View Full Version : Ziggo leidt miljoenenverlies


kamphajm
20 augustus 2008, 09:38
Ik zie net dit bericht over Ziggo op NU.NL:
http://www.nu.nl/news/1708775/50/Ziggo_lijdt_miljoenenverlies.html
Ik hoop niet dat dit gaat leiden tot een slechtere dienstverlening door Ziggo....

xahmol
20 augustus 2008, 10:11
Niks om zorgen over te maken. Miljoenenverliezen zijn doodnormaal voor een bedrijf direct na overname door een durfkapitalist. De overname wordt betaald met zo min mogelijk eigen kapitaal en de rest emt schulden en de schulden worden naadloos doorgepassed naar het overgenomen bedrijf.

Wat daarom met name belangrijk is om naar te kijken is de winst voor interest, de omzet per klant, het aantal klanten en met name de groei van die kentallen.

Dat geeft nml de potentie aan om het verlies in een jaar of 3 tot 5 (de investeringshorizon van een durfkapitalist) weer in winst om te zetten.

Let wel: UPC heeft in Nederland nog nooit winst gemaakt, UPC Global maakt gellof ik ook zo'n 800 miljoen verlies per jaar nog steeds.

Wel betekend dit natuurlijk dat alle nieuwe investeringen alleen worden gedaan als er een duidelijke opbrengst tegenover staat binnen die 3 tot 5 jaar.
Maar klantenservice zal er niet minder door worden omdat dat juist ten koste van de winstpotentie gaat. Vraag maar aan UPC die miljoenen heeft moeten pompen in het opkrikken van de klantenservice om de naam van UPC weer wat op te krikken.

BenJ
20 augustus 2008, 22:53
Ik zie net dit bericht over Ziggo op NU.NL:
http://www.nu.nl/news/1708775/50/Ziggo_lijdt_miljoenenverlies.html
Ik hoop niet dat dit gaat leiden tot een slechtere dienstverlening door Ziggo....Ik snap even niet waarom nu alle media hier bol van staan; dit was in mei 1 dag na de fusie al bekend. (http://pieterjanssen.web-log.nl/pieterjanssen/2008/05/ziggo-een-kabel.html)

renecl
20 augustus 2008, 23:13
Dit is vrij normaal, de omzet is wel flink toegenomen.

Dit was dus te verwachten, en niets nieuws. (eigenlijk al oud nieuws)

De omzet verzesvoudigde tot 1.1 MILJARD, en toch is het veel mindere miljoenenverlies de headline.???????????

De headline had ook zo kunnen heten "Ziggo verzesvoudigd haar omzet"

Maar de nederlandse media is SLECHT NIEUWS GEIL, we brengen het liefst zo veel mogelijk slecht nieuws, liefst over de economie.

Er zijn maar 3 factoren die onze economie verkloten, en dat zijn Beleggers, Analisten en RTL-Z. (dit moest ik even kwijt)

digitalekabeltelevisie
20 augustus 2008, 23:35
De omzet verzesvoudigde tot 1.1 MILJARD,
Dat is appels en peren vergelijken. Omzet 2007 was inderdaad 6 keer zo hoog als over 2006. In 2006 was het voornamelijk omzet van alleen Multikabel, en pas vanaf 13 september 2006 (dus een kwartaal) telde Casema ook mee.

In 2007 kwam @Home er bij, vanaf 1 februari, en ging vanaf toen ook meetellen.

De echte groei in omzet (van de losse bedrijven opgeteld in 2006 tov 2007) is van 996 miljoen naar 1.140 miljoen. Dat is een groei van 15%.

renecl
21 augustus 2008, 08:32
In deze tijd nog steeds mooi, 15%

xahmol
21 augustus 2008, 08:35
De echte groei in omzet (van de losse bedrijven opgeteld in 2006 tov 2007) is van 996 miljoen naar 1.140 miljoen. Dat is een groei van 15%.

Nog steeds niet echt slecht :wink: Een double digit omzet groei zouden veel bedrijven in de huidige economische omstandigheden een moord voor doen.

digitalekabeltelevisie
21 augustus 2008, 10:27
In deze tijd nog steeds mooi, 15%
Hoezo, in deze tijd? Je praat nu erg 'mee' met de media zoals RTL-Z. De groei gaat over 2007, en toen was er nog vrijwel niemand in paniek. Ook nu zijn de beurzen wat paniekerig, maar de economie zelf gaat niet slecht. Dit kwartaal een groei van 0, maar dat is nog steeds geen recessie.

