View Full Version : Mededeling: NLkabel in actie tegen KPN en OPTA plan.


Elsido
16 december 2008, 20:24
NLKabel in actie tegen KPN
http://www.coax.nl/images/onepix.gif
http://www.coax.nl/news/news_images/news_image_1985.jpgVolgens NLkabel is het plan om de KPN infrastructuren open te breken mislukt. Daarom zou het ook nonsens zijn om de kabel open te stellen. Volgens Rob van Esch, directeur van NLkabel (http://www.nlkabel.nl/overnlkabel.php), stelt KPN (http://www.kpn.com/) ten onrechte dat zijn netwerken open zijn. Als voorbeeld neemt hij de markt voor breedbandinternet. Driekwart van alle alle adsl-internetters zijn weer terug bij KPN omdat het bedrijf de klanten van kleine bedrijven heeft opgekocht. "Het toegangsbeleid is dus mislukt", concludeert Van Esch in een interview. NLkabel verzet zich momenteel fel tegen de geplande openstelling van de Nederlandse kabelmarkt. Partijen als YouCa (http://neofiet.nl/youca/) en Tele2 (http://se.tele2.nl/tv/tv_plus.html) zouden dan zelf televisiepakketten kunnen aanbieden die over de netwerken van onder meer UPC (http://www.upc.nl/televisie/) en Ziggo (http://www.ziggo.nl/televisie/) worden gedistribueerd. De Opta (http://www.opta.nl/) zal dit jaar nog een besluit nemen over het openbreken van de kabelmarkt.


Het volledige bericht van Rob van Esch:

Je hoort het regelmatig van KPN zelf en soms ook van beleidsmakers: KPN is open, KPN geeft toegang, KPN moet minder gereguleerd worden omdat gelijke monniken gelijke kappen moeten dragen. Vandaag heb ik in onderstaande tekst, die werd gepubliceerd in het Financieele Dagblad, enkele feiten op een rij gezet die het bovenstaande nogal nuanceren. Lees en oordeelt u zelf!

"KPN's schone schijn hindert markt

Naar verwachting krijgt KPN binnenkort toestemming van de Nederlandse Mededingautoriteit om met glasvezelbedrijf Reggefiber een joint venture aan te gaan. De consument wordt daar niet beter van, omdat deze overname veel weg heeft van een defensieve KPN-actie.
In ons land hebben we één grootaanbieder van elektronische infrastructuren: KPN. Tot zijn verzameling behoort het enige vaste telefonienetwerk, het enige DVB-T-netwerk, DVB-H voor mobiele televisie, twee gsm-netwerken én twee UMTS-netwerken - alles op landelijke schaal. Concurrenten zijn kleiner, beschikken over één infrastructuur, vaak slechts regionaal. Zo heeft het grootste kabelbedrijf, Ziggo, een omzet van €1,2 mrd , een zevende van de binnenlandse omzet van KPN - €9 mrd.
Kabelbedrijven zijn de kwelgeest voor KPN. In percentage van de omzet gemeten investeren zij het dubbele. Toch is er aanhoudende discussie over de vermeende geslotenheid van de kabel. Dat is verbazend om twee redenen.
Ten eerste zijn de consumenten in ons land bevoorrecht. Bijna nergens ter wereld is er zo veel breedband als bij ons, zijn de tarieven zo prettig en de snelheden zo hoog. Door felle concurrentie op telefonie houden consumenten in ons land jaarlijks bovendien €250 mln in de knip.
Ook op de televisiemarkt neemt de concurrentie hand over hand toe; intussen kijken meer dan anderhalf miljoen huishoudens op een andere manier televisie dan via de kabel. Eigenlijk is vriend en vijand het wel eens over de reden van deze digitale bevoorrechting: de concurrentie tussen infrastructuren.
In de tweede plaats is er de schone schijn van openheid, die door KPN's voorman Scheepbouwer keer op keer wordt beleden. Hoe open zijn de KPN-netwerken eigenlijk? Het enige echte antwoord is: nauwelijks. Neem de markt voor breedbandinternet. KPN heeft systematisch alle aanbieders die via het KPN-net actief waren opgekocht. Daardoor is driekwart van alle huishoudens die via ADSL internetten, ‘gewoon' weer klant bij KPN. Dus na tien jaar ‘openheid' zijn we bijna terug bij af. Het beleid is simpelweg mislukt. Telecomtoezichthouder Opta streefde immers na dat toetreders stapje voor stapje hun eigen netwerken zouden gaan aanleggen? Niet dat ze hun klanten zouden verkopen aan de grote verzamelaar van infrastructuren, KPN
Nu mag dat bedrijf dus Reggefiber opkopen. De verzameling infrastructuren van KPN wordt, met de zegen van de overheid, wéér groter. Toen het in het begin van deze eeuw moeilijk ging, kwam de overheid al te hulp met een miljarden euro's grote kapitaalinjectie. KPN kreeg daarna ook nog de DVB-T-infrastructuur gratis in de schoot geworpen. Nog voordat de officiële toestemming van de NMa voor de overname van Reggefiber verscheen, meldde KPN al dat nog lang niet besloten is dat er in heel Nederland wordt geïnvesteerd in modernisering van het netwerk. Daarmee krijgt ook de overname van Reggefiber een defensief smaakje.
Concurrentie tussen infrastructuren is de manier om een land digitaal voort te stuwen. Dat hebben de afgelopen jaren geleerd. Nog meer dan voorheen komt het nu op de kabelbedrijven aan om de concurrentie te bieden die nodig is voor een voorspoedige ontwikkeling van de Digitale Delta Nederland. Dat is geen schone schijn, dat is realiteit.

