View Full Version : HDMI-kabel


StevenJ
2 december 2008, 21:36
Ik heb een vraagje over HDMI-kabels.
Zelf gebruik ik al 2 jaar een goedkope (niet-vergulde) HDMI-kabel bij mijn Samsung HD-decoder i.c.m. met een 32' Philips LCD. Dit geeft een perfect beeld. In de winkels zie je tegenwoordig steeds meer vergulde/verkoperde HDMI-kabels liggen voor bedragen tot en over de 100 euro.

Destijds was dit ook een ontwikkeling bij de (analoge) SCART-kabels en hierbij gaf het een kwaliteitsverbetering. Ik vraag me echter af of dit zelfde ook opgaat bij de digitale HDMI-aansluiting. In mijn ogen geeft een digitaal signaal wel/geen signaal en niet zozeer een goed/minder goed/slecht signaal. De beeldkwaliteit is daarom denk ik alleen afhankelijk van de software van de decoder (het processen van het kabelsignaal). Klopt dit? Zijn dure, vergulde kabels eigenlijk flauwekul? Of valt er echt nog meer kwaliteit te behalen met de aanschaf van een 6x zo dure kabel?

tja
2 december 2008, 21:42
Er zijn mensen die er anders over denken, maar bij digitale kabels (mits niet te lang) maakt het helemaal niets uit of ze 10 of 1000 euro gekost hebben.

Excalibur
2 december 2008, 21:45
Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op, om het maar eens lekker simpel te houden :wink: :lol:

In principe heb je niet veel elke toepassing de hoogste kwaliteit kabel nodig. De verschillende HD mogelijkheden en apparaten hebben allemaal een specieke bandbreedte die ze gebruiken en nodig hebben voor de communicatie.

Voor de meest hoge kwaliteit (en de hoogste bitrate) kan er met een minder goede kabel wel verlies ontstaan en dus degradatie van het signaal. Dit heb je ook met optische kabels, door minder "heldere" optische vezels kan iets ontstaan wat men "jitter" noemt, oftewel vervorming/degradatie van de kwaliteit.

Je kan het vergelijken (niet helemaal goede vergelijking, maar goed) met ethernet kabels voor communicatie tussen pc's. Daar zijn ook verschillende aanduidingen voor, elk met hun eigen specificatie. Allemaal kunnen ze wel de elektrische digitale signalen transporteren, maar bij gigabit komen er hogere frequenties om de hoek kijken waar lager aangegeven kabels mogelijk problemen mee kunnen hebben waardoor je niet geheel de snelheid kan halen.

Monster heeft hiervoor een stukje uitleg (uiteraard zit hier ook een stuk marketing in) op de website staan met toepassingen:
http://www.monstercable.com/hdmi/HDMI_Cable_Information.asp

vinnie-terranova
3 december 2008, 00:39
er zal altijd verschil in mening zijn over de kwaliteit van kabels, ik gebruik zelfs een middenklasser HDMI kabel........
Ik heb voor de grap laatst eens een HDMI kabeltje gekocht bij de action (5 euro) geen verschil in kwaliteit te ontdekken, ik gebruik een HD decoder en een full 42 inch scherm.

Het is echter wel zo dat duurdere kabels minder invloed van stoingen van buitenaf kunnen hebben, maar duurder kabels hebben als nadeel ze vaak zwaarder zijn, en als je de verticale HDMI ingang van je tv gebruikt ipv de horizontale die aan de achterkant zit, kan de ingang ''uitlubberen'' op den duur waardoor het gevoelig wordt voor storingen.

Ikzelf heb twee horizontale aansluitingen op de achterkant van mijn scherm zitten en 1 verticale op de zijkant, heb overigens nooit begrepen waarom tv fabrikanten ook een gevoelige horizontale aan de zijkant van een toestel zetten, het is nog lelijjk ook om een kabel uit de zijkant van je scherm te zien komen, de eerste HD ready tv van sony bijvoorbeeld heeft maar 1 HDMI aansluiting en deze zit aan de zijkant van het scherm. Ziet er niet echt netjes uit.

crapz0rs
3 december 2008, 16:15
Die dure kabels zijn allemaal tripple afgeschermd, en verguld en ik weet niet wat.
Soms wil je niet eens weten hoe een HDMI connector intern (tv of decoder oid) is gemonteerd/gesoldeerd.

Kortom, duurdere kabel alleen gebruiken als je met de allercheapste geen storingsvrij beeld kan realiseren.

TipX
3 december 2008, 18:18
StevenJ,

de discussie over kabels loopt al zo lang ze bestaan maar ik vind dat er enorme verschillen kunnen optreden. Dure kabels hoeven niet beter te zijn maar het kan wel. Ik heb zelf enorme verschillen ervaren in verschillende kabels en ik bezit zeker niet de duurste. Mijn advies is; kijk eens bij een speciaalzaak of je een duurdere mag lenen zodat je zelf een goede beoordeling kan maken.

Frans55
3 december 2008, 18:39
Lees dit maar Bron HDTV nieuws
Laat u niet foppen met te dure HDMI kabels

december 2, 2008 08:00 Categorie: hdtv nieuws (http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/categorie/hdtv-nieuws/)
http://www.hdtvnieuws.nl/images/hdmi-kabel-prijs.jpgNu de marges op een HDTV of HD camcorder teruglopen hebben sommige detailhandelaren een manier gevonden om producten te verkopen met een zeer hoge winstgevendheid: extreem dure HDMI (http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/hdmi) kabels.
Helaas is de kennis bij de consument over HD TV en verwante producten nog steeds minimaal en daar wordt door de winkeliers slim op ingespeeld onder het motto “koop vooral een dure HDMI kabel”. Wij zetten grote vraagtekens bij deze ontwikkeling en we hebben tot nu toe geen zichtbare verschillen kunnen ontdekken tussen de schreeuwend dure en fraai verpakte kabels van bijvoorbeeld Monster cable en zorgvuldig gefabriceerde 5 tot soms wel 30 maal goedkopere kabels. Dat laatste geldt vooral bij kabels met een beperkte lengte maar juist die zijn het meest populair.

