiting.Een heel verhaal maar als je dit weet en op deze manier alles aansluit dan hoef je nooit meer een stekker te wisselen als je iets anders wilt doen met je aansluiting.

Dirk Bunk
2 juli 2009, 16:01
gghhhggghghghhWeet iemand of het mogelijk is Dolby Digital via de HDMI uitgang te krijgen?

Als ik naar een HD kanaal kijk met Dolby Digital dan wordt dat geluid correct door mijn versterker opgepikt als Dolby Digital als ik de optische output gebruik. Als ik het geluid via de HDMI (via de tv) laat lopen is het opeens Pro Logic geworden.

(Een ander apparaat dat ik op dezelfde manier heb aangesloten, een xbox360, levert wel gewoon dolby digital via hdmi via de TV aan de versterker dus de TV is hier waarschijnlijk niet de schuldige.) Geluid via de optische kabel laten lopen heeft als nadeel dat beeld en geluid een beetje uit elkaar lopen door de vertraging van de beeldbewerking in de TV.

kikkegek
2 juli 2009, 16:10
gghhhggghghghh

LOL! :schater:

9 pagina's met tekst en uitleg en dan toch zo een vraag!

:schater:

djcujo
2 juli 2009, 16:21
Even melden dat ik dus ook geen DD kan krijgen via mijn CISCO.

Mijn setup: Cisco -> HDMI -> Sony Bravia -> Optical out -> Versterker

Als ik de internet Digitale decoder van de Sony gebruik werkt het prima. Alleen vanaf de Cisco niet :(

Tens
2 juli 2009, 16:37
OH ja: let er bij consoles wel even op of DTS ondersteund wordt voordat je er naar op zoek gaat. Dat is namelijk bij lang niet alle spellen zo ! ! !
(voorbeeld: Soul Calibur IV, Guitar Hero IV)

Beeldvertraging ligt niet aan de aansluiting van je TV en niet aan je versterker of console.
Zo heeft de PS3 via optical op een Bravia LCD TV juist een beeldvertraging van -71ms (te snel) ipv. +20 ms (te traag).
Dat wanneer alle filters en AI uit staan in de TV opties (heb je overigens toch niet nodig voor bluray spelers aangezien je daarmee alleen maar het beeld kan verslechteren).

Audio vertraging hangt vooral af van of je stereo of surround luistert, vandaar dat de nieuwe rythme spellen nu standaard op (multi) stereo staan.
Overigens geldt dat ook voor vechtspellen, (reactietijd van 1/12 van een seconde {max. reflextijd van mensen}), vandaar dat ook Soul Calibur of Tekken standaard niet aan DTS doen.
(nb. je kunt beeld en audio vertraging testen door zonder geluid de calibratie van een rythmespel in te stellen, evt. vertraagd)

Nieuwer of beter is dus niet altijd DTS.
Dat is ook de reden dat de audio opties steeds vaker in het geheel verdwijnen en vervangen worden door auto-calibratie.

De PS3 DTS codering kan idd niet door elke TV of versterker worden gezonden. Vandaar dat ik ook schreef: voor de apparaten die het ondersteunen wordt DTS door de PS3 via de optische kabel verzonden en sinds kort ook gewoon via HDMI.

Dat DTS niet door een toeststel gezonden wordt heeft niets met beveiliging van het signaal te maken maar met de codering die de versterker moet ontvangen van je TV.
Je toestel lukt het niet om het signaal door te geven zoals gewenst en gaat dan naar default (stereo of virtual surround). Ook je pc of laptop doen dit weleens bij de auto-calibratie van bepaalde computerspellen.
Je versterker ontvangt dan gewoon het signaal dat je TV normaal gesproken over zijn eigen speakers zou uitzenden of je hoort niks.

Vandaar nogmaals: geluid direct op je versterker vanaf je TV en gelijk vanaf je console of speler naar je versterker. Je neemt dan genoegen met DTS als je medium dit ondersteund en krijgt dan bijvoorbeeld geluid via je laptop of console / speler door je TV in stereo of virtual surround.
Je kunt dan ook radio luisteren en tegelijkertijd je spelgeluid of TV geluid door je TV laten uitzenden als je een receiver hebt ipv een versterker.

Maar het geluidsgemis van DTS is minimaal als je muziek of radio luisterd. In dat geval is multichannel stereo altijd beter van kwaliteit (mits je je subwoofer goed insteld op max 130FQ en zijn volume aanpast op het basvermoven van je speakers / boxen).