Rob van Esch is directeur van branchevereniging NLKabel. KPN is gevraagd een reactie te schrijven, maar heeft daarvan afgezien"
Bronnen:
www.coax.nl (http://www.coax.nl)
www.nlkabel.nl (http://www.nlkabel.nl)
www.webwereld.nl (http://www.webwereld.nl)

Jan_Assen
16 december 2008, 22:30
Tja, hoe open is de kabel eigenlijk? Ziggo is wel de duurste kabelboer met eredivisie live. Ik wil graag overstappen op een ander kabelaanbieder met een vaste prijs voor 9,95 maar dit gaat niet.....dus opengooien of de prijzen gelijk maken...

BertvanHorck
19 december 2008, 22:30
gezien de manier waarop Ziggo omgaat met haar klanten, mag het netwerk voor mij wel open voor anderen!

Er zal er ooit wel eentje tussen zitten die wel weet wat communiceren is

Hopelijk krijgen we op de kabel een soort XS4ALL van de televisieboeren

Ardana
19 december 2008, 22:55
Hopelijk krijgen we op de kabel een soort XS4ALL van de televisieboeren
Wat ik van collega's begrepen heb is XS4all ook niet meer wat 't was. Ook daar heeft de KPN stevig de touwtjes in handen...

BertvanHorck
19 december 2008, 22:58
Wat ik van collega's begrepen heb is XS4all ook niet meer wat 't was. Ook daar heeft de KPN stevig de touwtjes in handen...


Tijd voor Nelie Kroes om daar ook eens in te duiken...

Elsido
20 december 2008, 10:09
XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort en Speedlinq allemaal in het bezit van kpn. Kwa concurrentie blijft er dan nog weinig over voor KPN. Maar dat is lang niet alles wat ze hebben overgenomen de hele was lijst is nog een heel stuk langer.

Zoals ik het zie is de concurrentie tussen de verschillende infrastructuren tot nog toe nog steeds de beste concurrentie vorm die er is. En heeft KPN zowel de OPTA als de NMA gewoon in de pocket.

TipX
20 december 2008, 10:14
Rechter: OPTA-besluit openbreken kabelmarkt terecht


Donderdag 18 december 2008, 15:52 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft bezwaren van UPC tegen het OPTA-besluit over het openbreken van de kabelmarkt afgewezen.