Vara’s Kassa heeft soortgelijke ervaringen opgedaan bij een onderzoek naar verschillen bij HDMI kabels van 1,5 meter varierend in prijs van 4 Euro tot maar liefst 140 Euro.
De conclusie van vier studenten Elektrotechniek was dat alle drie onderzochte HDMI kabels optimaal functioneerden. Hun conclusie was dan ook dat een betaalbare korte HDMI kabel zeker zo goed was als een extreem dure kabel. Verschillen werden pas duidelijk bij kabels met een lengte van meer dan 5 meter en dat is een lengte die zelden aangeschaft wordt door kopers van een HDTV.
Ook werd door het onderzoek de mythe van de gouden stekkers onderuit gehaald omdat vergulde stekkers eigenlijk alleen zinvol zijn bij een analoog signaal. HDMI wekt met een puur digitale overdracht van het signaal.
“Aan gouden stekkers heb je niet zoveel. Gouden stekkers gaan oxidatie tegen en zorgen voor een betere geleiding. Betere geleiding is vooral belangrijk bij een analoog signaal zoals bij dure audio-apparatuur. HDMI maakt gebruikt van een digitaal signaal. Dan heb je niks aan gouden pluggen. Bij een digitaal signaal heb je wél of geen beeld. En de afscherming, waar verkopers over praten in de winkel, is pas belangrijk als je een lange afstand moet overbruggen van 5 meter of meer. Dan loop je het risico dat het beeld wegvalt met een goedkope kabel. Maar de gemiddelde Nederlander heeft zijn DVD-speler direct onder zijn televisie staan, dus is een kabel van anderhalve meter voldoende”, aldus Walter Holweg docent Elektrotechniek aan de Hogeschool Windesheim.
Uiteraard blijft het zaak om er goed op te letten dat een kabel kwalitatief goed geproduceerd is maar het is duidelijk dat het vooral bij korte kabels niet loont om de hoofdprijs te betalen.
Bron: Vara Kassa

xahmol
3 december 2008, 19:16
Is al zovaak vermeld op forum: dure kabels hebben alleen zin bij afstanden boven de 5 meter.

Ja, dure kabels zijn beter, maar met een digitaal signaal zie je het verschil niet. Je hebt beeld of niet, daar zit niets tussen (artifacten wellicht nog als tussenstap, maar dat noem ik maar even geen beeld).
Betere kleuren of scherper beeld door duurdere kabels KAN technisch niet.

Kortom: als je met een goedkope kabel beeld hebt zonder artifacten voegt een dure kabel niets toe.

Heb dit helaas zelf te laat gelezen en kan daarom thuis vergelijken. Ik heb twee Monstercables van ruim 150 euro per stuk en twee kabels van 15 euro. Er is GEEN ENKEL verschil te zien.

Excalibur
3 december 2008, 19:22
Ik ben het hier deels mee eens. Ik heb hier recent in een ander topic iets over gepost, heb dat hier even heen gekopieerd:


De discussie omtrend de duurdere en goedkopere kabels zal er wel een blijven waar de 2 fronten het nooit over eens zullen worden vrees ik.

Natuurlijk zal in veel gevallen de duurste kabel niet nodig zijn, echter denk ik wel dat er wel degelijk kwaliteitsverschil en capaciteitsverschil zit tussen de verschillende kabels.

Vanuit een technisch oogpunt. Hoe hoger de benodigde bandbreedte is die door de kabel getransporteerd moet worden, hoe gevoeliger dit word voor storingen (hogere frequentie) wat weer invloed kan hebben op het beeld. Hoe hoger de bandbreedte, hoe hoger de eisen zijn die aan de kabel gesteld worden.

Hoe langer de kabel word, hoe groter de kans is dat deze last gaat ondervinden van interferentie en storingen. Hoe langer de kabel, hoe hoger de eisen worden aan de constructie van de kabel (afscherming ed).

En dan kan er zich nog een combinatie van factoren voordoen. Je kan het vergelijken met bv Ethernet over koper (CAT5, CAT5e, CAT6) verschillende klasses voor verschillende snelheden/eisen. Net als met het signaal van digitale tv wat via de coaxkabel binnenkomt. Als het signaal storing of interferentie ondervind van slechte bekabeling kan dit zichtbaar worden door bv blokjes in het beeld (er is informatie weggevallen). Als er bij HDMI de hoogste bandbreedte door een lange kabel van mindere kwaliteit getransporteerd moet worden kan dit inhouden dat er onderweg bitjes om- of wegvallen -> dit kan weer zichtbaar zijn in het beeld.


Nu heb ik het niet over extreem dure kabels, maar er zit meestal wel degelijk verschil tussen de (te)goedkope kabels en de kwalitatief wat betere kabels.

Ook omtrend het wel of geen beeld, hier zit nog wel een heel gebied tussen, namelijk een verstoord of slecht signaal. Het digitale signaal geeft binaire informatie door, het verschil tussen een "0" of een "1" kan vervagen. Wanneer dit zich ertussen in gaat bevinden kan de ontvanger wellicht niet meer goed bepalen of dit nu een "0" of een "1" moet zijn, als dit verkeerd gelezen word ontstaat hier dus een ander signaal, dit veranderde signaal kan gezien worden als artefacten die zichtbaar zijn in het beeld.

Het digitale tv signaal van Ziggo komt toch ook digitaal de woonkamer binnen? Toch speelt de bekabeling naar de apparatuur een grote rol in de ontvangen kwaliteit. Slechte bekabeling (zeker over langere lengtes) zal zich gaan wreken in een verminderde kwaliteit door bv artefacten of stilstaande beelden.

Hoe hoger de bandbreedte is die door de kabel verstuurd moet worden, en hoe langer de kabel word, hoe hoger de eisen aan de kabel (constructie) ed worden. Een lage bandbreedte toepassing is eerder "tevreden" dan de hoogste bandbreedte toepassing.

DarkerPhoenix
3 december 2008, 20:05
Ik sluit me volledig aan bij Excalibur aan in deze en ik zou graag ook nog wat willen toevoegen over het Kassa onderzoek.

Ben ik de enige wie het is opgevallen dat de test opstelling bestond uit een dvdspeler en een HDready TV? HDMI is toch vooral bedoelt voor het afspelen van HD signalen? Waarom dan niet testen met een Bluray speler en minstens een 37 inch Full HD TV? Lijkt me duidelijk dat vooral bandbreedte van een kabel niet getest kan worden met een geupscaled signaal van een dvdspeler. Wat ik zo jammer vind is dat ik erg geintreseerd ben in dit soort dingen, maar programma's als Kassa vaak test methoden toepassen welke of niet goed lijken doordacht of zo subjectief zijn als maar zijn kan. Geen controle groepen niets. Wanneer er wetenschappelijk tegenaan word gekeken is het onderzoek te amateuristisch voor woorden. Geen openbare bronnen, geen verwijzingen niets... zelfs niet op navraag.

