View Full Version : Gaat Ziggo proberen het gebruik van de Alphacrypt te saboteren?


Pagina's : [1] 2

grunnsat
28 april 2008, 23:57
In het sat4all forum en tweakers lees ik berichten dat Ziggo dit najaar iets gaat wijzigen in de codering, om daarmee het gebruik van de Alphacrypt onmogelijk te maken. Kan Anoniem hier commentaar op leveren?

bitsflew
29 april 2008, 10:35
In het sat4all forum en tweakers lees ik berichten dat Ziggo dit najaar iets gaat wijzigen in de codering, om daarmee het gebruik van de Alphacrypt onmogelijk te maken. Kan Anoniem hier commentaar op leveren?

Lijkt me sterk want een echte wijziging zou betekenen dat ze de embedded CAS software van alle decoders moeten upgraden, ik weet zeker dat sommige decoder fabrikanten dat absoluut niet gaan doen, maw Ziggo zal klanten in die situatie tegemoet moeten komen.

Klaus_1250
2 mei 2008, 17:20
Ik vraag me überhaupt af of ze dit mogen doen. Dat ze het niet ondersteunen is 1 ding, maar saboteren is iets anders. Een Alphacrypt is niet illegaal en ook kijken met een Alphacrypt is dat niet. Alle licenties e.d. zijn gewoon netjes betaald en tis niet alsof je illegaal ermee naar kanalen kan kijken.

Mochten ze het wel doen, denk ik dat het een goed aangrijpingspunt voor de politiek om een einde te maken aan het monopolie op de kabel. Zesko maken al redelijk misbruik van hun positie door de prijzen hoog te houden/te verhogen (extra kosten per smartcard, kunstmatig hoog houden prijzen digitale ontvangers, hoog houden prijzen internet-abbo's, etc). Nog los van het feit dat ze slechte service bieden (helpdesk, geen firmware-updates, etc).

Maar, ik kan me niet voorstellen dat ze het eea zo aan kunnen passen dat de Alphacrypt ook niet aangepast kan worden, of ze moeten naar Irdeto3 gaan.

Als ze het doen, schakel ik gewoon over naar DVB-T/DVB-S en ADSL.

Angelo
2 mei 2008, 20:32
Nu ja. Ik zou niet weten wat dit anders is dan ze nu doen. Immers heeft men de smartcards zo gesaboteerd dat ze alleen op de goedgekeurde decoders werken. Een dvc-c die niet bij Ziggo vandaan komt werkt al per definitie niet.

Dat nu toevallig de Alphacrypt een mogelijkheid heeft die zorgt dat hij nu wel werkt met de Ziggo smartcards wil niet zeggen dat Ziggo niet kan gaan proberen om hem alsnog de nek om te draaien.

Dit is overigens niet het enige waarmee Ziggo probeert concurrentie te irriteren. De dvb-standaard heeft een methode gedefinieerd, waarmee geautomatisseerd kanalen toegevoegd of juist weggehaald kunnen worden. Ziggo heeft in al haar wijsheid besloten om die techniek niet te gebruiken maar een andere manier toe te passen. Hierdoor moeten de meeste niet officiële decoders die met de Alphacrypt werken handmatig verzocht worden om te zoeken voor nieuwe kanalen.

Al met al is het dus niet verwonderlijk dat de decoders voor het Ziggo netwerk zo veel problemen hebben. In plaats van te conformeren aan internationale standaarden, zodat fabrikanten hun ervaring kunnen gebruiken, moet men hier voor kleine markt producten ontwikkelen en onderhouden.

Klaus_1250
2 mei 2008, 20:47
Een dvc-c

Ik weet niet hoe het bij de rest van de onderdelen van Ziggo/Zesko is, maar @home gebruikt in haar communicatie nooit het woord of het logo DVB-C. Simpelweg om ze niet aan die standaard voldoen. Puntjes waarop ze afwijken zijn mininiem (heb er wel eens wat geplaatst over op Tweakers en een aantal andere leden hier ook), maar wel erg apart.

IMHO is het een bewuste keuze om van de standaard af te wijken, derhalve vind ik het ook een erg kwalijke zaak dat er van politieke kant nooit is ingegrepen (als het me goed bijstaat is dit wel een aantal keren gepoogd). Typisch gedrag van een monopolist.

Angelo
2 mei 2008, 21:23
Ik weet dat ze bewust niet het logo gebruiken. Alleen ben ik van mening dat ze dat wel moeten doen. Ik was bij mijn vorige reactie nog een juridisch / politiek stukje aan het tikken, maar dat heb ik weggelaten. Ik zal het toch nog even neerschrijven: ik vind dat de Europeese politiek hier iets mee moet doen. Aan de ene kant is het namelijk zo, dat je na een verhuizing potentieel opgezadeld wordt met apparatuur die gewoon waardeloo geworden is, en aan de andere kant schendt deze vorm van protectionisme het beginsel van vrije handel. Een apparaat dat ik in Spanje koop is immers de facto niet bruikbaar hier en zo wordt elke vorm van concurrentie de kop in gedrukt.
Bovendien wordt door het standaardiseren van deze apparatuur ervoor gezorgd dat er door heel Europa een enkele standaard ontstaat, zodat het voor fabrikanten ook aantrekkelijker wordt om deze standaard te gaan implementeren in hun producten: Lees TV's met ingebouwde dvb tuner. Idealiter zou het mogelijk moeten zijn om een uitwisselbare printplaat in de tv te kunenn stoppen, zodat de consument kan kiezen tussen dvb-c, t of s(2).

anoniem
2 mei 2008, 21:24
ik zou me eerst maar eens beter in de materie verdiepen voordat je hier wat gaat roepen over DVB-C. Als de ontvangers niet voldeden aan DVB-C dan zouden ze uberhaupt niet werken. En verder zijn er nog veel meer standaarden nodig om de box uberhaupt te laten werken.

grunnsat
2 mei 2008, 21:53
Maar met deze reactie is mijn oorspronkelijke vraag niet beantwoord. Ik zal hem daarom nogmaals heel duidelijk stellen.

Is Ziggo voornemens wijzigingen aan te brengen in de wijze waarop het signaal gecodeerd wordt, die ten gevolge hebben dat de Alphacrypt CAM het signaal niet meer kan decoderen.

Met betrekking tot de discussies over DVB-C standaards blijf ik bij mijn opvatting dat ik absoluut niet kan inzien waarom het wel mogelijk is om om allerlei standaard DVB-T, en DVB-S/S2 apparatuur op de markt te brengen die in Nederland gewoon bruikbaar is, terwijl dat niet bij DVB-C zou kunnen. Sterker nog, een FullHD TV toestel moet uitgerust zijn met een MPEG-4 HDTV DVB-T tuner. In mijn optiek is het een enorme misser van de EICTA dat ze ook niet meteen een soortgelijke DVB-C tuner verplicht gesteld hebben. DVB-C en DVB-T zijn zo nauw aan elkaar verwant dat er zelfs tuners bestaan die beide aan kunnen.

Angelo
2 mei 2008, 21:53
Kom anoniem. Ze voldoen niet 100% aan de dvb-c standaarden. Dat weten we allemaal. Dat ze daardoor überhaupt niet zouden werken, dat is natuurlijk onzin. Zolang de onderdelen van het netwerk elkaar maar begrijpen is er natuurlijk niets aan de hand. Twee Friezen, die in het Fries tegen elkaar praten, begrijpen elkaar ook prima, hoewel ze niet de standaard gebruiken, die we hier in Nederland hebben afgesproken.
Dat de verschillen niet groot zijn is zeker waar, maar er zijn afwijkingen ten opzichte van de papieren standaard.

Dat er meer nodig is om de boxen aan het werk te krijgen, daar ben ik me ook van bewust. Al is het maar omdat ik hier ook een pc heb staan met een Twinhan kaart in, die ik werkend heb gekregen.

Toch ben ik van mening, dat het zo zou moeten zijn, dat ik gewoon een dbox, een tv met dbv-c tuner, een mediacenter pc of wat dan ook moet kunnen aanschaffen in welke Europeese winkel en dat dat gewoon moet werken. Ik zie persoonlijk het verschil niet tussen analoge en digitale tv. Beter gezegd, ik zie niet in dat dat verschil moet uitmaken.

anoniem
2 mei 2008, 22:04
Ook wij zijn voordurend bezig met verbeteringen en aanpassingen op de conditional access systemen ter voorkomen van misbruik. Welke gevolgen dit kan hebben op niet ondersteunde apparatuur is niet aan te geven. Dit risico ligt geheel bij de gebruiker en niet bij Ziggo.

Ten aanzien van de vraag waarom DVB-T in heel NL bruikbaar is, is het antwoord toch voor de hand liggend, er is maar 1 provider n.l. Digitenne/KPN en dus ook maar 1 Conditional Access systeem in gebruik.

Voor DVB-S is de situatie gelijk n.l. 1 provider Canal-digital. Zolang je geen gebruik maakt van een CAM kun je de ontvanger niet gebruiken voor andere operators.

Met de invoering van de tweede generatie CAM modules en CI+ kunnen de IDTV obv DVB-C wel gebruikt worden bij meerdere operators zolang men de CAM modules ook ondersteund. Je zult volgend jaar ook TV toestellen op de markt zien die inderdaad Full-HD en mpeg-4 / H.264 ondersteunen. De eerste testen zullen in de komende weken plaatsvinden.

CeeS
2 mei 2008, 22:05
Volgens mij moeten jullie dit topic (http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=11034) even helemaal tot het einde doorlezen. Hetgeen daar beschreven wordt is volgens mij ook de bron van jullie speculaties.

Wat Angelo noemt mbt media-centers en zo wordt hiermee dus gewoon mogelijk, maar je moet dan wel wachten tot die nieuwe standaard er is eind dit jaar en waarna er fabrikanten apparatuur voor gaan uitbrengen....

anoniem
2 mei 2008, 22:24
Kom anoniem. Ze voldoen niet 100% aan de dvb-c standaarden. Dat weten we allemaal.ga je nu eerst maar eens verdiepen in wat dvb-c precies inhoudt, bv. via wiki. Er is overigens maar 1 DVB-C standaard n.l. de ETSI EN 300 429. Daarnaast zijn er nog tientallen andere standaarden nodig om een digitale ontvanger te laten functionerenDat ze daardoor überhaupt niet zouden werken, dat is natuurlijk onzin. Zolang de onderdelen van het netwerk elkaar maar begrijpen is er natuurlijk niets aan de hand.
Twee Friezen, die in het Fries tegen elkaar praten, begrijpen elkaar ook prima, hoewel ze niet de standaard gebruiken, die we hier in Nederland hebben afgesproken.
Dat de verschillen niet groot zijn is zeker waar, maar er zijn afwijkingen ten opzichte van de papieren standaard.


graag concrete voorbeelden, over welke etsi standaard heb je het overigens. Het voorbeeld met de friese taal toont juist aan dat je wel een set aan afspraken / protocol nodig hebt.


Dat er meer nodig is om de boxen aan het werk te krijgen, daar ben ik me ook van bewust. Al is het maar omdat ik hier ook een pc heb staan met een Twinhan kaart in, die ik werkend heb gekregen.


zeker geen Mantis chipset


Toch ben ik van mening, dat het zo zou moeten zijn, dat ik gewoon een dbox, een tv met dbv-c tuner, een mediacenter pc of wat dan ook moet kunnen aanschaffen in welke Europeese winkel en dat dat gewoon moet werken. Ik zie persoonlijk het verschil niet tussen analoge en digitale tv. Beter gezegd, ik zie niet in dat dat verschil moet uitmaken.

Je vergeet het CA voor het gemak en het feit dat er voor digitale TV een veelvoud aan kanalen levert (ATV 30 / DTV 150) een veel dynamischer karakter heeft wat complexe ketens en systemen vraagt om het allemaal te laten werken.

grunnsat
2 mei 2008, 23:44
Ook wij zijn voordurend bezig met verbeteringen en aanpassingen op de conditional access systemen ter voorkomen van misbruik.
En wat moeten we dan verstaan onder "misbruik"? Ik heb een officieel kaartje, en ik wil programma's bekijken en opnemen, ook HDTV.


Welke gevolgen dit kan hebben op niet ondersteunde apparatuur is niet aan te geven. Dit risico ligt geheel bij de gebruiker en niet bij Ziggo.En Ziggo test niet met de Alphacrypt? Kan ik mij moeilijk voorstellen. Ziggo is zich er heel goed van bewust dat de Alphacrypt de enige CAM is die gebruikt kan worden met hun netwerk, en daarom door velen gebruikt wordt. Dat het Ziggo een doorn in het oog is dat Mascom een legale methode gevonden heeft om de anti-CAM beperking in de Irdeto codering te omzeilen is ons wel duidelijk.


Ten aanzien van de vraag waarom DVB-T in heel NL bruikbaar is, is het antwoord toch voor de hand liggend, er is maar 1 provider n.l. Digitenne/KPN en dus ook maar 1 Conditional Access systeem in gebruik.
In principe kan ik ieder willekeurige DVB-T CI ontvanger kopen, er een Conax CAM in drukken en het Digitenne kaartje, en ik heb beeld. Dat is natuurlijk wat ik bedoel.

Voor DVB-S is de situatie gelijk n.l. 1 provider Canal-digital. Zolang je geen gebruik maakt van een CAM kun je de ontvanger niet gebruiken voor andere operators.Hier geldt weer hetzelfde. Koop een willekeurge DVB-S/S2 CI ontvanger, de juiste CAM er in, het Canal Digitaal kaartje, en je hebt beeld.
En dat willen we ook bij DVB-C en Ziggo, en dat zou ook best kunnen zoals de Alphacrypt bewijst.

Met de invoering van de tweede generatie CAM modules en CI+ kunnen de IDTV obv DVB-C wel gebruikt worden bij meerdere operators zolang men de CAM modules ook ondersteund. Je zult volgend jaar ook TV toestellen op de markt zien die inderdaad Full-HD en mpeg-4 / H.264 ondersteunen. De eerste testen zullen in de komende weken plaatsvinden.
En wat biedt CI+ de consument? Waarschijnlijk helemaal niets. Het lijkt meer de zoveelste wanhopige poging van de entertainment industrie om het kijk, kopieer en opneem gedrag van de consument in zijn greep te krijgen. Al die pogingen lopen op niets uit, en in het bijzonder niet als de consument die bemoeienis als een inbreuk op zijn rechten beschouwd. Wat hebben we zoal gehad? Regio codering op DVD's, kan op bijna iedere DVD speler ongedaan gemaakt worden en al helemaal op PC DVD spelers. CD anti-kopieer beveiliging van Sony, mislukt en opgegeven. Digital Rights Management (DRM), opgegeven. Kopieer beveilingen op BluRay en HD-DVD, gekraakt. HDCP, nauwelijks in gebruik en mogelijk ook al gekraakt. Het enige effect is dat moderne geluids en beeld dragers heel slecht verkocht worden. Super Audio CD, DVD Audio? nauwelijks te gebruiken omdat de industrie met zijn belachelijke bescherming het afspelen bijna onmogelik maakt. Je moet al haast een TH studie gedaan heben om te weten hoe je een AV installatie moet samenstellen die optimaal met die draqers om kan gaan. En heeft BluRay er van geprofiteerd dat de (betere) HD-DVD standaard nu is opgegeven? Bepaald niet, de verkoop is nog steeds heel slecht, en is niet beter geworden. Die CI+ "beveiliging"? Zal ook wel gekraakt worden, ik geef het een half jaar.

piotje
3 mei 2008, 00:37
op zich kan ik mij de ongerustheid voorstellen
Maar ik denk dat de berichten op onjuistheid berusten
het zijn immers geruchten
er word namelijk wel gesproken om hierop geen ondersteuning te geven
immers wordt er ook geen ondersteuning gegeven op dreamboxen ( dvb-c )
ik denk namelijk wel dat er onderscheid moet zijn tussen de transporteur van het signaal en de leverancier van de apparatuur...
momenteel worden de software updates van alphacrypt gestuurt via de satelliet of via een pc/laptop met pcmia en als je daar geen beschikking over hebt kan je de module bij alphacrypt laten updaten

een extra probleem kan onstaan als een klant niet exact weet wat zijn toestel kan, hiermee bedoel ik het verschil van de tv die beschikken over een dvb-c of dvb-T decoder die ingebouwd is

en geloof mij ik spreek uit ervaring

Dus vooralsnog zal ik klanten altijd aanraden om een externe decoder aan te schaffen:)

Klaus_1250
3 mei 2008, 02:13
ik zou me eerst maar eens beter in de materie verdiepen voordat je hier wat gaat roepen over DVB-C. Als de ontvangers niet voldeden aan DVB-C dan zouden ze uberhaupt niet werken. En verder zijn er nog veel meer standaarden nodig om de box uberhaupt te laten werken.

Wie heeft het hier over de ontvangers??? Het gaat om het signaal dat @home uitzendt, dat voldoet niet aan de specs.

Ook wij zijn voordurend bezig met verbeteringen en aanpassingen op de conditional access systemen ter voorkomen van misbruik. Welke gevolgen dit kan hebben op niet ondersteunde apparatuur is niet aan te geven. Dit risico ligt geheel bij de gebruiker en niet bij Ziggo.
Misbruik? Je bedoeld mensen die graag tv kijken, maar graag zelf hun DVB-C ontvanger kiezen? En niet de "goedgekeurde" met de fixes voor de niet-standaard zaken?


zeker geen Mantis chipset

Wat is er nu weer mis met een Mantis-chipset (buiten dat 4GB + Vista niet werk dan)? Gaan jullie alle gebruikers met een Mantis-chipset blokkeren, omdat... ? Ik kijk hier met een Twinhan Mantis en een Alphacrypt, was in het begin wat lastig (brakke drivers, maar ach, Humax IR-Fox C heeft er ook last van, en bij de Mantis word er nog WEL wat aan gedaan).

ga je nu eerst maar eens verdiepen in wat dvb-c precies inhoudt, bv. via wiki. Er is overigens maar 1 DVB-C standaard n.l. de ETSI EN 300 429. Daarnaast zijn er nog tientallen andere standaarden nodig om een digitale ontvanger te laten functioneren
En die 10-talle andere standaarden zijn ook voornamelijk DVB/ETSI-standaarden. Voor het gemak worden die hier meestal ook onder DVB-C genoemd. Beetje flauw om daar over te gaan neuzelen, maar in de meeste topics over specifieke zaken kun je gewoon de precieze ETSI/whatever standaard terugvinden.

Met de invoering van de tweede generatie CAM modules en CI+
Welke standaard is dat? Kan hem op http://www.dvb.org/technology/standards/ niet vinden bij het rijtje DVB-CI... Wat ik wel kan vinden is: http://www.infosat.info/Meldungen/?srID=53&msgID=46332 en http://www.smardtv.com/index.php?page=dvbci (http://www.infosat.info/Meldungen/?srID=53&msgID=46332)

Kortom, @home gaat dus via CI+ (niet een officiele standaard, maar een "industrie" standaard) een standaard invoeren waarmee PC's van het netwerken worden getrapt (zonder gegronde reden), maar nog beter, ze eveneens kunnen oa gaan beheren of mensen zaken wel mogen opnemen en er extra voor in rekening brengen. (ik heb er ooit een grapje over gemaakt dat ze dat wouden gaan doen) en card-sharing (wat eveneens nauwelijks voorkomt op DVB-C) word eveneens onmogelijk gemaakt zodat er waarschijnlijk in de toekomst nog meer kosten in rekening worden gebracht voor de smartcards ten behoeve van *kuch "firmware-updates" (die al betaald zijn bij de aanschaf van het apparaat, maar ach, dubbel iets in rekening brengen kan geen kwaad). Hoe staat het eigenlijk met de firmware-update van de Humax IR-Fox C?

Op http://www.smardtv.com/index.php?page=dvbci staat ook nog wat intresssants:

It is however the in the nature of security related work that there is sometimes a need to preserve elements of the specification from full public exposure. As a conseqeunce, some parts of the CI+ Specification are deliberately excluded from public review and will only be made available to legitimate licensees of the CI+ Specifcation.

Dus geen open standaard en om toegang tot de standaard te krijgen moet waarschijnlijk een flink bedrag worden betaald.

anoniem
3 mei 2008, 11:02
Wat is er nu weer mis met een Mantis-chipset (buiten dat 4GB + Vista niet werk dan)? Gaan jullie alle gebruikers met een Mantis-chipset blokkeren, omdat... ? Ik kijk hier met een Twinhan Mantis en een Alphacrypt, was in het begin wat lastig (brakke drivers, maar ach, Humax IR-Fox C heeft er ook last van, en bij de Mantis word er nog WEL wat aan gedaan).


Ik geef alleen maar aan, dat het bij mij op 1 v/d 3 systemen niet werkt (met de Mantis chipset, AD-CP300 / 2033) en dat Twinhan geen enkele reactie op support vragen geeft. De vragen die ik op de fora zoals forums.dvb.owners.com heb geplaatst leveren ook niets op.

Klaus_1250
3 mei 2008, 14:58
Ik geef alleen maar aan, dat het bij mij op 1 v/d 3 systemen niet werkt (met de Mantis chipset, AD-CP300 / 2033) en dat Twinhan geen enkele reactie op support vragen geeft. De vragen die ik op de fora zoals forums.dvb.owners.com heb geplaatst leveren ook niets op.

Twinhan geeft geen support zelf, via DigitalRise kun je evt. support krijgen (niet gratis als je het forum wil gebruiken, nieuwste drivers/software die ze van Twinhan hebben kun je er wel vinden) of via de NL-importeur.
Via de DVBViewer-forums kun je ook support krijgen (DVBViewer community en DigitalRise heeft er ook een account) en via PM's kun je meestal wel aan de nieuwste beta-drivers komen. DVBOwners kom ik eigenlijk niet meer, maar ik had nooit echt het idee dat dat een populair forum was voor DVB-C.

De huidige 1.1.0.300 drivers werken in bijna alle gevallen, muv van 4GB in bepaalde situaties.
Ik heb zelf een Twinhan, maar nee, ik zou hem ook niet aanbevelen. Hij werkt inmiddels wel goed, maar de driver is nog altijd suboptimaal mbt performance (zappen is niet echt snel naar encrypted channels). Aan de Linux-drivers word nog wel hard gewerkt.

Toch, ik snap iets niet. Je hebt zelf wel ervaringen met een DVB-C kaart, maar..., dat ding word dus ook onbruikbaar dit jaar? (of Ziggo/Zekso moet zo netjes zijn om het het CI+ etc verhaal in te voeren voor de extra pakketten en het basis-pakket gewoon zonder encryptie de kabel op te mikken).

TVAS
3 mei 2008, 17:59
Ik vind saboteren nogal een groot woord. Ik snap ook niet helemaal deze 'negatieve' benadering?

anoniem
3 mei 2008, 18:39
...Toch, ik snap iets niet. Je hebt zelf wel ervaringen met een DVB-C kaart, maar..., dat ding word dus ook onbruikbaar dit jaar? (of Ziggo/Zekso moet zo netjes zijn om het het CI+ etc verhaal in te voeren voor de extra pakketten en het basis-pakket gewoon zonder encryptie de kabel op te mikken).

Ik gebruik de kaart alleen om captures te maken en beschik over een speciale CAM module en speciale smartcards. Een CI+ compliant CAM ondersteunt ook CIv1 host. De operator kan per gescrambelde service (zender) bepalen (op aangeven van de rights owner) of aanvullende security / secure channel nodig is en daarmee beperkingen opleggen aan CIv1 hosts.

Klaus_1250
3 mei 2008, 18:59
Ik gebruik de kaart alleen om captures te maken en beschik over een speciale CAM module en speciale smartcards.

Maar als je wel de profi-versie van cam gebruikt, waarom dan geen profi DVB-C apparatuur om te capturen? Met de Twinhan-kaart kom je toch wel bekaaid weg, sowieso, volgens mij ondersteund niet eens alle professionele DVB-capture software een Twinhan Mantis-kaart.

anoniem
3 mei 2008, 19:36
Uiteraard hebben we ook andere apparatuur. Maar deze apparatuur heb ik niet allemaal thuis staan.

grunnsat
4 mei 2008, 14:07
Ik vind saboteren nogal een groot woord. Ik snap ook niet helemaal deze 'negatieve' benadering?

Dat zal ik proberen uit te leggen.

DVB ontvangers kunnen versleutelde en niet versleutelde uitzendingen ontvangen. Er bestaan meerdere versleuteling systemen, maar voor al die systemen heb je twee dingen nodig om te kunnen decoderen, te weten een CAM (Conditional Access Module) en een kaartje van je provider.

CAM's bestaan in twee uitvoeringen, embedded en als losse module. Embedded houdt in dat de CAM geïntegreerd is in de ontvanger, en dat je alleen maar het kaartje in de ontvanger hoeft te steken. Dit is dus het geval bij de 'goedgekeurde' ontvangers van Ziggo Een losse CAM is een PCMCIA module, ze passen dus in de PCMCIA sloten die tot voor kort standaard waren bij notebook computers. Het kaartje past weer in die CAM. Een ontvanger waar zo'n CAM in past wordt wel een CI (Common Interface) ontvanger genoemd. Combinaties van die twee komen ook veel voor, dus ontvangers met een embedded CAM module voor één codering systeem, en één of meer CI slots voor CAM modules voor andere versleuteling systemen.

Ziggo gebruikt voor de versleuteling van uitzendingen het Nederlandse Irdeto systeem. De 'goedgekeurde' ontvangers hebben dus een embedded Irdeto CAM aan boord. Echter er bestaan ook officiële Irdeto CAM modules, dus je zou ook een willekeurig DVB-C ontvanger met CI slot en zo'n CAM moeten kunnen gebuiken denk je. Nee dus! De Ziggo bedrijven hebben met Irdeto een extra codering afgesproken, de zgn. CAM key. Dit houdt in dat een standaard officiële Irdeto CAM niet wil werken in samenwerking met een Ziggo kaartje. En daarmee hadden Ziggo c.s. het gebruik van DVB-C CI ontvangers onmogelijk gemaakt dachten ze.

Maar dan hadden ze toch buiten de waard gerekend, in dit geval in de vorm van het Duitse bedrijf Mascom. Dit bedrijf heeft namelijk een licentie overeenkomst met Irdeto om ook CAM's te mogen maken voor het Irdeto systeem. Het lijkt er echter op dat die licentie overeenkomst Mascom in staat stelt CAM modules op de markt te brengen die zich niets aantrekken van de Ziggo CAM key blokkade. En dat heeft Mascom dus ook gedaan in de vorm van de Alphacrypt Classic CAM.

En zo zijn er dus heel wat gebruikers met DVB-C receivers, TV toestellen of PC Mediacenters die met een Alphacrypt CAM het Ziggo signaal decoderen. Dit is allemaal volkomen legaal, al die gebruikers hebben een normaal kaartje van Ziggo en betalen hun abonnement.

Waarom wil Ziggo dit niet? Ziggo claimt alleen met 'goedgekeurde' receivers te kunnen garanderen dat alles goed werkt. Ik ben zo vrij dat verhaal als flauwekul te bestempelen. Als dat waar is moet Ziggo mij eens uitleggen hoe het kan dat je met DVB-S CI satelliet ontvangers met de juiste CAM modules en kaartjes in staat bent duizenden verschillende kanalen zonder problemen te ontvangen. Waarom gaat de Ziggo redenatie daar niet op? Daarbij komt dan nog dat de 'goedgekeurde' ontvangers zeker als ze net uit zijn nog de wereld aan bugs hebben, dus hoezo 'gegarandeerde kwaliteit'?

Zoals ik het zie is de achterliggende reden een andere. Ziggo en vele andere soortgelijke bedrijven willen uiteindelijk bepalen wat wij met het aangeboden signaal kunnen doen. Zij willen bepalen of wij een programma kunnen opnemen, en in welke kwaliteit. Zij willen beslist ook niet dat wij programma's in originele digitale (HDTV) kwaliteit naar bijvoorbeeld een PC kunnen wegschrijven. De enige manier waarop zij dat kunnen bereiken is het gebruik van 'goedgekeurde' ontvangers, lees specifiek voor Ziggo aangepaste ontvangers. De CI+ ontwikkeling is weer een variant op dit thema. Uit de omschrijving van deze 'norm' blijkt heel duidelijk de bedoeling. De kabel maatschappij moet in staat gesteld worden te bepalen wat wij met het signaal kunnen doen. Is dit in overeenstemming met de DVB CSA normen? In de omschrijving die ik vind van CI+ kom ik niets tegen dat daar op wijst, dus vooralsnog ga ik er van uit dat deze technologie niet gedekt wordt door DVB normen.