Daarnaast wordt uit het verslag niet duidelijk waar deze stijging uit voortkomt. Maakt Ziggo gebruik van haar monopoly positie op de analoge TV-markt door prijzen te verhogen? Niet waarschijnlijk, want daar was de prijsverhoging beperkt tot inflatienivo. Komt het uit groei bij internet en telefonie, waar echte concurrentie heerst en er alternatieven zijn, of zijn digitale kijkers (die niet zo veel alternatieven hebben) meer gaan betalen. Dat kan doordat ze meer zenders willen afnemen, of omdat prijzen verhoogd zijn (voor pakketten of 2e kaarten). Het laatste zou gebruik kunnen zijn van de monopoly positie.

Daarnaast doet Ziggo in het verslag nog een rekentruuk met RGU's (Revenue Generating Units). Een abonnee met TV en internet heeft 2 producten, telt dus voor 2 RGU's. Dat doen wel meer bedrijven zo.

Zo zegt Ziggo dat ze eind 2007 de volgende aantallen RGU's hadden (aantallen x1000);

Analogue Television 3,277
Digital Television 834
Internet 1,347
Telephony 703
Total Revenue Generating Units 6,161

Dit is optimistischer rekenen dan bijv. UPC doet. Daar is iemand OF analoge abonnee, OF digitale abonnee, en telt voor TV dus altijd maar een keer mee. Ziggo telt elke digitale kijker als twee RGU's, een keer analoog en een keer digitaal, ook al heeft die kijker alleen maar het digitale basispakket wat geen extra inkomsten oplevert. Laatst bekende cijfers waren dat van alle digitale kijkers ongeveer de helft alleen digitale basispakket heeft. Het zijn dus zo'n 400.000 RGU's die geen revenue genereren...

Ziggo meldt dat ze van 5,5 miljoen RGU's naar 6,2 miljoen zijn gegroeid. Alleen wordt niet duidelijk in welke producten dat zit. Als die groei vooral in gratis digitale basis pakketten zit levert dat geen extra inkomsten op. Jezelf rijk rekenen noem ik dat.

renecl
21 augustus 2008, 10:31
als we maar van de media maar lang genoeg te horen krijgen dat het slecht gaat, gaat het vanzelf slecht.

xahmol
21 augustus 2008, 10:43
Hoezo, in deze tijd? Je praat nu erg 'mee' met de media zoals RTL-Z.

Praat helemaal met niemand mee. Maar werk op het hoofdkantoor van een grote bank en zie dat de effecten van de kredietcrisis in de media eerder onder dan overschat wordt.

Groei van 0 dit kwartaal is echt stukken slechter dan voorheen voorspelt. Banken lenen geld alleen uit tegen veel strengere voorwaarden en hogere rente, wat investeringen remt. Hypotheekrente is sinds 2006 ruim 2% gestegen. Dit laatste is normaal alleen een probleem voor mensen die nu kopen, maar daar komt bij dat in 2003 een gigantische piek was in hypotheekverstrekking en oversluiting door erg lage rente toen. Iedereen die toen voor 5 jaar rentevast heeft gekozen komt nu voor een onaangename verrassing.

Kortom: natuurlijk hebben beurzen de neiging de beweging van de reëele economie te overdrijven. Maar zeggen dat er niets aan de hand is is ook onzin.
Groei bij de meeste bedrijven is nu echt tussen de 0 en 5% of zelfs negatief, dus 15% is erg prima.

Oh, en wat die RGU's betreft: daarom vind ik RGU's niet zo interessant, maar ben ik veel geïnteresseerder in totale omzet in euro's en de ARPU (average revenue per unit, of te wel de opbrengst per klant).
Als je het aantal RGU's kunstmatig opkrikt snij je je voor de ARPU redelijk in de vingers (immers zelfde omzet over een groter aantal units, dus ARPU lager).

renecl
21 augustus 2008, 11:02
Waarom gaan mensen minder uitgeven ?

Niet omdat ze het effect direct merken, maar omdat de media het ze verteld.

Wisten we niets van amerika, dan bleven we gewoon uitgeven en is Europa een mooie op zich zelf staande economie.

Ok, het zal zeker inzakken vanwege de export, maar niet zo drastisch als nu.

Heb je wel eens naar RTL nieuws gekeken.
De AEX gaat niet naar beneden, Nee hij kelderd of is in vrije val !