Dat er veel winst gemaakt word op kabels lijkt me duidelijk, maar als je dan wat wil bewijzen dan waarom zo halfslachtig? Ook vreemd trouwens dat er geen reactie was van MonsterCable... vaak hebben ze hun mond vol over bedrijven die niet willen reageren, nu geen woord... waarom nu niet?

TipX
3 december 2008, 20:23
Omdat er al duidelijk zoveel vooringenomenheid is en men niet open wil staan dat het toch wel eens anders zou kunnen zijn. Ik heb onlangs een Monster power filter gekocht, het verschil is opzienbarend. Die metingen lap ik aan m'n laars, die discussie liep ook al toen ik nog zelf m'n audio apparatuur bouwde. Ook in luidsprekerkabels kunnen enorme verschillen zitten. Maar zoals ik al zei, discussieren heeft geen zin, maak het voor jezelf uit.

xahmol
3 december 2008, 22:42
Het is niet alleen Kassa, ook bv Gizmodo (http://gizmodo.com/gadgets/hdmi-cable-battlemodo/the-truth-about-monster-cable-part-2-268788.php) en vele andere sites.

Ja, nullen kunnen enen worden. Maar het digitale signaal heeft error correctie. Pas als er teveel fouten zijn zie je artifacten. Ja, dure kabels hebben minder fouten. Maar pas als de kabels zo slecht zijn dat de error correctie het niet meer red zie je verschil.

Ook luidsprekerkabels: dat is ook een ANALOOG signaal.

Maar voor digitale signalen.....

Conclusie: probeer eerst een goedkope kabel. Heb je dan beeld zonder artifacten, prima. Zo niet, zoek een iets duurdere.

Oh, en wat dat Ziggo signaal van buiten betreft: signaal over COAX is een ANALOOG signaal. Dat over dit analoge signaal digitale TV wordt gestuurd doet hier niets aan af. En bij analoge kabels is interferentie een veel groter probleem.

En tot slot: Monstercable staat erom bekent dat ze nooit reageren. Maar wel meteen een hele trits advocaten sturen als ze je op smaad kunnen pakken. Dat ze dus geen trits advocaten hebben gestuurd zegt mij genoeg.

Een paar aardige artikelen over Monstercable op Engadget:
Audiophiles can't tell the difference between Monster Cable and coat hangers (http://www.engadget.com/2008/03/03/audiophiles-cant-tell-the-difference-between-monster-cable-and/)
HDMI cable scam used to fool in-store customers? (http://www.engadgethd.com/2007/12/17/hdmi-cable-scam-used-to-fool-in-store-customers/)
Monster Cable at it again, sues mini-golf company (http://www.engadget.com/2008/05/26/monster-cable-at-it-again-sues-mini-golf-company/)
Monster Cable tries to harass Blue Jeans Cable, fails (http://www.engadgethd.com/2008/04/14/monster-cable-tries-to-harrass-blue-jeans-cable-fails/)

tja
3 december 2008, 23:02
Het digitale tv signaal van Ziggo komt toch ook digitaal de woonkamer binnen?

Niet helemaal... Het is digitale informatie op een analoge draaggolf.

xahmol
3 december 2008, 23:10
Doe ook eens een Google search op Monstercable scam :wink:

http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hs=vnK&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=monster+cable+scam&spell=1

of HDMI cable myth

http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hs=vnK&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=monster+cable+scam&spell=1

Robbe
3 december 2008, 23:45
Ik vind alle reacties met mensen die zeggen dat ze een prima goedkope kabel hebben en dat monster-cable geldklopperij is kort door de bocht.

Lengte van de kabel speelt een grote rol, langer dan 5 of 8 meter?

Kabeltje van 1 meter zal inderdaad geen verschil maken.

Dus dergerlijke opmerkingen van sommige personen zijn dan ook totaal overbodig mits er geen lengte en kwaliteit bij staat vermeld.
Ik lees nu al dagen dat er mensen zijn die zeggen dat ze prima beeld hebben met een goedkope kabel. Maar ik lees nergens hoe lang die kabel is en welk merk of waar ze hem gekocht hebben.
Nogmaals bij 'n kabel van een meter, is totaal overbodig om te vermelden dat je goed beeld hebt.

DarkerPhoenix
4 december 2008, 00:59
Het is niet alleen Kassa, ook bv Gizmodo (http://gizmodo.com/gadgets/hdmi-cable-battlemodo/the-truth-about-monster-cable-part-2-268788.php) en vele andere sites.


Ik heb even je links gevolgd en ik moet zeggen dat ik ook niet echt onder de indruk ben van de bronnen. Ja ik weet dat engadget en gizmodo 'betrouwbare' sites zijn, maar ook daar staat geen enkel wetenschappelijk rapport. Alleen verhalen van mensen 'met een broer welke ook toevallig audio-engineer is' etc etc. Niet te controleren, geen adres, geen telefoon nummer.

Nogmaals... ik ben niet voor Monstercables, maar als het zo'n scam is, waarom geen test welke aan de standaard wetenschappelijke normen voldoet?

Ik ben benieuwd of iemand me daar aan kan helpen... ik wil echt weten wat nu waar is.

xahmol
4 december 2008, 06:45
Ik vind alle reacties met mensen die zeggen dat ze een prima goedkope kabel hebben en dat monster-cable geldklopperij is kort door de bocht.

Lengte van de kabel speelt een grote rol, langer dan 5 of 8 meter?

Kabeltje van 1 meter zal inderdaad geen verschil maken.

Dus dergerlijke opmerkingen van sommige personen zijn dan ook totaal overbodig mits er geen lengte en kwaliteit bij staat vermeld.

Ehm, ik had in mijn eerste post toch echt vermeld:

Is al zovaak vermeld op forum: dure kabels hebben alleen zin bij afstanden boven de 5 meter.