Dan kom in nu weer terug op het woord 'saboteren'. De Alphacrypt is voor velen de enige mogelijkheid om een hoogwaardige HDTV PVR te bouwen met PC hardware. Ze moeten ook wel als ze een apparataat met die mogelijkheden zoeken, want Ziggo heeft helemaal niets vergelijkbaars in het high-end segment. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die een peperdure Loewe TV met DVB-C tuner hebben aangeschaft. Zou Ziggo dus proberen de werking van de Alphacrypt ongedaan te maken, en daarmee die groep van consumenten ernstig te duperen, dan meen ik dat het gebruik van het woord saboteren wel op zijn plaats is.

Ik hoop dat ik hiermee het gebruik van het woord saboteren afdoende heb kunen verklaren. Als er feitelijk onjuistheden in dit verhaal staan, dan wil ik dat graag horen.

Klaus_1250
4 mei 2008, 14:38
Wat er in je verhaal (grunsat) nog mist, is dat er helemaal geen reden is om het basis-pakket te coderen. Elke kabelaansluiting heeft het analoge en digitale basispakket en daar heb je al voor betaald. Betaal je niet, dan krijg je simpelweg geen signaal op je kabel. Het extra coderen voegt in zijn geheel niks toe, sterker nog, het leidt tot onnodige kosten voor consumenten. Je hebt extra apparatuur nodig (CAM of softcam), smartcard (ook niet gratis, aanschafkosten en "administratie-/servicekosten", er moeten licentie-kosten aan Irdeto afgedragen worden en het leidt tot meer storingen en daaraan gerelateerde supportkosten.

Wat je hiervoor terugkrijgt is een extra lange zaptijd en in een pechgeval, extra kosten naar de helpdesk in geval van een defecte smartcard en/of eens in de zoveel tijd een zwart scherm omdat er iets misgaat met het decryptie-gebeuren.
Als ik alleen kijk naar de problemen die er zijn (geweest) met de Humax IR-Fox C en decoderen, en hoeveel (bel)tijd er daar door mensen is ingestoken, dan kom je al op een fix bedrag uit.

Uit het oogpunt van vrije marktwerking kun je het ook als sabotage zien. Ziggo/Zekso is in feite monopolist. Ze laten geen concurrentie toe op de kabel, en op veel plaatsen in NL is er geen alternatief omdat de DSL-lijn te ver van de cetrale is. Zie je ook terug in hun prijzen die niet markconform zijn. Ook als je kijkt naar de prijs van de STB's, die worden op een vast prijspijl gehouden.

bitsflew
4 mei 2008, 14:56
Wat er in je verhaal (grunsat) nog mist, is dat er helemaal geen reden is om het basis-pakket te coderen. Elke kabelaansluiting heeft het analoge en digitale basispakket en daar heb je al voor betaald. Betaal je niet, dan krijg je simpelweg geen signaal op je kabel. Het extra coderen voegt in zijn geheel niks toe, sterker nog, het leidt tot onnodige kosten voor consumenten.

Wat dat betreft kan Ziggo iets leren van CaiWay want die zetten het hele basispakket FTC (Free To Cable, maw geen smartcard nodig) op de kabel.

Angelo
4 mei 2008, 16:05
Wat ik heb begrepen over de coderingstechnieken van Ziggo, is dat men gebruik maakt van een tweede codering naast de Irdeto en dat die ervoor zorgt dat dat alleen de goedgekeurde decoders werken. De Alphacrypt Classic is een CAM die vele coderingen kan decoderen. Daarom is hij ook zo duur. Er moet voor veel decoderingstechnieken licenties betaald worden. Het voordeel hiervan is dus dat hij werkt met Ziggo.

Dit is wat ik uit de diverse bronnen heb bij elkaar gesprokkeld. Ik kan niet garanderen dat deze informatie accuraat is.

Ik vind het inderdaad ook een vorm van geldkloppeij dat de basiszenders niet gewoon ongecodeerd worden doorgegeven. Op de een of andere manier wil men overal controle op hebben en overal geld uit slaan.

Ik vind trouwens dat in ieder geval de nationale en regionale rampenzenders vrij doorgegeven zouden moeten worden. Ik heb zelf geen analoge zenders meer ingeprogrammeerd in mijn nieuwe TV. Als de sirene gaat en toevallig wil mijn smartcard niet, dan zal ik toch op de een of andere manier signaal moeten krijgen. Ik denk dat hier nog wel wat ruimte ligt voor wetgeving.

Ook maak ik me een beetje zorgen over CI+. De reden hiervoor is erg simpel: de techniek is erg nieuw. Sterker nog, de techniek bestaat nog niet. Er is onlangs pas een eerste draft van deze techniek opgesteld en het zal dus nog enige tijd duren voordat dit een final heeft. En hoewel firma's als Panasonic, Sony, Philips en Samsung betrokken zijn bij de ontwikkeling van de standaard, vrees ik dat het toch wel een tijdje duren nadat deze standaard officieel goedgekeurd is, voordat we producten gaan zien die hier gebruik van gaan maken. Daar kotm nog bij dat een nieuwe standaard weer nieuwe kinderziektes gaat inhouden. Het is dus opmerkelijk dat Ziggo nu al aangeeft zoveel vertrouwen in deze standaard te hebben dat men hem gaat ondersteunen, in plaats van de vetrouwde en uitgekauwde standaard van de bestaande CAM. Eisen van content providers lijkt me een erg wazig argument. Immers zijn veel (zo niet alle) content providers aanwezig bij Sateliet operators die ook gebruik maken van CAM's.

bitsflew
4 mei 2008, 17:36
Wat ik heb begrepen over de coderingstechnieken van Ziggo, is dat men gebruik maakt van een tweede codering naast de Irdeto en dat die ervoor zorgt dat dat alleen de goedgekeurde decoders werken. De Alphacrypt Classic is een CAM die vele coderingen kan decoderen. Daarom is hij ook zo duur. Er moet voor veel decoderingstechnieken licenties betaald worden. Het voordeel hiervan is dus dat hij werkt met Ziggo.

Dit is wat ik uit de diverse bronnen heb bij elkaar gesprokkeld. Ik kan niet garanderen dat deze informatie accuraat is.

Ik vind het inderdaad ook een vorm van geldkloppeij dat de basiszenders niet gewoon ongecodeerd worden doorgegeven. Op de een of andere manier wil men overal controle op hebben en overal geld uit slaan.

Ik vind trouwens dat in ieder geval de nationale en regionale rampenzenders vrij doorgegeven zouden moeten worden.

Geen idee of Ziggo NL1,NL2 en NL3 FTC doorgeeft maar UPC doet dat in ieder geval wel!
Daar kwam ik toevallig achter tijdens het installeren van een Sony TV bij m'n schoonouders.

Ook maak ik me een beetje zorgen over CI+. De reden hiervoor is erg simpel: de techniek is erg nieuw. Sterker nog, de techniek bestaat nog niet.

Het verhaal gaat (diverse buitenlandse forums) dat de nieuwe Sony 4000 serie een CI+ slot heeft!
Of het naar behoren werkt is natuurlijk een ander verhaal :)

Angelo
4 mei 2008, 18:05
Nederland 1 wordt ongecodeerd doorgegeven. Dat moet ook, want als echt alles gecodeerd was, dan zou een inactieve smartcard nooit meer geactiveerd kunnen worden. Als je na vakantie of zo geen beeld hebt en de helpdesk belt, dan zeggen ze ook altijd dat je de decoder op Nederland 1 moet zetten.

Het laatste wat ik over CI+ heb gehoord is dat draft versie 0.8 een datum van 2007-12 heeft, wat dus december vorig jaar betekent en dat dit de eerste draft is. Deze is in het eerste kwartaal van dit jaar voorgelegd aan de leden van de groep. Mijn indruk van dit soort groepen is, dat iedereen nog zijn plasje erover wil plegen en dat dit vervolgens weer verwerkt moet worden, waarna het hele circus van voor af aan begint.

We zien hetzelfde voor de wireless N standaard. Deze is ook nog steeds in draft en een definitieve versie wordt pas volgend jaar verwacht. Er zijn wel apparaten die aan de draft versie voldoen, maar veel zogenaamde pre-N versies die met behulp van een firmwareupgrade N zouden kunnen worden gemaakt, blijken in de praktijk ook niet naar de laatste draft-N te zijn opgewardeerd.
Ik vrees datzelfde hier gebeuren. Als men op basis van een draft apparaten gaat maken, dan gaan we dadelijk zien dat alles toch niet zo compatibel is met de uiteindelijke versie.

Ook is alles wat op dit moment uit is, niet geschikt voor de nieuwe standaard. Iedere fabrikant moet dus met een nieuw product komen en wat er nu is, is ineens waardeloos. Je gaat ook het kip-ei verhaal krijgen. Er moeten CI+ CAMS en apparaten komen, maar wie gaat het eerste zijn? Het kan nog wel even duren voordat we daadwerkelijk deze apparaten op de markt gaan zien.

Als laatste zit in CI+ weer een hoop meer beveiliging en "verkreupeling" van hardware. Het verleden heeft uitgewezen, dat dit soort features nogal eens zorgen voor vreemd gedrag tussen de diverse apparaten. Ik hoop het niet, maar de tijd zal dat leren.

TVAS
4 mei 2008, 18:42
Dat zal ik proberen uit te leggen.

Ik hoop dat ik hiermee het gebruik van het woord saboteren afdoende heb kunnen verklaren. Als er feitelijk onjuistheden in dit verhaal staan, dan wil ik dat graag horen.

Je bent kennelijk goed op de hoogte, wat blijkt uit de technische onderbouwing van je verhaal. Aan de andere kant (ik ben overigens ook consument) kan ik wel begrijpen dat Ziggo probeert, hetgeen ze doorgeven ook zoveel mogelijk te beschermen. Ik denk nm dat er behoorlijk veel investering (euro's) nodig is geweest om de kwaliteit die nu geboden wordt (ik ben dus een heel tevreden gebruiker) door te kunnen blijven geven. Of heb ik dat mis?

Klaus_1250
4 mei 2008, 19:06
Ik kwam net bij toeval dit stukje tegen: http://dutchmedia.nl/blog/?p=1299 (http://dutchmedia.nl/blog/index.php?paged=2) Ik denk dat het wel verhelderend is mbt waar Ziggo/Zekso nu mee bezig is.

The_Doman
4 mei 2008, 19:09
Nederland 1 wordt ongecodeerd doorgegeven. Dat moet ook, want als echt alles gecodeerd was, dan zou een inactieve smartcard nooit meer geactiveerd kunnen worden. Als je na vakantie of zo geen beeld hebt en de helpdesk belt, dan zeggen ze ook altijd dat je de decoder op Nederland 1 moet zetten.
Bij Multikabel/Casema zijn alle kanalen gecodeerd, ook de info/overzichtskanalen.
Zonder (geldige) kaart geen beeld.

grunnsat
4 mei 2008, 19:11
Je bent kennelijk goed op de hoogte, wat blijkt uit de technische onderbouwing van je verhaal. Aan de andere kant (ik ben overigens ook consument) kan ik wel begrijpen dat Ziggo probeert, hetgeen ze doorgeven ook zoveel mogelijk te beschermen. Ik denk nm dat er behoorlijk veel investering (euro's) nodig is geweest om de kwaliteit die nu geboden wordt (ik ben dus een heel tevreden gebruiker) door te kunnen blijven geven. Of heb ik dat mis?

Je slaat de spijker op zijn kop, Ziggo geeft alleen maar door. Ze produceren niets, datgene wat ze doorgeven is niet hun intellectueel eigendom. En waar tegen willen ze het dan beschermen?? Anoniem had het ook al over 'misbruik', zonder aan te geven wat dat dan is.

Ik heb ook geen klachten over wat Ziggo ons levert, dat is best goed. Ik heb wel bezwaren tegen de wijze waarop zij het willen leveren. Ziggo is niets anders dan de vervanging van mijn antenne, of zelfs schotel antenne. Ik wil gewoon hun signaal kunnen ontvangen op de apparatuur van mijn keuze, en er mee doen wat mij zint binnen de wettelijk bepalingen. Eenvoudig toch?

Angelo
4 mei 2008, 19:39
Vreemd. Bij @Home is Ned1 ongecodeerd.

piotje
4 mei 2008, 21:09
misschien is hier een reden voor
zodat de klant kan zien dat in ieder geval de decoder werkt
er zijn nog een paar zenders die zonder kaart werken
bij tvhome kanaal en etalage

Angelo
4 mei 2008, 21:15
Ja, zoals ik al zei. hij moet op dat kanaal staan als een smartcard niet meer werkt en opnieuw geactiveerd moet worden.

Ik vind het eerder vreem dat dat bij Casema en Multikabel niet het geval is.

grunnsat
4 mei 2008, 21:27
Vreemd. Bij @Home is Ned1 ongecodeerd.

Een aantal regionale kanalen zijn ook ongecodeerd.

Outsider
4 mei 2008, 21:32
Ja, zoals ik al zei. hij moet op dat kanaal staan als een smartcard niet meer werkt en opnieuw geactiveerd moet worden.

Ik vind het eerder vreem dat dat bij Casema en Multikabel niet het geval is.

Het is niet nodig om op een ongecodeerd kanaal te staan om de smartcard te (her)activeren. De emm's die hiervoor nodig zijn vanaf het Irdeto systeem naar de kaart zijn altijd gecodeerd om misbruik / manipulatie te voorkomen. De key om het huidige controlword te kunnen lezen van een betreffende service bevindt zich in de ecm pid per service. Dit is dus wat anders dan de emm pid (1 per TS ipv 1 per service), die altijd (gecodeerd) aanwezig is. Het enige wat nodig is om de kaart te heractiveren is dus de emm stream, pas als die sleutels goed zijn aangekomen kunnen daarna de ecm messages worden gelezen om daadwerkelijk de service te kunnen bekijken.

Aangezien het wel belangrijk is dat de kaart de emm's goed binnenkrijgt is het wel handig om op een ongecodeerd kanaal af te stemmen zodat het zeker is dat de STB goed is afgestemd op een TS. Het is meer een hulpmiddel voor een helpdesk dan een vereiste voor de smartcard/softcell (het is ook te zien aan het type melding in beeld, bij E48/E52 zal de box nooit emm's binnenkrijgen en dus ook niet gaan werken, bij E16/E19/E30 wel(als de juiste berichten naar de kaart worden gestuurd uiteraard)).

Angelo
4 mei 2008, 21:46
ok. weer wat geleerd.

Outsider
4 mei 2008, 21:54
Toch hier en daar een opmerking erbij gezet:

Dat zal ik proberen uit te leggen.


Ziggo gebruikt voor de versleuteling van uitzendingen het Nederlandse Irdeto systeem. De 'goedgekeurde' ontvangers hebben dus een embedded Irdeto CAM aan boord. Echter er bestaan ook officiële Irdeto CAM modules, dus je zou ook een willekeurig DVB-C ontvanger met CI slot en zo'n CAM moeten kunnen gebuiken denk je. Nee dus! De Ziggo bedrijven hebben met Irdeto een extra codering afgesproken, de zgn. CAM key. Dit houdt in dat een standaard officiële Irdeto CAM niet wil werken in samenwerking met een Ziggo kaartje. En daarmee hadden Ziggo c.s. het gebruik van DVB-C CI ontvangers onmogelijk gemaakt dachten ze.


Het is niet zozeer een aparte 'key' echter gewoon een extra veldje hier en daar. Als een Ziggo embedded CAM een smartcard zonder dit flagje ziet dan krijg je een error, en bij een smartcard met flagje in een normale Irdeto cam dus ook.


Waarom wil Ziggo dit niet? Ziggo claimt alleen met 'goedgekeurde' receivers te kunnen garanderen dat alles goed werkt. Ik ben zo vrij dat verhaal als flauwekul te bestempelen. Als dat waar is moet Ziggo mij eens uitleggen hoe het kan dat je met DVB-S CI satelliet ontvangers met de juiste CAM modules en kaartjes in staat bent duizenden verschillende kanalen zonder problemen te ontvangen. Waarom gaat de Ziggo redenatie daar niet op? Daarbij komt dan nog dat de 'goedgekeurde' ontvangers zeker als ze net uit zijn nog de wereld aan bugs hebben, dus hoezo 'gegarandeerde kwaliteit'?


Mijns inziens is het meer een kwestie van wel of geen support leveren op een ontvanger dan garanderen dat het goed werkt.
Voor goedgekeurde ontvangers worden software updates uitgespeeld, issues worden door Ziggo aangekaart bij de fabrikanten en voor de helpdesk zijn scripts gemaakt om goed door de betreffende boxen heen te kunnen lopen.
Voor een mediacenter pc met problemen is het voor een helpdesker snel afgelopen, ze kunnen nooit elke mogelijke variant kennen, en alle mogelijke vage of minder vage problemen die daaruit voor kunnen komen.
Voorbeeldje: als een gebruiker een herinstallatie moet uitvoeren, dan kan de helpdesk hier met de reguliere boxen de klant mee helpen, maar voor een mediacenter of een andersoortige STB is dit dus niet haalbaar.
Ook is het handig dat het zeker getest is dat een STB op de standaard commando's reageert, zoals een pincode reset oid.


En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die een peperdure Loewe TV met DVB-C tuner hebben aangeschaft.

Op het gevaar af hier een flamewar te starten (dus neem het niet zo zwartwit als het hier staat):
Die mensen hebben er zelf voor gekozen om een apparaat te kopen wat niet officieel ondersteunt wordt. Ik heb hier persoonlijk eigenlijk weinig medelijden mee.
Ze kunnen altijd nog een losse STB kopen (als ze een Loewe kunnen betalen tenslotte...), het is niet zo dat ze de TV weg hoeven te gooien of zo.

tja
4 mei 2008, 22:16
Bij Multikabel/Casema zijn alle kanalen gecodeerd, ook de info/overzichtskanalen.
Zonder (geldige) kaart geen beeld.

Kijk maar eens naar Regio 22 en het infokanaal (999) zonder smartcard...

grunnsat
4 mei 2008, 22:33
Toch hier en daar een opmerking erbij gezet:Het is niet zozeer een aparte 'key' echter gewoon een extra veldje hier en daar. Als een Ziggo embedded CAM een smartcard zonder dit flagje ziet dan krijg je een error, en bij een smartcard met flagje in een normale Irdeto cam dus ook.

Ja, dat weet ik. Het is een serie cijfertjes, zoiets als 111222333 etc. Stelt feitelijk niets voor .Mijns inziens is het meer een kwestie van wel of geen support leveren op een ontvanger dan garanderen dat het goed werkt.
Voor goedgekeurde ontvangers worden software updates uitgespeeld, issues worden door Ziggo aangekaart bij de fabrikanten en voor de helpdesk zijn scripts gemaakt om goed door de betreffende boxen heen te kunnen lopen.
Voor een mediacenter pc met problemen is het voor een helpdesker snel afgelopen, ze kunnen nooit elke mogelijke variant kennen, en alle mogelijke vage of minder vage problemen die daaruit voor kunnen komen.
Voorbeeldje: als een gebruiker een herinstallatie moet uitvoeren, dan kan de helpdesk hier met de reguliere boxen de klant mee helpen, maar voor een mediacenter of een andersoortige STB is dit dus niet haalbaar.
Ook is het handig dat het zeker getest is dat een STB op de standaard commando's reageert, zoals een pincode reset oid.

Dat is allemaal prachtig, en op zich kan ik daar best mee leven. Maar dat is nog iets heel anders als actief proberen te voorkomen dat andere standaard apparatuur ook werkt. Ik ben geen klein kind meer dat bevoogding van Ziggo nodig heeft. Als ik andere dan aanbevolen apparatuur wil gebruiken dan is dat mijn zaak, niet die van Ziggo. De wegenwacht gaat toch ook niet voorschrijven dat je een Opel Astra moet hebben om van hun service gebruik te kunnen maken? Gaat de KPN voorschrijven welk merk mobieltje je moet gebruiken? Hoe was het vroeger bij de PTT? Toen mocht je alleen maar PTT telefoontoestellen gebruiken, dus de grijze T65. Je zou raar opkijken als de KPN die regel weer zou invoeren, maar van Ziggo accepteer je het wel?

Verder is het natuurlijk zo dat een helpdesk geen deskundigen heeft. Er zitten alleen maar mensen die een standaard riedeltje vragen en antwoorden kunnen afdraaien. Zo had ik laatst iemand aan de lijn die hogelijk verbaasd was dat mijn LCD TV het deed terwijl de antenne niet aangesloten was. Dat je ook kunt volstaan met alleen een Scart kabel tussen TV en ontvanger was helemaal nieuw voor hem.


Op het gevaar af hier een flamewar te starten (dus neem het niet zo zwartwit als het hier staat):
Die mensen hebben er zelf voor gekozen om een apparaat te kopen wat niet officieel ondersteunt wordt. Ik heb hier persoonlijk eigenlijk weinig medelijden mee.
Ze kunnen altijd nog een losse STB kopen (als ze een Loewe kunnen betalen tenslotte...), het is niet zo dat ze de TV weg hoeven te gooien of zo.

Je zult raar opkijken als @home je gaat voorschrijven dat je alleen maar Dell computers van bepaalde types met Vista Home Premium op hun Internet aansluitingen mag gebruiken omdat dit zo makkelijk voor de helpdesk is.

The_Doman
4 mei 2008, 23:34
Kijk maar eens naar Regio 22 en het infokanaal (999) zonder smartcard...
Het blijkt dat de diverse ontvangers hier weer apart op reageren. :roll:

Humax IR-FOX C zonder smartcard:
Informatiekanaal (999) werkt!
Regio22 kanaal werkt niet!

Siemens M750 zonder smartcard:
Direct na verwijderen kaart geen beeld op zowel Regio22 als het Infokanaal.
Na herstarten M750 wel beeld op zowel Regio22 als het Infokanaal.
Wordt er echter gezapt naar een gecodeerd kanaal dan is er ook geen beeld meer te krijgen op Regio22/Infokanaal.

Go figure..... :shock:

Multikabel, Siemens M750:
http://img228.imageshack.us/img228/4858/mktvinfoor1.gif

Multikabel, Humax IR-FOX C
http://img292.imageshack.us/img292/4929/mkfoxnocardpg9.jpg

xahmol
4 mei 2008, 23:42
Hmm, wordt niet vrolijk van de antwoorden van anoniem. Overigens ben ik blij dat hij ze geeft, en don't shoot the messenger, dus richt mijn kritiek dus volledig op Ziggo en niet op anoniem (om enig misverstand te voorkomen). Al moet ik wel zeggen dat de antwoorden van anoniem wel iets minder neerbuigend kunnen zijn... als hij het zo goed weet, vertel ons dan wat er wel aan de hand is ipv de speculaties af branden.

Maar waarom begrijpen kabelaars niet dat heel veel mensen gewoon zelf willen kiezen met welke apparatuur ze digitale TV kijken? En al dat ge**** over standaarden: als de kabelaars het zouden willen was die standaard er natuurlijk al lang geweest. Kennelijk hebben kabelaars in Nl dus nog steeds het misplaatste wereldbeeld dat kijkers op interactieve diensten via hun decoders zitten te wachten.

Wordt hoognodigt tijd voor politiek ingrijpen.

Gevolg is nu dat iig ik maar even geen cent aan welk apparaat dan ook ga uitgeven tot ik zeker weet wat CI+ brengt.

De officiele apparatuur brengt by far niet de opties die ik wil, en de apparatuur die dat wel doet kan straks met één druk op de knop bij Ziggo waardeloos zijn.

anoniem
5 mei 2008, 12:07
En al dat ge**** over standaarden: als de kabelaars het zouden willen was die standaard er natuurlijk al lang geweest. Kennelijk hebben kabelaars in Nl dus nog steeds het misplaatste wereldbeeld dat kijkers op interactieve diensten via hun decoders zitten te wachten.
.

Wij zijn 1 van de weinige Europese kabelaars die digitale decoder standarisatie actief hebben gepromoot. Helaas waren/zijn er in Europa ook een aantal grote kabelmaatschappijen, die geen support wilden/willen geven aan en draagvlak willen creëren voor de standarisatie en daarom is het ook niet gelukt om het specificatie voor te leggen aan ETSI.

De EU heeft aangegeven dat zij geen eisen willen opleggen na het MHP debâcle en dat dit aan de markt moet worden overgelaten.

Meer informatie over standarisatie zie:
http://www.cenelec.eu/NR/rdonlyres/C9CF68AE-2FC6-4657-AFAF-05B1EA0B400B/782/DigitalTVfinalreport.pdf


De specificatie die wij hanteren is tot stand gekomen in samenwerking met EICTA en een aantal ECCA/ECL members (kabel-operators). Deze EICTA Cable specificatie zal ook worden gebruikt voor de ontwikkeling van IDTV. De specificatie is ook aangeboden aan IEC voor standarisatie.

Het is dus zeker niet dat de NL (Irdeto) kabelaars hun eigen gang gaan. Als dat het geval zou zijn dan zouden geen manufacturers bereid zijn (geweest) om producten voor een relatief kleine markt te ontwikkelen.

xahmol
5 mei 2008, 19:51
Wij zijn 1 van de weinige Europese kabelaars die digitale decoder standarisatie actief hebben gepromoot.

Zal wel te simpel gedacht zijn, maar waarom niet gewoon de Amerikaanse True2Way overnemen (het voormalige CableCard)? Eventueel in een Europese versie zonodig, net zoals bij DOCSIS/EuroDOCSIS?

True2Way lijkt nu in de VS eindelijk een beetje van de grond te komen, inclusief leverancier support.

Elsido
5 mei 2008, 20:20
Zal wel te simpel gedacht zijn, maar waarom niet gewoon de Amerikaanse True2Way overnemen (het voormalige CableCard)? Eventueel in een Europese versie zonodig, net zoals bij DOCSIS/EuroDOCSIS?

True2Way lijkt nu in de VS eindelijk een beetje van de grond te komen, inclusief leverancier support.

Het is pas net uit en van wat ik gewend ben kijken ze altijd liever eerst de kat uit de boom om te zien of het ook echt wat word voor ze zoiets gaan introduceren. Het concept opzich van tru2way spreekt mij wel aan. Maar ik denk niet dat je je hoop moet vestigen op dat dit systeem snel hier geintroduceerd zal worden.

anoniem
5 mei 2008, 20:29
ja, helaas de Amerikaanse standaard komt niet overeen met DVB. Met name het deel SI is geheel anders. Daarnaast zijn we in Europa verplicht om gebruikt te maken van DVB-CSA (common scrambling algortime) wat eveneens niet in America wordt gebruikt. De CI+ heeft overigens wel overeenkomsten met Cablecard2.0, echter wordt voor de UI API gebruik gemaakt van MHEG5.
Voor interactieve toepassing wordt Voor interactieve toepassingen wordt gebruik gemaakt van OCAP. OCAP is gebaseerd op GEM. GEM (Globally Executable MHP) heeft weer een aantal overeenkomsten met MHP, maar niet voor de US cable specifieke eisen.

TVAS
6 mei 2008, 00:25
Ik begin me steeds meer thuis te voelen in dit forum. Tot nog toe leer ik er alleen maar van.:-P

renecl
6 mei 2008, 20:46
Digitale TV via de kabel staat nog steeds in de kinderschoenen, tenminste wat aantal leden betreft.

Dus ik denk niet dat men nu al gaat kloten aan de codering, pas als de dichtheid zon 80% is wordt dat interessanter.

Jdd
6 mei 2008, 22:46
Digitale TV via de kabel staat nog steeds in de kinderschoenen, tenminste wat aantal leden betreft.

Dus ik denk niet dat men nu al gaat kloten aan de codering, pas als de dichtheid zon 80% is wordt dat interessanter.

Ik weet niet hoeveel leden er zijn. Maar als ik nu al zou weten dat er problemen aan gaan komen (als bedrijf zijnde), zou ik het met weinig leden nu al oplossen.

Minder leden is minder geld te besteden om interresante aanbiedingen te moeten doen om hardware te upgraden is minder kosten.

anoniem
7 mei 2008, 20:36
In 2000 gestart en inmiddels bijna 1 miljoen dtv gebruikers, dus om te spreken van 'weinig leden' ...

bitsflew
7 mei 2008, 21:02
In 2000 gestart en inmiddels bijna 1 miljoen dtv gebruikers, dus om te spreken van 'weinig leden' ...