De deur voor concurrentie op de kabel staat hiermee een stuk verder open. Het CBb heeft alle bezwaren ongegrond (http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BG7099&u_ljn=BG7099) verklaard.
UPC was onder meer van mening dat de OPTA in het aangepaste marktanalysebesluit van eind vorig jaar (http://webwereld.nl/articles/49183/)niet voldoende heeft onderbouwd dat er behoefte bestaat aan het inkopen van kale netwerkcapaciteit door nieuwe bedrijven. Deze kunnen dan als distributeur radio- en televisieprogamma's aanbieden over de analoge kabel.
Tijdens de zitting liet UPC weten dat zij vrezen dat nieuwkomers zoals Youca (http://www.youca.nl/) de gehuurde kabelcapaciteit niet voor de doorgifte van het signaal gaan gebruiken, maar voor wederverkoop. Het college kon zich hier niet in vinden, maar liet wel weten dat Youca de plannen goed moet onderbouwen voordat zij deze bij de OPTA (http://www.opta.nl/) indienen.
De telecomwaakhond wil de kabelmarkt openbreken om meer aanbieders toegang te geven en de regionale monopolies van Ziggo en UPC te doorbreken.

Steun voor Youca

Youca, die naast kabelreuzen Ziggo en UPC de Nederlandse analoge televisiemarkt op wil, denkt eind volgend jaar de eerste diensten te kunnen aanbieden. Wel zijn er nog een hoop beren op de weg, zegt mede-oprichter Harry Kramer. 'Het gaat nu nog om de voorwaarden, en ik denk dat daar nog hard om gevochten zal moeten worden', zegt hij tegenover Webwereld. De geplande toetreding heeft Youca nu verschoven naar eind 2009, vanwege de juridische procedures die wellicht nog komen gaan.
Deze aanstaande zaken ziet hij met vertrouwen tegemoet. 'Bijna iedereen steunt ons: de politiek, de burgers, de OPTA en nu ook de rechter', laat hij weten.
http://cdn4.eyewonder.com/cm/tr/10417-68321-8826-0?mpt=123456789

Nieuwe procedures

De OPTA verwacht dat UPC de mogelijkheden om nieuwe processen te beginnen en de zaken nog meer te vertragen niet onbenut zal laten. 'De belangen zijn groot, dus ik verwacht van wel', zegt OPTA-woordvoerster Cynthia Heijne.
De telecomwaakhond heeft een nieuwe kabelmarktanalyse opgesteld, waarin onder meer staat hoe de concurrentie bevorderd moet worden. Deze gaat begin januari naar Brussel toe en moet in maart in werking treden, als de huidige besluit verloopt. Onzeker (http://webwereld.nl/articles/53636/openbreken-nederlandse-kabel-onzeker-in-eu-overleg.html) is nog of de Europese Commissie de plannen goedkeurt. De OPTA verwacht van wel, omdat ze met hetzelfde bijltje hebben gehakt bij het openbreken van de telefoniemarkt.
Tegen het nieuwe kabelmarktbesluit kan UPC weer in beroep gaan.
UPC was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De baas van UPC Nederland trok vorige week (http://webwereld.nl/articles/49183/) nog fel van leer tegen de OPTA en de KPN. Ook de vereniging van kabelbedrijven hekelt (http://webwereld.nl/articles/53995/kabelbranche-slaat-alarm-over-kpn-monopolie.html) het openbreken van de kabelmarkt.

Bron: Webwereld.nl

Mart
19 januari 2009, 15:53
Volgens mij wordt NLKabel nu echt zenuwachtig: OPTA draait in cirkels (http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=15810).
In het "weblog" van Van Esch staat weer een mooi stukje kabelpropaganda.