Net even erger doen lijken, en de consument (die niets aan deze info heeft overigens) denk dat het helemaal mis is, en houd idd de hand dan maar op de knip.

xahmol
21 augustus 2008, 11:09
Sorry, we worden erg off topic nu, maar dat het alleen slecht gaat in Amerika is natuurlijk inmiddels onzin. Dat overigens een slechte economie in de VS alleen op de export effect heeft helaas ook.

In Duitsland is er al volop recessie (en guess what 25% van onze export heengaat). Inflatie is lang niet zo hoog geweest. Lenen wordt duurder voor iedereen, bedrijven en consumenten. Energieprijzen stijgen en stijgen. Pensioenpremies zullen ongetwijfeld weer fors moeten stijgen om de verliezen op de beleggingen van pensioenfondsen op te vangen.

Niet voor niets kijken de politici de laatste tijd zo moeilijk? Met de huidige vooruitzichten staan de koopkrachtplaatjes voor iedereen zwaar op rood.

Ja, eens, de media overdrijven en maken het zo een self forfilling prophecy. Maar bagitaliseren is ook niet handig.

Kijk overigens nooit RTL Nieuws of RTL Z.

renecl
21 augustus 2008, 11:20
je hebt gelijk, we gaan idd offtopic ;-)

Dus mensen, gewoon blijven consumeren en als iedereen dat doet dan komt het allemaal weer goed :-)

hvanbeek
21 augustus 2008, 17:23
Klanten en werknemers van Ziggo worden de dupe van de gigantische rentelasten van het bedrijf, zegt Hans Schenk, hoogleraar Industriebeleid aan de Universiteit van Utrecht. Volgens hem zal de kabelaar gaan bezuinigen op andere uitgaven zoals de klantenservice. Hij zei dit woensdag in het avondjournaal van de NOS.

Ziggo heeft in 2007 – toen het bedrijf nog niet op de markt was gelanceerd - een verlies geleden van 265 miljoen euro. Dat kwam vooral door een niet misselijke rentelast van 460 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. De totale schuld van Ziggo bedraagt bijna zes miljard euro.

Fusiepartners @Home, Casema en Multikabel zijn sinds 2006 eigendom van de investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven. Die fondsen hebben flink geleend om de kabelbedrijven te kunnen kopen. Ook afvalverwerker Van Gansewinkel en winkelketen Hema zijn overgenomen door durfkapitalisten. Beide bedrijven meldden deze maand forse verliezen door torenhoge rentelasten.

Financieel avonturisme
Volgens Schenk zijn Ziggo, Van Gansewinkel en Hema slachtoffer van "financieel avonturisme" en worden ze door hun eigenaren opgezadeld met miljoenenschulden. Klanten en werknemers worden daar naar zijn mening de dupe van. "Wat dan gaat gebeuren is dat je gaat bezuinigen op andere uitgaven, om die lasten te kunnen opbrengen", zegt hij tegen de NOS. "Dat kun je bijvoorbeeld doen door te bezuinigen op de dienstverlening aan klanten."

Bij Ziggo gebeurt dat al, meent hij. "Ik geloof dat de klanten van Ziggo daarvan mee kunnen praten. Je hebt ongetwijfeld ook gezien dat de klachten over elkaar heen tuimelden. De callcenters konden de klachten niet aan. En we hebben ook bij andere bedrijven gezien dat de serviceverlening het kind van de rekening wordt."

Opstartproblemen
Vooral in mei en juni regende het inderdaad klachten over Ziggo. Een speciaal meldpunt van de Consumentenbond hiervoor kreeg in juni binnen één dag na de start al ruim 2.500 meldingen binnen. Maar volgens Ziggo was de ontevredenheid een gevolg van opstartproblemen en het samenvoegen van de (administratieve) systemen en netten van de drie fusiepartners.

Bij de marktlancering in mei gaf de kabelgigant juist aan zich te willen onderscheiden met duidelijke communicatie en een prima klantenservice.

Bron: http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=90016&mxp=201

Grtn

Herman

Manolito
21 augustus 2008, 18:28
Stel dat het op zijn ergst Ziggo falliet gaat, worden dan de schulden alsnog verhaald bij investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven?