Ziggo had midden 2007 (http://www.broadbandtvnews.com/?p=3468) +/- 3,4 miljoen klanten maw slechts 30% kijkt digitaal.

Echter als je bedenkt dat veel huishoudens 2 of meer toestellen hebben waarvan er maar één aan een STB hangt is het echte percentage dat digitaal kijkt lager.

Duckyduck
14 juni 2008, 19:46
Geen idee of Ziggo NL1,NL2 en NL3 FTC doorgeeft maar UPC doet dat in ieder geval wel!
Daar kwam ik toevallig achter tijdens het installeren van een Sony TV bij m'n schoonouders.Het verhaal gaat (diverse buitenlandse forums) dat de nieuwe Sony 4000 serie een CI+ slot heeft!
Of het naar behoren werkt is natuurlijk een ander verhaal :)
Wettelijk verplicht, NL1 wordt altijd ongecodeerd doorgegeven (ook bij TVHome). Trek je smartcard er maar eens uit op NL1...

Verder is CI+ gewoon een softwarematige extentie, zie geen reden waarom de hardware zou afwijken. Maw iedere TV zou met een firmware upgrade moeten kunnen werken.

Duckyduck
14 juni 2008, 19:51
Wij zijn 1 van de weinige Europese kabelaars die digitale decoder standarisatie actief hebben gepromoot. Helaas waren/zijn er in Europa ook een aantal grote kabelmaatschappijen, die geen support wilden/willen geven aan en draagvlak willen creëren voor de standarisatie en daarom is het ook niet gelukt om het specificatie voor te leggen aan ETSI.

De EU heeft aangegeven dat zij geen eisen willen opleggen na het MHP debâcle en dat dit aan de markt moet worden overgelaten.

Meer informatie over standarisatie zie:
http://www.cenelec.eu/NR/rdonlyres/C9CF68AE-2FC6-4657-AFAF-05B1EA0B400B/782/DigitalTVfinalreport.pdf


De specificatie die wij hanteren is tot stand gekomen in samenwerking met EICTA en een aantal ECCA/ECL members (kabel-operators). Deze EICTA Cable specificatie zal ook worden gebruikt voor de ontwikkeling van IDTV. De specificatie is ook aangeboden aan IEC voor standarisatie.

Het is dus zeker niet dat de NL (Irdeto) kabelaars hun eigen gang gaan. Als dat het geval zou zijn dan zouden geen manufacturers bereid zijn (geweest) om producten voor een relatief kleine markt te ontwikkelen.
Ach volgens mij wordt de firmware aangepast door de kabelaars/sat providers zelf... En jongens waar maken we ons druk om, laat ze hun gang maar gaan, stappen we toch lekker allemaal over op SAT :-) Canal+ laat het wel uit hun hoofd daar nog eens een major modificatie door te voeren.

En ach 2: hebben we strakjes weer wat leuks te hacken :-) Het is inmiddels bekend dat een gesloten standaard een makkelijke prooi is (zie OV chipkaart).

Duckyduck
14 juni 2008, 19:54
Daarnaast zijn we in Europa verplicht om gebruikt te maken van DVB-CSA (common scrambling algortime) wat eveneens niet in America wordt gebruikt..

Waarom verplicht, volgens mij ben je helemaal vrij in wat je op je eigen kabel zet (iets anders als je ether DVB-T oid gebruikt). Kijk naar de modificaties die al aan Irdeto aangebracht zijn... Nog sterker, why DVB-C als je het toch tot een non-standard maakt door je propri. modificaties.

anoniem
14 juni 2008, 19:59
Wettelijk verplicht, NL1 wordt altijd ongecodeerd doorgegeven (ook bij TVHome). Trek je smartcard er maar eens uit op NL1...

Verder is CI+ gewoon een softwarematige extentie, zie geen reden waarom de hardware zou afwijken. Maw iedere TV zou met een firmware upgrade moeten kunnen werken.


wat is wettelijk verplicht..
Het staat ons geheel vrij om alles gescrambled door te geven.

anoniem
14 juni 2008, 20:03
Waarom verplicht, volgens mij ben je helemaal vrij in wat je op je eigen kabel zet (iets anders als je ether DVB-T oid gebruikt). Kijk naar de modificaties die al aan Irdeto aangebracht zijn... Nog sterker, why DVB-C als je het toch tot een non-standard maakt door je propri. modificaties.


Zou me toch eerst maar eens beter in de materie verdiepen. Het toegepaste Scrambling algoritme ligt wettelijk vast, het wordt ook niet voor niets CSA genoemd, de encrypte van control words en entitlement de zgn ECM en EMM is geheel te bepalen door de Conditional Access leverancier en geheel proprietary.

xahmol
14 juni 2008, 20:13
Wettelijk verplicht, NL1 wordt altijd ongecodeerd doorgegeven (ook bij TVHome). Trek je smartcard er maar eens uit op NL1..

Sorry, dit is onzin. De must carry in de Mediawet geld alleen voor het analoge signaal en zegt niets over het al dan not coderen van NL1,2,3 in het digitale pakket.

Duckyduck
14 juni 2008, 20:16
wat is wettelijk verplicht..
Wij staat ons geheel vrij om alles gescrambled door te geven.
Neen, doe je huiswerk nog maar eens goed. Waarom zijn er dan altijd 1 of 2 zenders niet gescrambeld (nm een van de NL123, en lokale zender)...?

Duckyduck
14 juni 2008, 20:17
Zou me toch eerst maar eens beter in de materie verdiepen. Het toegepaste Scrambling algoritme ligt wettelijk vast, het wordt ook niet voor niets CSA genoemd, de encrypte van control words en entitlement de zgn ECM en EMM is geheel te bepalen door de Conditional Access leverancier en geheel proprietary.
Bullshit je bent niet eens verplicht te scramblen... Je bent niet eens verplicht een DVB-achtige norm op je kabel te zetten... Het is wel zo dat in bepaalde landen (USA) wettelijke beperkingen zit op de sterkte die gebruikt/ge-exporteerd mag wroden.

bitsflew
14 juni 2008, 20:37
Bullshit je bent niet eens verplicht te scramblen... Je bent niet eens verplicht een DVB-achtige norm op je kabel te zetten... Het is wel zo dat in bepaalde landen (USA) wettelijke beperkingen zit op de sterkte die gebruikt/ge-exporteerd mag wroden.

Wat anoniem bedoeld is dat het scrambling algortime (Common Scrambling Algorithm (http://en.wikipedia.org/wiki/Conditional_access)) vastgelegd is in de DVB standaard.

De Conditional Access leverancier (Irdeto,Conax etc) bepaald hoe de scrambling engine wordt aangestuurd.

Duckyduck
15 juni 2008, 12:06
Op het gevaar af hier een flamewar te starten (dus neem het niet zo zwartwit als het hier staat):
Die mensen hebben er zelf voor gekozen om een apparaat te kopen wat niet officieel ondersteunt wordt. Ik heb hier persoonlijk eigenlijk weinig medelijden mee.
Ze kunnen altijd nog een losse STB kopen (als ze een Loewe kunnen betalen tenslotte...), het is niet zo dat ze de TV weg hoeven te gooien of zo.

BULLSHIT! Je kunt een klant niet belasten met al de kennis die hij nodig heeft om te kunnen inschatten dat dit mogelijk niet werkt/niet meer gaat werken.

Daar hebben we nu net open standaarden voor, DVB-C is er hier een van.

Een klant krijgt te horen digitale kabel geeft de beste beeldkwaliteit (bullshit), u heeft een DVB-C ontvanger hiervoor nodig.(dat krijgen ze een klant nog wel verkocht in een winkel).
Kijk deze TV kan DVB-C en DVB-T (Digitenne) direct afspelen, dat scheelt u een lelijk energie vretend kastje naast u design TV. Maar klant, u heeft er ook nog een speciaal "decoder-kaartje" bij nodig de CAM. Verder krijgt u er van ons alleen vandaag, gratis een smart-card bij die u ook nog nodig heeft.

Nu weet ik al wat het antwoord gaat worden op dit stukje tekst: "probleem van de winkel, klant moet maar terug gaan". Maar wie is nu de dupe? Precies de klant.. En blijkbaar telt een klant tegenwoordig niet meer.

BTW Ik wil helemaal geen losse kastjes bij m 'n tv hebben staan, die ook nog enorm veel energie vreten (ga het niet ontkennen, dit is de bittere waarheid).

Overigens... Er is helemaal geen fatsoenlijke STB die HDMI heeft, zit ik dus altijd nog aan de belabberde (analoge) bandbreedte van RGB/S-Video/Composite vast. Zit je dan met je FullHD tv...

Duckyduck
15 juni 2008, 12:10
Sorry, dit is onzin. De must carry in de Mediawet geld alleen voor het analoge signaal en zegt niets over het al dan not coderen van NL1,2,3 in het digitale pakket.
Dus iemand met alleen Video over IP (steeds meer) gaat maar dood als er nood aan de man is...

Duckyduck
15 juni 2008, 12:12
Wat anoniem bedoeld is dat het scrambling algortime (Common Scrambling Algorithm (http://en.wikipedia.org/wiki/Conditional_access)) vastgelegd is in de DVB standaard.

De Conditional Access leverancier (Irdeto,Conax etc) bepaald hoe de scrambling engine wordt aangestuurd.

Klopt, is echter heel iets anders dan uit zijn tekst overkomt..
Als ik als Ziggo op de kabel Ziggo-X wil gebruiken als modulatie/encoding ben ik daar helemaal vrij in..

Duckyduck
15 juni 2008, 12:20
Ja, dat weet ik. Het is een serie cijfertjes, zoiets als 111222333 etc. Stelt feitelijk niets voor .

Dat is allemaal prachtig, en op zich kan ik daar best mee leven. Maar dat is nog iets heel anders als actief proberen te voorkomen dat andere standaard apparatuur ook werkt. Ik ben geen klein kind meer dat bevoogding van Ziggo nodig heeft. Als ik andere dan aanbevolen apparatuur wil gebruiken dan is dat mijn zaak, niet die van Ziggo. De wegenwacht gaat toch ook niet voorschrijven dat je een Opel Astra moet hebben om van hun service gebruik te kunnen maken? Gaat de KPN voorschrijven welk merk mobieltje je moet gebruiken? Hoe was het vroeger bij de PTT? Toen mocht je alleen maar PTT telefoontoestellen gebruiken, dus de grijze T65. Je zou raar opkijken als de KPN die regel weer zou invoeren, maar van Ziggo accepteer je het wel?

Verder is het natuurlijk zo dat een helpdesk geen deskundigen heeft. Er zitten alleen maar mensen die een standaard riedeltje vragen en antwoorden kunnen afdraaien. Zo had ik laatst iemand aan de lijn die hogelijk verbaasd was dat mijn LCD TV het deed terwijl de antenne niet aangesloten was. Dat je ook kunt volstaan met alleen een Scart kabel tussen TV en ontvanger was helemaal nieuw voor hem.
Je zult raar opkijken als @home je gaat voorschrijven dat je alleen maar Dell computers van bepaalde types met Vista Home Premium op hun Internet aansluitingen mag gebruiken omdat dit zo makkelijk voor de helpdesk is.
Spijker heel hard op z'n kop!

Duckyduck
15 juni 2008, 12:24
Je bent kennelijk goed op de hoogte, wat blijkt uit de technische onderbouwing van je verhaal. Aan de andere kant (ik ben overigens ook consument) kan ik wel begrijpen dat Ziggo probeert, hetgeen ze doorgeven ook zoveel mogelijk te beschermen. Ik denk nm dat er behoorlijk veel investering (euro's) nodig is geweest om de kwaliteit die nu geboden wordt (ik ben dus een heel tevreden gebruiker) door te kunnen blijven geven. Of heb ik dat mis?
Daar over nadenkende... Ik denk dat het Ziggo schijt is dat hun signalen vastgelegd ("opgeslagen") worden. Waarschijnlijk is het de content-leverancier die dit afdwingt bij de providers..
Maar waarom Ziggo daar dan weer niet tegenin gaat (investeringskosten)..

BenJ
15 juni 2008, 12:41
BULLSHIT! '....(bullshit)...Een vlaaien liefhebber ? Voor iemand die net komt binnenvallen ben je wel erg nadrukkelijk in je uitingen. Van mij mag het wel wat minder.

digitalekabeltelevisie
15 juni 2008, 13:36
Dus iemand met alleen Video over IP (steeds meer) gaat maar dood als er nood aan de man is...
Deze begrijp ik niet. Ziggo doet geen Video over IP.

En wat TV met doodgaan te maken heeft is me nog minder duidelijk. Als je het over "rampenzenders" hebt (staat los van Must-Carry), dat zijn alleen de radiozenders van de regionale omroepen. Dus ook niet relevant.

anoniem
15 juni 2008, 17:43
Neen, doe je huiswerk nog maar eens goed. Waarom zijn er dan altijd 1 of 2 zenders niet gescrambeld (nm een van de NL123, en lokale zender)...?

Wij bepalen zelf wat we scramblen en ik zou toch nog eens beter tellen..

anoniem
15 juni 2008, 17:45
Bullshit je bent niet eens verplicht te scramblen... Je bent niet eens verplicht een DVB-achtige norm op je kabel te zetten... Het is wel zo dat in bepaalde landen (USA) wettelijke beperkingen zit op de sterkte die gebruikt/ge-exporteerd mag wroden.

nee, inderdaad zijn we niet wettelijk verplicht maar dat zeg ik ook niet, echter als we scrambelen dan dient dat te gebeuren volgens DVB-CSA.
Waarschijnlijk heb jij er meer kijk op..

Mr_Parker
15 juni 2008, 18:17
Even terug komende op het "spijker op z'n kop" stukje. Wat weer verwees naar "Je zult raar op kijken als @home je een dell verplicht..."

Om het niet in jou taal te zeggen DuckyDuck. Dit is onzin.

@home / Ziggo zal je niet gaan voorschrijven welke computer met welke software je moet gebruiken.
Maar boven al is de link / het verband totaal verkeerd.
Sterker nog, @home / ziggo heeft het voorschrift bij internet nog veel harder en vaster liggen dan dat ze dit bij digitale tv hebben.

Je hebt immers een modem van @home/ziggo dat je zelf niet echt hebt kunnen kiezen en dit dien je te gebruiken en anders werkt het niet, geen truckjes of wat dan ook mogelijk.
Je kunt ook niet zoals bij ADSL een ander modem met ingebouwde router en wifi nemen. Je dient dat los op het modem dat je verplicht bent te gebruiken aan te sluiten.

Met het verband van de dell pc zou je dus doen alsof @home / ziggo je naast het decoder kastje ook nog oplegt op welke tv je dit moet aansluiten.

grunnsat
15 juni 2008, 20:11
Je hebt immers een modem van @home/ziggo dat je zelf niet echt hebt kunnen kiezen en dit dien je te gebruiken en anders werkt het niet, geen truckjes of wat dan ook mogelijk.

Sorry, maar dit is echt kul. Je kunt het modem beter vergelijken met de Irdeto encryptie die Ziggo gebruikt. Welke apparatuur je ook kiest, je moet een al dan niet embedded Irdeto CAM gebruiken. Het probleem is alleen dat Ziggo een CAM key toepast die het onmogelijk maakt standaard Irdeto CAMs te gebruiken.

De vergelijking gaat nog veel meer mank. Dat ik geen WiFi modem kan krijgen maakt niet uit, ik kan nog steeds de volledig WiFi functionaliteit krijgen met een losse WiFi router o.i.d.

De 'goedgekeurde' ontvangers hebben in alle gevallen niet de aansluitingen die ik wens. Ik kan kiezen tussen een HDMI aansluiting, of een PVR met Scart. Uitzendingen van een PVR afhalen om op een PC op te slaan kan niet. En zo kan ik nog wel doorgaan. Ziggo beperkt de functionaliteit, en die kan ik niet toevoegen.

Ik kan niets aan netwerk functionaliteit bedenken bedenken dat ik bij hun internet verbindingen niet zou kunnen opbouwen.

xahmol
15 juni 2008, 22:04
Dus iemand met alleen Video over IP (steeds meer) gaat maar dood als er nood aan de man is...

Je hebt mij niet horen zeggen dat dit logisch is, vertel alleen wat wel en niet in de mediawet staat. En de mediawet strekt zich nadrukkelijk alleen uit tot must carry op het analoge pakket van kabelaars.

Ben het overigens met je eens dat ik het absurd vind dat alle kabelaars kunnen bepalen wat voor apparatuur wij gebruiken, wilde alleen wel aangeven dat de argumenten die je gebruikt nergens op slaan.

Helaas is er geen enkele wet die kabelaars verbied om alleen op eigen decoders te werken. Zou het graag anders zien, zoals bv in de VS.

(maar op dit moment kan ik me wat meer druk maken dat internet en telefoon dit weekend de meeste tijd helemaal niet en nu erg instabiel werken zelfs over officiele Ziggo apparaten)

bitsflew
15 juni 2008, 23:18
nee, inderdaad zijn we niet wettelijk verplicht maar dat zeg ik ook niet

Anoniem, ik ben toch wel benieuwd waarom Ziggo het basis-pakket grotendeels gescrambled op de kabel zet, terwijl CaiWay dat niet doet!

anoniem
15 juni 2008, 23:48
Anoniem, ik ben toch wel benieuwd waarom Ziggo het basis-pakket grotendeels gescrambled op de kabel zet, terwijl CaiWay dat niet doet!

Bij CAIW heeft het merendeel v/d klanten een decoder en daardoor is het voordeliger om geen smart card te gebruiken. Bij ziggo heeft circa 25% v/d klanten een ontvanger. als wij het signaal niet zouden scrambelen dan zouden we rechten moeten afdragen voor 3.2 M klanten ipv 1 M.

Angelo
16 juni 2008, 11:40
Sorry Anoniem, maar wat jij nu zegt is natuurlijk larie. Voor alle kanalen die wij nu analoog krijgen, worden door Ziggo natuurlijk al de rechten voor afgedragen. Ik kan me niet voorstellen dat Ziggo voor het digitaal uitzenden van die kanalen nog een keer rechten moet afdragen. Als dat zo zou zijn, dan zouden mensen namelijk niet gratis het basispakket kunnen krijgen. Je moet immers al analoge TV hebben om digitale te kunnen krijgen.

Klaus_1250
16 juni 2008, 14:39
Het is dubbele onzin. Gebruik van Irdeto is ook niet gratis. Als klant betaal je daar ook voor (smartcard, licentiekosten, softcam/cam kosten), terwijl het helemaal niet nodig is voor een aantal zenders.

Damandan
16 juni 2008, 16:53
Ik kan het me ook moeilijk voorstellen dat SD digi kanalen indien ze in het analoge pakket zitten ook voor digitaal nog eens extra betaald moeten worden.

anoniem
16 juni 2008, 21:08
jullie weten het zoals gebruikelijk natuurlijk beter....


Het is dubbele onzin. Gebruik van Irdeto is ook niet gratis. Als klant betaal je daar ook voor (smartcard, licentiekosten, softcam/cam kosten), terwijl het helemaal niet nodig is voor een aantal zenders.

anoniem
16 juni 2008, 21:13
Sorry Anoniem, maar wat jij nu zegt is natuurlijk larie. Voor alle kanalen die wij nu analoog krijgen, worden door Ziggo natuurlijk al de rechten voor afgedragen. Ik kan me niet voorstellen dat Ziggo voor het digitaal uitzenden van die kanalen nog een keer rechten moet afdragen. Als dat zo zou zijn, dan zouden mensen namelijk niet gratis het basispakket kunnen krijgen. Je moet immers al analoge TV hebben om digitale te kunnen krijgen.

lees het kabel-arrest van amstelveen nog maar eens door, dan zal je wellicht nog meer gaan verbazen.

Klaus_1250
16 juni 2008, 21:41
lees het kabel-arrest van amstelveen nog maar eens door, dan zal je wellicht nog meer gaan verbazen.

Hoe is dat hier relevant? Daarbij ging het om het plukken van het signaal uit de ether en "opnieuw" uitzenden via de kabel. En waar zit hem de relevantie dat Ziggo dus wel analoog bepaalde zenders zonder encryptie mag uitzenden maar niet digitaal? En waarom mag Nederland 1 dan wel digitaal zonder encryptie worden uitgezonden, maar Nederland 2 en 3 niet? Maar dan weer wel via de ether?

jullie weten het zoals gebruikelijk natuurlijk beter....
Dat hoeft niet per sé, maar je kan niet zeggen dat het gebruik van Irdeto gratis is. Ik zou sowieso wel eens willen zien wat de kosten nu eigenlijk zijn, meen me te herinneren dat de BBC destijds 25 miljoen per jaar bespaarde op de CA-kosten door FTA op 2D te gaan.

anoniem
17 juni 2008, 23:48
[quote=Klaus_1250;103829]Hoe is dat hier relevant? Daarbij ging het om het plukken van het signaal uit de ether en "opnieuw" uitzenden via de kabel. En waar zit hem de relevantie dat Ziggo dus wel analoog bepaalde zenders zonder encryptie mag uitzenden maar niet digitaal? En waarom mag Nederland 1 dan wel digitaal zonder encryptie worden uitgezonden, maar Nederland 2 en 3 niet? Maar dan weer wel via de ether?

..quote]

het gaat om een extra heropenbaarmaking waarover rechten verschuldigd zijn..

Klaus_1250
18 juni 2008, 00:01
Dus je bedoelt te zeggen dat Ziggo per klant extra betaald voor een digitaal kanaal dat eveneens ook al analoog beschikbaar is voor diezelfde klant? Ik kan me toch niet voorstellen dat een rechter dezelfde content in verschillende formaten dubbel onder heropenbaarmaking ziet. Dan krijg je dan de vreemde situatie dat er dus 3 keer kosten (geval van NL1: analoog, SD en HD) voor rechten worden afgedragen voor 1 klant, terwijl die ene klant hoogtwaarschijnlijk er maar van 1 gebruik maakt.

anoniem
18 juni 2008, 00:05
er wordt voor analoog al sinds het arrest van amstelveen 2 keer betaald. dus als je analoog via de ether keek waren de rechten voor je betaald door de omroep, echter als hetzelfde signaal door de kabel wordt aangeboden werd het als her-openbaarmaking beschouwd en moeten extra buma rechten worden betaald. De digitale variant maakt het totaal op 3. wij hebben het niet verzonnen.

grunnsat
18 juni 2008, 07:26
het gaat om een extra heropenbaarmaking waarover rechten verschuldigd zijn..

Alhoewel dit natuurlijk in feite een onzinnig arrest is, en ik begrijp ook niet waarom juristen hier nog geen gat in geschoten hebben. Er is geen sprake van "heropenbaarmaking", dat zou pas het geval zijn als een programma opnieuw uitgezonden wordt op een ander tijdstip of in een gebied dat normaal gesproken buiten het bereik van de zender ligt. Nu kun je beter spreken van frequentie conversie o.i.d. .

Dezelfde idioterie doet zich ook voor bij gemeenschappelijke satelliet ontvangst (GSO) installaties. Geef je het satelliet signaal ongewijzigd door naar satellietontvangers bij de mensen thuis, dan is er niets aan de hand. Zet je zenders als Ned. 1, 2, en 3 over naar een 'normale' kabel frequentie zodat je er naar kunt kijken met een gewoon TV toestel, dan is er sprake van "heropenbaarmaking". Het slaat werkelijk nergens op.

anoniem
18 juni 2008, 23:18
Alhoewel dit natuurlijk in feite een onzinnig arrest is, en ik begrijp ook niet waarom juristen hier nog geen gat in geschoten hebben. Er is geen sprake van "heropenbaarmaking", dat zou pas het geval zijn als een programma opnieuw uitgezonden wordt op een ander tijdstip of in een gebied dat normaal gesproken buiten het bereik van de zender ligt. Nu kun je beter spreken van frequentie conversie o.i.d. .

Dezelfde idioterie doet zich ook voor bij gemeenschappelijke satelliet ontvangst (GSO) installaties. Geef je het satelliet signaal ongewijzigd door naar satellietontvangers bij de mensen thuis, dan is er niets aan de hand. Zet je zenders als Ned. 1, 2, en 3 over naar een 'normale' kabel frequentie zodat je er naar kunt kijken met een gewoon TV toestel, dan is er sprake van "heropenbaarmaking". Het slaat werkelijk nergens op.

helemaal mee eens, maar geloof me dat we hier hele dure deskundigen naar hebben laten kijken zonder resultaat en ja dit is een bedreiging voor GSO. De vervolging voor GSO eigenaren is alleen wat lastiger want daar zijn er zoveel van en voor de rechtenorganisaties is een grote operator veel interessanter!

Klaus_1250
18 juni 2008, 23:39
Persoonlijk vraag ik me af wat er zou gebeuren als een dergelijke zaak opnieuw voor de rechter zou komen. Omdat de situatie feitelijk nogal veel veranderd is, eg. er is geen sprake meer van heruitzending van het ether-signaal (niet voor de meeste nederlandse zenders, die komen allemaal via glasvezel binnen). En kabel is tegenwoordig dé standaard ontvangst-manier voor tv-ontvangst, niet de ether. (alhoewel ik niet weet hoe Digitenne het doet kwa abonnees). Los daarvan, vraag ik me af hoe het eea in de Europese mediawet past.

Schoot me laatst ineens te binnen: is het kabel-arrest er ook verantwoordelijk voor dat je als bedrijf rechten moet afdragen waneer je een radio in het bedrijf hebt voor je werknemers? Dat heb ik ook nooit gesnapt. Als persoon kun je gewoon naar de radio luisteren, als je binnen een bedrijf dat doet, moet de werkgever ervoor betalen?

anoniem
19 juni 2008, 00:14
Dit was een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan !


Persoonlijk vraag ik me af wat er zou gebeuren als een dergelijke zaak opnieuw voor de rechter zou komen. Omdat de situatie feitelijk nogal veel veranderd is, eg. er is geen sprake meer van heruitzending van het ether-signaal (niet voor de meeste nederlandse zenders, die komen allemaal via glasvezel binnen). En kabel is tegenwoordig dé standaard ontvangst-manier voor tv-ontvangst, niet de ether. (alhoewel ik niet weet hoe Digitenne het doet kwa abonnees). Los daarvan, vraag ik me af hoe het eea in de Europese mediawet past.

Schoot me laatst ineens te binnen: is het kabel-arrest er ook verantwoordelijk voor dat je als bedrijf rechten moet afdragen waneer je een radio in het bedrijf hebt voor je werknemers? Dat heb ik ook nooit gesnapt. Als persoon kun je gewoon naar de radio luisteren, als je binnen een bedrijf dat doet, moet de werkgever ervoor betalen?

Mr_Parker
19 juni 2008, 08:32
We raken een beetje off-topic maar in Duitsland gaan ze zover ik weet nog een stap verder zover ik weet.

Daar schijn je per tv / radio kijk en luister geld betalen.
Zelfs voor je autoradio.

grunnsat
19 juni 2008, 09:47
We raken een beetje off-topic maar in Duitsland gaan ze zover ik weet nog een stap verder zover ik weet.

Daar schijn je per tv / radio kijk en luister geld betalen.
Zelfs voor je autoradio.

Was vroeger ook in Nederland het geval. We hadden toen de Dienst Kijk en Luistergelden die dat moest innen. Toen kreeg een politicus plotseling een briljante inval. Aangezien vrijwel iedereen radio en televisie heeft en dus vrijwel iedereen die gelden moet betalen, kun je dat geld ook direct uit de algemene middelen halen (inkomsten belasting). Dat maakte een hele dienst met ambtenaren overbodig.

xahmol
19 juni 2008, 10:35
Was vroeger ook in Nederland het geval.

Denk dat bijna iedereen hier dat nog wel weet: verschil is alleen dat Duitsland een erg ruime definitie van TV en radio ontvanger hanteerd.

De Duitse fiscus wilde ook per PC en mobiele telefoon gaan heffen. Daar kun je immers ook TV programma's en radio op streamen :shock: Elke PC met geluidskaart moest er aan geloven (en dat zijn ze vanwege onboard geluid tegenwoordig allemaal). Bedrijven terecht natuurlijk compleet overstuur, moet je voor al je kantoor PCs opeens heffing gaan betalen.

http://tweakers.net/nieuws/43622/duitsland-gaat-kijk-en-luistergeld-voor-pc-en-mobieltje-innen.html

Weet alleen niet of dat ooit nog doorgegaan is (worden alleen erg off topic nu).

Jdd
19 juni 2008, 14:09
Dit was een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan !

hmmm, als ik een partij zou zijn die tv signalen zou distribueren zou ik (gezamelijk) toch wel eens een hele dikke lobby opstarten richting Den Haag.