Boven de 5 meter gaat het uitmaken ja. Maar zeg nu eerlijk: hoe vaak heb je HDMI kabels boven de 5 meter nodig? Eigenlijk alleen als je beamers gebruikt.

Voor de volledigheid: mijn kabels zijn 3 meter.

xahmol
4 december 2008, 07:00
Nogmaals... ik ben niet voor Monstercables, maar als het zo'n scam is, waarom geen test welke aan de standaard wetenschappelijke normen voldoet?

Die Gizmodo test zag er naar mijn mening redelijk objectief uit, nota bene uitgevoerd weliswaar door Gizmodo staff maar in het Monstercable hoofdkwartier met Monstercable meet apparatuur.

En is het normaal niet zo dat diegene die productclaims maakt ze wetenschappelijk moet onderbouwen, niet andersom?

Los daarvan: probleem is dat strikt genomen Monstercable niet liegt. Ze kijken wel uit. Hun kabels hebben idd minder interferentie dan de meeste goedkope kabels.
Punt is alleen dat je bij een digitaal signaal over een kabel tot zeg 5 meter domweg niet meer afscherming dan een goedkope kabel nodig hebt omdat de error correctie het nog prima red. Monstercable is dan dus overkill waarvan de extra afscherming tot op bit niveau geen ander beeld geeft dan de goedkope kabel.

Of zoals Gizmodo het samenvat (http://gizmodo.com/gadgets/hdmi-cable-battlemodo/the-truth-about-monster-cable-+-grand-finale-part-iii-282725.php):
"The only people who should buy Monster cable are people who light cigars with Benjamins. Fortunately for Monster, there are plenty of those people. They're not even suckers, they are just rich as hell, and want the best. This testing did not prove that Monster is not the best. It just proved that the best is, for the most part, unnecessary.

DarkerPhoenix
4 december 2008, 11:45
Gizmodo ziet er op het eerste gezicht inderdaad redelijk objectief uit maar in vergelijking met een wetenschappelijk artikel is het nog steeds onbetrouwbaar. Wat mist zijn dingen als materiaal en metoden, referenties en een aparte discussie. Het probleem is dat als je goed leest er enorm veel vooroordeel zit en dat de eind argumenten in de samenvattingen ineens ergens vandaan komen. Ikzelf ben meer thuis in de biotechnology en een voorbeeld van hoe een wetenschappelijk artikel er uit hoort te zien kan je hier (http://www.nature.com/msb/journal/v4/n1/pdf/msb200866.pdf) vinden.

Ik kan me haast niet voorstellen dat er hier ook geen vakliteratuur is welke dit soort principes en testen doet of kan doen. De websites lijken onafhankelijk, maar de stukken zijn erg populistisch en tendentieus geschreven. En ik moet zeggen dat ik nu toch wel erg benieuwd ben geworden wat nu precies feiten zijn en wat fictie in dit hele verhaal.

xahmol
4 december 2008, 13:15
Ik weet dat wat Gizmodo schrijft geen echte wetenschappelijke test is, maar het komt op mij betrouwbaar en aannemelijk over.

Los daarvan: als er iemand belang heeft bij een wetenschappelijke studie die aantoond dat Monstercables WEL beter zijn is het Monstercable zelf. Kortom: gebrek aan wetenschappelijke studies van hun kant zegt mij ook al wat.

En voor de goede orde: voor ANALOGE signalen is het een heel ander verhaal. Kijk, persoonlijk hoor ik het verschil tussen een 10 euro per meter en 100 euro per meter luidsprekerkabel niet, maar daar kan technisch wel degelijk interferentie doorspelen in het hoorbare resultaat.
Zelfde bij COAX kabels en SCART kabels. En daar zie ik het verschil overigens wel heel goed: de bouwmarkt kabel COAX geeft artifacten bij digitale TV, een goede Hirschmann kabel niet. Dat is vrij objectief vast te stellen.

Maar voor digitale signalen KUNNEN er technisch geen verschillen zijn anders dan zwart beeld of artifacten. Als je dus met een goedkope kabel geen zwart beeld of artifcaten hebt, is het beeld op bitniveau exact hetzelfde als met een Monstercable. Dat is nml hoe het HDMI protocol (of elke digitale transmissie) werkt.
Mensen die dus beweren dat ze mooiere kleuren hebben door een Monstercable spreken dus aantoonbaar onzin. Als er nml al verschil in de kabels zit, KAN dit niet het effect zijn (even afgezien van de discussie tussen HDMI 1.2 en HDMI 1.3 en Deep Color, maar daar is niet de kabel de bottleneck, maar de bron, afspeelapparatuur en weergave apparatuur. Vooralsnog zijn er geen deep color bronnen).

crapz0rs
4 december 2008, 15:24
Waarom is er een wetenschappelijk onderzoek nodig om zoist simpels als elektrotechniek 101 aan te tonen ?? :shock:

Een kabel kan last hebben van omgevingsstoring. Nou dan heb je een beter afgeschermde exemplaar nodig, einde discussie.

xahmol
4 december 2008, 16:54
Waarom is er een wetenschappelijk onderzoek nodig om zoist simpels als elektrotechniek 101 aan te tonen ?? :shock:

Een kabel kan last hebben van omgevingsstoring. Nou dan heb je een beter afgeschermde exemplaar nodig, einde discussie.

Eh, dan begrijp je het punt nu net niet: dat een kabel omgevingsstoring kan hebben heeft niemand hier in dit topic ontkend. Dat een betere kabel minder last hiervan heeft ook niet.

Punt is dat bij een digitaal signaal omgevingsstoring pas erg is (en zichtbaar is) als die boven een bepaalde minimumwaarde komt. Daaronder corrigeerd de ingebouwde foutcorrectie.
En het blijkt dat onder de 5 meter zo goed als geen enkele kabel, ook de hele goedkope niet, zo veel storing heeft dat het beeld er ook maar iets onder te leiden heeft.

copymaster
4 december 2008, 17:01
Ook zit het vaak tussen de oren dat duurder beter is....:thankyou:

Robbe
4 december 2008, 19:16
Het komt er in het kort op neer dat iedere doorsnee burger met een premie-a woning een kabel van 1 a 2 meter nodig heeft, want zij hebben immers alles onder elkaar gepresenteerd in hun stereo-toren (liefst vlakbij het raam, zodat iedereen het goed kan zien in de straat) . En dat als je niet onder deze categorie valt en je de spullen netjes wegwerkt of van minimalistisch houdt en geen behoefte hebt om alles mooi te presenteren in je "showroom" je dan pech hebt en er niemand is met een fatsoenlijk advies. (zelfs Ziggo, weet hier geen antwoord op, hilarisch)

Kortom niemand op dit forum kan mij vertellen welke kabel wel perfect is boven de 5 meter. (5 a 10 meter) Simpelweg omdat niemand er ervaring mee heeft? Maar wel allemaal dure kabels afkraken?

