View Full Version : Vraag: Bravia tuner niet helemaal blind.


BenJ
29 december 2008, 22:10
Recentelijk een Bravia (40W4000) aangeschaft met de waarschuwing van de verkoper dat de DVB-C tuner niet zal werken op Ziggo. Op zich voor mij geen reden om niet tot aanschaf over te gaan. Een Alfacrypt lijkt me een prima alternatief, maar goed die zit er nog niet in dus.
Wel natuurlijk even alles in laten scannen en idd bijna alle kanalen zwart. Bijna idd want Schagen en Regio22 doen het wel ! Daarnaast heb ik Guide+ info en herkent ie verder alles qua kanaalnamen, beeldformaten, geluidsporen enz. ook van de Music choice kanalen.
Dus eigenlijk ziet de Bravia standaard meer wel dan niet behalve dan de trigger om het beeld en geluid door te laten.
Kan iemand mij inzicht verschaffen wat in het Ziggo signaal nu maakt dat mijn TV zo reageert? Oftewel is het een kwestie van een paar simpele bytes die deze aansturing regelen? Kennelijk zijn die ook zo te kiezen dat het signaal wel wordt vertoond.

Ik krijg er toch meer en meer moeite mee dat ik extra aparatuur moet aanschaffen om naar het Ziggo signaal te kijken. Ik krijg al een modem van Ziggo om te kunnen telefoneren en internetten. Waarom dan ook niet een kastje om DTV (of zelfs HDTV) te kijken. Neen, dat moet ik zelf aanschaffen en kan ik weer wegdoen als ik ga verhuizen. Het lijkt me allemaal een beetje nodeloos ingewikkeld, zeker als mocht blijken dat het ook heel simpel via een paar software bytes blijkt te regelen zijn.

Ziggo stelt dan wel dat het signaal tot en met het AOP hun pakkie an is. Analoog is dat ook zo, want ik kan met iedere TV analoog kijken. Met internet en telefonie gaat het om het signaal tot en met het modem, zodat ik hierop met iedere computer en telefoon kan werken. Echter met DTV houdt het op bij het AOP, ik moet speciale (op Ziggo toegespitste) voorzieningen hebben cq aanschaffen om te kunnen kijken. Vanuit dit licht mis ik dus nog een door Ziggo beschikbaar gestelde voorziening.

tja
29 december 2008, 22:39
Ben,

De tuner in de Sony doet gewoon zijn werk. Het enige wat je mist zonder Alphacrypt, is de decodering (vandaar dat je de ongecodeerde kanalen gewoon kunt kijken).

De issues met de Sony modellen zijn als ik het goed heb vooral issues met de combinatie Bravia-Alphacrypt. Ik heb hier geen ervaring mee, maar er lopen hier genoeg ervaringsdeskundigen rond. Ik ben even te lui om te zoeken, maar er staat me een opmerking bij dat je de Alphacrypt module moet uitproberen, en net zo lang omruilen voor een nieuwe tot je een werkend model hebt.

The_Doman
29 december 2008, 22:53
De issues met de Sony modellen zijn als ik het goed heb vooral issues met de combinatie Bravia-Alphacrypt. Ik heb hier geen ervaring mee, maar er lopen hier genoeg ervaringsdeskundigen rond. Ik ben even te lui om te zoeken, maar er staat me een opmerking bij dat je de Alphacrypt module moet uitproberen, en net zo lang omruilen voor een nieuwe tot je een werkend model hebt.

Dit was specifiek een kwestie van een bepaalde serie Sony TV's
Hierbij ging de communicatie van de Sony TV met Alphacrypt vaak niet goed, omruilen tot je een werkende combinatie had was inderdaad het devies.

Dat staat ook aangegeven op de Mascom site zelf:
Sony Gerte der Baureihe X3000, X3500 und W3000 funktionieren nicht, alle anderen Modelle gehen problemlos.

Latere Sony TV modellen hebben deze problemen niet.