Consument
24 juni 2008, 20:15
Dit was een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan !

Dat neemt niet weg dat je altijd kunt vragen om een herziening wanneer nieuwe feiten terzake dienend zijn. Bovendien vraag ik me af of (de interpretatie van) dit arrest in overeenstemming is met het europees recht. Het Europees Hof is dan ook nog een mogelijke stap in deze.

Aangezien distribiteurs in andere europese landen hun systemen niet coderen vraag ik me dan ook af waarom zij zich dan niet aan deze richtlijn zouden moeten houden. Het is m.i. dus sowieso aanvechtbaar. Europees recht gaat voorzover ik weet nog altijd boven nederlands recht.

anoniem
24 juni 2008, 21:34
Dat neemt niet weg dat je altijd kunt vragen om een herziening wanneer nieuwe feiten terzake dienend zijn. Bovendien vraag ik me af of (de interpretatie van) dit arrest in overeenstemming is met het europees recht. Het Europees Hof is dan ook nog een mogelijke stap in deze.

Aangezien distribiteurs in andere europese landen hun systemen niet coderen vraag ik me dan ook af waarom zij zich dan niet aan deze richtlijn zouden moeten houden. Het is m.i. dus sowieso aanvechtbaar. Europees recht gaat voorzover ik weet nog altijd boven nederlands recht.

De richtlijn zegt niks over coderen, coderen is een keuze agv lage penetratie dig. ontvangers. Verder is in 2003 door een aantal op media gespecialiseerde advocaten opnieuw gekeken naar de uitspraak v/d Hoge Raad.

Skinkie
25 juni 2008, 23:07
De richtlijn zegt niks over coderen, coderen is een keuze agv lage penetratie dig. ontvangers. Verder is in 2003 door een aantal op media gespecialiseerde advocaten opnieuw gekeken naar de uitspraak v/d Hoge Raad.

Dus als ik het goed begrijp:
- De omroep betaalt rechten over de originele programma's (buma/sena/stemra)
- De omroep betaalt rechten op de originele media (stemra)
- De omroep betaalt rechten over het geen wat wordt uitgezonden (buma/sena)
- De kabelmaatschappij betaalt rechten over wat naar de klant gaat voor alle aansluitingen (analoog)
- De kabelmaatschappij betaalt rechten over wat naar de klant per smartcard (digitaal)


In dat geval lijkt het me voor jullie goedkoper om van:
- scrambeling van basispakket over boord te gooien
- een aanbod te hebben van verschillende dvb tuners/pvr (goedkoopste weg te geven per huishouden)
- analoog van de een op andere dag uit te zetten


Nu lijkt het me netwerk technisch beter om een multicast infrastructuur te maken en direct op basis daarvan rechten afdracht te doen :) Iets zegt me dat Ziggo dat niet voor elkaar gaat krijgen ;) Maar het zou wel alle problemen met lokale omroepen, snelle adoptie en video-over-ip op de PC oplossen. Daarbij kan het aanbod van het aantal zenders direct omhoog omdat statistisch gezien niet iedereen verschillende zenders op het zelfde moment bekijkt (althans als we de kijkcijfers moeten geloven).

Met deze multicast informatie is natuurlijk ook direct een paar statistiekjes voor kijkcijfers te genereren ;) Een demo systeem is natuurlijk altijd te maken voor Ziggo ;)

Klaus_1250
25 juni 2008, 23:18
Als klant van een kabelmaatschappij betaal je ook nog rechten aan Buma/Sena (thuiskopie, e.g. opnemen van uitzending). Weet niet of het nog steeds op de rekening vermeld staat, was wel zo.

tja
25 juni 2008, 23:46
- De kabelmaatschappij betaalt rechten over wat naar de klant per smartcard (digitaal)

Dit gaat de eerste 20 jaar sowieso nog niet gebeuren. Er zijn nog te veel mensen met een oude TV zonder scart (ja, ze zijn er echt nog). Tot die tijd zal Den Haag niet toestaan dat analoog verdwijnt.

Klaus_1250
26 juni 2008, 00:18
Ether is ook digitaal gegaan. Aan 1 kant zie ik ook liever niet dat kabel ineens verplicht digitaal word, al is het maar omdat kijken op de PC dan ook een duur grapje word. Nu kan het nog met een kaartje van 30 euro en is de kwaliteit bijna gelijk aan digitaal. Voor digitaal kost het al gauw 200 euro (mij koste het anderhalf jaar geleden 300 euro).
Zou me niks verbazen als analoog over 5 jaar volledig foetsie is, alleen zal de consument er weinig mee winnen.

Skinkie
26 juni 2008, 00:21
Dit gaat de eerste 20 jaar sowieso nog niet gebeuren. Er zijn nog te veel mensen met een oude TV zonder scart (ja, ze zijn er echt nog). Tot die tijd zal Den Haag niet toestaan dat analoog verdwijnt.
Grappig dat je het zegt maar CaiW is echt voor het hele gebied digitaal gegaan... basis pakket analoog is volgens mij helemaal ingekrompen.

Overigens een dreambox heeft RF uitvoer, is er geen officieel Ziggo doosjes met RF out?

Skinkie
26 juni 2008, 00:25
Ether is ook digitaal gegaan. Aan 1 kant zie ik ook liever niet dat kabel ineens verplicht digitaal word, al is het maar omdat kijken op de PC dan ook een duur grapje word. Nu kan het nog met een kaartje van 30 euro en is de kwaliteit bijna gelijk aan digitaal. Voor digitaal kost het al gauw 200 euro (mij koste het anderhalf jaar geleden 300 euro).
Zou me niks verbazen als analoog over 5 jaar volledig foetsie is, alleen zal de consument er weinig mee winnen.

Volgens mij vertel ik geen geheimpje dat je technisch gezien met je (oude) TV kaart toch DTV moet kunnen ontvangen. Ik ben er nog niet diep ingedoken omdat ik nu voor de spielerij een development PCI DVB ontvanger heb, maar de demodulatie functies op 'budget' kaartjes zijn nu al software based.

digitalekabeltelevisie
26 juni 2008, 07:26
Grappig dat je het zegt maar CaiW is echt voor het hele gebied digitaal gegaan... basis pakket analoog is volgens mij helemaal ingekrompen.
Ingekrompen tot 24 zenders. Voor de analoge kijker blijft er dus genoeg over, en in ieder geval het basispakket van 15 zenders waarover de programmaraad zeggenschap heeft.

Overigens een dreambox heeft RF uitvoer, is er geen officieel Ziggo doosjes met RF out?Nee, niet dat ik weet. Kost natuurlijk weer geld, en er is heel weinig behoefte aan.

grunnsat
26 juni 2008, 07:44
Tot die tijd zal Den Haag niet toestaan dat analoog verdwijnt.

Hoezo niet? Den Haag beslist vooral over de ether, en daar bestaat analoog al niet meer.

Consument
26 juni 2008, 19:38
De richtlijn zegt niks over coderen, coderen is een keuze agv lage penetratie dig. ontvangers.

Deze keuze is op zich logisch om onderscheid te maken tussen mensen die alleen analoge tv hebben en het kleinere duurdere deel dat tevens digitaal ontvangt. Wat niet logisch is, is dat er dan met een standaard dvb-c decoder, met een smartcard en geldig abonnement, niet naar Ziggo digitaal gekeken kan worden.

Wanneer je een hogere penetratie van digitale ontvangers nastreeft, is het niet verstandig om bovenop die veilige codering een extra blokkade te zetten. Je beperkt hiermee de vrije keuze van de consument en het mededingingsrecht van producenten op de markt. Hier moet je dan ook een zeer zwaarwegend argument voor aandragen. Dat argument zou ik graag van Ziggo horen.

Verder is in 2003 door een aantal op media gespecialiseerde advocaten opnieuw gekeken naar de uitspraak v/d Hoge Raad.

Mediacenters hebben de toekomst. Ik ga er binnenkort ook één bouwen zodat ik niet twintig afstandsbedieningen nodig heb voor twintig verschillende apparaten: de TV, de Tuner, de blu-ray-recorder en wat er nog meer zij, én om de energierekening te beperken.

Momenteel heb ik nog een analoog signaal en bijbehorende TV-tunerkaart. Dit signaal kan ik naar believen opnemen en ergens anders bekijken. Wil ik overstappen op digitaal, dan moet Ziggo mij kunnen verzekeren dat ik de dvb-c-kaart, die ik in het mediacenter zet, volledig functioneel (dus digitaal) kan blijven gebruiken. Wil je een digitale tv-revolutie, zorg er dan voor dat je deze garantie kunt aanbieden. Als hiervoor een herziening van de Amstelveense kabelarresten nodig is, strijd dan vóór je klant en niet ertegen.

De redenatie is dat nieuwe coderingen misbruik moeten voorkomen. Wordt de hierboven beschreven situatie, dus het digitaal kunnen opnemen van het legale digitale signaal, door Ziggo omschreven als misbruik? Zoniet, dan zie ik geen reden waarom Ziggo niet een gecertificeerde dvb-c-ontvanger voor de PC zou kunnen leveren of wanneer ze er zijn een DVB-C-recorder die Blu-Ray als medium heeft. De techniek hou je toch niet tegen.

xahmol
26 juni 2008, 19:43
Mediacenters hebben de toekomst.

Voorop: ik ben een erg grote mediacenter fan.

Maar helaas heeft zelfs Steve Ballmer de hoop al opgegeven dat het ooit iets wordt met mediacenters in de woonkamer.

Te duur en te complex voor de meeste mensen.

Kortom: de paar mediacentergebruikers zullen de Ziggo's van deze wereld en zeker de contentproviders van deze wereld niet tegemoet komen.

Skinkie
26 juni 2008, 19:51
Voorop: ik ben een erg grote mediacenter fan.

Maar helaas heeft zelfs Steve Ballmer de hoop al opgegeven dat het ooit iets wordt met mediacenters in de woonkamer.

Te duur en te complex voor de meeste mensen.

Kortom: de paar mediacentergebruikers zullen de Ziggo's van deze wereld en zeker de contentproviders van deze wereld niet tegemoet komen.

Wellicht moet Steve MythTV eens proberen.

Klaus_1250
26 juni 2008, 20:47
Je beperkt hiermee de vrije keuze van de consument en het mededingingsrecht van producenten op de markt.

Maar dat is precies het doel. Dat vind je overal terug waar een partij monopolist is, of wanneer er op een bepaalde markt een oligopolie bestaat. Dan gaan partijen "incashen" op de machtspositie die ze hebben, door allerlei extra kosten (en winst) in rekening te brengen.

Dat zie je met de plannen voor de smartcard. Ook voor de basis-smartcard betalen elk jaar betalen (bovenop de aanschafkosten van het startpakket). Met de dogreden dat zou worden gestoken om de firmwares van de STB te fixen. Alleen willen ze dat voor bv de IR-Fox C dan weer niet doen. En dat die kosten al bij de aanschaf zitten van het apparaat, tja, daar moet je niet over zeuren.

anoniem
26 juni 2008, 21:33
voor de ir-fox kun je binnenkort een nieuwe software versie verwachten.

Skinkie
26 juni 2008, 21:36
voor de ir-fox kun je binnenkort een nieuwe software versie verwachten.

Wanneer komt Ziggo met wat Free To Air kanalen (aka Ned1 oid)? Of om helemaal politiek correct te zijn... Politiek24/Tweedekamerlijn. Ik kan me niet voorstellen dat er een cent aan auteursrechten op die kanalen afgekocht dient te worden.

Consument
26 juni 2008, 22:48
Voorop: ik ben een erg grote mediacenter fan.

Maar helaas heeft zelfs Steve Ballmer de hoop al opgegeven dat het ooit iets wordt met mediacenters in de woonkamer.

Te duur en te complex voor de meeste mensen.

Kortom: de paar mediacentergebruikers zullen de Ziggo's van deze wereld en zeker de contentproviders van deze wereld niet tegemoet komen.

Mediacenters zijn bijna een natuurlijke ontwikkeling. In het begin waren ze inderdaad erg duur, minimaal 1500 euro, nu zie je al mediacenters met ingebouwde hdtv voor ca 700 euro zoals hier: http://www.cw.com.au/products/systemDetail.jsp?id=9&itemCode=SYS10&itemCode=SYS10&itemCode=SYS10 of in nederland: http://www.mertcom.nl/product_info.php?products_id=377

Het is eigenlijk net als met de opkomst van de personal computer. In het begin is er lang weinig maar dan komt er meer vraag omdat ook de functionaliteit toeneemt. De hardware om een goed HDTV-mediacenter te bouwen bestond ca 2 jaar terug al en daalt nu sterk in prijs dus wordt het produkt goedkoper.

Steve mag er dan volgens jou geen vertrouwen in hebben, een hoop mensen hebben dat toch wel.

Consument
26 juni 2008, 23:03
Maar dat is precies het doel. Dat vind je overal terug waar een partij monopolist is, of wanneer er op een bepaalde markt een oligopolie bestaat. Dan gaan partijen "incashen" op de machtspositie die ze hebben, door allerlei extra kosten (en winst) in rekening te brengen.

Dat zie je met de plannen voor de smartcard. Ook voor de basis-smartcard betalen elk jaar betalen (bovenop de aanschafkosten van het startpakket). Met de dogreden dat zou worden gestoken om de firmwares van de STB te fixen. Alleen willen ze dat voor bv de IR-Fox C dan weer niet doen. En dat die kosten al bij de aanschaf zitten van het apparaat, tja, daar moet je niet over zeuren.

Ik wil dus wel eens een duidelijk antwoord van Ziggo op mijn vragen. Wanneer ik van Ziggo geen duidelijk antwoord kan krijgen is er altijd nog de weg naar EZ of in het uiterste geval mevr. Kroes.

Skinkie
26 juni 2008, 23:10
Ik wil dus wel eens een duidelijk antwoord van Ziggo op mijn vragen. Wanneer ik van Ziggo geen duidelijk antwoord kan krijgen is er altijd nog de weg naar EZ of in het uiterste geval mevr. Kroes.


In uw e-mail van Sat May 31 16:57:16 MEST 2008 heeft u een vraag gesteld over "Re: Vraag - Televisie - Aanmelden/bestellen - PC2265 CA [REF:36445420221]".

In uw e-mail geeft aan dat u waarom zendt Ziggo het digitale basis pakket niet Free-To-Air uit,
zodat er geen smartcard nodig is om digitale TV te bekijken. Dit maakt
het veel makkelijker voor mensen om over te stappen op digitale televisie.". Wij geven u hier graag informatie over.
Dit is de werkwijze van Ziggo, bedankt voor uw tip wij geven uw tip zeker door aan onze manager, zodat wij misschien in de toekomst zo iets mee kan.
Heeft u nog vragen? Onze Klantenservice staat altijd voor u klaar op 0900-1884 (€ 0,10 p/min). U bereikt ons op werkdagen van 08.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 22.00 uur. Natuurlijk kunt u altijd terecht op www.ziggo.nl voor het laatste nieuws, het weer, entertainment en nog veel meer.Met vriendelijke groet,Voornaam Achternaam
Afdeling Klantenservice
Ziggo B.V.

Ik ben altijd erg onder de indruk van deze geinformeerde emails. Inhoudelijk is er niets veranderd. Zelfs de Voornaam/Achternaam stond zo in de email.

Bravia
26 juni 2008, 23:10
Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom op de site van Ziggo, diverse JVC LCD televisies met DVB-C tuner staan vermeldt op de lijst van 'gecertificeerde ontvangers'? (Zie onderstaande link).
http://www.ziggo.nl/producten/televisie/digitale-ontvangers/gecertificeerd/

Welke CAM's worden er dan bij deze televisies geleverd en wat is het verschil dan bijvoorbeeld met een Sony Bravia (of ieder ander merk) met DVB-C tuner aan boord?

Misschien dat anoniem hier een antwoord op kan geven?

anoniem
26 juni 2008, 23:13
Deze JVC TV's zijn voorzien van embedded software gelijk aan settop boxen. Deze oplossing komt ook voor bij de Humax IDTV's.

Bravia
26 juni 2008, 23:24
Bedankt voor je snelle reactie anoniem.
Kan deze software dan ook niet worden geladen in andere merken televisies?

anoniem
26 juni 2008, 23:36
ja, maar de meeste merken willen de conditional access niet koppelen aan de TV en hebben alleen een CI / CAM-slot.

Skinkie
27 juni 2008, 00:03
ja, maar de meeste merken willen de conditional access niet koppelen aan de TV en hebben alleen een CI / CAM-slot.
Lijkt me heel goed van die merken, als ik producent van een TV zou zijn, zou ik ook niet speciaal voor 1 kabelmaatschappij een TV maken.

Consument
27 juni 2008, 15:23
Lijkt me heel goed van die merken, als ik producent van een TV zou zijn, zou ik ook niet speciaal voor 1 kabelmaatschappij een TV maken.

En hier lopen we dus direkt tegen de problemen aan! Ziggo kan of wil aan deze producenten niet aangeven waarom de extra embedded software nodig is. Daarom nog maar eens mijn vraag aan Anoniem: Wat is de functionaliteit/noodzaak van de extra codering bovenop het standaard veilige IRDETO2 ?

Het enige effect dat deze codering m.i. sorteert is het beperken van de apparatuur. Misschien kun je hier een zinnig antwoord op geven.

In het weekeinde zal ik me ertoe zetten om deze vraag schriftelijk aan Ziggo te richten met, indien nodig, een afschrift aan de NMA.

xahmol
27 juni 2008, 15:49
Steve mag er dan volgens jou geen vertrouwen in hebben, een hoop mensen hebben dat toch wel.

Je hoeft mij niet te overtuigen, ik heb een Mediacenter en wil nooit meer zonder.

Alleen ook 700 euro is voor de meeste mensen VEEL te veel. Daarnaast blijft het een PC en niet een consumenten electronica produdukt. Aanzetten en klaar blijft dus lastig.

Mediacenters blijven voorlopig het domein van een hele kleine doelgroep.

En ook MythTV veranderd daaraan niets (in tegendeel: denk je echt dat de gemiddelde PC leek er ook maar aan denkt om met Linux te gaan kloten?)

Anders wordt het als iemand eindelijk eens met een echte plug en play mediacenter komt met goede UI en goede prijs. De Apple TV zou dat kunnen zijn, maar die heeft weer geen TV tuners.

En als er dan ook nog hardnekkige geruchten zijn dat de Alphacrypt CAMs (de enige mogelijkheid om mediacenters een digitaal signaal van Ziggo te laten krijgen) mogelijk in de toekomst gesaboteerd gaan worden...

Maar goed: we worden off topic.

xahmol
27 juni 2008, 15:51
In het weekeinde zal ik me ertoe zetten om deze vraag schriftelijk aan Ziggo te richten met, indien nodig, een afschrift aan de NMA.

Lijkt me een heel goed plan. Alleen lijkt me het nuttig ook de Opta een afschrift te sturen. Volgens mij gaat die hierover en niet de NMa.

realdaffy
27 juni 2008, 16:51
En als er dan ook nog hardnekkige geruchten zijn dat de Alphacrypt CAMs (de enige mogelijkheid om mediacenters een digitaal signaal van Ziggo te laten krijgen) mogelijk in de toekomst gesaboteerd gaan worden...

Volgens mij heb ik Anoniem ergens zien schrijven dat Ziggo zelf juist een CAM op de markt zal brengen voor CI+

Kan die dan niet gewoon in je FloppyDTV kaart ?

anoniem
27 juni 2008, 18:50
De extra embedded software is een keuze van de fabrikant. Wij ondersteunen geen CI dus als de fabrikant wel producten wil leveren die wie ondersteunen dan moeten ze embedden. De noodzaak voor embedding geldt niet meer voor CI+ based producten. Hier wordt inmiddels hard aan gewerkt.


En hier lopen we dus direkt tegen de problemen aan! Ziggo kan of wil aan deze producenten niet aangeven waarom de extra embedded software nodig is. Daarom nog maar eens mijn vraag aan Anoniem: Wat is de functionaliteit/noodzaak van de extra codering bovenop het standaard veilige IRDETO2 ?

Het enige effect dat deze codering m.i. sorteert is het beperken van de apparatuur. Misschien kun je hier een zinnig antwoord op geven.

In het weekeinde zal ik me ertoe zetten om deze vraag schriftelijk aan Ziggo te richten met, indien nodig, een afschrift aan de NMA.

Skinkie
27 juni 2008, 22:14
De extra embedded software is een keuze van de fabrikant. Wij ondersteunen geen CI dus als de fabrikant wel producten wil leveren die wie ondersteunen dan moeten ze embedden. De noodzaak voor embedding geldt niet meer voor CI+ based producten. Hier wordt inmiddels hard aan gewerkt.
Je zou ook kunnen stellen dat Ziggo zich niet aan een open standaard houdt, en dus markpartijen limiteerd op haar netwerk. En ik denk dat het laatste wel hout snijdt.

xahmol
27 juni 2008, 22:37
Volgens mij heb ik Anoniem ergens zien schrijven dat Ziggo zelf juist een CAM op de markt zal brengen voor CI+

Kan die dan niet gewoon in je FloppyDTV kaart ?

Nee dus. FloppyDTV is CI en geen CI+. Bovendien dwingt CI+ trusted apparatuur af.

Consument
27 juni 2008, 22:52
De extra embedded software is een keuze van de fabrikant. Wij ondersteunen geen CI dus als de fabrikant wel producten wil leveren die wie ondersteunen dan moeten ze embedden. De noodzaak voor embedding geldt niet meer voor CI+ based producten. Hier wordt inmiddels hard aan gewerkt.

En? Hebben jullie ook overleg met fabrikanten van digitale tv-tunerkaarten voor de PC voor het embedden van die software op hun DVB-C produkten? Lijkt me toch een niet al te groot probleem: software voor hardware..... Ik neem aan dat met die software, de kaart dan nog wel gewoon werkt met andere kabelleveranciers....

anoniem
27 juni 2008, 23:18
En? Hebben jullie ook overleg met fabrikanten van digitale tv-tunerkaarten voor de PC voor het embedden van die software op hun DVB-C produkten? Lijkt me toch een niet al te groot probleem: software voor hardware..... Ik neem aan dat met die software, de kaart dan nog wel gewoon werkt met andere kabelleveranciers....


nee, daar hebben we geen overleg mee. 80/20 regel.

Mr_Parker
28 juni 2008, 13:47
Een tijdje terug had iemand deze site: http://www.ziggoziet.nl/jesse/ al eens gepost.

Een officiële site van Ziggo waar ze doodleuk een mediacentre bespreken met DVB-C. (zie links onder).

Of ziggo moet (per direct) stoppen met deze site, of (per direct) het ook echt mogelijk maken, en ondersteunen lijkt me.
Nu "adverteren" ze immers met iets dat niet kan / mag / werkt / ondersteund wordt / etc.... (hoe je het ook wil formuleren)

Hoe zit dat nu hiermee anoniem?

Skinkie
28 juni 2008, 14:41
Een tijdje terug had iemand deze site: http://www.ziggoziet.nl/jesse/ al eens gepost.

Een officiële site van Ziggo waar ze doodleuk een mediacentre bespreken met DVB-C. (zie links onder).

Of ziggo moet (per direct) stoppen met deze site, of (per direct) het ook echt mogelijk maken, en ondersteunen lijkt me.
Nu "adverteren" ze immers met iets dat niet kan / mag / werkt / ondersteund wordt / etc.... (hoe je het ook wil formuleren)

Je kunt het op twee manier aanpakken, de reclame code commissie vragen om te verbieden dat ze de uitspraak DVB-C hanteren, immers door de gebruikte obstructies kan een normale DVB-C tuner niets met wat Ziggo aanbiedt. En daarbij bij iedere uitting aangeven dat 'digitale televisie' niet gratis in het standaard pakket zit, maar dat per televisie een smartcard vereist is.

Natuurlijk is OPTA/NMA aan te schrijven vanwege de 'dealtjes' met fabrikanten, maar vanuit de NMA heb ik er weinig vertrouwen in.

Klaus_1250
28 juni 2008, 15:17
@Skinkie: @home heeft altijd de term DVB-C als de pest gemijd. Ziggo doet min of meer hetzelfde. Nergens zeggen ze dat ze DVB-C aanbieden. Zou ook niet echt kunnen, omdat zaken als hoe ze de NIT aanbieden, niet aan de DVB-specs voldoen. Nog los van de andere kleine puntjes.

Skinkie
28 juni 2008, 15:21
@Skinkie: @home heeft altijd de term DVB-C als de pest gemijd. Ziggo doet min of meer hetzelfde. Nergens zeggen ze dat ze DVB-C aanbieden. Zou ook niet echt kunnen, omdat zaken als hoe ze de NIT aanbieden, niet aan de DVB-specs voldoen. Nog los van de andere kleine puntjes.

Op die Jesse site, zeker een promotionele uiting, staat wel DVB-C.

Screenshot maken en naar RCC sturen.

Mr_Parker
28 juni 2008, 15:24
Mijn ergernis zit hem vooral in de melding van "DVB-C" in de type aanduiding van de media centre links onder op de pagina.

Skinkie
28 juni 2008, 15:28
Mijn ergernis zit hem vooral in de melding van "DVB-C" in de type aanduiding van de media centre links onder op de pagina.
Zoals ik al zei, screenshot maken, klacht formuleren en via het formuliertje op de website uploaden. Erg makkelijk, krijg je binnen 6 weken een uitnodiging.

Natuurlijk kun je het op misleiding gooien :)

grunnsat
29 juni 2008, 13:11
Je zou ook kunnen stellen dat Ziggo zich niet aan een open standaard houdt, en dus markpartijen limiteerd op haar netwerk. En ik denk dat het laatste wel hout snijdt.

Zeker, maar wat Ziggo doet is slechts één van de vele voorbeelden van de wijze waarop deze industrie functioneert. En met "deze industrie" doel ik niet alleen op kabelmaatschappijen maar ook op de leveranciers van de hardware (receivers, DVD spelers etc.) en de leveranciers van content (films, audio etc.). Men houdt zich slechts bezig met één onderwerp: de industrie wil de absolute controle houden over wat de consument met audio en video materiaal kan doen. Al het andere is daaraan ondergeschikt, en in het bijzonder de wensen van de consument.

Het gevolg is dat de consument allerlei prachtige nieuwe techniek nauwelijks kan (en wil) accepteren, want er is vrijwel niet mee te werken.

Ziggo zelf en andere kabelmaatschappijen leveren het eerste voorbeeld. Jarenlang waren we gewend om TV te kijken met alleen een TV toestel. Nu echter moeten we een voorzetkastje (receiver) kopen om naar digitale kabel TV te kunnen kijken. Er komen nu echter ook Ziggo approved TV toestellen met embedded Ziggo approved DVB-C tuners. Stel je nu voor je verhuist naar een UPC gebied, wat kun je dan met zo'n toestel? Niets, zonder weer een UPC kastje te kopen. Bij een PVR is het nog erger, daar kun je helemaal niets mee in een UPC gebied. Verhuis je de andere kant op, dan heb je hetzelfde probleem. Hoe geschift moet je zijn om zoiets te bedenken???

Voor DVB-T (Digitenne) geldt dit niet. Ieder modern TV toestel heeft een DVB-T ontvanger met CI slot. Een CAM en een KPN kaartje zijn alles wat je nodig hebt om TV te kijken. Het verschil tussen DVB-C en DVB-T is minimaal, en zijn zelfs tuners die beide aan kunnen.

Nog een mooi voorbeeld, BluRay. Het Duitse blad CT schreef onlangs het volgende: "Nu HD-DVD is verdwenen, is het enige dat succes voor BluRay in de weg staat BluRay zelf. En de ontwikkelaars doen daar hun uiterste best voor". De BluRay standaards zijn ondertussen zo sterk gewijzigd dat je een één jaar oude dure BluRay speler al in de container kunt flikkeren omdat hij geen nieuwe schijfjes kan afspelen.

Super Audio CD, DVD audio? Allemaal soortgelijke problemen zodat je ze niet met hun eigenlijke kwaliteit kunt afspelen. Al die prachtige technieken zullen nooit doorbreken zolang de industrie krankzinnige eisen stelt aan de afspeel apparatuur.

En wat leveren al die protectie maatregelen nu op? Niets!. Regiocodering ? Een lachtertje, kan op zo ongeveer iedere DVD speler uitgezet worden, en nog legaal ook. DRM? Ook al weer afgeschaft. Sony's CD copy protectie? idem. En zo kunnen we doorgaan.