Yeah right

xahmol
4 december 2008, 20:32
Is het nu zo verkeerd om eerst eens een goedkope kabel van zeg 7 of 10 meter te proberen?

Werkt het dan heb je echt geen andere kabel nodig. Beter beeld zul je niet krijgen.

Werkt het niet dan kun je de kabel ruilen en alsnog een dure kabel kopen.

Robbe
5 december 2008, 00:48
Gewoon de beurs trekken en een 5mtr Monster kabel van boven de 200 euro gaan kopen als jij je er zeker door gaat voelen en er beter van kunt slapen moet je dat zeker doen.


Meest domme opmerking die ik ben tegengekomen tot dusver omtrent dit onderwerp en ook typerend voor het niveau van sommige op dit forum.
Ik heb al diverse keren uitegelegd dat ik een kabel gekocht heb van Profi-gold SKY ter waarde van 150 euro en deze niet voldoet.
Maar het is duidelijk dat jij tot de standaard-groep behoort die hun decoder 1 meter naast hun tv hebben staan naast de rest van de apparaten. (waarschijnlijk allemaal mooi in blinkend zilver en regelmatig opgepolijst met zilverpoets)

Kortom er is niemand op dit forum die een kabel langer dan 5 meter in gebruik heeft. Weet iemand een ander forum waar meer kennis in huis is?

xahmol
5 december 2008, 07:08
Meest domme opmerking die ik ben tegengekomen tot dusver omtrent dit onderwerp en ook typerend voor het niveau van sommige op dit forum.
Ik heb al diverse keren uitegelegd dat ik een kabel gekocht heb van Profi-gold SKY ter waarde van 150 euro en deze niet voldoet.
Maar het is duidelijk dat jij tot de standaard-groep behoort die hun decoder 1 meter naast hun tv hebben staan naast de rest van de apparaten. (waarschijnlijk allemaal mooi in blinkend zilver en regelmatig opgepolijst met zilverpoets)

Kortom er is niemand op dit forum die een kabel langer dan 5 meter in gebruik heeft. Weet iemand een ander forum waar meer kennis in huis is?

Even afgezien van het feit dat je in deze thread nog niet had uitgelegd dat je kabel kennelijk niet voldeed: waarom voldoet hij niet? Geen beeld of artifacten? Geen kabelbreuk of zo? Zou eerst deze kabel eens proberen te ruilen (mits nog mogelijk) voor een andere voor je een nog duurdere kabel koopt.
Nogmaals: heb met 3 meter kabels nog nooit enig verschil gemerkt tussen goedkoop en duur (heb beide). Maar een kabel kan natuurlijk gewoon defect zijn.

Verder: we zijn allemaal echt wel heel trots op je hoor dat je alles zo mooi in je kamer hebt weggewerkt en je zo'n mooie dure kabel hebt. OK, als we dat gehad hebben, kunnen we dan weer normaal reageren hier?

crapz0rs
5 december 2008, 08:11
Kortom er is niemand op dit forum die een kabel langer dan 5 meter in gebruik heeft. Weet iemand een ander forum waar meer kennis in huis is?Nou goed, ik zal happen.
Het is wel een Engelstalig forum, maar er is geen betere: http://www.avsforum.com/avs-vb/

xahmol
5 december 2008, 09:25
Nou goed, ik zal happen.
Het is wel een Engelstalig forum, maar er is geen betere: http://www.avsforum.com/avs-vb/

Idd een goed forum. Waar overigens geen andere conclusie te vinden is dan dure kabels kopen is onzin. Zelfs voor 40 foot kabels als ik het daar zo lees. En 40 foot is ruim 13 meter, dus ruim meer dan de 7 a 10 die Robbe zoekt.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=906779
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1001284

Conclusie aldaar (http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=11655806#post11655806) (een foot is ongeveer een derde meter, dus delen door drie voor meters):
If not inwall... then any 40 footer will work and you can look at the active hdmi solutions. If I recall HDMI starts to degrade after about 35 feet regardless of gauge. TO go past 35 feet requires an active HDMI transmitter to get up to about 65 feet.

Het onderscheid wat ze maken voor inwall is overigens niet omdat je dan per sé betere kabels nodig hebt, maar meer dat je geen zin hebt om je muren open te maken als mogelijk over een jaar of 4 de bandbreedte van goedkopere kabels wel net onvoldoende zou zijn vanwege quad HD resoluties of zo iets exotisch (gezien de trage overgang op 1080P denk ik overigens dat iets hogers dan 1080P wel langer gaat duren dan 4 jaar, maar wie ben ik).

Robbe
5 december 2008, 22:53
Even afgezien van het feit dat je in deze thread nog niet had uitgelegd dat je kabel kennelijk niet voldeed: waarom voldoet hij niet? Geen beeld of artifacten? Geen kabelbreuk of zo? Zou eerst deze kabel eens proberen te ruilen (mits nog mogelijk) voor een andere voor je een nog duurdere kabel koopt.
Nogmaals: heb met 3 meter kabels nog nooit enig verschil gemerkt tussen goedkoop en duur (heb beide). Maar een kabel kan natuurlijk gewoon defect zijn.
Eindelijk een serieuze reactie. Ik weet helaas niet wat artifacten zijn, maar ik heb inderdaad in een andere thread omschreven wat de complicaties waren. ik had prima beeld tijdens 540i met een hdmi kabel. toen ik hem hoger wilde zetten kreeg ik rondspringende witte pixels. ze dansen rond op je scherm en zijn het meest zichtbaar op zwarte vlakken.
Met de scart-kabel lijkt 540i zelfs nog beter dan met de hdmi.
1080 was knudde, buiten de rond-dansende witte pixels ook last van plotsklaps wegvallen van het beeld in complete ruis voor enkele seconde.
Met een korte kabel nergens last van. Helaas staat de decoder 5 meter verder en gaat de kabel achter een dubbelwandige muur naar de andere hoek. Ik heb reeds een kabel van profi-gold terwaarde van 150 euro die dus niet goed is, en mijn vraag die ik nu al diverse keren heb gestelt is, welke kabel moet ik nu kopen op een lengte van 7 meter om goed beeld te hebben.
Zowel Ziggo, als de leverancier/fabrikant van de decoder kan er geen zinnig woord op uitbrengen. Blijkbaar is het een groot "grijs" gebied, en durft niemand zich in deze voodoo-kringen te bewegen.
Behalve de vele reacties van mensen hier op het forum , die zonder te lezen schreeuwen dat dure kabels onzin zijn.