Zie ook dit op de Sony site zelf:
Sony-Europe: Support information for Integrated DVB-C - Cable without the set-top-box (http://support.sony-europe.com/tv/faq/dvbc/dvbc.aspx?site=odw_nl_NL)

The_Doman
29 december 2008, 22:58
Zie ook de discussie op Tweakers.net:

Tweakers.net: AlphaCrypt binnenkort op zwart? (http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1287489/0)

Mr_Parker
30 december 2008, 14:23
Ziggo geeft je wel een modem maar geen telefoon (oke dat prut ding geven ze om de lijn te testen maar is niet bedoeld om te bellen). Ziggo geeft je wel een modem maar geen computer. Ziggo geeft je wel een aop maar geen tv voor het analoge signaal. In deze trend zou ik ook het digitale tv verhaal willen scharen, ze geven wel de aansluiting maar niet het product om er gebruik van te kunnen maken. In dit op zicht zie ik niks vreemds. Het enige correcte om op te merken is natuurlijk wel de gebondenheid aan decoders die er momenteel nog heerst. Verder is het vaker bij het afsluiten van bepaalde diensten zo dat men toch een decoder gratis krijgt.

Met de komst van de CI+ module ergens in 2009 zou hier langzaam verandering in moeten gaan komen. De veronderstelling is dat de tv fabrikanten, en co, dit ook in hun nog uit te komen tv's gaan verwerken en dat men dan dus wel en tv kan gaan aanschaffen waar men, na aanschaf van een erkende cam, zonder losse decoder volledig gebruik van kan maken.
Dan kan men dus weer als van ouds gebruik maken van de tv.

Overigens is het eerder de tv fabrikant waar je beklag zou kunnen doen. Zij hebben in een heel grijs verleden besloten om in hun monitoren een tuner in te bouwen die gebruikt kon worden met analoge signalen zoals die door de lokale kabelboer getransporteerd wordt, deze verschilt bijv tussen Europa en Amerika, maar ook binnen Europa zijn er enkele verschillen. Nu hebben de tv fabrikanten er echter toe besloten om voor het iets afwijkende nederland geen specifieke tv te maken, iets wat ze van ziggo best mogen. Zie maar de paar modellen die dat wel zijn.

amersfoort
30 december 2008, 14:43
Recentelijk een Bravia (40W4000) aangeschaft... <knip> ... Kan iemand mij inzicht verschaffen wat in het Ziggo signaal nu maakt dat mijn TV zo reageert? Oftewel is het een kwestie van een paar simpele bytes die deze aansturing regelen? Kennelijk zijn die ook zo te kiezen dat het signaal wel wordt vertoond...Alleen de eigenlijke videostream zelf is versleuteld, de data eromheen niet (zie tja's antwoord). De DVB-C standaard beschrijft keurig hoe dat werkt, en Ziggo houdt zich daar kennelijk netjes aan.

Het is inderdaad jammer dat Ziggo strakke eisen stelt aan de apparatuur die je gebruikt, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat het voor Ziggo de enige manier is om een beetje redelijk customer-support te kunnen leveren bij deze (voor Nederland) nog redelijk nieuwe techniek. En bovendien, ze maken het je niet onmogelijk andere apparatuur te gebruiken. Ik kijk met veel plezier naar 't fantastische beeld van een standaard SONY-TV (met Alphacrypt), maar ik weet dat als er ooit iets mee is, ik niet hoef aan te kloppen voor support.

Overigens Ben, jouw 40W4000 doet 't prima met een Alphacrypt-module. Alleen de eerdere SONY-modellen hadden nog wat problemen (zie antwoord The_Doman). Kijk ook eens hier http://ziggo-gebruikers.nl/forum/forumdisplay.php?f=125 - maar dat wist je als site-admin natuurlijk ook wel te vinden :-P

RedSox
1 januari 2009, 13:04
Ik zie het als volgt:

Ik ben klant bij Ziggo en ik kies bewust voor een BRAVIA. Volgens mij is het dan aan Ziggo om te zorgen dat ik op mijn TV zo goed en gemakkelijk mogelijk kan kijken. En dat is met de tuner die in mijn tv zit. Snel zappen, n remote, en superieure kwaliteit.