Deze hele industrie is zo rot als een mispel, en is de grootste vijand van zichzelf. Misschien moeten we alle betrokken managers in een dwangbuis laten afvoeren en verplicht laten behandelen voor paranoia.

RWeber
6 juli 2008, 14:48
Dank voor deze zeer interessante discussie. In deze discussie zijn mij de volgende zaken opgevallen en/of uit deze discussie heb ik de volgende conclusies getrokken:

Ziggo stelt zich als een echte monopolist op en doet mij in een aantal opzichten aan de oude PTT denken (wij bepalen wat goed voor u is en en wij bepalen welke apparatuur u moet gebruiken),
Ik heb veel respect voor anoniem die namens Ziggo ruimte biedt voor discussie al kan de toon soms iets klantvriendelijker,
Ik ben zeer te spreken over de aangebonden digitale kanalen van Ziggo maar zal direct overstappen naar DVB-S (Satelliet) op het moment dat Ziggo het onmogelijk maakt via de Alphacrypt het Irdeto signaal te decoderen. Ik vermoed dat er met mij velen zullen zijn. Ik kijk zelf via een Sharp LC46HD1E (+Alphacrypt Classic) naar het digitale Ziggo aanbod. Naast de Sharp hebben ook Loewe en Sony televisies ingebouwde DVB-C ontvangers met een CI slot.
Mvgr, René Weber

Skinkie
6 juli 2008, 15:03
Dank voor deze zeer interessante discussie. In deze discussie zijn mij de volgende zaken opgevallen en/of uit deze discussie heb ik de volgende conclusies getrokken:

Ziggo stelt zich als een echte monopolist op en doet mij in een aantal opzichten aan de oude PTT denken (wij bepalen wat goed voor u is en en wij bepalen welke apparatuur u moet gebruiken),

Dat was het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, nu bekend onder DGTP (Economische Zaken) en het Agentschap Telecom.Ik heb veel respect voor anoniem die namens Ziggo ruimte biedt voor discussie al kan de toon soms iets klantvriendelijker,

Ik ben zelf een beetje bang dat anoniem op een aantal punten aan FUD doet... en stelselmatig reacties negeert.
Ik ben zeer te spreken over de aangebonden digitale kanalen van Ziggo maar zal direct overstappen naar DVB-S (Satelliet) op het moment dat Ziggo het onmogelijk maakt via de Alphacrypt het Irdeto signaal te decoderen. Ik vermoed dat er met mij velen zullen zijn. Ik kijk zelf via een Sharp LC46HD1E (+Alphacrypt Classic) naar het digitale Ziggo aanbod. Naast de Sharp hebben ook Loewe en Sony televisies ingebouwde DVB-C ontvangers met een CI slot.


Zou het niet beter zijn de overheid nu te vragen om de kabelaars te reguleren wat betreft gebruikte digitale techniek?

RWeber
6 juli 2008, 15:33
[/list]Dat was het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, nu bekend onder DGTP (Economische Zaken) en het Agentschap Telecom.

Klopt maar ik probeerde een vergelijking te maken met de manier van werken zoals de PTT deed.


[/list]Ik ben zelf een beetje bang dat anoniem op een aantal punten aan FUD doet... en stelselmatig reacties negeert.

Ik ben het daar gedeeltelijk mee eens. Op sommige punten tracht hij, middels het opsommen van zoveel mogelijk technische brij of het onnodig terugleggen van de vraag, deelenemers aan deze discussie af te troeven. Soms is het mij inderdaad opgevallen dat er vanuit zijn kant geen of een ontwijkende reactie komt. Omdat hij als werknemer van Ziggo reageert kan ik mij dit ook wel voorstellen omdat het soms om vetrouwelijke of strategische informatie kan gaan. Wel zou het beter zijn als anoniem op zo'n moment aangeeft dat hij daar niet op mag antwoorden omdat dit vertrouwleijke info betreft.


[/list]Zou het niet beter zijn de overheid nu te vragen om de kabelaars te reguleren wat betreft gebruikte digitale techniek?

Gedeeltelijk mee eens; dit is niet aan mij maar aan de Opta. Bij de Opta werken hoogopgeleide en goedbetaalde mensen die dit zelf zouden moeten signaleren. Daarnaast is Ziggo een commercieel bedrijf dat zelf ook goed haar oor te luisteren moet leggen bij klanten. Ik neem aan dat Ziggo zelf heel goed weet dat er veel Alphacrypt gebruikers zijn en dus een afweging (middels een business case) maakt van het niet meer (onofficieel) ondersteunen van de Alphacrypt. Geen betere afstraffing voor een strategische beslissing van een bedrijf dan het weglopen van klanten. En er is een alternatief in DVB-S (DVB-T vind ik vanwege de matige kwaliteit geen alternatief). Bij de aanschaf van mijn televisie heb ik daar, naast de beeldkwaliteit en technische snufjes ook rekening mee gehouden (de sharp beschikt over 2*DVB-S, 1*DVB-T,1*DVB-C,1*HD tuner en 2 CI/PCMCIA loten).

anoniem
6 juli 2008, 20:35
[/list]
Dat was het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, nu bekend onder DGTP (Economische Zaken) en het Agentschap Telecom.

[/list]
Ik ben zelf een beetje bang dat anoniem op een aantal punten aan FUD doet... en stelselmatig reacties negeert.


Zou het niet beter zijn de overheid nu te vragen om de kabelaars te reguleren wat betreft gebruikte digitale techniek?

ik heb de laatste jaren al zo vaak op dit onderwerp gereageerd. Je kunt ook de oude postings nog eens doorlezen, om een beeld te vormen van het hoe en waarom. Ik heb niet zoveel behoefte om elke keer weer het hele verhaal uit te moeten leggen. Verder zullen wij IDTV met CI+ ondersteunen en werken daarvoor nauw samen met de industrie partners.

Skinkie
6 juli 2008, 20:38
ik heb de laatste jaren al zo vaak op dit onderwerp gereageerd. Je kunt ook de oude postings nog eens doorlezen, om een beeld te vormen van het hoe en waarom. Ik heb niet zoveel behoefte om elke keer weer het hele verhaal uit te moeten leggen. Verder zullen wij IDTV met CI+ ondersteunen en werken daarvoor nauw samen met de industrie partners.

Ik heb voordat ik me in deze thread heb gemengd al jouw oude reacties doorgelezen en die van je collega die ook op dit forum zit. Nauw samenwerken is niet een open standaard (DVB-C) ondersteunen.

anoniem
6 juli 2008, 21:04
Ik heb voordat ik me in deze thread heb gemengd al jouw oude reacties doorgelezen en die van je collega die ook op dit forum zit. Nauw samenwerken is niet een open standaard (DVB-C) ondersteunen.

Ik weet niet welke collega je bedoeld.

Ik denk toch dat je niet alles hebt doorgelezen. De specificatie is opgesteld door een aantal belangrijke DVB-members. Binnen DVB was men niet instaat om tot consensus te komen, omdat enkele partijen de eisen niet ver genoeg vonden gaan. De CI+ specificatie is openbaar en elke manufacturer kan en mag deze specificatie toepassen. Met het samenwerken bedoel ik dat wij de CI+ gebaseerde CAM zullen gaan testen met de IDTV manufacturers op interworking. Deze interworking is van essentieel belang zodra verschillende apparatuur met elkaar moet samenwerken en dat vraagt nauwe samenwerking in de aanloop naar nieuwe technologie.

Skinkie
6 juli 2008, 21:17
Ik weet niet welke collega je bedoeld.

Ik denk toch dat je niet alles hebt doorgelezen. De specificatie is opgesteld door een aantal belangrijke DVB-members. Binnen DVB was men niet instaat om tot consensus te komen, omdat enkele partijen de eisen niet ver genoeg vonden gaan. De CI+ specificatie is openbaar en elke manufacturer kan en mag deze specificatie toepassen. Met het samenwerken bedoel ik dat wij de CI+ gebaseerde CAM zullen gaan testen met de IDTV manufacturers op interworking. Deze interworking is van essentieel belang zodra verschillende apparatuur met elkaar moet samenwerken en dat vraagt nauwe samenwerking in de aanloop naar nieuwe technologie.
Het feit dat er uberhaupt een CAM nodig is voor de digitale kanalen die in het analoge must-carry bestek zitten vind ik op zich zelf dubieus, daar schreef je als reactie een 'dubbele rechten kwestie' op. Dat kleinere kabelaars die kanalen wel free-to-air doorgeven vind ik dan geen consistent verhaal, dat zijn immers ook commerciële partijen.

Het is leuk dat jullie CI+ CAMs gaan testen, maar ik verwacht niet dat Ziggo kosteloos de 'oude' digitale TV tuners gaat omwisselen. Eigenlijk is het vreemd dat Ziggo ZELF op CI+ over wil... waarom willen jullie de klanten kunnen limiteren met wat ze met de content doen waar jullie en de klant beide auteursrechten voor betalen?

xahmol
6 juli 2008, 22:40
ik heb de laatste jaren al zo vaak op dit onderwerp gereageerd. Je kunt ook de oude postings nog eens doorlezen, om een beeld te vormen van het hoe en waarom. Ik heb niet zoveel behoefte om elke keer weer het hele verhaal uit te moeten leggen. Verder zullen wij IDTV met CI+ ondersteunen en werken daarvoor nauw samen met de industrie partners.


Anoniem, ook bij mij voorop dat ik je bijdragen enorm waardeer, maar ook ik ken al je posts van al een tijdje en ik ben het eens met de ervaringen van een ander dat er geen sprake is 'van het weer opnieuw uitleggen', om de echte vraag draai je nml telkens heen, inderdaad met name door er een hoop techncobabble over heen te gooien die niet altijd hout snijd om zo anderen af te troeven.

Kijk, ook ik kan heel goed begrijpen dat je bepaalde dingen niet kan zeggen en ook je werkgever niet kan afvallen, maar zeg dan dat.

Maar goed: de conclusie is duidelijk: alleen op IDTVs met CI+ zal officiële ondersteuning komen, de rest is volledig op eigen risico. Prima, dan weten we dat. Maar maak ons niet wijs dat het niet anders kan.

Consument
7 juli 2008, 21:13
Anoniem, ook bij mij voorop dat ik je bijdragen enorm waardeer, maar ook ik ken al je posts van al een tijdje en ik ben het eens met de ervaringen van een ander dat er geen sprake is 'van het weer opnieuw uitleggen', om de echte vraag draai je nml telkens heen, inderdaad met name door er een hoop techncobabble over heen te gooien die niet altijd hout snijd om zo anderen af te troeven.

Kijk, ook ik kan heel goed begrijpen dat je bepaalde dingen niet kan zeggen en ook je werkgever niet kan afvallen, maar zeg dan dat.

Maar goed: de conclusie is duidelijk: alleen op IDTVs met CI+ zal officiële ondersteuning komen, de rest is volledig op eigen risico. Prima, dan weten we dat. Maar maak ons niet wijs dat het niet anders kan.

Allereerst ook mijn waardering voor de reacties van Anoniem. Het is natuurlijk moeilijk om de lastige klanten tevreden te houden. Ik begrijp ook dat dat niet altijd mogelijk is.

De laatste (non-)respons op mijn vraag over een officiele DVB-C kaart en het uitblijven van antwoord op de bijdrage erachteraan van Mr. Parker roepen ook bij mij het idee op van het niet kunnen/willen reageren op moeilijke vragen. Ziggo doet er m.i. verstandiger aan om in overleg te treden met een fabrikant van Tunerkaarten als men het huidige beleid wil voortzetten. In nederland hebben we er de ervaring mee dat het soms beter is om te reguleren dan om iets te verbieden. Dan creeer je namelijk een vraag naar een alternatieve oplossing (zie ook de ervaring met de AlphaCrypt). De techniek staat nooit stil. Hou de hand aan het stuur!

Waar nodig zal ik Ziggo als klant per brief om een uitspraak vragen, gewoon rechttoe rechtaan. Deze uitspraken zal ik posten op dit forum.

anoniem
7 juli 2008, 21:35
Het antwoord is eenvoudig, met tuner kaarten kunnen we niet voldoen aan de content security / copy protectie eisen, waar wij aan gehouden worden vanuit de contentproviders.

Allereerst ook mijn waardering voor de reacties van Anoniem. Het is natuurlijk moeilijk om de lastige klanten tevreden te houden. Ik begrijp ook dat dat niet altijd mogelijk is.

De laatste (non-)respons op mijn vraag over een officiele DVB-C kaart en het uitblijven van antwoord op de bijdrage erachteraan van Mr. Parker roepen ook bij mij het idee op van het niet kunnen/willen reageren op moeilijke vragen. Ziggo doet er m.i. verstandiger aan om in overleg te treden met een fabrikant van Tunerkaarten als men het huidige beleid wil voortzetten. In nederland hebben we er de ervaring mee dat het soms beter is om te reguleren dan om iets te verbieden. Dan creeer je namelijk een vraag naar een alternatieve oplossing (zie ook de ervaring met de AlphaCrypt). De techniek staat nooit stil. Hou de hand aan het stuur!

Waar nodig zal ik Ziggo als klant per brief om een uitspraak vragen, gewoon rechttoe rechtaan. Deze uitspraken zal ik posten op dit forum.

Klaus_1250
7 juli 2008, 21:50
Off-topic maar ik word een beetje ziek van dat hele "content security / content protectie" gebeuren. Zodra 1 of andere Jan Doedel gaat uitmaken met welke apparatuur en op welke manier ik tv kijk, dan zoek ik wel een andere manier. En ik denk niet dat ik de enigste ben.

RWeber
7 juli 2008, 22:04
Het antwoord is eenvoudig, met tuner kaarten kunnen we niet voldoen aan de content security / copy protectie eisen, waar wij aan gehouden worden vanuit de contentproviders.

Misschien een hele blonde en wellicht kort door de bocht opmerking van mijn kant: hoeft DVB-S (lees canaldigitaal) dan niet te voldoen aan de security/copy protectie eisen? Voor DVB-S zijn namelijk wel goedgekeurde ontvangers met ingebouwde Seca decodering (waarin rechtstreeks de smartcard van canaldigitaal geplaatst kan worden) en, voor degene die een DVB-S onvanger heeft met een CI slot, een door canaldigitaal goedgekeurde CI module (waarin de smartcard van canaldigitaal geplaatst kan worden).

Om mijn blonde reactie maar even te vervolgen en de discussie wat te voeden: is irdeto codering misschien zo brak en seca/seca2 wellicht beter dat deze wel aan de security/copy protectie eisen voldoet?

BR, René

Skinkie
7 juli 2008, 22:22
Het antwoord is eenvoudig, met tuner kaarten kunnen we niet voldoen aan de content security / copy protectie eisen, waar wij aan gehouden worden vanuit de contentproviders.

In dat geval kunnen politiek24 en de tweede kamerlijn dus gewoon unscrambled op DVB-C ;)

xahmol
7 juli 2008, 23:21
Het antwoord is eenvoudig, met tuner kaarten kunnen we niet voldoen aan de content security / copy protectie eisen, waar wij aan gehouden worden vanuit de contentproviders.

Eindelijk het echte antwoord :wink: Dank anoniem. Vermoedde dat al.

xahmol
7 juli 2008, 23:26
Off-topic maar ik word een beetje ziek van dat hele "content security / content protectie" gebeuren. Zodra 1 of andere Jan Doedel gaat uitmaken met welke apparatuur en op welke manier ik tv kijk, dan zoek ik wel een andere manier. En ik denk niet dat ik de enigste ben.

Probleem is alleen dat die leuke contentproviders proberen elke manier van kijken te reguleren. Gaat ze niet lukken, maar wat ze wel gaat lukken is dat elke betaalde manier van kijken zo ontzettend gebruikersonvriendelijk wordt dat iedereen straks maar van internet gaat downloaden van de paar übergeeks die dit natuurlijk altijd wel kunnen hacken.

Dan je zin? Niemand betaald meer en er kan helemaal geen content meer gemaakt worden.

Ik ben graag bereid te betalen, maar zonder al die beperkingen graag!

Maar begrijp dat helaas Ziggo vrees ik weinig keus heeft dan hier in mee te gaan: zonder content geen Ziggo. Hoop alleen op enige tegendruk, want als iedereen alles download koopt niemand pluspakketten digitale TV. Wellicht dat ze dan wel weer meer verdienen aan de upgrade van de internetsnelheden van al hun klanten.

Consument
7 juli 2008, 23:29
Het antwoord is eenvoudig, met tuner kaarten kunnen we niet voldoen aan de content security / copy protectie eisen, waar wij aan gehouden worden vanuit de contentproviders.

Dank je voor je snelle en duidelijke antwoord Anoniem.

Zoals ik al meldde hou je techniek niet tegen. De Dreambox is je vast niet onbekend. Wanneer er een nieuwe muur wordt gebouwd zullen er altijd weer freaks zijn die er een gat in maken. Ook Blu-Ray films kun je inmiddels volop kopieren en vinden op internet. Het is een kwestie van tijd en geld. Het is alleen zo vervelend dat de mensen die je produkt rechtmatig willen gebruiken er op deze manier het slachtoffer van worden.

We weten nu dan inmiddels dat de AlphaCrypt zal worden uitgeschakeld door Ziggo. Eindelijk een duidelijke stellingname. Voor de rest is alles een kwestie van tijd en geld en ontevreden klanten.

Klaus_1250
8 juli 2008, 00:27
Dan je zin? Niemand betaald meer en er kan helemaal geen content meer gemaakt worden.
Als het daarop zou uitdraaien, dan ligt het probleem toch echt niet bij de consument. Daarbij komt, nu kan je al alles downloaden, en toch zijn er genoeg mensen die zooi kopen. En content word altijd gemaakt, daar heb je de "content-providers" niet voor nodig. Genoeg artiesten en creatieve mensen die het zonder kunnen.

Ik ben graag bereid te betalen, maar zonder al die beperkingen graag!Dat geldt voor de meeste mensen, maar daar gaat de hele discussie niet over. De content-industrie wil meer controle om mensen meer te laten betalen. In begintijde van iTunes hebben ze nog geprobeerd die zover te krijgen om ineens 2 dollar (met DRM) per nummer te rekenen. Gelukkig zag iTunes dat niet zitten, maar daar gaat het om. Controle = meer geld. Kijk eens naar de regio-codes bij DVD en Blu-Ray. Kijk dan eens naar de prijsverschillen tussen bv de VS en Europa.

want als iedereen alles download koopt niemand pluspakketten digitale TV.Valt wel mee. Mensen die genoeg geld hebben nemen ze toch wel voor de leut, en mensen die prijsbewust zijn, kiezen andere alternatieven.
VoD zou wel interessant kunnen zijn, als er bioscoopfilms op zouden verschijnen. Als je een goede tv en geluidsset hebt, is het een alternatief voor de bios (nou ja, niet helemaal, maar als je 50km van de dichtsbijzijnde fatsoenlijke bios woont, weer wel).

We weten nu dan inmiddels dat de AlphaCrypt zal worden uitgeschakeld door Ziggo.
Dat haal ik niet uit het verhaal, wel dat er voor toekomstige diensten geen CI/CAM support zal zijn. Op het moment dat Ziggo dat doet, krijgen ze een golf van negatieve publiciteit over zich in (krijgen ze nu al, maar vroeg of laat word dat wel minder) en verliezen ze klanten. Veel mensen die een media-center hebben en er tevreden mee zijn. Ik denk dat die mensen eerder naar de Sat of Digitenne gaan kijken, als dat ze hun geliefde media-center opgeven.

xahmol
8 juli 2008, 09:46
Ik denk dat die mensen eerder naar de Sat of Digitenne gaan kijken, als dat ze hun geliefde media-center opgeven.

Digitenne is geen alternatief: erg weinig zenders in erbarmelijke kwaliteit. Zelfs analoog Ziggo heeft meer zenders in betere kwaliteit.

Voor satelliet kan ik me niet voorstellen dat Canal Digital zich wel aan de eisen van contentproviders kan blijven onttrekken. Als Canal Digital straks premium content wil kunnen leveren zullen ze min of meer gedwongen worden ook aan de CI+ te gaan is mijn heel erg sterke vermoeden. En zonder premium content lijkt me het produkt straks lastig te verkopen.
Los daarvan: een schotel plaatsen stuit nog steeds op veel problemen (welstandscommissies, gedoe met kabels trekken en bij mij iig het allerbelangrijkste: een absolute veto van vriendin).

Kortom: het enige echte alternatief is al die premium content dan maar via internet te downloaden en alleen analoog te houden. Analoog werkt tenminste wel gewoon op mijn Windows Mediacenter.
Niet dat ik al zo ver ben: maar begin het redelijk beu te worden dat hele DRM circus.

De contentproviders moeten toch inmiddels weten dat DRM niet werkt: het wordt ALTIJD gekraakt, dus illegale kopieën blijven bestaan en bij welwillende klanten leidt het tot een kopersstaking.

Maar goed: de anti DRM discussie hier weer overdoen is wellicht wat onzinnig hier. Blijf me alleen verbazen dat ze het blijven proberen.

BTW: VoD interessant? Mijn ervaring bij UPC was dat je veel geld vragen voor slechte films, de goede films had ik meestal al op DVD of BluRay, de minder goede films download ik dan wel. Ik weet, niet iedereen is handig met downloaden en die films op je TV toveren, maar ik vraag me toch echt af hoe groot de markt is als Ziggo idd voor VOD een tientje per maand gaat vragen. Ik kan het best betalen dat tientje, maar met alle beperkingen vind ik het echt te duur.

Consument
8 juli 2008, 17:19
Digitenne is geen alternatief: erg weinig zenders in erbarmelijke kwaliteit. Zelfs analoog Ziggo heeft meer zenders in betere kwaliteit.


Digitenne is op zich best een alternatief, eventueel als aanvulling op analoge kabel. Er zijn ook dergelijke tunerkaarten/sticks te koop die deze combinatie ondersteunen. Daar moet je dan alleen een CI-module van de bijbehorende fabrikant en de CAM-aanbieding van digitenne met de binnenantenne (89,90) bijnemen. Als je kiest voor een USB-variant (niet die AnySee30 van digitenne want naar verluid is die slecht) kun je hem nl. ook op je laptop meenemen naar de camping o.i.d. DVB-T wordt ook nog eens standaard ondersteund door MCE. Dat is flexibel en makkelijk voor een hoop mensen. Bij mij thuis is de kwaliteit van de 3 FTA-zenders en TVWest ook vrij aardig, maar ja ik woon dan ook in een grote stad.


Voor satelliet kan ik me niet voorstellen dat Canal Digital zich wel aan de eisen van contentproviders kan blijven onttrekken. Als Canal Digital straks premium content wil kunnen leveren zullen ze min of meer gedwongen worden ook aan de CI+ te gaan is mijn heel erg sterke vermoeden. En zonder premium content lijkt me het produkt straks lastig te verkopen.
Los daarvan: een schotel plaatsen stuit nog steeds op veel problemen (welstandscommissies, gedoe met kabels trekken en bij mij iig het allerbelangrijkste: een absolute veto van vriendin).


Zo, dus Ziggo is niet je enige beperking :) Maar verder heb je absoluut gelijk. Een heel groot deel in NL is cooperatiewoning en huurders krijgen gerommel met de gemeente.


Kortom: het enige echte alternatief is al die premium content dan maar via internet te downloaden en alleen analoog te houden. Analoog werkt tenminste wel gewoon op mijn Windows Mediacenter.
Niet dat ik al zo ver ben: maar begin het redelijk beu te worden dat hele DRM circus.

De contentproviders moeten toch inmiddels weten dat DRM niet werkt: het wordt ALTIJD gekraakt, dus illegale kopieën blijven bestaan en bij welwillende klanten leidt het tot een kopersstaking.

Maar goed: de anti DRM discussie hier weer overdoen is wellicht wat onzinnig hier. Blijf me alleen verbazen dat ze het blijven proberen.


En vergeet niet dat de digitale kabeloplossing van Ziggo vrij duur is voor wat je ervoor krijgt. Bovendien heb je niet de mogelijkheid om met de content te doen wat je wilt, en als je HD zou willen, betaal je je blauw voor 5 zenders. Een uitbreiding van dat aanbod gaat traag en is beperkt gezien de bandbreedte op de kabel. Ik vraag me echt af hoeveel HD-abbonnees Ziggo heeft. Wie wil nu minimaal 200 euro betalen voor die HD-content? Juist: voor een groot deel dezelfde beeldbuisfanaten als zij die het op willen nemen, een beperkte groep, aldus Anoniem. Dezelfde groep die nu als illegaal wordt neergezet.

Skinkie
8 juli 2008, 17:24
En vergeet niet dat de digitale kabeloplossing van Ziggo vrij duur is voor wat je ervoor krijgt. Bovendien heb je niet de mogelijkheid om met de content te doen wat je wilt, en als je HD zou willen, betaal je je blauw voor 5 zenders. Een uitbreiding van dat aanbod gaat traag en is beperkt gezien de bandbreedte op de kabel. Ik vraag me echt af hoeveel HD-abbonnees Ziggo heeft. Wie wil nu minimaal 200 euro betalen voor die HD-content? Juist: voor een groot deel dezelfde beeldbuisfanaten als zij die het op willen nemen, een beperkte groep, aldus Anoniem. Dezelfde groep die nu als illegaal wordt neergezet.

De infra van Ziggo is gewoon niet ontworpen om er het beste uit te halen voor de consument. Helaas een 'deal with it' verhaal. Ik kreeg gisteren een mailtje van iemand van onze lokale programmaraad. "Dat ik niet moest vergeten dat Ziggo naar de beurs wil."

Dat zegt wel alles...

RdP
10 juli 2008, 18:21
Misschien een hele blonde en wellicht kort door de bocht opmerking van mijn kant: hoeft DVB-S (lees canaldigitaal) dan niet te voldoen aan de security/copy protectie eisen? Voor DVB-S zijn namelijk wel goedgekeurde ontvangers met ingebouwde Seca decodering (waarin rechtstreeks de smartcard van canaldigitaal geplaatst kan worden) en, voor degene die een DVB-S onvanger heeft met een CI slot, een door canaldigitaal goedgekeurde CI module (waarin de smartcard van canaldigitaal geplaatst kan worden).

Om mijn blonde reactie maar even te vervolgen en de discussie wat te voeden: is irdeto codering misschien zo brak en seca/seca2 wellicht beter dat deze wel aan de security/copy protectie eisen voldoet?

BR, René

Ik doe ook maar even of ik blond ben.... Maar hier zou ik ook wel eens antwoord op willen hebben. Wat zijn die eisen dan precies ??

Opnemen met een PVR mag toch ook ?? Analoog opnemen op een Video/DVD recorder mag toch ook. Dat is toch dezelfde content. Welke providers(gaat het om alle??) en welke content gaat het dan om ?? Altijd als hier discussies over zijn komen er wazige en onvolledige antwoorden. Ik zou graag die eisen eens willen lezen, ik neem toch aan dat deze openbaar zijn.....

/RdP

anoniem
10 juli 2008, 20:49
Dank je voor je snelle en duidelijke antwoord Anoniem.

Zoals ik al meldde hou je techniek niet tegen. De Dreambox is je vast niet onbekend. Wanneer er een nieuwe muur wordt gebouwd zullen er altijd weer freaks zijn die er een gat in maken. Ook Blu-Ray films kun je inmiddels volop kopieren en vinden op internet. Het is een kwestie van tijd en geld. Het is alleen zo vervelend dat de mensen die je produkt rechtmatig willen gebruiken er op deze manier het slachtoffer van worden.

We weten nu dan inmiddels dat de AlphaCrypt zal worden uitgeschakeld door Ziggo. Eindelijk een duidelijke stellingname. Voor de rest is alles een kwestie van tijd en geld en ontevreden klanten.

De DMM's zijn ons zeker bekend inclusief de ccc.. en het gebruik..

Klaus_1250
10 juli 2008, 21:09
De DMM's zijn ons zeker bekend inclusief de ccc.. en het gebruik..
Vertaling? DMM staat voor Dreambox, de ccc voor.... CCcam? En het gebruik? ...

grunnsat
10 juli 2008, 22:56
Ik doe ook maar even of ik blond ben.... Maar hier zou ik ook wel eens antwoord op willen hebben. Wat zijn die eisen dan precies ??

Opnemen met een PVR mag toch ook ?? Analoog opnemen op een Video/DVD recorder mag toch ook. Dat is toch dezelfde content. Welke providers(gaat het om alle??) en welke content gaat het dan om ?? Altijd als hier discussies over zijn komen er wazige en onvolledige antwoorden. Ik zou graag die eisen eens willen lezen, ik neem toch aan dat deze openbaar zijn.....