Indien dat kan, dan hebben die investeringmaatschappijen hun eigen graf gegraven, maar toch (mijn mening) die hoogleraar zit ernaast volgens mij.

hvanbeek
21 augustus 2008, 19:06
die hoogleraar zit ernaast volgens mij.
In welk opzicht? je kan niet ontkennen dat het momenteel al één grote t*ringzooi is bij Ziggo...dus op dat punt scoort deze mijnheer al punten..

Manolito
21 augustus 2008, 19:26
Ruim 3 miljoen klanten samenvoegen is niet nix, geef ze wat tijd.

Maar hier gaat het voornamelijk om het finaciele plaatje, ik denk dat het nu in de richting gaat van, een bedrijf(ven) draait verlies door torenhoge rentelasten, Nederland is niet bepaald een belastingparadijs, maar ik neem aan dat deze bedrijven nu een verlies hebben hierdoor.

En dat dit weer gunstig is qua belasting teruggave of betaling.:wink:

catastrofus
21 augustus 2008, 20:04
Stel dat het op zijn ergst Ziggo falliet gaat, worden dan de schulden alsnog verhaald bij investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven?

Indien dat kan, dan hebben die investeringmaatschappijen hun eigen graf gegraven, maar toch (mijn mening) die hoogleraar zit ernaast volgens mij.

Denk het niet. Deze investeringsmaatschappijen hebben zich keurig ingedekt tegen het omvallen van hun aankopen. Geen eigen graf dus. Of ziggo met winst verkopen OF op naar de volgende aankoop die je kan uithollen...

Gert.

CeeS
21 augustus 2008, 21:38
Toch blijft het vreemd dat er nu op dit moment zo'n (opgeklopt?) verhaal in de pers aan het rondcirculeren is terwijl het jaarverslag al van eind maart is, in mei al hieruit geciteerd werd, inclusief die 'verliescijfers' en het hele jaarverslag al sinds eind juni gewoon op de ziggo site (http://corp.ziggo.nl/NR/rdonlyres/0FD0C5FC-5383-49EC-983E-1DAD8D453A89/0/Ziggo_jaarverslag2007.pdf)is te vinden. Lopen alle media nu gewoon achter elkaar aan, of is er echt iets nieuws door Ziggo naar buiten gebracht ???

catastrofus
21 augustus 2008, 21:46
Toch blijft het vreemd dat er nu op dit moment zo'n (opgeklopt?) verhaal in de pers aan het rondcirculeren is terwijl het jaarverslag al van eind maart is, in mei al hieruit geciteerd werd, inclusief die 'verliescijfers' en het hele jaarverslag al sinds eind juni gewoon op de ziggo site (http://corp.ziggo.nl/NR/rdonlyres/0FD0C5FC-5383-49EC-983E-1DAD8D453A89/0/Ziggo_jaarverslag2007.pdf)is te vinden. Lopen alle media nu gewoon achter elkaar aan, of is er echt iets nieuws door Ziggo naar buiten gebracht ???

Ik heb het geeneens gelezen CeeS, en dat ga ik ook niet doen. Volgens mij bestaat ziggo sinds 16 mei 2008, dus het jaarverslag zal betrekking hebben op de periode dat Casema, Multikabel & @Home nog apart waren? Kan me trouwens niet indenken dat ziggo sinds 16 mei zo'n verlies geleden heeft, althans dat hoop ik... :wink: Als de kabelboeren in het jaarverslag nog apart waren geeft dat niet zo'n goed uitgangspunt voor de periode dat ze als ziggo gingen opereren, qua financien dan.

Gert.

CeeS
21 augustus 2008, 21:55
dus het jaarverslag zal betrekking hebben op de periode dat Casema, Multikabel & @Home nog apart waren?
Gaat om het jaarverslag van Zesko van 2007, dus nog voordat ze als Ziggo werkten.

catastrofus
21 augustus 2008, 21:57
Gaat om het jaarverslag van Zesko van 2007, dus nog voordat ze als Ziggo werkten.

Da's waar ook, zesko was de tussenpaus. Maar toen was er toch geen samenvoeging bezig, althans niet openbaar?

Gert.

CeeS
21 augustus 2008, 22:01
Da's waar ook, zesko was de tussenpaus. Maar toen was er toch geen samenvoeging bezig, althans niet openbaar?

Gert.
De voorbereiding liep wel al, en de 3 bedrijven hadden toen dezelfde eigenaar.

catastrofus
21 augustus 2008, 22:11
De voorbereiding liep wel al, en de 3 bedrijven hadden toen dezelfde eigenaar.