Dus geen kermis kwaliteit kastje van samsung/humax die veel te lelijk is om in mij huiskamer te zetten. Als er geen keuze meer zou zijn, zou ik ziggo gewoon opzeggen.

Ik kan me voorstellen dat er redenen voor zijn waardoor mij Alphacrypt morgen niet meer werkt. Geen probleem. Maar......het lijkt me wel dat Ziggo dan moet zorgen dat ik dan een vervanger voor mijn alphacrypt kan kopen zodat ik gewoon op mijn BRAVIA kan blijven kijken.

Kijk, als ik nu een heel vreemd merk tv heb gevonden die ergens ver weg wordt gemaakt voor een heel andere markt en die dan toevallig werkt met ziggo en alphacrypt.....tsja......dan kan ik me voorstellen dat Ziggo daar niet wakker van ligt.

Maar KOM OP...we leven nu in 2009.....SONY maakt superieure tv's die niet zomaar uit de lucht komen vallen hoor. Mijn BRAVIA was niet goedkoop, maar als eigenaar ben je niet een of andere elitair groepje tv kijkers die weer NET even iets anders heeft dan de anderen.

Ziggo is vr technische vooruitgang...dan moet je dat ook bevorderen en niet afremmen.

Toch ?

amersfoort
1 januari 2009, 14:08
Ik zie het als volgt: .... Toch ?Ik kan me goed voorstellen dat je er zo over denkt, vooral met de uitstekende beeldkwaliteit die de SONY's leveren (zowel SD als HD). Leuk detail: de kaartlezers van mijn niet-gecertificeerde alphacrypt CAM's doen het beter dan de kaartlezers in de gecertificeerde Samsungs (ik moet bij kaartwissels bij die Samsungs de kaart er herhaaldelijk meerdere keren insteken voordat-ie goed contact maakt, de Alphacrypts doen het altijd meteen).

Maar... Ziggo heeft het al moeilijk genoeg support te leveren op al hun producten. Dus ik geef Ziggo groot gelijk eerst alles goed onder controle te willen krijgen door het aantal variabelen zo beperkt mogelijk te houden :) Wel is het kwalijk dat het allemaal niet lijkt te helpen, als ik al die gefrustreerde postings op dit forum lees.

RedSox
1 januari 2009, 19:17
Ja, dat is absoluut waar - je hebt gelijk :)
En, ik moet toegeven dat het onzin is om van ziggo te verlangen dat ze specifiek bravia's gaan ondersteunen.

Ik ben het alleen niet eens met de houdig van ziggo waarmee ze iedereen met een bravia het gevoel geven dat ze (bijna) iets illegaals doen.
Dat zouden ze wel op een andere manier mogen communiceren :)

Oh, en nog een goed & gezond nieuwjaar natuurlijk! :applause:

djcujo
3 januari 2009, 18:59
Sinds kort ben ik zelf in het bezit van een 46W4000 BRAVIA ook met alle verschillende berichten toch maar de stoute schoenen aangetrokken en een alphacrypt classic card gehaald... en...... EEN AANRADER!!!

Alles werkt super en super snel! Beeldkwaliteit is een stuk beter geworden vergeleken met de Samsung ontvanger die via een (dure) scart kabel aangesloten was. Leuke bijkomstigheid is ook dat hij meteen HD kanalen ondersteund :)

Als je het mij vraagt is dus de W4000 serie zeker goed compatible met Ziggo en de Alphacrypt (3.18 versie heb ik)

Suc6

Bushmaster
4 januari 2009, 13:09
hier een sony 40w4000 ook met Alphacrypt 3.18,
loopt als een tierelier.

Mr_Parker
5 januari 2009, 11:23
"Ik heb laatst ergens een tv gekocht. Deze ontvangt geen zenders. Ziggo wil me niet helpen dit vind ik niet kunnen. Ziggo is verplicht er voor te zorgen dat mijn tv werkt, we leven immers in 2009."