/RdP

Er staat ook niets in de "Aanvullende Voorwaarden Ziggo Digitale Televisie" over het gebruik van 'goedgekeurde' ontvangers, of over het al dan niet mogen opnemen van content. Ik zie ook nergens staan dat Ziggo zich het recht voorbehoud om bijvoorbeeld 'goedgekeurde' pvr's zodanig aan te sturen dat het onmogelijk wordt om HDTV programma's in originele kwaliteit op te nemen, al dan niet in opdracht van een content provider. Kortom je doet niets verkeerds zolang je van Ziggo de uitzendingen ontvangt waarvoor je betaalt. Zou je het kaartje omzeilen, dan ben je illegaal bezig.

anoniem
10 juli 2008, 23:15
Er staat ook niets in de "Aanvullende Voorwaarden Ziggo Digitale Televisie" over het gebruik van 'goedgekeurde' ontvangers, of over het al dan niet mogen opnemen van content. Ik zie ook nergens staan dat Ziggo zich het recht voorbehoud om bijvoorbeeld 'goedgekeurde' pvr's zodanig aan te sturen dat het onmogelijk wordt om HDTV programma's in originele kwaliteit op te nemen, al dan niet in opdracht van een content provider. Kortom je doet niets verkeerds zolang je van Ziggo de uitzendingen ontvangt waarvoor je betaalt. Zou je het kaartje omzeilen, dan ben je illegaal bezig.

lees de ABV nog eens door:

http://blob.ziggo.nl/dynamic//NL_HOME/BLOB_UPLOAD/Algemene%20Basisvoorwaarden%20Ziggo.pdf

grunnsat
10 juli 2008, 23:39
lees de ABV nog eens door:

http://blob.ziggo.nl/dynamic//NL_HOME/BLOB_UPLOAD/Algemene%20Basisvoorwaarden%20Ziggo.pdf


Heb ik gedaan:

Om toegang te krijgen tot de digitaal doorgegeven programma's uit het Standaard RTV-pakket moet de Klant een Digitale Ontvanger en een geregistreerde Smartcard hebben, waarmee de Klant ook gebruik kan maken van de overige Diensten digitale radio en televisie, dit onder de daarvoor geldende aanvullende voorwaarden.

Er staat dat ik een goedgekeurde ontvanger moet hebben, en ik heb er ook één. Die ligt ongebruikt in de la. Ik gebruik mijn Topfield, nergens staat dat dit niet mag. Ik zou ook niet weten waarom dat niet zou mogen, Ziggo kan niet aannemelijk maken op enige wijze benadeeld te worden door het feit dat ik een niet goedgekeurde ontvanger gebruik.

Klaus_1250
10 juli 2008, 23:47
artikel 11 – vergoedingen
1. Uit hoofde van een Abonnement kan de Klant aan Ziggo onder meer de volgende vergoedingen
verschuldigd zijn:
à maandelijkse abonnementsvergoedingen;
à eenmalige, periodieke of incidentele vergoedingen, waaronder administratiekosten (inclusief
kosten van het genereren en verzenden van acceptgiro’s en aanmaningskosten), afsluitkosten,
(her)aansluitkosten, voorrijkosten, verhuiskosten, kosten in verband met een door de Klant
gevraagde wijziging van een Abonnement en kosten van bijzondere
-al dan niet door de Klant gevraagde- voorzieningen of diensten;
à variabele vergoedingen gerelateerd aan het feitelijke gebruik van de Dienst; en
à overige verschuldigde vergoedingen, waaronder boetes en vergoedingen voor het gebruik,
herstel of vervanging van ter beschikking gestelde apparatuur met toebehoren, voor het
gebruik van de Aansluiting of van niet door Ziggo ter beschikking gestelde apparatuur of
voorzieningen. Iets zegt me dat wat daar staat niet volgens de wet is. Mooi moment om ff naar de Consumentenbond te forwarden.

bitsflew
11 juli 2008, 00:01
waaronder boetes en vergoedingen voor het gebruik,
herstel of vervanging van ter beschikking gestelde apparatuur met toebehoren, voor het gebruik van de Aansluiting of
van niet door Ziggo ter beschikking gestelde apparatuur of voorzieningen.

Het gaat hier om privaatrecht maw boetes mogen alleen opgelegd worden als schadevergoeding.

In het geval van een niet goedgekeurde ontvanger lijdt Ziggo geen schade.

catastrofus
11 juli 2008, 09:26
Vertaling? DMM staat voor Dreambox, de ccc voor.... CCcam? En het gebruik? ...

Waarschijnlijk bedoeld hij dit:

DMM: Dream Multimedia, oftewel de fabrikant van dreamboxen.
ccc: CCcam, oftewel een softcam (softwarematige CI-module (seca/irdeto enz)). Je hebt dus geen CI-module nodig. De kaart kan rechtstreeks de cardreader v/e dreambox in. CCcam is 1 van de vele softcams die er zijn maar wel 1 van de meest populaire.

Gert.

xahmol
11 juli 2008, 10:04
Had inderdaad gehoord van CCCam.

Het enige wat ik me afvraag is waarom geen enkele HTPC bouwer zich aan een Linux bak met MythTV waagt met CCCam.
Juridisch te riskant of zo?
Zo'n bak moet toch mogelijk zijn, maar heb zelf de energie, kennis en tijd niet om er zelf één te bouwen.

Een softcam lijkt me nml altijd handiger om te updaten voor trucen die kabelaars uithalen dan een hardware oplossing als de Alphacrypt. Lijkt me goedkoper ook.

catastrofus
11 juli 2008, 11:15
Had inderdaad gehoord van CCCam.

Het enige wat ik me afvraag is waarom geen enkele HTPC bouwer zich aan een Linux bak met MythTV waagt met CCCam.
Juridisch te riskant of zo?
Zo'n bak moet toch mogelijk zijn, maar heb zelf de energie, kennis en tijd niet om er zelf één te bouwen.

Een softcam lijkt me nml altijd handiger om te updaten voor trucen die kabelaars uithalen dan een hardware oplossing als de Alphacrypt. Lijkt me goedkoper ook.


Het grote probleem is (volgens mij) CCcam. Als ik het goed begrepen heb valt er te discussieren of deze softcam (en anderen) wel helemaal legaal werken ivm inbreuk op een aantal rechten en zo...

Gert.

xahmol
11 juli 2008, 11:22
Het grote probleem is (volgens mij) CCcam. Als ik het goed begrepen heb valt er te discussieren of deze softcam (en anderen)

Vermoedde al zoiets. Maar Alphacrypt is wel legaal dan? Er zijn nml wel bouwers die kant en klare Alphacrypt gebaseerde HTPCs bouwen (Q-Motion iig).

bitsflew
11 juli 2008, 11:34
Vermoedde al zoiets. Maar Alphacrypt is wel legaal dan? Er zijn nml wel bouwers die kant en klare Alphacrypt gebaseerde HTPCs bouwen (Q-Motion iig).

De AlphaCrypt is volledig legaal want...

1) Je hebt nog steeds een smartcard nodig.

2) De AlphaCrypt is een Irdedeto (I+II) gecertificeerde CAM.

xahmol
11 juli 2008, 11:52
De AlphaCrypt is volledig legaal want...

1) Je hebt nog steeds een smartcard nodig.

2) De AlphaCrypt is een Irdedeto (I+II) gecertificeerde CAM.

OK, reden 2 snap ik. Maar reden 1 geld natuurlijk voor CCCam ook :wink:

catastrofus
11 juli 2008, 12:02
OK, reden 2 snap ik. Maar reden 1 geld natuurlijk voor CCCam ook :wink:

Reden 2 is waarschijnlijk het probleem. AlphaCrypt betaald ook voor het gebruik van irdeto en CCcam (denk ik) niet.

Gert.

bitsflew
11 juli 2008, 12:07
Reden 2 is waarschijnlijk het probleem. AlphaCrypt betaald ook voor het gebruik van irdeto en CCcam (denk ik) niet.

Gert.

Is CCcam opensource?

Zo niet, dan zou het maar zo kunnen zijn dat ze gebruik maken van Irdeto reference code.

In dat geval is het illegaal en aan Irdeto (niet Ziggo) om achter de makers van CCcam aan te gaan.

catastrofus
11 juli 2008, 12:15
Is CCcam opensource?

Zo niet, dan zou het maar zo kunnen zijn dat ze gebruik maken van Irdeto reference code.

In dat geval is het illegaal en aan Irdeto (niet Ziggo) om achter de makers van CCcam aan te gaan.

Volgens mij is CCcam opensource.

Gert.

Klaus_1250
11 juli 2008, 13:02
Het ging mij voornamelijk waarop anoniem nu met zijn uitspraak heen wou.
CCcam gebruik an sich niet illegaal, behalve er geen licentie-gelden worden afgedragen. Aan de andere kant, waarom zou een consument daarvoor moeten betalen? Ik heb niet om de encryptie gevraagd en heb er ook geen behoefte aan. Zelfde verhaal met DRM op zichzelf. Het voegt geen waarde toe voor de consument, het neemt eerder waarde weg en brengt extra kosten met zich mee.

grunnsat
11 juli 2008, 13:36
Ik heb met encryptie als zodanig geen probleem. Het is niet vreemd dat Ziggo de zenders in pakketten aanbiedt, en dat je voor de verschillende pakketten moet betalen. Tenslotte worden er kosten voor gemaakt. Dat wil niet zeggen dat ik het helemaal eens ben met de wijze waarop dat gebeurt, maar dat is een ander onderwerp.

Het feit dat CCcam open source is heeft geen betekenis. Ik heb het sterke vermoeden dat het emuleren van de Irdeto encryptie niet echt legaal is. MediaPortal bijvoorbeeld is in principe zo pgezet dat het geen gebruik kan maken van softcams om op die manier volledig legaal te blijven.

De Alphacrypt lijkt mij wel volledig legaal, inclusief de bypass voor de Ziggo camkey. Als dit niet zo was had Irdeto al lang ingegrepen. Mocht ik dit verkeerd zien, dan zal Anoniem dit wel corrigeren.

Klaus_1250
11 juli 2008, 13:47
De Alphacrypt is gewoon legaal, 100%. Emuleren van en/decryptie is niet altijd legaal en niet altijd illegaal. Maar daarvoor ken ik de wet niet goed genoeg, maar onder bepaalde omstandigheden mag je zaken reverse-engineren en daarvan software maken. En dat is maar goed ook, anders zou je geen DVD's kunnen kijken op *nix. (e.g. Linux/*BSD/etc)

anoniem
11 juli 2008, 14:14
Heb ik gedaan:Er staat dat ik een goedgekeurde ontvanger moet hebben, en ik heb er ook één. Die ligt ongebruikt in de la. Ik gebruik mijn Topfield, nergens staat dat dit niet mag. Ik zou ook niet weten waarom dat niet zou mogen, Ziggo kan niet aannemelijk maken op enige wijze benadeeld te worden door het feit dat ik een niet goedgekeurde ontvanger gebruik.

kijk nog maar eens onder definities

Klaus_1250
11 juli 2008, 14:27
kijk nog maar eens onder definities

Zoek de definitie van Koppelverkoop eens op.

Damandan
11 juli 2008, 14:42
Bovendien is het bestand niet meer te bereiken. Althans vanuit hier.

bitsflew
11 juli 2008, 14:53
CCcam is open source.

Ik heb even wat rond zitten neuzen op diverse sites maar de sourcecode van CCcam is niet beschikbaar, maw geen opensource.

grunnsat
11 juli 2008, 17:20
kijk nog maar eens onder definities

Bij de definities staat wat een goedgekeurde ontvanger is. Bij de voorwaarden staat dat ik er één moet hebben. Ik heb er één, een goedgekeurde Samsung. Die ligt echter in de la, want ik gebruik hem niet. Er staat echter nergens dat ik geen andere ontvanger mag gebruiken. Dat lijkt mij ook niet afdwingbaar, anders stond dat wel in de voorwaarden. Zolang mijn ontvanger geen storingen veroorzaakt op het netwerk, en ik keurig netjes alleen ontvang waar ik voor betaal (dus niet het kaartje omzeil) zou ik niet weten welk belang van Ziggo ik schaad. Nergens in de voorwaarden staat waarom alleen een goedgekeurde ontvanger gebruikt zou mogen worden, noch welke belangen van Ziggo daarbij in het geding zijn.

Stel een rechter zou zich hiermee bezig gaan houden, dan denk ik dat hij aan Ziggo zal vragen wel belang Ziggo heeft om alleen het gebruik van goedgekeurde ontvangers toe te staan, en dan zal hij bepalen of deze inperking van de keuzevrijheid van de consument redelijk is, ondanks het feit dat dit in de algemene voorwaarden staat. Ziggo zou namelijk ook in de voorwaarden op kunnen nemen dat alleen Panasonic Plasma TV's op hun decoders mogen worden aangesloten. Ook dat is niet afdwingbaar.

catastrofus
11 juli 2008, 18:37
Bij de definities staat wat een goedgekeurde ontvanger is. Bij de voorwaarden staat dat ik er één moet hebben. Ik heb er één, een goedgekeurde Samsung. Die ligt echter in de la, want ik gebruik hem niet. Er staat echter nergens dat ik geen andere ontvanger mag gebruiken. Dat lijkt mij ook niet afdwingbaar, anders stond dat wel in de voorwaarden. Zolang mijn ontvanger geen storingen veroorzaakt op het netwerk, en ik keurig netjes alleen ontvang waar ik voor betaal (dus niet het kaartje omzeil) zou ik niet weten welk belang van Ziggo ik schaad. Nergens in de voorwaarden staat waarom alleen een goedgekeurde ontvanger gebruikt zou mogen worden, noch welke belangen van Ziggo daarbij in het geding zijn.

Stel een rechter zou zich hiermee bezig gaan houden, dan denk ik dat hij aan Ziggo zal vragen wel belang Ziggo heeft om alleen het gebruik van goedgekeurde ontvangers toe te staan, en dan zal hij bepalen of deze inperking van de keuzevrijheid van de consument redelijk is, ondanks het feit dat dit in de algemene voorwaarden staat. Ziggo zou namelijk ook in de voorwaarden op kunnen nemen dat alleen Panasonic Plasma TV's op hun decoders mogen worden aangesloten. Ook dat is niet afdwingbaar.

Tuurlijk, ik heb zelfs 2 "gecertificeerde" decoders (panasonic/humax-pvr) en die staan in de schuur. De niet-gecertificeerde decoders kunnen allerlei dingen waar Ziggo waarschijnlijk hoofdpijn van krijgt zoals: cardsharing en fatsoenlijke netwerkverbindingen vanuit de decoders. Heb hier, ook in de schuur, nog een CanaalDigitaal "gecertificeerde" ontvanger staan, Philips DSR 7005 waar je een opname na 3 maand niet meer kan zien (combinatie CD-kaart en gecodeerde opname. belachelijk). M'n dreamboxen plaatsen de opnames niet-gecodeerd op een nas (weer hoofdpijn voor Ziggo). Ik ben er blij mee en ze werken (nog steeds) als een tierelier.

Gert.

G038
11 juli 2008, 19:02
Zoek de definitie van Koppelverkoop eens op.
Voor het gemak maar even een link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koppelverkoop

catastrofus
11 juli 2008, 19:23
Voor het gemak maar even een link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koppelverkoop

Ik weet niet hoe sterk Ziggo staat met hun "gecertificeerde" ontvangers. Mijn oude Panasonic had als "gecertificeerde" ontvanger een struktureel synchronisatie probleem tussen beeld & geluid. Je zou kunnen verwachten dat je als eigenaar van een "gecertificeerde" ontvanger daarvoor ondersteuning vanuit Ziggo krijgt. Nee dus, Ziggo laat je in dit geval gewoon in de kou staan. Mijn niet-"gecertificeerde" ontvangers hebben minder problemen dan m'n Panasonic en Humax-PVR decoder, best wel grappig. Net zoals bij CanaalDigitaal, als hij niet ondersteund wordt heb je over het algemeen weinig of geen problemen en je hebt er een hoop gemakken bij... (zelfs qam256 werkte keurig op de dreamboxen (zie http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=11822))

Gert.

ChillyWilly
13 juli 2008, 16:07
Lijkt mij voor Ziggo heel onverstandig dat ze AlphaCrypt gaan blokkeren. Er zijn duizenden mensen die dit gebruiken en die betalen allemaal netjes hun abonnements kosten. Dat zal een aardige opstand worden kan ik je verklappen.

En dat content security verhaal snap ik niet. De content is gecodeerd en word legaal gecodeerd door de AlphaCrypt ism de Ziggo smartcard. Ik zie het verschil niet met de ingebouwde cam's van de andere officiele decoders.

Wat voor Ziggo veel beter zou zijn is wanneer je officieel de AlphaCrypt gaan ondersteunen... updates via de kabel...

Ik doe maandelijks een aardige bijdrage in het Ziggo fonds en verwacht dan niet dat ze mij opeens gaan afsluiten als klant.

Op zijn minst zijn ze mij dan kwijt als klant en ga ik aan de schotel, waar de AlphaCrypt gewoon wel blijft werken.

xahmol
13 juli 2008, 16:50
En dat content security verhaal snap ik niet. De content is gecodeerd en word legaal gecodeerd door de AlphaCrypt ism de Ziggo smartcard. Ik zie het verschil niet met de ingebouwde cam's van de andere officiele decoders.

Heel simpel denk ik. Een PC of dreambox met Alphacrypt kun je aan je netwerk hangen om al je opnamen P2P op te gooien. Alle officiële decoders hebben die mogelijkheid niet, in alle officiële decoders wordt de ethernet optie angstvallig dichtgezet.
Ongetwijfeld trekken hackers daar zich weinig van aan, maar dit zal de reden zijn.

Klaus_1250
13 juli 2008, 17:00
Ik kijk al anderhalf jaar en ik heb nog nooit een opname op p2p gezet. Enigste wat ik ooit online (niet p2p) heb gezet zijn +/- 5 screenshots ivm problemen/bug en een tweetal korte raw captures vanwege dezelfde reden. Dus het lijkt me een onzin-reden. Omdat je iets kan, wil niet zeggen dat je het ook doet. Tuurlijk zullen er altijd mensen zijn die het wel doen, maar dat heb je overal mee. Daarbij komt dat dit soort controle de problemen alleen maar verschuift naar de andere kant.

ChillyWilly
13 juli 2008, 17:04
Heel simpel denk ik. Een PC of dreambox met Alphacrypt kun je aan je netwerk hangen om al je opnamen P2P op te gooien. Alle officiële decoders hebben die mogelijkheid niet, in alle officiële decoders wordt de ethernet optie angstvallig dichtgezet.
Ongetwijfeld trekken hackers daar zich weinig van aan, maar dit zal de reden zijn.

Dan snap ik het nog steeds niet. Dan moet je een flinke upload hebben wil je die 8mbit Transport Streams realtime streamen. Gaat het om niet realtime dan kan je dat ook met een PVR, ff de harddisk aan je pc hangen en transcoden.

En bovendien, wie van de AlphaCrypt gebruikers zou dit kunnen/doen. En moet dan 99,9% van alle andere gebruikers hieronder lijden?

xahmol
13 juli 2008, 17:47
Dan snap ik het nog steeds niet. Dan moet je een flinke upload hebben wil je die 8mbit Transport Streams realtime streamen. Gaat het om niet realtime dan kan je dat ook met een PVR, ff de harddisk aan je pc hangen en transcoden.

Punt is dat ze door afwezigheid van een ethernet verbinding denken dat dat niet kan. Maar zoals gezegd, hackers of mensen die idd de PVR openschroeven en de HD eruit halen houd je toch niet tegen.

ChillyWilly
13 juli 2008, 17:53
Punt is dat ze door afwezigheid van een ethernet verbinding denken dat dat niet kan. Maar zoals gezegd, hackers of mensen die idd de PVR openschroeven en de HD eruit halen houd je toch niet tegen.

Ja, en het openschroeven van een PVR en de hd aan je pc hangen is een stuk makkelijker dan de content netjes editen en transcoden.

Maar goed, ik geloof nog steeds niet dat ze ons AlphaCrypt gebruikers gaan blokkeren. Eigenlijk zouden we ze al kunnen aanklagen omdat ze NED 1,2 en 3 niet FTC doorgeven.

grunnsat
13 juli 2008, 18:19
Punt is dat ze door afwezigheid van een ethernet verbinding denken dat dat niet kan. Maar zoals gezegd, hackers of mensen die idd de PVR openschroeven en de HD eruit halen houd je toch niet tegen.

Leuk idee, maar denk je dat die HD te lezen is met een PC?? Niet erg waarschijnlijk. Een Topfield PVR heeft een FAT12 formatering, en gelukkig is er een programmaatje voor een PC om hier mee om te kunnen gaan, maar standaard kan een PC er niets mee. Andere PVR's hebben echt onleesbare HD's ben ik bang, en zeker als ze 'goedgekeurd' zijn.

xahmol
13 juli 2008, 18:38
Leuk idee, maar denk je dat die HD te lezen is met een PC?? Niet erg waarschijnlijk. Een Topfield PVR heeft een FAT12 formatering, en gelukkig is er een programmaatje voor een PC om hier mee om te kunnen gaan, maar standaard kan een PC er niets mee. Andere PVR's hebben echt onleesbare HD's ben ik bang, en zeker als ze 'goedgekeurd' zijn.

En je denkt echt dat dat niet te hacken valt? Maar goed, das wat off topic.

ChillyWilly
13 juli 2008, 18:40
Leuk idee, maar denk je dat die HD te lezen is met een PC?? Niet erg waarschijnlijk. Een Topfield PVR heeft een FAT12 formatering, en gelukkig is er een programmaatje voor een PC om hier mee om te kunnen gaan, maar standaard kan een PC er niets mee. Andere PVR's hebben echt onleesbare HD's ben ik bang, en zeker als ze 'goedgekeurd' zijn.

Dan valt op zich nog wel mee, er word toch meestal gebruik gemaakt van een bestaand filesysteem. En weet je zeker dat het FAT12 is? Dan is de maximale hd grote 16mb... lijkt me een beetje weinig, 16 seconden en hij is vol :-P

En dan nog, dit mag geen reden zijn om legale gebruikers met een AlphaCrypt af te sluiten. Dan breekt en de pleuris uit ben ik bang.

catastrofus
13 juli 2008, 18:49
Dan valt op zich nog wel mee, er word toch meestal gebruik gemaakt van een bestaand filesysteem. En weet je zeker dat het FAT12 is? Dan is de maximale hd grote 16mb... lijkt me een beetje weinig, 16 seconden en hij is vol :-P

En dan nog, dit mag geen reden zijn om legale gebruikers met een AlphaCrypt af te sluiten. Dan breekt en de pleuris uit ben ik bang.

Als Ziggo besluit wat kleins te veranderen in hun codering dan hang je met het gebruik van AlphaCrypt. Ik ook trouwens met m'n CCcam, maar daar komen sneller updates voor uit dan AlphaCrypt. Ze moeten dan wel alle interne cam's updaten van hun "gecertificeerde" decoders... Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat AlphaCrypt gewoon blijft werken.

Gert.

The_Doman
13 juli 2008, 19:25
Alle officiële decoders hebben die mogelijkheid niet, in alle officiële decoders wordt de ethernet optie angstvallig dichtgezet.
Niet allemaal hoor. :)
De Siemens PVR kan wel rechtstreeks naar het netwerk opnemen. (en naar USB met Fat16 of Ext2/3)

Maar TV opnames rechtstreeks op p2p gooien, wie zit daar nu echt op te wachten?
Daarbij komt nog dat vrijwel alles branded is met lelijke zender logos en in ons geval vaste NL subs. :lol:
Alleen bij recent premium VOD content kan ik me de bezwaren nog wel voorstellen.

digitalekabeltelevisie
13 juli 2008, 20:47
Niet allemaal hoor. :)
De Siemens PVR kan wel rechtstreeks naar het netwerk opnemen. (en naar USB met Fat16 of Ext2/3)
Ja, maar de provider kan afdwingen dat de opname versleuteld is, zodat deze alleen met de decoder (en bijbehorende smartcard) af te spelen is. Dan kan je nog steeds niet bij een 'leesbare' digitale opname. Die mogelijkheid tot versleuteld opnemen is tot nu toe niet gebruikt.

ChillyWilly
13 juli 2008, 21:00
Als Ziggo besluit wat kleins te veranderen in hun codering dan hang je met het gebruik van AlphaCrypt. Ik ook trouwens met m'n CCcam, maar daar komen sneller updates voor uit dan AlphaCrypt. Ze moeten dan wel alle interne cam's updaten van hun "gecertificeerde" decoders... Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat AlphaCrypt gewoon blijft werken.

Gert.

Idd, alle decoders moeten dat geupgrade worden. Ik kan je vertellen dat dit grote problemen gaat geven. In mijn vorig huis kon ik mijn decoder gewoonweg niet update omdat alle signalen op 370 mhz, waar ook de firmware updates op zitten, heel slecht waren.

grunnsat
13 juli 2008, 22:25
Dan valt op zich nog wel mee, er word toch meestal gebruik gemaakt van een bestaand filesysteem. En weet je zeker dat het FAT12 is? Dan is de maximale hd grote 16mb... lijkt me een beetje weinig, 16 seconden en hij is vol :-P

En dan nog, dit mag geen reden zijn om legale gebruikers met een AlphaCrypt af te sluiten. Dan breekt en de pleuris uit ben ik bang.

Ik weet zeker dat het FAT12 is, maar met enorme clustersizes bij bijv. een 500GB schijf. Met de Alphacrypt heeft dit niets uit te staan, dat is een ander verhaal.

ChillyWilly
13 juli 2008, 22:58
Ik weet zeker dat het FAT12 is, maar met enorme clustersizes bij bijv. een 500GB schijf. Met de Alphacrypt heeft dit niets uit te staan, dat is een ander verhaal.

Ja, dat kan idd. Je hebt maar 4086 clusters, dus dat worden idd mega clusters. Beetje offtopic :mrgreen:

Er zijn natuurlijk ook nog niet officiele ontvangers, al zullen dat er niet zo veel zijn. Denk dat de meeste niet officiele gebruikte decoders AlphaCrypt of Dreamboxen zijn.

xahmol
14 juli 2008, 09:52
Maar TV opnames rechtstreeks op p2p gooien, wie zit daar nu echt op te wachten?

Genoeg mensen gezien het feit dat afleveringen van bv een Peking Express, Expeditie Robinson of wat dan niet meer zij binnen een dag na uitzending in duidelijk van een digitale decoder afkomstige kwaliteit en met alle reclames er alvast uitgeknipt op zowel Usenet en Bittorrent te vinden zijn.

Als daar geen vraag naar is lijkt het me sterk dat iemand daar toch zoveel werk in gaat steken.

Merk dat ik zelf weinig Uitzending gemist gebruik omdat als ik wat heb gemist EN mijn opname om de een of andere reden niet gelukt is, ik het in perfecte kwaliteit van Usenet/Bittorrent kan plukken.

VS series kun je uiteraard beter van VS bronnen halen: dan heb je ze nml in HD, veel eerder en zonder harde ondertitels.

ChillyWilly
14 juli 2008, 10:26
Genoeg mensen gezien het feit dat afleveringen van bv een Peking Express, Expeditie Robinson of wat dan niet meer zij binnen een dag na uitzending in duidelijk van een digitale decoder afkomstige kwaliteit en met alle reclames er alvast uitgeknipt op zowel Usenet en Bittorrent te vinden zijn.

Als daar geen vraag naar is lijkt het me sterk dat iemand daar toch zoveel werk in gaat steken.

Merk dat ik zelf weinig Uitzending gemist gebruik omdat als ik wat heb gemist EN mijn opname om de een of andere reden niet gelukt is, ik het in perfecte kwaliteit van Usenet/Bittorrent kan plukken.

VS series kun je uiteraard beter van VS bronnen halen: dan heb je ze nml in HD, veel eerder en zonder harde ondertitels.

Idd, alles is uit de VS te krijgen. Waar moeten wij dan moeilijk over doen... Peking Express? Expeditie Robinson? En het gaat niet om de reclame inkomsten, want wanneer ik het zelf had opgenomen had ik die ook doorgespoeld.

Opnemen van dit soort programma's is gewoon een burgerdienst. Of de tv maatschappijen moeten zelf de programma's online gaan zetten.

xahmol
14 juli 2008, 11:40
En het gaat niet om de reclame inkomsten, want wanneer ik het zelf had opgenomen had ik die ook doorgespoeld.