Van mij mogen beide markten helemaal open gebroken worden, dan heb je tenminste echt de keuze voor dezelfde kwaliteit bij een andere aanbieder. Als er dan wordt gesteld "dan zeg je toch op, als het je niet aanstaat" heb je ook echt de keuze voor hetzelfde product bij een andere aanbieder.

funrider
29 januari 2009, 10:48
Ik wil graag de overstap kunnen maken naar kleinere bedrijven als CAI H.I.A. of Caiway om meer te kunnen voor minder. Echter wel zonder on demand e.d. maar daar hebben we al internet voor.

funrider
9 februari 2009, 16:57
En deze week is het dan weer zover Brussel gaat zicht wederom uitspreken over het openstellen van de Nederlandse kabel. Ik hoop dit dan eindelijk gaat gebeuren..

http://webwereld.nl/nieuws/54757/upc-bang-voor-prijzenslag-digitale-tv.html

of kijk hier voor een ouder bericht van begin januari

http://www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=652847

CeeS
9 februari 2009, 19:40
En deze week is het dan weer zover Brussel gaat zicht wederom uitspreken over het openstellen van de Nederlandse kabel. Ik hoop dit dan eindelijk gaat gebeuren..

http://webwereld.nl/nieuws/54757/upc-bang-voor-prijzenslag-digitale-tv.htmlDat gaat alleen over analoge TV en niet over "de kabel openstellen". Daar schiet je dus niet veel mee op vrees ik.

funrider
10 februari 2009, 08:51
Dat gaat alleen over analoge TV en niet over "de kabel openstellen". Daar schiet je dus niet veel mee op vrees ik.

Eh waarom staat dit er dan "UPC laat zich door KPN niet verlokken tot prijsverlagingen voor digitale tv. Dat stelt het kabelbedrijf in de week dat 'Brussel' beslist of de kabel open moet voor concurrenten." :roll:

digitalekabeltelevisie
10 februari 2009, 12:20
Dat gaat alleen over analoge TV en niet over "de kabel openstellen". Daar schiet je dus niet veel mee op vrees ik.
Gaat over digitaal voor UPC, Ziggo, Caiw en Delta. Bij Ziggo en UPC gaat het ook over analoog. En de EC heeft goedkeuring gegeven (http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2009/02/europese_commissie_keurt.shtml).

funrider
10 februari 2009, 12:34
Kijk dat is het nieuws dat we willen horen. :pompom: Ben benieuwd hoe dit nu technisch opgepakt gaat worden en welke gevolgen dit gaat hebben voor de bestaande diensten bij de kabelaars. On demand, zender pakketten e.d. :?

Kan niet wachten om een abo af te nemen bij Caiway ipv bij UPC.
Punt is alleen dat ik voorlopig nog een jaar contract heb met UPC. Heb momenteel alleen weer analoge tv. Digitale tv sinds verhuizing de deur uit gedaan. Kosten begonnen de spuigaten uit te lopen. Nu zo'n 5 euro minder per maand. Alleen wel slechts analoog en geen on demand en veel zenders. Ach ja keuzes, keuzes.

digitalekabeltelevisie
10 februari 2009, 12:40
Kan niet wachten om een abo af te nemen bij Caiway ipv bij UPC.
Dan ga je er van uit dat Caiw toegang wil tot het netwerk van UPC. Ik verwacht niet dat de kabelbedrijven hard met elkaar zullen gaan concurreren.

Er is eerder iets te verwachten van nieuwe bedrijven zoals YouCa.

Dutchman01
10 februari 2009, 14:44
morgen beslist brussel in deze zaak,

KPN met ADSL is open, glasvezel is open dus mag de kabel nu ook open?

CeeS
10 februari 2009, 16:17
morgen beslist brussel in deze zaak,

KPN met ADSL is open, glasvezel is open dus mag de kabel nu ook open?

Wel even lezen. Brussel heeft al besloten gisteren en dat is vandaag gepubliceerd. Het gaat niet over internet, maar over TV.