Dit is in het kort wat er gezegd wordt. Vul dan alleen nog het merk Sony erbij in.

Kortom deze opmerking is wel erg kort door de bocht hoor.
Sony geeft zelf aan dat het immers alleen met bepaalde kabelaars werkt, waar Ziggo niet bij hoort. Dan kun je natuurlijk nooit van Ziggo verlangen dat zij het toch ondersteunen en straks zelf opwaarderen.

De enige plek waar je naar mijn idee zou kunnen zeuren is evt. bij de verkoper als deze je verteld zou hebben dat het zonder problemen zou werken. Dan hoort deze voor een oplossing te zorgen en niemand anders.

BenJ
8 januari 2009, 11:33
Ben,
De tuner in de Sony doet gewoon zijn werk. Het enige wat je mist zonder Alphacrypt, is de decodering (vandaar dat je de ongecodeerde kanalen gewoon kunt kijken)Behalve dan NLD1. Ondanks dat deze ongecodeerd zou zijn wordt deze niet vertoond.

digitalekabeltelevisie
8 januari 2009, 12:37
Behalve dan NLD1. Ondanks dat deze ongecodeerd zou zijn wordt deze niet vertoond.
Weet je zeker dat deze in West (Multikabel) ongecodeerd is? Ik dacht dat dat n van de verschillen was tussen oost en west. In Oost is Ned1 wel ongecodeerd. (Inderdaad, ook handig voor support :cry: )

The_Doman
8 januari 2009, 13:07
Behalve dan NLD1. Ondanks dat deze ongecodeerd zou zijn wordt deze niet vertoond.

Nederland 1 is wel gecodeerd in het Multikabel/Casema gebied.
De zenders die hier (Ziggo/Multikabel) zonder smartcard zijn te ontvangen zijn het Ziggo overzichtskanaal (12) en Regio22 (975).
Misschien nog wel meer maar dat heb ik nog niet getest.

Nakamissy
8 januari 2009, 15:09
Hier in Alphen aan den Rijn:

Sony W4000 + Alphacript ( 3.12) werkt perfect, ook HD.

BenJ
8 januari 2009, 15:43
Dat mijn Sony met een alfacrypt zal werken ben ik niet benauwd om. Mijn punt is en blijft dat er aparte kastjes/doosjes moeten worden aangeschaft om speciaal naar het signaal te kunnen kijken dat Ziggo aanbiedt. Dingen die ik weg kan gooien als ik niet meer via Ziggo kijk. Vandaar mijn stelling dat ik vind dat die "aanpassingen" voor rekening van de provider moeten komen. (Ook al weet ik dat ik ze uiteindelijk toch weer via het abo betaal.)

Daarnaast; OK, dan koop ik nu een Alfacrypt; dan kan ie strx met de komst van CI+ weer de container in?

The_Doman
8 januari 2009, 15:48
Daarnaast; OK, dan koop ik nu een Alfacrypt; dan kan ie strx met de komst van CI+ weer de container in?

Eerst is het afwachten of CI+ (trouwens de naam is nu CI Plus geworden) er ook echt komt/geaccepteerd wordt natuurlijk.
Verder hangt het er vanaf hoe fanatiek Ziggo van plan is de legale Alphacrypt kijkers tegen tegaan werken?

BenJ
8 januari 2009, 16:44
Over tegenwerken van "legale Alphacrypt" kijkers kan je alleen maar speculeren. Voorheen was Multikabel altijd sterk in "gedogen". Zolang er geen "rottigheid" werd uitgehaald was het ieg niet "verboden". Men heeft ieg nooit actief beleid gevoerd om dit soort dingen uit te dragen of de nek om te draaien, tenzij er natuurlijk van misbruik sprake was.

Kernvraag is natuurlijk, om hoeveel AC's gaat het eigenlijk en wat kan er voor "kwaad" mee worden uitgericht en gebeurt dat dan ook op grote schaal? Gedoog je ze als provider of maak je het bewust onmogelijk cq. jaag je zelfs klanten op kosten omdat ze met spullen komen te zitten die waardeloos worden.