Daar zeg je zo wat. Technisch is het al lang mogelijk dat kabelaars in hun PVRs afdwingen dat je reclames niet KAN doorspoelen ;-)

Eén van de leuke dingen van eigen decoders afdwingen zonder link naar buiten is dat je zaken als niet opnemen van bepaalde content, automatisch de opname deleten na twee keer afspelen, niet reclame kunnen skippen etc.

Gelukkig wordt dit nog geen van allen gebruikt, maar technisch kan het wel.

ChillyWilly
14 juli 2008, 11:45
Daar zeg je zo wat. Technisch is het al lang mogelijk dat kabelaars in hun PVRs afdwingen dat je reclames niet KAN doorspoelen ;-)

Eén van de leuke dingen van eigen decoders afdwingen zonder link naar buiten is dat je zaken als niet opnemen van bepaalde content, automatisch de opname deleten na twee keer afspelen, niet reclame kunnen skippen etc.

Gelukkig wordt dit nog geen van allen gebruikt, maar technisch kan het wel.

En wat hebben ze eraan. Niemand word hier beter van. De gebruikers zouden alleen geirriteerd worden.

Skinkie
15 juli 2008, 15:16
Als de opta meerdere kabelaars op de kabel wil hebben... dan vrees ik het ergste voor kaartloze kabel, wellicht dat de must carry gedeeld moet worden, maar ik denk dat dit alleen maar technisch slechter wordt voor de consument.

Jdd
15 juli 2008, 20:26
Als de opta meerdere kabelaars op de kabel wil hebben... dan vrees ik het ergste voor kaartloze kabel, wellicht dat de must carry gedeeld moet worden, maar ik denk dat dit alleen maar technisch slechter wordt voor de consument.

Uit het opta verhaal is mij niet duidelijk geworden of ze nu op analoog, digitaal of beide doelen.

Is het ook analoog dan den k ik dat er niet veel ruimte meer gaat bij komen voor digitaal.
Aan de andere kant zal er dan wel serieus gekeken moeten worden naar welke zender men (digitaal) doorgeeft en of er een behoefte voor is. De tijd van klakkeloos zenders als kanaal vulling opnemen omdat die zender er het meest voor betaald zal dan voorbij zijn als de consument kan shoppen bij een andere leverancier die wel biedt wat men wil zien.

Ik voorzie dan mijn stokpaartje, pesoonlijke pakketten en betalen per zender, toch nog wel eens in de nabije toekomst geintroduceerd zal gaan worden.
:)

Skinkie
15 juli 2008, 23:42
Uit het opta verhaal is mij niet duidelijk geworden of ze nu op analoog, digitaal of beide doelen.

Is het ook analoog dan den k ik dat er niet veel ruimte meer gaat bij komen voor digitaal.
Aan de andere kant zal er dan wel serieus gekeken moeten worden naar welke zender men (digitaal) doorgeeft en of er een behoefte voor is. De tijd van klakkeloos zenders als kanaal vulling opnemen omdat die zender er het meest voor betaald zal dan voorbij zijn als de consument kan shoppen bij een andere leverancier die wel biedt wat men wil zien.

Ik voorzie dan mijn stokpaartje, pesoonlijke pakketten en betalen per zender, toch nog wel eens in de nabije toekomst geintroduceerd zal gaan worden.
:)
Ik ga nog steeds voor een kabel infrastructuur waarbij alleen voor de infrastructuur wordt betaald (flat fee), en die must carry analoog mee stuurt. Voor de rest zouden ALLE overige bandbreedte voor docsis gereserveerd moeten worden, waarbij er een internet gedeelte is en een tv gedeelte gebasseerd op een shared infrastructuur. Op die shared infrastructuur kunnen alle providers inschrijven.

De set-top boxen krijgen signaal vanuit een multicast stream op het TV docsis kanaal, waar alleen de betaal zenders voorzien zijn van een open encryptie standaard. En de overige zenders alleen richting eindpunt gaan als er behoefte naar is. Alle streams zijn van zelfde kwaliteit (apparte HD dienst) en kunnen verschillende partijen verschillende pakketten aanbieden, betalen per zender, betalen per pakket, internet + tv, telefonie.

Ik voorzie dan wel dat een kabelaar als netwerk beheerder moet gaan werken, en het 'ISP' verhaal moet afsplitsen.

grunnsat
16 juli 2008, 07:54
Uit het opta verhaal is mij niet duidelijk geworden of ze nu op analoog, digitaal of beide doelen.

Volgens teletekst vanochtend gaat het over analoge signalen! Dat lijkt mij onmogelijk. Je kunt analoge signalen encrypten, zo hadden we vroeger een kastje van Filmnet om de toen nog twee analoge Filmnet kanalen te kunnen bekijken. Maar je moet toch wel helemaal op je achterhoofd gevallen zijn om nu nog in dat soort volkomen achterhaalde techniek te gaan investeren. Als je al een de-encryptie kastje moet plaatsen, dan kan het net zo goed één voor digitale signalen zijn. Analoge signalen gebruiken veel te veel bandbreedte, en zouden feitelijk zo spoedig mogelik van de kabel moeten. Nog meer analoge signalen er bij is funest voor bijvoorbeeld de doorbraak van HDTV.

ChillyWilly
16 juli 2008, 11:13
Volgens teletekst vanochtend gaat het over analoge signalen! Dat lijkt mij onmogelijk. Je kunt analoge signalen encrypten, zo hadden we vroeger een kastje van Filmnet om de toen nog twee analoge Filmnet kanalen te kunnen bekijken. Maar je moet toch wel helemaal op je achterhoofd gevallen zijn om nu nog in dat soort volkomen achterhaalde techniek te gaan investeren. Als je al een de-encryptie kastje moet plaatsen, dan kan het net zo goed één voor digitale signalen zijn. Analoge signalen gebruiken veel te veel bandbreedte, en zouden feitelijk zo spoedig mogelik van de kabel moeten. Nog meer analoge signalen er bij is funest voor bijvoorbeeld de doorbraak van HDTV.

Wat ik begreep van de woordvoerder van de OPTA gaat het om digitale signalen. Dit heel goed mogelijk met DVB-C. Analoog neemt veels te veel ruimte in beslag.

grunnsat
16 juli 2008, 19:31
Wat ik begreep van de woordvoerder van de OPTA gaat het om digitale signalen. Dit heel goed mogelijk met DVB-C. Analoog neemt veels te veel ruimte in beslag.

Helemaal mee eens. Teletekst zat er dus naast. Ik kan dan gewoon een tweede CAM module plaatsen + kaartje, of zelfs een CAM plaatsen die twee kaartjes aan kan. Dan kan ik het signaal van twee kabelaars ontvangen, en mogelijk zelfs van vier!

Zouden dan de analoge signalen helemaal verdwijnen? Anders heb je immers concurentie vervalsing omdat slechts één kabel provider die ongecodeerde signalen kan leveren.

Skinkie
21 juli 2008, 01:35
HAHAHAHA :D

Anoniem wanneer krijgen we FTA Digitale TV?

http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2647517Auteursrechtenorganisatie STEMRA heeft wederom een juridische proefballon tegen UPC-dochter Chellomedia verloren. Het digitaal coderen van tv-programma's is geen verveelvoudiging in de zin van de Auteurswet, zo oordeelde de rechter.

En tot zo ver het argument Amstelveen arrest!

Jdd
21 juli 2008, 10:44
HAHAHAHA :D

Anoniem wanneer krijgen we FTA Digitale TV?

http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2647517En tot zo ver het argument Amstelveen arrest!

Kijk dat is goed nieuws, FTA is mogelijk en het kost zeer waarschijnlijk Ziggo minder aan afdracht :)

digitalekabeltelevisie
21 juli 2008, 10:52
Het woord coderen heeft twee verwarrende betekenissen.


encoderen, het omzetten van een formaat naar ander technisch formaat, bijv analoog naar digitaal MPEG.
versleutelen, ook wel encryptie

Ook in de uitspraak lijkt dit soms door elkaar te lopen.

Ziggo versleuteld (encrypt) het digitale basispakket zodat ze alleen auteursrechten hoeven te betalen voor de abonnees die daadwerkelijk er gebruik van maken. Digitaal doorgeven van zenders (naast analoog) is nieuwe openbaarmaking, en daarover moeten opnieuw rechten betaald worden. Door te versleutelen hoeven deze (dubbele) rechten alleen betaald te worden voor mensen die er werkelijk gebruik van maken.

Chello Media is een ander soort bedrijf, het verzorgt uitzendingen voor zenders zoals Film1, National Geographic, etc. Programma's worden daarvoor aangeleverd op "audiovisuele dragers" en door Chello omgezet naar digitale bestanden (encoderen, waarschijnlijk naar MPEG). Later verstuurt het play-out systeem deze programma's versleuteld via glasvezel en satelliet naar kabel-operators en DTH-satelliet operators (zoals bijv. Canal Digitaal).

Eerder al heeft STEMRA geprobeerd om over de satelliet-uitzendingen van Chello-Media (voor operators, dus niet voor het publiek) rechten te heffen. Aangezien deze ge-encrypt zijn, en niet door het publiek ontvangen kunnen worden is dit geen nieuwe openbaarmaking, en hoefde daarvoor niet betaald te worden.

Nu probeerde STEMRA om over de tijdelijke digitale bestanden nodig voor de uitzending rechten te heffen, omdat dit kopieën (verveelvoudiging) zouden zijn.

De rechter heeft nu bepaald dat deze tijdelijke kopieën toegestaan zijn, net zoals een computer bestanden van internet tijdelijk in cache of proxy mag opslaan, zonder dat dit meteen een verveelvoudiging is.

Dit is dus helemaal niet relevant voor de rechtenafdracht over digitale kabeldoorgifte, en dus ook niet voor het FTA doorgeven van het basispakket. (Hoewel ik daar ook voor ben) Volgende keer niet zo snel conclusies trekken.

Het geeft alleen de denkwijze van een STEMRA aan, die volledig doorgeschoten is in allerlei dubieuze heffingen opleggen in de hoop dat er wel betaald wordt.

grunnsat
21 juli 2008, 13:34
Digitaal doorgeven van zenders (naast analoog) is nieuwe openbaarmaking, en daarover moeten opnieuw rechten betaald worden. Door te versleutelen hoeven deze (dubbele) rechten alleen betaald te worden voor mensen die er werkelijk gebruik van maken.

Onzin natuurlijk. Er is helemaal geen analoog signaal meer vanaf de zenders. Alles wordt digitaal aangeleverd, en zelfs direct vanaf Hilversum naar de kopstations van de kabel leveranciers via een glasvezelverbinding. De omzetting naar analoog zou nu dus "nieuwe openbaarmaking" zijn, maar ook dat is je reinste kolder. Iedere frekwentie omzetting zou je daarmee ook tot "nieuwe openbaarmaking" kunnen bombarderen. Zolang het signaal nagenoeg tijdsynchroon wordt aangeleverd binnen het doelgebied van de zender is er van "nieuwe openbaarmaking" geen sprake, Dat de Hoge Raad zo'n idiote uitspraak heeft gedaan duidt er alleen maar op dat de rechters geen flauw benul van de gebruikte technieken hebben.

Consument
22 juli 2008, 00:32
Dit is dus helemaal niet relevant voor de rechtenafdracht over digitale kabeldoorgifte, en dus ook niet voor het FTA doorgeven van het basispakket. (Hoewel ik daar ook voor ben) Volgende keer niet zo snel conclusies trekken.

Helemaal niet relevant is een te snel getrokken conclusie. Dit vonnis geeft in elk geval aan dat het zinvol is om nóg eens een proefproces te beginnen, al was het maar om de definities aan te scherpen. Zo te zien aan de kosten hoeft Ziggo zich dáár geen zorgen over te maken.

Naast de duidelijkheid over het begrip "Publiek" bestaat er nog onduidelijkheid over het begrip "Heropenbaarmaking". Zoals Grunnsat hierboven al aangeeft, is het discutabel of het tijdsynchroon aanbieden van een digitale weergave naast de analoge weergave, valt onder dit begrip. De ontvanger (lees een gezin) kan op een moment feitelijk maar één uitgezonden openbaarmaking per content-provider (kanaal) waarnemen. Hier gaat het dus om de technische distributiemethode waarlangs middels een aanzienlijke investering een kwalitatief betere digitale weergave wordt verspreid. Over opnames, met digitale of analoge apparatuur, wordt al, of kan desgewenst via de stichting Thuiskopie een vergoeding van die consument worden gevraagd bij aanschaf van die kopieerapparatuur en/of de media.

Illegale verveelvuldiging van openbaarmakingen (aan derden) blijft even strafbaar als het nu is.

digitalekabeltelevisie
22 juli 2008, 09:02
Dit vonnis geeft in elk geval aan dat het zinvol is om nóg eens een proefproces te beginnen, al was het maar om de definities aan te scherpen.
Ik reageerde vooral op Skinkie die meteen de conclusie trok dat het Amstelveen arrest daarmee verviel.

Je gaat er aan voorbij dat het om een heel ander onderwerp gaat, het maken van een tijdelijke werkkopie voor een uitzendproces, niet leveren van signaal aan het publiek. Daarnaast, als de hoge raad iets bepaald heeft kan je daartegen niet meer in beroep, en hun bepalingen worden daarmee definities.

Naast de duidelijkheid over het begrip "Publiek" bestaat er nog onduidelijkheid over het begrip "Heropenbaarmaking". Zoals Grunnsat hierboven al aangeeft, is het discutabel of het tijdsynchroon aanbieden van een digitale weergave naast de analoge weergave, valt onder dit begrip. De ontvanger (lees een gezin) kan op een moment feitelijk maar één uitgezonden openbaarmaking per content-provider (kanaal) waarnemen.
Die redenatie begrijp ik, en die zou ik ook volgen. Alleen in de Amstelveen zaak is dat ook aangevoerd. Er werden alleen zenders doorgegeven die de kijker op dat moment ook zelf met een antenne uit de lucht kon halen. Zie http://www.iept.nl/files/1981/IEPT19811030_HR_Kabel-TV_I.pdf ; "Voor “openbaarmaking” niet van belang of sprake is van een “nieuw publiek”"

Maar we zijn ondertussen erg off topic gegaan. De vraag was (ook all off-topic) waarom het basispakket niet onversleuteld is. Één reden is dubbel betalen auteursrechten, andere is natuurlijk marketing. Je wilt dat mensen een decoder met kaartje hebben, zodat ze later makkelijker een extra abonnement afsluiten.

chriroz
31 juli 2008, 16:28
Ik sta op het punt om een alphacrypt te kopen om daarmee ziggo op m'n tv te ontvangen. Deze discussie kan me op andere gedachten brengen maar ik kan eigenlijk het antwoord op de orginele vraag nergens vinden (kan aan mij liggen)

"Gaat Ziggo proberen het gebruik van de Alphacrypt te saboteren?"
En wat voor mij van belang is: Hoe groot is de kans dat ik over 1 jaar via een alphacrypt nog steeds hdtv kan kijken?

kan iemand mij hier een duidelijk antwoord op geven?

Bordewolf
31 juli 2008, 16:38
Heel simpel. Ziggo ondersteund alleen de produkten die op hun site staan aangegeven. Ieder ander produkt dat jij gebruikt dat Ziggo domweg niet ondersteund is op eigen risico. Dus over een jaar of zelfs minder kun je de lul zijn. Dat is geen kwestie van saboteren, maar wel een kwestie van dat Ziggo jouw geen garanties hoeft te geven aangezien je zelf kiest voor een oplossing die Ziggo officieel niet ondersteund.

grunnsat
31 juli 2008, 17:37
Hoe groot is de kans dat ik over 1 jaar via een alphacrypt nog steeds hdtv kan kijken?

kan iemand mij hier een duidelijk antwoord op geven?

Je zult hier van Ziggo nooit een antwoord op krijgen dat anders luidt dan ze altijd zeggen: wij ondersteunen de Alphacrypt niet, en wij doen geen uitspraak over de vraag of hij blijft werken.

Wanneer zou het werken van de Alphacrypt onmogelijk worden? Dat kan alleen als Ziggo de encryptie zodanig wijzigt dat de Alphacrypt deze wijziging niet kan volgen. Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Een dergelijke wijziging is zo veelomvattend dat die waarschijnlijk niet met een firmware upgrade uitgevoerd kan worden, danwel zoveel risico voor niet werkende ontvangers met zich meebrengt dat Ziggo het niet aandurft. Anders had Ziggo het al lang gedaan.

Welk risico loop je? Er is een heel kleine kans dat je €100 kwijt raakt omdat ergens in de toekomst je Alphacrypt niet meer werkt. Echter je kunt de Alphacrypt ook weer trachten te verkopen via e-bay. Hij wordt veel bij satellietontvangers gebruikt.

vvugt
8 augustus 2008, 10:35
Ik erger me aan het feit dat Ziggo zijn betalende abonnees die beschikken
over een bv een Sony tv met een ingebouwde DVB-C tuner in de kou laat staan.
Het is toch de taak van de kabelmaatschappij er voor te zorgen dat de
kijker optimaal van hun diensten gebruik kan maken. Ze dienen derhalve
zorgen voor een compatibele cam-module die ook door hen ondersteund
wordt.
Communiceren met Ziggo is nauwelijks mogelijk. Op hun website kun j
alleen antwoord krijgen op bepaalde voorgeprogrameerde vragen. Maar op
bovengenoemde kwestie kun je geen antwoord krijgen.
Als op 1 januari 2009 de kabel wordt vrij gegeven zullen er ongetwijfeld
providers komen die zo'n module wel leveren. Er lijkt mij dus alle aanleiding
voor Ziggo om zo snel mogelijk voor een eigen cam-module te zorgen.
Anders zullen ze de nodige klanten verliezen.

Bordewolf
8 augustus 2008, 11:03
Sorry, maar Ziggo heeft die plicht niet. Om optimaal van Ziggo te kunnen genieten schrijft Ziggo een aantal decoders voor die door Ziggo ondersteund worden. Wanneer jij iets anders probeert dan moet je Ziggo opeens niet aanvallen dat men dit niet ondersteund. Dit is gewoon een kwestie van lezen.

In de toekomst komt er een CI+ standaard waarbij televisies beschikken over een ingebouwde decoder. Dit gaat Ziggo wel ondersteunen in de toekomst.

Mr_Parker
8 augustus 2008, 11:17
..
Als op 1 januari 2009 de kabel wordt vrij gegeven zullen er ongetwijfeld
providers komen die zo'n module wel leveren...

Welkom op het forum, maar blijkbaar heb je nog niet alles nagelezen....

Anoniem, medewerker ziggo, heeft al vaker gemeldt dat ze met CI+ bezig zijn. Dit is de opvolger van de CI module zoals die in de Sony's te vinden is.
Een van de redenen voor deze CI+ is dat er bij deze wel een bepaalde content DRM gebruikt kan worden die door de content providers geeist wordt (aldus Anoniem). De content providers stellen vervolgens eisen aan de zenders die de content uitzenden, en die stellen dan dus weer eisen aan Ziggo.

Een andere provider die gebruik gaat maken van de kabels / infrastructuur van Ziggo zal het zelfde probleem krijgen. Ook deze zal te maken krijgen met de content providers etc. Daarnaast verwacht ik dat de andere providers niks anders zullen doen dan de administratie overnemen van ziggo. De codering van de zenders zal niet veranderen verwacht ik zo, dus de gebruikte decoders etc zal gelijk gaan blijven, en daarmee dus de Alphacrypt voor de CI toestellen de enige oplossing.
Zover ik begrijp via Anoniem is het wel de bedoeling dat Ziggo met een CI+ CAM gaat komen, die dan dus in CI+ slot uitgevoerde 'tv's en evt decoders gebruikt zou kunnen gaan worden.

Andere providers zullen vast met eigen zender paketten komen, maar dat is volgens mij ook niet zo ingewikkeld om binnen de huidige codering te verwerken.

grunnsat
8 augustus 2008, 11:30
Ik erger me aan het feit dat Ziggo zijn betalende abonnees die beschikken over een bv een Sony tv met een ingebouwde DVB-C tuner in de kou laat staan.
Het is toch de taak van de kabelmaatschappij er voor te zorgen dat de kijker optimaal van hun diensten gebruik kan maken.

Als je met die laatste zin bedoeld dat jij met dat signaal moet kunnen doen wat jij wilt, binnen de grenzen van de wet, dan zit je er helemaal naast.

Ziggo c.s. leveren een signaal, maar willen ook precies kunnen bepalen wat jij met dat signaal kunt doen. Zij willen niet dat je een opname in originele digitale kwaliteit van je receiver kunt kopiëren naar bijvoorbeeld een PC, en al helemaal niet met HDTV opnames. Vanuit dat oogpunt bezien is het gebruik van open DVB-C apparatuur met een standaard CAM hun een doorn in het oog. Dat is de reden van al die Ziggo specifieke apparatuur. Dat is ook de reden dat men nu bezig is met die "CI+" standaard met bijbehorend CAM. Die zorgt er voor dat Ziggo kan sturen dat jij geen opname kunt maken van een uitzending, of slechts een opname in verminderde kwaliteit. Voor de consument is "CI+" zeer waarschijnlijk meer "CI--".

Overigens zul je hiervan niets expliciet terugvinden in hun algemene voorwaarden. Ze proberen je alleen maar te verplichten gebruik te maken van een 'goedgekeurde' ontvanger, maar schrijven er niet bij waarom.

xahmol
8 augustus 2008, 11:58
Voor de consument is "CI+" zeer waarschijnlijk meer "CI--".

En daarom kan ik niet wachten op concurrentie op de kabel. Er moet toch een kabelaar komen die rekening houdt met wat de klant wil doen met het signaal ipv hoe de contentproviders graag wil dat wij met het signaal doen.
Kan er niet zoiets als XS4All toen het nog geen KPN was voor digitale kabel TV komen?

digitalekabeltelevisie
8 augustus 2008, 12:30
En daarom kan ik niet wachten op concurrentie op de kabel. Er moet toch een kabelaar komen die rekening houdt met wat de klant wil doen met het signaal ipv hoe de contentproviders graag wil dat wij met het signaal doen.
Je gaat er van uit dat de kabelaar graag die beperking oplegt. Maar de contentproviders (filmmaatschappijen e.d.) gaan steeds strengere eisen stellen aan de beveiliging, en daarmee aan de manier waarop kabelmaatschappijen zenders mogen doorgeven. Als een kabelbedrijf daaraan niet kan of wil voldoen zullen ze niet meer de rechten krijgen om bepaalde kanalen door te geven.

Dus als er concurrentie op de kabel zou komen die een eigen toegangssysteem zou gaan gebruiken (dat is ook nog maar de vraag) dan krijgt die geen toestemming om sommige zenders door te geven.

Hier zouden de kabelbedrijven hun monopolie positie eigenlijk moeten gebruiken door tegen die contentproviders te zeggen: "laat dan maar, steek die kanalen maar....". Dan zouden de filmmaatschappijen blijven zitten met 'dure' content, die opeens waardeloos is omdat niemand tegen hun voorwaarden wil kopen.

xahmol
8 augustus 2008, 13:04
Hier zouden de kabelbedrijven hun monopolie positie eigenlijk moeten gebruiken door tegen die contentproviders te zeggen: "laat dan maar, steek die kanalen maar....". Dan zouden de filmmaatschappijen blijven zitten met 'dure' content, die opeens waardeloos is omdat niemand tegen hun voorwaarden wil kopen.

Dat was idd wat ik in gedachten had met een kabelaar die eens voor de belangen van zijn klanten opkomt. Maar een koperstaking van alle kabelaars met restricties werkt natuurlijk ook. Heb ik het er zelfs nog wel over dat ik bepaalde kanalen dan niet meer kan ontvangen. Met alleen het huidige analoge pakket in HD zonder restricties zou ik ook al heel tevreden zijn.

vvugt
9 augustus 2008, 15:25
[quote=grunnsat;111303]Als je met die laatste zin bedoeld dat jij met dat signaal moet kunnen doen wat jij wilt, binnen de grenzen van de wet, dan zit je er helemaal naast.

Ziggo c.s. leveren een signaal, maar willen ook precies kunnen bepalen wat jij met dat signaal kunt doen. Zij willen niet dat je een opname in originele digitale kwaliteit van je receiver kunt kopiëren naar bijvoorbeeld een PC, en al helemaal niet met HDTV opnames. Vanuit dat oogpunt bezien is het gebruik van open DVB-C apparatuur met een standaard CAM hun een doorn in het oog. Dat is de reden van al die Ziggo specifieke apparatuur. Dat is ook de reden dat men nu bezig is met die "CI+" standaard met bijbehorend CAM. Die zorgt er voor dat Ziggo kan sturen dat jij geen opname kunt maken van een uitzending, of slechts een opname in verminderde kwaliteit. Voor de consument is "CI+" zeer waarschijnlijk meer "CI--".

Reactie
Ik vraag alleen om een door Ziggo ondersteunde cammodule, zodat ik de
DVB-C tuner in mijn sonytv kan gebruiken. Het is aan Ziggo om er voor te
zorgen dat daarvan geen misbruik kan worden gemaakt.

vvugt
9 augustus 2008, 15:36
Welkom op het forum, maar blijkbaar heb je nog niet alles nagelezen....

Anoniem, medewerker ziggo, heeft al vaker gemeldt dat ze met CI+ bezig zijn. Dit is de opvolger van de CI module zoals die in de Sony's te vinden is.
Een van de redenen voor deze CI+ is dat er bij deze wel een bepaalde content DRM gebruikt kan worden die door de content providers geeist wordt (aldus Anoniem). De content providers stellen vervolgens eisen aan de zenders die de content uitzenden, en die stellen dan dus weer eisen aan Ziggo.

Een andere provider die gebruik gaat maken van de kabels / infrastructuur van Ziggo zal het zelfde probleem krijgen. Ook deze zal te maken krijgen met de content providers etc. Daarnaast verwacht ik dat de andere providers niks anders zullen doen dan de administratie overnemen van ziggo. De codering van de zenders zal niet veranderen verwacht ik zo, dus de gebruikte decoders etc zal gelijk gaan blijven, en daarmee dus de Alphacrypt voor de CI toestellen de enige oplossing.
Zover ik begrijp via Anoniem is het wel de bedoeling dat Ziggo met een CI+ CAM gaat komen, die dan dus in CI+ slot uitgevoerde 'tv's en evt decoders gebruikt zou kunnen gaan worden.

Andere providers zullen vast met eigen zender paketten komen, maar dat is volgens mij ook niet zo ingewikkeld om binnen de huidige codering te verwerken.

Reactie

Ik hoor/lees al zo lang/vaak (maar nooit van Ziggo zelf) dat zo'n CI+ Cam
bij Ziggo in voorbereiding is. Waarom wordt daarover geen openheid betracht, en gaat het steeds over anonieme bronnen?

grunnsat
9 augustus 2008, 16:08
Ik vraag alleen om een door Ziggo ondersteunde cammodule, zodat ik de DVB-C tuner in mijn sonytv kan gebruiken. Het is aan Ziggo om er voor te zorgen dat daarvan geen misbruik kan worden gemaakt.

Ik probeer nu juist duidelijk te maken dat die er nooit zal komen. De DVB-C tuner in jouw Sony heeft een normaal standaard CI slot, en daar past een normale standaard CAM module in, zoals de Alphacrypt. Die zal Ziggo nooit ondersteunen om de redenen die ik aangaf. DVB tuners met een CI+ slot bestaan nog niet, en de CAM modules daar voor evenmin. En ook al zouden ze nu wel bestaan, dan is het niet mogelijk je Sony TV om te bouwen.

Bordewolf
9 augustus 2008, 16:09
'anoniem' is slechts een naam van een Ziggo Official hier op dit forum. Dit is geen anonieme bron, maar iemand die verdomde goed weet wat er binnen Ziggo speelt. Het is een heel betrouwbare bron kan ik je vertellen.

Dat hij niet zijn echte naam op dit forum gebruikt maakt hem niet minder betrouwbaar

Consument
9 augustus 2008, 17:08
Ik ben er eindelijk uit en heb voor mezelf nu een redelijke oplossing voor een mediacenter gevonden.

Technotrend levert de TT CT-3650. Dit is een externe DVB-T en DVB-C HD-ontvanger met een ingebouwd CI-slot. Samen met een Alphacrypt module kost deze bij dvbshop.net ca. 220 euro plus 15 euro porto. Sallandautomatisering biedt beide produkten aan voor ca 240 euro plus 10 euro porto. Ik neem hierbij een Ziggo HD-abbonement en een Digitenne-abbonement. De Digitenne kan ik namelijk op mijn laptop ook gebruiken met deze ontvanger op plekken met ontvangst.