Barfman
10 februari 2009, 16:43
Communicatiebedrijf Tele2 gaat in ons land de kabel op. Tele2 doet dit naar aanleiding van het besluit van de Europese Commissie om de kabelmarkt te openen.
Nederland wil al jaren meer concurrentie toestaan op de kabelmarkt, maar dat stuitte tot dusver op verzet in Brussel. De Europese Commissie vond dat er genoeg concurrentie was, omdat kabelbedrijven ook al moeten concurreren met aanbieders van satelliettelevisie en digitale ethertelevisie.
Met het argument dat in Nederland een overgrote meerderheid televisie kijkt via de kabel, heeft telecomwaakhond Opta de Europese Commissie toch overtuigd.
De kabelexploitanten Ziggo, UPC, Delta en CAIW moeten nu binnenkort hun netwerk beschikbaar stellen aan andere aanbieders.
"De Opta heeft voor het openstellen van de kabel 15 september als streefdatum genoemd", zegt woordvoerder Remco Meerstra van prijsvechter Tele2. "De Opta gaat nu met de kabelbedrijven om de tafel zitten en afspraken maken over de prijzen van de kabelabonnementen. Op basis van deze afspraken gaan wij onze prijzen bepalen. Die zullen uiteraard onder die van een bedrijf als UPC liggen."
Tele2 is al actief op de tv-markt met het aanbieden van interactieve televisie. Daar komt nu door het besluit van de Europese Commissie analoge televisie bij. "Analoge televisie heeft bepaalde voordelen boven digitale televisie. Klanten kunnen één analoog kabelpakket voor het gehele huis aanschaffen, in plaats van een aantal digitale decoders voor diverse televisies in het huis", zegt Meerstra.Nou hebben we dan eindelijk eerlijke concurrentie :thankyou:

BRON (http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3220433/__Tele2_gaat_de_kabel_op__.html?p=4,2)

xahmol
10 februari 2009, 16:44
Tja, vooralsnog willen bedrijven die hierin willen stappen (lees net iig Tele2 (http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3220433/__Tele2_gaat_de_kabel_op__.html?p=15,1)) alleen op analoog pakket concurreren.

Wie zit daar nu weer op te wachten? Als ik goedkoop wilde had ik al wel Digitenne gehad.

Ik ben zelf niet geïnteresseerd in concurrentie op prijs maar juist concurrentie op aanbod van digitale diensten en de manier waarop ik die kan ontvangen (een open DVB-C platform bv met officiële support voor HTPCs).
Voorbeeld:Interactieve TV bij Ziggo is echt een aanfluiting met wat UPC aanbied. Laat staan vergeleken met wat ze in de VK kennen.

CeeS
10 februari 2009, 19:35
Tja, vooralsnog willen bedrijven die hierin willen stappen (lees net iig Tele2 (http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3220433/__Tele2_gaat_de_kabel_op__.html?p=15,1)) alleen op analoog pakket concurreren.

Wie zit daar nu weer op te wachten? Als ik goedkoop wilde had ik al wel Digitenne gehad.

Ik ben zelf niet geïnteresseerd in concurrentie op prijs maar juist concurrentie op aanbod van digitale diensten en de manier waarop ik die kan ontvangen (een open DVB-C platform bv met officiële support voor HTPCs).
Voorbeeld:Interactieve TV bij Ziggo is echt een aanfluiting met wat UPC aanbied. Laat staan vergeleken met wat ze in de VK kennen.

Het persbericht (http://www.opta.nl/nl/actueel/recente-publicaties/publicatie/?id=2862) van OPTA spreekt ook van Digitale TV !
Echter dat zal niet meer zijn dat het wederverkopen van dezelfde programma's die op de transportstreams aangeboden worden neem ik aan. Er is gewoon geen ruimte op de kabel om voor elke 'provider' een eigen serie transportstreams met een eigen systeem op te zetten. Dus er komen misschien wel meer kanalen waarvan een deel alleen door één leverancier geleverd wordt, maar meer ook niet. Het zal wel net zo eindigen als de stroommarkt, waarbij de besparingen ook veel mooier voorgesteld worden dan de werkelijke besparingen. De tijd zal het leren.

us heit
10 februari 2009, 20:35
Volgens mij, zet niet iedere provider alle zenders zelf op de kabel. Het signaal wordt er 1 keer opgeplaatst en elke provider kan het daar af plukken. Alleen de eigen streams zoals vod en zizone en dergelijke zullen de providers zelf plaatsen.