Je mag verwachten dat tzt als analoog gaat verdwijnen er ook "maatregelen" moeten komen om analoge kijkers digitaal te laten kijken. Ook die groep, die nu steeds kleiner wordt, kan je niet zo maar "verstoten".

Mijn grote zorg is in hoeverre laat Ziggo zich ringeloren door de content providers? In wezen zit Ziggo tussen 2 vuren. Zowel omroepen als klanten brengen geld in het laadje en hebben hun wensen.

Maar zoals bij elke goede politieke oplossing "geef ze beiden hun zin, ook al staat dat haaks op elkaar".

Tens
9 januari 2009, 14:25
Niet om het een of ander maar mensen halen hier toch echt de brichtgeving van pak em beet anderhalf jaar eens kunstig door elkaar:

-Neelie Kroes wilt iets doen aan het monopolie van veel kabelgiganten in Europa
-er wordt in de Europese raad voorgesteld binnen Europa dezelfde standaard voor digitale televisie te gebruiken
-consumentenprogramma's komen met de vraag waarom men buiten Europa geen digitale ontvanger nodig heeft in nieuwe flatscreen TV's en waarom voor de grote providers alleen specifieke ontvangers werken waardoor men vaak gedwonge wordt tot een schijnbaar nodeloze aanschaf van een poduct
-televisiefabrikanten geven aan voor heel de wereld dezelde televisie series te produceren en deze niet per regio te willen aanpassen, (overigens kan dat per land softwarematig met veel moderne LCD televisies)
-producenten van televisie toestellen aaroner Sony geeft aan dat zij alleen aan de vraag naar televisie toestellen voldoen en dat de mogelijkheid van een juiste toepassing hiervan de verantwoordelijkheid is van de markt, lees:het land, waar zij worden geleverd
-het grootste deel van de kabelbedrijven in Nederland geeft aan niet te willen werken zonder decoder kastjes, zoals dat wel gewoon mogelijk is buiten Europa en in sommige Europese landen met dezelfde toestellen als die men hier aanschaft, (alleen krijg je als je het toestel verplaatst wel even een firmware update buiten Europa, net zoals wanneer je hem voor het eerst aansluit), wegens kopieergevaar en fraude gevoeligheid van de smartcard

Deze zomer:
-een kleine Nederlandse televisieproducent komt met de suggestie om voor iedere provider in Nederland eigen televisietoestellen te produceren
-de kabelgiganten geven aan DEZE SUGGESTIE, dus NIET het werken zonder smartcard op ELK merk toestel, wel te zien zitten
-Neelie Kroes geeft aan daar niet achter te staan omwille van de Europees opgelegde doelstelling

December 2008:
-de Europese commisie waarschuwd alle providers in het algemeen, ook de mobiele telecom sector, nogmaals maar daarnaast onder andere OOK dit keer betreffende concurentievervalsing en het bedroevende beheer van de diverse netwerken, en stelt per 2009 speciaal toezicht in om ervoor te zorgen dat de consument meer keus krijgt in het aanbod van providers per regio, alsmede een beter aanbod van geleverde abonnementen en diensten
-daarnaast worden er alternatieven onderzocht mbt de lwerking van poducten en diensten op zich

En hoe het verder gaat lopen horen we later.
Er is wel aangegeven dat men binnen de EC graag ziet dat de digitale ontvangers op den duur helemaal gaan verdwijnen en dat de diverse diensten daarnaast op lange termijn goedkoper worden aangeboden, naar gelang het natuurlijk verloop.

Ja, RTLZ is best interessant.

BenJ
10 januari 2009, 16:12
Ben,

De tuner in de Sony doet gewoon zijn werk. Het enige wat je mist zonder Alphacrypt, is de decodering (vandaar dat je de ongecodeerde kanalen gewoon kunt kijken).

Waarom zijn er eigenlijk zo weinig ongecodeerde kanalen vraag ik me inmiddels af. Of begeef ik me nu op glad ijs?