Het mooie van dit produkt is dat het twee DVB-signalen ondersteunt namelijk terrestrial en cable, of concreet bij mij Digitenne en Ziggo. Ziggo zal waarschijnlijk niet alle kanalen omzetten naar een CI+-encryptie wanneer ze omschakelen omdat dit alleen voor het HD-materiaal vereist is. Die paar HD-kanalen die op dit moment worden getoond, kunnen me gestolen worden. Mocht Ziggo CI+ invoeren en de Alphacrypt wel totaal de nek omdraaien dan stap ik volledig over op Digitenne, al was het maar uit principe! Ik weet dat ik dan ook niet de enige ben die zo'n stap maakt. Ziggo c.s. zal dus goed moeten overwegen wat ze op CI+ zetten om niet een hoop klanten voorgoed te verliezen.

Bordewolf
9 augustus 2008, 17:30
Ik ben er eindelijk uit en heb voor mezelf nu een redelijke oplossing voor een mediacenter gevonden.

Technotrend levert de TT CT-3650. Dit is een externe DVB-T en DVB-C HD-ontvanger met een ingebouwd CI-slot. Samen met een Alphacrypt module kost deze bij dvbshop.net ca. 220 euro plus 15 euro porto. Sallandautomatisering biedt beide produkten aan voor ca 240 euro plus 10 euro porto. Ik neem hierbij een Ziggo HD-abbonement en een Digitenne-abbonement. De Digitenne kan ik namelijk op mijn laptop ook gebruiken met deze ontvanger op plekken met ontvangst.

Het mooie van dit produkt is dat het twee DVB-signalen ondersteunt namelijk terrestrial en cable, of concreet bij mij Digitenne en Ziggo. Ziggo zal waarschijnlijk niet alle kanalen omzetten naar een CI+-encryptie wanneer ze omschakelen omdat dit alleen voor het HD-materiaal vereist is. Die paar HD-kanalen die op dit moment worden getoond, kunnen me gestolen worden. Mocht Ziggo CI+ invoeren en de Alphacrypt wel totaal de nek omdraaien dan stap ik volledig over op Digitenne, al was het maar uit principe! Ik weet dat ik dan ook niet de enige ben die zo'n stap maakt. Ziggo c.s. zal dus goed moeten overwegen wat ze op CI+ zetten om niet een hoop klanten voorgoed te verliezen.

Alle nieuwe tv's ondersteunen straks CI+. Maw heb je geen decoder meer nodig op dat moment. Ziggo ondersteund dus straks de nieuwe standaard. Wat wil je nog meer ?

Jij doet of Ziggo alles verkeerd doet, terwijl je zelf een andere keuze wilt maken die niet (geheel) werkt bij een Ziggo-abbonnement

xahmol
9 augustus 2008, 17:51
@Consument: Je weet neem ik aan dat:
- Mediacenter sowieso geen HD ondersteund en dat ligt aan Microsoft, niet aan Ziggo;
- Digitenne vaak slechtere kwaliteit en minder zenders heeft dan het analoge pakket.

Maar goed, als jij er tevreden mee bent....

catastrofus
9 augustus 2008, 18:30
@Consument: Je weet neem ik aan dat:
- Mediacenter sowieso geen HD ondersteund en dat ligt aan Microsoft, niet aan Ziggo;
- Digitenne vaak slechtere kwaliteit en minder zenders heeft dan het analoge pakket.

Maar goed, als jij er tevreden mee bent....


- Hij zegt dat hij helemaal geen HD wil, dus dat is geen probleem.
- Kwaliteit mag dan behoorlijk minder zijn, dat is de abo-prijs ook. Dus als je genoegen neemt met mindere kwaliteit voor minder geld dan is Digitenne een goede keuze.

Gert.

grunnsat
9 augustus 2008, 21:41
@Consument: Je weet neem ik aan dat:
- Mediacenter sowieso geen HD ondersteund en dat ligt aan Microsoft, niet aan Ziggo;
- Digitenne vaak slechtere kwaliteit en minder zenders heeft dan het analoge pakket.

Maar goed, als jij er tevreden mee bent....

Met MediaPortal heb je wel HDTV. Digitenne heeft inderdaad een veel lagere bitrate, en dus een slechtere beeldkwaliteit, nog afgezien van het lage aantal zenders.

Consument
10 augustus 2008, 16:18
@Consument: Je weet neem ik aan dat:
- Mediacenter sowieso geen HD ondersteund en dat ligt aan Microsoft, niet aan Ziggo;
- Digitenne vaak slechtere kwaliteit en minder zenders heeft dan het analoge pakket.

Maar goed, als jij er tevreden mee bent....

Dat is allemaal bekend, ja. In eerste instantie kies ik ook voor de kabel maar wanneer de kabelboer me in de kou laat staan en ik niet meer met een gewone CAM, mijn mediacenter kan gebruiken op de kabel, heb ik dus een, welliswaar kwalitatief minder, maar toch redelijk goedkoop alternatief.

Het Digitenne-signaal is bij mij thuis gewoon goed te noemen. Ik heb mijn TV wel eens op de FTA-zenders Ned.1,2 en 3 laten spelen en zie dan geen artifacts of stilstaand beeld. Wellicht dat dat anders is bij hevige regen of zoiets maar gelukkig regent het nog niet 24 uur per dag :-P.

En laat ik het maar gewoon zeggen: ik gebruik het TV-signaal eigenlijk alleen maar om wat nieuws en amusement te ontvangen. Daar is HDTV vaak niet voor nodig. De High Bandwidth Content die men momenteel uitzendt op Geografic, Discovery Channels zal ik niet echt missen. Films koop of huur ik en als het op die manier niet te krijgen is, download ik de antieke of exotische dingen ook nog wel eens (slecht hè :evil:).

Interessanter wordt het natuurlijk wanneer Ned. 1,2 en 3 overgaan op HD-signaal. Dan blijft de vraag wat Ziggo voor materiaal gaat blokkeren. Mocht dat me niet bevallen dan maak ik een afweging om volledig over te gaan op het kwalitatief mindere maar wel vrijere en goedkopere Digitenne. Die bal ligt, wat mij betreft, bij de kabelboer.

ber000000-6
11 augustus 2008, 09:21
je praat een beetje in je eigen straatje..veel geld uitgeven aan inverstering, maar principes vasthouden en voor mindere kwaliteit gaan naderhand? mijn advies: dvb-t voor je computer en daar van gaan genieten.

xahmol
11 augustus 2008, 10:13
Dat is allemaal bekend, ja. In eerste instantie kies ik ook voor de kabel maar wanneer de kabelboer me in de kou laat staan en ik niet meer met een gewone CAM, mijn mediacenter kan gebruiken op de kabel, heb ik dus een, welliswaar kwalitatief minder, maar toch redelijk goedkoop alternatief.

Eens met je frustratie over het ontbreken van een ondersteunde CAM voor in de PC, maar heb zelf meer hoop op concurrentie op de kabel.
Digitenne is voor mij absoluut geen alternatief en ga dus zeker niet in dure technische oplossingen voor DVB-T investeren.

En moet zeggen: opnames op mijn nieuwe Cisco decoder in HD zijn ronduit fantastisch vanaf Nederland 1 HD. Had de openingsceremonie van de spelen opgenomen en dat detail wil ik niet meer missen.

Alleen zou het zo mooi geweest zijn als ik dit met mijn Mediacenter had kunnen doen ipv mijn Cisco die toch behoorlijke beperkingen heeft als je Mediacenter gewent bent. Helaas werken zowel Microsoft als Ziggo op dit punt niet echt mee (en ja, ik weet dat het met Mediaportal, een DVB-C kaart en een Alphacrypt CAM officieus wel kan, maar vind die investering te groot voor iets wat elk moment opeens niet meer kan werken).

roamin
13 augustus 2008, 22:25
Oh JA ...... Ziggo heeft iets veranderd .. en het Mascom werkt niet meer ... SABOTAGE !!!
Ploetseling een uur geleden ... NIETS !!!!!!!!!!
Gecontroleerd met het oude Samsung decoder ... dat was OK ... Maar de Mascom decoder in mijn Sony NEEEEE....

BEDANKT ZIGGO ....
JULLIE ZIJN WAARDELOOS

jimc
13 augustus 2008, 22:39
Oh JA ...... Ziggo heeft iets veranderd .. en het Mascom werkt niet meer ... SABOTAGE !!!
Ploetseling een uur geleden ... NIETS !!!!!!!!!!
Gecontroleerd met het oude Samsung decoder ... dat was OK ... Maar de Mascom decoder in mijn Sony NEEEEE....

BEDANKT ZIGGO ....
JULLIE ZIJN WAARDELOOS

Zou het heeeel misschien ook een ietsiepietsie mogelijk kunnen zijn dat het een probleempje in je eigen spullen is ???
Anders hadden vast wel meer mensen met een "mascom decoder" problemen.

Wat een geschreeuw zeg.... pfffff :roll:

Damandan
14 augustus 2008, 00:06
Oh JA ...... Ziggo heeft iets veranderd .. en het Mascom werkt niet meer ... SABOTAGE !!!
Ploetseling een uur geleden ... NIETS !!!!!!!!!!
Gecontroleerd met het oude Samsung decoder ... dat was OK ... Maar de Mascom decoder in mijn Sony NEEEEE....

BEDANKT ZIGGO ....
JULLIE ZIJN WAARDELOOS

Ik kijk hier nog fijn verder op mijn 'Mascom'. Check je spullen dus maar eens eerst even na, misschien ligt het wel aan de tv....en iets minder hard graag.

Angelo
14 augustus 2008, 01:25
@Consument: Je weet neem ik aan dat:
- Mediacenter sowieso geen HD ondersteund en dat ligt aan Microsoft, niet aan Ziggo;
- Digitenne vaak slechtere kwaliteit en minder zenders heeft dan het analoge pakket.

Maar goed, als jij er tevreden mee bent....

Ik lees niet eens dat hij Windows wil gebruiken. Voor Linux zijn diverse mogelijkheden. En als hij met Windows aan de slag gaat. Microsoft ondersteunt geen hd, maar ook alleen dvb-s en geen CAM. Alleen zijn diverse fabrikanten en ontwikkelaars die voor al deze problemen een oplossing hebben. Daar komt nog bij dat je op Windows ook andere htpc oplossingen hebt. Ik gebruik zelf al een hele tijd mediaportal en ik ben er echt blij mee. Ik neem er mee op en ik gebruik het omvia mijn netwerk het signaal te streamen naar andere apparaten. Ideaal. Ik heb op mijn pc op mijn werkkamer ook mediaporal staan en twee monitoren en kan op een van de monitoren tv kijken als ik aan het werk ben. Heel erg mooi dus.

Angelo
14 augustus 2008, 01:35
Een van de redenen voor deze CI+ is dat er bij deze wel een bepaalde content DRM gebruikt kan worden die door de content providers geeist wordt (aldus Anoniem). De content providers stellen vervolgens eisen aan de zenders die de content uitzenden, en die stellen dan dus weer eisen aan Ziggo.


Ik heb daar al vaker van gezegd, dat als de zenders of de kabelmaatschappijen ballen hebben, dat ze eens om de tafel gaan zitten en besluiten dat dit niet in de intresse van de klant is en dat ze daardoor er geen gehoor aan geven. En het beste kan dat zelfs europees. Als dat namelijk gebeurt, dan MOETEN de content providers namelijk gewoon inbinden. We hebben het met drm op muziek gezien. Als de consument het niet koopt, dan verdient de provider ook niets. Dus zal hij het niet lang volhouden om het product met deze verplichting te verkopen.

xahmol
14 augustus 2008, 08:39
Ik lees niet eens dat hij Windows wil gebruiken

Hij had het over Mediacenter en dat is toch echt een merknaam van Microsoft. Anyway: die alternatieven ken ik. Alleen heeft naar mijn smaak geen van de alternatieven dezelfde ease of use als Windows MC, maar dat is natuurlijk puur mijn mening.
Overigens: met de laatste Fiji update ondersteund Windows Mediacenter officieel DVB-T en DVB-S, helaas geen DVB-C en ook geen H.264. DBV-C is wel aan de praat te krijgen middels een Floppy DTV, alleen vanwege ontbreken van H.264 niet voor de HD zenders (op Discovery HD na die in MPEG2 uitzend en het wel doet).
Maar alle HTPC oplossingen blijven afhankelijk van de niet officieel gesupporte Alphacrypt. Hoop dus echt dat Ziggo idd (zoals aangekondigd dat ze gaan onderzoeken) met een officieel gesupporte CAM voor HTPCs komt. Vind gewoon nu de investering in een HTPC met twee Floppy DTVs te groot voor een oplossing waar hardnekkige geruchten over gaan dat het straks mogelijk niet meer werkt.

grunnsat
14 augustus 2008, 10:12
Hoop dus echt dat Ziggo idd (zoals aangekondigd dat ze gaan onderzoeken) met een officieel gesupporte CAM voor HTPCs komt. Vind gewoon nu de investering in een HTPC met twee Floppy DTVs te groot voor een oplossing waar hardnekkige geruchten over gaan dat het straks mogelijk niet meer werkt.

Ziggo heeft helemaal niet aangekondigd dat ze met een officieel gesupporte CAM voor HTPC's komen. Ziggo c.s. onderhandelen met "de industrie" over receivers met een CI+ slot. In zo'n receiver past dan een speciale CAM die Ziggo op afstand kan 'besturen' om opname's etc. te voorkomen.

Je kunt er gif op innemen dat dit volledig gesloten receivers zijn, dus geen Linux based receivers die je zelf kunt updaten c.q. aanpassen.

HTPC's zijn afhankelijk van leveranciers die een DVB-C tuner met CI+ slot gaan leveren, als Ziggo c.s. dit al willen toestaan, en dat lijkt mij voorhands onwaarschijnlijk.

buurman-janssen
14 augustus 2008, 13:05
Heb vandaag in een nieuwsbericht (http://tweakers.net/nieuws/55096/ziggo-wil-meer-smartcards-per-abonnee-digitale-tv-toelaten.html) van Ziggo toch gelezen dat ze wél bezig zijn met leveranciers van cam-modules. Dus ook degenen die je in een HTPC kunt plaatsen. Daarbij is de investering in FireDTV nog steeds niet weggegooid. Alleen de cam-module zou wel eens waardeloos kunnen worden.

Zou er dan voor kiezen (dat doe ik nu ook) om gewoon 1 FireDTV kaart incl cam in te bouwen en het af te wachten. Je kunt dan in elk geval tv kijken en opnemen. Dit kan met TV server van MediaPortal zelf tegelijk. Je bent dan wel gebonden aan de zenders die binnen 1 Transport Stream zitten. Maar in principe kun je met de tv server tot 16 kanalen tegelijk opnemen en kijken.

grunnsat
14 augustus 2008, 14:12
Heb vandaag in een nieuwsbericht (http://tweakers.net/nieuws/55096/ziggo-wil-meer-smartcards-per-abonnee-digitale-tv-toelaten.html) van Ziggo toch gelezen dat ze wél bezig zijn met leveranciers van cam-modules. Dus ook degenen die je in een HTPC kunt plaatsen.

Dat bericht is zo vaag dat je er niets mee kunt. Ik heb niet de indruk dat de schrijver erg onderlegd is op dit gebied.

Ik zal het nog een keer proberen uit te leggen. Ziggo gebruikt gewone Irdeto 2 encryptie. Ze hebben echter nog een extra grapje toegevoegd, en dat is de CAM key. Dat voorkomt dat je een gewone CAM kunt gebruiken. Gebruikten ze die CAM key niet, dan zou je een gewone officiële Irdeto 2 CAM kunnen toepassen. De Alphacrypt is ook een officiële Irdeto 2 CAM, echter Mascom (de producent) heeft het Camkey grapje van Ziggo ongedaan gemaakt. Ziggo zal nooit met een gewone CAM komen die gebruikt kan worden in de huidige HTPC DVB-C tuners, dat is nou exact wat ze niet willen.

Het is niet de CAM waar alles om draait, maar het CI+ slot. Het CI+ slot zal in staat zijn de ontvanger zodanig in te stellen dat bijvoorbeeld een HDTV film op lage resolutie of helemaal niet kan worden opgenomen. De functie van de bijbehorende CAM is om die opdracht uit de stream te filteren en door te geven aan het CI+ slot (op één of andere wijze). Gegarandeerd dat zo'n CAM alleen maar werkt in combinatie met een CI+ slot, en niet in een standaard CI slot zoals een FireDTV tuner heeft.

Ik geloof niet dat er PC kaarten met een DVB-C tuner en een CI+ slot komen. Zo'n tuner kaart zou dan namelijk ook de PC software aan moeten kunnen sturen om bijvoorbeeld te voorkomen dat een opname gemaakt wordt. Dat is dus een software aansturing, en is binnen een week gekraakt. Conlusie lijkt mij duidelijk, geen DVB-C tuner kaarten met CI+ voor de PC.

xahmol
14 augustus 2008, 14:24
Dat bericht is zo vaag dat je er niets mee kunt. Ik heb niet de indruk dat de schrijver erg onderlegd is op dit gebied.

Met permissie: maar Tweakers.net is over het algemeen uitstekend op de hoogte, zeker van de techniek. Tweakers.net is over het algemeen over technische zaken één van de meest betrouwbare bronnen.

En je verhaal ken ik, heb ik zelf ook altijd gedacht, maar het tweakers artikel suggereerd toch echt anders en zou dat ZEER toejuichen.

xahmol
14 augustus 2008, 14:37
Zojuist tegen digitalekabeltelevisie.nl officieel door Ziggo bevestigd:

Ziggo gaat wel degelijk CI+ CAMs ondersteunen! (http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2008/08/ziggo_bevestigt_support_c.shtml)

Nu is alleen de vraag natuurlijk of de huidige Floppy DTVs daar iets mee kunnen. Maar er komen dus wel degelijk officiele losse CAMs. Nu alleen nog PC kaarten die iets met CI+ CAMs kunnen (al dan niet officieel :wink: ).

grunnsat
14 augustus 2008, 15:22
Zojuist tegen digitalekabeltelevisie.nl officieel door Ziggo bevestigd:

Ziggo gaat wel degelijk CI+ CAMs ondersteunen! (http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2008/08/ziggo_bevestigt_support_c.shtml)

Nu is alleen de vraag natuurlijk of de huidige Floppy DTVs daar iets mee kunnen. Maar er komen dus wel degelijk officiele losse CAMs. Nu alleen nog PC kaarten die iets met CI+ CAMs kunnen (al dan niet officieel :wink: ).

Natuurlijk komen er CAM's. Wat heb je nu aan een CI+ slot als er geen CAM voor is? Volgens dit verhaal zou zo'n CAM zonder CI+ slot niet extra-beschermde kanalen moeten doorlaten. Echter ook nu al hoeven Ned. 2 en 3 niet encrypted doorgegeven te worden, echter bij Ziggo gebeurd dat wel. Het zou mij niet verbazen als ze alle kanalen straks afschermen.

Het verhaal van digitale televisie is overigens veel beter en nauwkeuriger dan dat van Tweakers.

vincentDV
17 augustus 2008, 23:26
Enkele gebruikers hebben al aangeven dat zij vooral hopen op meer concurrentie op de kabel Daar sluit ik mij graag bij aan. Ziggo kan het zich nu permitteren (en geef ze eens ongelijk) eigenwijs te zijn.

De situatie is vervelend, ik weet nu ook niet waarin ik wil investeren. Ik vind HD erg mooi en ben blij dat Ziggo dit doorgeeft. Maar tegelijk is Ziggo een bedrijf van het oude - gelukkig bijna uitgestorven - slag. Typisch voortgekomen uit monopolieposities probeert het koste wat het kost vast te houden aan een oude traditie van geslotenheid en tegenhouden van open standaarden. Ze zijn haantje de voorste met de modernste techniek, die ze vervolgens inzetten om werkelijke vooruitgang te blokkeren.

Maar ze gaan hoe dan ook verliezen op dat punt. Ik kan geen koffiedik kijken maar er zijn nu te veel ontwikkelingen gaande. Weillicht kijk ik over een (paar) jaar alleen nog maar tv over ip. Technisch kan ik dat nu al, alleen is het aanbod nog te beperkt en te duur door versnippering. Maar het aantal aanbieders groeit en zoals dat meestal gaat zal het minder versnipperd zijn na enkele overnames en fusies. Dat kan niemand tegenhouden, tenzij we in Europa een communistisch bestuur krijgen maar in dat geval zal Ziggo ons minste probleem zijn.

Er zit nog veel meer aan te komen. Glasvezel is nog maar 1 km hier vandaan en in opmars en daar worden nu heel leuke experimenten op het gebied van betaaltv mee gedaan, zoals view-on-demand voor het volledige digitale aanbod van alles wat in de voorafgaande 12 maanden is uitgezonden (met uitzondering van speelfilms en sport). Het duurt nog even, maar het komt.

Er komt dus een punt waarop we ons over de beveiligingstechnologie van Ziggo niet meer hoeven druk maken. Als Ziggo dan nog bestaat want de golf van schaalvergroting is geenszins voorbij, nieuwe overname, nieuwe naam. Maar het zal nog wel even duren voor het archaïsche denken uit het bedrijf zal zijn gegroeid. Ziggo is een dinosaurus, een oude reus die hard op weg is een rode dwerg te worden.

Dat neemt niet weg dat ik nu geen digitale tv via mijn PC kan kijken. Ik wil geen geld uitgeven aan hardware die over een half jaar geen waarde meer heeft. Is het erg? Nee. De mensenrechtensituatie in China is erg. Is het kwalijk? Ja. Het is geen goede zaak wanneer een monopolist de toekomst buiten de deur wil houden.

Maslov
18 augustus 2008, 16:48
Ben het volledig met je eens. Ik hoop dat Ziggo er echt iets mee doet en niet alleen maar naar de korte termijn kijkt. :wink:

Angelo
18 augustus 2008, 18:13
We zien wel meteen het probleem van de ongeloofelijk goede standaardisatie: Ziggo gebruikt Irdeto, UPC Nagravision. Wat eventuële nieuwe partijen doen is ook niet duidelijk. Met een beetje pech moet je dus decoders aanschaffen als je wil overstappen.

Mr_Parker
18 augustus 2008, 18:35
Om te beginnen wil ik eerst even melden dat ik ook niet al te blij ben met hoe sommige zaken bij Ziggo verlopen, zoals het helaas (nog) niet echt vrij zijn in keuze van decoder.

Maar is "de concurrentie toekomst" dan zoveel beter....

IP-Tv, dat wat er nu aangeboden wordt, zoals van KPN en Tele2, is duidelijk slechter in kwaliteit. RTL heeft nu ook uitzending gemist, daar waar we 8 Mbit als live "stream" bij dvb-c hebben en vaak al klagen over lage kwaliteit is de hoogste kwaliteit bij uitzending gemist, ook bij de IP-tv versie zover ik weet, net 1,5Mbit.
Ik heb zelf een paar keer Tele2 voetbal via IP-tv gezien, ik zou mijn geld terug geeist hebben wat een drama.
De bandbreedte bij glasvezel wordt al wat groter waardoor je itt bij Tele2 en KPN (via ADSL2+) wel meerdere uitzendingen tegelijk kan kijken, maar optimaal is dit nog niet.

Glasvezel algemeen:
Bij een van de aanbieders heb ik iets over het gebruik van een andere dan hun decoder kunnen vinden, de anderen zwijgen hierover in alle toonaarden. Het antwoord van die ene die ik vond was: "Nee, niet mogelijk". Vermoedelijk het zelfde idee, maar met andere codering, als Ziggo / UPC dus.
Geen BBC 1 / 2/ 3 en 4 digitaal. Bij een van de aanbieders vond ik in lijst 1 wel bbc 1 en 2 in lijst 2 niet en verderop vond ik een bericht dat ze het niet mochten / konden, welke lijstje nu te geloven weet ik ook niet. Communicatie is dus nog slechter dan bij Ziggo.

Wat internet betreft, snelheid etc, lijkt me glasvezel zeker wel leuk, bij sommige mogelijkheid tot vast ip adres etc. Maar op televisie gebied zie ik er echt geen winst in.

Dan de concurrentie op de kabel.
Het idee is leuk, en de pakket keuze zal misschien voor iedereen beter passend kunnen worden maar wat de codering betreft zal er denk ik totaal niks veranderen. Ook de nieuwe aanbieders zullen door externe factoren de beveiliging zoals ziggo deze heeft in de een of andere vorm, vermoedelijk dezelfde, hanteren. Niet omdat ze op die manier zoveel mogelijk winst zouden kunnen maken, maar omdat ze anders moeilijk content kunnen krijgen.

Maar goed, time will tell.
Voorlopig heb ik in ieder geval geen hoge pet van "concurrentie" en vrij markt op.

catastrofus
18 augustus 2008, 18:38
We zien wel meteen het probleem van de ongeloofelijk goede standaardisatie: Ziggo gebruikt Irdeto, UPC Nagravision. Wat eventuële nieuwe partijen doen is ook niet duidelijk. Met een beetje pech moet je dus decoders aanschaffen als je wil overstappen.

Volgens mij heeft het niets met standaardisatie te maken. Een provider kiest voor een codering die hem het beste uitkomt. Alleen wordt iedere vorm van codering uiteindelijk gehacked, zoals irdeto, seca (CDS) e.d. Standaardisatie, zoals jij het noemt, zou inhouden dat er maar 1 manier van coderen zou zijn en als die gehacked wordt men met z'n allen overschakeld naar een nieuwe vorm van codering. Dat werkt dus niet. Ook denk ik niet dat een nieuwe provider, die evt toegang krijgt op het huidige Ziggo-netwerk, zal kiezen voor een codering waarvan je nu al weet dat daarvoor een nieuwe decoder benodigd is (daar gaat het voordeel van evt lagere maandlasten). Ciorrect me if I'm wrong.

Gert.

vincentDV
18 augustus 2008, 19:09
De theroretische capaciteit van glasvezel is fenomenaal. Dat er nu streams worden aangeboden van 1,5 Mbs heeft vast te maken met het feit dat diezelfde stream ook op koperaansluitingen moet woren geleverd. Hoewel... ik 'hang' aan koper en haal 15 mbps. Glasvezel biedt in iedergeval een infrastructuur waarover eenvoudig een hoge bandbreedte kan worden gehaald.
Het echt grote voordeel zit in de manier van aanbieden. Niet alles tegelijk aan iedereen doorgeven, maar alleen de stream of video die de gebruiker opvraagt.

Het versleutelen is daardoor ook eenvoudiger, de gebruiker moet zich immers bekendmaken (ook al gaat dat automatisch, de 'andere kant' weet precies om welke aansluiting het gaat) of beschikken over een digitale sleutel. Daardoor hoef je niet bang te zijn voor het kraken van de encryptie (zie bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy).

Ik zie bij het ontstaan van concurrentie meer beren op de weg dan catastrofus. Het is een bekende techniek om bij een abonnement een 'gratis' decoder te leveren. Deze maakt dan gebruik van net een beetje andere techniek als de spullen van de overige aanbieders, om heen en weer switchen af te remmen. Maar misschien krijgt Catastofus wel gelijk en komt er een prijsvechter die helemaal geen zin heeft in de heisa van kastjes en die een open standaard gaat hanteren.

Het probleem zit 'm volgens mij ook niet in de techniek, maar in de organisatie van netwerken. Wanneer de operator van een netwerk ook exclusief de content wil leveren gaat het fout. Ziggo koopt nu content in en levert die weer door. Wanneer Ziggo alleen de doorgifte en beveiliging zou verzorgen werd de situatie anders. Dan zorgde Ziggo voor een verdomd goed functionerende open standaard en kunnen omroepen en andere rechthebbenden hun materiaal direct leveren aan de consumenten.

Het is een constructie die al - in meer of mindere mate - gangbaar is bij telefonie, spoorwegen en postverkeer.

Schoenmaker blijf bij je leest is het credo. En Ziggo is kabelaar. Laat ze daar goed in zijn en nog beter in worden. En laat andere bedrijven zorgen voor mooie programma's.

En voor dat een wijsneus van Ziggo nu gaat roepen dat ze al zo werken: dat is niet zo, vroeger wel, nu niet meer. Z2 is een 'ziggo product'. Het wordt niet meer alleen doorgegeven door Ziggo, maar ook geleverd door Ziggo. Dat is een doorslaggevend verschil.