Wil je DTS sluit dan alles direct op de versterker of receiver aan via een verbinding die de codering kan versturen, zoals een optische verbinding of HDMI dit kan bij PS3.
Bij de meeste toestellen en receivers kun je een combinatie van beide doen zoals ik dat heb, en via de speler (in dit geval de PS3), je geluidsuitgang kiezen naar gelang je toepassing (bijv. ps3 geluid door TV en radio door receiver, of DTS naar je versterker / receiver en evt. ook door je TV als soort centrespeaker {dan wel even je volume van je TV aanpassen naar vast of variabel anders versterk je het geluid uit je versterker met het geluid van je TV en dat is meestal niet gewenst}).

DWZ: console / speler direct op je versterker voor direct DTS of DD EN naar je TV via HDMI, TV ook direct op je versterker MAAR ZONDER DE OPTIE HD EN DTS GELUID DOOR TE GEVEN VANAF JE CONSOLE OF SPELER, laptop / pc via je TV in stereo of virtual surround, en DD of stereo vanaf je TV.
Dan zet je bijv. via SVIDEO of OPTICAL je DD en DTS op MD / TAPE en TV op AUX (in stereo of virtual surround) via scart of HDMI in je versterker of receiver. Bij een HDMI versterker kun je ipv SVIDEO en OPTICAL gewoon HDMI gebruiken, maar NIET ALTIJD. Want als je versterker alleen HDMI passthrough heeft dan kunnen veel spelers het DTS signaal niet via HDMI doorgeven, de PS3 kan dat wl.


DTS / DD via optische kabel, en als je radio wilt tijdens het spelen, dan kanaal wisselen voor virtual surround of multi. stereo door je TV, en radio geluid in multistereo of DD / AFD auto (maar radio hoort multi. stereo).
DD is niet gewenst voor muziek dus dat mis je ook niet als je geen spellen of films speelt.

Voor radio moet je een receiver hebben of een andere bron aansluiten op een versterker.
Voor DTS naar je versterker via optical out of HDMI moet je een PS3 hebben en een moderne versterker of receiver. DTS is alleen mogelijk via HDMI na het updaten van deze console.

Voor DD van je TV naar versterker moet je een geschikt TV toestel hebben anders schakelt de TV namelijk de codering om naar default (stereo / virtual surround), of hoor je niks uit je versterker / receiver.
Een heel enkele keer kan zelfs de geluidsbron of versterker besluiten om naar default opties te schakelen wanneer de apparaten met elkaar kunnen communiceren (in mijn geval: Vista op mijn laptop communiceert met BRAVIA LCD, die communiceert met BRAVIA receiver, die weer communiceert met PS3).
Dat is erg irritant omdat je veel en vaak alles weer terug moet zetten zoals je het wilde hebben.

Surround zal je nooit goed krijgen vanaf je TV.
Wat een versterker weleens doet als je dat wel probeert is het DTS / DD lampje laten branden terwijl je feitelijk virtual surround krijgt.

dick360
8 juli 2009, 16:05
:? Halo,is er iemand die mij kan uitleggen,hoe de geluidsweergave van de (nieuwe HD NED.1/2/3 zenders) nu verloopt? Ik krijg op mijn receiver netjes door wat voor signaal er binnenkomt nl: in: Dolby Digital & 3/2/LFE & fs 48KHz & rate 448kps. dit alles via een optische kabel via mijn Samsung dec. Het vreemde is dat ik tot op heden volgens mij geen DDigital 3.2/lfe door krijg op mijn luidsprekers, Front links en rechts werken goed, achter surround (wat zachter!!) en de Center speaker hoor ik dus helemaal niet!! komt dit nu door de uitzendingen via ZIGGO,of is het iets anders? De Duitse zenders (waarvan sommige ook dolby D uitzenden) geven namelijk wel over alle speakers weer!! Ook nog geprobeerd via coax digital output TV (Phillips) maar dat geeft alleen Pcm/48KHZ 2.0 weer. downgraden naar de laatste firmware(zoals elders in dit forum vermeld) lukt mij niet,altans de tv ziet de oudere software niet meer? Huidige versie: (064.014.022) dit ivm.het audiovrijmaken" van de HDMI3 poort!!

G.bruiker
14 juli 2009, 13:19
Het geluid op Ned 1,2 en 3 HD is gewoon dolby 2.0 in een sausje gegoten van 5.1
Center speaker werkt dus niet zo maar,je kan het beste het bovenste audiospoor kiezen (met de alt knop op je remote).