Je wordt er moedeloos van, als je sommige reactie leest.

xahmol
5 december 2008, 23:49
Eindelijk een serieuze reactie. Ik weet helaas niet wat artifacten zijn, maar ik heb inderdaad in een andere thread omschreven wat de complicaties waren. ik had prima beeld tijdens 540i met een hdmi kabel. toen ik hem hoger wilde zetten kreeg ik rondspringende witte pixels. ze dansen rond op je scherm en zijn het meest zichtbaar op zwarte vlakken.
Met de scart-kabel lijkt 540i zelfs nog beter dan met de hdmi.
1080 was knudde, buiten de rond-dansende witte pixels ook last van plotsklaps wegvallen van het beeld in complete ruis voor enkele seconde.
Met een korte kabel nergens last van. Helaas staat de decoder 5 meter verder en gaat de kabel achter een dubbelwandige muur naar de andere hoek. Ik heb reeds een kabel van profi-gold terwaarde van 150 euro die dus niet goed is, en mijn vraag die ik nu al diverse keren heb gestelt is, welke kabel moet ik nu kopen op een lengte van 7 meter om goed beeld te hebben.

Dat klinkt redelijk als artifacten ja. En dat mag met een kabel van 150 euro echt niet mogen.
Dan denk ik toch echt dat je een defecte kabel te pakken hebt. Kan je nog ruilen?
Maar denk niet dat bv die Monstercables heel veel beter zijn dan wat je nu hebt (afgezien van het feit dat misschien de kabel die je hebt op zich niet slecht is maar blijkbaar defect is).

BTW: heb je het al op korte afstand met een andere kabel al eens op 720P geprobeerd? Dit om uit te sluiten dat het ook niet aan je apparatuur kan liggen ipv je kabel?

Als ik AVS forum zo zie voldoen daar kabels van max 50 US$ voor 40 feet inwall. Iedereen daar gebruikt Monoprice kabels, bv deze (http://www.monoprice.com/products/product.asp?c_id=102&cp_id=10240&cs_id=1024005&p_id=3964&seq=1&format=2) die erg lijkt op wat je zoekt, maar Monoprice levert niet naar NL.
Zou dus niet in eerste instantie naar een duurdere kabel zoeken. Hooguit afspreken met de winkelier dat je kabels mag proberen en terugbrengen als ze niet voldoen.

Succes.

Robbe
6 december 2008, 12:13
Thx voor je advies Xahmol, gelukkig toch nog iemand die serieus en opbouwend wil meewerken. Ik hou je op de hoogte.

Robbe
6 december 2008, 12:18
Ik gebruik een 1 mtr HDMI kabel .....

Wat ben jij een knurft... :roll:

pvd
6 december 2008, 15:29
Eindelijk een serieuze reactie. Ik weet helaas niet wat artifacten zijn, maar ik heb inderdaad in een andere thread omschreven wat de complicaties waren. ik had prima beeld tijdens 540i met een hdmi kabel. toen ik hem hoger wilde zetten kreeg ik rondspringende witte pixels. ze dansen rond op je scherm en zijn het meest zichtbaar op zwarte vlakken.
Met de scart-kabel lijkt 540i zelfs nog beter dan met de hdmi.
1080 was knudde, buiten de rond-dansende witte pixels ook last van plotsklaps wegvallen van het beeld in complete ruis voor enkele seconde.
Met een korte kabel nergens last van. Helaas staat de decoder 5 meter verder en gaat de kabel achter een dubbelwandige muur naar de andere hoek. Ik heb reeds een kabel van profi-gold terwaarde van 150 euro die dus niet goed is, en mijn vraag die ik nu al diverse keren heb gestelt is, welke kabel moet ik nu kopen op een lengte van 7 meter om goed beeld te hebben.
Zowel Ziggo, als de leverancier/fabrikant van de decoder kan er geen zinnig woord op uitbrengen. Blijkbaar is het een groot "grijs" gebied, en durft niemand zich in deze voodoo-kringen te bewegen.
Behalve de vele reacties van mensen hier op het forum , die zonder te lezen schreeuwen dat dure kabels onzin zijn.

Je wordt er moedeloos van, als je sommige reactie leest.

Ik weet helaas niet veel over kabels, maar zal je toch advies geven

Ik weet niet hoe oud de kabel is, maar als deze nog betrekkelijk nieuw is dan zou ik teruggaan naar de winkel met als argument dat de kabel niet aan je verwachtingen voldoet (storingsvrij beeld). De winkelier is dan verplicht om het probleem te verhelpen (wettelijke garantie). Dit kan hij doen door de kabel te repareren of om te ruilen. ook kan hij je het aankoopbedrag teruggeven. Het is wel van belang dat je de kassabon meeneemt.

pvd

Nakamissy
6 december 2008, 17:39
Je zou deze eens kunnen proberen
http://www.av123.nl/bekabeling/hd01/

Ook op e-bay te koop

http://stores.ebay.nl/soundborse_HDMI_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ19QQftidZ2Q QtZkm


Heb er goede ervaring mee, maar ik heb dan ook een kabeltje van 1 meter.

xahmol
6 december 2008, 23:11
Heb er goede ervaring mee, maar ik heb dan ook een kabeltje van 1 meter.

En die kabel lijkt me voor een 1 meter kabel dus weer zware overkill.

Robbe
7 december 2008, 00:48
Nogmaals bedankt voor alle adviezen, ik ga er maandag werk van maken.

Maar toch blijf ik van mening dat de leverancier van een bepaalde dienst ook wel iets meer informatie mocht leveren. Met andere woorden Ziggo, zou op zijn minst klanten kunnen waarschuwen of adviseren met bekabeling.

xahmol
7 december 2008, 11:53
Nogmaals bedankt voor alle adviezen, ik ga er maandag werk van maken.