Elsido
10 februari 2009, 22:03
Hoewel ik een voorstander ben van Concurrentie blijf ik erbij dat dit niet de oplossing om dit te stimuleren. Ik ben bang dat we dezelfde praktijken gaan krijgen als KPN heeft geflikt namelijk opkopen wat goed loopt.

Kenner
11 februari 2009, 08:44
Tja en lokaal blijf je hetzelfde netwerk gebruiken, een andere provider betekend niet een nieuw kabelnetwerk.

De beschikbare bandbreedte verminderd zodat in de toekomst leuke nog nieuwere dingen ?? geen mogelijkheid krijgen omdat de koek op is.

Is dat wat we willen ?

xahmol
11 februari 2009, 08:55
Voor al die mensen die hier meteen roepen dat concurrentie op de kabel niet kan: waarom kan dit dan in de VS al sinds jaar en dag al prima (mijn zus kon in New York toen ze daar woonde een paar jaar terug kiezen uit tenminste twee kabelaanbieders en ze had echt geen twee kabels lopen en ook geen glasvezel daar).

En ze krijgen het in de VS dan ook nog voor elkaar om, ook toen het analoge signaal nog niet uitgeschakeld was op de kabel wat daar nu veelal al wel het geval is, veel meer kanalen te hebben als hier, meer VOD diensten, veel meer HD kanalen (ja, dus ook al een paar jaar terug) en zelfs HD VOD diensten.
En bitrates zijn niet heel veel lager als hier, dus daar ligt het ook niet aan.

Kortom: het is niet zo zeer een kwestie van kan niet, maar eerder onwil om te investeren in de juiste technieken hiervoor.

Voor verdere uitbreiding van het aantal zenders over de kabel zijn kabelaars in de VS, naast uitschakelen van analoog, nu aan het kijken naar technieken als IPTV (http://en.wikipedia.org/wiki/Iptv) of switched video (http://en.wikipedia.org/wiki/Switched_video)
Beide technieken komen er op neer dat je niet meer alle kanalen altijd op de kabel zet vanaf het wijkverdeelstation, maar alleen die kanalen waar ook daadwerkelijk naar gekeken wordt. IPTV is echt een andere technologie (nml eigenlijk gewoon streaming video over internet), maar switched video schijnt dicht bij bestaande technologie te liggen).
En tot het wijkstation ligt glasvezel, dus dat zou capaciteit genoeg moeten hebben.

Aardig plaatje op Wikipedia:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Cable_Switched_video_Network_Diagram.png/800px-Cable_Switched_video_Network_Diagram.png

Ed
11 februari 2009, 10:43
Voor al die mensen die hier meteen roepen dat concurrentie op de kabel niet kan: waarom kan dit dan in de VS al sinds jaar en dag al prima (mijn zus kon in New York toen ze daar woonde een paar jaar terug kiezen uit tenminste twee kabelaanbieders en ze had echt geen twee kabels lopen en ook geen glasvezel daar).Maar 70 kilometer van Philadelphia hebben mensen nog geeneens een toilet of stromend water in huis ;) Was toen eens op Oprah of zo. Jaja, sensatie, maar toch. Je vergeet alleen wel erbij te vertellen dat de grootte van het land ook wel eens kan helpen qua nieuwe methodes ;) Niet in elke regio zijn dezelfde zenders; nationwide zenders en lokale zenders.

Elsido
11 februari 2009, 19:51
Persverklaring UPC Nederland ivm het marktanalysebesluit omroep van OPTA

"We hebben begrepen dat de Europese Commissie er voor heeft gekozen om de beslissing van OPTA terug te verwijzen naar nationale besluitvorming. Vooralsnog zal UPC daar dan ook haar bezwaren tegen deze maatregel voortzetten. In onze visie zijn de Nederlandse televisie- en communicatiemarkten onder de meest concurrerende van Europa en hebben deze geen nieuwe regelgeving nodig."

bron: Reactie UPC (http://www.upc.nl/over_upc/pers/nieuws/persberichten_2009/marktanalysebesluit_omroep_van_opta/)