Formeel hadden de 3 bedrijven dezelfde eigenaar maar ze opereerden nog apart van elkaar.

Gert.

xahmol
21 augustus 2008, 22:27
Stel dat het op zijn ergst Ziggo falliet gaat, worden dan de schulden alsnog verhaald bij investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven?

Indien dat kan, dan hebben die investeringmaatschappijen hun eigen graf gegraven, maar toch (mijn mening) die hoogleraar zit ernaast volgens mij.

Dan krijgen we gewoon een nieuwe UPC. UPC was beursgenoteerd in Amsterdam met veel leningen. Eigenlijk failliet: aandeelhouders en obligatiehouders krijgen een belachelijk laag stikken of slikken bod, nemen ze aan want belachelijk weinig is nog altijd meer dan 0, moeder UPC neemt alle aandelen over en ze zijn van weer wat schulden af.

UPC draait nu al sinds het ontstaan in 2000 honderden miljoenen verlies per jaar, denk dus dat Ziggo het nog wel even vol kan houden.

catastrofus
21 augustus 2008, 23:21
Dan krijgen we gewoon een nieuwe UPC. UPC was beursgenoteerd in Amsterdam met veel leningen. Eigenlijk failliet: aandeelhouders en obligatiehouders krijgen een belachelijk laag stikken of slikken bod, nemen ze aan want belachelijk weinig is nog altijd meer dan 0, moeder UPC neemt alle aandelen over en ze zijn van weer wat schulden af.

UPC draait nu al sinds het ontstaan in 2000 honderden miljoenen verlies per jaar, denk dus dat Ziggo het nog wel even vol kan houden.

Dat is dus wat je wil: Een ziggo net zo handeld als een huidige UPC? We hebben geen keuze, maar als ik de keuze heb ga ik liever betalen aan een financieel gezonde organisatie dan aan iets ala ziggo/UPC. Dan maar kleinschaliger maar wel financieel gezond, zal wel een utopie blijven vrees ik...

Gert.

xahmol
22 augustus 2008, 08:45
Dat is dus wat je wil: Een ziggo net zo handeld als een huidige UPC?

Nee, maar wat ik wil zeggen dat je weliswaar niet moet willen beleggen in de UPCs/Ziggo's van deze wereld of aan hun geld wilt lenen, maar voor de klanten maakt het allemaal niet heel veel uit.

UPC klantenservice is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd ipv verslechterd.

Kijk, bij dit soort bedrijven draait alles om het laten groeien van de omzet per klant. En erg slechte klantenservice gaat daarbij een keer wreken. Dus ook vanuit economisch oogpunt is te veel bezuinigen op klantenservice en dienstverlening niet handig. Dan kunnen ze nml op lange termijn minder omzet uit ons als klant persen.

CeeS
22 augustus 2008, 09:30
Dus ook vanuit economisch oogpunt is te veel bezuinigen op klantenservice en dienstverlening niet handig. Dan kunnen ze nml op lange termijn minder omzet uit ons als klant persen.
Ziggo heeft juist bij de start (half mei) gezegd dat ze de klantenservice gaan uitbouwen om meer dienstverlening te bieden dan vroeger. Ze gaan de hele klantenservice in-house doen en niet meer uitbesteden bij callcenters. Dus ik verwacht eigenlijk niet dat ze dit nu ineens zouden gaan wijzigen, temeer omdat op dat moment dat ze dit vertelden het jaarverslag al lang bekend was. Waar iedereen nu over roept is helemaal niets nieuws en al sinds maart bekend en vanaf eind juni openbaar op de ziggo-site. Jammer is alleen dat de migratie naar Ziggo vertraagd is, en zolang @home nog niet overgezet is kunnen ze de klantenservice ook nog niet verbeteren. Nu lijkt het af en toe een behoorlijk rommeltje omdat de verschillende centra's nog met verschillende systemen werken waardoor er veel mis gaat. Hopelijk zal dat dit najaar dan verbeteren.....

JohnZ
23 augustus 2008, 08:45
Ik zie net dit bericht over Ziggo op NU.NL:
http://www.nu.nl/news/1708775/50/Ziggo_lijdt_miljoenenverlies.html
Ik hoop niet dat dit gaat leiden tot een slechtere dienstverlening door Ziggo....

In het artikel hierover bij ZDNet wordt verder nog gezegd dat die omzetting voor @Homeklanten "binnenkort" gaat plaatsvinden (eigen interpretatie).

http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=90047&mxp=151