Maar toch blijf ik van mening dat de leverancier van een bepaalde dienst ook wel iets meer informatie mocht leveren. Met andere woorden Ziggo, zou op zijn minst klanten kunnen waarschuwen of adviseren met bekabeling.

Wat wil je dat Ziggo adviseerd dan? Voor 99% van de klanten zal het echt helemaal niets uitmaken welke kabel ze gebruiken. Hooguit voor de 1% die zoals jou een lange kabel in-wall monteerd maakt het iets meer uit.

En voor COAX kabels is er nu op initiatief van de kabelbranch een keurmerk dacht ik.

Denk eigenlijk dus dat ze al genoeg doen.

En laat Ziggo het alsjeblieft daarbij houden, anders krijgen we straks als regel 1 in het helpdesk script erbij: heeft u officiële Ziggo kabels? Zo nee dan hangen we op. Ongeacht of het probleem daar aan ligt. Kortom: laat Ziggo zich AUB niet met mijn kabels bemoeien.

Wim240
26 juli 2009, 18:58
mijn leverancier zegt dat het het beste is om een HDMI kabel te nemen met retour mogelijkheid.
Is duurder dan een gewone kabel maar zou blokvorming voorkomen.
Klopt dat of het is geld klopperij ?
Afstand tussen Humax en TV is 1 mtr

Pio
26 juli 2009, 19:15
mijn leverancier zegt dat het het beste is om een HDMI kabel te nemen met retour mogelijkheid.
Is duurder dan een gewone kabel maar zou blokvorming voorkomen.
Klopt dat of het is geld klopperij ?
Afstand tussen Humax en TV is 1 mtr

Bedoeld jouw leverancier dan dat je de onnodig dure kabel weer retour mag geven?
Voor 1 mtr lengte volstaat een goedkope kabel. Als je echt een dure wil google dan eens op siltech.

xahmol
26 juli 2009, 21:46
Haha, die is leuk. Elke HDMI kabel heeft een retourmogelijkheid, anders mag het niet eens een HDMI kabel heten.

Zou persoonlijk nooit meer iets van die winkelier geloven.

crapz0rs
26 juli 2009, 21:57
Je leverancier wil graag dure hdmi kabels verkopen, omdat er een onzettend hoge marge op zit.

Een kabel van een paar euro (gemaakt voor een paar cent in China) doet het net zo goed als een kabel van tientallen euros (gemaakt voor paar cent in China, met fancy uitziende hdmi pluggen, gemaakt voor een paar cent in China).

Wim240
27 juli 2009, 08:30
bedankt voor het advies

pboes
27 juli 2009, 09:33
Ik heb ook eens een verkoper gehad met onzinpraatjes.
Hij beweerde dat de bij de ontvanger geleverde HDMI-kabel ruis veroorzaakte in het beeld. Hij raadde me een dure kabel van 70 Euro aan...

Rare lui, die verkopers...

ziggo_user
27 juli 2009, 09:35
Zelf heb ik twee verschillende kabels getest, het gaat hier om een goedkope kabel en een iets duurdere hdmi kabel van 1 meter.
De duurdere hdmi kabel heeft een prijs van 20 euro.

De goedkope kabel liet in het beeld kleine rode en witte puntjes zien, dit waarschijnlijk veroorzaakt door een niet juiste afscherming.

Op de duurdere kabel met blisterverpakking stond dat deze afgeschermd was en voldoet aan de nieuwe hdmi 1.3 standaard, wat aangeeft dat deze geschikt is voor hogere data doorvoer.
Of dit van belang is voor een HD-tuner weet ik niet, zeker wel voor de playstation 3.


Hopelijk hebben jullie wat aan deze gebruikerservaring.

Wim240
27 juli 2009, 09:38
bedankt voor het antwoord

TRaSH
27 juli 2009, 09:46
ik heb zelf ook eens een test gedaan met een goedkoope bouwmarkt kabel van 10 euro en een mid range kabel van vivanco allebei rond de 1.20 meter lang en er was duidelijk verschil. Zal de afscherming zijn die bij veel goedkoope niet goed is.
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

ArChie
27 juli 2009, 10:08
mijn leverancier zegt dat het het beste is om een HDMI kabel te nemen met retour mogelijkheid.
Is duurder dan een gewone kabel maar zou blokvorming voorkomen.
Klopt dat of het is geld klopperij ?
Afstand tussen Humax en TV is 1 mtr
Heb je nu een HDMI kabel en zo ja, veroorzaakt die dan problemen? Zo niet, dan lekker laten zitten die kabel ondanks alle verkoop praatjes. Als je last hebt van blokvorming in het beeld dan zou ik eerst maar eens gaan kijken naar de BER waarden bij de kanalen waar dat optreed. Als die BER waarden hoger zijn dan 0 dan is er iets mis met het kabel signaal dat je van Ziggo ontvangt of de coax bekabeling in huis. En vergeet ook niet dat de bitrate van diverse door Ziggo verzonden kanalen aan de lage kant kan zijn waardoor het beeld kan tegenvallen.

xahmol
27 juli 2009, 10:16
Heel goedkope kabels kunnen problemen geven, meestal echter niet.

Overigens ontken ik ook niet dat duurdere kabels beter afgeschermd zijn, punt is dat je vanwege de digitale foutcorrectie meestal niets merkt van deze betere afscherming.

Punt is met name dat kabels van 70 euro tot zelfs 300 echt onzin zijn, tenzij je afstanden van 10 meter of meer moet overbruggen.

Verder reageerde ik ook op de onzin die de verkoper hier verkondigde over retourgeschiktheid.

Kortom: een kabel van zeg 20 euro is vrijwel altijd goed genoeg, pas als je last hebt zou je een duurdere kabel moeten overwegen.

Sjaool
27 juli 2009, 10:35
Ik gebruik deze (https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11087) naar volle tevredenheid.

Voor deze kabel had ik een kabel van €15,00 maar toen begon het beeld bij mij te jutteren. Ik had hem tussen de NMT en mijn televisie zitten.