Als ik simpel redeneer, zouden mn. zenders die geld neertellen om op de kabel te mogen er baat bij hebben om ongecodeerd te worden doorgegeven. Datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor zenders die uit publieke middelen op de digitale kabel worden doorgegeven. Weten deze dat dan ook? Of zou het duurder voor ze worden als er geen codering plaatsvindt?

Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat codering alleen maar nodig zou zijn vanwege eisen van content providers. Ik neig er steeds meer toe om te veronderstellen dat het (ook) een kwestie is van afscherming van het eigen "digitale product".

Of gooi ik nu, zoals @Tens zegt, idd. dingen door elkaar?

The_Doman
28 januari 2009, 14:04
Nederland 1 is wel gecodeerd in het Multikabel/Casema gebied.
De zenders die hier (Ziggo/Multikabel) zonder smartcard zijn te ontvangen zijn het Ziggo overzichtskanaal (12) en Regio22 (975).
Misschien nog wel meer maar dat heb ik nog niet getest.

Tijdens het testen met wat Windows Mediacenter configuraties bleken de volgende TV kanalen te ontvangen zonder smartcard:

Ziggo Overzichtskanaal
BBC 1
Regio22
Schagen FM
Seaport

Tens
30 januari 2009, 11:34
Feitelijk is het heel makkelijk om dit duidelijk te maken:

FEIT:
-oa. alle in Amerika opererende providers werken met iedere moderne televisie zonder ontvanger

FEIT:
-ZIGGO, en andere providers, schermen hun service het liefst af per toestel, per adres
(anders zou je volgens hun gewoon het kaartje bij iemand anders kunnen gebruiken of kunnen weggeven, wat meestal nog gewoon mogelijk is mbt bijv. Eredivisie Live)

FEIT:
-ZIGGO, en andere providers, willen niet dat smartcards gekopieerd worden

Niet de kosten van de hardware apparatuur is gunstig voor de provider, maar het feit dat de service per toestel per adres wordt geleverd en dat de controle bij de leverancier blijft liggen.


Bekijk het zoals het internet op een gameconsole of PC:
IP blokkeringen per apparaat werkt niet, men houdt daar een beperkte controle over want een IP refresh en het apparaat staat weer online.
IP blokkeringen per adres werkt beter, dat is wat door moderne services zoals console netwerken en fora en chatrooms nu in gebruik wordt genomen.
Zo voorkom je onder meer dat bijvoorbeeld een spammer zijn werk kan blijven doen vanaf een vast adres.

Nederlandse kabelleveranciers willen ook deze controle, maar daarnaast willen ze ook alle andere adressen van een door een enkel adres gekochte service blokkeren (zelfs zover dat je voor een extra smartcard doorgaans moet betalen).

Dat is een foutief systeem dat niet werkt en waar televisieleveranciers die hierdoor niet hun volledige features kunnen laten gebruiken, zoals splitscreen TV kanalen en TV met AV of HDMI kanalen (PaP; enkel PiP, PC-in picture in picture werkt), absoluut niet blij mee zijn.
Zij zijn niet bereid om aparte toestellen voor Nederland te maken en zijn daarbij ook niet blij met de concurentievervalsing die zou ontstaan als Nederlandse producenten aparte toestellen voor providers in Nederland gaan maken.

Providers in Nederland moeten alleen de huur van de kaart vragen met de extra services die daar op staan maar daar willen ze niet aan omdat ze bang zijn dat de kaarten alsnog gekopieerd worden waardoor ze op meerdere adressen kunnen worden gebruikt.

Nu zit je dus aan een systeem vast dat voor ieder toestel een decoder vraagt met een smartcard, waar je per toestel dus voor moet betalen en je zit met heel erg veel adminstratieve problemen die bij iedere provider voorkomen die te maken hebben met de smartcard registratie dat op afstand per adres moet gebeuren en moet worden bijgehouden.

Of de kosten dan ook opwegen tegen de baten in deze schijnbaar onhandige werkwijze van Nederlandse providers, die natuurlijk niet zo heel lang bezig zijn met dergelijke services, is dus nog maar zeer de vraag.