Nu dus een kabel van omgerekend ongeveer €6,00 en tot nu toe geen problemen meer. :)

De zin en onzin van dure HDMI kabels is al eens getest door Vara's Kassa (http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4296485).

crapz0rs
27 juli 2009, 11:10
Zelf heb ik twee verschillende kabels getest, het gaat hier om een goedkope kabel en een iets duurdere hdmi kabel van 1 meter.
De duurdere hdmi kabel heeft een prijs van 20 euro.

De goedkope kabel liet in het beeld kleine rode en witte puntjes zien, dit waarschijnlijk veroorzaakt door een niet juiste afscherming.

Op de duurdere kabel met blisterverpakking stond dat deze afgeschermd was en voldoet aan de nieuwe hdmi 1.3 standaard, wat aangeeft dat deze geschikt is voor hogere data doorvoer.
Of dit van belang is voor een HD-tuner weet ik niet, zeker wel voor de playstation 3.


Hopelijk hebben jullie wat aan deze gebruikerservaring.Ik vermoed dat jij een verkoper bent :mrgreen:

Wim240
27 juli 2009, 12:37
nee, ik ben gene verkoper, ik ben een ouwe lul van 60 die gene verstand heeft van deze nieuwe moderne dingen en zich daarom niet iets wil laten annlullen.

crapz0rs
27 juli 2009, 16:29
Wim: ik had het ook niet tegen jouw :wink:, maar tegen ziggo_user.

Wim240
27 juli 2009, 18:11
nee, hij bedoelt dat je een kabel nodig hebt om retour signalen op te vangen

crapz0rs
27 juli 2009, 18:18
nee, hij bedoelt dat je een kabel nodig hebt om retour signalen op te vangenDat heet een hdmi kabel.
Voor jouw afstand, 1 meter, voeldoet een hdmi 1.3a kabel van 5-10 euro.
Elke verkoper die anders beweert, wil meer geld aan je verdienen dan jij (denk ik) bereid bent uit te geven.

Pio
27 juli 2009, 20:51
Ik heb wel gemerkt dat de goedkopere kabels niet altijd even vast zitten in bijvoorbeeld je decoder of versterker.
Een gebrekkige afscherming van een HDMI kabel zou eventueel wel invloed kunnen hebben op andere kabels die achter je apparatuur ziin aangesloten.
Je kan aan de prijzen ook wel zien dat er weinig verbetering te halen valt in de HDMI kabel want de duurste kabels van 1 meter stoppen volgens mij rond de €350,00. Terwijl er aan de andere kant luidsprekerkabels zijn van $24000 voor 2X3 mtr.
Er zit weinig voodoo in HDMI. Gewoon een goedkope proberen en als het niet werkt mag je "van jouw leverancier" vast wel gratis upgraden naar een duurdere kabel.

Melbuuln
27 juli 2009, 21:11
nee, hij bedoelt dat je een kabel nodig hebt om retour signalen op te vangen

Elke HDMI-kabel is geschikt voor retour signalen.

Was 2 weken geleden bij de BCC en daar werd iemand die een simpele Samsung HCS gekocht een dure Monster HDMI-kabel aangesmeerd :evil:

Als ik een HDMI-kabel koop dan kijk ik altijd naar 2 dingen.
1. Dikke van de kabel.
2. Kwaliteit van de stekkers.

Merk geen verschil in kwaliteit ( 1080p en DTS-HD) tussen mijn Oehlbach € 79,95 en een Silvercrest Lidl € 6,99

hamakerse
28 juli 2009, 09:35
Ik gebruik zelf de HDMI kabel van de Action voor net € 2,99 en deze werkt perfect. Deze heb ik ook andere aangeraden en zij hebben er ook geen problemen mee.

Zelf kijk ik hier op full HD en het beeld is een plaatje, Zowel met decoder (Samsung 360) als met DVD (Upscalen naar 1080P)

Alle kabels onder de 5 meter kunnen, Ga je hierboven dan zul je idd een betere kabel moeten hebben.

Faramyr
28 juli 2009, 11:25
Punt is dat bij een digitaal signaal omgevingsstoring pas erg is (en zichtbaar is) als die boven een bepaalde minimumwaarde komt. Daaronder corrigeerd de ingebouwde foutcorrectie.

Welke foutcorrectie? Volgens mij bestaat er geen foutcorrectie protocol voor HDMI.

Problemen met de kabel zitten niet in de lengte maar in de impedantie. Voor coax is dit vrij nauwkeurig te doen (75 ohm voor radio/televisie), maar voor twisted pair zoals bij HDMI gebruikt wordt is er een variatie tot wel 10%! Daardoor is het onmogelijk aan te geven hoe lang een kabel kan zijn. Boven de 5 meter wordt het een soort loterij of een kabel wel of niet goed werkt.

thomas999
28 juli 2009, 12:04
Vergeet ook niet een goed afgeschermd net-aansluitkabeltje te kopen van ca. 120 euro. ;)
Volgens de "deskundigen" geeft dat betere resultaten. Ze vergeten maar even wat er allemaal achter het stopcontact zit. De enige betere resultaten zijn de winstmarges.

Sjaool
28 juli 2009, 15:46
Vergeet ook niet een goed afgeschermd net-aansluitkabeltje te kopen van ca. 120 euro. ;)
Volgens de "deskundigen" geeft dat betere resultaten. Ze vergeten maar even wat er allemaal achter het stopcontact zit. De enige betere resultaten zijn de winstmarges.

Vergeet dan ook niet de stekker met de goede fase in het stopcontact te steken. Doe je dat niet dan verkleurt het geluidsbeeld ook nog eens, laat staan alle rotzooi die je in je beeld krijgt. :oyeah: :rolleyes:

TRaSH
28 juli 2009, 17:01
alhoewel een geaard stop contact wel eens wil helpen met bepaalde storingen
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Sjaool
28 juli 2009, 17:41
alhoewel een geaard stop contact wel eens wil helpen met bepaalde storingen

En soms word je daar ook niet vrolijk van, aardlussen e.d.

Faramyr
28 juli 2009, 17:57
alhoewel een geaard stop contact wel eens wil helpen met bepaalde storingen
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN95_8GB/20.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Dit is niet serieus bedoeld neem ik aan :roll:

Sjaool
28 juli 2009, 18:03
Dit is niet serieus bedoeld neem ik aan :roll:
De afgelopen 4/5 berichten zijn allemaal niet zo serieus bedoelt. ;)